Δημητσάνα

Αφιερώνοντας ένα τριήμερο ή ένα Σαββατοκύριακο στην ατμοσφαιρική Δημητσάνα, θα θυμηθείτε τι σημαίνει φύση και χρώματα! Μια βόλτα σε ένα ωραίο, ορεινό χωριό, μας βάζει στο πνεύμα των χειμερινών απολαύσεων!

Η Δημητσάνα 60 χλμ. από την Τρίπολη, σε υψόμετρο 1000 μέτρων και τον ποταμό Λούσιο να ρέει στα πόδια της, είναι ένας τέτοιος τόπος, χτισμένος στο Μαίναλο, με καταπληκτική θέα προς τον Ταΰγετο, τον κάμπο της Μεγαλόπολης και το δάσος από έλατα στο βουνό. Αφιερώνοντας ένα τριήμερο ή ένα Σαββατοκύριακο στην ατμοσφαιρική Δημητσάνα, θα θυμηθείτε τι σημαίνει φύση το φθινόπωρο, γιατί απλούστατα θα δείτε χρώματα. Θα περάσετε ήρεμες ώρες στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού παίζοντας τάβλι ή πρέφα και πίνοντας καφέ, ή τρώγοντας το παστό που φτιάχνουν οι ντόπιες. Και βέβαια θα κάνετε απολαυστικές βόλτες στην περιοχή.

Εκτός από τη φύση όμως, το χωριό διακρίνεται για την αρχοντιά των πετρόχτιστων σπιτιών του, τα δρομάκια του και βέβαια για την σημαντική ιστορία του που είναι έκδηλη παντού. Η Δημητσάνα είναι διατηρητέος τόπος από το 1969 και κάνοντας βόλτες στην περιοχή, θα δείτε απομεινάρια του αρχαίου τείχους της Τεύθιδος ?έτσι λεγόταν η περιοχή στην αρχαιότητα- όπως και από την εποχή του Μεσαίωνα.

Ο παραδοσιακός οικισμός της Δημητσάνας είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, του οποίου ανδριάντες θα βρείτε σε όλο το χωριό. Στη θέση της ονομαστής Σχολής Δημητσάνας, σε κτίριο του 19ου αιώνα βρίσκεται η Βιβλιοθήκη με 20.000 σπάνιους τόμους, ιστορικό αρχείο και λαογραφική συλλογή. Αν ενδιαφέρεστε να εμπλουτίσετε το φυσιολατρικό σας Σαββατοκύριακο με λίγη ιστορία, μπορείτε να πάτε και στο Λαϊκό Μουσείο, όπου εκτίθεται η σέλα του Παπαφλέσσα και η λάρνακα των οστών του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Η Δημητσάνα ήταν από το 18ο αιώνα αξιόλογο εμπορικό κέντρο και γνώρισε μεγάλη ακμή και οικονομική άνθηση. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλλαν στο να ξεχωρίσει η Δημητσάνα, είναι και το νερό που άφθονο έρρεε από πηγές γύρω από το φαράγγι του Λούσιου. Αλευρόμυλοι, βυρσοδεψεία, μπαρουτόμυλοι, κατασκευάστηκαν στη Δημητσάνα, και συνέβαλαν στην οικονομική της άνθηση.

Δεκατέσσερις μπαρουτόμυλοι της Δημητσάνας, από τους οποίους αρκετοί λειτουργούν και σήμερα με την δύναμη του νερού, τροφοδοτούσαν την επανάσταση του ?21. Η υπέροχη βρύση του Μουσταφά είναι κάτι άλλο που αξίζει να δείτε, όπως και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας, που βρίσκεται στο Κεφαλάρι του Αϊ-Γιάννη, 1.5 χιλ. από τη Δημητσάνα και όπου ο επισκέπτης μπορεί να πιάσει στα χέρια του το αλεύρι που αλέθει ο αλευρόμυλος , να παρακολουθήσει την κατεργασία του δέρματος στο βυρσοδεψείο, να δει τα ερείπια των παλιών βυρσοδεψείων που αναπαλαιώθηκαν και τον επισκευασμένο μπαρουτόμυλο, έτσι όπως λειτουργούσε την εποχή του ΄21. Από το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης ξεκινά κι ένα ωραίο μονοπάτι για πεζοπορία προς το Παλαιοχώρι και τη Μονή Φιλοσόφου και από εκεί προς τα ερείπια της Αρχαίας Γόρτυνας και του ναού του Ασκληπιού, με τις εγκαταστάσεις λουτρών.

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Ωρολογοστάσιο, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, ύψους 27 μέτρων, του οποίου οι 4 πλάκες δείχνουν την ώρα κι είναι ορατές από μακριά , ενώ η καμπάνα του ζυγίζει 700 κιλά! Στη Δημητσάνα θα σας δοθεί η ευκαιρία να θαυμάστε πολλές βυζαντινές εκκλησίες, με πιο αξιόλογες αυτές του Αγίου Ευθυμίου, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Ιωάννη, αλλά και αρκετά εντυπωσιακά μοναστήρια, όπως το Μοναστήρι των Αιμυαλών, χτισμένο μέσα σε φυσικό σπήλαιο, 4χμ. Νοτιοδυτικά της Δημητσάνας, με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

Η Μονή Φιλοσόφου χτίστηκε σε φαντασμαγορική περιοχή με άγρια μεγαλοπρέπεια το 963 με σκοπό να γίνει ένα είδος Σχολής και η οποία στους χρόνους της σκλαβιάς , μετατράπηκε σε «Κρυφό Σχολειό». Αν πραγματικά όμως θέλετε να σας κοπεί η ανάσα, πηγαίνετε στη Μονή Τιμίου Προδρόμου, που είναι χτισμένη από το 1167 μέσα σε κόχη βράχου και ουσιαστικά «κρέμεται» πάνω από το φαράγγι του Λούσιου.

Η Δημητσάνα είναι ένα καλό κομβικό σημείο για να εξερευνήσετε την γύρω περιοχή, όπως την ωραία Στεμνίτσα, 8 χλμ. μακριά, ή τη Ζάτουνα και τα χωριά της Ηραίας. Και βέβαια, η Τρίπολη είναι πολύ κοντά. Το βέβαιο όμως είναι, πως ακόμη κι αν δείτε μόνο τη Δημητσάνα, θα είστε πλήρεις εικόνων και εμπειριών. Αλλωστε κανείς δεν πάει στην Δημητσάνα μία φορά μόνο.

(πηγή: www.eone.gr, 29/6/2002)

Κορσική, το νησί του Βοναπάρτη

Αφού ήταν αρκετά καλή για τον απαιτητικότατο Ναπολέοντα (ο οποίος γεννήθηκε εκεί) δεν θα απογοητεύσει εμάς. Μπορεί να ανήκει στη Γαλλία από τον 18ο αιώνα και μετά, όμως στον αέρα μυρίζεται κανείς ιστορίες με πειρατές, επαναστάτες και καταδικασμένα πάθη

Η τοπική διάλεκτος πλησιάζει περισσότερο τα ιταλικά από τα γαλλικά, ενώ το νησί κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ: Δεν διαθέτει ούτε ένα McDonald's! Oι Κορσικανοί δεν βιάζονται όταν τρώνε. Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν για λίγες ώρες το μεσημέρι ώστε οι εργαζόμενοι να φάνε με την άνεσή τους.

260.000 κάτοικοι ζουν μόνιμα στο νησί, ενώ οι 60.000 από αυτούς μένουν στην μεγαλύτερη πόλη, το Ajaccio. Ούτε καυτή νυχτερινή ζωή διαθέτει η Κορσική, αλλά ούτε και τεράστιες συλλογές σε μουσεία και γκαλερί. Αντίθετα, αν θεωρείτε τα λουκάνικα από κρέας γαϊδουριού, εξαιρετική λιχουδιά, είστε στο στοιχείο σας.

Οι πόλεις της Κορσικής είναι από μικρές μέχρι πολύ μικρές, και ορισμένες μοιάζουν ανέγγιχτες από τον χρόνο. Είναι όμορφες, η πρόσβαση σε αυτές είναι εύκολη και οι κάτοικοί τους είναι ιδιαίτερα φιλικοί, αν και τα λιγοστά αγγλικά τους δεν τους επιτρέπουν υπερβολικές οικειότητες. Γάλλοι, Μαροκινοί, Ιταλοί, Πορτογάλοι, Τυνήσιοι, Κορσικανοί, είναι οι κάτοικοι του νησιού, και γι` αυτό θα βρείτε συγκεντρωμένη στο νησί όλη τη μεσογειακή κουλτούρα, από το φαγητό μέχρι τη νοοτροπία.

Το νησί προσφέρει κυρίως εκπληκτικά τοπία, αδάμαστα και άθικτα από την μόλυνση και τον τουρισμό. Σε όλη την Κορσική, νιώθει κανείς την περιρρέουσα μυρωδιά του μακί, -του μεσογειακού θάμνου- τόσο έντονα, που μοιάζει με τουριστικό κόλπο! Τα νερά είναι πεντακάθαρα, οι βράχοι σε κάθε στροφή εντυπωσιακοί κι αν διαθέτετε μηχανή, είστε στην καλύτερη δυνατή θέση αφού το νησί είναι ιδεώδες για κάτι τέτοιο (η συγκοινωνία στο νησί είναι λίγο προβληματική).

Στο ανατολικό λιμάνι της Aleria υπάρχουν κατάλοιπα των Ρωμαίων και αν σας ενδιαφέρουν τα αρχαία, μπορείτε να τα δείτε. Όμως, αν σκεφτεί κανείς πόσο κοντά είναι η Κορσική στην Ιταλία, περιδιαβαίνοντας την πόλη αντιλαμβάνεται πόσο αχνά είναι τα σημάδια του Ρωμαϊκού πολιτισμού στο νησί.

Δύο είναι τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του νησιού, στις τοποθεσίες Bastia και Ajaccio, που είναι και οι πρωτεύουσες της Ανω Κορσικής και της Νότιας Κορσικής, αντίστοιχα.

Οι περισσότεροι επιλέγουν τους καλοκαιρινούς μήνες για να επισκεφθούν το νησί, όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός και το ημερολόγιο γεμάτο φιέστες. Όσοι προτιμούν να περπατάνε, είναι καλύτερο να ταξιδεύσουν στην Κορσική τον Μάιο ή τον Ιούνιο που η ζέστη δεν είναι καθηλωτική.

Πολλές από τις καλοκαιρινές γιορτές είναι θρησκευτικές, όπως η γιορτή του Αγίου Εράσμιου στις 2 Ιουνίου, στο Ajaccio, στη Bastia και στο Calvi, όπου ευλογούνται οι βάρκες. Τον Ιούλιο γίνεται στο νησί η μεγαλύτερη γιορτή κρασιού το Foire de Vi de Luri, στην περιοχή Cap Corse, ενώ στην Βastia θα δείτε το Releve des Gouverneurs, μια πομπή με κοστούμια εποχής, που αναπαριστά την άφιξη των Γενοβέζων στο νησί. Στις 15 Αυγούστου είναι το αποκορύφωμα των Ναπολεόνιων γιορτών, αφού είναι τα γενέθλια του φοβερού Κορσικανού.

Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι και το γεγονός ότι η Κορσική δεν είναι ακριβή, ούτε έχει πολυέξοδους, καταναλωτικούς πειρασμούς σε κάθε γωνιά της. Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε να αφιερώσετε μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού σας στο φαγητό και το ποτό και όχι στο ξενοδοχείο. Θυμηθείτε ότι η Κορσική είναι ένας γευστικός παράδεισος.

Μην παραλείψετε να δείτε:
Την πόλη Ajaccio που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Ναπολέοντα και η μεγαλύτερη πόλη της ’νω Κορσικής (Corse-du-Sud). Είναι μια ζωντανή πόλη με ωραίες γωνιές, που σε ορισμένα σημεία θυμίζει την Nice στην Cote d'Azur. Εκεί μπορείτε να δείτε το Musee Fesch, που έχει πίνακες των Boticelli, Titian και Bellini. Ενδιαφέρον έχει και η Δημοτική Βιβλιοθήκη την οποία χρηματοδότησε ο αδελφός του Βοναπάρτη. Στο Myusee National de la Maison Bonaparte, θα δείτε το δωμάτιο όπου γεννήθηκε ο Ναπολέοντας.Μερικά ταξιδάκια στα Ιles Sanguinaires, και στο Bonifacio επιβάλλονται ενώ οι λάτρεις της παραλίας μπορούν να τεμπελιάζουν στην Plage du Ricanto, 6 χιλιόμετρα έξω από το Ajaccio.
Την Bastia
H πρωτεύουσα του Βόρειου μέρους του νησιού, ιδρύθηκε το 1372, ενώ πήρε το όνομά της από τη λέξη bastiglia (φρούριο). Το κεντρικό σημείο της πόλης είναι η πλατεία του Αγίου Νικολάου, του 19ου αιώνα, που έχει περίπου 300 μέτρα μήκος!
Το παλαιότερο κομμάτι της πόλης είναι η Terra Vecchia, αυθεντικά κορσικό μέρος, αντίθετα με την Terra Nova, που θεωρείται γενοβέζικο, (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αδιάφορο). Από την Bastia μπορείτε εύκολα να εξερευνήσετε το Cap Corse, την χερσόνησο στα βόρεια αν αγαπάτε την περιπλάνηση στη φύση. Αν όμως σας ελκύουν οι χαρές του άστεως, μείνετε στην Bastia για να χαρείτε τα Musicales de Bastia, πέντε μέρες δηλαδή μουσικής (από baroque, πολυφωνική και λαική μουσική) που γίνονται κάθε Οκτώβριο.
Το Bonifacio
Είναι το κόσμημα του νότου, ένα υπέροχο μέρος που λέγεται ότι επισκέφθηκε και ο Οδυσσέας. Το φρούριο βρίσκεται 12.5 χιλιόμετρα πάνω από τα γαλανά νερά, απέναντι από τη Σαρδηνία. Η πόλη χωρίζεται σε δύο μέρη: την ακρόπολη -με πανοραμική θέα -που έχτισαν οι Γενοβέζοι και τη μαρίνα.
Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε την περιοχή είναι με βάρκα, ή περπατώντας. Μην ξεχάσετε να δείτε τα νησάκια Archipel des Lavezzi που είναι πανέμορφα.
Το Corte
Στο μέσον του νησιού, το Corte είναι σύμβολο της Κορσικανής Ανεξαρτησίας, αφού τον 18ο αιώνα υπήρξε για λίγο καιρό η πρωτεύουσα του βραχύβιου κράτους της Κορσικής. Πάντως ακόμη και σήμερα αποτελεί την πολιτιστική και πνευματική καρδιά του νησιού.
Το Cap Corse
Το Cap Corse, στην βορειότερη άκρη του νησιού είναι ένας τόπος γεμάτος ψαροχώρια, λόφους με μεσογειακή βλάστηση και τη μυρωδιά του πανταχού παρόντος μακί, κυκλωμένος από Γενοβέζικους πύργους. Η καλύτερη παραλία είναι η Plage de Tamarone, κοντά στο Macinaggio, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να δείτε το χωριό Centuri.

(πηγή: www.eone.gr, 29/6/2002)

Πρέσπες

Οι λίμνες το χειμώνα παγώνουν, δημιουργώντας μια ονειρική εικόνα για τον κάθε επισκέπτη που θα έχει την τύχη να ταξιδέψει στην Κιβωτό της Ζωής! Ετσι, άλλωστε αποκαλούν τις Πρέσπες...

Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα ή αλλιώς η «κιβωτός της ζωής». Θα συμφωνήσετε με τον χαρακτηρισμό, καθώς εκεί συνυπάρχουν 260 είδη σπάνιων πουλιών, 40 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών, 17 είδη ψαριών, 1500 είδη φυτών και βεβαίως ο άνθρωπος!

Η θέα των λιμνών από τη τελευταία στροφή του δρόμου είναι αδύνατον να μην οδηγήσει αυτομάτως το πόδι στο φρένο. Η μαγεία των λιμνών αποκαλύπτεται αργά, σχεδόν βασανιστικά για τους κατοίκους των πόλεων που έχουν μάθει να τα θέλουν όλα και γρήγορα. Εκεί βρίσκεται η γοητεία τούτης της γωνιάς, όλα θα έρθουν στην ώρα, σύμφωνα με τους χρόνους που επιτάσσει η φύση.

Στη βορειοδυτική άκρη της Ελλάδας, οι Πρέσπες, είναι υδάτινα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και τη Π.Γ.Δ.Μ. Το παραμυθένιο φόντο των λιμνών συμπληρώνουν τα καταπράσινα βουνά που τις περιβάλουν τρυφερά.

Ο φυσικός πλούτος της περιοχής ήταν αδύνατον να μην αναγνωριστεί. Η Πρέσπα εκτός από Εθνικός Δρυμός έχει ανακηρυχθεί σε Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ, Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας, Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά. Συνεπώς, το ταξίδι στην Πρέσπα σημαίνει αυτομάτως μια βόλτα σε έναν από τους ελάχιστους επίγειους παραδείσους. Ξεχάστε λοιπόν το ρολόι και το κινητό. Βάλτε τα ορειβατικά μποτάκια, πάρτε το σακίδιο, τα κιάλια και τη φωτογραφική μηχανή και ξεκινήστε μια ανεπανάληπτη περιπλάνηση.

Στη Μικρολίμνη, το χωριουδάκι της Μικρής Πρέσπας, υπάρχει πιθανότητα να αισθανθείτε «παρείσακτοι». Κυρίαρχοι της περιοχής είναι τα πουλιά και βέβαια οι βάτραχοι που δηλώνουν έντονα την παρουσία τους με τις φωνές τους. Αναζητήστε το μικρό μονοπάτι, πλάι στις όχθες τις λίμνης. Το σαβουάρ βίβρ της περιοχής επιτάσσει προσοχή και κυρίως ησυχία.

Η επόμενη εξερεύνηση θα έχει προορισμό ένα από τα δύο νησάκια που βρίσκεται που βρίσκονται στη Μικρή Πρέσπα, τον ’γιο Αχίλλειο. Για να φτάσετε θα χρησιμοποιήσετε τη πλωτή γέφυρα που συνδέει το λιλιπούτειο νησάκι με τη στεριά. Οι πρώτες εικόνες από τη καθημερινότητα του νησιού παραπέμπουν σε περασμένες εποχές. Μικρά πέτρινα σπιτάκια, ζώα που βόσκουν ελεύθερα, παιδιά που παίζουν χωρίς να νοιάζονται για τα τετράτροχα. Περπατήσετε από τη μια άκρη έως την άλλη. Είναι αδύνατο να μη κάνετε μια στάση στα ερείπια της εντυπωσιακής βασιλικής του Αγ. Αχιλλείου, του 11ου αι. αλλά και στο εγκαταλειμμένο μοναστήρι της Παναγιάς Πορφύρας στα ΝΑ του νησιού.

Αν δεν επιλέξετε το χωριό του Αγίου Γερμανού για τη διαμονή σας, τότε αφιερώστε λίγες ώρες από το πρωινό σας για να το ανακαλύψετε. Τα παλιά πέτρινα σπίτια κυριαρχούν. Mustείναι η επίσκεψη στην ομώνυμη εκκλησία του Αγ. Γερμανού, του 11ου αιώνα.

Οι γυναίκες του χωριού, με το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Αγ. Γερμανού, επιφυλάσσουν εκπλήξεις στο ταξιδιώτη. Εχουν δημιουργήσει με μεράκι τους ξενώνες του χωριού, σε παραδοσιακά σπίτια, προσφέροντας φιλοξενία με «σπιτική» φροντίδα. Οι λιτοδίαιτοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για τα εδέσματα που φτιάχνουν οι γυναίκες με τα χεράκια τους. Απολαύστε το πλούσιο πρωινό με σπιτικιές μαρμελάδες και φρέσκα αβγά.

Τη γοητεία της μεγαλύτερης λίμνης των Βαλκανίων, της Μεγάλης Πρέσπας, θα την απολαύσετε μόλις φτάσετε στους Ψαράδες. Το γραφικό ψαροχώρι, απλώνετε στην αγκαλιά της λίμνης. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια με τα ξύλινα χαγιάτια. Οι ντόπιοι ψαράδες είναι πάντα έτοιμοι και διαθέσιμοι για μια βόλτα-ξενάγηση στη λίμνη. Το πέρασμα από τις βραχώδεις ακτές της επιφυλάσσουν μια αναπάντεχη έκπληξη, τα εκπληκτικά βραχογραφήματα με μορφές αγίων και τα σπήλαια που άλλοτε ήταν ασκηταριά. Αξίζει να κάνετε «ανάβαση» μέχρι το ασκηταριό της Παναγίας Ελεούσας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, με το βυζαντινό εκκλησάκι και τις εξαιρετικές τοιχογραφίες. Τα λιμναία σπήλαια εντυπωσιάζουν με τους σταλακτίτες και τα μοναδικά παιχνίδια που δημιουργεί το φως με το νερό.

Επιστρέφοντας στους Ψαράδες, η κατεύθυνση είναι μια, τα ταβερνάκια στη παραλία. Δοκιμάστε τσιρόνι παστό, γριβάδια ψητά ή φασόλια σε οποιοδήποτε μαγειρική εκδοχή και βέβαια τσιπουράκι για να ανέβει η θερμοκρασία.

Δραστηριότητες στη φύση
Αναζητήστε το δασικό δρόμο που οδηγεί στη κορυφή του λόφου Καλέ. Αφιερώστε μισή ώρα πεζοπορίας και απολαύστε την εκπληκτική θέα προς την Μικρή Πρέσπα.

Εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, κάντε μια στάση στη όμορφη παραλία «Κούλα» και χαρείτε έναν χορό στον πάγο!

Πως θα φτάσετε
Με το ΙΧ από την Αθήνα θα πρέπει να διανύσετε, μέσω Καστοριάς 605 χλμ. Η απόσταση από Θεσσαλονίκη, μέσω Φλώρινας, είναι 210 χλμ.

Που θα μείνετε:
Αγ. Γερμανός (0385)
-Στο ξενώνα του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Αγίου Γερμανού, τηλ: 51.320-51.352.
-Πελεκάνος, τηλ: 51.442-43
Ψαράδες(0385)
-Ξενοδοχείο «Ψαράδες», που διαχειρίζεται ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ψαράδων, τηλ: (0385) 46.015
-Αρχοντικό, τηλ: 46.260
Αγιος Αχίλλειος
-Ξενώνας Αγ. Αχιλλείου: τηλ 46.601

Αγορές
Μη φύγετε χωρίς να αγοράσετε τα διάσημα ντόπια φασόλια και κόκκινες πιπεριές.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Κέντρο Πληροφόρησης Πρεσπών: 51452
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών: 51211
Αστυνομία Αγίου Γερμανού: 51202

(πηγή: www.eone.gr, 29/6/2002)

Σίκινος

Mακρινό και άγνωστο Kυκλαδονήσι που το λιτό τοπίο του δεν έχει καταστραφεί από ανθρώπων έργα. Eκεί όπου κυριαρχεί η πέτρα και το φως και ο χρόνος έχει σταματήσει.

H Πρώτη Eντύπωση Mετά τα λιμάνια της Πάρου, της Nάξου και της Iου, το λιτό λιμανάκι της Σικίνου και η θέα της Xώρας, «σκαρφαλωμένης» στο άνυδρο βουνό, είναι όαση για κουρασμένα μάτια. Oι γνήσιες Kυκλάδες όπως ήταν τον παλιό καλό καιρό.

ΠAPAΛIEΣ
Έχουν όλες νότιο προσανατολισμό. Kάποιες είναι επισκέψιμες διά ξηράς (με «ελαφρύ» ποδαρόδρομο, κι άλλες διά θαλάσσης με καϊκάκια που κάνουν αυτό το δρομολόγιο). O Aη Γιάννης, ο Aη Παντελεήμονας, ο Aη Γιώργης, τα Σαντοριναίικα,
ο Mάλτας και η Πέτρα είναι παραλίες με βότσαλο, κυρίως, όπου θα κάνετε δροσιστικές βουτιές σε πεντακάθαρα νερά.
Bρίσκεται στη νότια πλευρά των Kυκλάδων μεταξύ Iου και Φολεγάνδρου με έκταση 41 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 242 κατοίκους που μένουν στους 2 μοναδικούς οικισμούς του νησιού: τα Aλλοπρόνοια, που είναι το λιμάνι και τη Xώρα, 4,5 χλμ. μακρύτερα, χτισμένη ψηλά.

(πηγή: www.eone.gr, 21/6/2002)