Στον εξωτικό Μαυρίκιο

Δέκα (από τα δεκάδες) πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μόλις βρεθείτε στο νησί του παραδείσου!

Ο Μαυρίκιος, παρότι έχει γίνει γνωστός για τις υψηλής ποιότητας παροχές των ξενοδοχείων του, δεν είναι μόνο ο παράδεισος της πολυτέλειας. Είναι και ένας παράδεισος φυσικής ομορφιάς, από τους λίγους που έχουν απομείνει στον πλανήτη μας. Δέκα από τις αμέτρητες ομορφιές του σας προτείνουμε να μη χάσετε όταν βρεθείτε εκεί.
1. Pamplemousses: Πυκνή βλάστηση επικρατεί τριγύρω. Παντού, όπου κι αν στρέψετε το βλέμμα σας? πράσινο, μόνο πράσινο. Οι βοτανικοί κήποι, μια τεράστια πυκνοφυτεμένη έκταση, θα σας μαγέψουν. Θα γνωρίσετε την πλουσιότατη χλωρίδα του νησιού και θα δείτε μερικά από τα σπανιότερα φυτά και άνθη του κόσμου. Ιδιαίτερα να προσέξετε τα γιγάντια νούφαρα.
2. Shopping boulevard: Στην περιοχή του Curepipe, τα καλύτερα καταστήματα του Μαυρίκιου σας περιμένουν για μια? γενναία κατάθεση συναλλάγματος. Τα χειροποίητα χαλιά, τα κομψοτεχνήματα σε ξύλο αλλά και οι εκπληκτικοί πολύτιμοι λίθοι (σε ποιότητες και διαστάσεις για όλα τα βαλάντια) αποκλείεται να σας αφήσουν αδιάφορους.
3. Rodriguez: Ένα μικροσκοπικό νησί ριγμένο σαν ακριβό διαμαντάκι μέσα στη θάλασσα, πολύ κοντά στα παράλια του Μαυρίκιου. Τα ξενοδοχεία του είναι ιδανικά για όσους δεν θέλουν πολλές κοσμικότητες και επιθυμούν την ησυχία. Οι φίλοι των καταδύσεων αξίζει να κάνουν μια επίσκεψη στον κοραλλιογενή ύφαλο που το περιβάλλει και θα εντυπωσιαστούν. Η φύση του νησιού θα γοητεύσει τους εραστές της πεζοπορίας.
4. Blue Safari: Δεν είναι μόνο για τους τολμηρούς, είναι για όλους! Γιατί πρόκειται για ένα απολύτως ασφαλές σκάφος. Το μοναδικό τουριστικό υποβρύχιο του Ινδικού Ωκεανού προσφέρει τη δυνατότητα κατάδυσης στα 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Από εκεί, με τη βοήθεια των ισχυρών προβολέων του θα γνωρίσετε ένα μοναδικό πολύχρωμο κόσμο. Τον υποθαλάσσιο κόσμο της σιωπής, στεφανωμένο από κοράλλια μοναδικής ομορφιάς και πολυσύχναστο από εξωτικά ψάρια.
5. Ile aux cerfs: Δικαίως θεωρείται από τις ομορφότερες τοποθεσίες του νησιού. Η γοητευτική αυτή λιμνοθάλασσα με το μοναδικό τιρκουάζ χρώμα στα νερά της ενδείκνυται για θαλάσσια σπορ.
6. Eureka: Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αποικιοκρατικά σπίτια του Μαυρίκιου. Περιπλανηθείτε στα κομψά δωμάτιά του, στους φροντισμένους κήπους του και βεβαίως επισκεφθείτε τους υπέροχους καταρράκτες που βρίσκονται πολύ κοντά.
7. Dolphin watching: Στην παραλία θα σας περιμένουν φουσκωτά σκάφη. Επιβιβάζεστε και ανοίγεστε στην περιοχή όπου συνήθως κάνουν τις βόλτες τους τα φιλικά δελφίνια. Τόσο φιλικά και τόσο εξοικειωμένα με τους ανθρώπους, που θα μπορέσετε να κολυμπήσετε μαζί τους! Είναι μια εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία να έρθετε τόσο κοντά σε αυτά τα θαυμάσια ζώα!
8. Τrou aux cerf - Chamarel: Πρόκειται για μια ημερήσια εκδρομή που θα σας αποκαλύψει πολλά κρυμμένα μυστικά του νησιού. Θα ξεκινήσετε από το Τrou aux cerf, ένα ανενεργό ηφαίστειο 700.000 χρόνων! Από εκεί θα φτάσετε στην ιερή για τους ινδουιστές λίμνη Grand Bassin. Αν βρεθείτε εκεί το Φεβρουάριο, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε το μεγαλύτερο και λαμπρότερο ινδουιστικό φεστιβάλ του τόπου. Στο φαράγγι Black River θα ξεναγηθείτε σε ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια των άγριων ζώων του νησιού. Τέλος, στο Chamarel θα δείτε από κοντά τα «Επτά χρώματα της γης», ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο.
9. Port Louis: Η πρωτεύουσα του νησιού είναι μια πόλη με αρκετά όμορφα αποικιοκρατικά κτίσματα, όπως και θαυμάσια τζαμιά. Το τζαμί Τζουμάχ και ο ναός Ίντιαν Ταμίλ είναι δύο από τα πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατά της. Φυσικά δεν θα παραλείψετε και μια επίσκεψη στην κεφάτη, πολύχρωμη και θορυβώδη αγορά της. Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε και πεντανόστιμες τοπικές σπεσιαλιτέ και να αγοράσετε εξωτικά μπαχαρικά.
10. Casela: Στο πάρκο των πουλιών θα γνωρίσετε μερικές από τις σπανιότερες? φτερωτές καλλονές του κόσμου. Οι εγκαταστάσεις του είναι εξαιρετικά φροντισμένες και τα «εκθέματα» εντυπωσιακά. Εδώ μπορείτε να ξοδέψετε αρκετό από το χρόνο σας, απολαμβάνοντας και τη μαγική ηρεμία και θέα προς τη θάλασσα του πάρκου.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Με την Air Mauricious, τηλ.: 210-3246404. Παρέχει άψογο σέρβις και εξυπηρέτηση στα ολοκαίνουργια αεροπλάνα της. Θα πετάξετε μέσω κάποιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας της επιλογής σας, όπου μπορείτε και να μείνετε για λίγο με μια μικρή επιβάρυνση ξενοδοχείου. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 12 ώρες.
Χρήσιμα: Γλώσσα: Αγγλικά και γαλλικά. Ώρα: +2 ώρες. Νόμισμα: Ρουπία. Γραφείο τουρισμού στην Αθήνα: τηλ.: 210-3226345. Το καλύτερο γραφείο για να οργανώσει τις εξορμήσεις σας επιτόπου είναι το Mauroturco.

(πηγή: www.7merestv.gr, 31/12/2004)

Καστοριά για «Ραγκουτσάρια»

Ονειρεμένα τοπία, υπέροχα χρώματα, παραδοσιακά έθιμα. Αυτή την εποχή η Καστοριά φοράει τα καλά της και σας υποδέχεται με μια ατμόσφαιρα εορταστικής παραζάλης.

Η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού φημίζεται τόσο για τη φυσική της ομορφιά -που υπαγορεύεται από τη γαλήνια λίμνη της, τα βυζαντινά της μνημεία, τις ζωντανές παραδόσεις της- όσο και για τα διάσημα γουναρικά της. Κτισμένη σε μια εντυπωσιακή γεωγραφική θέση, στη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη της Ορεστιάδας, σε υψόμετρο 623 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στους μεγάλους ορεινούς όγκους Βίτσι και Γράμμο, η Καστοριά καμαρώνει για τα προνόμια με τα οποία την προίκισε η φύση.

Γνωριμία με την πόλη
Κάντε τη βόλτα σας μέσα στη λίμνη με το τουριστικό σκάφος του Δήμου Ορέστιας και απολαύστε τα μαγευτικά χρώματα που σκορπίζει το παραλίμνιο σκηνικό στον ορίζοντα. Εάν είστε αθλητικοί τύποι, δοκιμάστε να κάνετε κωπηλασία και ιστιοπλοΐα. Στον εσωτερικό παραλίμνιο δρόμο μπορείτε να κάνετε ποδηλασία.
Στη συνέχεια περιπλανηθείτε μέσα στην πόλη. Θα γνωρίσετε τους παραδοσιακούς οικισμούς Ντόλτσο και Αποζάρι με τα εντυπωσιακά κτίρια παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής, θα περάσετε από τα ψαράδικα της αγοράς και θα ανεβείτε στο Θέατρο του Βουνού για να απολαύσετε την πανοραμική θέα. Παραδοσιακά αρχοντικά που χρονολογούνται από τον 18ο και τον 19ο αιώνα και παραπέμπουν πραγματικά σε άλλες εποχές θα τραβήξουν πολλές φορές την προσοχή σας: όπως το αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβαζή, που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και των Νατζή, Σαπουντζή, Τσιατσαπά, Μπρουμίδη, Γάκη και Ματζούρα. Αξίζει να δείτε το εσωτερικό τους για να θαυμάσετε τον πλούσιο διάκοσμο, τα ξυλόγλυπτα στολίδια και τις τοιχογραφίες επηρεασμένες από το μπαρόκ και το ροκοκό. Περάστε και από το Μουσείο Ενδυματολογίας, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το Μουσείο Γούνας, ενώ στην πλατεία της Δεξαμενής θα βρείτε και το πολύ ενδιαφέρον Βυζαντινό Μουσείο με εκθέματα του 12ου έως και του 17ου αιώνα.
Στην Καστοριά θα συναντήσετε απίθανες βυζαντινές εκκλησίες, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται από τα τέλη του 9ου αιώνα. Η Παναγία η Κουμπελίδικη, που αποτελεί και το έμβλημα του Δήμου, οι Aγιοι Ανάργυροι, ο Aγιος Στέφανος, ενώ λίγο πιο έξω από την πόλη, στις όχθες της λίμνης, θα συναντήσετε το γραφικό Μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας.
Δύο ακόμα εντυπωσιακά αξιοθέατα είναι το Ενυδρείο στην είσοδο της πόλης καθώς και το απολιθωμένο δάσος στην τοποθεσία Νόστιμο. Εκεί θα δείτε εκτός από τα απολιθωμένα δένδρα και ένα δόντι καρχαρία ηλικίας 20.000.000 ετών! Τα ιστορικά και πανέμορφα βουνά Βίτσι και Γράμμος αποτελούν πρόκληση για τους λάτρεις της φύσης και της ορειβασίας, ενώ οι σκιέρ θα απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα στο χιονοδρομικό κέντρο (στο Βίτσι).

«Ραγκουτσάρια»
Αυτή την εποχή μια μοναδική πολιτιστική εκδήλωση με ρίζες στα πανάρχαια χρόνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ντόπιων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Πρόκειται για τα «Ραγκουτσάρια», το καστοριανό καρναβάλι που ξεκινά την Πρωτοχρονιά και κορυφώνεται το τριήμερο 6-8 Ιανουαρίου. Θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε παραδοσιακούς χορούς και γλέντια, την παρέλαση των Μπουλουκιών και τις Μπουμπούνες, τις φωτιές που ανάβουν οι κάτοικοι στις γειτονιές.

Μετάβαση: Η Καστοριά απέχει 555 χλμ. από την Αθήνα μέσω Κοζάνης και μόνο 200 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Αν δεν πάτε με το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο (ΚΤΕΛ Αθήνα: 210-5129308 και Θεσ/νίκη: 2310-522162) ή το αεροπλάνο (ΟΑ τηλ.:: 210-9666666). Διαμονή: Θα μείνετε στα ξενοδοχεία Ξένια (τηλ.: 22565), Αγγελής (τηλ.: 86691-5), Ακρόπολις (τηλ.: 83737), Καστοριά (τηλ.: 29453) και στο ανακαινισμένο αρχοντικό Αλεξίου Βεργούλα (τηλ.: 23415).Χρήσιμα τηλέφωνα: Αυτόματο: 24670 Δήμος: 22312 Αστυνομία: 83214/83500 Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση: 23068 ΚΤΕΛ: 83455

Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Νοστιμότατοι μεζέδες και φρέσκο ψάρι είναι σίγουρα τα πιάτα που πρέπει να αναζητήσετε στην Καστοριά. Καθίστε για φαγητό στην πιο παραδοσιακή γωνιά της πόλης, δίπλα στη λίμνη, στην παλιά και καλή ψαροταβέρνα Τα Κύματα για λιμνίσιο ψάρι. Αν η λίμνη είναι παγωμένη, θα καθίσετε σε τραπεζάκια πάνω στον πάγο! Πολύ καλό φαγητό θα βρείτε επίσης στις παραδοσιακές ταβέρνες Τσοπάνος, Ζαχαρίας, Κροντήρι και Κρασόσταμο.
Για να διασκεδάσετε υπάρχουν τα μεγάλα κλαμπ Ταμάγκο, Τρεις Μαρίες και Nautical Club, αλλά και μικρά συμπαθητικά μπαράκια, όπως και καφετέριες.
Μια και οι γούνες -παλτό και αξεσουάρ- είναι φέτος ξανά στη μόδα, θα περιπλανηθείτε στα καταστήματα γουναρικών. Ακόμη και αν δεν ψωνίσετε, αξίζει να ρίξετε μια ματιά. Η πόλη φημίζεται επίσης για τα όμορφα υφαντά της και τις φλοκάτες, ενώ στο παζάρι, που γίνεται κάθε εβδομάδα στο δρόμο πάνω στη λίμνη, θα βρείτε και άλλα τοπικά προϊόντα όπως μήλα, τσάι και φασόλια. Προμηθευτείτε επίσης ντόπιο κρασί, τσίπουρο και τυροκομικά.

(πηγή: www.7merestv.gr, 17/12/2004)