Μπουένος Αιρες, Στους ρυθμούς του ταγκό

Η πρωτεύουσα της Αργεντινής είναι για πολλούς συνώνυμη με το ταγκό, τους γκαούτσος και τον επιφανή ποιητή της, Jorge Luiς Borges. Είναι τόσο αιώνια, όσο ο αέρας και το νερό

Για πολλούς Αργεντινούς, το Μπουένος 'Αιρες είναι η καρδιά της χώρα τους, καθώς το 40% του πληθυσμού των 12 εκατομμυρίων ζει στα τεράστια προάστιά του. Είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Rio de la Plattaκαι το κέντρο του θυμίζει Παρίσι, ενώ οι δενδροφυτευμένες λεωφόροι και οι πλατείες του έχουν μια δική τους ξεθωριασμένη κομψή γοητεία. Η πόλη των μεγάλων αντιθέσεων, των πλούσιων και των φτωχών, βρίθει από ανερχόμενους τραπεζίτες και σοφιστικέ επιχειρηματίες που αναμιγνύονται στους δρόμους με τους ζητιάνους και τους ανέργους από τις τριγύρω "παραγκούπολεις".

Στο κέντρο, η Πλατεία Mayoείναι το παραδοσιακό σημείο αναφοράς όλων των δραστηριοτήτων, ενώ εκεί κοντά, η Λεωφόρος 9ης Ιουλίου είναι γνωστή ως ο πιο πλατύς δρόμος του κόσμου. Ο πεζόδρομος της Λεωφόρου Santa Feείναι το πιο γνωστό εμπορικό κέντρο, γεμάτο με πολυτελή μαγαζιά και μπουτίκ δερματίνων ενδυμάτων. Εκεί όλη την ημέρα χορευτές του ταγκό αυτοσχεδιάζουν χορογραφίες και προκαλούν αίσθηση στο πλήθος που τους παρακολουθεί.

Στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται: Ο καθεδρικός ναός Metropolitana, το θέατρο Colon, παγκοσμίως γνωστό από τις παραστάσεις όπερας. κλασσικής μουσικής και μπαλέτου, τα δημοφιλή μουσεία Καλών Τεχνών, κινηματογράφου και Φυσικής Ιστορίας, η γραφική Ιταλική συνοικία La Bocaμε τα χρωματιστά ξύλινα σπίτια φτιαγμένα από υλικά των πλοίων των πρώτων μεταναστών, και το νεκροταφείο της Recoletaόπου βρίσκεται ο τάφος της Εβίτα Περόν. Οι τεράστιες επίπεδες αγροτικές εκτάσεις -pampas- αποτελούν την κατοικία του εθνικού ρομαντικού συμβόλου, του gauchoκαι προσφέρονται για μια ημερήσια εκδρομή. Η φιλοξενία και το κέφι των Αργεντινών καουμπόη θα σας μείνουν αξέχαστα.

Επιβάλλεται, επίσης, μια κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο στις όχθες του ποταμού Παρανά, όπου θα πάτε με γραφικό τραινάκι. Σε μία έκταση 21 χιλ. τετ.χλμ, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, βρίσκονται μισοκρυμμένα πολλά κομψά εξοχικά των κατοίκων της πόλης δημιουργώντας μια αποκλεισμένη, παράξενη και απόκοσμη κοινότητα. Το Μπουένος `Αιρες είναι μια ακριβή πόλη αλλά άσχετα με το αν ψάχνετε για ένα φτηνό η ακριβό ξενοδοχείο μπορείτε να αισθάνεστε ότι είστε στο κέντρο των γεγονότων. Το Congreso είναι μια καλή περιοχή για φτηνή διαμονή, ενώ πολλά οικονομικά ξενοδοχεία βρίσκονται συγκεντρωμένα στη Λεωφόρο De Mayo. Για φαγητό αξίζει να τριγυρίσετε στις συνοικίες των La Boca και SaTelmoγια να δοκιμάσετε το παραδοσιακό πιάτο που είναι Αργεντίνικο βοδινό κρέας στα κάρβουνα και ποικιλία άλλων ψητών. Για καφέ επισκεφτείτε το γνωστό στέκι των διανοουμένων, το Cafe Tortoni και το βράδυ μην παραλείψετε να χορέψετε ταγκό στο δημοφιλέστατο Cafe du Sur(μαθήματα παραδίδονται παντού, στα ξενοδοχεία και στα περισσότερα καφέ της πόλης).

Η γνωστότερη έκφραση της κουλτούρας της Αργεντινής είναι το ταγκό -χορός και μουσική- που έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία των ρομαντικών, παγκοσμίως. Τα σπορ είναι επίσης σημαντικά για τους Αργεντινούς και το ποδόσφαιρο είναι περισσότερο μια εθνική μανία παρά ένα παιχνίδι. Μοναδικό αρνητικό η εντυπωσιακή άνοδος της εγκληματικότητας που οφείλεται στην αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα. Με λίγη προσοχή και οργάνωση όμως θα μπορέσετε να απολαύσετε το ταξίδι σας χωρίς δυσάρεστα επακόλουθα.

(πηγή: www.eone.gr, 21/6/2003)