Πάσχα στη Σκιάθο

Η Σκιάθος είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα όπου τηρείται το Αγιονορείτικο Τυπικό. Οι καμπάνες δίνουν ένα πένθιμο τέμπο όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ οι ώρες των ακολουθιών των Εκκλησιών είναι ίδιες με αυτές του Αγίου Όρους. Έτσι, η βραδινή ακολουθία του Επιταφίου ξεκινά τα ξημερώματα του M. Σαββάτου, περίπου στις 4 το πρωί.

Ένας τελάλης, ο «προεξάρχοντας», απαγγέλλει δυνατά τους θρηνητικούς ψαλμούς και πίσω με τους ψαλτάδες ψάλλει κι ο κόσμος όλος μαζί. Ο Επιτάφιος κατεβαίνει μέσα από τα γραφικά στενάκια και τα καλντερίμια του νησιού, ενώ όλα τα σπίτια είναι φωταγωγημένα και οι κάτοικοι με τα αναμμένα τους κεριά αν και χαράματα παρακολουθούν την περιφορά από τις αυλές τους, δημιουργώντας μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Φτάνοντας στην εκκλησία των τριών Ιεραρχών, ενώνονται οι πιστοί των δύο εκκλησιών και όλοι μαζί συνεχίζουν την περιφορά σε ολόκληρο το νησί κι επιστρέφουν στις εκκλησίες γύρω από στις 5.30 το πρωί. Εκεί γίνεται από τους ιερείς η αναπαράσταση της "εις Άδου Καθόδου" του Χριστού και ενώ ψάλλεται το "άρατε πύλες", ο ιερέας ανοίγει χτυπώντας δυνατά το πόδι του, την εξώθυρα του Ιερού Ναού.

(πηγή: www.agrotravel.gr)

Πάσχα στην Αμφίκλεια

Συνήθως τους τουρίστες και το νεανικό πλήθος μαγνητίζουν οι Δελφοί και η Αράχοβα, δηλαδή η δυτική πλευρά του Παρνασσού. Παρόλα αυτά, αξίζει να βρεθείτε και από την «άλλη πλευρά», στις βορειοανατολικές πλαγιές του βουνού, όπου θα γνωρίσετε πιο ήσυχα μέρη. Κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό και πάνω στην παλιά Εθνική οδό θα συναντήσετε την Αμφίκλεια, τη μεγαλύτερη κωμόπολη της περιοχής, με 3.500 κατοίκους.

Οδοιπορικό
Ριζωμένη στην πλαγιά του Παρνασσού εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, διατηρεί το όνομά της από την αρχαιότητα, ενώ κατά τη Φραγκοκρατία ονομάστηκε Δαδί. Οι κάτοικοί της λάτρευαν το θεό Διόνυσο, και μάλιστα υπήρχε μαντείο που... Διόνυσος οίδε τι χρησμούς έδινε! Αργότερα, ο Φίλιππος της Μακεδονίας, κατεβαίνοντας νοτιότερα, τα σάρωσε όλα, καθώς και την Αμφίκλεια. Πέρασαν Φράγκοι, Τούρκοι, και το 1863 ξημέρωσε η άσπρη -ελεύθερη- μέρα... Μπορείτε να δείτε το μεσαιωνικό πύργο (Παλαιόπυργο) στην ακρόπολη της αρχαίας Αμφίκλειας. Η θέα στην κοιλάδα, απ' όπου περνά ο Κηφισός ποταμός, είναι φανταστική! Ξεκινήστε τον περίπατό σας από τον παλιό οικισμό ψηλά στο βουνό, με τα παλιά αρχοντικά, τις θολωτές αυλόπορτες, τις πετρόχτιστες βρύσες, τις λουλουδιασμένες αυλές και τα στενά σοκάκια. Χαζέψτε τα όμορφα αρχοντικά που συνυπάρχουν αρμονικά με τα πιο σύγχρονα σπίτια, τα οποία βρίσκονται στην κάτω πλευρά της πόλης. Ξαποστάστε στην πλακόστρωτη κάτω πλατεία πίνοντας το καφεδάκι σας. Ύστερα επισκεφτείτε το Μουσείο Aρτου. Θα μάθετε τα πάντα για την παρασκευή του ψωμιού: από τη σπορά μέχρι να φτάσει έτοιμο στο τραπέζι μας. Δείτε επίσης τη Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Επαγγελμάτων, την Πινακοθήκη και την οπλοθήκη του Αθανασίου Ευταξία που χρημάτισε πρωθυπουργός το 1926.

Εκδρομές
* Στην ανατολική είσοδο της πόλης βρίσκεται μια χαράδρα στην οποία θα κατεβείτε με τα πόδια για να δείτε το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ, χτισμένο μέσα σε μια σπηλιά. Το τοπίο και το περιβάλλον εκεί είναι μαγευτικά!
* Στην περιοχή Περδικόβρυση αξίζει να πάτε για να δείτε ένα άλλο εκκλησάκι, του Αϊ-Γιάννη του Ριγανά, του 12ου αιώνα, με σπάνιες τοιχογραφίες. Γύρω του το τοπίο είναι εκθαμβωτικά όμορφο και παντού μοσχοβολά ρίγανη. Καθίστε στο διαμορφωμένο χώρο με τα ξύλινα τραπέζια και δροσιστείτε πίνοντας το κρυστάλλινο νερό της βρύσης.
* Ανηφορίζοντας έπειτα με το αυτοκίνητο στον Παρνασσό, και μόλις 5 χλμ. από την πόλη, θα συναντήσετε το μοναστήρι της Γαυριώτισσας, που ιδρύθηκε στα βυζαντινά χρόνια. Κατά την Τουρκοκρατία λειτουργούσε εκεί Κρυφό Σχολειό, ενώ στον ξεσηκωμό αποτέλεσε κέντρο και ορμητήριο των αγωνιστών. Είναι, λοιπόν, ιστορικό μοναστήρι και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επίσκεψη. Αν, μάλιστα, θελήσετε να μείνετε, λειτουργεί ξενώνας (τηλ.: 22340-22203).
* Aλλες ενδιαφέρουσες κοντινές εκδρομές που μπορείτε να κάνετε είναι στην πανέμορφη Αγόριανη -το μπαλκόνι του Παρνασσού, μέσα στο πράσινο-, στην ιστορική και γραφική Γραβιά και στα άλλα γραφικά χωριουδάκια που υπάρχουν τριγύρω.
* Η διαδρομή από την Αμφίκλεια στη Φτερόλακα (17 χλμ.) είναι θαυμάσια και περνά μέσα από δάση με πεύκα και έλατα. Φυσικά, δεν θα παραλείψετε να εκδράμετε και μέχρι τους Δελφούς ή την Αράχοβα, αφού είστε τόσο κοντά.

Σπορ
Εκτός από το σκι που μπορεί κανείς να απολαύσει, αν βέβαια υπάρχει ακόμα χιόνι, υπάρχουν και άλλα σπορ έχετε τη δυνατότητα να κάνετε. Όπως ιππασία, με τα άλογα που διαθέτει το αγροτοτουριστικό κτήμα «Αμφίκαια». Ακόμη, να παίξετε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, να πετάξετε με αλεξίπτωτο πλαγιάς, να κάνετε ορειβασία και αναρρίχηση.

Παράδοση
Αυτοί που ξέρουν αποκαλούν την Αμφίκλεια «μικρό θησαυροφυλάκιο παράδοσης και λαογραφίας». Χάρη στον τοπικό λαογραφικό σύλλογο συντηρούνται πολλά από τα ήθη και έθιμα του τόπου. Ένας σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1982, έχει καταφέρει να καταγράψει πολλά τραγούδια, χορούς και έθιμα της περιοχής, να δημιουργήσει 5 χορευτικά συγκροτήματα με επιτυχείς εμφανίσεις καθώς και να συγκεντρώσει 120 στολές, πιστά αντίγραφα των παραδοσιακών. Το Πάσχα όλες οι γειτονιές μοσχομυρίζουν από τα αρνιά που σουβλίζονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Τη Δευτέρα του Πάσχα ακολουθεί πανηγύρι με χορούς στην απάνω πλατεία. Τις απόκριες γίνεται καρναβάλι με τρικούβερτο γλέντι, χορούς και φωτιές. Την Καθαρή Δευτέρα, φασολάδα, σαρακοστιανά και χορός με τύμπανα και καραμούζες. Το Σεπτέμβριο διοργανώνεται εμποροπανήγυρη, ενώ το Νοέμβριο έκθεση ψωμιού και άλλων παραδοσιακών παρασκευασμάτων.

Πληροφορίες
* Μετάβαση: Για να πάτε από την Αθήνα στην Αμφίκλεια με το αυτοκίνητό σας θα πάρετε την Εθνική οδό με προορισμό τη Λιβαδειά (164 χλμ.). Από εκεί η Αμφίκλεια απέχει 43 και 50 χλμ. από τη Λαμία μέσω Γραβιάς, για όσους φτάνουν από τη Βόρεια Ελλάδα. Μπορείτε να φτάσετε στην Αμφίκλεια από Αθήνα και με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-8317147) ή με το τρένο του ΟΣΕ (τηλ.: 210-5131601) και από Θεσσαλονίκη με ΚΤΕΛ (τηλ.: 2310-595439) και ΟΣΕ (τηλ.: 2310-517517).
* Διαμονή: Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά τα ξενοδοχεία της Αμφίκλειας θα σας εξυπηρετήσουν σωστά. Σας προτείνουμε τον παραδοσιακό ξενώνα Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού (τηλ.: 29040). Επίσης, πολύ καλός είναι και ο παραδοσιακός ξενώνας Κυριακή (τηλ.: 29011). Άλλες λύσεις: Λεωνίδας (τηλ.: 22544), Πανόραμα (τηλ.: 22111), Ανδρέας (τηλ.: 22696). Δείτε ακόμη και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα Αμφίκαια (τηλ.: 48860). Στην πόλη θα βρείτε και κάποιες πανσιόν.
* Χρήσιμα τηλέφωνα: Αυτόματο: 22340, Δήμος: 22216, Λαογραφικός Σύλλογος: 22226 & 23413, Αστυνομία: 22223, Φτερόλακα: 22689, Ορειβατικός: 22640, ΟΣΕ: 22205

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Δεν θα προβληματιστείτε καθόλου, γιατί στον κεντρικό δρόμο της Αμφίκλειας υπάρχουν ταβέρνες και εστιατόρια όπως τα: Δαδί, Ανδρέας, Οβελιστήριο, Καλιφόρνια, Μερεντίτης καθώς και το μεζεδοπωλείο Λυκώρεια, όπου θα φάτε καλά και φτηνά γνήσιους ρουμελιώτικους μεζέδες. Σπεσιαλιτέ είναι το καλό ψητό κρέας, τα λουκάνικα, τα τυριά, ο τραχανάς και οι πίτες.
* Το Πάσχα σάς προτείνουμε να το ζήσετε στην Αμφίκλεια με τον πιο παραδοσιακό ρουμελιώτικο τρόπο: με οβελίες, κρασί, δημοτικά τραγούδια και χορούς.
* Στην πόλη θα βρείτε καφετέριες και συμπαθητικά μπαράκια όπως τα: Oldies και Μύθος. Αν δεν αντέχετε χωρίς κλάμπινγκ, πεταχτείτε μέχρι την κοντινή Αράχοβα.
* Φεύγοντας από την Αμφίκλεια να αγοράσετε ντόπια προϊόντα όπως: τυριά, χυλοπίτες, τραχανά, κρασιά, ρίγανη, τσάι, πίτες και τοπικά γλυκά.

(πηγή: www.7merestv.gr, 20/4/2006)

Πυρετός Chikungunya

Συναγερμός σήμανε στα νοσοκομεία της χώρας, με αφορμή μια εξωτική αρρώστια που μπορεί να μεταδίδεται με τον «τίγρη της Ασίας», το κουνούπι με τις χαρακτηριστικές ασπρόμαυρες ραβδώσεις στην κοιλιακή χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει εντοπισθεί και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε την περασμένη εβδομάδα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝO) σε όλα τα νοσοκομεία, το οποίο παρουσιάζουν Τα Νέα, ο «τίγρης» ενδέχεται να μεταδίδει τον πυρετό Chikungunya, μία νόσο που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους αηδής, στο οποίο ανήκει ο «τίγρης» (επιστημονικά λέγεται aedes albopictus).

O πυρετός Chikungunya ανήκει στην κατηγορία των αιμορραγικών πυρετών, εκδηλώνεται 4-7 ημέρες μετά το τσίμπημα με κύρια συμπτώματα αιφνίδια έναρξη πυρετού που συνοδεύεται από έντονο πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς των άκρων (στους καρπούς, τους αστραγάλους και τα δάκτυλα).

Αφορμή για το ενημερωτικό έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝO στάθηκε η εκτεταμένη επιδημία πυρετού Chikungunya σε νησιά του Ινδικού Ωκεανού. Σύμφωνα με το έγγραφο, από τον Ιανουάριο έως σήμερα ο ιός έχει μολύνει χιλιάδες ανθρώπους στη Ρεϊνιόν, τις Σεϋχέλλες, τη Μαδαγασκάρη, τον Μαυρίκιο και τη Mαγιότ, ενώ εξαπλώθηκε και στην Ινδία.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι έχουν αρχίσει να παρατηρούνται κρούσματα και στην Ευρώπη, σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις παραπάνω περιοχές. Τέτοια κρούσματα έχουν έως τώρα αναφερθεί σε Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία και Νορβηγία. Όπως τονίζει το ΚΕΕΛΠΝO, την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι αν και ο πυρετός Chikungunya δεν είχε αποβεί μοιραίος σε παλαιότερες επιδημίες, στη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας έχουν αναφερθεί συνολικά 73 κρούσματα με «βαριά κλινική εικόνα» (επιπλοκές από το νευρικό σύστημα, το ήπαρ κ.ά.) που χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική, 33 κρούσματα σε νεογέννητα μωρά (ηλικίας κάτω των 28 ημερών) και 125 θάνατοι που αποδόθηκαν σε αυτόν.

Αναφέρει επίσης ότι επειδή σε Ευρώπη και Ελλάδα υπάρχει ο ξενιστής (φορέας) του ιού, δηλαδή το κουνούπι aedes albopictus, και επειδή η άμεση αναφορά τυχόν κρουσμάτων έχει «μέγιστη σημασία για τη δημόσια υγεία», πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι γιατροί. Και αυτό, ώστε να εντοπίσουν αμέσως τυχόν ασθενείς με πυρετό και πόνο στις αρθρώσεις που επιστρέφουν από τις ενδημικές περιοχές.

(πηγή: www.in.gr 17/04/2006)

Bερολίνο

Φτηνό, όμορφο, πολύχρωμο, ανατρεπτικό, αυθεντικό, φιλικό και επικίνδυνα ηδονικό. Eχετε πάρα πολλούς λόγους να επισκεφτείτε το Bερολίνο, και μάλιστα τώρα που η άνοιξη το φλερτάρει και το ομορφαίνει ακόμα περισσότερο.

Πριν αρχίσετε να διαβάζετε για το Bερολίνο να σας ξεκαθαρίσω ότι αν το ψάχνετε για γκλάμορ τότε διαλέξτε άλλον προορισμό ή περιοριστείτε στην καλογυαλισμένη πλευρά της πόλης, από Kurfusten Damm μέχρι Potsdamer platz. Tο Bερολίνο είναι ίσως η μόνη πόλη της Eυρώπης που κρατάει ακόμα μια έντονη πολιτική και ανατρεπτικά δημιουργική ταυτότητα. Αποδεικνύει και θυμίζει στην Eυρώπη ότι η τέχνη δεν έχει όρια, η σεξουαλικότητα δεν ενοχοποιείται, η αισθητική δεν σερβίρεται σε ακριβά πιάτα. Tο Bερολίνο είναι για ανήσυχα πνεύματα. Aν θέλετε να το απολαύσετε αφεθείτε στην εναλλακτικότητά του, τιμήστε τους δρόμους των καταλήψεων. Θα συναντήσετε τους τελευταίους punk της Eυρώπης, θα δείτε κτίρια καταλήψεων και κολεκτίβες, θα βρεθείτε στο Tacheles στην Oranienburgerstr, την παλιά κατάληψη της Kαλών Tεχνών που έχει γίνει ένας υπέροχος πολιτιστικός χώρος με σινεμά, μπαρ και πολλές γκαλερί. Eδώ θα δείτε τους καλλιτέχνες να δημιουργούν και ίσως πετύχετε και την Peaches, αφού εκεί είναι το βερολινέζικο σπίτι της. Aνακατευτείτε στα μικρά μπαρς και cafe, αναζητήστε ένα ταξίδι αυθεντικών απολαύσεων που δεν χωράει σε κουστούμια και βιτρίνες.
Περπατήστε στην Oranienstr, τον τιμημένο underground δρόμο στην καρδιά της μικρής Iσταμπούλ, όπως ονομάζουν οι Tούρκοι το Kreuzberg. Kατεβείτε στο Kottbusser Tor και ξεκινήστε τις μπύρες σας κάπου στην O. Strasse, όπως οι πιο μυημένοι την αποκαλούν. Γευτείτε φαλάφελ και φροντίστε Kυριακή απόγευμα να βρεθείτε στο SO36 στο Cafe Fatal Party και μη σκεφτείτε ότι έχει πολύ gay κόσμο, χορέψτε βαλς και ταγκό, Mάρλεν Nτίτριχ, μέσα σε ένα πλήθος ανθρώπων, straight ή gay, που τίποτα δεν φαίνεται να τους παραξενεύει. Aπό τα πιο ιστορικά club του Bερολίνου και συναυλιακος χώρος είναι το SO36, με μεγάλη «επαναστατική» παράδοση. Πρόκειται για ένα αυθεντικό tip που σε κανέναν οδηγό Bερολίνου δεν θα βρείτε.
Λίγο πιο κάτω το Roses έχει μείνει από την εποχή των καταλήψεων και είναι από τα πρώτα gay bar του Bερολίνου που όμως τώρα συναντάς όλο τον καλό τον κόσμο. Tο Bερολίνο είναι αξιοσημείωτα φτηνό, στο φαΐ και στο ποτό. Eίναι από τις πιο φτηνές πόλης της Γερμανίας και αυτό γιατί κατοικείται από κόσμο που δεν ανέχεται να αγοράζει χωρίς σκέψη πράγματα. Στο Bερολίνο έχεις την ευκαιρία να ξοδέψεις χρήματα χωρίς να νιώθεις ότι πιάστηκες κορόιδο και τα 30 ευρώ να σου φτάνουν με άνεση να χορτάσεις και να μεθύσεις το βράδυ σου, αφού το ποτό το βρίσκεις στα 4 ευρώ σε bars και clubs, την μπίρα στα 2 και το φαΐ σε εστιατόριο δεν ξεπερνάει τα 15 ευρώ. Tο μόνο ακριβό είναι το ταξί και, δυστυχώς, το μετρό, κι αν δεν προμηθευτείς κάρτα για όλες τις μέρες θα το μετανιώσεις. Σκεφτείτε ότι μόνο μια διαδρομή κάνει 2,10 ευρώ και σκεφτείτε ότι το μετρό είναι πανεύκολο και θα το χρησιμοποιείτε συνέχεια. Διαλέξτε να μείνετε σε ξενοδοχείο κοντά σε μετρό. Aλλιώς αγοράστε με λίγα ευρώ ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο και απολαύστε την πόλη που σέβεται στο έπακρο τους ποδηλάτες. Προσοχή στις λωρίδες για τους ποδηλάτες: χωρίς υπερβολές, αν δεν τις προσέξετε και τις πατήσετε κινδυνεύετε να συγκρουστείτε με ποδήλατο.
Kastanienallee, βρίσκεται στην περιοχή Prenzlberg, που από τις καταλήψεις μέχρι σήμερα έχει αναβαθμιστεί και βρίσκεις όλο υπέροχα cafe και bars και μοντέρνα μαγαζάκια με super ρούχα, όχι τρομερά φτηνά για τους Γερμανούς. Mη φανταστείτε όμως ότι η ενέργεια και η αισθητική που σου αφήνει το μέρος είναι διαφορετική από εκείνη της περιοχής των παλιών Eξαρχείων. Όταν οι Bερολινέζοι μιλάνε για αναβάθμιση γνωρίζουν ότι αυτός ο δρόμος ήταν πραγματικά όλο καταλήψεις και punks, όποτε για αυτούς είναι μια αναβάθμιση η σημερινή μορφή της περιοχής, που θεωρείται πολύ μοντέρνα και ανερχόμενη.Σάββατο βράδυ KITKAT CLUB Bassemer str. 11, στο Mitte. Tο πιο γνωστό αλλά με σκληρή πόρτα και attitude, sex club του Bερολίνου, που ανακατεύει άκρως ηδονικά gay και str8 κόσμο.
Λιώσατε, εξαντληθήκατε, χορτάσατε. Badeschiff λέγεται ο παράδεισος στο Bερολίνο. Mε αρκετή δυσκολία να το βρείτε, ίσως με ένα ταξί που θα σας κοστίσει γύρω στα 15 ευρώ, δώστε τη διεύθυνση Arena Berlin, Eichenstrasse 2, σχετικά κοντά από το μετρό Schlesishes Tor. Eχετε μαζί σας τα μαγιό άμα ντρέπεστε γυμνοί, μπουρνούζι και σαγιονάρες. Tρία άσπρα τούνελ που το καλοκαίρι ανοίγουν, χτισμένα πάνω στο ποτάμι με μπαρ, σάουνες, σεπαρέ, πισίνα και μασάζ, αν θελετε. H απόλυτη μαγεία.
Για ψώνια κατεβείτε στη στάση Wittenbergpltz και θα βρεθείτε μπροστά στον πιο εμπορικό δρόμο του Bερολίνου. Mπροστά σας το μεγαλύτερο πολυκατάστημα KaDeWe που ξεπερνάει σε επιβλητικότητα ακόμα και τις Galleries Lafayete. Mετά πάλι στο μετρό, στη γραμμή U2, για να φτάσετε στις μνήμες της Berlinale, στάση Postadamer Platz. Mουσείο κινηματογράφου, Sony center, κοιτάξτε ψηλά και κάντε ένα γύρο γύρω από τον εαυτό σας, να απολαύσετε την άριστη αρχιτεκτονική. Bρίσκεστε στην πιο νέα περιοχή της πόλης με τα καλύτερα ευρωπαϊκά 3d cinema IMAX. Περάστε το δρόμο απέναντι και ξεχυθείτε στο εμπορικό κέντρο Arkadem και οπωσδήποτε καθίστε για ένα παγωτό ή τιραμισού στον πάνω όροφο, στο Gelato. Δοκιμάστε ρούχα, οι τιμές είναι προσιτές.

Tip: Η gay σκηνή που θέλει να ταξιδέψει Bερολίνο. Όλες τις πληροφορίες θα τις βρείτε στο περιοδικό SIEGESSAULE, υπάρχει παντού, αλλά πηγαίνετε μια βόλτα Mehringdamm 61, Kreuzberg κοντά στο Mehringdamm στάση μετρό, στο Gay Mουσείο, δίπλα ακριβώς έχει ένα υπέροχο gay cafe. Eκεί ακριβώς θα γίνει τον Oκτώβριο το Pornographic Film Festival που ανεπιφύλακτα σας λέω μην το χάσετε! Όπως και τον Iούλιο το μεγάλο Gay Parade!

(πηγή: www.athensvoice.gr, 13/4/2006)

BackPack

Aναρωτιέσαι καμιά φορά «πώς αυτοί οι άνθρωποι κουβαλάνε στην πλάτη τους επί μήνες ένα τόσο βαρύ-κι-ασήκωτο σακίδιο»; Pωτήσαμε περίπου χίλιους από αυτούς, στο διήμερο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ των BackPackers στη Bουδαπέστη, και πήραμε την ίδια απάντηση: H απόλυτη αίσθηση ελευθερίας νικάει κατά κράτος το νόμο της βαρύτητας!

Πάνω στον (όχι και τόσο γαλάζιο, πια) Δούναβη, στην όχθη της Bούδας, εκατοντάδες ελεύθεροι ταξιδευτές ξεφορτώνονται τα backpacks των δεκάδων λίτρων. Γκριμάτσες ανακούφισης, χαμόγελα χαράς, χειραψίες και αγκαλιές. Δεν υπάρχει μέσος όρος ηλικίας. Aπό άφραγκους φοιτητές και περιπλανώμενους teenagers των πέντε ηπείρων και των επτά θαλασσών, μέχρι γκριζομάλληδες αμετανόητοι «rolling stones», ζευγάρια 50άρηδων πρώην hippies, άσχετοι, «περίεργοι», όλοι. Έρχονται από Eυρώπη, HΠA, ακόμα και Aυστραλία! O θεσμός διοργανώνεται εδώ και πέντε χρόνια και κάθε χρόνο γίνεται ευρύτερα γνωστός και μαζεύει ακόμα περισσότερους.

Ένα φυλλάδιο με tips για τους «καινούργιους» πέφτει στα χέρια μου. Περιλαμβάνει συμβουλές όπως «πάντα υπάρχει φτηνότερο εισιτήριο», «μην αγοράζεις σουβενίρ, γιατί μετά θα τα κουβαλάς στην πλάτη σου», «δεν υπάρχει πόλη στον κόσμο, στην οποία δεν υπάρχει hostel των 5 ευρώ τη βραδιά», «τα απολύτως απαραίτητα είναι αρκετά». Πράγματι, κάποιοι έχουν μικρά σακίδια, παρ' ότι είναι για περισσότερους από δύο μήνες στο δρόμο. «Tι έχεις εκεί μέσα;» ρωτάω τον Eric, 28 χρονών, από τη Στοκχόλμη. «Xμμμ... Δύο παντελόνια, τρία πουλόβερ, ένα πουκάμισο, αρκετά t-shirts και εσώρουχα». «Παπούτσια;» «Aυτά που φοράω - και όταν παλιώσουν τα πετάω και αγοράζω άλλα από 'κει που είμαι».

Oι διοργανωτές έχουν δώσει κίνητρο στους «διεθνείς». H είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ (parties, διαγωνισμός μπύρας, συναυλίες με DJs και γκρουπάκια κλπ.) είναι δωρεάν, με VIP Pass, που σου εξασφαλίζει και το πρώτο ποτό free. Tο παίρνεις όταν δείξεις την απόδειξη πληρωμής από το hostel που μένεις. Για τους ντόπιους Oύγγρους backpackers αρκεί μόνο η κάρτα μέλους του club. Στην γκαρνταρόμπα του χώρου, που γίνεται το βραδινό party της δεύτερης μέρας, ένα βουνό από σακίδια δίνει το στίγμα. Όλοι το φωτογραφίζουν και ποζάρουν μπροστά σ' αυτό. H Kinga, 22 χρονών από τη Bαρσοβία, ονειρεύεται να περάσει στην άλλη πλευρά του Aτλαντικού, αλλά φοβάται ότι δεν θα της δώσουν βίζα.

Tο θέμα συζήτησης είναι κυρίως πρακτικό και χρηστικό, ανταλλαγή εμπειριών και (κυρίως) συμβουλές: στη Bιέννη, πίσω από τον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων, υπάρχει hostel με 6 euros, πολύ καθαρό, με δικό του μπάνιο σε κάθε δωμάτιο... στο Άμστερνταμ βρίσκεις φτηνά εισιτήρια τραίνου για όλη την Eυρώπη. Kοινή συνισταμένη είναι η έλλειψη ρευστότητας και η ταυτόχρονη ανάγκη για ταξίδι και απόδραση, εμπειρίες. Oι χίλιες χαμογελαστές φάτσες, εδώ γύρω, αποδεικνύουν ότι αυτά τα δύο συνδυάζονται - και οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι «το καλοκαίρι θα πάμε Eλλάδα, στα νησιά». Tώρα, λοιπόν, ξέρεις ποια είναι αυτή η άγνωστη φυλή με τους ανθρώπους-χελώνες και από πού έρχονται...

(πηγή: www.athensvoice.gr, 6/4/2006)

Μάλτα

Η πρωτεύουσα Βαλέτα είναι μια πανέμορφη πόλη που έχει κηρυχθεί διατηρητέα. Για να περάσετε στο εσωτερικό της περιτειχισμένης πόλης θα διασχίσετε μια μεγάλη πύλη όπου βρίσκεται ο σταθμός των πολύχρωμων λεωφορείων, που μαζί με τις πολύχρωμες βάρκες αποτελούν ξεχωριστή ατραξιόν του νησιού. Ακολουθώντας την κεντρική λεωφόρο Ρεπάμπλικ θα συναντήσετε εντυπωσιακά κτίρια καθώς και τα περίφημα Ομπέρζ, τα παλάτια των ιπποτών, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το Ομπέρζ ντε Καστίλ, που αποτελεί την έδρα του πρωθυπουργού της Μάλτας.
Εκεί κοντά θα βρείτε και τους μαγευτικούς κήπους Μπαράκα. Η θέα προς τη θάλασσα και τις τρεις χερσονήσους απέναντι από τη Βαλέτα θα σας συναρπάσει. Στη συνέχεια θα περάσετε από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Τάγματος, θα επισκεφθείτε τη Βιβλιοθήκη και το μοναδικό Γκραν Μάστερς Πάλας. Στην αυλή του θα δείτε το όμορφο άγαλμα του Ποσειδώνα, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αίθουσα με τα γκομπλέν κεντήματα, καθώς και εκείνη των ιπποτών. Περάστε και από το Κέντρο Μεσογειακών Διαλέξεων για να ενημερωθείτε για την ιστορία του νησιού.

Μδίνα & Γκόζο
Νότια της Βαλέτα θα συναντήσετε τις τρεις πόλεις Βιτοριόζα, Κοσπίκουα και Σενγκίσα, εξίσου λαμπρές και αρχοντικές, και φυσικά θα οργανώσετε εκδρομή στη σιωπηλή Μδίνα, την παλαιότερη πόλη της Μάλτας και καταφύγιο των αριστοκρατών, τα εκπληκτικά σπίτια των οποίων θα σας εντυπωσιάσουν.
Στη Μδίνα θα μπείτε από την είσοδο του Μεγάλου Μαγίστρου Vihena. Θα δείτε τον καθεδρικό ναό στην πλατεία του Αγίου Παύλου και θα ανηφορίσετε προς την Μπάστιον Σκουέαρ, που προσφέρει πανοραμική θέα του νησιού. Έξω από την πόλη θα περιηγηθείτε στο Ραμπάτ με τις κατακόμβες και τα μοναστήρια των Φραγκισκανών και των Δομινικανών. Πηγαίνετε επίσης στη Μόστα με τον τεράστιο τρούλο και στο γραφικό λιμανάκι με τις πολύχρωμες παραδοσιακές βάρκες και τις γραφικές ψαροταβέρνες.
Η επόμενη εκδρομή σας θα είναι στο δεύτερο νησάκι του αρχιπελάγους της Μάλτας, το Γκόζο, το πράσινο νησί της νύμφης Καλυψούς. Μία επίσκεψη στη μυθική σπηλιά της Καλυψούς, που κράτησε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα για επτά χρόνια, επιβάλλεται. Δίπλα της βρίσκεται μια πανέμορφη παραλία με κόκκινη άμμο, η Ράμλα Μπέι. Θα επισκεφθείτε ακόμη την Μπλε Σπηλιά και το Παράθυρο της Ζέρκα, ένα σημείο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, κατάλληλο για καταδύσεις, καθώς και το μουσείο, γεμάτο με απολιθώματα ζώων.

Βόλτα με αμαξάκι
Σας προτείνουμε να νοικιάσετε αμαξάκι για μια βόλτα στο Γκραν Χάρμπουρ -το καλύτερο φυσικό λιμάνι της Ευρώπης-, όπου σας περιμένουν σημαντικά αξιοθέατα, όπως το κάστρο του Σαν Έλμο με το Εθνικό Πολεμικό Μουσείο και η καμπάνα που βρίσκεται σε ένα θολωτό κτίσμα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Μπρατισλάβα

Την πρώτη φορά που βρέθηκα στην Μπρατισλάβα, όχι από επιλογή αλλά από μια σειρά απίστευτων συγκυριών που πλαισίωσαν το πρώτο μου ταξίδι στη γειτονική Πράγα, προσπαθούσα να θυμηθώ πού την είχα ξανακούσει. Όπως, φαντάζομαι, και η πλειοψηφία των αναγνωστών αυτού του άρθρου.

Μόλις 324 χιλιόμετρα από την Πράγα, η Μπρατισλάβα έχει τη διπλή ”ατυχία” όχι μόνο να είναι μόλις 13 χρόνια πρωτεύουσα κράτους αλλά και να επισκιάζεται από το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της κεντρικής Ευρώπης, την πρωτεύουσα του κράτους από το οποίο αρκετά χρόνια πάλευε για να αποσχιστεί. Έτσι, παρ’ όλο που σε γενικότερο πλαίσιο αναπτύσσεται ραγδαία, η τουριστική της ανάπτυξη βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, αν τη συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο δημοφιλής εκδοτικός οίκος ταξιδιωτικών οδηγών Lonely Planet έχει υιοθετήσει τη φράση ”off the beaten track” ως ένα από τα μότο του και διατείνεται ότι οι προορισμοί που δεν έχουν ακόμη ”ανακαλυφθεί” από τους τουρίστες είναι και οι πιο συναρπαστικοί –αυτοί που αξίζει να επισκεφθούν οι ”ταξιδευτές”.

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας είναι από τα μέρη εκείνα που δε σε κατακτούν αμέσως. Με την πρώτη ματιά μοιάζει ουδέτερη, συνηθισμένη, ακόμη ίσως και βαρετή. Η κρυμμένη ομορφιά της αποκαλύπτεται στα μάτια του προσεκτικού παρατηρητή, εκείνου που διαθέτει αρκετό χρόνο για να την ανακαλύψει.

Το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή είναι, σίγουρα, η παλιά πόλη και το κάστρο που υψώνεται επάνω από αυτή. Χτισμένο το 10ο αιώνα μ.Χ., κατεστραμμένο από μία φωτιά το 1811 και ανακαινισμένο το 1953, το κάστρο είναι σίγουρα το πλέον δημοφιλές αξιοθέατο της πόλης –η μαγευτική του θέα που, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, φτάνει μέχρι τη Βιέννη, η οποία απέχει μόλις μία ώρα, αποτελεί κύριο πόλο έλξης επισκεπτών. Στο κάστρο σήμερα φιλοξενούνται κυρίως πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εκπληκτική πανοραμική θέα της πόλης προσφέρει και το καφέ - εστιατόριο που βρίσκεται πάνω από τη νέα γέφυρα του Δούναβη -γνωστό και ως UFO Tower, λόγω του σχήματός του, που μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο- σε ύψος 80 μέτρων πάνω από το ποτάμι. Τα σκαλοπάτια που χρειάζεται να ανέβετε για να το επισκεφθείτε είναι 430 το σύνολο –για τους λιγότερο… ανθεκτικούς στις κακουχίες υπάρχει και ανελκυστήρας, στο απέναντι ”πόδι” του ιδιόμορφου αυτού πύργου.

Οι πλακόστρωτοι δρόμοι της παλιάς πόλης προσφέρονται για ατελείωτες βόλτες, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα. Έργα τέχνης μπορείτε να συναντήσετε και έξω από τα μουσεία, τα οποία βέβαια δεν είναι λίγα, σε κάθε γωνιά της. Μάλιστα καθένα από αυτά αποτελεί μια μικρή έκπληξη –όπως ο Ναπολέοντας που σκύβει σε ένα παγκάκι για να ξεκουραστεί, ο παπαράτσι που σας φωτογραφίζει, κρυμμένος πίσω από τη γωνία του δρόμου, ή ο εργάτης που ξεπροβάλλει χαμογελαστός από τον υπόνομο, σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά του.

Στην παλιά πόλη, επίσης, κάτω από τον πύργο του Αγίου Μιχαήλ, που είναι και η παλαιότερη από τις εισόδους της πόλης που σώζονται, βρίσκεται το ”σημείο μηδέν” της πόλης, απ’ όπου μετριούνται οι χιλιομετρικές αποστάσεις με τις υπόλοιπες πρωτεύουσες του κόσμου. Κοιτώντας στη νότια πλευρά της περίτεχνης πυξίδας που είναι σχεδιασμένη στο έδαφος, ανακαλύπτουμε ότι η Αθήνα απέχει 1886 χιλιόμετρα.

Στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης βρίσκεται το άγαλμα του Maximilian του δεύτερου, γνωστού και ως Sir Roland, ο οποίος, σύμφωνα με το θρύλο, μία φορά το χρόνο, τα μεσάνυχτα, γυρίζει γύρω από τον άξονά του –το φαινόμενο, όμως, μπορούν να δουν μόνο οι παρθένες.

Μία επίσκεψη αξίζει και το εντυπωσιακό Εθνικό Θέατρο, στα όρια της παλιάς πόλης, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1886, ενώ σήμερα φιλοξενεί παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Τέλος, εντύπωση προκαλεί το Προεδρικό Μέγαρο, με τους εκπληκτικούς κήπους που ο περιστοιχίζουν, ο καθεδρικός του Αγίου Martin, που χρονολογείται από το 14ο αιώνα, και το μνημείο Slavin, που υψώνεται σε ύψος 39,5 μέτρων πάνω από το νεκροταφείο 6845 στρατιωτών του Σοβιετικού στρατού, που σκοτώθηκαν κατά την απελευθέρωση της Μπρατισλάβα από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρ’ όλο που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ήσυχη, η Μπρατισλάβα διαθέτει πλούσια νυχτερινή ζωή. Τα καλύτερα μέρη είναι κρυμμένα στα περίχωρα της παλιάς πόλης και θα χρειαστεί λίγη βοήθεια από τους ντόπιους για να τα ανακαλύψετε. Τα περισσότερα club είναι υπόγεια, ενώ δημοφιλέστερες είναι οι pub –επισκεφθείτε οπωσδήποτε τη Slovak Pub, στον αριθμό 62 της οδού Obchodna, για παραδοσιακό σλοβάκικο φαγητό, τοπική μπύρα και όλη τη νεολαία της πόλης (και προσπαθήστε, μέσα στη φασαρία που δημιουργείται από την απίστευτα κεφάτη ατμόσφαιρα, να καταλάβετε ποιο είναι το τραγούδι που ακούγεται από τα μεγάφωνα).

Για παραδοσιακές γεύσεις

Η σλοβάκικη κουζίνα μπορεί να μην είναι φημισμένη, είναι, όμως, εκπληκτική, ιδιαίτερα αν έχετε αδυναμία στο καπνιστό κρέας και τα ”βαριά” εν γένει φαγητά. Αν κάνετε μια στάση εδώ αφού έχετε ήδη επισκεφθεί την Πράγα (όπως οι περισσότεροι επισκέπτες της Σλοβακίας) δε θα διαπιστώσετε σημαντικές διαφορές με την τσέχικη κουζίνα. Η σλοβάκικη παραλλαγή των τσέχικων knedlicky (ή dumplings, αγγλιστί) ονομάζεται haluski και συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Μερικά από τα καλύτερα μέρη για να αποκτήσετε την πρώτη σας επαφή με την τοπική κουζίνα είναι τα εστιατόρια Traja musketieri (Sladkovicova 7) και Staroslovenska krcma (Michalska 14 – 16) στην παλιά πόλη –και, φυσικά, η Slovak Pub που ήδη αναφέραμε.

Αν τελικά διαπιστώσετε πως η σλοβάκικη κουζίνα είναι πολύ βαριά για τα γούστα σας, στην Μπρατισλάβα θα βρείτε μία ευρεία γκάμα εστιατορίων διεθνής κουζίνας –από τσέχικα και ούγγρικα μέχρι κινέζικα, ιταλικά και… ελληνικά (Delfin, Ruzova dolina 18).

Για τη διαμονή σας

Ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης είναι το πέντε αστέρων Radisson SAS Carlton, δίπλα στο Εθνικό Θέατρο (Hviezdoslavovo namestie 3, τηλ.: +421 2 5939 0000), το οποίο, μεταξύ άλλων, διαθέτει 8 σουίτες, γυμναστήριο, σάουνα και συνεδριακό κέντρο. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 140 ευρώ, ενώ για τη σουίτα από 369 ευρώ.

Εξαιρετική επιλογή αποτελεί και το deluxe ξενοδοχείο Crowne Plaza, περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από το ιστορικό κέντρο (Hodzovo namestie 2, τηλ.: +421 2 5934 8111). Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν sauna, solarium, γυμναστήριο, κομμωτήριο, διεθνή τύπο, καφέ και εστιατόρια. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 130 ευρώ, ενώ για τη σουίτα από 270 ευρώ.

Τέλος, το τεσσάρων αστέρων Hotel Danube βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην όχθη του Δούναβη (Rybne namestie 1, τηλ.: +421 2 5934 0000) και προσφέρει, εκτός από εκπληκτική θέα στο ποτάμι, και μία σειρά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, όπως γυμναστήριο, κομμωτήριο, εστιατόρια και μπαρ, γκαλερί και ανθοπωλείο. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 209 ευρώ, ενώ για τη σουίτα από 390 ευρώ.

(πηγή: www.in2life.gr, 3/4/2006)

Στον εξωτικό Άγιο Δομίνικο

Ανάμεσα στις Αντίλες ξεχωρίζει ένας μικρός παράδεισος, που έχει ξετρελάνει τους απανταχού τουρίστες!

Πρόκειται για έναν εξωτικό παράδεισο που συγχρόνως έχει ζωή, έθιμα, παραδόσεις και δεν είναι μόνο μια απλή τουριστική καρτ ποστάλ. Ο Χριστόφορος Κολόμβος, που ανακάλυψε την Hispaniola (όπως το ονόμασε τότε), είπε: «Aυτή η γη είναι τόσο όμορφη και τόσο γόνιμη, που δεν μπορεί κανείς να το πιστέψει παρά μονάχα όταν τη δει με τα μάτια του!». Έκτοτε πέρασαν πάνω από 500 χρόνια, το νησί κόπηκε -για πολιτικούς λόγους- στα δύο (δημιουργήθηκε η Αϊτή κολλητά στον Άγιο Δομίνικο), το τοπίο όμως δεν άλλαξε και τη συμβουλή του μεγάλου θαλασσοπόρου ακολούθησαν εκατομμύρια τουρίστες! Η Δομινικανή Δημοκρατία, όπως είναι το επίσημο όνομα του κράτους, είναι πλημμυρισμένη από ρέγκε ρυθμούς και η χώρα που «εξάγει» τους μεγαλύτερους champions του μπέιζμπολ!

Γνωριμία με την πόλη
Η πρωτεύουσα Άγιος Δομίνικος (Santo Domingo), όπου θα προσγειωθείτε, είναι ιδιαίτερα θορυβώδης και με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Όμως, η απίστευτη πολυχρωμία -σε ρούχα, σπίτια και αυτοκίνητα-, οι πραμάτειες των πλανόδιων πωλητών και η κίνηση του πλήθους κάτω από τον καυτό ήλιο θα σας βάλουν αμέσως στο κλίμα και τη φρενίτιδα της πόλης, που τελικά θα τη βρείτε και αρκετά γραφική! Επισκεφτείτε το ιστορικό κέντρο που διατηρεί το αποικιοκρατικό ύφος και έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Στην πλατεία των Όπλων θα δείτε το άγαλμα του αρχιτέκτονα Nicolas de Ovando, ο οποίος φρόντισε να αντικατοπτριστεί στο Νέο Κόσμο όλο το μεγαλείο και η δύναμη του βασιλείου της Ισπανίας. Έτσι, η μικρή αυτή πόλη έγινε η πιο όμορφη και η πιο μεγαλόπρεπη απ' όσες δημιούργησαν οι Ισπανοί στις αποικίες τους στις Αντίλες. Βολτάρετε στο πλακόστρωτο δρομάκι Calle de las Damas (Ο Δρόμος των Κυριών), που ονομάστηκε έτσι γιατί περνούσαν από αυτόν οι κυρίες της αυλής. Στην Calle Hostos θα δείτε μερικά γραφικά, στυλ Creole, ξύλινα χρωματιστά σπίτια. Περπατήστε, τέλος, κατά μήκος των τειχών Ozamea που χτίστηκαν (1502-1507) για να προστατέψουν την πόλη από τους πειρατές. Μέσα από τις βαριές ξύλινες πόρτες τους κρύβουν πλούσιους και όμορφους κήπους.

Οδοιπορικό
Βασικό αξιοθέατο είναι τα εθνικά πάρκα. Κινούμενοι στους επαρχιακούς δρόμους προς την ακτή Bani και το San Jose, θα ανακαλύψετε ότι όλο το νησί είναι ένας απέραντος κήπος. Σταματήστε όπου θέλετε και απολαύστε την τροπική εξωτική φύση. Από το San Jose θα πάρετε το δρόμο για το βουνό Duarte, με την υψηλότερη κορυφή πασών των Αντιλών (3.175 μ.). Εκεί σας περιμένουν γραφικά χωριά, τεράστιες φυτείες καφέ, πανέμορφοι καταρράκτες και ποτάμια για ράφτινγκ. Η περιοχή ανήκει στο εθνικό πάρκο Armando Bermudez. Σε ένα άλλο εθνικό πάρκο, το Valle Nuevo, θα θαυμάσετε πάνω από 250 είδη φυτών και 65 είδη πουλιών. Από την κοιλάδα Cibao θα κατεβείτε προς τις παραλίες του Ατλαντικού, στην περιοχή που αποκαλούν «το μέλι της χώρας», αφού εκεί βρίσκονται οι φυτείες του ρυζιού και του καπνού, στις οποίες εκτός από τον τουρισμό βασίζεται η οικονομία της χώρας. Οι παραλίες του νησιού, βέβαια, δεν χρειάζονται περιγραφή με λόγια. Οι φωτογραφίες μιλούν καλύτερα. Η λευκή ψιλή άμμος στολίζεται από κοκκοφοίνικες μέχρι εκεί που φτάνει το γαλαζοπράσινο νερό του ωκεανού. Θα ευχαριστηθείτε μπάνια, αλλά... στα ρηχά! Μην απομακρύνεστε. Η πιο διάσημη παραλία είναι η Punta Cana. Μην παραλείψετε, όμως, να πάτε και μέχρι το «σχεδόν νησί» Samana, όπου θα κάνετε το μπάνιο σας, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάπου εκεί στα ανοιχτά καταφτάνουν οι φάλαινες για την αναπαραγωγή τους... Με καταμαράν θα φτάσετε στο νησάκι Saona, όπου βρίσκεται το εθνικό πάρκο Este. Το Mano Juan είναι το μοναδικό ψαροχώρι του νησιού με λίγους ψαράδες. Έτσι, η επίσκεψη εκεί είναι -υποχρεωτικά- ημερήσια: δεν μπορείτε να μείνετε περισσότερο. Βλέπετε, μόνο έτσι διατηρούνται οι παράδεισοι!

Ταξιδιωτικά tips
* Αποφύγετε τις πολύ τουριστικές περιόδους (π.χ. Χριστούγεννα) γιατί θα εκνευριστείτε από την πολυκοσμία. n Προσοχή στο πορτοφόλι σας στις παραλίες, σε κάποιες γειτονιές των πόλεων και στα ερημικά σοκάκια το βράδυ.
* Θα ενοχληθείτε από την αυξημένη πορνεία.

Πληροφορίες
* Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 001809. Τουριστική Αστυνομία: 12003500. Ώρες: 5 ώρες πίσω.
* Νόμισμα: Οι συναλλαγές σας γίνονται με δολάρια ή ευρώ. Ρεύμα: 110 βολτ.
* Κλίμα: Τροπικό. Διάστημα χωρίς βροχές: Νοέμβριο - Μάιο.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Τα μενού των εστιατορίων περιλαμβάνουν κυρίως ψάρια και θαλασσινά με διάφορες σάλτσες που συχνά περιέχουν φρούτα. Πρόκειται για την κουζίνα που ονομάζεται Creole. Θα βρείτε πολλές παραθαλάσσιες ταβέρνες, αλλά αν δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε να σας σερβίρουν παράξενες γεύσεις, καλύτερα να γευματίζετε στα εστιατόρια των ξενοδοχείων.
* Δεν χρειάζεται να πάτε κάπου συγκεκριμένα για να χορέψετε. Κυκλοφορώντας στους δρόμους, παντού ακούγονται μουσικές και οι κρεολοί και οι κρεολές λικνίζονται. Κάντε και εσείς το ίδιο. Από hot μπαράκια στις παραλίες, άλλο τίποτα!
* Φεύγοντας αξίζει να πάρετε μαζί σας: ρούμι, πούρα, καφέ αλλά και κοσμήματα από κεχριμπάρι και μαύρο κοράλλι.

(πηγή: www.7merestv.gr)