Λέρος

Θα φτάσετε στο Λακκί, γεμάτο με καταπράσινα πάρκα και υπέροχα κτίρια που χτίστηκαν από τους Ιταλούς. Ακριβώς στο λιμάνι βρίσκονται δύο συμβολικά μνημεία, το ένα για να θυμίζει τη βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» και το άλλο για τα θύματα του πολέμου.

Γνωριμία με το νησί
Δείτε την εκκλησία του Αϊ -Γιάννη του Θεολόγου και τα όμορφα εκκλησάκια στην είσοδο του κόλπου και συνεχίστε νότια για να γνωρίσετε τον Ξηρόκαμπο. Κατεβείτε την πέτρινη σκάλα που θα σας οδηγήσει στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καβουράδαινας, χτισμένο σε μία σχισμή του βράχου δίπλα στη θάλασσα. Επισκεφτείτε έπειτα τους τρεις -ενωμένους πλέον- οικισμούς του νησιού: Πλάτανο, Αγία Μαρίνα και Παντέλι. Στην είσοδο του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται το Μπούρτζι. Η πόλη κοσμείται από θαυμάσια αρχοντικά, ενώ αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη και στο αρχαιολογικό μουσείο.
Περάστε από τον παλαιοχριστιανικό ναό με τα αξιόλογα ψηφιδωτά και δείτε τον Αλευρόμυλο, ένα από τα μνημεία της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Από τον Πλάτανο θα ανεβείτε τα 300 σκαλιά που βγάζουν στο Κάστρο, το οποίο ανοικοδομήθηκε από Ιωαννίτες ιππότες. Η θέα από κει πάνω είναι μοναδική! Στο εσωτερικό του Κάστρου σώζεται το μοναστήρι της Κυράς, με όμορφες τοιχογραφίες, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και μια βυζαντινή εκκλησιαστική συλλογή.
Θαυμάστε επίσης τα απίθανα αρχοντικά που στολίζουν τον Πλάτανο, όπως εκείνα του Κανδιόγλου, με αντικείμενα του περασμένου αιώνα και του Αντωνέλλου. Γνωρίστε μετά το Παντέλι και τα καταπράσινα Αλιντα. Δείτε τα δύο γραφικά μοναστήρια, την εκκλησία της Παναγίας της Γουρλομάτας και απαραιτήτως, το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα αρχοντικά της χώρας μας, τον Πύργο του Μπελένη. Τέλος, στο Παρθένι δείτε την εκκλησία της Αγίας Κιούρας, που έχει αγιογραφηθεί από τους πολιτικούς κρατουμένους.

Κολύμπι
Στο Λακκί να κολυμπήσετε στις αμμουδιές Κουλούκι και Μερικιά, στην Αγία Μαρίνα στις Πλάκες, στο Παντέλι και στο Βρωμόλιθο. Από τα Αλιντα να πάτε στο Κριθώνι, όπου θα απολαύσετε το μπάνιο σας στις Γούρνες, στο Διαλισκάρι και στην Κόκκαλη. Επισκεφτείτε ακόμη το Δρυμώνα. Στην παραλία του Κρυφού θα δείτε μια όμορφη σπηλιά, ενώ στο Παρθένι είναι υπέροχες οι παραλίες του Αγίου Στεφάνου, του Μπελεφούτη και της Ρήνας.

Δείτε οπωσδήποτε
Βρείτε ένα καΐκι και κάντε το γύρο του νησιού για να ανακαλύψετε μοναδικές παραλίες και άλλες ομορφιές.

Πού και τι θα φάτε
Ζητήστε να σας φέρουν χταπόδι στη θράκα, ψάρια μαρινάτα με δενδρολίβανο, μυζήθρα και διασόγαλο, ποτό που μοιάζει με σουμάδα. Δοκιμάστε ακόμη «φούσκες» και αχινούς. Στο Λακκί καθίστε στο Πέτρινο και στο Κουλούκι. Στο Κριθώνι να φάτε στη Λητώ, τις Εσπερίδες και την Τσιάγκρα. Στην Αγία Μαρίνα προτιμήστε το Νερόμυλο και τα Κιούπια. Αν βρεθείτε στο Παντέλι επισκεφτείτε τον Ζορμπά και την Ψαροπούλα. Στα Αλιντα σας περιμένει το Στέκι. Για επιδόρπιο αναζητήστε τα φρούτα γκαβάφες και τα ντόπια γλυκά πουγκάκια.

Πού θα διασκεδάσετε
Τα περισσότερα μπαράκια βρίσκονται στην Αγία Μαρίνα. Να πάτε στο Αποθήκη και στο Μελτέμι. Στο Λακκί περάστε από το Γλάρο και το Φοίνικα. Στις αρχές Αυγούστου γίνονται τα Μπουλαφέντεια.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Αγοράστε είδη λαϊκής τέχνης, σερβίτσια και κεραμικά, ψωνίστε μυζήθρα, σουμάδα, μέλι, ποτά και παξιμάδια εφτάζυμα.

Πληροφορίες
Μετάβαση:
Με το πλοίο από τον Πειραιά το ταξίδι διαρκεί περίπου 10 ώρες. Με ταχύπλοο λιγότερο. (Λιμεναρχείο Πειραιά, τηλ.: 210-4226000, Πρακτορεία, τηλ.: 210-4124800 και 210-4121172). Μπορείτε να πάτε και με αεροπλάνο (Ο.Α. τηλ.: 210-9666666).

Χρήσιμα:
Αυτόματο: 22470.
Δημαρχείο: 23711.
Λιμεναρχείο: 22224.
Aστυνομία: 22223.

(πηγή: www.7merestv.gr, 30/7/2004)

Τήνος

Το νησί της Μεγαλόχαρης κρύβει καταπληκτικά γραφικά χωριουδάκια και πανέμορφες παραλίες.

Tο ότι θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας με ένα προσκύνημα στην εκκλησία της Παναγιάς δεν χρειάζεται να σας το υποδείξουμε.

Οδοιπορικό
Αφήνοντας πίσω σας τη Χώρα, ανεβείτε προς τη Μονή Κεχροβουνίου, ένα μοναστήρι μοναδικού αρχιτεκτονικού κάλλους που μοιάζει με χωριό και έχει καταπληκτική θέα στο Αιγαίο. Τα Δύο Χωριά και ο Τριαντάρος βρίσκονται κοντά στο μοναστήρι και είναι τόσο γραφικά ώστε αξίζουν μια επίσκεψή σας. Σε αυτή την πλευρά του νησιού, η οποία βλέπει προς τη Μύκονο, θα βρείτε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες, όπως το Πόρτο και ο ’γιος Σώστης.

Μια άλλη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή από το μοναστήρι θα σας φέρει στη γραφική Στενή και στον πανέμορφο Φαλατάδο. Κατευθυνθείτε στη συνέχεια και πάλι προς το κέντρο του νησιού. Θα δείτε ένα από τα κυριότερα αξιοθέατά του, το χωριουδάκι Βόλαξ. Πρόκειται για μια ασπροβαμμένη συστάδα σπιτιών χτισμένη σε μια πεδιάδα κατάσπαρτη με τεράστια, ολοστρόγγυλα βράχια. Το τοπίο είναι μοναδικό! Περιπλανηθείτε οπωσδήποτε στα γραφικά ολάνθιστα δρομάκια του χωριού. Αγοράστε καλάθια που φτιάχνουν οι κάτοικοι και επισκεφθείτε το πολύ ενδιαφέρον μικρό Λαογραφικό Μουσείο.

Φεύγοντας από τον Βόλακα, έχετε δύο επιλογές: Από τη μια τη διαδρομή που σας οδηγεί προς τα Λουτρά (στους πρόποδες του εντυπωσιακού λόφου με το κάστρο που ονομάζεται Ξώμπουργκο), με τη φημισμένη Μονή των Ουρσουλίνων και το εξαιρετικό μουσείο της Μονής των Ιησουιτών. Από την άλλη, τη διαδρομή που καταλήγει στις Κολυμπήθρες, δύο μεγάλες παραλίες με άμμο, ιδανικές για μπάνιο ? όταν δεν φυσάει βοριάς.

Το Σκαλοβοχωριό (χωριό του Νικολάου Γύζη), η Κώμη, η Αγάπη, η Ξυνάρα και ο Ταραμπάδος, όπου θα δείτε συγκεντρωμένους μερικούς από τους ομορφότερους περιστεριώνες του νησιού, είναι μερικές ακόμη απαραίτητες στάσεις προτού να ξεκινήσετε για την Έξω Μεριά, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το βόρειο τμήμα του νησιού.

Ο δρόμος ακολουθεί από ψηλά την ακτογραμμή. Απέναντί σας η Σύρος, μπροστά σας μια καταγάλανη θάλασσα, όπως φαίνεται από την Καρδιανή ? ένα από τα ομορφότερα χωριά της Τήνου, οι μισοί κάτοικοι του οποίου είναι Καθολικοί και οι άλλοι μισοί Ορθόδοξοι. Πάρτε ανάσα για τις ανηφοριές και τις σκάλες του. Περπατήστε το απ? άκρη σ? άκρη^ αξίζει τον κόπο. Κι αν ήρθε η ώρα για άλλο ένα μπάνιο, απολαύστε το στην παραλία του Γιαννάκη.

Αμέσως μετά συνεχίστε τη γνωριμία σας με την Έξω Μεριά σταματώντας σε άλλο ένα γραφικό χωριό, τα Υστέρνια. Και από εδώ η θέα είναι μαγευτική, ενώ στην ’μμο, το λιμανάκι των Υστερνίων, θα κολυμπήσετε καλά και θα φάτε ακόμα καλύτερα! Και το ταξίδι συνεχίζεται, για να καταλήξει στο κυριότερο αξιοθέατο του νησιού: Περνάτε τα Πλατιά και το Βερναρδάδο για να φτάσετε στο ομορφότερο χωριό της Τήνου. Ο αρχοντικός Πύργος, πάλλευκος, μαρμαρόκτιστος, σας περιμένει να τον γνωρίσετε. Επισκεφθείτε το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά, δοκιμάστε νόστιμο γαλακτομπούρεκο στην κεντρική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο. Τέλος, τρία χιλιόμετρα βορειότερα μπορείτε να φάτε φρέσκο ψάρι στο λιμανάκι του Πύργου, τον Πάνορμο, και να απολαύσετε το μπάνιο σας στις παραλίες Ρώχαρη και ’για Θάλασσα.

Πού και τι θα φάτε
Η Δροσιά στο γραφικό Χτικάδο αποτελεί εγγύηση για εξαιρετικό σπιτικό φαγητό. Οι δύο ταβέρνες του Βόλακα έχουν μεγάλη ποικιλία από τηνιακούς μεζέδες και πολύ καλές τιμές. Το ίδιο και οι δύο ταβέρνες στον Όρμο του Γιαννάκη (’νεμος και Ντίνος). Σπιτικό φαγητό θα απολαύσετε ακόμη στις Λεύκες (στο Φαλατάδο), στα Τσαμπιά (στα Κιόνια), στην Παλέτα (στον Πάνορμο) και στην ταβέρνα που βρίσκεται στην είσοδο του Πύργου. Το Θαλασσάκι στην ’μμο Υστερνίων είναι must και θα σας προτείνει τις πιο νόστιμες και πρωτότυπες γεύσεις με αγνά ντόπια υλικά.

Πού θα διασκεδάσετε
Τα περισσότερα μπαράκια είναι συγκεντρωμένα στη Χώρα (Κουρσάρος, Μονοπώλιο, Πλώρη, Σίβυλλα κ.ά.). Στα χωριά του νησιού θα απολαύσετε δυσεύρετη ησυχία!

Τι θα πάρετε μαζί σας
Στη Χώρα, αμυγδαλωτά από τον Χάλαρη, λυχναράκια και σκεπαστές από τις Μεσκλιές και εξαιρετικές μαρμελάδες, ποτά, σάλτσες και γλυκά κουταλιού από το Ευ Ζην. Ντόπια προϊόντα (τυριά, κρασιά, τουρσιά) θα βρείτε και στο Συνεταιρισμό.
Στον Πύργο αγοράστε μοσχομυριστό, άριστης ποιότητας θυμαρίσιο μέλι αλλά και μυρωδικά του βουνού (ρίγανη, θρούμπι κ.λπ.) από το μαγαζάκι της Μαργαρίτας, μαρμαρόγλυπτα διακοσμητικά από τα διάφορα εργαστήρια και κομψότατα είδη δώρων από το Μπλε Σεντούκι.

Πληροφορίες Μετάβαση:
Με το πλοίο της γραμμής ή ταχύπλοο, από το λιμάνι του Πειραιά (πρακτορείο τηλ.: 210-4121172). Προτιμήστε το καινούργιο, γρήγορο και άνετο Blue Star Ithaki.
Επίσης, από τη Ραφήνα (πρακτορείο τηλ.: 22940-23150).

Χρήσιμα:
Αυτόματο: 22830.
Δήμος: 22234.
Αστυνομία: 22255.

(πηγή: www.7merestv.gr, 28/7/2004)

Κύθηρα

Μία κουκκίδα γης μεταξύ του Ιόνιου, του Μυρτώου και του Κρητικού πελάγους, πλημμυρισμένη ομορφιά, γραφικότητα και ιστορικές μνήμες.

Αν συμφωνείτε ότι η θεά της ομορφιάς Αφροδίτη ήξερε ποιον παράδεισο να επιλέξει για να απολαύσει τις χαρές της ζωής, τότε κι εσείς καταλαβαίνετε γιατί αξίζει να επισκεφθείτε τα Κύθηρα!

Οδοιπορικό
Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τη Χώρα και αφού περπατήσετε μέσα από τα πάλλευκα σοκάκια θα ανεβείτε στο ενετικό φρούριο για να απολαύσετε τη θέα, αλλά και για να γνωρίσετε την ιστορία του. Στη συνέχεια θα επισκεφτείτε το μέγαρο όπου σήμερα φιλοξενείται το ιστορικό αρχείο του νησιού. Δείτε ακόμη το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας και το Μαρκάτο, το κτίριο της παλιάς αγοράς που σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. Στο μεσαιωνικό οικισμό Μέσα Βούργο θα δείτε μερικές ακόμη από τις θαυμάσιες εκκλησίες των Κυθήρων, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα ενημερωθείτε για την ιστορία της περιοχής.
Στο Καψάλι θα κάνετε το μπάνιο σας και μετά θα βολτάρετε στον παραλιακό πλακόστρωτο πεζόδρομο. Θα δείτε και τον παλιό ανεμόμυλο κοντά στον Πίσω Γιαλό. Ξεκινήστε μετά για το Λιβάδι. Εκεί θα θαυμάσετε το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι Κατούνι και το παλιό Αγγλικό Σχολείο. Από τα μαγαζάκια της περιοχής θα αγοράσετε κεραμικά πολύ καλού γούστου, και φυσικά, μετά τις αγορές σας αξίζει να επισκεφτείτε τα ιστορικά μοναστήρια της Αγίας Ελέσας και της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας, την εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου, το μεσαιωνικό κάστρο του Μυλοπόταμου. Πολλές και πλούσιες οι δημιουργίες με τις οποίες το χέρι του ανθρώπου στόλισε το νησί.
Τα Κύθηρα είναι γενικότερα ένα νησί με πολλές εκπλήξεις για τον εκδρομέα. Μια από αυτές σας περιμένει στην περιοχή Φόνισσα με τον εντυπωσιακό καταρράκτη της. Μία δεύτερη σας αναμένει στο μεγάλης φυσικής ομορφιάς Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Και μια τρίτη έκπληξη, ειδικά εάν τρέφετε μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα, θα βρείτε στην ανατολική πλευρά του νησιού: η αμμουδιά στον οικισμό Διακόφτι είναι πραγματικά θεσπέσια, όπως και πολλές άλλες από τις αμμουδιές που θα συναντήσετε στο νησί.
Δροσιστείτε στην κρυστάλλινη θάλασσα! Ανηφορίζοντας βορειότερα, μετά από μία στάση στην Αγία Πελαγία, από τα πιο τουριστικά μέρη του νησιού, θα κάνετε μια εκδρομή στο θαυμάσιο φαράγγι της Λαγκάδας. Με λίγα λόγια, στα Κύθηρα μπορείτε να κάνετε ήσυχες διακοπές, όποτε όμως το θελήσετε σας δίνονται οι ευκαιρίες για να διασκεδάσετε σε πιο έντονους ρυθμούς.

Πού θα κολυμπήσετε
Πολύ όμορφες παραλίες θα βρείτε στις τοποθεσίες: Αγία Πελαγία, Διακόφτι, Καψάλι, Μηλιδόνι, Φυρή ’μμος, Καλαδί, Λορέντζου, Χαλκός κι άλλες που θα ανακαλύψετε μόνοι σας.

Εκδρομή
Μια και φτάσατε ως εδώ αξίζει τον κόπο (αν το επιτρέπει ο καιρός) να κάνετε μια επίσκεψη στα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο όπως λέγεται. Βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση της Μεσογείου, ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Επάνω στο νησί υπάρχουν 3 οικισμοί και κατοικούν περίπου 70 άνθρωποι. Θα το περπατήσετε όλο και θα δείτε γραφικά εκκλησάκια και στο Κάστρο ερείπια από την αρχαία Αιγίλα. Στον Ξηροπόταμο και στην Καμαρίλα θα κάνετε ένα θαυμάσιο μπάνιο. Αν βρεθείτε εκεί στις 17 Αυγούστου θα απολαύσετε το πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα και καλό φαγητό. Νοικιάζονται δωμάτια και υπάρχουν ταβερνάκια με ?τι άλλο;? φρέσκο ψάρι (αστυνομία τηλ.: 27360-33767, κοινότητα τηλ.: 27360-33004).

Πού και τι θα φάτε
Οι γραφικές ταβέρνες των Κυθήρων σας περιμένουν με νοστιμότατες ντόπιες σπεσιαλιτέ και φυσικά με ολόφρεσκο ψάρι: Υδραγωγείο (στο Καψάλι), Σωτήρης (στον Αβλέμονα), Μιχάλης (στα Μητάτα), Μανώλης (στο Διακόφτι), Φιλιώ (στον Κάλαμο), Πλάτανος (στο Μυλοπόταμο), Πανάρετος (στον Ποταμό), Νόντας (στην Πλατιά ’μμο).

Πού θα διασκεδάσετε
Το βράδυ τα Κύθηρα είναι ήσυχα, όχι όμως πληκτικά. Αν μάλιστα πάτε στο Καψάλι, θα μπορέσετε να ξεδώσετε σε κάποιο από τα καλοφτιαγμένα μπαράκια, πίνοντας το ποτό σας και ακούγοντας καλή μουσική.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Να αγοράσετε αγνό θυμαρίσιο μέλι και ντόπια παξιμάδια λαδιού.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Με πλοίο από τον Πειραιά (τηλ. πρακτορείου: 210-4124800) σε 7 ώρες ή με Ιπτάμενο Δελφίνι (τηλ.: 210-4199000) σε 3 ώρες και 40 λεπτά. ’λλος ένας τρόπος είναι να πάτε οδικώς στη Νεάπολη Λακωνίας (356 χλμ. από την Αθήνα) κι από κει να πάρετε φεριμπότ για τα Κύθηρα. Το ταξίδι διαρκεί μόλις 40 λεπτά (ΚΤΕΛ Αθήνας, 210-5124913, πρακτορείο Νεάπολης: 27340-22214). Αν πάλι προτιμάτε το αεροπλάνο, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές θα σας ενημερώσουν για τις πτήσεις (τηλ.: 210-9666666).
Διαμονή: Στη Χώρα: Μαργαρίτα (τηλ.: 31711). Στην Αγία Πελαγία: Ρομάντικα (τηλ.: 33834), Φιλοξένια (τηλ.: 33100), Aphrodite (τηλ.: 33926) και Pelagia Beach (τηλ.: 33178). Στο Λιβάδι: Αποσπερίδες
(τηλ.: 31790). Στο Διακόφτι: Πόρτο Διακόφτι (τηλ.: 33760) και Μαϊστράλι (τηλ.: 33749). Στο Καψάλι: Ράικος (τηλ.: 31629), Καλοκαιρινές Κατοικίες (τηλ.: 31265), Αφροδίτη (τηλ.: 31328).

Χρήσιμα:
Κωδικός: 27360.
Δήμος (Χώρα): 31213.
Αστυνομία (Χώρα): 31206.
Λιμεναρχείο (Καψάλι): 31222.

(πηγή: www.7merestv.gr, 16/7/2004)

Πάρος

Διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων. Κι αν είστε σέρφερ; Ιδού ο παράδεισός σας!

Kατέχει εξέχουσα θέση στην οικογένεια των αιγαιοπελαγίτικων νησιών σε ό,τι αφορά την προσέλευση κόσμου. Παραθεριστές από όλα τα μέρη του κόσμου επισκέπτονται την Πάρο ξανά και ξανά, μαγεμένοι από τη φύση, τις θάλασσες, τα γραφικά χωριά και τη φιλοξενία των κατοίκων της. Όχι άδικα, όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς μόλις πατήσετε το πόδι σας στην προκυμαία της πρωτεύουσάς της, της Παροικιάς, αφού το νησί είναι ένας τόπος ιδανικός για διακοπές.

Οδοιπορικό
Πολύβουο και πολυσύχναστο, το λιμάνι της Παροικιάς με τους παραδοσιακούς μύλους του σας τυλίγει με ένα εκτυφλωτικό νησιώτικο λευκό όταν ακόμη το πρωτοαντικρίζετε από το πλοίο. Πάλλευκα σπίτια, πάλλευκες εκκλησιές, ασπρισμένα γραφικά δρομάκια και γλάστρες ή τενεκέδες γεμάτοι πολύχρωμα γεράνια και άλλα καλοκαιρινά λουλούδια συνθέτουν ένα σκηνικό ομορφιάς και αρμονίας. Περπατήστε στους δρόμους της μικρής πόλης για μια πρώτη γνωριμία με την ηλιόλουστη Πάρο. Και φυσικά, αξίζει να επισκεφτείτε το κυριότερο αξιοθέατο του νησιού. Την εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, ένα από τα πρώτα παλαιοχριστιανικά μνημεία της χώρας μας. Είναι ένας ναός ξεχωριστής αρχιτεκτονικής δομής και κάλλους. Αν μάλιστα βρεθείτε στην Πάρο το Δεκαπενταύγουστο, θα παραστείτε και στο λαμπρό πανηγύρι που οργανώνεται για τη γιορτή της εκκλησίας και το οποίο συγκεντρώνει χιλιάδες προσκυνητές.
Δέκα μόλις χιλιόμετρα από την Παροικιά βρίσκεται το δεύτερο σημαντικότερο αξιοθέατο της Πάρου. Ο λόγος για την πανέμορφη Νάουσα, έναν από τους γραφικότερους οικισμούς του Αιγαίου. Είναι ένα χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο ψαροχώρι, το οποίο όμως με το πέρασμα του χρόνου μετατράπηκε σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα και κοσμικά σημεία του Αιγαίου. Εδώ θα βρείτε μερικά από τα ομορφότερα μπαράκια του νησιού και θα διασκεδάσετε χορεύοντας μέχρι πρωίας. Από τη Νάουσα οδικώς ή με βάρκα θα φτάσετε στο τρίτο σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού, τις Κολυμπήθρες, τη διάσημη σε όλο τον κόσμο παραλία με τα τόσο ιδιαίτερα βράχια της. Εδώ θα απολαύσετε ένα μπάνιο που θα σας μείνει κυριολεκτικά αξέχαστο!
Πηγαίνοντας προς το λιμανάκι της Αλυκής σταματήστε οπωσδήποτε για μπάνιο στον Παρασπόρο. Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες και πιο κοσμικές παραλίες της Πάρου. Πολύ όμορφη και η παραλία της Αλυκής. Το Πίσω Λιβάδι, η Σάντα Μαρία, το Μοναστήρι, η Αγία Ειρήνη, ο Αμπελάς, η Πλατιά Άμμος και η Χρυσή Ακτή είναι μερικές ακόμη από τις απαραίτητες στάσεις σας για μια καλή γνωριμία με τη φημισμένη θάλασσα του νησιού. Από την Πούντα θα περάσετε με πλοιαράκι στη γραφική Αντίπαρο, το διπλανό νησάκι. Πρόκειται για μια μίνι εκδρομή που αξίζει και με το παραπάνω να κάνετε. Βεβαίως, όπου κι αν πηγαίνετε μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας το μαγιό σας. Η θάλασσα είναι τόσο λαχταριστή που θα θέλετε κάθε λίγο και λιγάκι να βουτάτε!

Δείτε οπωσδήποτε
Πάρος όμως δεν είναι μόνο οι λαχταριστές ακροθαλασσιές. Στην ενδοχώρα οι Λεύκες ξεχωρίζουν με την απλότητα και τη γραφικότητά τους. Πρόκειται για ένα πανέμορφο και ήσυχο χωριό, μακριά από τις κοσμικότητες της Νάουσας και της Παροικιάς. Εδώ θα πιείτε το καφεδάκι σας, θα φάτε νόστιμο σπιτικό φαγητό και θα ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας την απόλυτη ησυχία. Αν όμως επιμένετε στις κοσμικότητες κι άρχισε να βραδιάζει, γρήγορα πίσω! Και η Νάουσα και η Παροικιά με το που πέφτει ο ήλιος γεμίζουν ζωή και κέφι. Ένα κέφι που θα το μεταδώσουν και σε εσάς!

Πού και τι θα φάτε
Στην Πάρο θα ευχαριστηθείτε φρέσκο ψάρι, νόστιμη κυκλαδίτικη αλλά και διεθνή κουζίνα. Για τοπική κουζίνα σάς προτείνουμε τον Αργοναύτη στην Παροικιά, όπως επίσης τον Τάκη και τον Παπαδάκη στη Νάουσα. Πολύ νόστιμο και προσεγμένο φαγητό θα βρείτε και στη Θέα, στην Πούντα.

Πού θα διασκεδάσετε
Ο Πειρατής, ένα από τα πιο παλιά μπαρ του νησιού, θα σας διασκεδάσει με εξαιρετικής ποιότητας τζαζ μουσική. Οι φίλοι της ροκ θα ενθουσιαστούν με το Rock Cafe, οι φίλοι των κοκτέιλ θα διασκεδάσουν στο Cool (και πάλι στην Παροικιά). Στη Νάουσα ξεχωρίζουν τα Shark, Privilege και αν ψηφίζετε ελληνική διασκέδαση, το Barbarossa. Τα Punta Beach και Χρυσή Ακτή Club στις αντίστοιχες παραλίες θα σας μεθύσουν ευχάριστα αμέσως μετά από το μπάνιο σας.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Πολύ καλά είναι τα ντόπια τυριά καθώς και τα κρασιά από το συνεταιρισμό οινοποιών της Πάρου.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Με πλοίο από τον Πειραιά (τηλ. Λιμεναρχείου: 210-4226000 και Πρακτορείου: 210-4121172), με ταχύπλοο (τηλ.: 210-4199000), με αεροπλάνο (τηλ.: 210-9666666).

Χρήσιμα
Κωδικός κλήσης: 22840.
Γραφείο Τουρισμού Δήμου: 24772.
Αστυνομία Παροικιάς: 23333.
Αστυνομία Νάουσας: 51202.
Τουριστική Αστυνομία: 21673.
Λιμεναρχείο: 21240

(πηγή: www.7merestv.gr, 9/7/2004)

Μαγιόρκα

Κοσμοπολίτικη ζωή ή ήσυχες διακοπές; Ό,τι από τα δύο κι αν επιλέξετε, θα το βρείτε στη Μαγιόρκα. Αρκεί να το ψάξετε ανάμεσα στους δεκάδες μικρούς θησαυρούς που θα συναντήσετε στις περιπλανήσεις σας στο μικρό αυτόν παράδεισο των Βαλεαρίδων Νήσων, του νησιωτικού συγκροτήματος που λούζεται στα νερά της Μεσογείου και ανήκει στην Ισπανία.

Οδοιπορικό
Ξεκινήστε τις περιηγήσεις σας από τα στενοσόκακα της παλιάς πόλης στη γοητευτική πρωτεύουσα του νησιού, την Πάλμα. Θα είναι μια μοναδική εμπειρία, μοιάζει σαν ταξίδι σε ένα πολύ ιδιαίτερο παρελθόν: η αραβική αρχιτεκτονική πολλών κτιρίων σε συνδυασμό με τα δείγματα αρχιτεκτονικής των Καταλανών κατακτητών θα σας κάνουν να αισθανθείτε ότι ξαφνικά βρεθήκατε στο Μεσαίωνα αλλά και στις «Χίλιες και μία νύχτες» ταυτόχρονα! Το κάστρο Μπέλβερ (13ος αιώνας) στέκεται μοναδικό και αγέρωχο στα μάτια του τουρίστα. Ο καθεδρικός ναός, ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα σε γοτθικό ρυθμό (η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1601), εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την κομψότητά του. Επισκεφθείτε ακόμη το Δημαρχείο και την εκκλησία της Αγίας Ευθαλίας (την πρώτη χριστιανική εκκλησία που χτίστηκε στην πόλη).
Αφήνοντας πίσω σας την Πάλμα δεν θα μείνετε παραπονεμένοι από εκείνα που σας παρέχει το υπόλοιπο νησί. Στο Αντράτ, δυτικά της Πάλμα, μια κωμόπολη που έχει συνδέσει το όνομά της με την ιστορία των πειρατών της Μεσογείου, θαυμάστε τη γοτθικού στυλ εκκλησία. Βορειότερα, στην Εστελένς -χτισμένη σε ένα λόφο- περπατήστε στους ανηφορικούς δρόμους και στα σκαλιά της και επισκεφθείτε τους ιστορικούς πύργους της. Στο γραφικό χωριό Ντέια θα γνωρίσετε τον τόπο όπου έζησε και ετάφη ένας σπουδαίος Aγγλος λογοτέχνης, ο Ρόμπερτ Γκρέιβς (κορυφαίο έργο του οποίου είναι οι «Ελληνικοί μύθοι»).
Η Βαλδεμόσα εκτός από πόλη γραφικότατη είναι και ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του νησιού. Εδώ έχουν ζήσει και έχουν εμπνευστεί κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Φρειδερίκος Σοπέν, η Γεωργία Σάνδη και ο Χουάν Μιρό. Όσο για το λιμάνι Σολέρ, θα σας γοητεύσει έτσι όπως είναι χτισμένο μπροστά στη θάλασσα, μέσα σε μια καταπράσινη πεδιάδα με ελιές και πορτοκαλιές. Ως εκεί μπορείτε να φτάσετε και με το γραφικό ξύλινο τρενάκι, ταξιδεύοντας μέσα σε μια θαυμάσια φύση με αμπελώνες και κάνοντας στάσεις -αν θέλετε- σε όμορφα χωριουδάκια.
Αν πάλι προτιμήσετε να επισκεφθείτε το Βορρά του νησιού, εκεί οι πόλεις Τίνκα, Πογιένκα, Αλκούδια θα σας προσφέρουν μαγικές ημέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης. Ανατολικότερα πάλι, η Σινέου είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις του νησιού, η Aρτα έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ η Κάλα Ραχάδα αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.

Δείτε οπωσδήποτε
Επισκεφθείτε το Σαφάρι Παρκ με άγρια ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα! Πάρτε το τρενάκι και απολαύστε την υπέροχη διαδρομή μέχρι το Λιουκμαγιόρ, όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Μαύρης Παναγίας, προστάτιδας του νησιού. Επιβιβαστείτε σε κάποιο ψαροκάικο και γνωρίστε μερικές από τις μαγευτικές υποθαλάσσιες σπηλιές που «τριγυρίζουν» τη Μαγιόρκα.

Παραλίες
Θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε πεντακάθαρα νερά και θα κάνετε ηλιοθεραπεία σε θαυμάσιες αμμουδιές όπως: Εστρένκ, Σάντα Πόνσα, Μεσκουίντα, Αλκούδια κ.ά..

Πού και τι θα φάτε
Το νησί διαθέτει πλούσια και πεντανόστιμη κουζίνα. Οι πρώτες ύλες της είναι τα ολόφρεσκα θαλασσινά και κρέατα (ειδικά το χοιρινό), συνοδευμένα πάντα από υλικά της μεσογειακής γης, όπως πεντανόστιμες λιαστές ντομάτες, κάππαρη, μυρωδάτα κρεμμύδια... Φάτε οπωσδήποτε παέλια, ισπανική ομελέτα με καλαμάρια και μύδια. Από τα εστιατόρια της Πάλμα ξεχωρίζει το Ca'n Carlos με την αυθεντική τοπική κουζίνα.

Πού θα διασκεδάσετε
Η Μαγιόρκα είναι ένα νησί κοσμοπολίτικο. Οπότε, αν είστε φίλος της βραδινής διασκέδασης, βρίσκεστε σε ένα μικρό παράδεισο.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Ονομαστές είναι οι λευκές πέρλες. Θα βρείτε πλούσια ποικιλία καθώς και ποικιλία στις τιμές. Επίσης, θα αγοράσετε είδη παραδοσιακής χειροτεχνίας.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Η καλύτερη λύση είναι να επιλέξετε ένα καλό ταξιδιωτικό γραφείο που γνωρίζει καλά το νησί, για να σας προσφέρει ένα πλήρες και σωστό πρόγραμμα. Τέτοιο γραφείο είναι το Superior Travel (Αθήνα, τηλ.: 210-3311541 και Θεσσαλονίκη: Εγνατίας 74, τηλ.: 2310-256850 και Ερμού 57, τηλ.: 2310-253870). Θα σας προσφέρει πακέτα σε πολύ καλές τιμές που ξεκινούν από 449 ευρώ το άτομο για 8 ημέρες και με απευθείας πτήσεις.

Χρήσιμα
Κωδικός: 0034971.
Ώρα: 1 ώρα πίσω.
Νόμισμα: Ευρώ.
Τουριστικές πληροφορίες: Plaza de la Reina 2. Palma, τηλ.: 712216.

(πηγή: www.7merestv.gr, 2/7/2004)