Βέρνη και Λουκέρνη

Πράσινες κοιλάδες, χιονισμένα βουνά, λίμνες και ποτάμια συνθέτουν το ελβετικό σκηνικό. Σχεδόν όλες οι πόλεις είναι κτισμένες πάνω σ’ ένα ποτάμι ή λίμνη. Η Ζυρίχη στην ένωση δύο ποταμών, του Λίματ και του Σιλ και στην ομώνυμη λίμνη. Η Βέρνη διασχίζεται από τον Άαρ. Η Γενεύη, στις όχθες της λίμνης Λεμάν, από τον Ροδανό και η Λουκέρνη από τον Ρέους. Το σύντομο ταξίδι μας στη Βέρνη, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Ελβετίας, μας χάρισε τη μοναδική εμπειρία του ωραιότερου πεζόδρομου που έχουμε ως τώρα δει. Είναι Κυριακή πρωί. Ξεκινώντας απ’ το λάκκο με τις αρκούδες, σύμβολο της πόλης, διασχίζουμε μια απ’ τις γέφυρες του Άαρ και μέσα σε μια καταπληκτική ηρεμία ανηφορίζουμε προς το κέντρο. Δεξιά και αριστερά συνεχόμενα παλιά σπίτια, φορτωμένα πολύχρωμα λουλούδια, στη μέση του Άλπειςπλακόστρωτου δρόμου στολισμένα με γλυπτά σιντριβάνια, μια απέραντη σειρά από στοές και στις δυο πλευρές, μια άμαξα που περνά αργά, σε μεταφέρουν σ’ άλλες εποχές, σαν να ζεις για λίγο σε μια μεσαιωνική πόλη.Η Λουκέρνη, είναι η ομορφιά σε μικρογραφία. Κι εδώ η λίμνη κι εδώ ο ποταμός και τα γεφύρια κι ανάμεσά τους η ομορφότερη ίσως γέφυρα της Ευρώπης, μια σκεπαστή, ξύλινη γέφυρα, ζωγραφισμένη από μέσα και με το χρωματικό όργιο των λουλουδιών απέξω να την κάνουν να μοιάζει μ’ έναν κήπο μέσα στη λίμνη.

Λίγα λόγια για την Ελβετία:
Χωρίζεται μορφολογικά σε δύο ζώνες. Η πρώτη είναι η αλπική ζώνη που κυριαρχείται από το συγκρότημα Άλπεων και τις διακλαδώσεις του και καταλαμβάνει τα 3/5 της χώρας. Αυτή η ορεινή περιοχή έχει σχήμα πετάλου και περικλείνει μέσα της τη ζώνη του οροπεδίου. Η αλπική περιοχή σχηματίζεται από 3 διακλαδώσεις των Κ. Άλπεων κι απ' την οροσειρά του Ιούρα, που βρίσκεται στα δυτικά και κατά μήκος των συνόρων με τη Γαλλία. Οι τρεις αυτές διακλαδώσεις των Άλπεων είναι: οι Πεννικές Άλπεις, οι Βερνικές Άλπεις και οι Ραιτικές Άλπεις.

Στο Ν.Δ. τμήμα της χώρας, σαν συνέχεια του Λευκού όρους, είναι οι Πεννικές Άλπεις (ή Βαλαίσιες Άλπεις) με ψηλότερη κορυφή την Μόντε Ρόζα (4.638 μ.). Στο Α. άκρο τους βρίσκεται η σήραγγα του Σεμπλόν, ιδιαίτερα σημαντική για το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο, και στα Δ. η σήραγγα του Αγίου Βερνάρδου. Άλλες υψηλές κορυφές των Πεννικών Άλπεων είναι η Μάπερχορν (4.505 μ.), η Βάισχορν (4.512 μ.) και η Νομ (4.500 μ.).

Από το Ν.Δ. τμήμα της χώρας ξεκινούν και οι Βερνικές Άλπεις, που προχωρούν όμως προς τα βόρεια, καταλαμβάνοντας, με τον όγκο τους, το κέντρο της χώρας. Έχουν σαν υψηλότερη κορυφή το Φινστεράαχορν με ύψος 4.275 μ. Στο Α. τμήμα προβάλλει ο όγκος των Ραιτικών Άλπεων, που σχηματίζουν προς τα Ν.Α. δυο άλλες διακλαδώσεις: τις Άλπεις του Γκριζόν και τις Άλπεις Αμπούλα. Στην περιοχή αυτή υπάρχει το περίφημο τουριστικό κέντρο Σαιντ - Μόριτς, το αναπαυτήριο του Νταβός και τα χιονοδρομικά κέντρα της Κουρ και της Αρόζα.Το μέσο ύψος της αλπικής ζώνης ξεπερνά τα 2.100 μ, ενώ το μέσο ύψος της περιοχής του οροπεδίου βρίσκεται γύρω στα 900 μ. Για το λόγο αυτό ολόκληρη σχεδόν η οικονομική ζωή της χώρας συγκεντρώνεται στη ζώνη του οροπεδίου. Εκεί βρίσκονται οι κυριότερες πόλεις κι εκεί παράγεται το 85% των βιομηχανικών και το 75% των αγροτικών προϊόντων.

Οι ορεινοί αυτοί όγκοι, που καταλαμβάνουν τα 3/5 της χώρας, είναι σκεπασμένοι όλο το χρόνο με χιόνι. Από εδώ ξεκινούν τα μεγάλα ποτάμια της Ευρώπης, ο Ρήνος κι ο Δούναβης, κι εδώ έχει τις πηγές του ο Ροδανός. Τα ποτάμια αυτά, καθώς και οι μεγάλες λίμνες της Ελβετίας, τροφοδοτούνται με τα νερά από το λιώσιμο του χιονιού και των παγετώνων, καθώς κι από τα νερά των βροχών που είναι συχνές και δυνατές σ' ένα τέτοιο υψόμετρο. Το όρος Άγιος Γοτθάρδος, στις Κεντρικές Άλπεις, είναι η κυριότερη πηγή τροφοδοσίας των ποταμών της Ευρώπης.

Οι ποταμοί της Ελβετίας, επειδή πηγάζουν από παγετώνες, είναι χειμαρρώδεις και γι' αυτό το λόγο δεν είναι πλωτοί. Μόνες εξαιρέσεις είναι ο Ρήνος, που για ένα μικρό διάστημα είναι πλωτός, καθώς κι ο Άαρ σ' ένα σημείο που μια διώρυγα τον συνδέει με τη λίμνη Βιέν. Αυτή η διώρυγα είναι πλωτή και χρησιμεύει στο διακανονισμό των νερών του Άαρ, όταν αυτός κινδυνεύει να ξεχειλίσει. ΛουκέρνηΤο έδαφος της Ελβετίας κατακλύζεται από χιλιάδες λίμνες. Αυτές καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 1.343 τετρ. χιλιομέτρων. Οι κυριότερες απ' αυτές είναι: της Γενεύης ή αλλιώς Λεμάν, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γαλλία, η λίμνη Ματζόρε στα σύνορα με την Ιταλία, η λίμνη της Κωνστάντιας στα σύνορα με τη Γερμανία, η λίμνη της Ζυρίχης, η λίμνη του Λουγκάνο, η Τουν, η Βιεν, η Μορά κ.ά. Οι περισσότερες απ' τις λίμνες αυτές είναι και φημισμένα τουριστικά κέντρα, γιατί παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της φυσικής τους γραφικότητας. Το κλίμα της Ελβετίας είναι ψυχρό και, κατά βάση ξηρό, αν και σ' ορισμένες περιοχές βρέχει 160 με 180 μέρες το χρόνο. Το κλίμα παρουσιάζει μεγάλες ανομοιομορφίες από περιοχή σε περιοχή, αλλά είναι γενικά υγιεινό. Την ιδιότητα αυτή, του κλίματος της χώρας τους, εκμεταλλεύτηκαν οι Ελβετοί με τον καλύτερο τρόπο. Ίδρυσαν πολλά σανατόρια, αναπαυτήρια, ψυχιατρικές κλινικές και μετέτρεψαν την Ελβετία σε θεραπευτικό κέντρο για τις παθήσεις των πνευμόνων (όπως η φυματίωση) και των νεύρων.

Η Ελβετία είναι γενικά μια χώρα με υψηλό βιοτικό, αλλά και πνευματικό επίπεδο και η οικονομική της ανάπτυξη στηρίζεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στο υψηλό πνευματικό και επιστημονικό επίπεδο της χώρας. Μια απλή απόδειξη είναι η αναπτυγμένη της κτηνοτροφία και κυρίως των αγελάδων, που, ενώ δε γίνεται σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, η υψηλή απόδοση των αγελάδων σε γάλα οφείλεται στις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, που εφαρμόζουν οι Ελβετοί κτηνοτρόφοι στη διατροφή τους. Το εμπόριό της είναι επίσης πολύ αναπτυγμένο. Εξάγει χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα, μηχανές, ηλεκτρικές συσκευές, ρολόγια κ.ά. βιομηχανικά προϊόντα και εισάγει κυρίως τρόφιμα, καύσιμα και πρώτες ύλες.

Ο τρίτος και ο πιο σημαντικός πόλος από ορισμένη άποψη της οικονομίας της είναι ο τουρισμός. Η φυσική ομορφιά, το υγιεινό της κλίμα, ή ήσυχη ζωή της Ελβετίας προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες στα διάφορα τουριστικά θέρετρα που είτε βρίσκονται στις πλαγιές των Άλπεων, όπως το Σαιντ - Μόριτς, η Κουρ, η Αρόζα, το Νταβός είτε στις όχθες των γραφικών της λιμνών. Έτσι η Ελβετία είναι από τη μια μεριά το ησυχαστήριο της Ευρώπης κι απ' την άλλη το πιο περίφημο κέντρο για χειμερινά σπορ. Η χώρα διοικητικά χωρίζεται σε 19 καντόνια και 6 ημικαντόνια. Το καθένα από αυτά έχει δική του κυβέρνηση και, κατά κάποιο τρόπο, αποτελεί ξεχωριστό κράτος. Αλλά οι αντιπρόσωποι των καντονίων σχηματίζουν το κεντρικό ομοσπονδιακό συμβούλιο, που ο πρόεδρός του είναι και πρόεδρος της ομοσπονδιακής δημοκρατίας. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι είναι Ελβετοί και οι πιο πολλοί μιλούν γερμανικά, αν και σ' ορισμένες περιοχές, στα νότια και στα νοτιοανατολικά, μιλάνε ιταλικά και γαλλικά. Είναι χριστιανοί, αλλά άλλοι είναι διαμαρτυρόμενοι κι άλλοι καθολικοί. Το 1815 το συνέδριο της Βιέννης αναγνώρισε την ανεξαρτησία, αλλά και την ουδετερότητα της Ελβετίας. Από τότε και μέχρι σήμερα η Ελβετία κατόρθωσε να διατηρήσει την ουδετερότητά της, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές βρέθηκε στο μέσο μιας ευρωπαϊκής ή μιας παγκόσμιας σύρραξης.

Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Βέρνη με 163.000 κατοίκους. Άλλες σπουδαίες πόλεις είναι η Ζυρίχη, η Βασιλεία, η Γενεύη, η Λωζάνη. Νόμισμα έχει το ελβετικό φράγκο. Το υψηλό πνευματικό επίπεδο της χώρας οφείλεται στο θαυμάσιο εκπαιδευτικό σύστημά της. Η κατώτερη εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και δίνεται δωρεάν σ' όλα τα καντόνια. Το επόμενο στάδιο, της μέσης, χωρίζεται στην επαγγελματική (τεχνικές σχολές) και στην ακαδημαϊκή (Λύκεια) που οδηγεί στα πανεπιστήμια και στα πολυτεχνεία. Σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης η Ελβετία έχει τα περισσότερα πανεπιστήμια και πολυτεχνεία, ανάλογα φυσικά με το μικρό πληθυσμό της χώρας. Περίφημο είναι το πολυτεχνείο της Ζυρίχης, καθώς και η Οικονομική σχολή της Λωζάνης. Στα Ελβετικά πανεπιστήμια φοιτούν και χιλιάδες ξένοι σπουδαστές που πηγαίνουν κυρίως για μεταπτυχιακές σπουδές, λόγω του υψηλού επιστημονικού επιπέδου που παρέχουν αυτά τα πανεπιστήμια. Επίσης πολύ αναπτυγμένα είναι τα γράμματα και οι τέχνες. Από το 17ο αιώνα η Ελβετία ήταν σπουδαίο πνευματικό κέντρο, αν και η έλλειψη εθνικής γλώσσας ταύτισε ιστορικά την ελβετική φιλολογία και σκέψη με τη γερμανική και τη γαλλική.

Η Ελβετία είναι η πατρίδα του φιλόσοφου και κοινωνιολόγου Ζαν Ζακ Ρουσσώ, του οικονομολόγου και κοινωνιολόγου Παρέτο, του περίφημου ποιητή Βριντέλ. Από τους νεότερους μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους γνωστούς θεατρικούς συγγραφείς Μ. Φριτς και Φ. Ντύρρενματ που γράφουν γερμανικά και το γαλλόφωνο Βέρνηπεζογράφο Κ. Ραμύζ. Στο χώρο των εικαστικών τεχνών μπορούμε ν' αναφέρουμε τ' όνομα του Λε Κορμπυζιέ, που υπήρξε ο μεγαλύτερος ίσως αρχιτέκτονας του 20ου αιώνα και τα ονόματα του Πάουλ Κλέε, διάσημου ζωγράφου και του γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομμέτι.

(πηγή: www.travelchat.gr)

Plzen

Το 1295 ο βασιλιάς της Τσεχίας Βεγκέσλαος Β’ ίδρυσε μια πόλη που, έξι αιώνες αργότερα, επρόκειτο να γίνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, χάρη στην εξαγωγή του δημοφιλέστερου ποτού όλων των εποχών, της μπύρας.

Χτισμένο στη συμβολή τεσσάρων ποταμών, και σε στρατηγικό σημείο, 98 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πράγας, το Plzen έγινε γρήγορα κέντρο της πολιτιστικής και εμπορικής ζωής της χώρας.

Η παραγωγή μπύρας αποτελούσε μία από τις κυριότερες ασχολίες των κατοίκων του Plzen ήδη από την ίδρυσή του. Δεν ήταν, όμως, παρά το 1898, 56 χρόνια μετά την ίδρυση του ζυθοποιείου που λειτουργεί έως σήμερα, που η πόλη έδωσε το όνομά της στην μπύρα που σήμερα εξάγει σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου, κατοχυρώνοντας το trademark ”Pilsner Urquell”.

Πρόκειται για τη γερμανική μετάφραση του ονόματος ”Plzenske Prazdroj”, που σημαίνει ”πηγή του Plzen”. Η γερμανική ονομασία καθιερώθηκε τόσο λόγω του... δυσπρόφερτου του τσέχικου ονόματος, όσο και εξαιτίας της πολιτιστικής επιρροής που η πόλη ανέκαθεν δεχόταν από το γερμανικό πολιτισμό, κυρίως λόγω της εγγύτητάς της στα γερμανοτσεχικά σύνορα, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των κατοίκων του Plzen, ακόμη και σήμερα, να είναι δίγλωσσοι. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το παράδοξο της τσέχικης μπύρας με το γερμανικό όνομα.

Η παγκόσμια διάδοση του ονόματος του Plzen, που προέκυψε από την εν λόγω εξαγωγή, αποτέλεσε την αφορμή για την ταχύτατη ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής της πόλης, που δε θα ήμασταν υπερβολικοί αν λέγαμε ότι κερδίζει στα σημεία αυτή πολλών ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.

Για του λόγου το αληθές, απευθυνθείτε σε ένα από τα τουριστικά γραφεία για να προμηθευτείτε χάρτες και τουριστικούς οδηγούς της πόλης, να κλείσετε δωμάτιο σε ξενοδοχείο της επιλογής σας και να πάρετε οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε σχετικά με την πόλη (και όλα αυτά δωρεάν) ή δώστε προσοχή στους ηλεκτρονικούς πίνακες που βρίσκονται τοποθετημένοι στις περισσότερες πλατείες και ”μιλάνε” αγγλικά και τσέχικα, δίνοντας πληροφορίες για τα αξιοθέατα, τις ώρες λειτουργίας, τις διαδρομές των μέσων μεταφοράς και άλλες βασικές πληροφορίες.

Ποια είναι, λοιπόν, τα σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη του Plzen; Για τους λάτρεις της τοπικής (και όχι μόνο) μπύρας, η απάντηση είναι προφανής. Το ζυθοποιείο που λειτουργεί στην πόλη από το 1842 διοργανώνει καθημερινά ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις και τα κελάρια του, προβολές ντοκιμαντέρ σχετικά με την ιστορία του δημοφιλέστερου αλκοολούχου και, φυσικά, μαραθώνιους... beer tasting.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται επτά ημέρες την εβδομάδα, στις 12.30 και στις 14.00, ενώ όταν οι εγκαταστάσεις κλείνουν, οι εξωτερικοί χώροι του Pivovary, όπως ονομάζεται το ζυθοποιείο, προσφέρονται για νυχτερινές βόλτες, χάρη στον ατμοσφαιρικό φωτισμό τους.

Όταν αισθανθείτε ότι έχετε δει (και πιει) αρκετές μπύρες, κατευθυνθείτε προς το κέντρο της πόλης, το οποίο απέχει μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το ιστορικό ζυθοποιείο. Το πρώτο αξιοθέατο που θα σας τραβήξει την προσοχή εδώ είναι αναμφισβήτητα ο γοτθικός καθεδρικός ναός του Αγίου Βαρθολομαίου (ο οποίος θα σας βοηθά και να προσανατολίζεστε, καθώς είναι ορατός σχεδόν από κάθε σημείο της πόλης), στη μέση της πλατείας Namesti Republiky.

Ο πύργος του ναού είναι ο ψηλότερος της Τσεχίας, με ύψος 102,6 μέτρα και προσφέρει εκπληκτική θέα ολόκληρης της πόλης και των γύρω περιοχών σε όσους καταφέρουν να φτάσουν στην κορυφή του.

Παραμένοντας στο κέντρο της πόλης, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο της Δυτικής Βοημίας, που φιλοξενεί μεγάλης ιστορικής αξίας κειμήλια της περιοχής, μεταξύ των οποίων μία μοναδική συλλογή γοτθικών όπλων, τα λεγόμενα arquebus, το Δημαρχείο, το οποίο είναι κτισμένο σε αναγεννησιακό στυλ, σύμφωνα με τα σχέδια που εκπόνησε το 1554 ο Ιταλός αρχιτέκτονας Giovanni de Statia και τη χτισμένη το 1893 Μεγάλη Συναγωγή (φωτο), που είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης είναι το λεγόμενο ”υπόγειο τμήμα” της, ένας δαιδαλώδης λαβύρινθος διαδρόμων, υπογείων και πηγαδιών, που εκτείνεται σε μήκος 20 χιλιομέτρων και χρονολογείται από το Μεσαίωνα. Σήμερα, οι ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά καλύπτουν μόνο τα 750 πρώτα μέτρα, τα οποία, όμως, είναι αρκετά για να σας μεταφέρουν σε περασμένες εποχές και να σας μεταδώσουν την αίσθηση μυστηρίου που επικρατεί στο χώρο.

Λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, θα συναντήσετε το μοναδικό ”Μνημείο των Θυμάτων του Κακού”, που είναι γνωστότερο με το όνομα ”meditation garden” ή, ελληνιστί, κήπος του διαλογισμού. Δημιουργία του πολιτικού κρατούμενου Lubos Hruska, το μνημείο είναι στην πραγματικότητα ένα πάρκο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, με πολλά είδη σπάνιων κωνοφόρων δέντρων, πέτρινα αγάλματα που φέρουν την εύγλωττη ονομασία ”Stations of the Cross” και ένα μικρό παρεκκλήσι.

Οι λάτρεις της φύσης θα εκτιμήσουν, επίσης, το ζωολογικό κήπο του Plzen, ο οποίος φιλοξενεί πάνω από 20 σπάνια είδη ζώων και πουλιών σε φυσικό περιβάλλον, μακριά από κάγκελα και κλουβιά. Ακόμη και οι ”βασιλιάδες”, λιοντάρια, αρκούδες και η σιβηρική τίγρης ζουν ελεύθεροι, σε χώρους που ορίζονται μόνο από φυσικά σύνορα.

Το συγκεκριμένο πάρκο φιλοξενεί, επίσης, ένα μοναδικό βοτανικό κήπο, μέρος του οποίου αποτελεί ο περίφημος ιαπωνικός κήπος, φτιαγμένος με πέτρες από την Ιαπωνία, από τον αρχιτέκτονα Eishin Harada. Μόνο δύο κήποι αυτού του είδους, βασισμένοι στην ιαπωνική φιλοσοφία, υπάρχουν στην Ευρώπη –στο Plzen και στη Βιέννη.

Τέλος, στα βόρεια σύνορα της πόλης, συναντάμε τις 14 μαγευτικές λίμνες Bolevec. Χάρη στα κρυστάλλινα νερά τους και την πυκνή βλάστηση που τις περιβάλλει, οι λίμνες συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό τουριστών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που έρχονται εδώ είτε για κολύμπι, κατασκήνωση, κανό και άλλα υδάτινα σπορ, είτε απλά για να θαυμάσουν το φυσικό τοπίο. Στην ακτή της Μεγάλης Λίμνης λειτουργεί οργανωμένο camping κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Λόγω του μικρού σχετικά μεγέθους της πόλης, τα περισσότερα αξιοθέατα είναι προσβάσιμα με τα πόδια. Παρ’ όλα αυτά, το δίκτυο των συγκοινωνιών είναι εξαιρετικά οργανωμένο και αξιόπιστο, και μια βόλτα με το τραμ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσετε την πόλη, ακόμη κι αν δεν πηγαίνετε κάπου συγκεκριμένα.

Στη μάλλον απίθανη περίπτωση που χαθείτε, και δε μιλάτε τσέχικα ή γερμανικά, απευθυνθείτε σε ένα από τα πολλά τουριστικά γραφεία πληροφοριών που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης, καθώς οι κάτοικοι του Plzen, αν και φιλικότατοι και πάντα πρόθυμοι να σας βοηθήσουν, στην συντριπτική πλειοψηφία τους δε μιλάνε αγγλικά.

Πώς θα πάτε
Με τραίνο! Το Plzen δε διαθέτει αεροδρόμιο, εξυπηρετείται όμως από ένα εξαιρετικά οργανωμένο δίκτυο τραίνων και λεωφορείων, που φτάνουν εδώ από την Πράγα και άλλες πόλεις της Τσεχίας, καθώς επίσης και από τη Μπρατισλάβα και πολλές γερμανικές πόλεις. Η διαδρομή από την Πράγα διαρκεί μιάμιση ώρα, κατά την οποία θα διασχίσετε μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπία.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε στο Plzen με λεωφορείο από την Πράγα, τη Μπρατισλάβα, τη Βιέννη και πολλές άλλες πόλεις των γειτονικών χωρών.

Διαμονή
Λόγω της προαναφερθείσας εξαιρετικά ανεπτυγμένης τουριστικής υποδομής, το Plzen διαθέτει πλήθος ξενοδοχείων, πανσιόν και ενοικιαζόμενων δωματίων, τόσο στο κέντρο της πόλης (που είναι, κατά τη γνώμη μας, η καλύτερη επιλογή, καθώς δεν τίθενται θέματα θορύβου και κίνησης, όπως στα κέντρα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων) όσο και στα περίχωρα.

Μία από τις καλύτερες επιλογές είναι το ξενοδοχείο 4 αστέρων Gondola (Pallova 12, τηλ.: +420 377 994 211), το οποίο διαθέτει 14 δωμάτια, όλα εξοπλισμένα με δορυφορική τηλεόραση, ραδιόφωνο, πρόσβαση στο internet και mini bar, καθώς και εστιατόριο με εξαιρετικές γεύσεις από την τοπική κουζίνα, και parking για τους πελάτες. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 70 ευρώ.

Στην καρδιά της πόλης, απέναντι από το ναό του Αγίου Βαρθολομαίου, βρίσκεται το, επίσης 4 αστέρων, Hotel Central (nam. Republiky 33, τηλ.: +420 377 226 757), το οποίο διαθέτει 72 δωμάτια και 5 σουίτες, όλα με δορυφορική τηλεόραση, ραδιόφωνο, πρόσβαση στο internet, χρηματοκιβώτιο και mini bar, καθώς επίσης και γυμναστήριο, sauna, solarium, εστιατόριο και parking. Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 80 ευρώ.

Μία... κατηγορία πιο κάτω, το 3 αστέρων ξενοδοχείο Continental (Zbrojnicka 8, τηλ.: +420 377 235 292) ξεχωρίζει για τη νεοκλασσική αρχιτεκτονική του και τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων, που θα σας μεταφέρει στον περασμένο αιώνα.

Κτισμένο το 1895, και ανακαινισμένο το 1929, απέναντι από ένα καταπράσινο πάρκο, το Continental έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως η Marlen Dietrich, η Ingrid Bergman, ο Gerard Depardieuκαι ο John Malkovich. Διαθέτει μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια και σουίτες, καθώς και εστιατόριο, bar και club, όπου διοργανώνονται μοναδικές βραδιές ζωντανής μουσικής τρεις φορές την εβδομάδα. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 75 ευρώ, ενώ για τις σουίτες από 159 ευρώ.

Φαγητό και διασκέδαση
Εκτός από τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, που είναι, στην πλειοψηφία τους, εξαιρετικά, πολύ καλές επιλογές για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα (και μπύρα, βεβαίως) αποτελούν τα Na Spilce (U Prazdroje 7, τηλ.: +420 377 062 754-5) δίπλα στο ζυθοποιείο και Jadran (Bezrucova 9, τηλ.: +420 377222251).

Εάν πάλι, δεν είστε φαν της ”βαριάς” τοπικής κουζίνας, στο Plzen θα βρείτε αρκετά καλά ιταλικά εστιατόρια, όπως το Bella Italia (Jetelova 2, τηλ.: +420 377 457 233) και το ελληνικό εστιατόριο ”Akropolis” (Malicke ulici, τηλ.: +420 377 533 723) που διαθέτει και μία εντυπωσιακή λίστα ελληνικών κρασιών (Αγιορίτικο, Μακεδονικό, Νεμέας κ.α.)

Όσον αφορά τη νυχτερινή σας διασκέδαση, το Plzen δεν είναι ακριβώς ”η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται”, αλλά αν θέλήσετε να ξενυχτήσετε λίγο παραπάνω, υπάρχουν μερικά clubs και bars που θα σας κρατήσουν ξύπνιους μέχρι αργά.

Καλές επιλογές αποτελούν τα Jazz Rock Cafe (Sedlackova 18), Disco (Prazska 11) και Snack Bar Cyprus (Borska 15), το οποίο, όπως θα μαντέψατε, λόγω... μεσογειακής ιδιοσυγκρασίας του ιδιοκτήτη, ξενυχτάει λίγο περισσότερο.

(πηγή: www.in2life.gr, 29/5/2006)

Πύλος

Ευλογημένος τόπος. Έτσι απλά. Έτσι απλά επίσης είναι και άγνωστη στους πολλούς, γιατί οι κάτοικοι δεν στράφηκαν ποτέ στον μαζικό τουρισμό και χαίρονται, μαζί με τους ”πιστούς” της περιοχής, όλα (και είναι πολλά) τα όμορφα που έχει να προσφέρει.

Η Πύλος και η επαρχία της κατ’ αρχάς είναι προικισμένη από τη φύση: χαμηλοί λόφοι για χαλαρές διαδρομές με το αυτοκίνητο, ατελείωτες και πεντακάθαρες παραλίες, η λιμνοθάλασσα στο Διβάρι, η Σφακτηρία που τόσο χαρακτηριστικά κλείνει τον κόλπο.

Επίσης, η ιστορία την ”τιμά” ποικιλοτρόπως 4.000 χρόνια τώρα: από την πρωτεύουσα του βασιλείου του Νέστορα μέχρι τα ίχνη της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου (το παλιό της όνομα), δεν σταματά κανείς να βρίσκει σήματα από το παρελθόν.

Να τα πάρουμε με τη σειρά. Η Πύλος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, στο νομό Μεσσηνίας, και βλέπει στο Ιόνιο πέλαγος. Απέχει 305 χλμ. από την Αθήνα (το πολύ τέσσερις ώρες με το αυτοκίνητο) και 50 χλμ. από την Καλαμάτα (η οποία, για όσους ξεκινήσουν από πιο μακριά, έχει αεροδρόμιο).

Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στον μυχό του κόλπου- μπαίνοντας με το αυτοκίνητο θα κατηφορίσετε σε αρκετές ”φουρκέτες” μέχρι να φτάσετε στο κέντρο της πόλης, την πλατεία των Τριών Ναυάρχων. Μπροστά στο λιμάνι, με αιωνόβια πλατάνια, με πολλά καλά καφέ, ουζερί και εστιατόρια, θα ”καταναλώσει” (ορθώς και δικαίως) πολύ από τον χρόνο σας.

Από το λιμάνι θα πάρετε και ένα από τα βαρκάκια που κάνουν τον γύρο του κόλπου, για να σας δείξουν τη Σφακτηρία, τα ναυάγια και τα μνημεία των πεσόντων στη ναυμαχία που απελευθέρωσε το 1827 την Ελλάδα, όταν ο ενωμένος αγγλικός, γαλλικός και ρωσικός στόλος νίκησε τον τουρκοαιγυπτιακό του Ιμπραήμ (ναι, μέσα σ’ αυτόν τον μικρό κόλπο). Στο λιμάνι θα ενημερωθείτε από το περίπτερο της οικολογικής οργάνωσης της περιοχής και για τον αιγυπτιακό χαμαιλέοντα, που ζει μόνο στον Νείλο και στη λιμνοθάλασσα του Διβαρίου.

Στη είσοδο του κόλπου το Νιόκαστρο, το εξαιρετικά συντηρημένο κάστρο της Πύλου που έχτισαν οι Τούρκοι για να αποκλείουν τη είσοδο σ’ αυτόν. Η επίσκεψη στο μουσείο του και η βόλτα στα τείχη του επιβάλλονται.

Η άλλη επιβεβλημένη επίσκεψη ιστορικού ενδιαφέροντος αφορά το Ανάκτορο του Νέστορα, 20 χλμ. βόρεια της Πύλου, στον Εγκλιανό. Αφενός γιατί ο σοφός Νέστωρ έκανε τέλεια επιλογή στη θέα που είχε επιλέξει να απολαμβάνει, αφετέρου γιατί ο αρχαιολογικός χώρος είναι φροντισμένος και με πολλά ευρήματα (τα περισσότερα των οποίων εκτίθενται στο μουσείο της Χώρας, 5 χλμ. πιο βόρεια).

Μη σας ξενίζει η περιγραφή του τύπου ””τόσο” βόρεια και… ”τόσο” πιο βόρεια”: η περιοχή θέλει περιήγηση, δεν είναι για ”στατικές” διακοπές. Για παράδειγμα, δεν μπορεί κάποιος να μην πεταχτεί 13 χλμ. πιο νότια, στη Μεθώνη, με ένα από μεγαλύτερα κάστρα της Ελλάδας συν το χαρακτηριστικό Μπούρτζι (έχει κι αλλού πλην Ναυπλίου...) και μια... ιδιαιτέρως αμμώδη και ρηχή παραλία.

Το ”pop must” της περιοχής είναι η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, η οποία στο μόνο που ατύχησε είναι το... όνομα (διότι αν η λαϊκή Μούσα πέρασε, είδε και αποφάσισε να βαφτίσει έτσι, μάλλον είχε δύσκολη μέρα πριν): τέλειο ημικυκλικό σχήμα, που κλείνει από δύο λόφους (στον νότιο το Παλιόκαστρο, το βυζαντινό κάστρο της Πύλου, και στον βόρειο ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος του Θρασυμήδη), άμμος και γαλαζοπράσινα νερά.

Αν αποφεύγετε γενικώς την πολυκοσμία, αποφύγετε και τη Βοϊδοκοιλιά τα Σαββατοκύριακα και τους Αυγούστους. Κάθε άλλο παρά λείπουν οι επιλογές για βουτιές: η παραλία της Γιάλοβας (το πιο ”τουριστικό” χωριό της περιοχής στα 6 χλμ. βόρεια της Πύλου), Χρυσή Άμμος (στο εσωτερικό του κόλπου της Πύλου, κοντά στη λιμνοθάλασσα του Διβαρίου), η παραλία του χωριού Ρωμανός, η παραλία στο Μάτι (μετά το χωριό Τραγάνα) αποκλείεται να μη σας προσφέρουν ό,τι ακριβώς θέλετε καθώς είναι μεγάλες και πεντακάθαρες.

Μπορείτε εξίσου καλά να απομονωθείτε (ακόμα και Αύγουστο) όσο και να... κοινωνικοποιηθείτε σε μια από τις ”πολυκαντίνες”. Πολλές μικρές και μεγάλες παραλίες θα βρείτε και στον δρόμο Μεθώνης-Φοινικούντας (ψαροχώρι 12 χλμ. από τη Μεθώνη).

Στο φαγητό δεν θα δυσκολευθείτε καθόλου. Το tip όμως στην περιοχή δεν είναι τόσο το ”πού θα πάω” όσο το ”τι θα φάω”. Τουτέστιν, η περιοχή φημίζεται για τα κηπευτικά της και το λάδι της. Τα φασολάκια, π.χ., και οι μελιτζάνες, παρέα με φέτα, είναι εγγυημένη απόλαυση. Για ψάρια, αντίστοιχα, απλώς πηγαίνετε στη Φοινικούντα ή στον Μάραθο. Θα πρέπει να είναι πολύ άτυχος κανείς, οτιδήποτε κι αν θελήσει να φάει, να συναντηθεί με... προτηγανισμένη πατάτα.

Θα κάνουμε μια εξαίρεση για την ”Ταβέρνα της Ρίνας”, λίγο πριν από την παραλία του Ρωμανού, γιατί εκεί μάθαμε εμπράκτως ότι η χωριάτικη σαλάτα μπορεί να είναι εκπληκτική...

Ακόμα μια εξαίρεση για το μπαράκι ”12 θεοί” στην είσοδο της Πύλου: το βράδυ, με θέα όλο τον κόλπο από ψηλά, η κουβέντα είναι αλλιώς (επίσης, θα βολευτούν και οι πιο... γκρινιάρηδες γιατί θα ξεγελαστούν ότι βρίσκονται στην καλντέρα της Σαντορίνης).

Γενικώς, για την Πύλο και την περιοχή καλό θα είναι να έχει κανείς υπόψη ότι προσφέρεται πάνω απ’ όλα για περιήγηση, αναζήτηση και χαλάρωση. Το πλέον λειτουργικό... ”mood” είναι... ”Μεξικάνος πριν από τη σιέστα” και η σωστή ταχύτητα είναι το ”slow motion”. Οι πιο ”ζωηροί” ίσως αντιμετωπίσουν πρόβλημα προσαρμογής...

Εξαιρετικές επιλογές υπάρχουν και στο θέμα ”διαμονή”. Τα ξενοδοχεία είναι αρκετά και καλά. Μέσα στην Πύλο, πολύ καλές επιλογές είναι τα ”12 θεοί” και ”Karalis”. Στη Γιάλοβα το κάμπινγκ ”Erodios” που έχει και ενοικιαζόμενα δωμάτια, και ο ”Ελαιώνας”. Στο Πετροχώρι το ”Navarone”.

Υπάρχουν και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην Πύλο, στη Γιάλοβα, αλλά και στο Πετροχώρι. Λάβετε υπόψη ότι γενικά οι τιμές είναι χαμηλές και ότι πλην του γνωστού πρώτου δεκαπενθήμερου του Αυγούστου δύσκολα θα συναντήσετε πρόβλημα πληρότητας και έλλειψης στέγης.

(πηγή: www.in2life.gr, 18/5/2006)

Υδρα

Μόλις 2- 3 ώρες μακριά από το λιμάνι του Πειραιά, προσβάσιμη και από τις ακτές της Πελοποννήσου, η πανέμορφη και κοσμοπολίτικη Ύδρα, ανήκει στην κατηγορία των νησιών εκείνων που η καλύτερη εποχή να την επισκεφτεί κανείς δεν είναι το καλοκαίρι, αλλά η άνοιξη.

Η έλλειψη πλήθους παραλιών, καθιστά την Ύδρα ιδανικό προορισμό για εκείνη την εποχή του χρόνου που θέλεις να πίνεις τον καφέ σου σε ανοικτό χώρο, αλλά όχι και να περνάς ώρες ολόκληρες στην άμμο.

Η Ύδρα είναι ”φορτωμένη ιστορία” και το χαρακτηριστικό της αυτό είναι ανάγλυφο σε όλους του περιπάτους του νησιού. Τα αρχοντόσπιτα- κατάλοιπα της οικονομικής ευρωστίας του νησιού στο τέλος του 19ου αιώνα- κυριαρχούν στο βλέμμα του επισκέπτη και πρόθυμα του διδάσκουν τις ιδιαιτερότητες μιας αρχιτεκτονικής που λόγω εγγύτητας στην ξηρά συνδυάζει νησιώτικα και ηπειρωτικά στοιχεία.

Μην παραλείψετε μια βόλτα στην πόλη της Ύδρας. Τα σοκάκια πάνω από το λιμάνι, αν και δεν είναι το ίδιο κοσμικά με την ακτογραμμή και συχνά δεν έχουν κάποιο αξιοθέατο να προσφέρουν στην τυχόν τουριστική τους διάθεση, σας δίνουν την ευκαιρία για έναν καταπληκτικό περίπατο, που θα σας ανοίξει την όρεξη. Δεξιά, όπως κοιτάτε το λιμάνι, σας περιμένει η σειρά με τις καφετέριες, αλλά και το καταπληκτικό ουζερί, που θα το συναντήσετε, αφού κατεβείτε τα σκαλάκια.

Ο αγώνας της ελληνικής ανεξαρτησίας σφραγίζει ακόμη και σήμερα την εικόνα της Ύδρας. Στην άκρη του λιμανιού μπορείτε να δείτε το Αρχοντικό του Τσαμαδού, όπου στεγάστηκε η Σχολή Εμποροπλοιάρχων αμέσως μετά την Επανάσταση, ενώ στην ίδια περιοχή μπορείτε να δείτε το Αρχοντικό του Κριεζή. Δυτικά στην πόλη, δεσπόζει το τετραώροφο Αρχοντικό του Τομπάζη, που ανήκει ήδη από το 1936 στη Σχολή Καλών Τεχνών και λειτουργεί ως παράτημά της που στεγάζει φοιτητές.

Το Μουσείο νεότερης ιστορίας της Ύδρας στεγάζεται στο χαρακτηριστικό και χτισμένο μέσα στα πεύκα Αρχοντικό του Γεωργίου και του Παύλου Κουντουριώτη.

Αν και η πόλη της Ύδρας συγκεντρώνει– και εύλογα- τη μερίδα του λέοντος στην προτίμηση των επισκεπτών του νησιού, οι λιγότερο γνωστές περιηγήσεις σε άλλα μέρη του νησιού θα κάνουν το Σαββατοκύριακό σας πραγματικά ”εξοχικό” και (αν εσείς θελήσετε) και περιπετειώδες.

Οι θαλάσσιες διαδρομές της Ύδρας είναι γνωστές αφού τα θαλάσσια ταξί είναι ίσως το συνηθέστερο μεταφορικό μέσο στην Ύδρα όπου πολύ δύσκολα θα συναντήσετε αυτοκίνητο.

Εξαιρετική θα βρουν οι λάτρεις του περπατήματος τη βόλτα έως τον Προφήτη Ηλία, αρκεί να φροντίσουν να προμηθευτούν καπέλο και νερό. Για τους περισσότερο… τολμηρούς, προτείνουμε την βόλτα μέχρι το άκρο της Ύδρας και το Μοναστήρι της Ζούρδας. Το περπάτημα θα διαρκέσει περίπου 3 ώρες, αλλά η θέα της Αθήνας και της Μήλου (!), καθώς και η εξαιρετική βιβλιοθήκη των καλογριών του μοναστηριού θα ανταμείψουν την προσπάθειά σας.

Με τα ταχύπλοα - ταξί από το λιμάνι μπορείτε να επισκεφτείτε παραθαλάσσιες τοποθεσίες και παραλίες που θα αλλάξουν άρδην την γνώμη σας περί των παραλιών του Αργοσαρωνικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αγιος Νικόλαος με τα πεντακάθαρα νερά και την συμπαθέστατη καντίνα.

Φαγητό
Επίσης με τα θαλάσσια ταξί μπορείτε να βρεθείτε στο Βλυχό και την υπέροχη ταβέρνα ”της Μαρίνας”, όπου θα διαπιστώσετε ότι εύκολα το γεύμα σας θα περιορίζονταν στο ξακουστό ζυμωτό ψωμί! Ενας άλλος κολπίσκος, αυτός στο Μαντράκι αποτελεί μια ακόμη καλή επιλογή. Στα ”μείον” του μέρους το ότι η μοναδική ταβέρνα επιμένει να επιβάλει σε υψηλότατη ένταση τις (λαϊκές) μουσικές επιλογές των ιδιοκτητών και στους πελάτες. Ωτοασπίδες και φύγατε!

Μέσα στην πόλη, η λειτουργούσα υπό νέα διεύθυνση ”Βίγλα” σας περιμένει. Η θαυμάσια βεράντα της υπόσχεται γεύμα με μια από τις ωραιότερες θέες της πόλης στην τιμή των περίπου 30 με 35 ευρώ το άτομο. Οικονομικότερη πρόταση, αλλά εξίσου καλή ποιότητα θα βρείτε στο ”Κρυφό Λιμάνι” στα παραλιακά σοκάκια. (Αν δεν ρωτήσετε κάποιον ντόπιο για το που βρίσκεται, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται πράγματι περί... κρυφού).

Διαμονή
Το ξενοδοχείο ”Mistral” (τηλ.: 22980 52509, 22980 53411) είναι ένα παλιό παραδοσιακό πέτρινο αρχοντικό, μόλις 3 λεπτά από το λιμάνι της Ύδρας. Αποτελείται από 18 δωμάτια (μονόκλινα, δίκλινα, τρίκλινα και studios), με μπάνιο, τηλέφωνο, κλιματισμό, ψυγείο, μουσική, τηλεόραση και χρηματοκιβώτιο. Το δίκλινο δωμάτιο κοστίζει 99 ευρώ, το special δίκλινο 130 ευρώ, ενώ το studio 4 ατόμων κοστίζει 160 ευρώ.

Το ξενοδοχείο Bratsera (τηλ.: 22980 53971) ήταν ένα εργοστάσιο σφουγγαριών κτισμένο το 1860, το οποίο μετά την πρόσφατη αναπαλαίωσή του, έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο γοητευτικά μικρά ξενοδοχεία της Ελλάδας, λίγα μόλις λεπτά από το λιμάνι της Ύδρας. Ολόκληρο το συγκρότημα περικλείεται από κήπους, ενώ στη μέση η πισίνα με τις κολώνες και τα τραπεζάκια κάτω από τις πέργκολες συνθέτουν ένα γαλήνιο σκηνικό. Το Bratsera διαθέτει 28 δωμάτια τυπικής υδραίικης αρχιτεκτονικής, όλα εξοπλισμένα με air condition, τηλέφωνο, τηλεόραση και ψυγείο. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 130 ευρώ, ενώ για τις σουίτες από 207 ευρώ.

Σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το λιμάνι της Ύδρας, ο ξενώνας Πιτυούσσα (τηλ.: 22980 52810) αποτελείται από 5 δωμάτια, το καθένα με το δικό του ξεχωριστό ύφος και στυλ. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι του ξενώνα διατηρούν το παραδοσιακό άρωμα, σε συνδυασμό με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Όλα τα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα με air condition, mini bar, τηλεόραση, CD player, DVD, θυρίδα και σεσουάρ. Το δίκλινο δωμάτιο θα σας στοιχίσει 65 ευρώ, ενώ το deluxe 75 ευρώ.

Το ξενοδοχείο Φαίδρα (τηλ. 22980 53330) βρίσκεται μόλις 3 λεπτά από το γραφικό λιμάνι της Ύδρας. Το ανακαινισμένο κτίριό του, κτισμένο σύμφωνα με την Υδραϊκή αρχοντική αρχιτεκτονική παράδοση, συνδυάζει τέλεια την άνεση και την πολυτέλεια, ενώ η οικογενειακή φιλοξενία συμπληρώνει την ζεστή και φιλική συντροφιά. Διαθέτει 3 σουίτες, ένα στούντιο και 2 δωμάτια πλήρως ανακαινισμένα, εξοπλισμένα με κουζίνα, air condition, δορυφορική τηλεόραση, τηλέφωνο, ξυπνητήρι και σεσουάρ. Το πρωινό σερβίρεται στο δωμάτιό σας, την ώρα που επιθυμείτε. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 120 ευρώ, ενώ για τις σουίτες από 250 ευρώ.

Λίγο πριν φύγετε από την Ύδρα, προμηθευτείτε τα σουβενίρ ή/και τα δώρα σας από την ”Κασσιόπεια”. Αν η εξυπηρετικότατη Βάλια δεν καλύψει τις... αγοραστικές σας ανάγκες θα ανταμειφθείτε οπωσδήποτε από το εσωτερικό του μαγαζιού με τις ατμοσφαιρικές σπηλιές που δεν είναι ντεκόρ, αλλά κομμάτια της ιστορίας του νησιού. Ο ίδιος άλλωστε ο χώρος που σήμερα στεγάζεται το μαγαζί αποτελούσε στο παρελθόν μέρος εγκαταστάσεων νηοεπισκευαστικής ζώνης.

(πηγή: www.in2life.gr, 10/5/2006)

Κέα

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου, η Κέα βρίσκεται υψηλά στη λίστα των δημοφιλέστερων προορισμών για το Σαββατοκύριακο. Αυτή ίσως είναι και η ”αδικία” σε βάρος της, καθώς οι φυσικές ομορφιές της δύσκολα εκτιμώνται σε δύο μόνο ημέρες. Οι ”βιαστικοί” επισκέπτες δεν προλαβαίνουν, συνήθως, να γνωρίσουν τα καλύτερα μέρη της –τα οποία απαιτούν χρόνο και, κυρίως, περπάτημα.

Για το λόγο αυτό, συνιστούμε εξαρχής μία πολυήμερη απόδραση στην Κέα. Αν, παρ’ όλα αυτά, δε διαθέτετε την πολυτέλεια του χρόνου, πάρτε βαθιά ανάσα, αποκλείστε τον ύπνο από το πρόγραμμά σας και ακολουθήστε μας στις μοναδικές διαδρομές του ιστορικού αυτού νησιού.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζουμε από το καράβι, αυτή της Κορησσίας, φυσικού λιμανιού της Κέας δεν εντυπωσιάζει –τουλάχιστον όχι όσο τα υπόλοιπα μέρη του νησιού. Η χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής εδώ, ενώ η μαγευτική φύση της Κέας δύσκολα διακρίνεται από αυτό το σημείο.

Παρ’ όλα αυτά, η Κορησσία είναι ανεπτυγμένη τουριστικά και, αν επιλέξετε να μείνετε εδώ σίγουρα δε θα βαρεθείτε –υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, cafe και bar που καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις και του πιο απαιτητικού επισκέπτη του Σαββατοκύριακου.

Περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια της Κορησσίας βρίσκεται το Βουρκάρι, η τουριστικότερη ίσως περιοχή του νησιού και δημοφιλέστερος προορισμός για τους ιστιοπλόους και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, τα οποία θα συναντήσετε στο μικρό λιμάνι του χωριού, όλα σχεδόν τα Σαββατοκύριακα του χρόνου.

Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, το Βουρκάρι σφύζει από ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εστιατόρια, bar, cafe και μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, το Γυαλισκάρι, με τα καταγάλανα νερά και τη χρυσή άμμο, συνθέτουν την εικόνα μιας περιοχής που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα κοσμοπολίτικα θέρετρα των Κυκλάδων.

Στην ενδοχώρα του νησιού, έξι χιλιόμετρα από την Κορησσία, η Ιουλίδα, πρωτεύουσα του νησιού, προσφέρει ένα θέαμα που κόβει την ανάσα: κατάλευκα διώροφα σπιτάκια, με στέγες κεραμιδιών, χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο. Περιττό, βέβαια, να αναφέρουμε ότι η θέα από εδώ είναι μαγευτική.

Αφήνουμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ της Βρύσης του Ροκομένου, από την οποία, σύμφωνα με το θρύλο, όποιος πιει νερό θα παντρευτεί κάτοικο του νησιού, και ανηφορίζουμε προς τη χώρα.

Τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα λευκά σπίτια, οι μικρές πλατείες, τα γραφικά εκκλησάκια και, βέβαια, η έλλειψη αυτοκινήτων δίνουν την εντύπωση ότι μεταφερθήκαμε σε άλλη εποχή. Πολλά από τα κτίρια της Ιουλίδας, όπως το Δημαρχείο και το παλιό σχολείο αποτελούν δείγματα μοναδικής νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής. Το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης φιλοξενεί ευρήματα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι τους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν.

Περίπου ενάμιση χιλιόμετρο μετά τον οικισμό, βρίσκεται ο φημισμένος Λέων της Κέας, ένα λιοντάρι σκαλισμένο πάνω σε βράχο, το οποίο χρονολογείται από τους αρχαϊκούς χρόνους. Ο μύθος λέει ότι ο ”Λιόντας” στάλθηκε από το Δία για να διώξει τις νύμφες που σκότωναν τις γυναίκες του νησιού.

Βγαίνοντας από την χώρα και κατευθυνόμενοι προς τα ανατολικά, συναντάμε δύο από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, Συκαμιά και Καληδονήχι. Καταγάλανα νερά και κπληκτικές αμμουδιές έχει, όμως, να επιδείξει και η νοτιοδυτική Κέα, ιδιαίτερα στις περιοχές Κούνδουρος και Ποίσσες.

Το μεγαλύτερο μέρος της φυσικής ομορφιάς της Κέας, όμως, βρίσκεται ”κρυμμένο” από τους κεντρικούς δρόμους και περιμένει υπομονετικά τους οδοιπόρους που θα το ανακαλύψουν. Τα λιθόστρωτα στο μεγαλύτερο μέρος τους μονοπάτια που αποτελούσαν το οδικό δίκτυο που συνέδεε τις τέσσερις πόλεις – κράτη των αρχαϊκών χρόνων, Ιουλίδα, Κορησσό, Ποιήεσσα και Καρθαία εκτείνονται σε μήκος 35 χιλιομέτρων και σας προ(σ)καλούν να διασχίσετε το νησί πεζοί.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε οκτώ διαφορετικές διαδρομές πεζοπορίας, ανάλογα με τις αντοχές σας –η μικρότερη διαδρομή καλύπτει 1,7 χιλιόμετρα και καταλήγει στην αρχαία Καρθαία που, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, πλην της πεζοπορίας, για να την επισκεφθείτε, και η μεγαλύτερη διασχίζει την ενδοχώρα του νησιού, φτάνοντας σε μήκος τα 11,8 χιλιόμετρα.

Σε πολλά σημεία της διαδρομής θα συναντήσετε τις ξύλινες πινακίδες της πεζοπορίας, που σας πληροφορούν για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσετε, καθώς και για το χρόνο που θα χρειαστείτε για να φτάσετε στον προορισμό σας –αν κάνατε το λάθος να ξεχάσετε τα αθλητικά σας παπούτσια στο σπίτι, υπολογίστε περίπου το διπλάσιο από αυτόν που αναγράφουν οι πινακίδες.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας, που επιβάλλεται να επισκεφθείτε ακόμη και αν δεν έχετε αρκετό χρόνο να δείτε καμία άλλη περιοχή της Κέας. Η συντομότερη διαδρομή για να φτάσετε εδώ είναι από τον οικισμό Σταυρουδάκι, και περιλαμβάνει σαράντα περίπου λεπτά πεζοπορίας στο λιθόστρωτο μονοπάτι που, περνώντας μέσα από πυκνή βλάστηση, και δίπλα από το Βαθυπόταμο, όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκε το αρχαίο θέατρο και τμήμα του συστήματος υδροδότησης της πόλης, καταλήγει στην παραλία Μικρές Πόλες.

Στο λόφο που υψώνεται πάνω από την παραλία, βρίσκονται τα ερείπια δύο αρχαίων ναών, της Αθηνάς και του Απόλλωνα, οι ανασκαφές στους οποίους έχουν φέρει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Η θέα της θάλασσας από το ύψωμα θα ανταμείψει ακόμη και τους ορκισμένους εχθρούς της πεζοπορίας.

Πώς θα πάτε

Από το λιμάνι του Λαυρίου εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια προς την Κέα, από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Για πληροφορίες δρομολογίων και κρατήσεις εισιτηρίων επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 22920 69006, 22920 26200 και 22920 60370.

Πού θα μείνετε

Στην Κέα θα βρείτε λίγα ξενοδοχεία και περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, περιλαμβάνουν ψυγείο, κουζίνα, air condition και… μπαλκόνια με εκπληκτική θέα στη θάλασσα.

Από τις καλύτερες επιλογές, το Saint George Bungalows (τηλ.: 22880 31385) στον Κούνδουρο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από μία από τις καλύτερες παραλίες της Κέας.

Για τους φίλους της έντονης νυχτερινής ζωής, προτείνουμε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Λεύκες (τηλ.: 22880 21443, 22880 21872) και Ωκεανίδα (τηλ.: 22880 21605, 22880 21960) στο κοσμοπολίτικο Βουρκάρι.

Φαγητοπωλεία – Καφεδοπωλεία

Ναι, έτσι λέγονται τα εστιατόρια και τα cafe στην Κέα!

Οι επιλογές σας σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση είναι πολλές, καθώς σχεδόν παντού στο νησί θα βρείτε ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και τη διάσημη αστακομακαρονάδα της Κέας, αλλά και ουζερί, cafe και μπαράκια. Ενδεικτικά προτείνουμε:

Τη Λαγουδέρα, στην Κορησσία, από τις λίγες, πλέον, ταβέρνες όπου θα απολαύσετε παραδοσιακότατη ελληνική κουζίνα –δοκιμάστε οπωσδήποτε παστίτσιο, μουσακά και κόκορα κρασάτο. Υπολογίστε περίπου 15-20 ευρώ το άτομο, μαζί με το κρασί.

Τον Αρίστο, στο Βουρκάρι, ακριβώς δίπλα στο κύμα, με φρέσκα θαλασσινά και σπεσιαλιτέ, φυσικά, την τοπική αστακομακαρονάδα. Περίπου 25 ευρώ το άτομο, μαζί με το κρασί.

Το cafe Εν Λευκώ στην Ιουλίδα διαθέτει τεράστιο μπαλκόνι με εκπληκτική θέα και μεγάλη ποικιλία σε επιτραπέζια παιχνίδια, που θα σας προσφέρουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την πεζοπορία.

Το Κόκκα Καφέ στο Βουρκάρι είναι η ιδανική λύση για πρωινό, σνακ και καφέ με θέα τη θάλασσα. Το βράδυ η μουσική δυναμώνει και ο επάνω όροφος λειτουργεί ως μπαρ.

Τα μπαρ Βινύλιο και Breeze στο Βουρκάρι παίζουν κυρίως ξένες mainstream επιτυχίες και υπόσχονται να σας κρατήσουν ξύπνιους μέχρι το πρωί, ενώ για τους φίλους της ελληνικής μουσικής προτείνουμε το Bida club στην Κορησσία.

(πηγή: www.in2life.gr, 4/5/2006)

Φλώρινα

Ο ποταμός Σακουλέβας που τη διασχίζει, τα πάρκα, το πράσινο, οι γραφικοί της λόφοι και το χιόνι που «κάθεται» στις γραφικές κεραμοσκεπές των σπιτιών της πόλης δημιουργούν ένα ειδυλλιακό χειμωνιάτικο τοπίο!

Η Φλώρινα είναι μία αρχοντική πόλη, γεμάτη ιστορικές μνήμες και παραδόσεις, γεμάτη ζωντάνια και φιλόξενους κατοίκους. Οι καμινάδες της καπνίζουν και ο αέρας ευωδιάζει ξύλο και ζυμωτό ψωμί. Η εποχή είναι η πιο κατάλληλη για να συνδυάσετε μια επίσκεψη σε αυτή την αρχοντική πόλη και ταυτόχρονα να κάνετε πολλές εκδρομές τριγύρω και σκι σε ένα πολύ καλό χιονοδρομικό κέντρο, το Βίτσι.

Γνωριμία με την πόλη
Η Φλώρινα έγινε γνωστή την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο λόγω της καίριας θέσης της. Από το 18ο αιώνα εξελίχθηκε σε εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο με έντονη πολιτιστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα. Φιλοξένησε τις πιο σημαντικές μορφές του Μακεδονικού Αγώνα.
Για να απολαύσετε την καλύτερη θέα στην πόλη πρέπει να ανεβείτε στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα. Ύστερα περπατήστε στο κέντρο, δίπλα στο Σακουλέβα. Εκεί γυρίστηκε και η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».
Συνεχίστε τη βόλτα σας με προσκύνημα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που είναι η προστάτιδα της πόλης. Περιπλανηθείτε μέσα στη γραφική αγορά και ψωνίστε αναμνηστικά δωράκια.
Επισκεφτείτε, επίσης, τα τρία μουσεία: Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Σύγχρονης Τέχνης. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα δείτε αγάλματα και εργαλεία. Θαυμάστε το άγαλμα της θεάς Αρτεμης, η λατρεία της οποίας ήταν ευρέως διαδεδομένη στην περιοχή. Το Λαογραφικό Μουσείο και το Σύγχρονης Τέχνης βρίσκονται απέναντι, στις όχθες του Σακουλέβα ποταμού. Αξίζει, όμως, να δείτε και την Πινακοθήκη, όπου παρουσιάζονται έργα σύγχρονων Φλωρινιωτών ζωγράφων. Πρόκειται για ένα μουσείο που σπάνια συναντά κανείς μακριά από μεγάλες πόλεις και που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Κάντε μία βόλτα και από το ζωολογικό κήπο της πόλης, που φιλοξενεί πολλά ζώα από την πανίδα της χώρας μας. Στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα θα δείτε και το εκτροφείο θηραμάτων, όπου εκτρέφονται και ζουν ελεύθερα για αναπαραγωγή ελάφια, αγριογούρουνα, ζαρκάδια και άλλα ζώα.

Εκδρομές
Αφήνοντας πίσω σας την πόλη, αρχίστε την ανακάλυψη της μαγευτικής φύσης της περιοχής.
Ξεκινήστε από το γραφικό Νυμφαίο στις πλαγιές του Βέρμιου, όπου θα εντυπωσιαστείτε από τον παραδοσιακό οικισμό και η θέα θα σας κόψει την ανάσα.
Το εκδρομικό ενδιαφέρον της περιοχής φυσικά εστιάζεται στις Πρέσπες, έναν από τους μεγαλύτερους, πιο σημαντικούς και πιο όμορφους υγροβιότοπους της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν πραγματικό παράδεισο, ο οποίος -ευτυχώς!- μέχρι σήμερα έχει παραμείνει σε μεγάλη έκτασή του ανέγγιχτος από τους καταστροφείς της φύσης (μια... φυλή που ευδοκιμεί στην υπερήφανη κατά τ' άλλα πατρίδα μας). Οι λίμνες απέχουν μόλις σαράντα χιλιόμετρα από τη Φλώρινα. Σύμφωνα με την ιστορία, στην αρχαιότητα, στη θέση τους βρισκόταν η λίμνη Δασσαρίτιδα. Σήμερα οι Πρέσπες εκτείνονται σε 300.000 στρέμματα. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το γραφικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Ανεβείτε στο λόφο Κούλα, απ? όπου θα έχετε θαυμάσια θέα. Μπροστά σας η Μικρή Πρέσπα και αριστερά, προς το βορρά, η Μεγάλη Πρέσπα. Τα νερά της Μεγάλης Πρέσπας έχουν μπλε χρώμα. Λίγο πιο πάνω από τη λίμνη θα συναντήσετε το γραφικό χωριό Αγιος Γερμανός ?το μεγαλύτερο της περιοχής? με τη θαυμάσια εκκλησία του που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.
Στη Μεγάλη Πρέσπα, αν είστε τυχεροί, θα παρατηρήσετε μερικά από τα πιο όμορφα και πιο σπάνια πτηνά της ελληνικής πανίδας. Απαραιτήτως θα επισκεφτείτε τα ασκηταριά και θα θαυμάσετε τις μοναδικές βραχογραφίες. Το πιο ενδιαφέρον από τα ασκηταριά είναι εκείνο της Παναγίας Ελεούσας. Στο ασκηταριό της Μικρής Ανάληψης θα δείτε βραχογραφίες της Παναγίας της Δεξιοκρατούσας, οι οποίες χρονολογούνται από το 15ο αιώνα. Ένα γραφικό ψαροχώρι επάνω στη Μεγάλη Πρέσπα είναι οι Ψαράδες, που θα το δείτε έτσι κι αλλιώς, γιατί από εκεί ξεκινούν όλες οι βόλτες σας στη λίμνη.

Σπορ
Τα βουνά Βαρνούντας, Βέρνος, Τρικλάριο και Βόρρας είναι ιδανικά όχι μόνο για πεζοπορία, αλλά και για αναρρίχηση, ποδηλασία βουνού, ορειβασία... Στο γραφείο «Συνοδοί Βουνού Φλώρινας» θα βρείτε έμπειρους εκπαιδευτές που θα σας γνωρίσουν με ασφάλεια τα μυστικά της φύσης της. Οι φαν του σκι πηγαίνουν λίγο πιο έξω από το Πισοδέρι, στη θέση Βίγλα. Εκεί λειτουργεί ένα πολύ καλό (σε υποδομές) χιονοδρομικό κέντρο. Διαθέτει τρεις κανονικές πίστες και μία πίστα αντοχής, δύο αναβατήρες και ένα μοντέρνο και με όλες τις ανέσεις σαλέ. Το χιονοδρομικό κέντρο είναι αρκετά ήσυχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους λάτρεις του σκι.

Πληροφορίες
* Μετάβαση: H Φλώρινα απέχει 580 χλμ. από την Αθήνα και 160 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να πάτε με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ (τηλ. Αθήνας: 210-5130427 και Θεσ/νίκης: 2310-522161) ή με το τρένο (ΟΣΕ τηλ. Αθήνας: 210-5297777 και Θεσ/νίκης: 2310-517517). Αν όμως βιάζεστε, μπορείτε να πάτε με το αεροπλάνο μέχρι την Καστοριά. Η Φλώρινα απέχει από εκεί μόλις 55 χλμ. Θα χρησιμοποιήσετε ταξί ή τοπικό λεωφορείο.
* Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 23850 Αστυνομία: 22222 Δήμος: 28400

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Δοκιμάστε μοναδικές πικάντικες γεύσεις: σούπες, κεμπάπ, σουτζουκάκια, σουτζούκι, κόκκινες πιπεριές, λουκάνικα και λιμνίσια ψάρια από τις Πρέσπες. Γευτείτε ντόπια πιάτα σε δύο καλές ταβέρνες της πόλης: τον Όλυμπο και την Πρέσπα. Γευτείτε και τα υπέροχα φλωρινιώτικα γλυκά.
* Η νυχτερινή μεταμόρφωση της πόλης είναι εντυπωσιακή. Περάστε απ? όλα τα στέκια στο κέντρο και κοντά στο ποτάμι, για να έχετε μία πλήρη εικόνα...
* Θα βρείτε πολύ όμορφα υφαντά, κιλίμια και φλοκάτες. Αγοράστε τα καλάθια που φτιάχνουν εκεί, πήλινα και ξύλινα διακοσμητικά αντικείμενα. Από τρόφιμα να πάρετε φασόλια ξερά, γίγαντες και κόκκινες πιπεριές, φρούτα και γλυκά του κουταλιού. Θα βρείτε και πολύ καλά κρασιά από το Αμύνταιο.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Μερικά από τα καλύτερα ταξιδιωτικά sites

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι είναι οι ταξιδιώτες που εμπιστεύονται το internet όχι μόνο για την κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων, αλλά και για την επιλογή ξενοδοχείου, την ενοικίαση αυτοκινήτου και την ανταλλαγή ταξιδιωτικών εμπειριών με ανθρώπους από κάθε σημείο του πλανήτη.

Εμείς αναζητήσαμε ανάμεσα στα πολυάριθμα ταξιδιωτικά sites μερικά από τα καλύτερα σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητα, τα φιλικά προς το χρήστη χαρακτηριστικά και την αισθητική τους, και σας τα παρουσιάζουμε.

Η λίστα που ακολουθεί δεν περιλαμβάνει τα δημοφιλέστερα ταξιδιωτικά site, όπως τα Expedia, Tripadvisor και Travelocity, ή τα επίσημα site των αεροπορικών εταιρειών, όχι επειδή δεν τα θεωρούμε άξια αναφοράς, αλλά λόγω της δημοτικότητας που ήδη απολαμβάνουν -η αναζήτηση επικεντρώθηκε στα πρωτότυπα, άγνωστα εν πολλοίς, site που έχουν κάτι νέο και διαφορετικό να προσφέρουν στο χρήστη τους.

Είτε, λοιπόν, τρέχετε για τα εισιτήρια του αυριανού σας ταξιδιού, είτε προγραμματίζετε εγκαίρως τις καλοκαιρινές σας διακοπές, είτε αναζητάτε τον επόμενο προορισμό σας, μη φύγετε πριν επισκεφθείτε τους παρακάτω δικτυακούς τόπους.

Concierge.com

Το site του δημοφιλούς ταξιδιωτικού περιοδικού Conde Nast Traveler διαθέτει όλο το περιεχόμενο του περιοδικού, καθώς και μοναδικά ταξιδιωτικά άρθρα και tips. Οι αναζητήσεις γίνονται με βάση τον προορισμό, το ξενοδοχείο ή τη δραστηριότητα –όπως κρουαζιέρα ή σκι. Εδώ θα βρείτε, επίσης, τις διάσημες λίστες του περιοδικού, όπως τα καλύτερα ξενοδοχεία ή τα πολυτελέστερα spa στον κόσμο, καθώς και μετατροπείς συναλλάγματος, χάρτες και πληροφορίες για τον καιρό σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Flyertalk.com

Το FlyerTalk, που ιδρύθηκε το 1998 από έναν απογοητευμένο πελάτη των προγραμμάτων Frequent Flyer των αεροπορικών εταιρειών, επιτρέπει στους χρήστες του να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν καλύτερα τα μίλια που κερδίζουν στα προγράμματα frequent flyer, τους πόντους της πιστωτικής τους κάρτας, όπως και αυτούς των ξενοδοχείων. Κάθε αεροπορική εταιρεία έχει το δικό της forum συζητήσεων, ενώ υπάρχει και live chat, για απορίες της τελευταίας στιγμής.

Gridskipper.com

Ιδιοκτησία της… αυτοκρατορίας του Internet Gawker Media, το Gridskipper αυτοαποκαλείται ”αστικός ταξιδιωτικός οδηγός” και είναι ακριβώς αυτό: ένας οδηγός για τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, με πληροφορίες που προέρχονται, κυρίως, από e-mail χρηστών και άρθρα εφημερίδων. Οι πιο πρόσφατες από αυτές, μάλιστα, περιλαμβάνουν ένα blog σχετικά με τις διαδηλώσεις στο Παρίσι και ένα διαδραστικό χάρτη με όλα τα μπαρ της Νέας Υόρκης. Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πιο πρόσφατες πληροφορίες δημοσιεύτηκαν πριν από έξι μήνες ή και περισσότερο.

HotelChatter.com

Αυτό το site περιλαμβάνει μη λογοκριμένες κριτικές ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο. Εδώ θα βρείτε τα θετικά, τα αρνητικά και τα… απαράδεκτα αναρίθμητων ξενοδοχείων, από το Σικάγο μέχρι τη Βαρκελώνη και από το Τόκυο μέχρι τη Μελβούρνη. Η κατηγορία ”Hotel Hell” περιλαμβάνει ιστορίες τρόμου (όπως αυτή για τα έντομα που βρέθηκαν σε κρεβάτι του ξενοδοχείου Pembridge Palace Hotel στο Λονδίνο), η κατηγορία ”Hotel Heaven” αποδίδει τα εύσημα στα ξενοδοχεία που το αξίζουν, και το ”Celebrity Scoops” θα σας δώσει πληροφορίες για τα ξενοδοχεία όπου εθεάθησαν οι αγαπημένοι σας star. Μοναδικό μελανό σημείο του site είναι η σχετική δυσκολία που θα συναντήσετε αν θελήσετε να αναζητήσετε πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο.

IgoUgo.com

Αν το ταξίδι σας βρίσκεται ακόμη σε… εμβρυακό στάδιο και αναζητάτε έμπνευση, αυτό είναι το ιδανικότερο site για να αρχίσετε την αναζήτησή σας. Οι συγγραφείς του IgoUgo γράφουν λεπτομερή ταξιδιωτικά άρθρα για ταξίδια που πραγματοποίησαν πρόσφατα, με αποτέλεσμα να βρίσκετε εδώ πληροφορίες σχετικά με οτιδήποτε ψάχνετε –από το πώς να περάσετε ένα 24ωρο στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας μέχρι τα καλύτερα ξενοδοχεία στο Σικάγο. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του site είναι ότι όποιος από τους χρήστες του το επιθυμεί μπορεί να γράψει το δικό του travel journal το οποίο ανταμείβεται με πόντους οι οποίοι ανταλλάσσονται με κάρτες δώρων και μίλια προγραμμάτων frequent flyer.

Kayak.com

Σε αντίθεση με άλλα μεγάλα sites αναζήτησης πτήσεων, το Kayak περιλαμβάνει τις πτήσεις αρκετών low cost airlines, όπως της Jet Blue και της Spirit Airlines. Διαθέτει επίσης αρκετά χαρακτηριστικά φιλικά προς το χρήστη, όπως η αποθήκευση του αεροδρομίου αναχώρησης, η αναζήτηση ανάμεσα σε διαφορετικά αεροδρόμια (για άφιξη και αναχώρηση) ταυτόχρονα και η δυνατότητα διαγραφής των πτήσεων που δεν ταιριάζουν στις ώρες του ταξιδιού σας.

Priceline.com

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το eBay των ταξιδιωτών. Στο Priceline μπορείτε να ορίσετε το χρηματικό ποσό που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή ένα αεροπορικό εισιτήριο και να δείτε τις ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αν, για παράδειγμα, ορίσετε την τιμή στα 90 ευρώ για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου 4 αστέρων στη Νέα Υόρκη, έχετε αρκετές πιθανότητες να μείνετε σε ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία της πόλης. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους χρήστες του site, σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, μπορείτε να βρείτε δωμάτια πολυτελών ξενοδοχείων ακόμη και με 50 ευρώ. Αξίζει ένα κλικ, έστω και μόνο για να δοκιμάσετε την τύχη σας.

SeatGuru.com

Εδώ θα βρείτε λεπτομερείς χάρτες των θέσεων των αεροσκαφών περισσότερων από 30 αεροπορικών εταιρειών. Οι θέσεις εμφανίζονται με χρώματα, που τα κατηγοριοποιούν ανάλογα με την ποιότητά τους –η πράσινη θέση είναι καλή, το κίτρινο χρώμα απαιτεί την προσοχή σας, ενώ το κόκκινο κάθισμα καλύτερα να το αποφύγετε. Αφού επιλέξετε την αεροπορική εταιρεία και το αεροπλάνο με το οποίο θα πετάξετε, επισκεφθείτε το SeatGuru για να δείτε ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκεται η θέση σας, καθώς επίσης και ποιες παροχές (όπως video ή πρόσβαση στο internet) διαθέτει.

Airtickets.gr

Η ελληνική εκδοχή των μεγάλων ταξιδιωτικών sites στέκεται επάξια απέναντι στους ανταγωνιστές της, προσφέροντας πολλές επιλογές αναζήτησης πτήσεων, ξενοδοχείων και αυτοκινήτων προς ενοικίαση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Για όσους αναζητούν έμπνευση σχετικά με το επόμενο ταξίδι τους, παρέχεται η δυνατότητα θεματικής αναζήτησης, με κατηγορίες που περιλαμβάνουν κρουαζιέρες, μουσικά events, ταξίδια νεονύμφων, εξωτικούς προορισμούς και περιπετειώδεις διακοπές.

(πηγή: www.in2life.gr, 2/5/2006)