Στις παραλίες του Κίσαβου

Καθώς ο Κίσαβος κατηφορίζει για να συναντήσει το Αιγαίο, μας χαρίζει ένα μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, στολισμένο με γραφικούς οικισμούς.

Οι καλοκαιρινές ομορφιές δεν βρίσκονται μονάχα στα νησιά μας. Ο μοναδικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας συναντάται περισσότερο στα παράλια της ηπειρωτικής χώρας. Αν λοιπόν δεν έχετε ανακαλύψει την παράκτια πλευρά του Νομού Λαρίσης είναι καιρός να το κάνετε. Κατάφυτη περιοχή, απέραντες αμμουδιές, σημαντικά μνημεία και επληκτικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας.

Οδοιπορικό
Θα φτάσετε λοιπόν στην περιοχή (στο μεγαλύτερο κομμάτι της πρόκειται για το Δήμο Μελιβοίας) μέσα από μαγευτικές διαδρομές, από γραφικά τοπία και φανταστικές ακτογραμμές, τις οποίες -ευτυχώς- δεν τις έχουν ακόμα ανακαλύψει οι ορδές των τουριστών. Σε απόσταση 8 χλμ. από την Αγιά και σε μια περιοχή γεμάτη μνημεία βρίσκεται ο Αγιόκαμπος, ένα από τα πιο γνωστά παραθεριστικά κέντρα του νομού. Η σούπερ ατραξιόν του Αγιόκαμπου είναι η τεράστια παραλία του, μήκους 12 χλμ., χωρίς να είναι και η μοναδική. Κατεβαίνοντας στο λιμάνι θα δείτε ερείπια της αρχαίας πόλης, της Μελίβοιας, πατρίδας του Φιλοκτήτη, ενώ αν ανηφορίσετε προς το βουνό θα βρείτε το καταπράσινο δάσος Πολυδένδρι, που ενδείκνυται για βόλτες στη φύση ανάμεσα σε έλατα, οξιές και καστανιές. Εκεί βρίσκεται και το Μοναστήρι της Παναγίας, που «φρουρείται» από μια πελώρια βελανιδιά. Λίγο μετά τον Αγιόκαμπο, προχωρώντας βόρεια, θα συναντήσετε τη Βελίκα, ένα γραφικό παραλιακό οικισμό με μια εξίσου μαγευτική παραλία.
Στους πρόποδες του Κίσαβου το Στόμιο είναι ένα όμορφο χωριό κοντά στο Δέλτα του Πηνειού. Αξίζει να κάνετε μια εκδρομή στις εκβολές. Το τοπίο είναι καταπράσινο και μαγευτικό και οι πιο τολμηροί μπορούν ακόμη να κάνουν και μπάνιο. Στο Στόμιο, απέναντι από το γραφικό λιμάνι, θα δείτε και ένα μικρό φάρο, ενώ λίγο πιο έξω βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου με τα εντοιχισμένα γλυπτά των 5ου, 6ου και 11ου αιώνα. Κάντε μια παράκαμψη για να φτάσετε στη Μεσαγκάλα που διαθέτει μια χρυσή αμμουδερή παραλία και έπειτα συνεχίστε προς Καρίτσα. Ανεβείτε ψηλά στα 220 μέτρα για να θαυμάσετε το γραφικό χωριό που πνίγεται στο πράσινο και στα τρεχούμενα νερά. Να κάνετε μια βόλτα στο δάσος για να δείτε το πέτρινο γεφύρι με το πορσελάνινο στερέωμα και τα ερείπια φρουρίου στην ίδια περιοχή. Η παραλία της Καρίτσας ονομάζεται Κόκκινο Νερό και είναι όνομα και πράγμα, αφού εκεί υπάρχει μια πηγή που βγάζει ιαματικό κατακόκκινο νερό. Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο θα συναντήσετε τους δαντελωτούς κολπίσκους της Κουτσουπιάς με τα πλατάνια να φτάνουν μέχρι την αμμουδιά.

Παραλίες
Οι παραλίες του Αγιόκαμπου και της Βελίκας είναι οι πιο πολυσύχναστες. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι το Σκλήθρο για πιο ήσυχα. Από τη βόρεια πλευρά δεν θα ξέρετε ποια παραλία να πρωτοδιαλέξετε. Η Μεσαγκάλη, το Δέλτα Πηνειού και το Στόμιο είναι χρυσαφένιες αμμουδιές με κρυστάλλινα ποταμίσια νερά. Πιο δίπλα, το Κόκκινο Νερό διαθέτει βοτσαλάκι για όσους βαρέθηκαν την άμμο, ενώ η Πλατιά Αμμος και η Κουτσουπιά είναι ονειρεμένες.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα φτάσετε πρώτα στη Λάρισα (360 χλμ. από Αθήνα και 150 χλμ. από Θεσσαλονίκη). Έπειτα θα κατευθυνθείτε προς την Αγιά (37 χλμ.). Στη Λάρισα μπορείτε να πάτε και με λεωφορείο του ΚΤΕΛ (τηλ. Αθήνας: 210-8317109, Θεσ/νίκης: 2310-544133) ή με το τρένο (ΟΣΕ Αθήνας, τηλ.: 210-5297777, και Θεσ/νίκης: 2310-517517).
Διαμονή: Στον Αγιόκαμπο θα βρείτε τα καλά ξενοδοχεία Γκόλντεν Μπιτς (τηλ.: 51222) και Μαριλένα (τηλ.: 51292). Στην παραλία της Βελίκας θα μείνετε στο Μελιβοία Μπιτς (τηλ.: 51128) ή στο Χαβάη (τηλ.: 51265). Στην περιοχή λειτουργούν και τρία κάμπινγκ: το Αιγέας (τηλ.: 51580), το Φιλοξενία (τηλ.: 51549) και το Παλιούργια (τηλ.: 31350). Επίσης, θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.Χρήσιμα: Αυτόματο: 24940 Δήμος: 51139 Αστυνομία (Αγιάς): 22300 Λιμενικός Σταθμός: 52222

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Δοκιμάστε τις τοπικές σπεσιαλιτέ που είναι κοκορέτσι και κεμπάπ. Στον Αγιόκαμπο καθίστε στις ψαροταβέρνες: Γούλας, Περιγιάλι, Σκιάθας και Βαλάρας. Στη Βελίκα στις ταβέρνες: Αιγαίο και Μουράγιο και στο μεζεδοπωλείο Νούφαρο. Στο Κόκκινο Νερό να πάτε στο Ακρωτήρι και στην Έλενα. Στη Μελιβοία μπορείτε να φάτε στην Πλατεία. Στο Σκλήθρο θα βρείτε δυο καλές ψαροταβέρνες, το Μπαλκόνι στο Αιγαίο και τον Πηλέα. Τέλος αξίζει να ανεβείτε στην Παλαιά Σωτηρίτσα και να καθίσετε στην ταβέρνα του Δημήνικου.
Όσο για διασκέδαση, στον Αγιόκαμπο υπάρχουν τα Baby Bloom, Hokus-Pokus και Αμμος. Στη Βελίκα καθίστε στα: Εξέδρα, Spitaki, Ηλιάτορας, Mojo, La Plazza, La Piscina και Buca. Στο Κόκκινο Νερό πάτε στα Εν Πλω και Memories.
Φεύγοντας αξίζει να προμηθευτείτε μήλα και αχλάδια από τον Αγιόκαμπο.

(πηγή: www.7merestv.gr, 24/6/2005)

Περιήγηση στα μεσαιωνικά κάστρα του Μοριά

Το «πριγκιπάτο της Αχαΐας»

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ιστορική διαδρομή με ενετικό χρώμα στο Μοριά. Αλήθειες και μύθοι πλέκουν μια εκδρομή μέσα και έξω από το χρόνο. Το άλλοτε «πριγκιπάτο της Αχαΐας» αποτέλεσε κατά τα έτη της φραγκοκρατίας ένα φεουδαρχικό κρατίδιο διαιρεμένο σε 12 βαρονίες...

Ξεκίνημα λίγο έξω από την πόλη της Σπάρτης. Ο Μιστράς, προστατευμένος από τον Ταΰγετο στα ανατολικά, είχε υπό τον άμεσο έλεγχό του ολόκληρη την κοιλάδα του Ευρώτα. Η έρημη πολιτεία προκαλεί δέος με τα μνημεία, τους βυζαντινούς ναούς, όπως η Μητρόπολη του Αγ. Δημητρίου, η Αγ. Σοφία και η Μονή Περιβλέπτου. Αγέρωχα δεσπόζουν τα οικήματα των βυζαντινών αριστοκρατών και των πλούσιων οικογενειών.

Πολιορκημένη στο πέρασμα των χρόνων από επίδοξους κατακτητές, η Μονεμβάσια μοιάζει αιώνια. Το εσωτερικό του κάστρου με τα μοναδικά κτίσματα προσφέρεται για διαμονή. Μικρά γραφικά ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφενεδάκια αποτελούν μια διαφορετική πρόταση. Το σούρουπο όταν οι πυρσοί ανάβουν στα κεντρικά καλντερίμια δημιουργούν χρώματα και σκιές στους πέτρινους τείχους, δημιουργώντας στον επισκέπτη ένα μοναδικό συναίσθημα.

Συνέχεια στη μεσαιωνική περιπλάνηση με τη Μεθώνη. Πόλη με σημαντικό λιμάνι από την αρχαιότητα, κατελήφθη αρχικά από τους σταυροφόρους που συμμετείχαν στη Δ' σταυροφορία. Το κάστρο της σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι κυριολεκτικά χτισμένο πάνω στη θάλασσα. Με ισχυρή οχύρωση, αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο για τα εμπορικά και τα πολεμικά πλοία των Ενετών, καθώς και ασφαλές καταφύγιο από τους πειρατές.

Μεγάλη ναυτική παράδοση και πόλη-μνημείο για ολόκληρη την Ελλάδα, η Πύλος προσφέρει στον επισκέπτη της εικόνες από άλλες εποχές. Το παλιό Ναβαρίνο έχει να διηγηθεί θαλασσινές ιστορίες μεγάλης σημασίας που διαδραματίστηκαν με επίκεντρο τον ομώνυμο όρμο του. Στη μια άκρη της πόλης δεσπόζει το Νιόκαστρο, το φρούριο που έχτισαν οι Ενετοί. Μια όμορφη βόλτα στο λόφο που το περιβάλλει χαρίζει τη μαγευτική εικόνα του κόλπου.

Για τον περιηγητή η Πελοπόννησος είναι ένας τόπος ξεχωριστός, γεμάτος ιδιαιτερότητες και συγκλονιστικές φυσικές ομορφιές. Με εναλλασσόμενο ορεινό τοπίο και θάλασσα, περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος, μοναδικούς από αρχιτεκτονική δομή παραδοσιακούς οικισμούς, βυζαντινά και θρησκευτικά μνημεία, είναι μια πρόκληση για τον επισκέπτη της, που τον καλεί να τη γνωρίζει.

Μονεμβάσια μιας άλλης εποχής

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ξενώνες «Αρδάμης» βρίσκονται στο πιο σημαντικό κτίσμα του κάστρου της Μονεμβάσιας, που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Διαμορφώθηκε σε ένα εκπληκτικό συγκρότημα από δωμάτια, σουίτες και διαμερίσματα χωρίς καμία απολύτως αλλοίωση των χώρων. Γραφικά παραθυράκια με τους ρομαντικούς πέτρινους θόλους και τις βεράντες με θέα τη θάλασσα σε απόσταση 10 μέτρων κάνουν την παραμονή αξέχαστη. Το κτήριο αυτό ήταν το κυβερνείο του Κάστρου επί Ενετών και διοικητήριο επί Τουρκοκρατίας.

Εχει τρία στοιχεία που τον κάνουν μοναδικό: το μοναδικό Πύργο του Κάστρου, ένα δωμάτιο με 14 μέτρα ύψος και επτά παράθυρα. Στο σαλόνι μιας σουίτας υπάρχει ένα πηγάδι 800 περίπου χρόνων με μαρμάρινο στόμιο, διαμορφωμένο σε τραπεζάκι με τζάμι και φως, το δε ακριβές αντίγραφο του στομίου υπάρχει στο Μουσείο της Κωνσταντινούπολης και η φωτογραφία στο Μουσείο του Κάστρου. Μία εκπληκτική βεράντα 100 μ2 πάνω από τη θάλασσα με θέα το απέραντο γαλάζιο και όλο το κάστρο.

Τα λιθόστρωτα της Δημητσάνας

Η ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός που γοητεύει με τα πανύψηλα παλιά πετρόχτιστα σπίτια, την αρχοντιά της, τις εκκλησίες της και τα λιθόστρωτα δρομάκια. Κοσμήματα της πόλης, οι έξι μπαρουτόμυλοι, το υπαίθριο μουσείο Υδροκίνησης, καθώς και το ανοικτό θέατρο.

Η Δημητσάνα πλούσια σε βυζαντινές εκκλησίες του 17ου, του 18ου και του 19ου αιώνα, αριστουργήματα αρχιτεκτονικής. Οι πιο αξιόλογες μεταξύ αυτών είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής απέναντι από τη Βιβλιοθήκη -μητροπολιτικός ναός της πόλης- του Αγίου Ευθυμίου, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ιωάννη και των Αγίων Ταξιαρχών. Η βιβλιοθήκη της πόλης περιέχει σπάνιες εκδόσεις, περίπου 20.000 τόμους, κώδικες και πλούσιο ιστορικό αρχείο.

Από τη Δημητσάνα μπορεί κανείς να κατευθυνθεί οδικά από τη μια κατεύθυνση προς τη Βυτίνα και τα Λαγκάδια και από την άλλη προς τη Στεμνίτσα και από εκεί έπειτα από μια όμορφη διαδρομή προς την Τρίπολη. Λίγο πριν μπούμε στην πόλη, ο δρόμος δεξιά οδηγεί στη Ζάτουνα και τα χωριά της Ηραίας Παλούμπα, Ράφτη και Λουτρά.

(πηγή: www.naftemporiki,gr, 7/6/2005)

Ανδαλουσία

Ταξιδέψτε σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ισπανίας και γνωρίστε τρεις πόλεις πραγματικά κοσμήματα.

Όταν λέμε Ανδαλουσία εννοούμε ολόκληρο το νότιο τμήμα της Ισπανίας, την πατρίδα του φλαμένκο και των ταυρομαχιών. Μια περιοχή που τα προσφέρει όλα: υψηλές οροσειρές με χιονισμένες κορυφές, εύφορες πεδιάδες, θαυμάσιες ηλιόλουστες ακτές, γραφικά χωριά, μοναδικής σπουδαιότητας ιστορικά μνημεία. Και πόλεις σπάνιας ομορφιάς!

Σεβίλλη
Η γραφική πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ισπανίας. Φυσικά, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον περίφημο καθεδρικό ναό της, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Εκεί θα δείτε και τον τάφο του Χριστόφορου Κολόμβου. Στο παλάτι Aλκαζάρ θα εντυπωσιαστείτε από τα περίτεχνα στολίδια που μετατρέπουν τους τοίχους του σε πραγματικά έργα τέχνης. Στην εβραϊκή συνοικία θα επισκεφθείτε τη γραφική πλατεία της Σάντα Κρουζ.
Στην πλατεία του Αγίου Φραγκίσκου θα θαυμάσετε το Δημοτικό Μέγαρο με τους σκαλιστούς τοίχους του, ενώ στην πλατεία Πιλάτος επισκεφθείτε οπωσδήποτε ένα από τα ομορφότερα αρχοντικά της χώρας. Η μεγαλοπρεπής αυτή πλατεία δεν έχει χαρακτηριστεί αδίκως ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης. Όσο για το Μουσείο Καλών Τεχνών, οι πίνακες του Βελάσκεθ που φιλοξενεί είναι μερικά μόνο από τα ανεκτίμητα εκθέματά του.

Γρανάδα
Θα ξεκινήσετε τις περιηγήσεις σας από τον καταπράσινο λόφο όπου δεσπόζει το παλάτι Αλάμπρα. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα κάστρα-παλάτια του κόσμου. Η ιστορία του ξεκινά από τον 9ο αιώνα και το όνομά του προέρχεται από μια αραβική έκφραση που σημαίνει «κόκκινο κάστρο». Προσέξτε ιδιαιτέρως τους μαγευτικούς εσωτερικούς κήπους του, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει δεκάδες καλλιτέχνες. Γρανάδα όμως δεν είναι μόνο η Αλάμπρα. Επισκεφθείτε το μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό της, περπατήστε στα ανηφορικά σοκάκια της παλιάς μουσουλμανικής συνοικίας, κάνετε μια στάση στο μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου ?ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κράμα γοτθικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής? και γνωρίστε το σπίτι όπου ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα πέρασε τα πιο δημιουργικά καλοκαίρια της ζωής του.

Κόρδοβα
Μεγαλειώδες δείγμα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, η Κόρδοβα, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, έχει να επιδείξει ιστορία που ξεκινάει από το 152 π.Χ., τότε που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους. Σήμερα, η μικρή αυτή πόλη των 300.000 κατοίκων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ισπανίας. Θα ξεκινήσετε τη βόλτα σας από μια επίσκεψη στο τέμενος Mεσκίτα, με τις επιβλητικές αψίδες και τις μοναδικές λωρίδες από λευκή πέτρα και κόκκινα τούβλα. Θα περπατήσετε στα στενά δρομάκια της εβραϊκής συνοικίας. Θα επισκεφθείτε το Κάστρο των Χριστιανών Μοναχών, το οποίο αρχικά είχε λειτουργήσει ως παλάτι. Οι κήποι του θα σας εντυπωσιάσουν.

Δείτε οπωσδήποτε
Να παρακολουθήσετε μια παράσταση φλαμένκο. Θα ενθουσιαστείτε από το πάθος αλλά και την τεχνική των Ισπανών χορευτών.

Πού και τι θα φάτε
Η Σεβίλλη θεωρείται το βασίλειο των τάπας, των χαρακτηριστικών ισπανικών μεζέδων με ψάρι, κρέας, λαχανικά. Στους δρόμους της θα βρείτε δεκάδες τάπας-μπαρ. Καταπληκτικό ψητό ψάρι θα γευτείτε στο Kiosco de las Flores. Στη Γρανάδα, στη Nueva Bodaga θα φάτε παέγια, ενώ στο Terraza las Tomasas δεν θα απολαύσετε μόνο εξαιρετική κουζίνα, αλλά και την καλύτερη θέα της πόλης! Στην Κόρδοβα άριστα μαγειρεμένες παραδοσιακές συνταγές θα σας προσφέρει το El Churrasco.

Πού θα διασκεδάσετε
Και στις τρεις πόλεις θα βρείτε κέντρα όπου θα χορέψετε μέχρι το πρωί, με την Κόρδοβα να είναι η πιο «ήσυχη». Η Σεβίλλη και η Γρανάδα έχουν εξαιρετικά πλούσια νυχτερινή ζωή.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Χειροτεχνήματα, μπακιρένια σκεύη, τοπικές φορεσιές και κεντημένα υφάσματα, βεντάλιες και (ειδικά στην Κόρδοβα) εξαιρετικά ανάγλυφα ασημικά.

(πηγή: www.7merestv.gr)