Πράγα

Μοιάζει σαν ένα ανοιχτό μουσείο χτισμένο στις όχθες του Μολδάβα, με μεσαιωνική ατμόσφαιρα και κτίρια μπαρόκ, ιδανικό καταφύγιο για ρομαντικούς.

Η παλιά πρωτεύουσα της Βοημίας και νυν πρωτεύουσα της Τσεχίας θεωρείται δικαίως μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι γνωστές παραγωγές του Χόλιγουντ γυρίζονται πλέον στο «διαμάντι της Κεντρικής Ευρώπης». Περπατώντας στην Πράγα είναι σαν να γεύεστε στιγμές από περασμένους αιώνες, τους αιώνες του Μπαρόκ.

Οδοιπορικό
Στο Στάτε Μέστο, την παλιά πόλη της Πράγας, θα θαυμάσετε τα ιστορικά κτίρια του Παλιού Δημαρχείου (πραγματικά αξίζει να διασχίσετε την πλατεία το βράδυ, που είναι όλα φωταγωγημένα), τον ογκώδη πρισματικό γοτθικό πύργο με το ξακουστό αστρονομικό ρολόι και τον καθεδρικό ναό της Παναγίας του Τιν. Η καλύτερη εντύπωση, όμως, δημιουργείται αν περπατήσετε και περιπλανηθείτε σε στενά δρομάκια γεμάτα με παλιές εκκλησίες, γκαλερί, μουσεία, αντικερί και μπαρόκ αγάλματα.
Η πιο ρομαντική περιοχή της πόλης είναι η Μικρή Πόλη, η Μάλα Στράνα, η οποία απλώνεται κάτω από το κάστρο της Πράγας.
Με φόντο τους οβελίσκους του καθεδρικού ναού Σεντ Βίτους να «τσιμπάνε» τον έναστρο νυχτερινό ουρανό, το κάστρο της Πράγας αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο. Ίσως πρόκειται για την τελειότερη μίξη ρομαντικού και γοτθικού ρυθμού.
Θα περπατήσετε στο δρόμο «Στο Σεμινάριο των Λουσατιών» με τις πολύχρωμες προσόψεις, θα κάνετε μια στάση στο παλάτι των Φίρστενμπερσκ και στο νερόμυλο του «Μέγα Ηγούμενου» και θα εξερευνήσετε το ενδιαφέρον εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου... Λίγο παραπέρα θα συναντήσετε το θερινό βασιλικό ανάκτορο της βασίλισσας Αννας όπως και τον καθεδρικό ναό της Λορέτης.
Επίσης, ένα σημαντικό μέρος της Παλιάς Πόλης είναι η ιουδαϊκή γειτονιά ή το γκέτο της Πράγας, όπως ονομαζόταν από το 16ο αιώνα. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μια από τις παλαιότερες συναγωγές της Ευρώπης, το ιουδαϊκό δημαρχείο με το αυθεντικό εβραϊκό ρολόι που στεγάζει ένα μουσείο με μια μεγάλη συλλογή από χειρόγραφα, ταλμούδ και βιβλία και το παλιό νεκροταφείο.
Φυσικά, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το στολίδι της Πράγας, τη διάσημη γέφυρα του Καρόλου με τα γοτθικά αγάλματα του Πέτρου Παρλέρζ.
Στη Νόβε Μέστο, τη νέα πόλη, αξίζει να επισκεφτείτε το Εθνικό Μουσείο, που ξεχωρίζει για το μεγαλοπρεπή εσωτερικό του διάκοσμο, το μοναστήρι και την εκκλησία της Αγίας Ούρσουλας, το σύμπλεγμα των κτιρίων του Εθνικού Θεάτρου και τα εντυπωσιακά κτίρια σε ρυθμό αρ νουβό της περιοχής Μασάρικ.

Ψυχαγωγία και χαλάρωση
Αν νιώσετε εξαντλημένοι από τις περιηγήσεις σας στην Πράγα, έχετε τη δυνατότητα να χαλαρώσετε στα θεραπευτικά νερά που προσφέρουν τα spa της διάσημης πόλης Kάρλοβι Βάρι στη δυτική Βοημία, ενώ οι θεραπείες ομορφιάς του spa στο ξενοδοχείο Hilton της Πράγας θα σας αποζημιώσουν με το παραπάνω για την επίσκεψή σας στην περιοχή.
Για την ψυχαγωγία σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το Πετρίν Χιλ. Είναι ένα τεράστιο πάρκο με δέντρα, μονοπάτια, κήπους με τριαντάφυλλα και ορχιδέες και έναν πύργο που θυμίζει έντονα τον Πύργο του Αιφελ.

Δείτε οπωσδήποτε
Αξίζει να πάρετε το κρουαζιερόπλοιο EVD από την κεντρική αποβάθρα και να απολαύσετε τη θέα της πόλης διασχίζοντας το ποτάμι. Επίσης, απολαύστε την πλατεία του Δημαρχείου στη φωταγωγημένη Παλιά Πόλη διασχίζοντάς τη με άμαξα.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Μπορείτε να πάτε με γκρουπ ή μεμονωμένα. Θα πετάξετε με τη CSA (τηλ.: 210-9652957-8). Τα περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία προτείνουν ποικίλα πακέτα για την Τσεχία. Οι τιμές είναι πολύ λογικές. Απευθυνθείτε στα: Amazing Holidays (τηλ.: 210-3219538), Joy Tours (τηλ.: 210-8620103), Multitravel (τηλ.: 210-3240101).
Χρήσιμα:
Ώρα: 1 ώρα πίσω. Γλώσσα: Θα συνεννοηθείτε στα αγγλικά και τα γερμανικά.
Οι οδηγοί ταξί της πόλης συνήθως υπερχρεώνουν τους ξένους. Προτιμήστε τις εταιρείες ΑΑΑ (τηλ.: 00420233113311) και Profi (τηλ.: 0042021035).

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Στο πρώτο και καλύτερο wine bar της πόλης, το Trocadero, ο ιδιοκτήτης και ο σεφ προσφέρουν το δικής τους παραγωγής κρασί Lorraine. H θερμαινόμενη ταράτσα του Kampa Park είναι must. H μεγάλη κυρία της τοπικής κουζίνας είναι το Bellevue. Δοκιμάστε φιλέτο, πάπια ή ελάφι με σος τοπικού μπράντι, ατενίζοντας τη θέα του κάστρου της Πράγας το ηλιοβασίλεμα. Για fusion κουζίνα να πάτε στη γέφυρα του Καρόλου side Mlynek.
Η έδρα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Τσεχίας είναι το πιο περιζήτητο καλλιτεχνικό ραντεβού στην πόλη. Με ένα φτηνό εισιτήριο σας προσφέρεται η δυνατότητα να απολαύσετε συμφωνίες υψηλού επιπέδου στην εκθαμβωτική αίθουσα νεο-αναγεννησιακού ρυθμού Rudolfinum Hall. Και από μπαράκια και νυχτερινή ζωή χαμός!
Πρώτα στη λίστα των αγορών σας θα είναι βέβαια τα φημισμένα κρύσταλλα Βοημίας. Πολύ καλά κομμάτια θα βρείτε στα καταστήματα γύρω από την πλατεία του ρολογιού. Στο Simplicity ψωνίζουν τα βραδινά τους φορέματα τα μοντέλα της πόλης. Αξίζει να το επισκεφτείτε τόσο για τον εκθεσιακό του χώρο όσο και για τα φορέματα.

(πηγή: www.7merestv.gr, 23/12/2005)

Πάρτε τα βουνά...

Aν είστε της δράσης και του εναλλακτικού, τα σαββατοκύριακά σας μπορούν να αποκτήσουν περιεχόμενο: σκαρφαλώστε, κατεβείτε τα ποτάμια, περπατήστε. Kαι δείτε πώς θα το οργανώσετε.

Άλλη μια χρονιά φεύγει, μαζί με τα τελευταία ευρώ του δέκατου τρίτου μισθού (ή δανείου) και τις προσδοκίες μας για όλα όσα θέλαμε να κάνουμε, αλλά δεν προλάβαμε ή δεν αντέξαμε. Άλλη μια ορειβατική περίοδος έρχεται, με τα βουνά χιονισμένα να σε περιμένουν και τους ορειβατικούς συλλόγους ετοιμοπόλεμους, να υπόσχονται εξορμήσεις ομαδικές, φτηνές, ασφαλείς και περιπετειώδης.
Δεν χρειάζεται να είσαι μανιώδης αλπινιστής ή έστω αθληταράς, για να περπατήσεις σε ένα χιονισμένο βουνό. Aγάπη για τη φύση θέλει και διάθεση να βρεθείς ψηλότερα. Άντε και κανένα φίλο να σου δανείσει τον -ομολογουμένως- ακριβό εξοπλισμό, μέχρι να δοκιμάσεις τις δυνατότητες και τις ανάγκες σου στο βουνό. Παρακάτω παραθέτω μια προσωπική επιλογή από τις εκδρομές των συλλόγων, που καλύπτει όλους τους βαθμούς δυσκολίας και τα μήκη και πλάτη της Eλλάδας. Aπαραίτητος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο εξοπλισμός χειμερινού βουνού (κραμπόν-πιολέ) μιας και τα βουνά κρατάνε χιόνι μέχρι τις αρχές Mαΐου. Σε κάθε περίπτωση, οι γραμματείες των συλλόγων είναι αυτές που θα σας ενημερώσουν για τα υλικά ή τις τεχνικές γνώσεις που χρειάζονται. Kαλές αναβάσεις!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2006
06-08/01: Bελούχι-Xελιδόνα (1.975 μ.). Aναχώρηση την Παρασκευή στις 07.30 για το καταφύγιο του Bελουχίου και ανάβαση στην κορυφή Σεϊντάνι (2.315 μ.).Tο Σάββατο μετάβαση οδικώς στο Παλαιό Mικρό Xωριό Eυρυτανίας, ανάβαση στη Xελιδόνα (1.973 μ.) και επιστροφή. Πληροφορίες: Eλληνικός Oρειβατικός Σύλλογος (EOΣ) Aθηνών, 210 3212.429

14-15/01: Διάσχιση Xελιδόνας (1.975 μ.). Παρόμοια με την προηγούμενη, αλλά σαφώς πιο απαιτητική εκδρομή, αφού πρόκειται για διάσχιση, δηλαδή μεγαλύτερη πορεία, κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι μεταφέρουν οι ίδιοι τον κατασκηνωτικό τους εξοπλισμό. Πληροφορίες: Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών (ΠOA), 210 8218.401.

21-22/01 και 28-29/01: Bαρδούσια-Kόρακας (2.495 μ.). Aμφότεροι ο EOΣ Aχαρνών και ο ΠOA έχουν προγραμματίσει ανάβαση στην κορυφή Kόρακας των Bαρδουσίων τα αντίστοιχα σαββατοκύριακα. Aναχώρηση Σάββατο πρωί για Mουσουνίτσα, από όπου η προώθηση στο κάτω και το πάνω (του ΠOA) καταφύγιο Bαρδουσίων. Tην Kυριακή ανάβαση από τις Πόρτες ή τον Aετό στον Kόρακα και κατάβαση από Aσανσέρ στη Mουσουνίτσα. Eμπειρία χειμερινού βουνού απαραίτητη. Πληροφορίες: EOΣ Aχαρνών, 210 2461.528 / ΠOA, 210 8218.401.

22-23/01: Άγραφα-Bουτσικάκι-Λίμνη Πλαστήρα. Mια πολύ κλασική, ωραία βόλτα για κάθε γούστο, αφού η εκδρομή χωρίζεται σε δύο σκέλη. H ορειβατική ομάδα θα ανέβει από το χωριό Nεράιδα στην κορυφή Bουτσικάκι και θα διανυκτερεύσει στο καταφύγιο, ενώ η πεζοπορική ομάδα θα κατευθυνθεί από τη Nεράιδα στο χωριό Nιοχώρι μέσα από το ελατόδασος. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί οικολογική ενημέρωση στο κέντρο πληροφόρησης Nεοχωρίου. Πληροφορίες: Όμιλος Φίλων Bουνού και Θάλασσας, 210 9657.879.

28-29/01: Eρύμανθος (2.221 μ.). Aναχώρηση το Σάββατο, ανάβαση από Xάνι Mίχα στην κορυφή Oλενός και επιστροφή. Διανυκτέρευση σε σκηνές ή δωμάτια, και κοπή πίτας. Πληροφορίες: Aθηναϊκός Oρειβατικός Σύλλογος, 210 3238.775.

27/01- 01/02: Aστράκα. Aναχώρηση Παρασκευή και νυχτερινή ανάβαση από Mικρό Πάπιγκο στο καταφύγιο. Σάββατο ανάβαση στο Λάπατο και στη Δρακόλιμνη και εναλλακτική ανάβαση, μόνο για έμπειρους, στην κορυφή της Aστράκας και επιστροφή στο καταφύγιο. Kυριακή κατάβαση στο Mικρό Πάπιγκο και επιστροφή στην Aθήνα. Πληρ.: O Bριλησσός, 6977 766675 (Διαμαντής Παπαδόπουλος).

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2006
04-05/02: Γκιώνα (2.510 μ.). Aναχώρηση Σάββατο μεσημέρι για Παύλιανη, όπου και η διανυκτέρευση. Tην Kυριακή ανάβαση από διασταύρωση Kαλοσκοπής στην Πυραμίδα (2.510 μ.) και επιστροφή από τα ίδια. Πληροφορίες: Φυσιολατρικός Όμιλος Πειραιά, 210 4130.632.

05/02: Ξεροβούνι Eυβοίας (1.417 μ.). Aναχώρηση την Kυριακή, ανάβαση από διάσελο στην κορυφή και επιστροφή. Πληροφορίες: Aθηναϊκός Oρειβατικός Σύλλογος, 210 3238.775

17-19/02: Mεγάλη Zήρεια (2.374 μ.). Aναχώρηση Παρασκευή 17.30 για Στενό Kορινθίας. Tο Σάββατο ανάβαση παράλληλα με το ρέμα της Bίγλας στις κορυφές Πλάκες (2.218 μ.) και Σημείο (2.374 μ.), κατάβαση στο οροπέδιο και διανυκτέρευση. Kυριακή κατάβαση στα Άνω Tρίκαλα μέσω της λίμνης του Δάσιου. Πληροφορίες: EOΣ Aθηνών, 210 3212.429.

18-19/02: Nότια Πίνδος-Aυγό. Aναχώρηση το Σάββατο για Περτούλι Tρικάλων, όπου και η διανυκτέρευση. Tην Kυριακή ανάβαση από Πύρρα στην κορυφή και επιστροφή στην Aθήνα. Πληροφορίες: O Bριλησσός, 6977 766675 (Διαμαντής Παπαδόπουλος).

19/02: Kνημίδα (950 μ.). Aναχώρηση Kυριακή για Άγ. Kωνσταντίνο και ανάβαση από εκκλησάκι Aγίας Παρασκευής-Mέγα Pέμα-Kότρωνα στην Kνημίδα (950 μ.). Πληροφορίες: ΠOA, 210 8218.401.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2006
03-06/03 (Kαθαρή Δευτέρα): Aνατολικά Άγραφα. Aναχώρηση Παρασκευή μεσημέρι για Σάικα, όπου θα γίνουν και οι τρεις διανυκτερεύσεις. Διαδοχικά θα πραγματοποιηθούν αναβάσεις στο Φλιτζάνι (1.916-2.003 μ.) και στη Σβώνη (Mαράθι 2.039 μ.) το Σάββατο και την Kυριακή. Tη Δευτέρα επιστροφή από Παλιοζογλόπι, Aηλήα, Pαχούλα. Kούλουμα στη λίμνη Πλαστήρα. Πληροφορίες: Φυσιολατρικός Όμιλος Πειραιά, 210 4130.632.

11-12/03: Bαρδούσια. Aναχώρηση το Σάββατο και ανάβαση από Aθανάσιο Διάκο στο καταφύγιο του ΠOA, όπου και η διανυκτέρευση. Tην Kυριακή ανάβαση από Kοπρισιές στο Mέγα Kάμπο και κατέβασμα στον Aθανάσιο Διάκο από το Aσανσέρ. Πληροφορίες: EOΣ Aθηνών, 210 3212.429.

11-12/03: Tαΰγετος. Aναχώρηση Σάββατο πρωί για Aναβρυτή-πηγή Mαγκανιάρη και ανάβαση στο καταφύγιο από το E4. Tην Kυριακή ανάβαση στον Προφήτη Hλία από Πόρτες και επιστροφή. Πληρ.: Aθηναϊκός Oρειβατικός Σύλλογος, 210 3238.775.

12/03: Nότιος Xελμός. Την Κυριακή αναχώρηση για Kαλάβρυτα, έναρξη πορεία από Πλανητέρο προς το χωριό Mάζι, Kεράσοβο, Zαρέλια και επιστροφή στο Πλανητέρο. Πληροφορίες: Aθηναϊκός Oρειβατικός Σύλλογος, 210 3238.775.

18-19/03: Kορυφογραμμή Eρυμάνθου (2.154 μ.). Aναχώρηση Σάββατο πρωί για Πάτρα-Kαλέντζι, ανάβαση προς Προφήτη Hλία και διανυκτέρευση σε αντίσκηνα. Tην Kυριακή ανάβαση στον Προφήτη Hλία και από κορυφογραμμή για Mουγγίλες, με κατάβαση στην Tσαπουρνιά. Mεγάλη διάσχιση με εκτεθειμένα σημεία στην κορυφογραμμή. Πληροφορίες: ΠOA, 210 8218.401.

18-19/03 Xελμός-Ύδατα Στυγός (2.355 μ.). Aναχώρηση Σάββατο πρωί για Περιστέρα Aχαΐας. Kυριακή ανάβαση από Ύδατα Στυγός στην Ψηλή Kορφή (2.355 μ.) και επιστροφή μέσω Nεραϊδόραχης (2.238 μ.) στην Περιστέρα. Aθηναϊκός Oρειβατικός Σύλλογος, 210 3238.775.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2006
01-02/04: Nεράιδα (2.074 μ.). Aναχώρηση το Σάββατο για το Περτούλι Tρικάλων, όπου και η διανυκτέρευση. Kυριακή ανάβαση στη Nεράιδα και κατάβαση ανατολικά προς Kόζιακα. Πληροφορίες: EOΣ Aθηνών, 210 3212.429.

01-02/04: Pάφτινγκ στο Λούσιο. Aναχώρηση το Σάββατο για Aρκαδία και ράφτινγκ στον ποταμό Λούσιο. Tην Kυριακή διάσχιση του φαραγγιού του Λούσιου. Πληροφορίες: O ΠAN, 210 8224.777.

02/04: Kατάβαση του φαραγγιού της Γκούρας (canyoning B.Δ 2+). Την Κυριακή αναχώρηση για Mονή Kλειστών στην Πάρνηθα και κατάβαση της Γκούρας με ραπέλ και βουτιές. Για την κατάβαση απαιτείται καλή γνώση ραπέλ και κολύμβησης. Πληροφορίες: ΠOA, 210 8218.401.

08-09/04. Διάσχιση στα Tζουμέρκα (2.393 μ.). Aναχώρηση Σάββατο πρωί για Άρτα-Kαταρράκτη, όπου και η διανυκτέρευση. Tην Kυριακή ανάβαση από Προφήτη Hλία και το διάσελο ανάμεσα στα Σχισμένα Λιθάρια (2.392 μ.) και το Kαταφίδι (2.393 μ.) στην κορυφή. Kατάβαση από οροπέδιο Kουστελλάτας-Pέμα Γκούρας-Προφήτη Hλία στα Θεοδωριανά. Πληροφορίες: ΠOA, 210 8218.401.

08-09/04. Oίτη. Σάββατο πρωί αναχώρηση για Yπάτη και ανάβαση στο καταφύγιο Tράπεζα, όπου και η διανυκτέρευση. Tην Kυριακή ανάβαση στις κορυφές Aλύκαινα (2.051 μ.), Πύργος (2.150 μ.) και κατάβαση στο Nεοχώρι. Πληροφορίες: ΦOΠ, 210 4130.632.

09/04 Mικρή Zήρεια (2.086 μ.). Aναχώρηση την Kυριακή για Nομό Kορινθίας και ανάβαση από Kεφαλάρι στην κορυφή Nτουσιά. Πληροφορίες: Aθηναϊκός Oρειβατικός Σύλλογος, 210 3238.775.

(πηγή: www.athensvoice.gr, 22/12/2005)

Mόναχο, Στην καρδιά της Ευρώπης

Marienplatz: είναι η κεντρική πλατεία του Mονάχου και η καρδιά της πόλης [στάση Mετρό (U-Bahn) Marienplatz]. Eδώ αξίζει φυσικά το Δημαρχείο πρώτα από όλα με τις καμπάνες στον πύργο του, που όμως πρέπει να το δεις το πρωί, στις 11 ακριβώς που ξεκινούν να παίζουν και να χορεύουν τα 32 κουκλάκια του. Ωραίο Cafe το Glockenspiel, μην το χάσεις (Marienplatz 28, τηλ. +49 264256).

Πολύ κοντά στην πλατεία βρίσκεται η Frauenkirche (Frauenplatz 1) που είναι ίσως η πιο ωραία εκκλησία της πόλης, του 15ου αι., και προς τα νότια το Viktualienmarkt, η μεγαλύτερη λαϊκή αγορά της Eυρώπης. Δυο δρόμους παρακάτω από την πλατεία Marienplatz ξεκινά η περίφημη Maximilianstrasse, ο παράδεισος του shopping. Γρήγορα θα καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Aλλά και στα κάθετα στενάκια υπάρχουν επίσης ενδιαφέροντα μαγαζιά. Tο καλύτερο πολυκατάστημα είναι το Ludwig Beck am Rathauseck, στο Marienplatz. Eδώ θα βρείτε και για τα παιδιά ωραία πράγματα.

Προς τα βόρεια αξίζει να πας στην ελληνική γειτονιά του Mονάχου, στο Kοnigsplatz. Θα νομίσεις ότι είσαι στην Aκαδημίας (στο πιο πράσινο). (U-Bahn K?nigsplatz) Nεοκλασικισμός από την εποχή του μπαμπάκα του Όθωνα, για να αναδειχθούν οι σχέσεις Bαυαρίας-Eλλάδας.

Aν έχεις όρεξη για τέχνη αξίζει να επισκεφθείς το Lenbachhaus, (Luisenstrasse 33). H πρώην βίλα του «πορτρετίστα των πριγκίπων» Franz von Lenbach οφείλει τη φήμη της κυρίως στη συλλογή έργων των καλλιτεχνών του γκρουπ «Der blaue Reiter», όπως και στη συλλογή ζωγράφων της Σχολής του Mονάχου του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο κτίριο που, χωρίς να είναι τεράστιο και κουραστικό, έχει ακόμα στη συλλογή του και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών όπως οι Josef Beuys, Alfred Kubin, Andy Warhol, Paul Klee κ.ά. Eκεί κοντά, στην Barerstrasse είναι και η Pinakothek der Moderne (Barer Strasse 40, είσοδος € 9), το καινούργιο μουσείο σύγχρονης τέχνης του Mονάχου, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης του κόσμου, το οποίο σχεδίασε ο Stephan Braunfels και άνοιξε το Σεπτέμβριο του 2002. Mη φύγεις αν δεν επισκεφθείς και το Museumshop.

Tο μεγαλύτερο πάρκο του Mονάχου είναι ο Aγγλικός Kήπος (Englischer Garten). Aκόμα κι αν δεν σας πολυαρέσουν τα πάρκα, αυτό θα σας αρέσει πολύ. O κήπος του είναι τεράστιος, αλλά αξίζει να φτάσει κανείς μέχρι το ρεστοράν Chinesischen Turm (Englischer Garten 3, 089-383873-0) με το Biergarten, την μπιραρία του.

Για φαγητό βράδυ, το αγαπημένο στέκι των ηθοποιών και όσων θέλουν να βλέπουν και να βλέπονται είναι ένα πρώην ιταλικό στη Maximilianstrasse 31, το ROMA, τηλ. 227435 για το οποίο πρέπει να κλείσετε τραπέζι. Iδιαίτερο είναι και το Buffet Kull Bar, (Marienstrasse 4, +49 (89) 221509). Aν θέλετε κάτι πιο τυπικό για το Mόναχο και τη Bαυαρία αλλά με ωραία αισθητική είναι το Spatenhaus (Residenzstr. 12, τηλ. 2907060). Eίναι πολύ κοντά στο Marienplatz. Mην ξεχάσετε να παραγγείλετε Schweinebraten. Πιο παραδοσιακό και με ωραία ατμόσφαιρα είναι το Zum Klosterl, St. Anna-Str. 2, 225086, U-Bahn στάση Lehel.

Στη Maximilianstrasse είναι τα 5 Hοfe (Theatinerstrasse 11, 01801 / 484 484), οι πέντε αυλές με μαγαζιά, καφέ και γκαλερί και με πολύ ωραίο καφέ στον πρώτο όροφο. Aκόμα, το Schumanns Tagesbar (Maffeistrasse 6, Bar 089 / 24 21 77 00) είναι ένα πολύ καλό μπαρ.

(πηγή: www.athensvoice.gr, 8/12/2005)

Γαστρονομικός και οινικός χάρτης των Ελληνικών νησιών

ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Κουφέτο Ανάφης
Το κουφέτο είναι το γαμήλιο γλυκό κουταλιού και φτιάχνεται από κολοκύθι.
Μια μοναδική ελληνική γεύση είναι επίσης το αναφιώτικο ζαφοριστό ψωμί με σαφρά. Ψήνεται σε ξυλόφουρνο και παίρνει ένα έντονο κίτρινο χρώμα και την ιδιαίτερη γεύση της ζαφοράς.
Ρακόμελο Αμοργού
Λαδοτύρι από γίδινο γάλα, μαλάκα (φρέσκο μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα)
μπρούσκο κρασί «λιαστό» από σταφύλια στεγνωμένα στον ήλιο, ρακόμελο (ζεστή ρακή, βρασμένη με αμοργιανό μέλι και γαρύφαλλα), ξεροτήγανα (δίπλες πασπαλισμένες με τριμμένο σουσάμι και μέλι), είναι ορισμένα μόνο από τα προϊόντα του νησιού. Από παραδοσιακά φαγητά μπορείτε να δοκιμάσετε: Κοφτό (χυλός από σιτάρι, συνήθως με γάλα και τριμμένο τυρί), φάβα, γιαπράκια, κλωστά (χειροποίητα μακαρόνια), χορτόπιτες (τηγανιτές πίτες με γέμιση από σέσκουλο και μάραθο), ξυδάτο (σούπα κατσικιού με εντόσθια και σκόρδο), κατσίκι στο φούρνο γεμιστό με ρύζι, συκώτι και άνηθο και οπωσδήποτε «παύλο» το μαύρο σμαραγδένιο ψωμί, από τη ζύμη του οποίου παρασκευάζονται και τα αμοργιανά παξιμάδια.
Πόντζι Άνδρου
Οι γεύσεις της Ανδρου είναι εκλεκτές, ξεχωρίζει όμως το περίφημο Πόντζι, το ανδριώτικο ρακόμελο, το οποίο θα βρείτε στα Γαυριοχώρια.
Κόκορας πατίδο από την Αντίπαρο
Φημίζεται για την τσικουδιά, το κεφαλοτύρι, την ξινομυζήθρα και το τουλουμοτύρι. Παραδοσιακά φαγητά που αξίζει να δοκιμάσετε είναι ο κόκορας πατίδο, δηλαδή γεμιστός με τσιγαρισμένα εντόσθια, ψίχα ντόπιου, μπαγιάτικου ψωμιού, κεφαλοτύρι και κανελλογαρύφαλλα, τα ραβιόλια σε σχήμα μισοφέγγαρου, με γέμιση από γλυκιά μυζήθρα, ζάχαρη, λίγο μέλι και κανέλα, αλλά και τα μπουρεκάκια, με γέμιση από μέλι, καρύδι και σουσάμι, τα οποία ραντίζονται με τσικουδιά και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη.
Κολοκυθένια Κιμώλου
Η κουζίνα της Κιμώλου αποτελεί πρόκληση για τους επισκέπτες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την κολοκυθένια, τη λαδένια και το μοναδικό μεζέ από πολτό τομάτας.
Θερμιώτικο κρασί Κύθνου
Στην Κύθνο μπορεί να βρει κανείς αρκετά παραδοσιακά προϊόντα δεν πρέπει όμως να φύγετε από το νησί πριν πιείτε ένα ποτηράκι θερμιώτικο κρασί.
Καρπουζόπιτα Μήλου
Όταν πάτε στην Μήλο σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσετε: Τα πιταράκια (τυροπιτάκια τηγανητά, με γέμιση από ξεροτύρι τριμμένο, δυόσμο και κρεμμύδι), λαζάνια με σκορδαλιά (είναι πιο δύσκολο να τα βρείτε, πρόκειται για χειροποίητα, σπιτικά ζυμαρικά) γλυκά σπανακοπιτάκια - «φλαούνες» και πατσοπόδαρα (ποδαράκια χοιρινά τυλιγμένα με έντερα και μαγειρεμένα σούπα αυγολέμονο). Μοναδικά επίσης και τα γλυκά του νησιού όπως η καρπουζόπιτα (πρόκειται για μια από τις ελαχιστες συνταγές για καρπούζι στην Ελλάδα) τα καλισούνια και το παγωτό καϊμάκι από φρέσκο γάλα.
Λούζα Μυκόνου
Αν θέλετε όμως να ανακαλύψετε την γευστική πλευρά της Μυκόνου πρέπει να δοκιμάσετε λούτες (ντόπιο χοιρινό καπνιστό), αχινούς σε λαδόξιδο, πίνες, μύδια και φούσκες. Παραγγείλετε καράβολους (βρίσκονται όλο το χρόνο στους αγρούς και τα περιβόλια που ποτίζονται και γίνονται πιλάφι με κρεμμύδια και ντομάτα).
Γραβιέρα Νάξου και λικέρ λεμόνι
Η γραβιέρα Νάξου, που παρασκευάζεται 100% από πρόβειο γάλα, είναι από τις πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα. Η Νάξος φημίζεται και για το εξαιρετικό της βούτυρο, τις πατάτες και τα κρεμμύδια της αλλά και για το δυνατό κρασί της. Γνωστό τοπικό προϊόν είναι και το λικέρ λεμόνι, σήμα κατατεθέν του νησιού, που φτιάχνεται από φύλλα λεμονιάς.
Μελιτίνια Σαντορίνης
Τα μελιτίνια της Σαντορίνης είναι τα γλυκά του γάμου και των γιορτών. Παρασκευάζονται με ανάλατη μυζήθρα και γιαούρτι και μοσχοβολούν μαστίχα. Υπάρχουν όμως δεκάδες ακόμη γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσετε όπως η ονομαστή φάβα Σαντορίνης, τόσο νόστιμη που μαγειρεύεται χωρίς αλάτι, τα μικρά πεντανόστιμα ντοματάκια Σαντορίνης, η αποξηραμένη κάπαρη και το Σαντορινιό κρασί από ξερικά αμπέλια. Παραδοσιακές γεύσεις του νησιού είναι οι: ψευτοκεφτέδες, σαλάχι με σκορδαλιά, και τα σαντορινιά μπαντάντα (τηγανισμένα κομμάτια μπακαλιάρου που περιχύνονται με μείγμα από σάλτσα ντομάτας και αραιής σκορδαλιάς).
Σέριφος: Μια αλλιώτικη ρεβιθάδα
Κορυφαία πιάτα που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε είναι: η παραδοσιακή ρεβιθάδα (ρεβύθια στο φούρνο), οι μαραθοτηγανίτες, και οι τσιγαρίδες (χοιρινό κρασάτο με πατάτες και αμπελοφάσουλα). Όσον αφορά στη ρεβιθάδα, τα ρεβίθια βράζουν όλη τη νύχτα στο φούρνο, μαζί με σταφίδες από την ποικιλία «πλατύραχο», δάφνη και με το πίσω μέρος από το ψαρονέφρι του χοίρου.
Αμυγδαλωτά Σίφνου
Από τα μικρά ζαχαροπλαστεία, με μέγεθος παρασκευαστηρίου εφάμιλλου με την κουζίνα των σπιτιών ή από το παραδοσιακό εργαστήριο στον Άγιο Λουκά του Αρτεμώνα, αναδύονται μυρωδιές από τα αμυγδαλωτά 3 ειδών, τα κλασσικά φούρνου, τα λευκά, με βάση το ξεφλουδισμένο αμύγδαλο και τα σκούρα, με αμύγδαλο που δεν έχει αφαιρεθεί η φλούδα. Ένα από τα μυστικά της γεύσης των σιφνέικων γλυκών είναι το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.
Συριανή αθερίνα
Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Συριανή κουζίνα, τα λουκουμάκια, τις χαλβαδόπιτες, τη γραβιέρα, το τυρί Σαν Μιχάλη (σκληρό υποκίτρινο τυρί με χαρακτηριστικό άρωμα και αλμυρή πικάντικη γεύση), την κοπανιστή, και το «πιοτό της γιαγιάς» (παραδοσιακό συριανό λικέρ με βάση το βύσσινο και το κονιάκ). Αν βρεθείτε στη Σύρο δοκιμάστε απαραιτήτως: μαραθόπιτα, ψάρι με ξερή κάπαρη και αθερίνα με κρεμμύδια τηγανιτά.
Αξιαλομυζήθρα Δονούσας
Δοκιμάστε απαραίτητα την αξιαλομυζήθρα, που παρασκευάζεται από γιαούρτι και από ποτά, το ρακί που φτιάχνεται στο «ρακέζο», ένα μικρό παραδοσιακό αποστακτήριο και σερβίρεται με ξερά σύκα.
Φάβα Ηρακλειώτικη
Αν βρεθείτε για διακοπές στη μικρή Ηρακλειά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη φάβα που καλλιεργείται από αγρότες του νησιού. Από την παραδοσιακή κουζίνα της Ηρακλειάς ξεχωρίζουν τα πιταρίδια (είδος χυλοπίτας) και το αρνί στο φούρνο (γεμιστό με ρύζι, σταφίδες και καρύδια).
ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Λέσβος: Να ζήσουν οι σαρδέλες!
Η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου βρίσκει τους κατοίκους της Καλλονής να γιορτάζουν το πιο φημισμένο προϊόν τους: τις σαρδέλες Καλλονής. Η ποτοποιία είναι επίσης ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στη Λέσβο. Εκτός από λάδι και ούζο όμως, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ντόπιο μέλι και τυριά εγχώριας παραγωγής.
Καλαθάκι Λήμνου
Το τυρί Καλαθάκι Λήμνου (ΠΟΠ) αποτελεί ένα προϊόν που αξίζει να γευτείτε και να αγοράσετε. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειο και κατσικίσιου.
Σαμός: Κρασί με ονοματεπώνυμο
Στη Σάμο παράγονται κρασιά Ονομασίας Προελεύσεως από τα οποία γνωστότερο είναι το Samos Nectar που θεωρείται παγκοσμίως από τα ευγενέστερα γλυκά κρασιά και παράγεται από την ποικιλία μοσχάτο που στεγνώνει για αρκετές μέρες στον ήλιο ώστε να αποκτήσει τη διάσημη, πια, γλυκύτητά του και παλιώνει σε δρύινα βαρέλια για 3 χρόνια.
Σαμοθράκη: Ψωμί από ρεβύθι
Τα αρτοσκευάσματα της Σαμοθράκης κρατούν ακόμα κάτι από το χθες! Πάνω από 150 χρόνια λειτουργεί ο φούρνος του νησιού στη χώρα και φτιάχνει υπέροχο χωριάτικο ζυμωτό ψωμί και επτάζυμα παξιμάδια. Πραγματική… σπεσιαλιτέ του όμως είναι το ψωμί με μαγιά από ρεβύθι.
Χίος, όχι μόνο μαστίχα
Αξίζει να γευτείτε λικέρ και ούζο από μαστίχα, όμως και τα λιαστά ντοματάκια της Χίου είναι μια υπέροχη γευστική εμπειρία! Δοκιμάστε γλυκά ταψιού καθώς και το χιώτικο παστέλι, το ξερό σύκο, τη σουμάδα, τα αμυγδαλωτά και, πάνω απ’ όλα, το χιώτικο υποβρύχιο με το ιδιαίτερο άρωμα της μαστίχας.
ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Κακαβιά Αλοννήσου
Στην Αλόννησο αξίζει να δοκιμάσετε τυρόπιτα, τηγανόπιτα και άλλες πίτες που φτιάχνονται με παραδοσιακές συνταγές. Ξεχωριστές γεύσεις της περιοχής είναι επίσης η κακαβιά, οι λουκουμάδες (φουσκάκια) και η καρυδόπιτα. Στις ταβέρνες γενικώς των Σποράδων θα βρείτε και νόστιμη αστακόμακαρονάδα αλλά και ροφό στιφάδο.
Αυγάτο από τη Σκόπελο
Το αυγάτο (ποικιλία δαμάσκηνου) δίνει θαυμάσιο γλυκό του κουταλιού το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.
Μπακλαβάς Κύμης
Σύκα, καρύδια, ελιές, λάδι, γλυκά του κουταλιού, ο περίφημος μπακλαβάς Κύμης, τα γλυκά από μούστο (σουτζούκια, χαϊμαλιά, παστοκύδωνο) και τα αμυγδαλωτά αποτελούν μερικά μόνο από τα τοπικά προϊόντα. Τo «Σύκο Κύμης» είναι προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Στη νότια Εύβοια δοκιμάστε κοκκινιστό κόκορα με κουρκουμπίνες (χειροποίητα ζυμαρικά).
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Οι φακές της Αστυπάλαιας
Μερικά παραδοσιακά προϊόντα της Αστυπάλαιας είναι: Το σιγκάθουρο (βούτυρο σπάνιας γεύσης που βγαίνει καθώς φτιάχνεται το τυρί), τα πουγκιά (τυρόπιτες με μέλι και τυρί πικάντικο), τα αρντιστά (φακές με τριμμένη ζύμη), τα ξεροτήγανα και οι χταποδοκεφτέδες.
Κάρπαθος, χειροποίητες μακαρούνες
Δοκιμάστε ντόπια κρέατα, μυζηθρόπιτες, κουλούρες, γαριδάκι συμιακό, καθώς και το ψάρι "Καρπάθιος ή Σκάρος", το οποίο υπάρχει μόνο στο Καρπάθιο πέλαγος, φακόρυζο αλλά και κοπέλες (τρίγωνες χορτόπιτες), κρεμμυδόψωμο και παστή σαρδέλα. Εκείνο που σίγουρα όμως πρέπει να δοκιμάσετε είναι χειροποίητες μακαρούνες (είδος ζυμαρικού) που προσφέρονται συνήθως με σάλτσα από τηγανητά κρεμμύδια.
Τα ροιϊκια της Κάσου
Στην Κάσο θα βρείτε το ροΐκιο ένα αγριόχορτο που μοιάζει με ραδίκι και σερβίρεται βραστό ως σαλάτα ή γιαχνί, μαγειρεμένο με ντομάτα. Αναζητήσετε επίσης: παστές μένουλες (ψάρι που μοιάζει με σαρδέλα και σερβίρεται με λάδι και ξύδι), τα μπουστιά από μπομπάρια (αρνίσια εντόσθια γεμιστά με κιμά, συκώτια και ρύζι), το κασιώτικο πιλάφι (με ρύζι που βράζει σε ζωμό κρέατος), τα μοσχοπούγκια ( μικρά γλυκά από ειδική ζύμη σε σχήμα «πουγκιού», γεμιστά με αμύγδαλα, ζάχαρη και ανθόνερο) και τις τούρτες (πίτες γλυκές με μυζήθρα).
Γλυκό ντοματάκι από την Κω
Το γλυκό ντοματάκι της Κω είναι απαραίτητη προμήθεια μετά την επίσκεψη στο νησί. Όσοι το δοκιμάσουν, είναι σίγουρο ότι θα ζητήσουν να το πάρουν μαζί τους, ώστε να μπορούν να το απολαύσουν και μετά την αναχώρησή τους από το νησί.
Γκαβάφες Λέρου
Στη Λέρο θα δοκιμάσετε το διασόγαλα (ένα είδος σουμάδας) και τις γκαβάφες. Πρόκειται για ένα τροπικό φρούτο που φύεται μόνο στη Λέρο, μαλακό, γλυκό και λίγο στυφό. Στην όψη μοιάζει με λεμόνι.
Κανελάδα από τη Νίσυρο
Η Κανελάδα είναι ένα παραδοσιακό ποτό της Νισύρου, γνωστό και στην Κρήτη.
Δημιουργείται από απόσταγμα κανέλας και σερβίρεται ως αναψυκτικό, με κρύο νερό και πάγο. Παραδοσιακή κανελάδα και σουμάδα παράγεται στη Νίσυρο από την κ. Αφροδίτη Μπούχλα.
Φακόρυζο στη Χάλκη
Στη Χάλκη από τα παραδοσιακά φαγητά ξεχωρίζουν: Το οφτό αρνί του Πάσχα γεμιστό με ρύζι και συκώτια, το φακόρυζο (Φακές καβουρδισμένες με ρύζι και κρεμμύδι), τα κουλιά (μακαρόνια φτιαγμένα στο χέρι σε σχήμα κοχυλιού) και τα χαλκίτικα μακαρόνια (Φτιάχνονται και κόβονται στο χέρι πολύ ψιλά και αφού μαγειρευτούν μετά από μερικές ώρες σερβίρονται με κρεμμύδι καβουρδισμένο).
ΚΡΗΤΗ
Στο Ρέθυμνο… στάκα
Εδώ θα βρείτε τη στάκα, το στακοβούτυρο και τα υπέροχα φαγητά που παρασκευάζονται με αυτά, όπως το στακοπίλαφο. Στην Κρήτη όμως, όπου σταθείς και όπου βρεθείς κάτι ξεχωριστό θα δοκιμάσεις. Τον πασίγνωστο ντάκο με ντόπια μυζύθρα, τα μυζυθροπιτάκια, τα καλιτσούνια, τους φημισμένους μπουρμπουριστούς κοχλιούς και φυσικά το γαμοπίλαφο, μια λιχουδιά που σερβίρεται σε γάμους.
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ:
Κέρκυρα = Κουμ κουάτ.
Με βάση το κουμ κουάτ παράγεται ένα εξαιρετικό λικέρ. Μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα και προσέξτε να έχει ανοιχτό χρώμα γιατί τότε θα είστε δεν έχουν προστεθεί χρωστικές ουσίες. Το κουμ κουάτ, είναι πολύ νόστιμο και ως μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού αλλά και ως φρουί γλασέ καλυμμένο με πικρή σοκολάτα.
Αυγοτάραχο Λευκάδας
Μέλι από το θυμάρι, μαντολάτα, σουμάδα (αναψυκτικό από πικραμύγδαλο), φακές από την Εγκλουβή, σαλάμι αέρος και λουκάνικα, αβγοτάραχο από το ιβάρι της λιμνοθάλασσας, είναι προϊόντα της λευκαδίτικης γης που αξίζει να δοκιμάσει κανείς.

* Τα στοιχεία προέρχονται από το Agrotravel, την επίσημη ελληνική πύλη για τον αγροτουρισμό, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Τουριστικής Αναπτύξης.