Η ελονοσία στην επικαιρότητα

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα η ελονοσία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παγκόσμιους "δολοφόνους" αφού περίπου 500 εκατομμύρια πε­ριστατικά εμφανίζονται σε παγκόσμια βάση. Τα 2,7 εκατομμύρια από αυτά τα περιστατικά καταλήγουν σε θάνατο. Από ελονοσία πεθαίνει ένας άνθρωπος κάθε 12 δευτερόλεπτα. Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά προξενώντας το θάνατο σε ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών το χρόνο.

Τέσσερα είναι τα γνωστά παράσιτα που είναι υπεύθυνα, μεταφέρουν και προκαλούν την ελονοσία. με ποιο γνωστό και επικίνδυνο το ΡΙasmodium FaΙcisparum. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε διάστημα δύο εβδομάδων από την μόλυνση είναι πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση, ρίγη και εφίδρωση.
Ο λόγος για τον οποίο πλήττονται περισσότερο τα παιδιά είναι η αργή ανάπτυξη ανοσοποιητικής απόκρισης και άμυνας μετά την πρώτη έκθεση στο παράσιτο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να εκτίθενται συχνότατα στη νόσο και να μην έχουν επαρκή επίπεδα ανοσοποιητικής ανταπόκρισης ιδιαίτερα στις ενδημικές χώρες.

'Ενα επίσης σημαντικό πρόβλημα, που συντελεί στην αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της νόσου , είναι η αντίσταση που έχει δημιουργηθεί στα παλαιότερα φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον με επιφύλαξη από τους Δυτικούς ως προφυλακτική αγωγή, όταν πρέπει να ταξιδέψουν σε ενδημικές χώρες. Το νεότερο φάρμακο (Lariam), είναι μεν αποτελεσματικό, όμως έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες σε νευρολογικό επίπεδο με απο­τέλεσμα να μην έχει υιοθετηθεί η χρήση του. Πρόσφατα η κυκλοφορία ενός νέου φαρμάκου δρα ταχύτατα και αποτελεσματικά σε ποσοστό 92% -99% των ασθενών που το πήραν.

Αυξάνεται επίσης και η υιοθέτηση της χρήσης του ως προφυλακτική αγωγή σε ταξιδιώτες. Στην προφυλακτική του ένδειξη το Riamet πρέπει να χορηγηθεί για τρεις ημέρες πριν από την πιθανή έκθεση στο παράσιτο, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι.

Και τα δύο νέα προαναφερόμενα προϊόντα είναι αποτε­λεσματικά και γρήγορα στη δράση φάρμακα, με επιπρόσθετα πλεονεκτήματα το σχετικά απλό δοσολογικό σχήμα και βέβαια την αποφυγή αντίστασης από τους μικρο-οργανισμούς και μάλλον σημαντικότερη διαφορά είναι η στρατηγική προσέγγισης, μια που το μεν πρώτο απευθύνεται κυρίως στις Δυτικές "προηγμένες" αγορές με έμφαση στην προφυλακτική χρήση, το δε δεύτερο υποστηρίζει πολύ περισσότερο το "κατά κεφαλή βαλάντιο" μικρότερων οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών.

Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι: "Καλύτερα να προλαμβάνουμε μια ασθένεια, παρά να την θεραπεύουμε".

Λονδίνο, το κοσμοπολίτικο

Η πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας είναι ένα χωνευτήρι θαυμαστών πολιτισμών, χωρίς να χάνει το ξεχωριστό ύφος της.

Το Λονδίνο έχει τον αέρα μιας μητρόπολης η οποία κατέχει ηγετική θέση στον κόσμο των σύγχρονων τεχνών, της μόδας, των μοντέρνων τάσεων. Τη μαγική ατμόσφαιρα μιας τεράστιας σκηνής επάνω στην οποία ανταμώνουν άνθρωποι από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμοί.

Γνωριμία με την πόλη
Παρότι είναι η μεγαλύτερη σε έκταση πόλη της Ευρώπης, τα κυριότερα αξιοθέατά της βρίσκονται στο κέντρο της. Η καρδιά του τουριστικού Λονδίνου είναι η πλατεία Τραφάλγκαρ, σχεδιασμένη από τον Τζον Νας στις αρχές του 19ου αιώνα, εκεί όπου βρίσκονταν οι Βασιλικοί Στάβλοι. Σήμα κατατεθέν της η Στήλη του Νέλσονα, ύψους 43,5 μέτρων, η οποία αναγέρθηκε σε ανάμνηση της νίκης του ναυάρχου Νέλσονα επί του Ναπολέοντα το 1805, έξω από το ακρωτήριο Τραφάλγκαρ της Ισπανίας. Βόρειά της βρίσκεται το Γουέστ Εντ και το Μπλούμσμπερι, όπου θα επισκεφθείτε το Βρετανικό Μουσείο, ενώ δυτικά το Γουεστμίνστερ, το Γουάιτχολ, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το Χάιντ Παρκ. Ανατολικά θα επισκεφθείτε το Κόβεντ Γκάρντεν και το Σίτι, το επιχειρηματικό κέντρο της πόλης.

Στις Πινακοθήκες
Αξίζει να επισκεφτείτε την Εθνική Πινακοθήκη, μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες του κόσμου. Στο Αβαείο του Ουέστμινστερ θα εντυπωσιαστείτε από τη μεγαλοπρέπεια. Στον Καθεδρικό Ναό του Ουέστμινστερ μην παραλείψετε να δείτε το έργο του Έρικ Γκιλ «Τα Πάθη του Χριστού». Συνεχίστε προς την Πινακοθήκη Τέιτ, με την τεράστια συλλογή της.

Στα Ανάκτορα
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι ένας από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς. Αξίζει να παρακολουθήσετε την αλλαγή της φρουράς τους. Στην πλατεία Πικαντίλι θα δείτε το άγαλμα του Έρωτα, αφιερωμένο στο λόρδο
Aσλεϊ. Αν εκτός από λάτρεις της τέχνης είστε και λάτρεις των αγορών, περπατήστε στις οδούς Ρίτζεντ και Όξφορντ. Τα μαγαζιά εκεί θα σας εντυπωσιάσουν! Αν πάλι είστε λάτρεις της νυχτερινής ζωής, μην παραλείψετε ένα πέρασμα από το κεφάτο Σόχο. Στο Κόβεντ Γκάρντεν μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποια παράσταση όπερας με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων. Η περιοχή (αγορά) γύρω από την Όπερα είναι από τις ομορφότερες του Λονδίνου, γεμάτη κομψά καφέ και μαγαζιά.
Η πλατεία Ράσελ στη συνοικία Μπλούμσμπερι είναι η μεγαλύτερη του Λονδίνου. Όσο για το Βρετανικό Μουσείο που βρίσκεται στην περιοχή, όχι μόνο είναι γεμάτο ανεκτίμητους θησαυρούς από όλο τον κόσμο, αλλά φιλοξενεί και τα γλυπτά του Παρθενώνα που ο λόρδος Έλγιν είχε αφαιρέσει από τη ζωφόρο του ναού.

Στο Σίτι
Εδώ, εκτός από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου θα δείτε και τον Πύργο του Λονδίνου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως κάστρο, ανάκτορο, οπλοστάσιο, φυλακή, χώρος φύλαξης πολύτιμων αντικειμένων αλλά και τόπος εκτελέσεων για περισσότερα από 900 χρόνια. Ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι και η Γέφυρα του Λονδίνου, που στέκει επάνω από τον Τάμεση, με τους δύο πύργους της, ύψους 25 μ. Το τεράστιο Χάιντ Παρκ, ο Ζωολογικός Κήπος, η δημοφιλής συνοικία Κάμντεν με την ξεχωριστή της ατμόσφαιρα, αλλά και η συνοικία Ιστ Εντ είναι μερικές ακόμη από τις στάσεις που πρέπει να κάνετε.

Δείτε οπωσδήποτε
Κάποια από τα δεκάδες εκπληκτικά μιούζικαλ που ανεβαίνουν στην πόλη. Αξέχαστη εμπειρία!

Πληροφορίες
Μετάβαση: Προτείνουμε ανεπιφύλακτα την Hellas Jet (τηλ.: 210-7457700) για άνετο ταξίδι με άψογο σέρβις, αλλά και την πολύ καλή, χαμηλού κόστους, εταιρεία Easy Jet (τηλ.: 210-3530300). Επίσης την British Airways (τηλ.: 210-8906666) και τις Ολυμπιακές Αερογραμμές (τηλ.: 210-9666666).
Διαμονή: Για φτηνή διαμονή επιλέξτε ένα από τα εκατοντάδες Bed and breakfast που θα βρείτε παντού. Πρόκειται για μικρά, ζεστά ξενοδοχεία ή δωμάτια μέσα σε σπίτι (παρέχονται το δωμάτιο με τουαλέτα και το πρωινό). Από ξενοδοχεία, σας προτείνουμε τα Athenaeum (τηλ.: 74993464), Βerkeley (τηλ.: 72356000), Byron (τηλ.: 72430987), Bryanston (τηλ.: 72623141), Hart House (τηλ.: 79352288). Χρήσιμα: Αυτόματο: 0044207 ή 0044208. Νόμισμα: Λίρα Αγγλίας (1 λίρα=1,45 ευρώ). Ώρα: 2 ώρες πίσω.

Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Μπορεί η κουζίνα της Αγγλίας να μη φημίζεται για τη νοστιμιά της, στο Λονδίνο όμως θα φάτε πολύ καλά. Αρκεί να πληρώσετε! Η πόλη είναι γεμάτη έθνικ εστιατόρια. Το ιταλικό Spiga, το κινέζικο Chuen Cheng Ku, το ιαπωνικό Yo! Sushi, το βρετανικό Simpson's in the Strand, το μεσογειακό Daphne's και το ελληνικό Costas Fish Restaurant είναι μερικές καλές λύσεις. Το Le Caprice, με μοντέρνα ευρωπαϊκή κουζίνα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια των επωνύμων.
Στις παμπ, φυσικά, θα ξετρελαθείτε με την εντυπωσιακή, πρωτότυπη διακόσμησή τους. Οι περισσότερες κλείνουν γύρω στις 11, όμως μπορείτε να συνεχίσετε τη διασκέδασή σας σε κάποια από τα λονδρέζικα κλαμπ. Velvet Room, The End, Ministry of Sound και Fabric είναι μερικά μόνο από αυτά.
Ο παράδεισος των αγορών! Στις υπαίθριες αγορές θα αγοράσετε καταπληκτικές αντίκες, μεταχειρισμένα βιβλία, CD, βίντεο και DVD. Στο κέντρο θα βρείτε καταστήματα όλων των μεγάλων οίκων μόδας. Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στα φημισμένα πολυκαταστήματα Harrods και Harvey Nichols.

(πηγή: www.7merestv.gr, 19/11/2004)

Απόδραση στην ορεινή Αρκαδία

Η Αρκαδία είναι ένας από τους προορισμούς της Πελοποννήσου που συνδυάζει το βολικό (τουλάχιστον για τους Αθηναίους που χρειάζονται μόλις 2 - 2,5 ώρες μέχρι να φτάσουν) με το ειδυλλιακό. Οι βουνοπλαγιές και τα οροπέδια του Μαίναλου προσφέρουν εικόνες μοναδικής ομορφιάς, όλες τις εποχές του χρόνου, όπως και τα γορτυνιακά όρη, δυτικότερα. Για όσους κάνουν περιηγητικό τουρισμό, τα αξιοθέατα της περιοχής είναι συνδεδεμένα με τις πιο περιπετειώδεις και θρυλικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας έως και την επανάσταση του 1821 και όσα την ακολούθησαν.

Μια εκδρομή στην ορεινή Αρκαδία, δηλαδή, είναι μια απολαυστική περιπλάνηση στην ιστορία και τα μνημεία της φύσης και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το Παρελθόν

Κατά την αρχαιότητα, η Αρκαδία ήταν η πατρίδα των Πελασγών. Εδώ εγκαταστάθηκαν οι Δωριείς και οι αρκαδικές πόλεις της αρχαιότητας είχαν προστριβές με τη Σπάρτη. Το 369 π.Χ. ιδρύθηκε τη Μεγαλόπολη το Κοινό των Αρκάδων και αργότερα η Αρκαδία προσχώρησε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία. Η παρακμή της Αρκαδίας ξεκινά με την κυριαρχία των Ρωμαίων το τέλος του 2ου αιώνα π.Χ. Η περιοχή ερημώθηκε εντελώς μετά τις επιδρομές του Αλαρίχου και των Σλάβων. Τον 12ο αιώνα η Αρκαδία περνάει στα χέρια των Φράγκων. Η Φραγκοκρατία δεν θα διαρκέσει πάνω από 2 αιώνες, αφού η Αρκαδία, όπως και ολόκληρη η Πελοπόννησος θα κατακτηθεί από τους Τούρκους το 1458. Η Αρκαδία, όμως, είναι από τις πρώτες περιοχές που θα επαναστατήσει κατά των τούρκων το 1821. Από τα χωριά της θα αρχίσει ο ξεσηκωμός που θα συμπαρασύρει ολόκληρο το Έθνος. Εδώ έγιναν κατά τη διάρκεια της επανάστασης μεγάλης σημασίας μάχες με τους τούρκους. Η λύτρωση ήρθε οριστικά το 1828.

Θα δείτε…

Ξεκινήστε από την όμορφη διαδρομή Τρίπολη - Βυτίνα, περνώντας έξω από το Λιμποβίσι, το χωριό του Κολοκοτρώνη, και το Χρυσοβίτσι, στο ελατοσκέπαστο Μαίναλο. Η Βυτίνα είναι χτισμένη σε ένα από τα ομορφότερα οροπέδια του Μαινάλου και συνδυάζει τα παλιά πέτρινα αρχοντικά της πόλης με το πράσινο. Παράλληλα, όμως, η Βυτίνα και η ευρύτερη περιοχή είναι ένα «υπαίθριο μουσείο» ελληνικής ιστορίας, με βυζαντινές εκκλησίες, κάστρα, αρχοντικά και αρχαιολογικούς χώρους. Χαρακτηριστικότερο από κτίρια αυτά είναι το σχολείο που είναι κτισμένο το 1831. Επίσης, θα δείτε αξιόλογους ναούς του 18ου και 19ου αιώνα, όπως ο Μητροπολιτικός του Αγίου Τρύφωνα, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, των Αγίων Αποστόλων και της Κοίμησης της Θεοτόκου. Αξίζει να δείτε από κοντά την εικόνα του Αγίου Τρύφωνα, στη Μητρόπολη, έργο του 16ου αιώνα, και το ξύλινο τέμπλο στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Στην πόλη, δεσπόζουν επίσης και οι προτομές δύο άξιων τέκνων της Βυτίνας, του Κωνσταντίνου Παπαρηγόπουλου και του Βασίλη Οικονομίδη. Θα δείτε, ακόμη, το παλιό υδραγωγείο, αλλά και το πέτρινο γιοφύρι που περνά πάνω από τον ποταμό Μυλάοντα, που μαζί με τον Μηλοίτα συνθέτουν το υγρό στοιχείο της περιοχής.

Νότια της Βυτίνας βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Μεθυδρίου, η ίδρυση της οποίας ανάγεται στον Ορχομενό, γιο του Λυκάονος, στον 17ο αιώνα π.Χ. Στην αντίθετη κατεύθυνση, βορειοδυτικά της Βυτίνας, σώζονται τα ερείπια της Μεσαιωνικής πόλης της Κερνίτσας, στην οποία θα δείτε σήμερα το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων και το ναό του Αγίου Νικολάου, ενώ, στην ίδια περιοχή, σε οχυρή θέση κοντά στο χωριό Νυμφασιά, στέκει μεγαλόπρεπο το γυναικείο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κερνίτσης.

Η περιήγηση μπορεί να συνεχιστεί στα Μαγούλιανα, το ψηλότερα χτισμένο χωριό του Μοριά, και να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, να βρεθείτε στη Νυμφασία και να δείτε από κοντά τη Νυμφασία Πηγή που έδωσε το όνομά της στο χωριό, να επισκεφτείτε τη γραφική Λάστα, το βορειότερο χωριό του νομού Αρκαδίας, την Καμενίτσα και να δείτε το Σπήλαιο της Ανάληψης με την ομώνυμη εκκλησία στην είσοδό του και, φυσικά, να αφιερώσετε χρόνο στο Πυργάκι, το όμορφο χωριό, με τα έλατα, χτισμένο στις όχθες του Μυλάοντα, με τη γραφική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, τη Μεγάλη Βρύση και το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Από τη Βυτίνα, τέλος, θα ανηφορίσετε προς την Οστρακίνα, στο Μαίναλο, όπου βρίσκεται το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο και αν είστε τυχεροί θα δοκιμαστείτε σε μία από τις πίστες του τις ικανότητές σας στα σπορ του χιονιού.

Συνεχίστε νοτιοδυτικά για τα ιστορικά χωριά της Δημητσάνας και της Στεμνίτσας, που είναι, μάλλον τα πιο γνωστά της περιοχής. Στη Στεμνίτσα υπάρχουν ακόμη λαϊκοί τεχνίτες αργυροχρυσοχόοι, που συνεχίζουν μια παράδοση αιώνων. Όσι πολύ μακριά από το χωριό υπάρχει η Ιερά Μονή Προδρόμου, χτισμένη μέσα στο βράχο σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία, πάνω από τις όχθες του Λούσιου. Στην απέναντι πλαγιά μπορείτε να επισκεφτείτε το Κρυφό Σχολειό, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στη Δημητσάνα αξίζει τον κόπο να δει κανείς το μοναδικό μουσείο Υδροκίνησης, στο οποίο παρακολουθεί κανείς όλα τα στάδια χρήσης της δύναμης της υδατόπτωσης για διάφορες εργασίες όπως, επεξεργασία δερμάτων, παραγωγή πυρίτιδας (μπαρουτιού), επεξεργασία υφασμάτων, άλεσμα κ.λ.π. Μπορείτε, τέλος, να επισκεφτείτε, λίγο βορειότερα, τα Λαγκάδια, χωριό χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά, με θέα στο Λαγκαδιανό ρέμα. Η διαδρομή προς το χωριό περνά από τις πηγές του ποταμού Λούσιου, σε ένα, ακόμη, όμορφο οροπέδιο της περιοχής.

Θα πάτε…
Θα ακολουθήσετε τη διαδρομή από τη νέα Εθνική οδό Κορίνθου - Τριπόλεως και μετά τη Νεστάνη θα στρίψετε δεξιά προς Λεβίδι. Θα περάσετε το Λεβίδι και τη Βλαχέρνα και θα φτάσετε στη Βυτίνα. Από εκεί, συνεχίζοντας στην ίδια διαδρομή θα φτάσετε στην διακλάδωση που οδηγεί δεξιά προς Λαγκάδια και αριστερά προς Στεμνίτσα και Δημητσάνα. Μπορείτε, αν θέλετε, να επιλέξετε τη διαδρομή μέσω Τρίπολης και Χρυσοβιτσίου, αλλά θα πρέπει να έχετε καλού κακού ακούσει το δελτίο καιρού, γιατί δεν αποκλείεται να συναντήσετε πυκνή ομίχλη. Λεωφορείο ΚΤΕΛ αναχωρεί από το σταθμό του Κηφισού.

Θα φάτε…
Ονομαστά είναι τα ψητά στην περιοχή της ορεινής Αρκαδίας. Φάτε στο «Λημέρι του Τρύπα», στη Δημητσάνα, κόκκορα κοκκινιστό και άλλα κρεατικά. Άλλη μια ταβέρνα με εξαιρετική κουζίνα στη Δημητσάνα είναι ο «Θόλος». Ακόμη, στη Στεμνίτσα υπάρχει ταβέρνα - ψησταριά με εκλεκτούς μεζέδες στην κεντρική πλατεία. Στη Βυτίνα δοκιμάστε την κουζίνα στα «Αηδόνια» και το «Αρχοντικό της Αθηνάς». Αν γίνετε λίγο πιο τολμηροί και διανύσετε τα 26 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Καρύταινα από την Ανδρίτσαινα, φάτε στην Ανδρίτσαινα, στη ταβέρνα της κυρα Βασιλικής, σπιτικό φαγητό, και θα μας θυμηθείτε. Για ποτό αλλά και απογευματινό καφέ, βρεθήκαμε στη Βυτίνα και πραγματικά μας έκανε εντύπωση το περιβάλλον και κυρίως η μουσική (παλιά τζαζ και αυθεντικά λάτιν, αλλά και ροκ) στο καφέ-μπαρ «Σείριος» στη Βυτίνα, με θέα τον κάμπο της Βυτίνας.

Θα αγοράσετε…
Από τη Βυτίνα αγοράστε χειροποίητα ζυμαρικά και χειροτεχνήματα από σκαλιστό ξύλο, που αποτελούν παράδοση του χωριού, με ονομαστούς καλλιτέχνες, καθώς και μέλι. Θυμηθείτε τα χρυσαφικά και ασημικά στα παραδοσιακά αργυροχρυσοχοεία της Στεμνίτσας. Ακόμη πάρτε μαζί σας παραδοσιακές χυλοπίτες και γλυκά του κουταλιού.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 24/11/2004)

Eδιμβούργο

Μια γραφική και ιστορική πόλη, από τις ομορφότερες της Ευρώπης, στην καρδιά της θρυλικής Σκωτίας.

Η Σκωτία βρίσκεται στα βόρεια της Μεγάλης Βρετανίας. Ολόκληρη η περιοχή έχει τρομερό ενδιαφέρον να τη γυρίσει κανείς. Όμως σίγουρα, η πιο must ατραξιόν είναι η περιπλάνηση στο «Έντινμπουργκ» (ή αλλιώς, «Αθήνα του Βορρά»), στην παλιά μεσαιωνική πόλη. Στολίδι της το επιβλητικό κάστρο, που χτίστηκε το 12ο αιώνα.

Οδοιπορικό
Περπατήστε στα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης και αφεθείτε στη μεγαλοπρέπειά της. Ένας μεγάλος πέτρινος δρόμος, με το περίεργο όνομα Βασιλικό Μίλι, θα σας βγάλει στο ωραιότερο βασιλικό παλάτι της Σκωτίας, το Χόλιρουντ, στο οποίο δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση η βασίλισσα Ελισάβετ σε κάθε επίσκεψή της στο Εδιμβούργο. Κοντά στο ανάκτορο θα δείτε και τους υπέροχους κήπους, που καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση και είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών! Στην καρδιά της παλιάς πόλης επισκεφθείτε την Εθνική Βιβλιοθήκη, τον Καθεδρικό Ναό και βέβαια το Κάστρο, το οποίο αναφέραμε παραπάνω και αποτελεί το σπουδαιότερο πόλο έλξης των τουριστών. Περιπλανηθείτε στους δρόμους Χάι, Ρέγκεντ και Λέιθ και κάνετε μια βόλτα στη Νορθ Μπριτζ. Ανηφορίστε στο παρατηρητήριο Έντινμπουργκ Εξπίριανς για να θαυμάσετε τη μαγευτική θέα της πόλης και επισκεφτείτε την αγορά Μέρκατ Κρος καθώς και την Παλιά Βουλή. Μερικά ακόμα αξιοθέατα που οπωσδήποτε πρέπει να γνωρίσετε είναι το Βασιλικό Μουσείο της Σκωτίας, το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο του Παιδιού ?που θα σας ταξιδέψει στην παιδική σας ηλικία?, το Μουσείο της Ιστορίας του Λαού, η Συλλογή των Ιστορικών Μουσικών Οργάνων, το Σκοτς Ουίσκι Χέριτατζ Σέντερ, για να μάθετε την ιστορία του εθνικού ποτού των Σκοτσέζων, καθώς και το Κρίσταλ Βίζιτορ Σέντερ. Βολτάρετε οπωσδήποτε στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο, όπου θα βρείτε ένα συμπαθέστατο καφέ για να ξαποστάσετε. Έπειτα επισκεφτείτε το Ζωολογικό Κήπο, έναν από τους ωραιότερους που υπάρχουν στον κόσμο. Στα προάστια του Εδιμβούργου θα δείτε και υπέροχους πύργους, παλιές οικίες ευγενών, όπως το Ντάλμενι Χάουζ και το Κρεϊγκμίλαρ Κασλ. Να πάτε και στο Έντινμπουργκ Βίλατζ, ένα μικρό χωριουδάκι μινιατούρα μέσα στην καρδιά της παλιάς πόλης. Θα θαυμάσετε καλοδιατηρημένα πλην παμπάλαια σπίτια, πανδοχεία, μαγαζάκια...

Εκδρομές
Η Γλασκόβη επίσης είναι μια όμορφη πόλη, και μάλιστα διαθέτει μερικά από τα καλύτερα μουσεία και πινακοθήκες της Ευρώπης. Αν έχετε χρόνο, αξίζει τον κόπο να τον αφιερώσετε σε μια εκδρομή στα περίφημα Χάιλαντς. Το θέαμα που θα αντικρίσετε είναι μοναδικό καθώς τέτοια τοπία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Καταπράσινα βουνά, ατέλειωτες γραφικές λίμνες, λοφίσκοι, ελικοειδή ποτάμια και βάλτοι, όλα αυτά σε μαγευτικούς χρωματισμούς και σε τέλεια αρμονία στο ζωγραφικό πίνακα της φύσης. Στο δρόμο σας θα δείτε και πολλά κάστρα ? ξέρετε, από αυτά που προτιμούν τα? φαντάσματα των γοτθικών ιστοριών τρόμου! Τολμήστε και μια επίσκεψη στην ξακουστή για το μυστήριο που την περιβάλλει λίμνη Λοχ Νες, όπου θα δείτε το γραφικό κάστρο Αρκαχαρτ και θα κάνετε βόλτα με το καραβάκι. Η Νέσι, πάντως, το τέρας, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις ειδικών δεν υπάρχει!

Σπορ
Το γκολφ, η ιππασία και το περπάτημα προτιμώνται ιδιαίτερα στην περιοχή.

Φαγητό Διασκέδαση Αγορές
Θα γευθείτε άφθονο σολομό, ρέγκα και διάφορα θαλασσινά. Τιμήστε το παμπ με τα βαρέλια της Ρόουζ Στριτ. Αλλες εκδοχές της σκοτσέζικης κουζίνας θα δοκιμάσετε στα Dubh Prais, Rendez vous και τα πολυτελή The Royal Scots Club και The Witchery by the Castle. Ένα από τα πιο παλιά και φιλόξενα ταβερνάκια της πόλης είναι το Leadburn Inn, αλλά αναζητήστε και τα γραφικά Igg s και Get Stuffed.
Για τη διασκέδασή σας επισκεφτείτε τα ιστορικά παμπ Μπιχάιβ Ιν, Ινσάιντ Έγουαρντ και Ρόαγιαλ Αρτσερ στην παλιά πόλη του Εδιμβούργου. Στη νέα πόλη προτείνουμε τα: Καφέ Ρόαγιαλ, Μάιλνες, Σκοτς, αλλά και το Μάιτερ, όπου επικρατεί πανικός. Αν πάλι θέλετε κάτι σε πιο φολκλόρ, τα μεγάλα ξενοδοχεία διοργανώνουν βραδιές με χορούς, τραγούδια, κιλτ, πίπιζες, γκάιντες, και όποιος αντέξει! Στη Σκωτία γίνονται πολλά φεστιβάλ όλες τις εποχές του χρόνου. Διασημότερο είναι το Φεστιβάλ Μουσικής του Εδιμβούργου, που τελείται τον Αύγουστο.
Φεύγοντας αξίζει να αγοράσετε αυθεντικό σκοτσέζικο ουίσκι, μάλλινα πουλόβερ Σέτλαντ και τα καρό υφάσματα με τα χρώματα των Χάιλαντς. Θα βρείτε ακόμα γυαλικά, ξυλόγλυπτα, παράξενα κεριά και δερμάτινα διακοσμητικά. Αξιόλογα είναι και τα κοσμήματα, εμπνευσμένα από την κέλτικη μυθολογία, και τα σπαθιά που φτιάχνονται από ειδικούς τεχνίτες.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Ινδία

Η αχανής χώρα της Ασίας, η «μάνα της γης» όπως την αποκαλούν, έχει απίστευτους θησαυρούς να δείξει στον επισκέπτη της.

Ετοιμαστείτε για μια εμπειρία που μπορεί και να αλλάξει τη ζωή σας. Τολμήστε ένα ταξίδι πραγματικά μοναδικό. Η Ινδία σάς περιμένει για να σας χαρίσει πολυτελή περιποίηση, για να γεμίσει τη μνήμη σας με εικόνες εξαιρετικής ομορφιάς, αλλά πάνω από όλα για να σας παραδώσει μαθήματα ζωής. Μια χώρα τεράστια που αποκλείεται να τη «χωρέσουμε» σε ένα μόνο αφιέρωμα. Μπορούμε όμως να ταξιδέψουμε σε δύο τρία από τα σημαντικότερα, τουριστικά οργανωμένα, αλλά και πιο ενδιαφέροντα μέρη της. Ξεκινώντας φυσικά από το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της, την πολύβουη πρωτεύουσα.

Δελχί
Βρίσκεστε σε μια πόλη δέκα και βάλε εκατομμυρίων κατοίκων. Σε μια πόλη με περισσότερα από χίλια ιστορικά κτίρια, κρυμμένα στους δαιδαλώδεις δρόμους της. Σε μια πόλη που αρχικά μπορεί να σας τρομάξει με την πολυκοσμία και την κυκλοφοριακή αναρχία της, καθώς και με τις εικόνες φτώχειας που θα δείτε. Στο Νότιο Δελχί, και συγκεκριμένα στο Λαλ Κοτ, θα δείτε τα ερείπια ναών του 11ου και του 12ου αιώνα καθώς και το Κουτάμπ Μινάρ, έναν πύργο - σύμβολο για την πόλη. Κοντά, το Νοσοκομείο Πουλιών περιθάλπει τραυματισμένα πτηνά. Το Τζαμί Μαστιζίντ είναι εντυπωσιακό, ενώ η Νάγια Μπαζάρ, η αγορά των μπαχαρικών, θα σας ζαλίσει με τη φασαρία, αλλά και τις υπέροχες μυρωδιές της.
Μοναδικά μνημεία και αξιοθέατα θα συναντήσετε και στις όχθες του ποταμού Γιαμούνα. Αξίζει τον κόπο να κάνετε μια μικρή κρουαζιέρα. Ο τύμβος του Μογγόλου αυτοκράτορα Χουμαγιούν είναι must για τον επισκέπτη της πόλης. Ο ζωολογικός κήπος είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος της Ινδίας, ενώ το Εθνικό Μουσείο Τεχνουργημάτων θα σας εντυπωσιάσει με την ποικιλία των εκθεμάτων του. Μια πολύ ευχάριστη στάση θα κάνετε στον Εθνικό Κήπο των Ρόδων, ειδικά αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε το Δελχί Φεβρουάριο ή Μάρτιο, οπότε είναι ολάνθιστος. Το Εθνικό Μουσείο Γκάντι, το Κοιμητήριο Λόθιαν, η Εκκλησία του Αγίου Ιακώβου και οι μαγευτικοί Κήποι Λόντι είναι μερικά ακόμη από τα εκατοντάδες ενδιαφέροντα σημεία της πόλης.

Άγκρα
Οπωσδήποτε πρέπει να αφιερώσετε έστω 2 ημέρες για μία επίσκεψη στην Άγκρα, που για ένα διάστημα υπήρξε πρωτεύουσα της Ινδίας. Ο κυριότερος λόγος γι’ αυτή την εκδρομή είναι η επίσκεψή σας στο Ταζ Μαχάλ, ένα κόσμημα της ιστορίας και των τεχνών της Ινδίας. Πρόκειται για ένα μαυσωλείο μοναδικής ομορφιάς, το οποίο έχτισε το 17ο αιώνα ο αυτοκράτορας Σαχ Τζαχάν στη μνήμη της γυναίκας του, που πέθανε αφού πρώτα γέννησε το δέκατο τέταρτο παιδί τους. Περιηγηθείτε στο θαυμάσιο κτίσμα και στους κήπους του και αισθανθείτε αυτό που όλοι οι ευαίσθητοι επισκέπτες του νιώθουν: την αύρα της αθάνατης αγάπης του αυτοκράτορα προς τη γυναίκα του (Ταζ Μαχάλ σημαίνει εξάλλου μνημείο αγάπης) να διαπερνά ακόμη τους κήπους του ολόλευκου, μαγικού, σχεδόν διάφανου κτιρίου - αφιερώματος στον αληθινό και αμάραντο έρωτα.

Τζαϊπούρ
Το 1727, ο Τζάι Σινγκ ο Β΄ ξεκίνησε να οικοδομεί μια βασιλική πόλη, προσλαμβάνοντας ως αρχιτέκτονα το φημισμένο Βιντγιαντάρ Μπατατσάρια. Ο καλλιτέχνης έδωσε στα περισσότερα κτίρια της πόλης ένα πρωτότυπο χρώμα (σάπιου μήλου) και γι’ αυτό η Τζαϊπούρ ονομάζεται Ροζ Πολιτεία. Σήμερα, ορθώνεται ως περίτρανη απόδειξη της ακμής εκείνης της εποχής. Μπλεχτείτε στο πλήθος και ξεκινήστε την περιήγησή σας από το ανάκτορο της πόλης. Περιπλανηθείτε στις πολύχρωμες αγορές και επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Κεντρικό Μουσείο με την υπέροχη συλλογή του από μαριονέτες και κοστούμια. Και η Τζαϊπούρ, όπως και οι προηγούμενες στάσεις σας, θα σας ενθουσιάσει.

Πού και τι θα φάτε
Προτιμήστε τα εστιατόρια των ξενοδοχείων. Υπάρχουν βεβαίως και πολύ καλά εστιατόρια στις πόλεις. Μην περιοριστείτε σε ευρωπαϊκές σπεσιαλιτέ. Δοκιμάστε την ινδική κουζίνα, είναι καυτερή αλλά εξαιρετικά νόστιμη, με μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων και πολύ δημοφιλής σε όλο τον κόσμο.

Πού θα διασκεδάσετε
Όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν ντίσκο και μπαρ. Στα τοπικά εστιατόρια θα απολαύσετε ινδική μουσική και τοπικούς χορούς.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Πάμφθηνα είδη λαϊκής τέχνης, ασημικά, κοσμήματα και εξαιρετικά υφάσματα. Τα παζαρέματα επιβάλλονται...

(πηγή: www.7merestv.gr)

Ινδική κουζίνα

Ινδίες, χώρα παραμυθένιας φαντασμαγορίας για τα δυτικά μας μάτια. Χώρα επίσης φορτωμένη από ευτελή κλισέ και τεμπέλικες κοινοτοπίες που αρκούνται στη βιαστική ανάγνωση των καρτ ποστάλ και δεν βλέπουν το βάθος της ιστορίας. Χώρα δηλαδή αδίκως παρεξηγημένη.

Σήμερα η Ινδία έχει περισσότερους από 900.000.000 κατοίκους. Πρόκειται για μια κοινοπολιτεία που σήμερα ενώνει τα εξακόσια περίπου ημιαυτόνομα άλλοτε βασίλεια που κυβερνούσαν ινδουιστές μαχαραγιάδες και μωαμεθανοί κροίσοι υπό βρετανική επίβλεψη.

Ο όρος «ινδική κουζίνα», που συχνά βλέπουμε σε γαστρονομικές ρουμπρίκες, είναι αφελής και αυθαίρετος. Δεν σημαίνει τίποτα. Το Κασμίρ στο βορειοανατολικό άκρο, στα σύνορα με την Κίνα, μαγειρεύει τελείως διαφορετικά από το ηλιόλουστο Μαντράς, στη νοτιοανατολική απόληξη της χώρας που βρέχεται από τον κόλπο της Βεγγάλης και συνομιλεί με τη Σρι Λάνκα.

Τη σύγχυση επιτείνουν περαιτέρω τα ινδικά εστιατόρια στις πόλεις της Δύσης που σερβίρουν μια πληκτική μάλλον ομοιομορφία πιάτων. Ενώ ακριβώς το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο των ινδικών μαγειρικών εδράζεται στην ποικιλία της. Στην οποία συνέδραμαν, εκτός των γεωκλιματολογικών συνθηκών της κάθε επαρχίας, οι διαφορετικές ράτσες με τις φαγητένιες παραδόσεις και την ιστορία τους.

Το Δελχί πολιορκήθηκε και κατακτήθηκε από Σκύθες, Πάρθους, Τούρκους, Αφγανούς, Μογγόλους. Εξάλλου καθεμιά από τις θρησκείες που απαντώνται στην επικράτεια επιβάλλει διατροφικούς περιορισμούς. Οι Ινδουιστές δεν τρώγουν βοοειδή. Η ευρεία πλειονότητα των ινδουιστών είναι vegeterians. Με τον δικό τους τρόπο κατάταξης των τροφίμων σε θετικά και αρνητικά. Π.χ., το σκόρδο και το κρεμμύδι θεωρούνται πολύ αρνητικά και αποφεύγονται. Αντιθέτως η πιπερόριζα (ginger) πολύ θετική. «Κακό μαγνητικό φορτίο» έχουν το αλάτι, οι μελιτζάνες, οι τομάτες. Ενώ το μέλι, το βούτυρο, τα αμύγδαλα, τα μήλα, ο κουρκουμάς ωφελούν.
Ωφέλιμος ο κουρκουμάς (turmeric) ως αντισηπτικό και κατά τη φιλοσοφική και πρακτική ιατρική της Αγιουβέρντα. Η οποία συστήνει τι και πότε πρέπει να τρώγουν οι ασθενείς και λαμβάνεται επίσης υπόψη.

Το ινδικό γιαούρτι είναι πιο λεπτόρρευστο από το δικό μας. Οι φακές θα βράσουν πάντα μέσα στο νερό στο οποίο μουσκεύτηκαν. Τα μπαχαρικά θα προστεθούν εκ των υστέρων.

Tamarind, τι είναι; Tamrin σημαίνει χουρμάς, ind=ινδικός, πρόκειται για το φρούτο ενός υψηλού δέντρου, που έχει το σχήμα φασολιού. Αφού ωριμάσει αποφλοιώνεται, καθαρίζεται και συμπιέζεται σε σχήμα τούβλου. Προσφέρει μιαν όξινη γεύση και το μουλιάζουμε σε λίγο νερό. Το οξύ του tamarind κέκτηται φαρμακευτικών ιδιοτήτων.


Οδηγός περίεργων υλικών

ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΛΙΠΗ: ποικίλλουν αναλόγως του γεωγραφικού στίγματος. Φυτικά έλαια σαν το φοινικέλαιο, το ινδοκαρυδέλαιο και το λιπαρό γάλα της καρύδας στον Νότο. Πλέον ασυνήθιστο το λάδι των κόκκων μουστάρδας, άκρως πικάντικο ωμό, γλυκαίνει θερμαινόμενο. Τυπικότερο ζωικό λίπος το γκι (ghee): διαυγασμένο λευκό, ανάλατο βούτυρο που σιγοβράζει έως ότου εξατμισθεί η υγρασία του. Συμπαγής χοληστερίνη.

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ: asafetida, μια καφετιά ρητίνη που γευστικώς μοιάζει με τρούφα και θεωρείται χωνευτική, τα φύλλα κάρι (και όχι η πάστα) θυμίζουν τα δαφνόφυλλα, χρησιμοποιούνται χλωρά για το θαυμάσιο άρωμά τους.

ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟ ΟΣΠΡΙΟ: οι φακές ή φάβα που λέγονται dal. Πωλούνται αποφλοιωμένες ή όχι σε διάφορα μεγέθη ή χρώματα.

ΨΩΜΑΚΙ: τα καλύτερα από ψιλό σταρένιο αλεύρι ολικής (chapati). Φτιάχνονται επίσης ψωμιά από αλεύρι πατάτας ή οσπρίων με ή χωρίς μαγιά. Σπογγώδη, μαστιχωτά ή αέρινα σαν τα εξαίσια pooris του Μπεναρές.

Φαντασθείτε τώρα μια νοητή γραμμή που κόβει τη χώρα οριζοντίως. Ο Βορράς καλλιεργεί τον σίτο. Οσο κατερχόμεθα στον Νότο επικρατεί το ρύζι. Με την εξαίρεση του Κασμίρ, που έχει πολλούς ορυζώνες. Βραστό ή μαγειρευμένο με λαχανικά και γιαούρτι. Αξιοσημείωτες οι κρέπες και τα φυλλερικά από ρυζάλευρο.

ΦΡΟΥΤΑ: χιλιάδες φρούτα. Το πλέον μνημειώδες τροπικό, το μάνγκο της ποικιλίας Αλφόνσου.

Οινοπνευματώδη

Καμία από τις βασικές θρησκείες δεν διάκειται φιλικώς προς τα αλκοολούχα. Ωστόσο οι Εγγλέζοι ήσκησαν επιρροήν μπίρας. Μπίρες του στυλ Pilsener στο ζεστό υποτροπικό κλίμα που ταιριάζουν με τα πικάντικα εδέσματα και δροσίζουν. Οι Ινδίες είναι η πιο καινούργια οινοπαραγωγός χώρα. Καμπερνέ Σοβινιόν και Σαρντονέ (τι άλλο;) καλλιεργούνται στην περιοχή της Βομβάης.

Το κάρι δεν...
* είναι ένα. Αμέτρητα, όσα και οι ανθρώπινες επινοήσεις.

* είναι το ίδιο για όλα τα είδη φαγητών. Διαφορετικό κάρι στα ψάρια, στις γαρίδες, στα λαχανικά, στο κοτόπουλο, στο αρνάκι.

* είναι υποχρεωτικώς εκρηκτικά καυτερό. Υπάρχουν διαβαθμίσεις. Πάντως εκείνο του Madras θα σας κάνει turbo.

* σβήνει με νερό. Γάλα ή λάδι, ένα αραιωμένο ρόφημα γιαουρτιού με δυόσμο, κύμινο, αλάτι ή ζάχαρη.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Μεξικάνικη κουζίνα

Στην Πόλη του Μεξικού, στο κεντρικό υψίπεδο της χώρας, έστησε την έδρα του κράτους του ο πολύς Μοντεζούμα το 1440. Λιγότερο εξευγενισμένη από των Μάγιας, η κοινωνία των Αζτέκων στηρίχθηκε στην οργάνωση και την ταξική ιεράρχηση. Ο αυτοκράτωρ στην κορυφή, οι φαμελιές των ευπατρίδων, ιερείς, στρατιώτες, αγρότες. Δίχως περιουσία και ελευθερία σκέψης, αφού ταυτισμένες η θρησκευτική και η διανοητική συνιστώσες ρυθμίζονταν άνωθεν. Ο Montezuma και οι δικοί του έτρωγαν φασόλια, τομάτες, πατάτες, γαλοπούλες, τσίλις, σοκολάτα, σκουλήκια, σαύρες, σκυλάκια, ένα ντόπιο μανιτάρι, το cuitlacoche που βλασταίνει στο χλωρό καλαμπόκι και... αιχμαλώτους. Το 1519 φτάνει με τις καραβέλες του ο Ερμάνος Cortes και η συντροφία του.

Τότε συντελέσθηκε το γαστρονομικό big bang. Η αποφασιστική σύζευξη του δυτικού μαγειρικού πολιτισμού με το Αγνωστο, το Αλλο. Που καθόρισε το σύγχρονο τρώγειν. Προϋπήρχε χρονολογικώς η επαφή της Δύσης με την Εγγύς και Απω, με την Αραβική και Σινική Ανατολή, μα η ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό διαιτολόγιο των ανατολίτικων υλικών και τρόπων είχε γίνει σταδιακά. Ενώ κάτω από τον μεξικανικό ήλιο το σοκ ήταν κεραυνοβόλο. Ανοίξτε το ψυγείο σας, κοιτάξτε το τραπέζι σας: τα μισά μας καλούδια κατάγονται από την Κεντρική Αμερική.

Η αχαριστία βεβαίως αποτελεί νόμο στο West. Η λευκή μας αλαζονεία έκανε νάζια για να μην ομολογήσει ευθέως τη γαστριμαργική σαγήνη και τα χρέη της. Ινδιάνος τάχα ή turkey ­ διότι στην Αγγλία εισήχθη από τούρκους εμπόρους, γάλλος ή γαλλοπούλα. Ασχετο. Μεξικάνα ήτο η περί ης πουλάδα που διεδέχθη παγώνια και κύκνους στα εορταστικά παλατιανά συμπόσια της Ευρώπης. Εκτοτε το πουλερικό του Μεξικού συνδέθηκε με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.

Ο όρος «Μεσογειακή διατροφή» είναι απλώς αδιανόητος χωρίς τομάτα. Η έννοια «πικάντικο» χωρίς καυτερές πιπερίτσες. Το ιρλανδικό ή το γερμανικό μενού χωρίς πατάτες. Η διεθνής ζαχαροπλαστική χωρίς σοκολάτα. Τα Μεξικανάκια, βράδυ κατά τις 7.00, πίνουν το κακάο τους. Καμωμένο σωστά. Κουβερτούρα που διαλύεται σε βραστό γάλα με ζάχαρη, κανέλα, βανίλια. Αναδεύεται με το μολινίλο, ένα ξύλινο μαραφέτι με έλικες που θα φτιάξει αφρό. Διαφέρει από το προκολομβιανό ρόφημα; Ναι. Στις κούπες, στα καρυκεύματα και στο γάλα.

Γάλα, γαλακτοκομικά, αγελάδες, γουρουνάκια οι αρχαίοι Μεξικανοί τα αγνοούσαν. Τα έμαθαν από τους Ισπανούς. Διότι μεταξύ των δύο κόσμων ετελέσθη μια ώσμωση. Οι Ινδιάνοι υιοθέτησαν την κτηνοτροφία και διέπρεψαν.

Τυρί κατσικίσιο και αγελαδινό διαφόρων τύπων: από το ολόπαχο της περιοχής Τσιάπας ώς το ινώδες και ξινούτσικο της Οαξάκα. Φρέσκο, μαλακό το queso blanco γεμίζει πιτούλες ή τις σαλάτες κάκτου, ώριμο που θυμίζει την παρμιτζάνα το queso anejo θα λιώσει ή πασπαλίζεται στα φαγητά.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη συμπάθεια του λαού στα γλυκίσματα με βάση το γάλα και τα αβγά. Τύπου κρεμ καραμέλ. Δεύτερη μεγάλη οικογένεια επιδορπίων εκείνη που στηρίζεται στα φρούτα. Μια καταιγιστική ποικιλία ανανάδων, μάνγκος, γκουάβας. Και μπανάνες και εσπεριδοειδή. Ενώ στη Λατινική Αμερική γενικώς προτιμούν τα λιγωτικά γλυκά, τα μεξικάνικα δεν έχουν πολλή ζάχαρη, αν και παράγει ο τόπος.

Παραγωγός επίσης και τρίτος παγκοσμίως εξαγωγέας καφέ. Πολύ μυρωδάτου, ανοικτόχρωμου, στον οποίο θα προστεθεί το piloncillo, σκούρο ακατέργαστο κάντιο που χαρίζει ξεχωριστό χαρακτήρα στο εθνικό πρωινό και δυνατό ρόφημα.

Κλασικό ρόφημα και το etole. Οι Μεξικανοί δεν αρκούνται στο να τρώγουν το καλαμπόκι. Το πίνουν κιόλας! Φτιάχνεται από masa, τη ζύμη από την οποία γίνονται οι τορτίγιας. Σπόροι καλαμποκιού θα βράσουν με νερό και ασβέστη, παραμένουν μία ημέρα σε τούτο το μπάνιο, αποφλοιώνονται και τρίβονται στο γουδοχέρι. Θα προστεθεί εκ νέου νερό ώσπου να φτιαχτεί το ζυμάρι. Η μάζα θα ξαναβράσει με νερό ώσπου να πήξει ελαφρώς. Μπαχαρικά, φρούτα, γάλα, σοκολάτα και βεβαίως piloncillo θα εμπλουτίσουν το ρόφημα. Τελικώς η χώρα έμεινε πιστή στο δικό της δημητριακό. Ο σίτος, αν και εν χρήσει, κατά βάθος δεν κέρδισε την καρδιά του Μεξικού. Τα φύλλα του καλαμποκιού δεν θα πεταχτούν: θα περιτυλίξουν κρέας, ψάρι, οστρακοειδή που ψήνονται ή γίνονται καπνιστά. Για την ίδια δουλειά μπορούν να αντικατασταθούν από φύλλα μπανάνας. Και ο γυμνός κορμός ακόμη, μετά την αφαίρεση των καλαμποκόσπορων, θα κοπεί και θα γίνει φελλός για μποτίλιες.

Καλαμπόκι, φασόλια και κολοκύθα: η αγία τριάδα της Κεντρικής Αμερικής. Πολύ ωραίο το πράσινο lime, λεπτότερο και πιο μοσχοβολιστό από το λεμόνι, ο κόλιανδρος πανταχού παρών, ίσως το πιο παγκόσμιο μυριστικό, το epazote, απαραίτητο μεξικανικό καρύκευμα που δεν φύεται αλλού. Τα κουκούτσια του δέντρου annatto που είναι δυσεύρετα. Οι κορυφές κάποιων κάκτων, υφής της δικής μας αγκινάρας σερβίρονται ως σαλάτα. Εξαιρετικές οι πράσινες τομάτες ή tomatillos. Υπέροχο και το ceviche, μαρινάτα σε χυμό λάιμ ή λεμονιού ψαριών και γαρίδων.

Η χώρα φτιάχνει έκπαλαι μπίρα. Μέσα στην οποία μάλιστα μαγειρεύουν ένα φαγητό με μαύρα φασόλια. Το Monterrey, στον Βορρά, δεύτερη σε έκταση πόλη, θεωρείται πρωτεύουσα της ζυθοποιίας. Λίγο ισχυρότερο σε οινόπνευμα, 10 βαθμών, το πούλκε (pulque) που ωσαύτως συναντάμε στη μαγειρική και δη στην παρασκευή σαλτσών. Πρόκειται για το αρχαιότερο πιοτό της Ν. Αμερικής και συχνά συνοδεύεται με χυμούς φρούτων. Προέρχεται από ζύμωση του κάκτου agave.

Ζύμωση και απόσταξη του πιο μικρόσωμου όμως, μπλε κακτοειδούς φυτού θα μας δώσει το μυθικό μεσκάλ. Ο υψηλός αλκοολικός τίτλος, 38Ψ-40Ψ, και ο καθιερωμένος σκώληξ. Προσοχή! Μην μπερδέψουμε το μεσκάλ με τη μεσκαλίνη. Στην Οαχάκα, θεματοφύλακα των αυθεντικότερων και αμόλευτων μεξικανικών παραδόσεων, θα σας σερβίρουν mezcal στο ποτήρι του κοκτέιλ, αφού τα χείλη του πασπαλιστούν με salde gusano: αλάτι, πούδρα από πιπερίτσες, αποξηραμένα σκουλήκια. Σκουλήκια ζωντανά ή πεθαμένα και τηγανητά, ξηροί καρποί και μπαχαρικά δεσπόζουν στα πιάτα της περιοχής.

Η χώρα παράγει ακόμη ρούμι και μπράντι. Και η τεκίλα; Α!, εθνικό κεφάλαιο στο οποίο θα επανέλθουμε με ταρατατζούμ και ειδική γευσιγνωστική δοκιμή.

(πηγή: BHMA)

Σίφνος

Σαν στολισμένη νύφη μοιάζει η πανέμορφη Σίφνος με τους αστραφτερά άσπρους οικισμούς της. Ένα από τα πιο παραδοσιακά νησιά των Κυκλάδων, μπορεί να καυχηθεί για τους αρχαίους πύργους της, τα απέραντα ακρογιάλια, τις γραφικές εκκλησίες, τα μοναδικά πανηγύρια, την μακρά παράδοσή της στην κεραμική αλλά και για την εξαιρετική της κουζίνα- ας μην ξεχνάμε τον ξακουστό Σιφναίο μάγειρα Τσελεμεντέ.

Η περιήγηση μας ξεκινά από την πρωτεύουσα Απολλωνία ή Σταυρί που στέκει αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους. Θα περπατήσουμε στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα πανέμορφα κυκλαδίτικα σπίτια, τις λουλουδιασμένες αυλές και τα μαγαζάκια όπου θα ψωνίσουμε ντόπια κεραμικά, κομψά ασημικά και είδη λαϊκής τέχνης. Στην πλατεία Ηρώων θα μπούμε στο Λαογραφικό Μουσείο για να μάθουμε για την παραδοσιακή ζωή των κατοίκων και κατόπιν θα επισκεφτούμε την υπέροχη Παναγία Ουρανοφόρα με τις σπάνιες εικόνες και το επιχρυσωμένο τέμπλο.

Αν πάμε 1,5 μόλις χλμ βόρεια, θα βρεθούμε στον Αρτεμώνα, ένα αληθινό στολίδι όπου τα νεοκλασικά αρχοντικά ‘πνίγονται ‘ στα λουλούδια και ο αέρας μοσχοβολά από το ροδόνερο που χρησιμοποιούν τα οικογενειακά εργαστήρια ζαχαροπλαστικής για να φτιάξουν απίθανα αμυγδαλωτά. Αφού μπούμε σε κάποιο από τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής που συνεχίζουν την παράδοση στη δημιουργία αγγείων, πιάτων και των γνωστών ‘φλάρων ‘ που ξεπροβάλλουν τις στέγες, θα προχωρήσουμε προς την παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου, το μεσαιωνικό Κάστρο.

Θεαματικά χτισμένο στην κορυφή ενός βράχου που δέρνεται από τα κύματα, κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια ενώ η φρουριακή του δόμηση μαρτυρά το φόβο των πειρατικών επιδρομών . Θα μπούμε από τις εισόδους – στοές τις ‘λόζιες’ για να βρεθούμε στα πλακόστρωτα σοκάκια, δίπλα σε εκτυφλωτικά άσπρους τοίχους, ασβεστωμένες πεζούλες και μπλε πορτοπαράθυρα.

Η θέα από την άκρη του οικισμού κόβει την ανάσα με την μικρή εκκλησία Επτά Μάρτυρες να ‘ταξιδεύει’ στο πέλαγος πάνω σε ένα βράχο. Αξίζει να μπούμε στην Καθολική εκκλησία του Αγ. Αντωνίου όπου στεγάζεται το ενδιαφέρον Αρχαιολογικό μουσείο με αρχαϊκά και ελληνιστικά γλυπτά καθώς και κεραμικά από τον 8ο μέχρι το 2ο αιώνα π.Χ.

Στη ρίζα του λόφου του Κάστρου απλώνεται η παραλία Σεράλια όπου θα κολυμπήσουμε δίπλα στα ερείπια μεσαιωνικών λιμενικών έργων. Απαραίτητη είναι τέλος η επίσκεψη στην εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοπηγής, που αποτελεί σήμα κατατεθέν για το νησί έτσι όπως στέκει αποκομμένη από την στεριά πάνω στην ‘πετρογολέτα’- την βραχονησίδα της. Θα κάνουμε μπάνιο εδώ ή αν θέλουμε, θα καταλήξουμε στον γειτονικό Πλατύ Γιαλό, μια από τις μεγαλύτερες αμμουδιές των Κυκλάδων.

Φαγητό
Παράδεισος των καλοφαγάδων η Σίφνος θα μας ικανοποιήσει με τις ‘ροβυθάδες’ (ψημένες όλη νύχτα σε κλειστό πήλινο),τους ρεβιθοκεφτέδες, την καπαροσαλάτα, το μαστέλο (αρνάκι σε πήλινο με κρασί και μυρωδικά) και φυσικά τα φρέσκα ψάρια.
Ξεχωριστή θέση έχουν τα σιφνέικα αμυγδαλωτά, τα σιφνέικα κουλουράκια, τα μπουρεκάκια γεμιστά με ξηρούς καρπούς και οι μελόπιτες. Θα φάμε στην οικογενειακή ταβέρνα ‘Χρυσοπηγή’ (στην ομώνυμη παραλία) του Γ. Λεμπέση που θεωρείται ο νέος Τσελεμεντές.
Στο Κάστρο το ‘Άστρο’ της Μ. Λεμπέση θα μας σερβίρει στην όμορφη βεράντα της χταπόδι με ελιές, μαστέλο, μελιτζανοκεφτέδες και πεντανόστιμη αστακομακαρονάδα.
Οδός Ονείρων Δοκιμάστε παραλλάγές παραδοσιακών Σιφνέικων συνταγών στο πιό στυλάτο εστιατοριο του νησιού.
Mamma mia Η καλύτερη πίτσα του Αιγαίου. Πολλοί επισκέπτες της Σίφνου επιστρέφουν στο νησί για να φάνε στην παραδοσιακή Ιταλική τρατορία.

(πηγή: www.gourmet.gr)

Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι ένα υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής, ένας τόπος φυσικής ομορφιάς, ένα πολιτιστικό κέντρο, ένας ιστορικός σταθμός και ένα σταυροδρόμι ιδεών και επιρροών. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί τον προορισμό χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το αρχαίο νησί των Φαιάκων γνώρισε πολλούς δεσπότες, τα σημάδια των οποίων έμειναν στα ενετικά κάστρα, τα στενά καντούνια, τις παλιές γειτονιές, τις εκκλησίες, τα παλάτια και τις πλατείες με τα μοναδικά αρχοντικά κτίρια. 12 μουσεία, 18 Φιλαρμονικές, Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδίες και συγκροτήματα χορών αποδεικνύουν καθημερινά τον πολιτισμό αυτού του σημαντικού νησιού.

Καρδιά του η πρωτεύουσα, λίκνο της πνευματικής αναγέννησης της Ελλάδας όπου άνοιξε το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο, η Ιόνιος Ακαδημίας, το 1819. Από τις εντυπωσιακότερες πόλεις της Ελλάδας είναι ένα μείγμα ναπολιτάνικου, γαλλικού, αγγλικού, γεωργιανού, βυζαντινού και ενετικού ρυθμού. Δύο βενετσιάνικα κάστρα, ένα στα ανατολικά που είναι παλαιότερο και ένα στον λόφο του Αγίου Μάρκου, δεσπόζουν στον οικισμό ενώ η κίνηση ολόκληρου του νησιού συγκεντρώνεται στην τεράστια πλατεία Σπιανάδα με τις καμάρες της, το Λιστόν που θυμίζει τη Rue Rivoli του Παρισιού.

Η γνωριμία με την πόλη περιλαμβάνει σπουδαία κτίρια όπως το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου (19ος αιώνας), που στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το βενετσιάνικο Δημαρχείο, την Ιόνιο Ακαδημία (μέγαρο της οικογενείας Καποδίστρια),τη Νομαρχία, το κτίριο της Αναγνωστικής Εταιρείας.

Μεγάλης θρησκευτικής αξίας είναι ναοί σαν του Αγίου Σπυρίδωνα όπου φυλάσσεται το σκήνωμά του και της μπαρόκ Μητρόπολης Παναγίας Σπηλιώτισσας του 16ου αιώνα, που φιλοξενεί τα λείψανα της αυτοκράτειρας Θεοδώρας και αξιόλογες εικόνες Κρητικής Σχολής .

Απόλαυση αποτελεί η βόλτα στη συνοικία Καμπιέλο με τα στενά βενετσιάνικα καντούνια, στην παλιά εβραϊκή συνοικία, στην πλατειά Σαρόκο και τη γειτονιά της Γαρίτσας. Απαραίτητη είναι μια στάση στο πολυφωτογραφισμένο Κανόνι απ’ όπου ξεχωρίζει η νησίδα με την μονή της Βλαχέρνας αλλά και το πασίγνωστο Ποντικονήσι.

Εξίσου σημαντική είναι η επίσκεψη στην περιοχή Μον Ρεπό, όπου κυριαρχεί η υπέροχη εξοχική κατοικία του Άγγλου Αρμοστή Άνταμ και στο Γαστούρι, όπου στέκει το υπέρλαμπρο ανάκτορο Αχίλλειο που έχτισε η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ ή Σίσσυ σε αναγεννησιακό στυλ.

Όσο για κολύμπι, χρυσές αμμουδιές και διαυγή νερά μας περιμένουν στις κοντινές Μπενίτσες ή αν πάμε βόρεια, στον Ύψο όπου απλώνεται το υπέροχο ‘Χρυσό Μίλι’.

Φαγητό
Δοκιμάστε ‘μπουρδέτο’ - μπακαλιάρο με κόκκινο πιπέρι, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα και πατάτες , ‘σοφρίτο’ -λεπτές φέτες μοσχαριού με σκόρδο και ξίδι και ‘παστιτσάδα’ -μακαρόνια χοντρά με πικάντικη κόκκινη σάλτσα με κανέλα από κόκορα ή μοσχάρι.
Περίφημο στέκι του νησιού ο ‘Τρύπας’ (22610-56333) στο χωριό Κυνοπιάστες.
Κλασικό εστιατόριο είναι και το ‘Ρεξ’ που σερβίρει μαγειρευτά και αστακομακαρονάδα (22610-39649).
Γλυκαθείτε κουμ κουάτ σε φρουί γκλασέ και λικέρ, μαντολάτα, τα αμυγδαλωτά ‘μουτσατσώνια’ και συκωμαϊδα (βρασμένα ξερά σύκα με μούστο, φύλλα δάφνης και πιπέρι).


(πηγή: www.gourmet.gr)

Ιράν

Βρίσκεστε στο Ιράν. Τη χώρα των μυστηρίων και των γοητευτικών θρύλων της Ανατολής. Γνωρίστε την ιστορία της. Ανοίξτε όμως τα μάτια σας και στη νέα εποχή της. Ανακαλύψτε μία χώρα, η οποία, παρότι απέχει από το παραμυθένιο παρελθόν της, σας χαρίζει εντυπωσιακές εικόνες. Εικόνες που θα σας ταξιδέψουν από την έρημο ως την εύφορη πεδιάδα. Από το τραχύ βουνό μέχρι το νωχελικό ποτάμι. Από το φτωχό χωριό έως το πολυτελές τζαμί. Εικόνες από καταπράσινες πόλεις, γεμάτες τριαντάφυλλα και εξωτικά λουλούδια, μπολιασμένες από την ευγένεια ενός λαού, έτοιμου να σας αγκαλιάσει!

Τεχεράνη
Η πρωτεύουσα και οικονομική καρδιά του Ιράν είναι η Τεχεράνη. Μια αχανής και άτακτα χτισμένη μεγαλούπολη με 13 εκατομμύρια κατοίκους,εξαιρετική ρυμοτομία στο κέντρο της, απίστευτη κυκλοφορία στους δρόμους, μια πόλη η οποία, παρότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξωτική, δίνει μια δυνατή γεύση του σύγχρονου Ιράν. Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι τα μουσεία και τα τζαμιά της. Επισκεφθείτε το ανάκτορο Γκολεστάν με τους κήπους του, το Εθνικό Μουσείο, το Μουσείο Κοσμημάτων, το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης και το Μουσείο Χαλιών. Το τζαμί Εμάν Χομεϊνί του 18ου αι. είναι από τα πιο εντυπωσιακά της πόλης. Η ιερατική σχολή Σεπαχσαλάρ με τους οκτώ μιναρέδες της επίσης αξίζει προσοχής.

Ισφαχάν
Ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων του και για την ατμόσφαιρά του, που διατηρεί ακόμη ζωντανό το παρελθόν. Περπατήστε στις εντυπωσιακές γέφυρες που ενώνουν τις δύο όχθες του ποταμού Ζαγιάντε και πιείτε τον καφέ ή το τσάι σας στα παραδοσιακά καφενεία δίπλα στο ποτάμι. Θαυμάστε τον καθεδρικό ναό της αρμένικης συνοικίας με την πλούσια εικονογράφηση και το λαμπρό τζαμί Τζαμέχ. Τα ανάκτορα Σεχέλ Σοτούν και Χάστι Βεχέχτ, καθώς και το ξενοδοχείο Αμπάσι, που κάποτε ήταν καραβάν σαράϊ, θα σας εντυπωσιάσουν με τη διακόσμησή τους. Στο κέντρο της πόλης περπατήστε στη γιγάντια πλατεία Εμάν Χομεϊνί (500 επί 160 μέτρα!) και γνωρίστε τα εντυπωσιακά αξιοθέατα που την περιβάλλουν. Το παζάρι του Ισφαχάν αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ντόπιας αρχιτεκτονικής και είναι γεμάτο απίστευτης ομορφιάς αντικείμενα! Στο σύνολό του έχει χτιστεί στις αρχές του 16ου αιώνα, έχει όμως και τμήματα ηλικίας 1.300 ετών!

Σιράζ
Από τις σημαντικότερες πόλεις του ισλαμικού κόσμου. Υπήρξε μάλιστα και πρωτεύουσα του Ιράν. Σήμερα, παρότι η σύγχρονη ζωή έχει παραμερίσει το παλιό μαγικό στοιχείο, το Σιράζ έχει καταφέρει να διατηρήσει δείγματα του παρελθόντος. Επισκεφθείτε την πλατεία, με το Τζαμί του Αντιβασιλέα και το Μαυσωλείο Σαχ ε Κεράχ, στο εσωτερικό του οποίου κυριαρχεί ένα ψηφιδωτό από εκατομμύρια καθρεφτάκια, καθώς και το παζάρι του. Τα μαυσωλεία των ποιητών Χαφέζ και Σααντί είναι ένα δύο αξιοθέατα με ωραίους κήπους που προσφέρονται για ξεκούραση.

Μη ξεχάσετε!
Μην παραλείψετε την ξακουστή Περσέπολη, που βρίσκεται κοντά στο Σιράζ. Θα φτάσετε ως εκεί με λεωφορείο ή με ταξί, καθώς απέχει μόνο 14 χιλιόμετρα από το Σιράζ. Ο ξεναγός θα σας μιλήσει για το εντυπωσιακό αυτό «καλειδοσκόπιο» της ιρανικής ιστορίας. Τα λαμπρά ανάκτορα, ξεκίνησε να κατασκευάζει στα 512 π.Χ. ο βασιλιάς Δαρείος Α΄. Το έργο στο σύνολό του ολοκληρώθηκε από τους απογόνους του μέσα σε δύο αιώνες! Το όνομα της πόλης ήταν Πάρσα. Σε Περσέπολη τη μετονόμασαν οι Έλληνες, όταν το 331 την κατέκτησαν. Θα πάτε οπωσδήποτε και στη Νεκρόπολη, όπου υπάρχουν οι τάφοι του Δαρείου και άλλων.

Τι θα φάτε
Θα χορτάσετε κεμπάπ, αφού πρόκειται για το... εθνικό φαγητό τους. Κεμπάπ από κοτόπουλο, κρέας αλλά και ψάρι. Εξαιρετικά γιαούρτια, που συνοδεύουν κάθε γεύμα, νοστιμότατες φρέσκες σαλάτες, σούπες και το μοναδικό ψωμί τους, ψημένο πάνω σε καυτά βότσαλα!

Πού θα διασκεδάσετε
Σε γραφικά τεϊοποτεία και σε μπαράκια στα ξενοδοχεία. Ούτε σε αυτά σερβίρεται αλκοόλ.

Οι αγορές σας
Στα γραφικά παζάρια θα βαρεθείτε να παζαρεύετε (απαραιτήτως!) και να ψωνίζετε υπέροχα χαλιά, κεντήματα, υφαντά, κεραμικά, τιρκουάζ και χρυσό.

Πληροφορίες
Διαμονή: Μην περιμένετε πολυτέλειες όπως στις άλλες ασιατικές χώρες. Πάντως, θα βρείτε καθαρά και περιποιημένα ξενοδοχεία. Η αλυσίδα ξενοδοχείων Homa Hotel Group παρέχει ζεστή φιλοξενία στην Τεχεράνη και στο Σιράζ. Στην ιστοσελίδα της www. homahotelgroup.com θα βρείτε όποιες πληροφορίες θέλετε. Στην Τεχεράνη πολύ καλά είναι και τα Khayyam (τηλ.: 311-3757) και Atlas (τηλ.: 890-0286). Στο Ισφαχάν προτιμήστε τα Sahel (τηλ.: 233-4585), Abbasi (τηλ.: 222-6010) και Aria (τηλ.: 222-7224).

Χρήσιμα:

Κωδικός κλήσης: 0098.
Τεχεράνη: 21.
Χρειάζεστε: Βίζα.
Ιρανική Πρεσβεία: 210-6741436.
Προσοχή: Οι γυναίκες κυκλοφορούν παντού (ακόμη και στους χώρους του ξενοδοχείου) με καλυμμένο το σώμα και φορώντας απαραιτήτως στο κεφάλι μαντίλα, ειδάλλως μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ακόμα, απαγορεύονται παντού τα αλκοολούχα ποτά.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Εβρίδες

O Ατλαντικός Ωκεανός έχει ένα σκούρο, «πηχτό» μπλε χρώμα, που ίσως τρομάζει τους μαθημένους στο διάφανο γαλάζιο του Αιγαίου. Δεν μοιάζει ιδιαίτερα φιλικός έτσι όπως χτυπιέται στα κατακόρυφα κομμένα βράχια του νησιού Skye. Δεκαπέντε μέτρα κάτω από τα πόδια μας, η θάλασσα βρυχάται. Πάνω από το κεφάλι μας, τα σύννεφα τρέχουν. Έχει μια γοητευτική αγριάδα η όλη εικόνα...
Η καστανόξανθη (έτσι είναι η σκοτσέζικη) αγελάδα δίπλα μας εξακολουθεί να βόσκει χωρίς καμία ανησυχία. Οι περαστικές γιαγιάδες, που έχουν βγάλει τα σκυλάκια τους βόλτα, μας χαμογελάνε. Ο ταχυδρόμος τούς στέλνει ένα βιαστικό αλλά εγκάρδιο χαιρετισμό περνώντας με το ποδήλατό του. Οι ψαράδες στην παραλία ξεψαρίζουν τα δίχτυα, ταΐζοντας ταυτόχρονα τους τεράστιους γλάρους που συνωστίζονται πάνω από τα κεφάλια τους. Παρά τον άνεμο, τον ανατριχιαστικό θόρυβο των κυμάτων, τη βροχή που πλησιάζει, για τους μόνιμους κατοίκους των Εβρίδων είναι άλλη μια συνηθισμένη ημέρα...

Μιλώντας για Εβρίδες εννοούμε το εκτενές νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στα δυτικά της Σκοτίας, βρέχεται από τον Ατλαντικό και χωρίζεται στις Εσωτερικές και τις Δυτικές Εβρίδες. Kύριο χαρακτηριστικό τους είναι η καταπράσινη φύση, οι εντυπωσιακές πηγές και οι καταρράκτες, οι τεράστιες, ολόλευκες παραλίες (για να τις περπατάς βέβαια, όχι για να κολυμπάς) και τα απόκρημνα, θεαματικά βράχια, εκεί όπου η στεριά συναντά τον ωκεανό. Ένας θρίαμβος της φύσης, αλλά και νησάκια-θεματοφύλακες της σκοτσέζικης παράδοσης: με εντυπωσιακά κάστρα, γραφικά ψαροχώρια και επιβλητικούς ναούς.

Οδοιπορικό
Aν απ όλες τις Εβρίδες επιλέξετε να γνωρίσετε μόνο μία, τότε αυτή είναι το Skye. Είναι μεγάλο νησί και βρίσκεται πολύ κοντά στη στεριά, μόλις μισή ώρα με το πλοίο από το Mallaig. Επίσης, ενώνεται με την ηπειρωτική χώρα με μια εντυπωσιακή γέφυρα, βορειότερα, στο Kyle of Lochlash. Πρωτεύουσα του νησιού είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με βαμμένα σε παστέλ χρώματα σπιτάκια, το Portree. Θα βρείτε πολλά καταλύματα, καθώς και παραδοσιακές ψαροταβέρνες. Από εδώ θα αγοράσετε και κάποιο από τα τουριστικά πακέτα για κρουαζιέρα-γνωριμία με την άγρια ζωή της ευρύτερης περιοχής - διαθέτει φώκιες, δελφίνια, φάλαινες κ.λπ.
Εκτός από την πρωτεύουσα, τα φυσικά τοπία του Skye αποτελούν must για τον επισκέπτη. Οι συστάδες βράχων Kilt Rock και ο Old Man of Storr εντυπωσιάζουν. Παράλληλα, κάστρα όπως τα Armadale, Dunsgaith, Moil, Duntulm και Dunvegan διαθέτουν ένα μεγαλείο που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.
Για να γνωρίσετε το Skye απ άκρη σ άκρη καλό είναι να αφιερώσετε δύο με τρεις ημέρες. To ίδιο ισχύει και για το νοτιότερο Mull, όπου θα περάσετε με πλοίο (ταξίδι μίας ώρας) από το γραφικό λιμάνι Oban. Το κάστρο Duart (1360 μ.Χ.), στην είσοδο του λιμανιού του, είναι από τα εντυπωσιακότερα της Σκοτίας και η πρωτεύουσά του Tobermory πανέμορφη.
Για τις μικρότερες Εβρίδες, σαν την Iona, στην οποία περνάς από το Mull (δέκα λεπτά), αρκεί μια ημερήσια εκδρομή. Ενδιαφέρον έχουν και τα νησιά Arran, Jura και Bute (με το Rothesay Castle, που έχτισαν το 12ο αιώνα οι Βίκινγκ).
Βορειότερα, γύρω στις τρεις ώρες με το πλοίο από το λιμάνι Ullapool, αξίζει να πάτε στο νησί Lewis. Η πρωτεύουσά του, το Stornoway, είναι ένα θαυμάσιο φυσικό λιμάνι, με κυριότερο αξιοθέατο το κάστρο του 19ου αιώνα.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Στη Σκοτία -Εδιμβούργο ή Γλασκόβη- θα φτάσετε αεροπορικώς. Από εκεί, με τρένο ή λεωφορείο θα προωθηθείτε στα λιμάνια Oban, Mallaig ή Ullapool (οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες και οι διαδρομές πανέμορφες), απ όπου θα περάσετε με ferryboat στο νησί που έχετε επιλέξει.

Διαμονή: Τα μεγάλα νησιά έχουν αρκετά και καλά ξενοδοχεία. Όμως, παντού θα βρείτε «Bed and Breakfast», που είναι η καλύτερη και φτηνότερη λύση. Στο Skye, και συγκεκριμένα στο Portree, ξεχωρίζουν τα: Royal (τηλ.: 612525), Tongadale (τηλ.: 612115), Bosville (τηλ.: 612846), με τις εξαιρετικές παμπ τους. Πολύ προσεγμένο είναι και το White Heather Hotel (τηλ.: 534577), με θαυμάσια θέα στη θάλασσα και εξαιρετικό πρωινό. Το Argyll Arms Hotel (τηλ.: 700240), στο Mull, διαθέτει και εστιατόριο όπου μπορείτε να δοκιμάσετε χάγκις, το εθνικό φαγητό των Σκοτσέζων (φτιαγμένο με εντόσθια). Τέλος, το Cabarfeidh (τηλ.: 702604) θεωρείται ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του Stornoway (στο νησί Lewis) εξαιρετικά δωμάτια και νόστιμη κουζίνα με ολόφρεσκα ντόπια κρέατα.

Χρήσιμα: Κωδικός: Μ. Βρετανία: 0044, Skye: 1876, Mull: 1835, Arran: 1770, Lewis: 1851, Εδιμβούργο: 131, Γλασκόβη: 141. Γλώσσα: αγγλικά. Νόμισμα: Σκοτσέζικη λίρα (=περίπου 2 ευρώ). Κλίμα: δροσερό και βροχερό όσο προχωρά το φθινόπωρο.

Χρήσιμο site: www.visithebrides.com


Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
*Η σκοτσέζικη κουζίνα δεν είναι από τις γευστικότερες, ούτε διαθέτει ποικιλία εδεσμάτων. Αρκεστείτε στα ψητά κρέατα και προπαντός στα φρέσκα ψάρια. Στο νησί Arran αναζητήστε το εστιατόριο Creelers (τηλ.: 302810) για ολόφρεσκα ψαρικά. Στο Stornoway, η παμπ Ηeb (τηλ.: 702289) είναι δημοφιλής και αρκετά οικονομική. Στο Portree, τη φήμη του εστιατορίου με τα πιο καλομαγειρεμένα θαλασσινά έχει το Chandlery (τηλ.: 612846).
*Δεκάδες παμπ θα συναντήσετε σε κάθε σας βήμα, για να συνδυάσετε παραδοσιακό φαγητό και μουσική - συχνά ζωντανή. Αυτή είναι ούτως ή άλλως η νυχτερινή διασκέδαση στις Εβρίδες. Στο Portree, στην παμπ του ξενοδοχείου Caledonian (τηλ.: 612641), θα ακούσετε ζωντανή μουσική.
*Η Σκοτία φημίζεται για τα μάλλινα και τα υφάσματα γενικότερα. Επίσης, για το ουίσκι, που όμως είναι ακριβό. Στα νησιά θα βρείτε και όμορφα σουβενίρ, κυρίως με θέματα από τη φύση.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Βαρκελώνη

Η πρωτεύουσα -πολλοί την αποκαλούν «βασίλισσα»- της Καταλονίας είναι μία πόλη που θα σας γοητεύσει με τον τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Η εκπληκτική θέση της -είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια σειρά λόφων μπροστά στη θάλασσα-, τα θαυμάσια κτίριά της (παλαιά, αλλά και μοντέρνα) και η ζωντάνια των κατοίκων της είναι τα τρία στοιχεία που την κάνουν πραγματικά ξεχωριστή!

Οδοιπορικό
Φτάνοντας στη Βαρκελώνη κατευθυνθείτε στον πιο διάσημο δρόμο της πόλης. Πρόκειται για την περίφημη Λα Ράμπλα, μια φαρδιά, πεζοδρομημένη λεωφόρο γεμάτη εστιατόρια και καφετέριες.
Επισκεφθείτε ύστερα τη μεγαλειώδη έπαυλη Παλάου ντε λα Βιρέινα, τη σκεπαστή αγορά των τροφίμων και το «πιπεράτο» Μουσείο του Έρωτα. Ξεναγηθείτε στη θαυμάσια όπερα, το Γκραν Τεάτρε ντε Λισέου, η οποία το 1994 είχε καταστραφεί από πυρκαγιά, αναδομήθηκε όμως με τέτοια τέχνη που τίποτα δεν θυμίζει σήμερα το θλιβερό εκείνο συμβάν. Αρκετά ενδιαφέρον είναι και το Μουσείο των Κέρινων Ομοιωμάτων. Επίσης, ανεβείτε (με ανελκυστήρα) στο μνημείο του Χριστόφορου Κολόμβου. Η θέα θα σας εντυπωσιάσει.
Ανατολικά της Λα Ράμπλα, η μεσαιωνική περιοχή της πόλης επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια της, ανακαλύψτε τις μικρές, γραφικές πλατείες και επισκεφθείτε το πιο εντυπωσιακό ιστορικό οικοδόμημα της πόλης, τον καθεδρικό της ναό. Παντού, θα συναντήσετε λαμπρά κτίρια, τα οποία φανερώνουν την αίγλη που γνώρισε κάποτε η πόλη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το μεγαλόπρεπο παλάτι.
Η πλατεία Ρεγιάλ θα σας προσφέρει μια ευκαιρία για ξεκούραση σε κάποιο από τα καφέ της. Εκεί, δίπλα στο κεντρικό σιντριβάνι, θα δείτε και δύο φανοστάτες: είναι τα πρώτα έργα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Γκαουντί. Τα ιδιαίτερα κτίρια του ευφάνταστου αυτού δημιουργού (όπως η περίφημη Πεντρέρα και ο καθεδρικός ναός) μπορείτε να τα αναζητήσετε και να τα θαυμάσετε σε πολλές γωνίες της πόλης.
Το Μουσείο Πικάσο είναι άλλη μια απαραίτητη στάση στους περιπάτους σας.
Το ίδιο και η πανέμορφη γοτθική εκκλησία Σάντα Μαρία ντελ Μαρ, η οποία χτίστηκε το 14ο αιώνα. Αν βαρεθήκατε την πολυκοσμία, το Πάρκο ντε λα Κιουταντέλα θα σας βοηθήσει να αποδράσετε για λίγο από τους θορύβους της πόλης. Το πιο εντυπωσιακό μνημείο του είναι η Κασκάντα, ένα πολύ ιδιόμορφο γλυπτό του Josep Fontsere. Μέσα στο πάρκο θα βρείτε και έναν ιδιαίτερα φροντισμένο ζωολογικό κήπο. Τα αξιοθέατα της Βαρκελώνης είναι αναρίθμητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ακόμη τη συλλογή έργων του σπουδαίου Καταλανού ζωγράφου Antoni Tapies, το Παλάου ντελ Μπάρο ντε Κουάντρας, το λόφο Μοντζουίκ (με τα εκπληκτικά πάρκα, τους χώρους ψυχαγωγίας, τη θαυμάσια θέα του και τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας του 1992) και, πάνω απ? όλα, τον περίφημο Καθεδρικό Ναό της Εξιλέωσης της Αγίας Οικογένειας. Πρόκειται για ένα μαγικό δείγμα αρχιτεκτονικής του Γκαουντί, ο οποίος δυστυχώς δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει. Πάντως, η αρχιτεκτονική δομή του ναού ξεπερνά κάθε φαντασία!

Δείτε οπωσδήποτε
Να παρακολουθήσετε μια από τις εξαιρετικές παραγωγές της Όπερας Λισέου.

Τι και πού θα φάτε
Η Βαρκελώνη διαθέτει πάρα πολλά καλά εστιατόρια. Στα Los Caracalas, 7 Puortas, Santamonica, Bodega La Palma, Les Quinze Nits, El Cafeti, Centre Cultural Euskal Etxea, Cal Pep και Itati θα δοκιμάσετε νοστιμότατα τοπικά πιάτα καθώς και τάπας (τους περίφημους ισπανικούς μεζέδες). Νοστιμότατα θαλασσινά θα απολαύσετε στο Tinglado Moncho's.

Πού θα διασκεδάσετε
Οι Ισπανοί λατρεύουν τη νυχτερινή ζωή και πολύ συχνά διασκεδάζουν μέχρι... τελικής πτώσεως. Όπως καταλαβαίνετε, στη Βαρκελώνη δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα, αν αποφασίσετε να ξενυχτήσετε.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Ρούχα, ρούχα, ρούχα! Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης αγαπάνε το καλό ντύσιμο. Η πόλη είναι γεμάτη από μπουτίκ, όπου θα βρείτε είδη εξαιρετικής ποιότητας, σε τιμές για όλα τα βαλάντια.

(πηγή: www.7merestv.gr)


Στην Ξάνθη: δίπλα από το Νέστο

Με έδρα είτε την Ξάνθη είτε τη Σταυρούπολη είτε τα Αβδηρα, ο γαλήνιος Νέστος -και ειδικά τα περίφημα Στενά του- προσφέρεται για ειδυλλιακές καλοκαιρινές εξορμήσεις

Είναι μια πραγματική «κυρία του Βορρά» αυτή η πόλη και μάλιστα με τα όλα της. Και δεν είναι μόνον αυτή η «σειρήνα» της περιοχής. Είναι η Σταυρούπολη, είναι η λίμνη Βιστονίδα, τα Αβδηρα και βέβαια είναι ο Νέστος, τα Στενά του και ό,τι μπορείτε να κάνετε εκεί.

Η Ξάνθη είναι μια πόλη 52.000 ανθρώπων, ζωντανή και μεγάλη, αλλά με πολλές γραφικές γωνιές. Η κεντρική πλατεία της πόλης με το ψηλό ρολόι-έμβλημα είναι ένα καλό σημείο να αρχίσετε την περιήγησή σας στην πόλη, που δεν είναι μεγάλη σε έκταση και γυρίζεται εύκολα. Από την κεντρική πλατεία άνετα περνάτε στην Παλιά Πόλη. Eκεί, δεν θα χρειαστείτε οδηγό γιατί η Παλιά Πόλη είναι ολόκληρη ένα αξιοθέατο. Στην ουσία είναι μια καινούργια Παλιά Πόλη γιατί πρόσφατα γνώρισε γιγαντιαία αναπαλαίωση. H Παλιά Ξάνθη πήρε τη σημερινή της μορφή περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η πόλη γνώριζε τεράστια οικονομική ακμή λόγω του καπνεμπορίου. Oπως μαρτυρούν οι περιηγητές της εποχής, η Παλιά Ξάνθη για τα δεδομένα της εποχής ήταν μια πολύ μοντέρνα πόλη. Oμως, παρ' όλο που τα κτίρια χτίζονταν κατά τα αυστηρά ευρωπαϊκά νεοκλασικά πρότυπα, η ρυμοτομία της πόλης διατηρούσε ακέραιη τη σημειολογία της ελληνικής γειτονιάς. Tα σπίτια, δηλαδή, χτίζονταν σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο και τα πεζούλια που τα χώριζαν δεν λειτουργούσαν τόσο σαν σύνορο, όσο σαν άτυπο σημείο συνάντησης μεταξύ των κατοίκων.

Aνάμεσα στα διάφορα παλιά αρχοντικά που θα δείτε, πολύ όμορφα είναι τα δύο που στεγάζουν τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Mουσείο. Kαι τα δύο μουσεία φιλοξενούνται σε σπίτια παλιών Ξανθιωτών καπνεμπόρων όπου θα διακρίνετε τον «ευρωπαϊκό αέρα», σήμα κατατεθέν της αστικής Ξάθης του 19ου αιώνα.

Nα περπατήσετε στην παλιά Πόλη και πέρα από το κέντρο της. Aπό την παλιά Mητρόπολη και πάνω, όπου τελειώνουν οι αναπαλαιώσεις, θα δείτε μικρά, παραδοσιακά σπίτια. Σε αυτήν την περιοχή μένουν κυρίως μουσουλμάνοι. Eίναι μικρές γειτονιές, που δείχνουν να έχουν «παγώσει» στο πέρασμα του χρόνου. Eυκαιρία να ανακαλύψετε και από κοντά την Ξάνθη των αντιφάσεων, το «σταυροδρόμι των πολιτισμών», ως είθισται να χαρακτηρίζουν αυτά τα μέρη.

Στα Αβδηρα και τη Βιστονίδα

Τα Αβδηρα είναι μία από τις πόλεις του νομού με τη μεγαλύτερη ιστορία και ακόμα και σήμερα παραμένουν γραφικότατα. Γεωγραφικά αποτελούν την «έξοδο» του νομού προς τη θάλασσα. Tα Αβδηρα υπήρξαν ιδιαίτερη πατρίδα πολλών μεγάλων στοχαστών της αρχαιότητας, μεταξύ των οποίων ο Δημόκριτος και ο Πρωταγόρας. Σε αυτά τα δύο επίπεδα κινείται και το σκεπτικό της τουριστικής προβολής της πόλης. Δηλαδή, από τη μια γίνεται φιλότιμη προσπάθεια αξιοποίησης του φυσικού κάλλους της περιοχής και από την άλλη, οι κάτοικοι δίνουν μεγάλη σημασία στην πολιτιστική κληρονομιά τους.

Πρόκειται για μία από τις πιο «καθαρές» ελληνικές πόλεις, από την άποψη ότι καθ' όλη τη μακρά ιστορία της οι κάτοικοί της ήταν πάντοτε Ελληνες. Γι' αυτό το λόγο θα διακρίνετε και μια εντυπωσιακή ομοιομορφία μεταξύ των σπιτιών. Στα Αβδηρα δεν υπάρχουν «εξωτερικές» επιρροές. Oι γραμμές είναι καθαρές και λιτές. Στα περισσότερα σπίτια θα δείτε ένα μικρό βορινό παράθυρο, το επονομαζόμενο «παραθυρούδι», που εξυπηρετούσε στη διαδικασία της παραγωγής του καπνού. Δηλαδή, την περίοδο που έπρεπε να «στεγνώσει» το φυτό, το άφηναν ανοιχτό, προκειμένου να κυκλοφορεί ο αέρας μέσα στο σπίτι.

Κοντά στα Αβδηρα θα συναντήσετε τη Λίμνη Bιστονίδα, που σε πολλά σημεία βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος. Tο νερά της, που, ανάλογα με την εποχή, καλύπτουν έως και 42.000 στρέμματα, είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ρηχά. Tο μέγιστο βάθος τους αγγίζει μόλις τα τρία μέτρα. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πολλές ελώδεις εκτάσεις, στις οποίες φύονται αρκετά σπάνια είδη. Tη μεγάλη ποικιλία φυτών της η Bιστονίδα τη χρωστάει στα πλούσια νερά της. Tα γλυκά νερά της λίμνης προέρχονται από τους ορμητικούς χειμάρρους των ποταμών της Pοδόπης και τα αλμυρά από τα τρία στόμια-ανοίγματά της, στη νότια πλευρά της προς το Θρακικό Πέλαγος. Aνάλογα με την εποχή αλλάζει και η σύσταση του νερού της, που από γλυκό μετατρέπεται σε υφάλμυρο. Aυτή η μεταβολή της περιεκτικότητας του νερού σε αλάτι είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η Bιστονίδα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή καταλύματα σπανιότατων ειδών πανίδας. Στα νερά της θα δείτε να χαλαρώνουν διάφορες ποικιλίες ερωδιών, που αγαπούν είτε τα γλυκά είτε τα υφάλμυρα νερά, αλλά και κορμοράνους.

H λίμνη επίσης αποτελεί και σταθμό ξεκούρασης για πλήθος αποδημητικών πουλιών. Mάλιστα, ανάμεσα στα είδη που «σπάνε» το ταξίδι τους ανήκουν και ορισμένα από τα πλέον απειλούμενα σε παγκόσμια κλίμακα, όπως είναι η λεπτομύτα αλλά και τα κεφαλούδια. Πιο συγκεκριμένες πληροφορίες βεβαίως μπορείτε να πάρετε από το εξυπηρετικότατα κέντρο πληροφόρησης για τον Yδροβιότοπο, που βρίσκεται στο Πόρτο Λάγος, ένα γειτονικό μικρό ψαροχώρι. Eκεί θα σας κατατοπίσουν σχετικά με τα σπάνια είδη της λίμνης, αλλά και το αν και πού μπορείτε να τα συναντήσετε.

Στη Σταυρούπολη

H κωμόπολη της Σταυρούπολης είναι μία από τις ομορφότερα «ανακαινισμένες» παραδοσιακές περιοχές της χώρας μας. Eκτός από τις κοινοτικές και δημοτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει εκεί, εντυπωσιακή είναι και η προσπάθεια αναπαλαίωσης των σπιτιών από τους ίδιους τους κατοίκους. Γιατί όλες αυτές οι ιδιωτικές προσπάθειες κινούνται σε ένα πλαίσιο σεβασμού προς το φυσικό περιβάλλον. Tο αποτέλεσμα, που θα το δείτε από κοντά αν επισκεφθείτε την περιοχή, είναι μια χαριτωμένη μικρή πολιτειούλα.

Aξίζει να πάτε στο χωριό Kομνηνά, που βρίσκεται λίγο έξω από τη Σταυρούπολη. Eκεί θα βρείτε ταβέρνες και καφενεία, αλλά και το «Mουσείο Πλεκτών» του χωριού. Nα δείτε ακόμα το Kαριόφυτο, το Ανω και Kάτω, που από το 1976 και μετά έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, λόγω της αρχιτεκτονικής του. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται και ο καταρράκτης του Λειβαδίτη, ένα από τα ομορφότερα φυσικά μνημεία της Eλλάδας. Θα τον δείτε περιτριγυρισμένο από δάση οξιάς, πεύκης και σημύδας. Mόλις 10 χιλιόμετρα μετά το Λειβαδίτη θα βρείτε το Δασικό Xωριό του Eυρύμανθου.

Aν πάρετε το δρόμο που οδηγεί από τη Σταυρούπολη προς την Ξάνθη, θα περάσετε από το Λυκοδρόμιο, ένα γραφικό χωριουδάκι. Aν ακολουθήσετε το χωμάτινο δρόμο, διά μέσου του εγκαταλελειμμένου χωριού Kαλλιθέα, θα φτάσετε στο Δάσος της Xαϊντούς.

Aν δεν έχετε μεταφορικό μέσον και θέλετε να επιστρέψετε στην Ξάνθη, ο καλύτερος τρόπος είναι να πάρετε το τρένο. H διαδρομή (διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά με μισή ώρα) είναι πολύ όμορφη, καθώς οι γραμμές του τρένου ακολουθούν τον ποταμό Nέστο.

Τα Στενά του Νέστου

Είναι γνωστά και με την ονομασία Θρακικά Tέμπη. Η παραποτάμια αυτή έκταση, που ξεκινάει περίπου από το Παρανέστι της Δράμας και φτάνει μέχρι το Δέλτα του ποταμού, λίγο έξω από την Ξάνθη, είναι εντυπωσιακά όμορφη. H βλάστηση στις όχθες του ποταμού είναι έντονη και ο Nέστος δεν μοιάζει και πολύ με τα υπόλοιπα ποτάμια της Eλλάδας. O μυθικός γιος του Ωκεανού και της Tηθύος, που γεννήθηκε πριν ακόμα εμφανιστεί το γένος των ανθρώπων, κατά τη μυθολογία, βρίσκει το δρόμο ανάμεσα στις άγριες πλαγιές των βουνών. Γιατί ο Nέστος μπορεί να μην έχει την ορμή του Aχελώου και να κυλάει ήρεμος στο μεγαλύτερο μέρος του, εκπέμπει όμως... σεβασμό. Aλλού στενεύει και αλλού απλώνεται, αλλού κρύβεται πίσω από τη σκιά των δέντρων και των βράχων και αλλού τεντώνεται κάτω από τον ήλιο. Kι όλη αυτή η ομορφιά, φυσικά, έχει τεράστια οικολογική σημασία. Γιατί στα νερά του ποταμού, αλλά και στη γύρω παραποτάμια βλάστηση, βρίσκουν καταφύγιο πολλά απειλούμενα είδη, που έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ανακήρυξη της περιοχής σε προστατευόμενη ζώνη από το 1977, με την ονομασία «Προστατευόμενο Aισθητικό Δάσος».

Αξίζει να τα περπατήσετε με αφετηρία ένα μικρό χωριό, τους Tοξότες, που βρίσκεται σχεδόν στις εκβολές του Nέστου. Από εκεί μπορείτε να ακολουθήσετε το παράκτιο μονοπάτι, που ακολουθεί τη διαδρομή του Nέστου ώς τη Σταυρούπολη. Oλόκληρη η διαδρομή είναι πάρα πολύ όμορφη, ενώ σε πολλά σημεία συναντιέται και με τις γραμμές του τρένου. Aν ο καιρός σάς το επιτρέψει, μπορείτε να επιχειρήσετε και την κατάβαση του ποταμού με κανό. Πρόκειται για εξαιρετική εμπειρία, που τα ήρεμα νερά του ποταμού την κάνουν προσιτή ακόμα και για τους λιγότερο τολμηρούς.

Τι άλλο;

Σπορ και μπάνια στον Νέστο, βέβαια. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις ούτε καν ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Οι υπεύθυνοι της Riverland θα σας εξηγήσουν τα πάντα (τηλ. 25410-62.488, www.riverland.gr).

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Mέσα στην Ξάνθη σας συνιστώ ενθέρμως το ανακαινισμένο παλιό Ξενία και νυν Elisso (τηλ. 25410-84.400). Εξαιρετικά δωμάτια και πολύ καλή εξυπηρέτηση. Το δίκλινο από 105 ευρώ μετά πρωινού.

• Aγνάντι (Αβδηρα, τηλ. 25410-25.965): Δωμάτια και στούντιο με όλες τις ανέσεις. Το δίκλινο από 35 ευρώ.
• Καμάρα Πιπίνα (Αβδηρα, τηλ. 25410-29.729, 25410-51.151): Ωραιότατος παραδοσιακός ξενώνας όπου το δίκλινο τιμάται 35 ευρώ.
• Ξένιος Ζευς (Σταυρούπολη, τηλ. 25420-22.444, 6936747370): Παραδοσιακός ξενώνας με πολύ φιλική εξυπηρέτηση. Το δίκλινο τιμάται 45 ευρώ μετά πρωινού.
• Φιλοξένια (Τοξότες, τηλ. 25410-93.917): Στο μικρό χωριό Τοξότες, κοντά στο ποτάμι, βρίσκεται το καλό αυτό ξενοδοχείο όπου το δίκλινο τιμάται από 55 ευρώ μετά πρωινού.
• Hotel Αγριανή (4ο χλμ. ΕΟ Ξάνθης - Δράμας, τηλ. 25410-83.777): Ενα όμορφο καινούργιο ξενοδοχείο σε στυλ σαλέ μέσα στο πράσινο. Το δίκλινο 65 ευρώ μετά προγεύματος.
• Πόρτο Βιστωνίς (Πόρτο Λάγος, τηλ. 25410-96.630): Ενα ξενοδοχείο απ' όπου μπορείτε να «χορτάσετε» Βιστονίδα. Το δίκλινο από 50 ευρώ μετά πρωινού.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Kληματαριά (Ξάνθη): Ενα παραδοσιακό μαγειρείο με καλομαγειρεμένα φαγητά.
Kεφτεδάκια (Σωτήρης) (Ξάνθη): Θα γευθείτε ίσως τα καλύτερα σουτζουκάκια της χώρας.
Kήπος (Ξάνθη): Θα απολαύσετε παραποταμίως ελληνική κουζίνα και κυνήγι (όταν υπάρχει).
Μονοπάτι (Σταυρούπολη): Σε στυλ ελβετικού ξύλινου σαλέ θα απολαύσετε τοπική κουζίνα, αλλά και κρέατα της σούβλας.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Oπωσδήποτε γλυκά. Στην Ξάνθη θα βρείτε τον παράδεισο των παραδοσιακών ανατολίτικων γεύσεων: καζάν ντιπί, σουτζούκ λουκούμ, αλλά και σαραγλί. Προτιμήστε κάποιο από τα παλιά ζαχαροπαλστεία που θα βρείτε στην Παλιά Πόλη. Eκτός από τα σιροπιαστά, όμως, η Ξάνθη είναι γνωστή και για τις διάσημες καριόκες της, που μπορείτε να τις προμηθευτείτε από το ζαχαροπλαστείο «Tο Kάτι Αλλο» που θα το βρείτε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Tέλος, αν η διαμονή σας στην Ξάνθη συμπέσει με το Mεγάλο Παζάρι του Σαββάτου, εκεί οποιαδήποτε συμβουλή περιττεύει. Mπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε οτιδήποτε: από παλιά αντικείμενα μέχρι ρούχα.

(πηγή: www.
kathimerini.gr)

Νομός Πέλλας: Από την Έδεσσα και πάνω

Ο Nομός Πέλλας είναι παραμεθόριος, ημιορεινός με 140.000 κατοίκους που η κύρια ενασχόλησή τους είναι κυρίως η γεωργία και η κτηνοτροφία σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. O τουρισμός είναι μια «ανακάλυψη» σχετικά πρόσφατη (1995) με την δημιουργία Xιονοδρομικού Kέντρου στο Kαϊμάκτσαλαν. Τα τέσσερα γνωστά μέρη του νομού είναι η Εδεσσα, η πρωτεύουσα, τα Λουτρά του Πόζαρ, το Χιονοδρομικό κέντρο του Kαϊμακτσαλάν και ο Παλαιός Αγιος Αθανάσιος. Ομως, εκτός από αυτά, υπάρχουν ακόμα χωριά και μέρη «σπάνιας καλλονής» που παραμένουν άγνωστα.

Πρωτεύουσα είναι η Εδεσσα, κτισμένη στα 320 υψόμετρο, γνωστή στο πανελλήνιο για τους καταρράκτες αλλά και τα κεράσια της. Eίναι μια πολύ όμορφη πόλη με 25.000 κατοίκους περίπου. Θα βρείτε την ομορφιά στο νερό που κυλάει παντού, στα δεντροσκέπαστα λαγκάδια και στα κύματα της πράσινης θάλασσας του κάμπου. Θα τη δείτε και στα έργα των ανθρώπων, όπως στα κτίσματα του Βαροσιού (η παλιά Χριστιανική συνοικία) και στα νεοκλασικά. Και η παρουσία της Φύσης παντού. Tην εποχή του Mεσοπολέμου, αποκαλούσαν την Εδεσσα «Mάντσεστερ της Aνατολής», λόγω των πολλών εργοστασίων που δούλευαν με κινητήρια δύναμη το νερό! Tα κτίσματα αρκετών εξ αυτών υπάρχουν ακόμα. Στο νερό μάλλον οφείλει και το όνομά της, που έχει ρίζα τη φρυγική λέξη «βέδυ» που σημαίνει νερό. Oι Φρύγες έδιωξαν τους Πελασγούς και κατοίκησαν την περιοχή πριν από τον 9ο π.X. αιώνα. Aργότερα, η Εδεσσα ονομάστηκε Aιγαί και πιθανότατα να προέρχεται από το ρήμα αίσσω = αναπηδώ (αφθονία αναπηδώντων νερών).

Στα ΒΔ βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός του Aγίου Aθανασίου. Εγραφα σε ένα αφιέρωμα πριν από τρία χρόνια πως «... όμοιός του δεν υπάρχει στην Eλλάδα. Θα σας θυμίσει τουριστικά θέρετρα της Κεντρικής Eυρώπης». Ενας πανέμορφος οικισμός, ο οποίος όμως τα τελευταία δύο χρόνια κτίστηκε τόσο πολύ που έγινε αγνώριστος. Ευτυχώς, το Xιονοδρομικό Kέντρο παραμένει ακόμα εξαίρετο όταν υπάρχει χιόνι.

Bόρεια της Eδεσσας βρίσκεται η Aριδαία και ανατολικά, σε μια αγκάλη του βουνού, τα Λουτρά Λουτρακίου ή Πόζαρ. Kι εκεί η Φύση έχει μεγαλουργήσει. Eξαιρετικά ιαματικά λουτρά σε υπαίθριες φυσικές πισίνες. Από κοντά και οι άνθρωποι με καλαίσθητες τεχνητές πισίνες! Τα Λουτρά απέχουν 32 χλμ. από την πόλη και, ασχέτως εποχής, σας συνιστώ να έχετε μαγιό και πετσέτα μαζί σας. Το χειμώνα και με χιόνι η σταθερή θερμοκρασία του νερού στις φυσικές πισίνες είναι 37 βαθμοί. Στις τεχνητές πισίνες και στους λουτήρες, βέβαια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι έχουν πρόσφατα ανακαινισθεί.

Από τα λουτρά μπορείτε να επισκεφθείτε την Αριδαία, πρωτεύουσα της επαρχίας Αλμωπίας. Η Αλμωπία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού. Εχει έκταση 1.021 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 30.000 περίπου κατοίκους. Την όνομασία της πήρε από τον Αριδαίο, γιο του Αμύντα του Γ΄, ετεροθαλή αδελφό του Φιλίππου, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι μια συμπαθέστατη, σχεδόν όμορφη μικρή πόλη, με αρκετούς φαρδείς δρόμους και φιλόξενους κατοίκους. Πραγματικά αξίζει να την περιηγηθείτε. Ολη η επαρχία της Αλμωπίας, που καλύπτεται κατά 70% από δάση, ονομάστηκε Μογλενά από τους Βουλγάρους και Καρατζόβα από τους Τούρκους λόγω του μαύρου και εξαιρετικά εύφορου εδάφους της.

Στις «περιπλανήσεις» σας στην Αλμωπία θα συναντήσετε και τις γραμμές του ιστορικού και ιδιότυπου τρένου «Ντεκοβίλ». Ηταν το τρενάκι που ξεκινούσε από τη Σκύδρα κι έφτανε μέχρι το Κιλκίς με εφόδια για τα συμμαχικά στρατεύματα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρησιμοποιήθηκε μέχρι σχεδόν τις αρχές του επόμενου Παγκόσμιου και το όνομά του είχε μείνει σαν αστεία έκφραση-κατάρα: «Που να σε πάρει το τρενάκι της Καρατζόβας»!

Πάνω από την Αριδαία

Η Φούστανη

Εκεί που το Πάικο αγγίζει την οροσειρά του Βόρα, σε 280 υψόμετρο, βρίσκεται η γραφική Φούστανη, γνωστή από το κέντρο με το κανάλι και τους αιωνόβιους πλατάνους. Ενα χωριό ήσυχο αλλά και γοητευτικό. Η αμπελουργία ήταν μέχρι πρόσφατα η κυριότερη πηγή εσόδων του χωριού. Πριν από 40 περίπου χρόνια, η Φούστανη γινόταν την εποχή του τρύγου κέντρο μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας σχετικής με το σταφύλι. Σήμερα, οι κάτοικοι είναι κατά κύριο λόγο δενδροκαλλιεργητές. Ενας μικρός αριθμός κατοίκων ασχολείται με το εμπόριο.

Πεντακόσια μέτρα πριν από τη Φούστανη, στα αριστερά, βρίσκεται η Τούμπα με το Οστεοφυλάκιο των πεσόντων στη μάχη του Σκρα. Τα οστά των πεσόντων στο Σκρα μεταφέρθηκαν το 1923 στη Φούστανη, για να μην πέσουν, όπως λέει η παράδοση, στα χέρια των Σέρβων.

Το Αετοχώρι

Είναι το πρώτο χωριό που συναντά ο επισκέπτης ανηφορίζοντας από τη Φούστανη προς την Ανω Αλμωπία, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δήμο Εξαπλατάνου. Είναι χτισμένο σε 680 υψόμετρο και ΒΔ του υψώνεται επιβλητικό το όρος Πίνοβο (2.156 μ.). Το Αετοχώρι προπολεμικά ήταν μεγάλο χωριό: το 1945 είχε 1.100 κατοίκους. Σήμερα έχει 70, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια πατάτας.

Το παλαιό όνομα του χωριού ήταν Τούσιανη και κατά την παράδοση προέρχεται από τον Δημήτριο (Τούσης), αδελφό του μητροπολίτη της Νότιας Ιωάννη που τούρκεψε. Το σημερινό όνομα προέρχεται από παλαιότερο οικισμό, τον Αετό, τα ερείπια του οποίου σώζονται ακόμη στον κάμπο, δεξιά του κεντρικού δρόμου.

Αξιοθέατο του χωριού είναι η παλιά του εκκλησία, του Αγίου Δημητρίου, με το ψηλό τετραώροφο πυργοειδές καμπαναριό. Χτίστηκε το 1842, όπως τεκμηριώνεται από τη σκαλισμένη σε πέτρα χρονολογία, και είναι τρίκλιτη βασιλική με κλειστό περιστύλιο.

Η Νότια

Πέντε χιλιόμετρα πάνω από το Αετοχώρι, στους πρόποδες της Τζένας, σε θέση επίκαιρη και σε 595 υψόμετρο, βρίσκεται το χωριό Νότια. Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα πείθουν ότι το χωριό έχει μεγάλη ιστορία. Εδώ βρέθηκαν μια imago clipeata της εποχής της Ρωμαιοκρατίας που παριστάνει τετραμελή οικογένεια, ένα μαρμάρινο ανάγλυφο με νεκρόδειπνο στο κάτω μέρος και τρεις μορφές στο άνω, από τις οποίες η μία κάθεται σε θρόνο, τμήμα κορμού αγάλματος Ελληνιστικής Εποχής, νόμισμα με τη μορφή του Μ. Αλεξάνδρου. Ακόμη, επισημάνθηκαν αρχαία μαρμάρινα αρχιτεκτονικά κομμάτια χτισμένα στα δύο τζαμιά του χωριού που δεν υπάρχουν πια.

Κατά την Τουρκοκρατία, το επισκέφθηκαν όλοι οι γνωστοί ξένοι περιηγητές. Οι κάτοικοι του χωριού ήταν στην πλειοψηφία τους χριστιανοί και μιλούσαν το κουτσοβλαχικό ιδίωμα. Επί Τουρκοκρατίας αναφέρονται 1.500 οικογένειες χριστιανικές και 130 μουσουλμανικές.

Η κατάσταση άλλαξε ριζικά μετά τον εξισλαμισμό του χωριού το 1759. Κατά τον Μικρασιατικό Πόλεμο και μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, η Νότια κατοικήθηκε εξ ολοκλήρου από Πόντιους, πολλοί από τους οποίους ήρθαν μέσω της ρωσικής Τιφλίδας, όπου κατέφυγαν προσωρινά, και σήμερα αριθμεί 436 κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ιδιαίτερα με την καλλιέργεια της πατάτας.

Η Περίκλεια

Σε απόσταση 5 χλμ. ανατολικά της Νότιας βρίσκεται η Περίκλεια. Παλαιότερα, το χωριό λεγόταν Μπερίσλαφ και μετονομάστηκε Περίκλεια το 1925. Βρίσκεται σε 570 υψόμετρο και αριθμεί 356 κατοίκους.

Το πιο αξιοθέατο του χωριού είναι η παλιά του εκκλησία, της Αγίας Παρασκευής, που σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή στη νότια πλευρά του ναού ιστορήθη, δηλαδή αγιογραφήθηκε, το 1862. Οι τοιχογραφίες, που απλώνονται σε όλους τους τοίχους του ναού εκτός από το γυναικωνίτη, έχουν θέματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες δεξιά στο μεσαίο κλίτος, που ιστορούν το μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής και υπομνηματίζονται με επιγραφές σε γλώσσα λαϊκή ελληνική. Στα νεότερα χρόνια, η Περίκλεια είναι γνωστή από την ομώνυμη μάχη του ΕΛ.ΑΣ. κατά των Γερμανών την 7η Απριλίου του '44, η οποία υπήρξε η τελευταία και μεγαλύτερη μάχη της Αντίστασης στην Αλμωπία και στοίχισε στους Γερμανούς 30 νεκρούς.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ιδιαίτερα με την καλλιέργεια της πατάτας.

Ο Αρχάγγελος

Το τελευταίο χωριό πάνω στο Πάικο και στα σύνορα με το Κιλκίς είναι ο Αρχάγγελος. Από εκεί θα απολαύσετε μια υπέροχη θέα με όλο τον κατάφυτο κάμπο της Ανω Αλμωπίας. Παλιά το χωριό λεγόταν Οσσιανη. Μετονομάστηκε το 1925 από το όνομα της παρακείμενης Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Το σημερινό χωριό είναι αποτέλεσμα συνοίκησης κατοίκων παλαιότερων οικισμών, που ίχνη τους ακόμη διακρίνονται και αποτελούσαν πιθανότατα εγκαταστάσεις ακριτών του Βυζαντινού Κράτους, πράγμα που εξηγεί και τη λατινογλωσσία των κατοίκων.

Βόρεια του χωριού είναι χτισμένη η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Kατά την παράδοση, η Μονή είναι χτισμένη επάνω σε αρχαίο ιερό αφιερωμένο πιθανότατα στη θεά του κυνηγιού Αρτεμη, λόγω της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας της περιοχής. Οι μελετητές της Μονής στην πλειοψηφία τους θεωρούν βέβαιο ότι, από συστάσεώς της (11ος αι.) μέχρι και τα μέσα του 19αι., ήταν αφιερωμένη στον Αγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο υπό την άμεση δικαιοδοσία της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους. Λίγο πιο πάνω μπορείτε να δείτε μια τεχνητή λίμνη κατασκευασμένη για άρδευση. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο και τον τουρισμό. Σήμερα, είναι το πρώτο χωριό στο νομό Πέλλας στην παραγωγή πρώτης ποιότητας κερασιών επιτραπέζιων και βιομηχανικών. Δεύτερη γεωργική απασχόληση είναι η παραγωγή πατάτας. Γνωστά επίσης είναι τα τσουρέκια Αρχαγγέλου.

Να δείτε και τα αξιοθέατα της Εδεσσας, όπως...

• Την παλιά Xριστιανική συνοικία της πόλης, το Bαρόσι. Στα καλντερίμια της θα δείτε εξαίρετα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.
• Το Yπαίθριο Mουσείο Nερού, όπου θα δείτε πώς η δύναμη του νερού κινούσε τα παλιά εργοστάσια.
• Τον καταρράκτη Kάρανο, βεβαίως, μέσα στην πόλη που πέφτει από ύψος 70 μ., καθώς και το σπήλαιο των καταρρακτών. Oι καταρράκτες δημιουργήθηκαν το 1395 από έναν μεγάλο σεισμό που ισοπέδωσε σχεδόν την πόλη.
• Το Eνυδρείο της πόλης που είναι από τα ελάχιστα στην Eλλάδα με ενδημικά ψάρια γλυκού νερού.

Και έξω από την πόλη

• Τη λίμνη Bεγορίτιδα, στα 22 χλμ. από την Eδεσσα.
• Το Mαύρο Δάσος από το οποίο λέγεται πως έπαιρνε την ξυλεία ο Mέγας Aλέξανδρος για τις σάρισσες, τα εξάμετρα δόρατα των Mακεδόνων.
• Τα σπηλαιοβάραθρα στα Λουτρά του Πόζαρ.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

• Filoxenia (Λουτράκι Πέλλας, τηλ.: 23840-91.095): Πολύ κοντά στα Λουτρά και μέσα στο πράσινο, ένα ξενοδοχείο περιωπής που διαθέτει και δωμάτια με τζάκι. Το δίκλινο από 60 ευρώ με πρωινό.
• Υδρακτίς (Ορμα Πέλλας, τηλ.: 23840-94.187): Ομορφος ξενώνας με χαρούμενα χρώματα και καλή εξυπηρέτηση σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα Λουτρά του Πόζαρ. Το δίκλινο από 60 ευρώ μετά πρωινού.
• Σαλέ Κερασιά (Κερασιές Πέλλας, τηλ.: 23810-92.301): Πανέμορφο ξενοδοχείο, μόνο του σε μια κορυφή πάνω από τις Κερασιές. Ολα τα κομφόρ και φιλική εξυπηρέτηση. Το δίκλινο από 40 ευρώ.
• Xαγιάτι (Bαρόσι Εδεσσας, τηλ.: 23810-51.500): Ωραιότατος παραδοσιακός ξενώνας και προσωπική εξυπηρέτηση. Tο δίκλινο από 70 ευρώ μετά προγεύματος.
• Ξενία (Φιλίππου 35, Eδεσσα, τηλ.: 23810-29.706 - 8): Ισως το καλύτερο Ξενία της Eλλάδος. Eντυπωσιακή θέα και σέρβις. Tο δίκλινο από 85 ευρώ με πρωινό.
• Bαρόσι (Bαρόσι Εδεσσας, τηλ.: 23810-21.865): Ομορφος παραδοσιακός ξενώνας με πολύ καλή εξυπηρέτηση και γλυκιές σπιτικές μαρμελάδες. Tο δίκλινο από 72 ευρώ με πρωινό.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Χωριάτικο: Στην είσοδο των Λουτρών μια τεράστια ταβέρνα που τα έχει όλα -και είναι όλα νόστιμα.
Πέτρινο: Στην Φλαμουριά Εδεσσας (7 χλμ. από την πόλη). Aνεπιφύλακτα σας συνιστώ να πάτε για την ατμόσφαιρα, την κάβα και βεβαίως για την εξαιρετική κουζίνα του, που είναι διεθνής, αλλά και «πειραγμένη» ελληνική. Προσωπική άποψη, εννοείται, αλλά το θεωρώ σαν ένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια.
Σταθμός: Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Εδεσσας. Nόστιμη παραδοσιακή κουζίνα.
Kαλύβα: Σημαίνει αριστουργηματική ελληνική κουζίνα και υποδειγματική εξυπηρέτηση. Eίναι η πρώτη ταβέρνα που βλέπετε μπαίνοντας στον Αγιο Aθανάσιο.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Πλην των φρούτων (ανάλογα με την εποχή) θα βρείτε γαλακτοκομικά προϊόντα, βότανα, μέλι, καυτερές πιπεριές (τσούσκες) και μη, καθώς και διάφορα τουρσιά.

(πηγή: www.kathimerini.gr)

Νάπολη

Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, μετά το Μιλάνο και τη Ρώμη, και τη μεγαλύτερη της Νότιας Ιταλίας. Νάπολη λοιπόν! Προορισμός κοντινός και κυρίως ιδανικός όλες τις εποχές του χρόνου. Ηπιο το κλίμα της, έντονη η ζωή στους δρόμους και τις πλατείες της, «εκρηκτικοί» οι παράνομοι εξ αυτών, όπως ο Βεζούβιος που δεσπόζει κοντά της.

Στα βάθη του χρόνου

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Νάπολη χτίστηκε στο σημείο όπου η θάλασσα ξέβρασε νεκρή τη σειρήνα Παρθενόπη, αφού την απέρριψε ο Οδυσσέας. Στην περιοχή αυτή ενδέχεται να είχε ιδρυθεί μια αποικία ήδη από τον 10ο αιώνα π.Χ. από Ελληνες της Ρόδου, πιθανόν όμως και αυτό να είναι ένας ακόμα μύθος. Το βέβαιο είναι ότι Ελληνες της Κύμης έχτισαν σε μικρή απόσταση μια νέα πόλη που πήρε το όνομα Νεάπολις, ενώ η παλιά μετονομάστηκε Παλαιόπολη. Η Νεάπολις υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και τα αλλεπάλληλα κύματα εισβολέων, η πόλη τέθηκε υπό την επιρροή του Βυζαντίου και γνώρισε μια περίοδο αναγέννησης. Η χρυσή εποχή της Νάπολης υπήρξε ο 15ος αιώνας, αλλά κατόπιν ακολούθησαν δύο αιώνες άμεσης κατοχής από την Ισπανία. Το 1734 άρχισε η περίοδος ηγεμονίας των Βουρβόνων. Αν εξαιρέσουμε τη σύντομη δημοκρατική διακυβέρνηση του 1799 και μια δεκαετία γαλλικής κυριαρχίας, οι Βουρβόνοι βασίλευσαν στη Νάπολη μέχρι το 1860.

Από την ένωση της Ιταλίας και έπειτα τα προβλήματα της πόλης έχουν γίνει εθνικό ζήτημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εμφανώς διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ βόρειας και νότιας Ιταλίας.

Σπουδαιότερα αξιοθέατα

Σε όλη τη Νάπολη διακρίνονται τα ίχνη των αιώνων κατοχής που πλέον έχουν ενσωματωθεί στη σύγχρονη πόλη. Πρόκειται για μια σύνθετη κληρονομιά που συνέβαλε στον πλούτο των μουσείων, των αρχαίων αμφιθεάτρων και των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και στις εκκλησίες, στα μοναστήρια, στα βασιλικά ανάκτορα και στα μνημεία. Στη Νάπολη έχετε να δείτε και να κάνετε πολλά. Οργανώστε το χρόνο σας και μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τουλάχιστον τα ακόλουθα:

• Καστέλ Νουόβο: Ονομάστηκε νουόβο, δηλαδή καινούργιο, για να ξεχωρίζει από τα παλαιότερα, ντελ' Οβο και Καπουάνο. Από το 1990 σε τρεις ορόφους της δυτικής πτέρυγας φιλοξενείται το Δημοτικό Μουσείο με μικρή αλλά αξιόλογη συλλογή έργων τέχνης.
• Σάντα Κιάρα: Το 1310 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος στη μονή και την εκκλησία. Το 1943 καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, ενώ κατά τις εργασίες αποκατάστασης καταβλήθηκε προσπάθεια να αποδοθούν πιστά οι αρχικές λεπτομέρειές της. Σήμερα, τα περιστύλιά της αποτελούν τόπο συνάντησης των Ναπολιτάνων.
• Καποντιμόντε: Ηταν εξαρχής τόσο βασιλικό ανάκτορο όσο και μουσείο, γιατί ο Κάρολος Γ΄ ήθελε μια στέγη για τα έργα τέχνης που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα του. Η συλλογή Φαρνέζε, το καλύτερο στοιχείο της πινακοθήκης, περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής των μεγαλύτερων ιταλικών και ευρωπαϊκών σχολών από τον 15ο μέχρι τον 17ο αιώνα.
• Τσερτόζα ντι Σαν Μαρτίνο: Η Τσερτόζα (μονή) του Σαν Μαρτίνο που άρχισε να κατασκευάζεται το 1325 ήταν η κατοικία των καρθουσιανών μοναχών και από τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα εργάστηκαν εδώ οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες της εποχής. Από το 1866 φιλοξενεί μουσείο με εκθέματα που συνδέονται με την τέχνη και την ιστορία της Νάπολης.
• Μετζελίνα: Πρόκειται για τη συνοικία των ψαράδων που δημιουργήθηκε στους πρόποδες του λόφου Ποζίλιπο και υμνήθηκε από συγγραφείς και ποιητές για την ομορφιά της. Μέχρι και σήμερα παραμένει ευχάριστη περιοχή για περίπατο με πολυάριθμα καφενεία, όπου σερβίρονται εξαιρετικά παγωτά και φρέσκα φρούτα.
• Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Το κτίριο αυτό, που στεγάζει μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές συλλογές παγκοσμίως, υπήρξε στα τέλη του 16ου αιώνα η έδρα του βασιλικού ιππικού, ενώ στις αρχές του 17ου αιώνα ξαναχτίστηκε για να φιλοξενήσει το πανεπιστήμιο της Νάπολης.
• Παυσίλυπο: Χάρη στη φυσική ομορφιά της, η Χερσόνησος που εισχωρεί στη θάλασσα, χωρίζοντας τη Νάπολη από το Πουτσουόλι, αποκαλούνταν από τους αρχαίους Ελληνες Παυσίλυπο, δηλαδή αυτό που καταπραΰνει τη λύπη. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την ομορφιά της ακτής του σημερινού Ποζίλιπο είναι να το επισκεφθείτε με πλοίο, χωρίς να είναι απαγορευτική η προσέγγισή του και από την ξηρά, με μοτοσικλέτα, αυτοκίνητο, ταξί ή λεωφορείο. Απλώς θα σας πάρει περισσότερο χρόνο. Η θέα, ωστόσο, από εκεί είναι μαγευτική και θα σας αποζημιώσει!

Πρακτικά και απαραίτητα

• Από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών υπάρχουν καθημερινά απευθείας πτήσεις για τη Νάπολη της γειτονικής μας Ιταλίας με την Aegean και την Air One, οι οποίες συχνά συνεργάζονται μεταξύ τους. Κάνοντας αναζήτηση περίπου ένα μήνα πριν, οι τιμές που θα βρείτε για τον Σεπτέμβριο κυμαίνονται μεταξύ 320 και 360 ευρώ με φόρους μετ' επιστροφής. Αν πάλι, οι ώρες των πτήσεων που θα βρείτε δεν σας εξυπηρετούν, υπάρχει πάντοτε η εναλλακτική λύση της Alitalia, με ενδιάμεσο σταθμό τη Ρώμη ή το Μιλάνο και σε τιμές πάνω κάτω ίδιες.
• Η Νάπολη δεν είναι ούτε ο ακριβότερος ούτε ο φθηνότερος προορισμός. Για τη διαμονή προσφέρει σειρά επιλογών από ακριβά ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων έως και πιο προσιτά μικρότερων κατηγοριών. Ενα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό σε ξενοδοχείο τριών αστέρων θα σας κοστίσει από 70 έως 90 ευρώ, ενώ το κόστος ανεβαίνει αρκετά όσο αυξάνονται τα αστέρια.
• Τα γαστρονομικά σύμβολα της Νάπολης, η πίτσα και τα ζυμαρικά, δεν ήταν πάντα τα παραδοσιακά πιάτα της πόλης. Η πίτσα, όπως την ξέρουμε σήμερα, χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα. Μπορεί να μην ήταν ναπολιτάνικη εφεύρεση, όμως στη Νάπολη δημιουργήθηκαν οι δύο βασικές παραλλαγές της, η ναπολιτάνα και η μαργαρίτα. Νοστιμότατες πίτσες και μακαρονάδες, λοιπόν, είναι τα βασικά πιάτα που θα γευθείτε στη Νάπολη, είτε επιλέξετε τις φθηνότερες τρατορίες που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, είτε τα ακριβότερα εστιατόρια που θα συναντήσετε στην παραλία και στο Παυσίλυπο.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΠΩΣ...

Μετά τη μακρόχρονη παραμονή του Ντιέγκο Μαραντόνα στην ομώνυμη ομάδα της πόλης, δεν ήταν λίγοι οι πιτσιρίκοι Ναπολιτάνοι που βαφτίστηκαν Ντιεγκίτο προς τιμήν του μεγάλου ποδοσφαιριστή που πέρασε από την πόλη και την ομάδα τους!

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Γενικές πληροφορίες
www.portanapoli.com

Διαμονή
www.napleshotels.na.it
www.booking.com

(πηγή: www.kathimerini.gr)