Αργιθέα

Η περιοχή της Αργιθέας, Ανατολική και Δυτική, απλώνεται γεωγραφικά στο νοτιοανατολικό άκρο του Νομού Καρδίτσας και συνορεύει ανατολικά με το νομό Άρτας και με το νομό Ευρυτανίας στα νότια.

Με ιστορία που ξεκινά από τα βάθη των αιώνων, η περιοχή κατοικήθηκε από την αρχαιότητα και είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η περιοχή ήταν λημέρι του Καραϊσκάκη και άλλων ηρώων της Επανάστασης. Κατά τη νεότερη ιστορία και πιο συγκεκριμένα το 1944, από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβρη, το χωριό Πετρίλο ήταν έδρα της Ελληνικής Κυβέρνησης υπό τον καθηγητή Αλέξανδρο Σβώλο.

Η κοινότητα της Ανατολικής Αργιθέας περιλαμβάνει τα χωριά Βλάσι, Πετρίλο, Δροσάτο, Πετροχώρι, Φουντωτό, Λεοντίτο, Κουμπουριανά, Στεφανιάδα αλλά και μικρότερους οικισμούς, που βρίσκονται διάσπαρτοι στις πλαγιές και τα λαγκάδια μιας περιοχής που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες πολυδιαφημισμένες και πολυσύχναστες. Αντιθέτως έχει να επιδείξει αξεπέραστη φυσική και άγρια ομορφιά η οποία έχει παραμείνει αλώβητη (ευτυχώς) στο πέρασμα των χρόνων.

Αγαπητοί συνταξιδιώτες, πριν ανηφορήσουμε πρέπει και οφείλω να σας ξεκαθαρίσω τα εξής: Η περιοχή ενδείκνυται μόνο για όσους θέλουν να χαρούν τη φύση και να εξερευνήσουν τις ομορφιές της. Πολυτέλειες και τέτοια συναφή η περιοχή δε διαθέτει και εύχομαι ποτέ να μην το κάνει.

Τα λίγα που διαθέτει πλουσιοπάροχα, είναι φιλοξενία και αγάπη. Φύση και άνθρωποι σε αυτόν τον τόπο πορεύονται αρμονικά, μάλλον πορεύονται υποστηρικτικά. Πουθενά δεν έχω ξαναδεί την τόση αγριότητα του τοπίου και τον φόβο που σου προκαλεί σε κάποια σημεία, να στην απαλύνει στο μέγιστο η γλυκύτητα των ντόπιων.

Ευχόμενoι λοιπόν, να αναζητάτε ”λίγα” προσυπογράφουμε ότι θα αποταμιεύσετε ομορφιά και θα εισπράξετε καλοσύνη. Αν αναζητάτε κάτι άλλο, απλώς αλλάξτε προορισμό.

Θα ξεκινήσουμε από το Μουζάκι, κωμόπολη του νομού Καρδίτσας, και θα ανηφορίσουμε προς το Πευκόφυτο. Για την ιστορία, τα προηγούμενα χρόνια το Μουζάκι ήταν το σημείο συνάντησης όλων των Αργιθεατών, που κατέβαιναν περπατώντας από τα χωριά για να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Τώρα απλώς κάνουν μια στάση για να φορτώσουν τα απαραίτητα, και όχι μόνο, στα οχήματά τους.

Επόμενος σταθμός, ανηφορίζοντας ανάμεσα σε έλατα και αιωνόβιες οξιές, είναι το εκκλησάκι του Άγιου Νικολάου, στην περιοχή Οξιά σε υψόμετρο 1.500 μέτρων. Βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο της οδικής διαδρομής. Από εκεί περνάει το διεθνές μονοπάτι Ε4. Το Χειμώνα αυτό το σημείο είναι απροσπέλαστο λόγω χιονιού. Η ομίχλη, ακόμη και το κατακαλόκαιρο πολλές φορές, δημιουργεί το τέλειο σκηνικό.

Κάθε χρόνο αρχές Ιουλίου, στην Οξιά, διοργανώνεται το Παναντάμωμα των Αργιθεατών με χορούς και τραγούδια από την περιοχή καθώς και με άλλες εορταστικές εκδηλώσεις. Ο κλειστός (είδος χορού) πρωταγωνιστεί, συνοδεία πολλών παραδοσιακών εδεσμάτων.

Κατηφορίζοντας από την Οξιά, έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη μας οδηγεί στο Χωριό Πετρίλο, έδρα της Κοινότητας της Ανατολικής Αργιθέας. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μ. και αποτελείται από πολλούς μικρούς οικισμούς. Από εκεί περνάει το διεθνές μονοπάτι Ε4. Στην πηγή ”Βρύσες” υπάρχει καταρράκτης ύψους 20 μέτρων. Από τη θέση ”Κούλια” βλέπει κανείς την ευρύτερη περιοχή. Οι έχοντες διάθεση εξερεύνησης ας οδηγηθούν στην ανεξερεύνητη σπηλιά ”Κατσαρού” στην ομώνυμη θέση.

Δεύτερη επιλογή είναι το χωριό Βλάσι, 27 χιλιόμετρα από το Μουζάκι το οποίο είναι χτισμένο στη σκιά της Καράβας σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Στον κεντρικό δρόμο υπάρχουν καφενεία, ψησταριές αλλά και βενζινάδικο. Πάνω από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι της Γεννήσεως της Θεοτόκου, το οποίο χτίστηκε αρχές του 17ου αιώνα. Ανατολικά του Χωριού ρέει ο ποταμός Βλασιώτης.

Οι τριγύρω κορυφές ”Σχιζόκαραβο” στα 2.184 μέτρα η οποία συνδέεται με το μονοπάτι Ε4 και ”Βουτσικάκι” στα 2.154 μέτρα, είναι κατάλληλες για ορειβασία. Από τα υψηλότερα σημεία που μπορεί να δει κανείς την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα και το Θεσσαλικό κάμπο.

Περνώντας από τον ποταμό Πετριλιώτη κοιτώντας απέναντι διακρίνουμε τον πετρόκτιστο Δροσάτο. Πάνω στο δρόμο συναντάμε τον οικισμό Μαντζουραίϊκα και συνεχίζουμε για το Παλαιοχώρι και το Φουντωτό. Απέναντι απλώνεται το Λεοντίτο, 40 χιλιόμετρα από το Μουζάκι και σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Λόγω καταγωγής, εδώ μένουμε.

Κατηφορίζοντας και περνώντας το ποτάμι και τον εγκαταλελειμμένο νερόμυλο του Παληαντώνη ο ανηφορικός δρόμος μας οδηγεί στην Πλατεία του Χωριού. Ο αιωνόβιος πλάτανος -που αποτελεί για το μέγεθός του αξιοθέατο για την περιοχή- σκεπάζει όλη την πλατεία. Το καφενεδάκι στην άκρη, το οποίο μένει ανοιχτό σχεδόν όλο το χρόνο είναι σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων. Θυμάμαι τα καλοκαίρια... Οι βόλτες στο ποτάμι και το υποτυπώδεις ψάρεμα πεστρόφων ήταν απόλαυση. Η εξερεύνηση των βουνών ήταν κάθε φορά μια έκπληξη. Οι πίτες, η μπομπότα και ο πλαστός ακόμη προκαλούν τον ουρανίσκο μου.

Στην κορυφή του χωριού δεσπόζει η πρόσφατα ανακαινισμένη πλακοσκέπαστη εκκλησία του Άγιου Χαραλάμπου, ιστορικό μνημείο για την περιοχή. Από εκεί ξεκινάει και δρόμος που οδηγεί υψηλότερα, στις πολλές πηγές της περιοχής με κυριότερη την πηγή ”Κλιδέρα” κοντά στη μαγευτική τοποθεσία ”Μέγα Στανός”. Τριγύρω οι κορυφές ”Ντελίδιμι” και ”Τσουρνάτο” με υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, δημιουργούν το τέλειο κάδρο. Η ανεμπόδιστη θέα από το σημείο σε μεταφέρει σε περιοχές της Άρτας και της Ευρυτανίας.

Ο Γιώργος Καραϊσκάκης έμενε στο χωριό, δίπλα από την εκκλησία της Άγιας Παρασκευής, κοντά στην πλατεία και πρόβαλε μεγάλη αντίσταση στις μάχες με τους Τούρκους στη θέση ”Τουρκομνήματα”. Στη θέση ”Καλυβάκια” βρέθηκαν αρχαία ευρήματα που πιθανότατα ανήκουν στους Αρχαίους Αθαμάνες που κατοίκησαν στην περιοχή.

Από το χωριό ξεκινάει μονοπάτι για το Μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιάς. Οδικώς φτάνει κανείς στρίβοντας δεξιά της διασταύρωσης για το Λεοντίτο περνώντας τη γέφυρα του Παραπόταμου του Αχελώου ”Κρυόρεμα”.

Το σημαντικό μνημείο της Μονής Σπηλιάς, χρονολογείται από το 17ο αιώνα και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1300 μέτρων. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αγώνα του 1821, καθώς σε αυτό είχε την έδρα της η Επαναστατική Κυβέρνηση το 1876. Η περιοχή γύρω από το μοναστήρι έχει θεωρηθεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Άλλο ένα θρησκευτικό μνημείο στην περιοχή είναι η μονή Ι.Μ. Κωστή. Βρίσκεται μεταξύ των Χωριών Κουμπουριανά και Στεφανιάδα και είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Η χρονολογία ίδρυσης είναι άγνωστη. Ωστόσο στην επιγραφή αγιογράφησης αναφέρεται το έτος 1759 και στην κολυμπήθρα το έτος 1007.

Στο Χωριό Κουμπουριανά το οποίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.050 μέτρων δεσπόζει η μεγάλη πλατεία ”Μπλούνος”. Η περιοχή ”Κάτω Χώρα” είναι ο παλαιότερος οικισμός και έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός Χώρος, εξαιτίας ερειπίων και αρχαίων τάφων που βρέθηκαν εκεί.

Πολύ κοντά στην Ι.Μ. Σπηλιάς βρίσκεται και αξίζει να επισκεφτεί κανείς τη Λίμνη Στεφανιάδας που σχηματίστηκε το 1963- 1964 μετά από κατολίσθηση. Έχει επιφάνεια 175 στρέμματα και βάθος 120 μέτρα. Το χωριό είναι χτισμένο 3 χιλιόμετρα από εκεί, σε υψόμετρο 930 μέτρων.

Από τις τόσες φορές που έχω επισκεφτεί την περιοχή οδηγούμαι στα εξής συμπεράσματα:

Η περιοχή είναι απότομη και θέλει προσοχή. Αν και τα περισσότερα τμήματα του κεντρικού οδικού άξονα είναι ασφαλτοστρωμένα, η απότομη κλίση καθώς και οι στενοί δρόμοι απαιτούν μικρές ταχύτητες. Σε κάποια σημεία -λόγω των πολλών πηγών αλλά και των κακών καιρικών συνθηκών κατά τους Χειμερινούς μήνες- δημιουργούνται κατολισθήσεις.

Η εξερεύνηση της περιοχής από φυσιολάτρεις και λοιπούς περιηγητές θα είναι πάντα μια έκπληξη. Μία επίσκεψη δε φτάνει. Η εναλλαγή του τοπίου, οι πολλές φυσικές πηγές, τα ποτάμια, το ψάρεμα στους παραπόταμους του Αχελώου, η ορειβασία και η αναρρίχηση είναι μερικές από τις δραστηριότητες που προσφέρονται πλουσιοπάροχα.

Είναι απαγορευτικό να ξεκινήσει κανείς προς τα εκεί Χειμώνα. Αν κανείς το τολμήσει κινδυνεύει να μείνει μέχρι να ξεχειμωνιάσει. Κατάλληλη εποχή θεωρείται η Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Ειδικά το Καλοκαίρι, γιατί οι ντόπιοι επιστρέφουν, τα καφενεία- ψησταριές ανοίγουν, οι πλατείες γεμίζουν και η φύση είναι στα καλύτερά της.

Στα βουνά κυριαρχούν οι μυρωδιές από το τσάι και τη ρίγανη. Η ηρεμία της φύσης μπορεί να διακοπεί μόνο από τα κελαηδίσματα των κουδουνιών των αιγοπροβάτων. Οι μοναδικές γευστικές λιχουδιές σε κάθε μαγειρειό, οι πίτες που θα σας φιλέψουν, συνοδεία τσίπουρου και λουκουμιού, είναι εικόνες και στιγμές που συνθέτουν την καθημερινότητα και τη ζωή στην Ανατολική Αργιθέα.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επίσης, πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. Σημαντικότερες εξ αυτών, και αξίζει πιστεύω να αναφερθούν, ήταν η έκθεση Φωτογραφίας του αείμνηστου Φωτογράφου της Αντίστασης, Σπύρου Μελετζή, καθώς και το Συνέδριο με θέμα ”Η Αργιθέα στην περίοδο της Τουρκοκρατίας” στο Πολιτιστικό κέντρο του Λεοντίτου, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου ”ο Πλάτανος”. Το βέβαιο είναι ότι έπεται και συνέχεια και την περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον.

Πολιτιστικό γεγονός βεβαίως είναι και τα πανηγύρια που διοργανώνονται με ή χωρίς αιτία. Το πιθανότερο είναι κατά τις βραδινές ώρες από κάπου να αντιλαλούν διπλοπενιές…ή μάλλον καλύτερα οι ήχοι του κλαρίνου. Όσοι τύχει να παραβρεθείτε μη διστάσετε να σύρετε το χορό, γιατί σίγουρα θα προσκληθείτε.

Ξενώνες και Φαγητό
* Ξενώνας ”Μπάμπη Κορλού” στο Λεοντίτο. Τηλ: 2445032094
* Ξενώνας ”Λιβάδια” στο Πετρίλο. Τηλ: 24450-31109
* Ξενοδοχείο ”Κουτσικουρής” κοντά στην περιοχή Οξιά. Τηλ: 24450-41296
* Ψησταριά- καφέ ”Ο Πλάτανος” στο Λεοντίτο. Τηλ: 24450-31757
* Ταβέρνα – Ψησταριά ”Το Διάσελο” στα Μαντζουρέικα. Τηλ. 24450-32213
* Καφενείο- Ψησταριά ”Ο Βάιος” κοντά στη Μονή Σπηλιάς. Τηλ: 24450-32020
* Καφέ – Ψησταριά ”Το Μακρυβούνι” με θέα τη Λίμνη της Στεφανιάδας. Τηλ: 6974788640
* Καφέ- Ψησταριά ”Χάνι Νασιώκα” Σε κομβικό σημείο του κεντρικού δρόμου για την Ι.Μ. Σπηλιάς, δίπλα στο ποτάμι. Τηλ: 24450- 31716

Γνωρίζοντας λοιπόν πτυχές της καθημερινότητας των προγόνων μου, ένα θα πω τελικά. Αν η στάχτη στο τζάκι ήταν ικανή να σε ζεστάνει, αν ο ποδαρόδρομος 40 χιλιομέτρων για αναζήτηση τροφής ήταν καθημερινότητα και εσύ μπορούσες να γιορτάζεις χορεύοντας ”Κλειστό”, απλά ήσουν Αργιθεάτης. Αν είσαι απόγονος απλά μην ξεχνάς να επιστρέφεις...

(πηγή: www.in2life.gr, 21/11/2006)

Λαπωνία

Η Λαπωνία είναι μια περιοχή της Βορειοδυτικής Ευρώπης πολύ... περίεργη αλλά, ακριβώς γι’ αυτό, αξίζει κανένας να την επισκεφτεί. Δε μοιάζει με καμιά άλλη. Μόνιμη συντροφιά της είναι το κρύο που, τους χειμωνιάτικους μήνες, φτάνει το -10ο και, μόνο για ένα σύντομο καλοκαιρινό διάστημα, κάνει - για τους Λάπωνες - πολλή ζέστη, έχουν, δηλαδή, +11,500. Τότε όμως, δέχονται οι κάτοικοι μια γενναία επίθεση κουνουπιών.

Η Λαπωνία είναι χωρισμένη πολιτικά και ανήκει 4 χώρες: στη Νορβηγία που κατέχει τις ορεινές περιφέρειες Φινμαρκέτ και Τρόμσε, στη Φινλανδία και στη Ρωσία που τους ανήκουν αντίστοιχα η επαρχία Ουλεόβοργ και τμήμα της χερσονήσου Κόλα, γεμάτες ποτάμια και λίμνες και στη Σουηδία που έχει οροσειρές αλλά και στενές κοιλάδες με λιμνές.

Οι Λάπωνες, "Σάμις" όπως προτιμούν να λέγονται, είναι κοντοί, με πλατιά πρόσωπα και λευκοκίτρινη όψη. Η γλώσσα τους έχει πολλές κλίσεις και πτώσεις και μοιάζει με την Φινλανδική. Ασχολούνται με τη μαγεία και τη μαντική κι είναι πολύ επιτήδειοι στο σκάλισμα κεράτων από ταράνδους ή κατασκευασμάτων από δέρματα.

Μια πολύ αξιόλογη μικρή και γνωστή πόλη είναι το Φίνμαρκ που έχει γύρω στις 2.000 βραχογραφίες. Εκείνο που θαυμάζει κανένας περισσότερο σ’ αυτές είναι η ζωντάνια τους. Παραστάσεις ανθρώπων, ζώων, πουλιών, πλοίων προβάλλουν μπροστά σου και δεν μπορείς να πιστέψεις πως έρχονται από τα βάθη των αιώνων, κουβαλώντας μαζί τους δείγματα πολιτισμού της μακρινής εκείνης εποχής.

Αν σ’ όλα τα περίεργα προσθέσεις και το φως της ημέρας που διαρκεί, σχεδόν, όλο το εικοσιτετράωρο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα κάνει κανένας ό,τι μπορεί για να καταφέρει να επισκεφτεί αυτήν την ιδιάζουσα χώρα των ταράνδων, της λευκής αρκούδας και των μάγων της φυλής.

(πηγή: www.alpha1-2-3.gr)

Ζανζιβάρη

Αρώματα μπαχαρικών, παλάτια σουλτάνων, δάση και τροπικές παραλίες. Στο μικρό νησί του Ινδικού, εκεί όπου η αφρικάνικη ψυχή συναντάει τις αραβικές παραδόσεις, ο ταξιδιώτης βρίσκεται ξαφνικά στη μέση ενός κόσμου που ακολουθεί τη δική του πορεία στην εξέλιξη του σύμπαντος.

Tρεις ώρες διαρκεί το θαλάσσιο ταξίδι από το λιμάνι του Νταρ Ες Σαλαάμ μέχρι τη Ζανζιβάρη, και είναι αρκετές για να ξεχάσεις τη χαοτική ατμόσφαιρα της αφρικάνικης μεγαλούπολης και να αφεθείς στη μαγεία του θαλάσσιου τοπίου. Τα νερά του Ινδικού είναι τόσο τιρκουάζ όσο και στις αφίσες των τουριστικών γραφείων, και οι μικρές νησίδες με τους κοκκοφοίνικες ολοκληρώνουν το πλάνο. Το λιμάνι της Ζανζιβάρης βρίσκεται στην πρωτεύουσα Stone Town, που είναι και η μοναδική πόλη του νησιού. Οι υπόλοιπες κατοικημένες περιοχές είναι μικρά χωριά με πλίνθινα σπίτια. Εδώ αξίζει να μείνετε λίγες ημέρες πριν πάρετε το δρόμο για τις παραλίες και τις καταδύσεις στους κοραλλιογενείς βυθούς. Μέσα στα στενά δαιδαλώδη δρομάκια θα δείτε να στέκονται δίπλα-δίπλα τζαμιά και καθολικές εκκλησίες και θα ανακαλύψετε τις μοναδικές ξυλόγλυπτες πόρτες των σπιτιών, μια τοπική αποκλειστικότητα. Στο δρόμο του λιμανιού τα πιο εντυπωσιακά κτίρια είναι το παλάτι του σουλτάνου και το κάστρο που έχτισαν οι Πορτογάλοι κατακτητές το 18ο αιώνα. Στο εσωτερικό της πόλης, δίπλα σ' έναν εντυπωσιακού μεγέθους καθεδρικό ναό, θα βρείτε την παλιά αγορά των σκλάβων, σήμερα μνημείο για τουρίστες. Οι σημερινοί κάτοικοι της Ζανζιβάρης είναι ένα παράξενο μείγμα από Αφρικανούς, 'Αραβες και Ινδούς - αν σας πιάσει τρομερή νοσταλγία για την πατρίδα, αναζητήστε τον Έλληνα φούρναρη! Πάντως η ατμόσφαιρα θυμίζει χαλαρές καλοκαιρινές διακοπές με ελαφρά χίπικες αποχρώσεις (Μπομπ Μάρλεϊ στα μπαράκια κ.λπ.).

Το Spice Tour είναι η πλέον δημοφιλής εκδρομή του νησιού. Δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε τον "Μίστερ Μιτού", έναν ηλικιωμένο Ινδό - ο Lonely Planet τον αναφέρει ως τον ειδικό των μπαχαρικών ο οποίος θα σας κάνει μια ολοκληρωμένη ξενάγηση στη χλωρίδα του νησιού. Μια προστατευμένη περιοχή, το Zozani Forest, στο κέντρο του νησιού, αξίζει την επίσκεψή σας. Αν και η έκταση δεν έχει καμία σχέση με τα αχανή πάρκα στο Βορρά της Τανζανίας, υπάρχουν αρκετά άγρια ζώα - αν είστε τυχεροί θα δείτε εκτός από λεοπαρδάλεις και αντιλόπες κι ένα σπάνιο είδος κόκκινου πιθήκου.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να φτάσετε στις παραλίες: να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή να χρησιμοποιήσετε το τοπικό λεωφορείο (ντάλανταλα στα σουαχίλι). Το δεύτερο αξίζει να το κάνετε για να έχετε την απερίγραπτη εμπειρία του "πόσοι Αφρικανοί + τουρίστες χωράνε σ' ένα ντάλανταλα". Οι ωραιότερες παραλίες βρίσκονται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού όπου και ο ενδιαφέρων κοραλλιογενής βυθός. Η πλέον πολυσύχναστη είναι το Nungwi και μία από τις ωραιότερες ερημικές το Paje, περίπου στο κέντρο του νησιού. Αξίζει όμως να κατεβείτε και στη νότια ακτή όπου στο χωριό Kizmikazi, πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 17ο αιώνα, θα δείτε το αρχαιότερο τζαμί της ανατολικής Αφρικής.
Φροντίστε να βρεθείτε τουλάχιστον ένα απόγευμα λίγο πριν πέσει ο ήλιος στη Stone Town. Την ώρα του δειλινού το λιμάνι γεμίζει από τα "ντάου", τα τοπικά καΐκια με το τριγωνικό πανί που επιστρέφουν από το ψάρεμα, και στην προκυμαία βολτάρουν με κάθε σοβαρότητα νεαρές Ινδές με πολύχρωμα σάρι δίπλα σε μουσουλμάνες με μαύρους φερετζέδες.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Στη Stone Town ξεχωρίζει το ξενοδοχείο Emerson's & Green. Παλιό ανακαινισμένο κτίριο στο κέντρο της πόλης, ατμοσφαιρικά δωμάτια, εστιατόριο στην ταράτσα με θέα στον Ινδικό. Πολυτέλεια και ανέσεις δυτικού τύπου στο Zanzibar Serena (και ανάλογες τιμές φυσικά).Καλό και σχετικά οικονομικό είναι το Tembo Hotel, δίπλα στη θάλασσα.
Στις βόρειες ακτές ξεχωρίζει το πολυτελές συγκρότημα μπανγκαλόους Ras Nungui.
Απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια θα βρείτε (για την ακρίβεια θα σας βρουν οι ιδιοκτήτες τους μόλις πατήσετε το πόδι σας στο λιμάνι) στη Stone Town αλλά και στις περισσότερες παραλίες.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ
Η ανοιχτή πλατεία μπροστά στο παλιό παλάτι του σουλτάνου μεταμορφώνεται κάθε βράδυ σε υπαίθριο εστιατόριο. Τα φαγητά ψήνονται, τηγανίζονται, μαγειρεύονται μπροστά στα μάτια σας και μπορείτε με ελάχιστα χρήματα να δοκιμάσετε όλες τις τοπικές γεύσεις.
Τα εστιατόρια σερβίρουν κυρίως ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή. Στην τοπική κουζίνα χρησιμοποιείται κατά κόρον το γάλα καρύδας και μια ιδιαίτερη ποικιλία μπανάνας που δεν τρώγεται ως φρούτο. Αν δεν ενθουσιάζεστε με τις αφρικάνικες σπεσιαλιτέ, θα βρείτε πολλά εστιατόρια με ινδική κουζίνα, κι αν πεθυμήσετε? σνίτσελ θα το βρείτε στα εστιατόρια των μεγάλων ξενοδοχείων.

ΨΩΝΙΑ
Αφρικάνικα παρεό (κάνγκα στην τοπική γλώσσα), μπαχαρικά, έργα λαϊκής ζωγραφικής "τίνγκα-τίνγκα", "Μπάο" (ξύλινο επιτραπέζιο παιχνίδι).

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Το νησί διαθέτει αεροδρόμιο, αλλά αν θέλετε να συνδυάσετε τη διαμονή σας στη Ζανζιβάρη με γνωριμία των σημαντικών εθνικών πάρκων της Τανζανίας είναι προτιμότερο να προσγειωθείτε στο Νταρ Ες Σαλαάμ.
Χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι σας στην ιστοσελίδα www.zanzibar.net

(πηγή: www.athinorama.gr)

Άγιος σολωμός Αλάσκας

Η Αλάσκα, στο βορειοανατολικό άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου ζει ακόμη μεγάλος αριθμός σολομών, ελεύθεροι στο φυσικό τους περιβάλλον.
Ο σολομός, που γεννιέται στα ποτάμια και τα ρυάκια της περιοχής, ξεκινά τη διατροφή του με θρεπτικά στοιχεία τα οποία αφομοιώνει στα γλυκά νερά των ποταμών. Oταν ωριμάζει και κατεβαίνει στα κρύα νερά του βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού και της θάλασσας του Bering, συνεχίζει να τρέφεται αποκλειστικά από οργανισμούς που ανήκουν στο φυσικό του περιβάλλον, όπως γαρίδες, ρέγκες, καλαμάρια, ζωικό πλαγκτόν και άλλες μορφές θαλάσσιας ζωής.
Ο σολομός τρέφεται από απλή ενέργεια που υπάρχει στα νερά της Αλάσκας, χωρίς να έχει καμία επαφή με τον άνθρωπο μέχρι τη στιγμή της σύλληψής του, που πραγματοποιείται με τρόπο ελεγχόμενο ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητά του. Αυτή η φυσική διατροφή προσφέρει την εκπληκτική γεύση του σολομού Αλάσκας, που θεωρείται μία από τις πιο γευστικές και υγιεινές τροφές.

Eνας πλούσιος φυσικός πόρος υπό προστασία
Πέντε διαφορετικά είδη, που ανήκουν στο είδος Oncorynchus, ψαρεύονται στην Αλάσκα: ο ροζ σολομός, ο σολομός keta, ο ασημί σολομός, ο κόκκινος σολομός και ο βασιλικός σολομός. Το είδος Oncorynchus συχνάζει στα νερά των γρήγορων και κρύων ποταμών, στις εκβολές τους και στην επιφάνεια του ωκεανού. Είναι ανάδρομος, δηλαδή γεννιέται στο γλυκό νερό των ποταμών αλλά ζει και μεγαλώνει στην ανοικτή θάλασσα, για να γυρίσει ξανά, αφού γονιμοποιηθεί, στα γλυκά νερά όπου θα ωοτοκήσει και θα πεθάνει. Αποδημώντας προς τον τόπο της ωοτοκίας, οι σολομοί ακολουθούν δρομολόγια γνωστά στους ψαράδες, πράγμα που διευκολύνει την αλιεία σε μεγάλο βαθμό.
Η αλιεία σολομού αποτελεί, εδώ και πολύ καιρό, ένα από τους σημαντικότερους οικονομικούς πόρους της Αλάσκας, η οποία έχει μετατραπεί σε βασικό παραγωγό άγριου σολομού παγκοσμίως - αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει το 80% των πιο αξιόλογων ειδών - και είναι, χωρίς αμφιβολία, το σημείο αναφοράς στην αμερικανική αγορά, με ποσοστό 95%.
Αυτά τα ποσά μπορούν να εξηγηθούν μόνο αν λάβουμε υπ' όψιν τον επαρκή και σταθερό πληθυσμό σολομών που ζουν στις ακτές της Αλάσκας. Από τη μια πλευρά, είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά της Αλάσκας (οι γεωγραφικές και άριστες κλιματολογικές συνθήκες, η μόνωση πυκνοκατοικημένων περιοχών, η λιγοστή βιομηχανική ανάπτυξη και το χαμηλό επίπεδο περιβαλλοντικής μόλυνσης) που δημιούργησαν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του άγριου σολομού. Από την άλλη πλευρά, οι σημαντικές προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας ελεγχόμενης παραγωγής, που γίνονται από την Κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας αλιείας, επέτρεψαν στην αλιεία σολομών στην Αλάσκα να διατηρηθεί σχετικά σταθερή, με φυσικές διακυμάνσεις από γενιά σε γενιά.
Η πολιτική προστασίας και διατήρησης του σολομού, που εφαρμόζεται από το 1959, βασίζεται στην επίσημη θεωρία του «escape», δηλαδή, την υποχρέωση εκ μέρους των ψαράδων να περιοριστούν, ούτως ώστε να είναι αρκετός ο αριθμός των σολομών που ωοτοκούν και να εξασφαλιστεί με αυτό τον τρόπο η διατήρηση του είδους.
Το ετήσιο άνοιγμα ορισμένων περιοχών αλιείας για συγκεκριμένες μέρες και ακόμη και για λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας καθορίζεται από μία έρευνα των περιβαλλοντολογικών συνθηκών όπως κυμαίνονται ανά εποχή, καθώς και από την καταμέτρηση της ποσότητας σολομών που φτάνουν στα ποτάμια για να ωοτοκήσουν.

Πιστοποιητικό Αλιείας υπό Προστασία από το MSC
Ως αναγνώριση προς αυτή την αποτελεσματική πολιτική προστασίας, το Σεπτέμβριο του 2000, τα ιχθυοπωλεία σολομού Αλάσκας έλαβαν το πιστοποιητικό «Αλιείας υπό Προστασία», που παρείχε το Marine Stewardship Council - MSC. Με αυτό τον τρόπο η Αλάσκα μετατρέπεται σε ένα μοναδικό μέρος του κόσμου όπου αλιεύεται ο σολομός που έχει λάβει αυτό το πιστοποιητικό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι βιομηχανίες αλιείας της Αλάσκας είναι οι μόνες που μπορούν να βάλουν την ετικέτα «Αλιεία υπό Προστασία» σε όλα τα προϊόντα σολομού.
Το διεθνώς αναγνωρισμένο πιστοποιητικό MSC εκτιμά την υψηλή ποιότητα και τις οικολογικές αρετές, βασικές για την αλιεία του σολομού Αλάσκας, ξεκινώντας από την αξιολόγηση κριτηρίων κλειδιών, όπως:
- Το συνολικό πληθυσμό ψαριών σε κατάσταση να αλιευθούν.
- Τις επιπτώσεις της αλιείας στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
- Τα συστήματα διαχείρισης των ιχθυοπωλείων.
Το MSC είναι μία ανεξάρτητη οργάνωση με βάση το Λονδίνο που δημιουργήθηκε για να ενώσει όλους αυτούς που ενδιαφέρονται να βρουν μία λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ψαριών.

Από τον ωκεανό στο τραπέζι μας, μία εγγυημένη διαδικασία
Οι αυστηροί κανόνες που ρυθμίζουν το χώρο αλιείας σολομού Αλάσκας συμπληρώνονται από αυστηρή επιτήρηση. Εκτός από την αλιεία, ελέγχεται και κάθε μία από τις διαδρομές από τις οποίες περνάει ο πρόσφατα πιασμένος σολομός μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η άριστη ποιότητα του προϊόντος.
Η αλιεία
Οι σολομοί Αλάσκας ψαρεύονται από επαγγελματίες ψαράδες, οικογένειες και ντόπιους από την Αλάσκα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι οι ψαράδες είναι αυτόνομοι καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες των αλιευτικών σκαφών που χρησιμοποιούν. Ολοι αυτοί έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία του να διασώζεις αυτό το πολύτιμο αγαθό της θάλασσας και ακολουθούν κατά γράμμα τους νόμους και τις διατάξεις του κράτους της Αλάσκας, που ρυθμίζουν, ανάμεσα σε άλλα, τα ακόλουθα:
- Απαγόρευση της αλιείας πολύ μακριά από την ακτή, σε περιοχές όπου θα μπορούσαν να συλληφθούν κατά λάθος πολλοί σολομοί, οι οποίοι κατευθύνονται σε άλλα ποτάμια, ή πολύ κοντά στην ακτή, σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά κοπάδια σολομών και άρα είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι.
- Η εκχώρηση περιορισμένου αριθμού αδειών αλιείας.
- Ο έλεγχος των τεχνικών αλιείας, όπως το μέγεθος του διχτύου και το βάθος τοποθέτησής του, ούτως ώστε να αποφευχθεί η σύλληψη άλλων ειδών.
- Η πολιτική του Alaska Board of Fisheries για την εκμετάλλευση στην αλιεία έχει ως πρωταρχικό στόχο να διασφαλίσει ότι αρκετός αριθμός σολομών που πλησιάζουν το στάδιο της ωρίμανσης για να ωοτοκήσουν δεν θα συλληφθούν στον ωκεανό.
Ο σολομός Αλάσκας αιχμαλωτίζεται χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά συστήματα αλιείας: το ψάρεμα με currican, το ψάρεμα με δίχτυ και το ψάρεμα με πλαίσιο.
Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα χρησιμεύει για την αλιεία ενός συγκεκριμένου είδους σολομού, λαμβάνοντας υπ' όψιν την ποσότητα των διαθέσιμων ψαριών, το μέγεθός τους και τη μετέπειτα επεξεργασία που είναι απαραίτητη για την εμπορικοποίησή τους, είτε με τη μορφή φρέσκου ψαριού, είτε με τη μορφή κατεψυγμένου ή σε κονσέρβα.

Εποχικότητα αλιείας
Κόκκινος σολομός: από Μάιο έως Σεπτέμβριο.
Σολομός Keta: από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.
Ροζ σολομός: Ιούλιο και Αύγουστο.
Ασημένιος σολομός: από Ιούλιο έως μέσα Σεπτεμβρίου.
Βασιλικός σολομός: δέκα μήνες το χρόνο.

Επεξεργασία και μεταφορά
Οι παραγωγοί σολομού Αλάσκας εργάζονται γρήγορα και προσεκτικά για να μπορούν να εγγυηθούν υψηλή ποιότητα και φρεσκάδα του ψαριού ανά πάσα στιγμή.
Η πλειοψηφία των σολομών που πιάνονται στα νερά της Αλάσκας μεταφέρονται από τα αλιευτικά σκάφη σε ένα υποστηρικτικό καράβι, το οποίο μεταφέρει τους σολομούς που έχουν ψαρέψει διάφοροι ψαράδες, σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Τα υποστηρικτικά σκάφη παγώνουν το σολομό με πάγο ή με παγωμένο θαλασσινό νερό. Το σύστημα των υποστηρικτικών σκαφών επιτρέπει στα αλιευτικά σκάφη να αφιερώνονται στο ψάρεμα ενώ τα υποστηρικτικά σκάφη πηγαινοέρχονται από τα σημεία αλιείας στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας.
Αφού εκφορτωθούν οι σολομοί από τα υποστηρικτικά σκάφη τοποθετούνται άμεσα πάνω σε πάγο, μέσα σε μεγάλα αποθηκευτικά κασόνια που αποστραγγίζονται αυτόματα και ονομάζονται totes. Εκφορτώνοντας την ψαριά, προχωρούν στη διαλογή ανά είδος, μέγεθος και ποιότητα. Η επεξεργασία του σολομού γίνεται λίγες μόνο ώρες μετά τη σύλληψή του, ακολουθώντας αυστηρά τους κυβερνητικούς κανονισμούς του Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP), που εγγυάται την καλύτερη ποιότητα του προϊόντος σε οποιαδήποτε φάση της επεξεργασίας.

Eτσι, ο φρέσκος σολομός, διαθέσιμος μόνο κατά τη διάρκεια της αλιευτικής περιόδου Μαΐου - Σεπτεμβρίου, αποστέλλεται αεροπορικώς στις αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές σε λιγότερο από 48 ώρες. Τα κυκλώματα διακίνησης μελετήθηκαν και δοκιμάστηκαν προσεκτικά, για να παρέχουν πλήρη ικανοποίηση στον αγοραστή.
Ο σολομός που προορίζεται για να καταψυχθεί, καθαρίζεται και αποκεφαλίζεται στο αλιευτικό σκάφος. Μετά τη διαλογή, κάθε ψάρι μεμονωμένα υποβάλλεται στη διαδικασία γρήγορης κατάψυξης, η οποία πραγματοποιείται τόσο στα σκάφη-καταψύκτες όσο και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας στην ακτή. Ο σολομός βυθίζεται μία ή δύο φορές σε κρύο νερό και με αυτό τον τρόπο παραμένει τυλιγμένος σε ένα στρώμα πάγου που του παρέχει μια επιπλέον προστασία. Στη συνέχεια προχωρεί η διαδικασία συσκευασίας σε σακουλάκια τα οποία τοποθετούνται σε κουτιά προς φύλαξη σε θερμοκρασία μεταξύ -10°C και -20°C, πράγμα που επιτρέπει τη διατήρηση της ποιότητάς τους για αρκετούς μήνες.

Ο κονσερβοποιημένος σολομός, παρότι είναι σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα, προσφέρει μια νέα μορφή κατανάλωσης ευρέως αποδεκτής στον υπόλοιπο κόσμο. Τα είδη που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τη βιομηχανία κονσερβοποίησης είναι ο ρόδινος σολομός, ο κόκκινος σολομός και ο σολομός Keta.

Η επιλογή του αγοραστή
Ο σολομός μπορεί να καταναλωθεί με διαφορετικούς τρόπους, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος παρουσίασης που επιλέγει ο αγοραστής, η ποιότητα του τελικού προϊόντος είναι αντανάκλαση της ποιότητας της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την προετοιμασία του. Με αυτή την έννοια, ο άγριος σολομός Αλάσκας φτάνει στον αγοραστή σε άριστη κατάσταση όπως και αν παρουσιαστεί.
Ο φρέσκος σολομός Αλάσκας πωλείται συνήθως αποκεφαλισμένος και προσφέρεται στα ακόλουθα μεγέθη: λιγότερο από 900 γραμ., από 900 έως 1.800 γραμ., από 1,8 έως 2,7 κιλά, από 2,7 έως 4 κιλά και πάνω από 9 κιλά.
Ο σολομός Αλάσκας, κατεψυγμένος κάτω από άριστες συνθήκες ψύξης, παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά και την ίδια γεύση με το φρέσκο σολομό, παρέχοντας το προνόμιο να μπορεί να καταναλωθεί έως και αρκετούς μήνες μετά τη σύλληψή του. Ο αγοραστής μπορεί να βρει τον κατεψυγμένο σολομό Αλάσκας κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου σε ευρεία γκάμα ειδών, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να επιλέξει αυτό που ταιριάζει περισσότερο με τις ανάγκες του:
- Κατεψυγμένος σολομός ολόκληρος και αποκεφαλισμένος.
- Φιλέτο σολομού κατεψυγμένο, με ή χωρίς κόκαλα, με ή χωρίς δέρμα.
- Κατεψυγμένος σολομός σε φέτες.
- Κατεψυγμένος σολομός σε ροδέλες.
Ο αγοραστής φρέσκου ή κατεψυγμένου σολομού πρέπει να ελέγχει πάντα ότι η ποιότητα του προϊόντος δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων της επεξεργασίας. Ετσι, η υφή του σολομού πρέπει να είναι πάντα σταθερή και συμπαγής και το δέρμα του πρέπει να φαίνεται υγιές, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των λεπιών του και χωρίς καψίματα. Το κρέας του φρέσκου σολομού, κομμένο σε ροδέλες ή φιλέτο, δεν πρέπει να έχει μωλωπισμούς, ενώ το χρώμα του πρέπει να είναι κόκκινο ή φωτεινό ροζ.
Στην περίπτωση που είναι αποψυγμένος, ο αγοραστής πρέπει να παρατηρεί την υφή και τη μυρωδιά του κρέατος: αν το ψάρι δεν μυρίζει θάλασσα, δεν είναι καλής ποιότητας.
Ο κατεψυγμένος σολομός μπορεί να διατηρηθεί σε άριστες συνθήκες έως 4 μήνες στην κατάψυξη, με την προϋπόθεση ότι φυλάσσεται σε θερμοκρασία -18°C ή λιγότερο. Είναι πολύ σημαντικό να μην αποψυχθεί καθόλου το ψάρι έως λίγες ώρες πριν από την κατανάλωσή του. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τοποθετείται ο σολομός στο ψυγείο οκτώ ώρες πριν, επιτρέποντας έτσι στο ψάρι να διατηρήσει τη φυσική του γεύση και υφή.

Γεύση και διατροφή
Λίγες τροφές έχουν τόσες διατροφικές αξίες όσο ο σολομός Αλάσκας, ένα ψάρι που ζει σε άγρια μορφή στα πιο καθαρά νερά του πλανήτη μας. Ενα ιδανικό περιβάλλον και μία άγρια και ελεύθερη μορφή ζωής, του παρέχουν γεύση, χρώμα και υφή υψηλής ποιότητας, σε ανώτερο επίπεδο από τους σολομούς που παράγονται στα ιχθυοτροφεία.
Πλούσιος σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες A, D, B6 και B2, καθώς επίσης και βιταμίνη Β3. Αυτή η εκλεκτή τροφή περιέχει επίσης αξιόλογες ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγνησίου και φωσφόρου. Επιπλέον, ο σολομός, είναι μία εύπεπτη τροφή, για αυτό και είναι ιδανική για όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα για παιδιά και άτομα μεγάλης ηλικίας.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το ψάρι είναι σημαντικό συμπλήρωμα μιας υγιεινής διατροφής, αφού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακές ασθένειες και κάποια είδη καρκίνου. Αλλες μελέτες επιβεβαίωσαν αργότερα ότι οι λαοί που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαριού, όπως οι Ιάπωνες, παρουσιάζουν ύφεση σε καρδιοαγγειακά νοσήματα σε σχέση με λαούς που καταναλώνουν άφθονο κρέας.
Ο ευεργετικός ρόλος των ψαριών στην ανθρώπινη υγεία αποδίδεται σε ένα είδος λιπών που μπορεί να βρεθεί σε συγκεκριμένα θαλάσσια είδη των φρέσκων νερών, και ειδικά στο σολομό Αλάσκας. Αυτά τα θαλάσσια λίπη, γνωστά σαν «ωμέγα 3», είναι πολυακόρεστα και ενισχύουν την παραγωγή πολύτιμων βιολογικών ενώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτές οι συνθέσεις ευθύνονται για τη μείωση του κινδύνου από καρδιοαγγειακά νοσήματα, διαδικασίες φλεγμονής και διάφορα είδη καρκίνου.
Μια έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει ότι η εβδομαδιαία κατανάλωση σολομού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής πρώτου βαθμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αμερικανική Εταιρία Καρδιάς συνιστά μία ελάχιστη κατανάλωση γεύματος με βάση ψάρι πλούσιο σε λιπαρά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Ο κόκκινος σολομός Αλάσκας, φρέσκος, κατεψυγμένος ή κονσερβοποιημένος, είναι το ψάρι που προσφέρει τη μεγαλύτερη ποσότητα σε λιπαρά ωμέγα 3 (2,7 γραμμάρια λιπαρά ωμέγα 3 για κάθε 100 γραμμάρια κόκκινου σολομού Αλάσκας).

Η εναλλακτική λύση στην κουζίνα
Η φαντασία είναι ο μόνος περιορισμός όταν μαγειρεύεται ο σολομός Αλάσκας. Στο φούρνο, βραστός, μαγειρευτός, στα κάρβουνα, στη σαλάτα κ.λπΙ ο σολομός Αλάσκας αποτελεί μία γευστική, θρεπτική, εύκολη και ευπροσάρμοστη τροφή.
Κάθε μέρα αυξάνονται τα εστιατόρια που παρέχουν πρωτοποριακά και γευστικά παρασκευάσματα άγριου σολομού Αλάσκας στον κατάλογό τους, εκμεταλλευόμενα τη σταθερή του υφή, τη χαμηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά και τη φυσική του γεύση σε σχέση με το σολομό του ιχθυοτροφείου.
Συναντάμε το σολομό Αλάσκας σε τέσσερις διαφορετικές παρουσίες, που μπορούν να προσαρμοστούν σε αναρίθμητους τρόπους μαγειρέματος:

Ολόκληρος σολομός
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι κοπής και παρουσίασης ενός ολόκληρου κομματιού σολομού. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να μαγειρέψουμε fondue ή banderillas μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομματάκια από φιλέτο. Αντίθετα, για να μαγειρευτεί ο σολομός Αλάσκας στην πλάκα, τηγανητός ή ωμός - sushi - κόβουμε το κομμάτι σε ροδέλες. Τέλος, από ένα καλό φιλέτο σολομό μπορούμε να κάνουμε ένα carpaccio το οποίο μπορεί επιπλέον να μαγειρευτεί με τους τρόπους που περιγράψαμε παραπάνω.

Καπνιστός σολομός
Ο καπνιστός σολομός Αλάσκας συνιστάται ειδικά για την προετοιμασία canape, αφού η παρουσίαση σε αυτό το είδος λιχουδιάς είναι πολύ σημαντική και ο άγριος σολομός διασφαλίζει πέρα από τη γεύση, την υφή, όντας ομογενής και δελεαστική.

Κονσέρβα σολομού
Είναι μια αξιόλογη εναλλακτική στην κονσέρβα τόνου. Πρόκειται για ένα πρακτικό προϊόν πολύ εύγευστο, που είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για κάθε είδους σαλάτα.

Χαβιάρι σολομού
Ο σολομός Αλάσκας προσφέρει επίσης ένα από τα πιο αξιόλογα προϊόντα του κόσμου: το χαβιάρι. Μπορεί να χρησιμεύσει για τη διακόσμηση κάθε είδους πιάτου, ειδικά ορεκτικών. Συμπεριλαμβάνεται επίσης σε σαλάτες, canape και ορεκτικά.

Alaska Seafood Marketing Institute
Ο σολομός Αλάσκας είναι μία φυσική τροφή την οποία διαχειρίζεται το κράτος της Αλάσκας και υποκινεί το Alaska Seafood Marketing Institute (ASMI).
Το ASMI είναι ένας οργανισμός που ενώνει τους αντιπροσώπους της αλιευτικής βιομηχανίας της Αλάσκας με σκοπό να «αυξηθεί η κατανάλωση ψαριού Αλάσκας και να επικοινωνηθεί η ποιότητά του σε όλο τον κόσμο».
Το ASMI δραστηριοποιείται μέσω τριών προγραμμάτων marketing σε παγκόσμιο επίπεδο: το πρόγραμμα εξαγωγής, το πρόγραμμα διατροφής και το πρόγραμμα λιανικής πώλησης.
Συγκεκριμένα, το ASMI δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν μέσω των προγραμμάτων εξαγωγής, ενώ στις ΗΠΑ, η δραστηριότητά του επικεντρώνεται στα προγράμματα λιανικής και διατροφής.
Αυτή την εποχή, το ASMI εφαρμόζει το πρόγραμμά του στις χώρες τις Νότιας Ευρώπης, όπου η αγορά ψαριού είναι σε υψηλό επίπεδο και όπου ο σολομός - και ο άγριος σολομός Αλάσκας ειδικότερα - απολαμβάνει πολύ μεγάλης αποδοχής.
Με αυτό τον τρόπο διενεργούνται διάφορες προωθητικές κινήσεις στο χώρο των λιανικών πωλήσεων και σε εστιατόρια με σκοπό να γίνουν γνωστές οι αρετές αυτού του γευστικότατου και θρεπτικού προϊόντος που είναι ο άγριος σολομός Αλάσκας.

(πηγή: www.hotel-restaurant.gr)

Κωνσταντινούπολη

Η Πόλη δεν καυχάται μόνο για τη μεγαλόπρεπη ιστορία της. Την ερωτεύτηκαν πολλοί και τη λάτρεψαν ακόμα περισσότεροι. Η Άγκαθα Κρίστι ήταν μία από αυτούς. Ταξίδεψε πολλές φορές με το περίφημο Οριάν Εξπρές πριν το ορίσει ως «τόπο εγκλήματος».

Η Κωνσταντινούπολη σήμερα είναι ένας από τους πλέον περιζήτητους προορισμούς, ειδικά για long weekends. Η σημερινή μορφή της θυμίζει μια σύγχρονη πόλη, με πληθυσμό που αγγίζει τα 18 εκατομμύρια κατοίκους, φορτωμένη με όλες τις αντιθέσεις μιας μοντέρνας μεγαλούπολης.

Σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι συνυπάρχουν με χωματόδρομους, ο κεντρικός, πολύβουος και πλημμυρισμένος από νεολαία πεζόδρομος Ιστικλάλ, με το παλιομοδίτικο τραμ και τα χαρακτηριστικά μαγαζιά, περιστοιχίζεται από στενά σοκάκια, πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείων κ.ά.


... και το παλάτι Τόπκαπι: από τα must της Κωνσταντινούπολης.
Απαραίτητη θεωρείται η επίσκεψη στο Τόπκαπι, το παλάτι που έχτισε ο Μωάμεθ ο Β' για κύρια κατοικία του, όπου δεσπόζει το χαρέμι (εκεί ζούσαν οι γυναίκες και οι παλλακίδες του σουλτάνου), στο βυζαντινό ναό της Αγίας Ειρήνης, στο περίπτερο της Βαγδάτης, χτισμένο το 1639 από το Μουράτ τον Δ' για να γιορτάσει την κατάκτηση της πόλης, και στις κουζίνες με τις περίφημες συλλογές γυαλικών, κεραμικών και ασημικών.

Το Ντολμάμπαχτσε, με τη φημισμένη γυάλινη σκάλα, το μπλε σαλόνι και το υπνοδωμάτιο όπου πέθανε ο Κεμάλ Ατατούρκ στις 10 Νοεμβρίου του 1938, εννέα και πέντε το πρωί, ώρα στην οποία είναι σταματημένα όλα τα ρολόγια του παλατιού.

Το Σουλτάναχμετ, το επονομαζόμενο και «Μπλε Τζαμί», από τα γαλάζιας απόχρωσης πλακίδια που το κοσμούν εσωτερικά. Με το φέρι από το Σίρκετζι ή το Καμπατάς προτείνεται μια εκδρομή στα Πριγκιπονήσια για φρέσκο ψάρι.

Για τους Έλληνες ταξιδιώτες το Φανάρι περιλαμβάνεται πάντοτε στο πρόγραμμά τους. Εκεί βρίσκονται και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Πόλης και η Αγία του Θεού Σοφία, ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, που εγκαινιάστηκε από το βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 537, μετατράπηκε σε τέμενος το 15ο αιώνα και σήμερα πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

Υπάρχουν βέβαια και λιγότερο τουριστικές περιοχές, όπως η συνοικία Φατίχ, για έναν τουρκικό καφέ στο Ζαϊρέκ Χανέ ή το Νισάντασι, όπου υπάρχουν τα αριστοκρατικά σπίτια της περιοχής.

Όταν ο ήλιος πέφτει, η Πόλη είναι σίγουρα μαγευτική, γιατί μια νυχτερινή βόλτα με το καραβάκι στα νερά του Βοσπόρου μοιάζει με όνειρο. Η Κωνσταντινούπολη το βράδυ βάζει τα καλά της, φωτίζεται και μεταμορφώνεται σε άλλη πόλη. Ένας καλός ξεναγός ενημερώνει για όλα τα καλοφωτισμένα σημεία της πόλης, από τα παλάτια ως τα τζαμιά κι από τις εκκλησίες ως τα μοντέρνα κλαμπ «επάνω στη θάλασσα».

Πολίτικη κουζίνα

Το φαγητό στην Πόλη είναι ένα από τα ατού της. Η επιλογή δύσκολη. Κάθε λογής κεμπάπ (adana = σουβλάκι με κιμά, doner = γύρος, iskender = γύρος επάνω σε πίτα, sis = σουβλάκι με κρέας), φρέσκο ψάρι από το Βόσπορο, στην κλειστή αγορά για κιουνεφέ (γλυκό με κασέρι) και παστουρμαλί. Ακόμη ταβερνάκια με φτηνό, αλλά καλό φαγητό, Απαραίτητος, στο τέλος, ένας τουρκικός καφές, τσάι ή σαλέπι και βεβαίως γλυκό σοκολάτα από το Divan ή για προφιτερόλ από το Gezi.


Το ξενοδοχείο Ciragan Palace, με τη μοναδική θέα του στο Βόσπορο, συνδυάζει την τουρκική παράδοση και φιλοξενία με τις υπηρεσίες ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων.
Στο σπίτι του σουλτάνου

Το ξενοδοχείο Ciragan Palace, της αλυσίδας Kempinski, είναι πασίγνωστο σε ολόκληρο τον κόσμο για τη μοναδική θέα του στο Βόσπορο. Ήταν κάποτε η κατοικία του τελευταίου Οθωμανού σουλτάνου και σήμερα προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό της τουρκικής παράδοσης και φιλοξενίας με τις υπηρεσίες ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων.

Διαθέτει 315 πολυτελή δωμάτια, εκ των οποίων τα 31 είναι σουίτες. Σχεδόν όλα διαθέτουν ευρύχωρα μπαλκόνια και είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Η κουζίνα των τριών εστιατορίων του εξαιρετική, ενώ τα μπαρ του είναι σημείο συνάντησης ολόκληρης της πόλης. Ακόμη διαθέτει τουρκικά μπάνια, δωμάτια μασάζ, τζακούζι, εσωτερικές πισίνες, σάουνα, γυμναστήριο κ.ά.

(πηγή: www.naftemporiki.gr)

Καρπενήσι

Μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980 θεωρούνταν ”τέρμα θεού”, η κατ΄εξοχήν ”δυσμενής μετάθεση” και άλλα παρόμοια δυσάρεστα. Ακόμα όμως και τότε, κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει το πόσο όμορφη είναι η ευρυτανία και πόσο τυχερός ο επισκέπτης που θα νικήσει τις αντιξοότητες και θα φτάσει στο Καρπενήσι.

Οι τουριστικές επενδύσεις των τελευταίων ετών, αλλά και το άνοιγμα σωστών και ξεκούραστων οδικών προσβάσεων στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, πολλαπλασίασαν τις δυνατότητες και την ποιότητα φιλοξενίας και απογείωσαν το μέρος που πλέον μοιράζεται επί ίσοις όροις τη φήμη με το χιονοδρομικό του Βελουχίου.

Κρυμμένο στη νοτιοδυτική πλευρά του Βελουχίου, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, και περιτριγυρισμένο από καταπράσινα, ελατόφυτα βουνά, το Καρπενήσι έχει χαρακτηριστεί ”Ελβετία της Ελλάδας” από τον Λίνκολ Μακ Βη, που θαύμασε ”τα ορεινά χαρακτηριστικά του, το άφθονο νερό, το γεροφτιαγμένο πληθυσμό και την υπέροχη θέα του”.

Κτισμένο περί τον 8ο αιώνα, το Καρπενήσι πήρε κατά πάσα πιθανότητα το όνομά του από την κουτσοβλάχικη λέξη carpinisi, που υποδηλώνει τόπο με πολλά σφεντάμια ή ψευτοπλατάνια. Η δεύτερη επικρατέστερη εκδοχή θέλει το όνομα να προήλθε από τις τουρκικές λέξεις καρ (χιόνι) και μπενίς (επένδυση), δηλαδή ”σκεπασμένο από χιόνι”.

”Σήμα κατατεθέν” του Καρπενησίου και σημείο εκκίνησης των περιηγήσεων εδώ, η κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, ”το μόνο επίπεδο κομμάτι της Ευρυτανίας”, όπως τη χαρακτήρισε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, γοητεύει τους επισκέπτες της με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και τις ονομαστές βρύσες της που μεταφέρουν αδιάκοπα τον ήχο των τρεχούμενων νερών στον περιβάλλοντα χώρο.

Μαρμαροστρωμένη, με χρώματα που δένουν αρμονικά με το περιβάλλον, η ανακαινισμένη πλατεία φιλοξενεί στη δυτική πλευρά της τον ανδριάντα του Μάρκου Μπότσαρη, ενώ τα ημικυκλικά μοτίβα της αναγράφουν τα ονόματα των παλαιών δήμων της Ευρυτανίας.

Ανεβαίνοντας τα σκαλιά της πλατείας, συναντάμε τον επιβλητικό καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας. Από τα ιστορικότερα μνημεία της πόλης, ο κτισμένος περί τα μέσα του 17ου αιώνα ναός ανακαινίσθηκε ριζικά το 1765 από τον Ευγένιο τον Αιτωλό, και αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον εντυπωσιακά κτίρια της περιοχής, ορατό από κάθε σημείο.

Ακριβώς πίσω από την εκκλησία, η αναμνηστική πλάκα υποδηλώνει το σημείο όπου λειτούργησε, κατά τη γερμανική κατοχή, το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο, ενώ στον ίδιο χώρο ένα μικρό μνημείο αποτίει φόρο τιμής στον καταγόμενο από τον Άγιο Ανδρέα Καρπενησίου ήρωα του ’21 Θανάση Καρπενησιώτη.

Αν καταφέρετε να αντισταθείτε, έστω και για λίγο, στο μαγνητισμό που ασκεί το Καρπενήσι στους επισκέπτες του, αξίζει να επισκεφθείτε και τα γύρω χωριά, Κορυσχάδες, Λαγκαδιά, Άγιο Ανδρέα και Γοριανάδες. Αμφιθεατρικά κτισμένοι, ”κρυμμένοι” μέσα στα έλατα και με εκπληκτική θέα στα γύρω βουνά οι παραδοσιακοί αυτοί οικισμοί μπορεί να είναι λιγότερο κοσμοπολίτικοι από το Καρπενήσι, αποκλείεται όμως να μη σας γοητεύσουν –ιδιαίτερα αν είστε φαν των ”χειμερινών” τοπίων. Μια βόλτα αξίζει και το Καλεσμένο, το χωριουδάκι που βρίσκεται έξω από το Καρπενήσι, κρεμασμένο ανάμεσα στα πεύκα. Συνδυάστε τη βόλτα με φαγητό στο Χάνι που θα βρείτε πηγαίνοντας.

Μεγάλη παράλειψη της επίσκεψής σας στο Καρπενήσι θα ήταν να μην επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται 12 χιλιόμετρα από την πόλη, στη θέση ”Διαβολότοπος” του Βελουχίου. Με 10 πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας, σαλέ, σχολή σκι και εμπορικά καταστήματα, το δημιουργημένο το 1974 Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου είναι ένα από τα δημοφιλέστερα της χώρας. Extra bonus η εκπληκτική θέα της πόλης και των γύρω βουνών από τους αναβατήρες.

Πού θα μείνετε
Σε ελάχιστη απόσταση από το Καρπενήσι, το Montana Hotel Spa, κτισμένο σε υψόμετρο 1200 μέτρων στην κατάφυτη πλαγιά του όρους Τυμφρηστού, αποτελεί μία από τις ιδανικότερες επιλογές διαμονής. Το πολυτελές resort 5 αστέρων διαθέτει 105 δωμάτια και 17 σουίτες, όλα πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις απαραίτητες ανέσεις –δορυφορική τηλεόραση, πρόσβαση στο internet, room service, mini bar και air condition– και διακοσμημένα σε ρουστίκ ύφος, καθώς και πολυτελές spa, δύο θερμαινόμενες πισίνες, σάουνα, τζακούζι, εστιατόρια και μπαρ. Οι τιμές για τα δίκλινα δωμάτια ξεκινούν από 160 ευρώ με πρωινό.

Λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο του Καρπενησίου, σε υψόμετρο 1200 μέτρων, το ξενοδοχείο Avaris αποτελεί ιδανική επιλογή διαμονής, συνδυάζοντας πολυτέλεια, λειτουργικότητα και αμέτρητες δυνατότητες διασκέδασης. Μέλος της αλυσίδας Luxury Hotels of the World, το Avaris προσφέρει deluxe δωμάτια και μεζονέτες σε τιμές που ξεκινούν από 220 ευρώ. Διαθέτει, επίσης, θερμαινόμενη πισίνα, γυμναστήριο, χαμάμ, υπηρεσίες spa, piano bar, cafe, εστιατόρια, room service και καταστήματα.

Αν, πάλι, προτιμάτε την παραδοσιακή αίσθηση ενός ξενώνα, ο οικισμός Κορυσχάδες Village είναι η ιδανικότερη πρόταση διαμονής. Μόλις 4 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, ο παραδοσιακός οικισμός αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα πέτρινα αρχοντικά, καθένα από τα οποία διαθέτει καθιστικό, χώρο στάθμευσης αλλά και ιδιωτικό κήπο με εξαιρετική θέα στο ελατόδασος ενώ η θερμαινόμενη πισίνα με jacuzzi του οικισμού χαρίζει επιπλέον στιγμές χαλάρωσης στον επισκέπτη. Κάθε δωμάτιο έχει τον προσωπικό του χαρακτήρα και είναι παραδοσιακά επιπλωμένο προσφέροντας συγχρόνως όλες τις απαραίτητες ανέσεις, ενώ πολλά από αυτά διαθέτουν και τζάκι.

Πού θα φάτε
Πληροφορίες εκ των έσω αναφέρουν ότι η καλύτερη πρόταση για ακατάσχετη… κρεατοφαγία είναι ο Γαύρος, στο δρόμο για τον Προυσσό, όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε εξαιρετικά ψητά με περίπου 25 ευρώ το άτομο.

Αν προτιμάτε μαγειρευτά και παραδοσιακή κουζίνα, επισκεφθείτε οπωσδήποτε το ”Πανόραμα” και τον ”Γεωργαλή”. Αμφότερα δε θα σας κοστίσουν περισσότερα από 20 ευρώ το άτομο. Όπου και αν επιλέξετε να φάτε, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το εξαιρετικό ντόπιο κρασί και τις σπιτικές πίτες.

(πηγή: www.in2life.gr, 15/11/2006)

Οι δρόμοι του τυριού στη Βαυαρία

Οι Δρόμοι του Τυριού στη Βαυαρία είναι ένα gourmet trip με αυθεντικά ρουστίκ ανοιξιάτικο χρώμα.

Oi αρτποσταλικοί περίπατοι στα αλπικά λιβάδια, επισκέψεις σε τυροκομεία, small talk με τους αγρότες και διαμονή σε cosy πανδοχεία, τιτιβίσματα και μουγκανίσματα - τόσα που νομίζεις ότι σε λίγο θα ξεπροβάλει η Χάιντι στην άκρη του λιβαδιού.
Με ποδήλατο ή αυτοκίνητο, αλλά και με τα πόδια, αμετανόητοι φυσιολάτρες και αγροτουρίστες έχουν βρει την υγειά τους κατά μήκος των βαυαρικών Δρόμων του Τυριού, μιας σχετικά άγνωστης -ακόμη και για τους Γερμανούς- διαδρομής για ταξιδιώτες με γκουρμέ ανησυχίες. Πρόκειται για ένα δίκτυο 48 χλμ. που συνδέει τις φάρμες και τα τυροκομεία της περιοχής κάνοντας τον κύκλο του δυτικού Allgau, μιας περιοχής στο νοτιοδυτικό άκρο της Βαυαρίας, κοντά στην Ελβετία και την Αυστρία - τόσο που σχεδόν ακούς τα τιρολέζικα καμπανάκια.
Οι Δρόμοι του Τυριού ξεκινούν από την κωμόπολη Lindenberg, που ήταν κάποτε γεμάτη βιοτεχνίες καπέλων - εξ ου και το ενδιαφέρον Μουσείο Καπέλου. Κατά τ' άλλα, η πόλη δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κι έτσι, ύστερα από έναν καφέ συνοδεία cheesecake (φυσικά!), βιάζεσαι να πάρεις τα... λιβάδια αναζητώντας the real thing.

Η όλη αίσθηση είναι εντελώς ρουστίκ, με διαμονή σε φάρμες που ενίοτε εκτελούν ταυτόχρονα και χρέη εστιατορίου και τυροκομείου, με τους ιδιοκτήτες να φωνάζουν τις αγελάδες και τα κατσικάκια με το μικρό τους όνομα και να στήνουν τα βράδια αυτοσχέδια γλέντια - ρεσιτάλ μουσικής δωματίου με κέρας, το τοπικό μουσικό όργανο, λόγου χάρη. Θα διασχίσετε λιβάδια με χελιδόνια (αλπικά φυτά) και μπλε ορχιδέες, θα ακούσετε άπειρα κουδουνάκια αγελάδων και τιτιβίσματα πουλιών, θα περπατήσετε σε δάση στοιχειωμένα από γερμανικούς μύθους, όπου το φως του ήλιου έχει χρόνια να εισχωρήσει και όπου νομίζεις ότι τα κλαδιά τραγουδούν τις μελωδίες του Βάγκνερ. Και, φυσικά, θα παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραγωγής των τοπικών τυριών με επισκέψεις σε μερικά από τα δεκάδες τυροκομεία της περιοχής, που λειτουργούν εδώ και 150 χρόνια. Στο δρόμο θα διασταυρωθείτε με αγρότες που εκτελούν παραγγελίες διανέμοντας με τα αγροτικά τους τυρί από πόρτα σε πόρτα, 'Αγγλους αγροτουρίστες με ποδήλατα, αλλά και Γερμανούς πελάτες που έρχονται με τις BMW τους από την κοντινότερη πόλη για να ψωνίσουν έμενταλ και bergkase. Στο τυροκομείο Bauldauf, ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής, 8.000 κεφάλια τυριών είναι στοιβαγμένα σαν λάστιχα αυτοκίνητων σε βουλκανιζατέρ. Κάποιοι από τους τυροκόμους μικρότερης εμβέλειας έχουν «σπάσει» το σαλέ τους στα δύο -μισό τυροκομείο, μισό φάρμα-πανδοχείο-, κι έτσι μπορείτε να συνδυάσετε τις γαστρονομικές σας ανησυχίες με διαμονή αγροτουριστικού στυλ, αρκεί η ανεπαίσθητη -είναι η αλήθεια- μυρωδιά του τυριού να σας φαίνεται μια ευχάριστη ρουστίκ νότα.

Πληροφορίες για την περιοχή και τις προτάσεις διαμονής μπορείτε να βρείτε στο site www.germany-tourism.de

(πηγή: www.athinoramatravel.gr)

Ιορδανία

Από την ελληνιστική Γέρασα ως τη φημισμένη Πέτρα και από το πολύβουο Αμάν μέχρι τα «θαυματουργά» ύδατα της Νεκρής Θάλασσας, δεν θα χορταίνετε φυσικά και ιστορικά αξιοθέατα!

Ενα πολύβουο, πολύχρωμο, φιλικό πλήθος και ταυτόχρονα ένα μωσαϊκό διαφορετικών πολιτισμών και θρησκευτικών πεποιθήσεων σας υποδέχεται στο Αμάν. Αυτό το μωσαϊκό είναι η Ιορδανία, η πύλη-είσοδος προς τον αραβικό κόσμο, η γη της Παλαιάς Διαθήκης, το σταυροδρόμι των εθνών.

Αμάν
Απλωμένο -αλλά πυκνοχτισμένο- επάνω σε δεκαεννέα λόφους, είναι μια πραγματική πόλη των εκπλήξεων. Εκεί που περπατάς μέσα σε ασφυκτικά κολλημένα μεταξύ τους κτίρια, βρίσκεσαι σε ένα άδειο οικόπεδο όπου βόσκουν πρόβατα! Επισκεφθείτε οπωσδήποτε την ακρόπολη. Προσφέρει θαυμάσια θέα σε όλη την πόλη. Επισκεφθείτε και το άριστα διατηρημένο αρχαίο θέατρο στο κέντρο της. Γύρω του, η μεγάλη αγορά με τα τρόφιμα και τα ρούχα, μικρά εστιατόρια με παραδοσιακές λιχουδιές, θαυμάσια ζαχαροπλαστεία, μαγαζάκια με μυρωδικά, φούρνοι που μοσχοβολούν. Γυναίκες με παιδιά ψωνίζουν, άντρες πίνουν καφέ με κάρδαμο Γοητευτικές εικόνες... Και γύρω από το κέντρο, πολυτελέστατες βίλες, χτισμένες όλες από την ίδια λευκή πέτρα, κάνουν τον επισκέπτη να καταλάβει αμέσως πως, συνολικά, το επίπεδο ζωής των Ιορδανών είναι υψηλό.

Γέρασα
Δύο ώρες με το αυτοκίνητο από το Αμάν (προς τον Βορρά) και αφού περάσετε μια καταπράσινη περιοχή με πορτοκαλιές, λεμονιές και ελιές, θα βρεθείτε σε μια από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες πόλεις της Μέσης Ανατολής. Η Γέρασα, με τη θριαμβευτική αψίδα στην είσοδο, που ανεγέρθηκε προς τιμήν του αυτοκράτορα Αδριανού, είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που αξίζει πραγματικά να τον γνωρίσετε. Θέατρα, πλατείες μοναδικής ομορφιάς, προσόψεις σπιτιών και ναών ζωντανεύουν το παρελθόν.

Πέτρα
Περίπου τέσσερις ώρες θα χρειαστείτε για να κατεβείτε από το Αμάν στον Νότο της χώρας και να επισκεφθείτε το πιο πολυδιαφημισμένο αξιοθέατό της. Η μαγική πόλη των Ναβαταίων, η Πέτρα, σκαλισμένη ολόκληρη σε κόκκινο βράχο, είναι ένα μέρος απερίγραπτης ομορφιάς. Με τα πόδια ή με άλογο, θα διανύσετε το μακρύ φαράγγι ανάμεσα στα απόκρημνα βουνά που έκρυβαν την πόλη από τους εχθρούς της. Και μόλις το περάσετε, ένα θαύμα της ιστορίας θα ανοιχτεί μπροστά στα μάτια σας. Ένα θαύμα, που για να το δείτε απ άκρη σ άκρη χρειάζεστε δύο ολόκληρες ημέρες και αντοχή στην πεζοπορία. Πάντως, ακόμη και αν η εκδρομή σας είναι ημερήσια, με τέσσερις-πέντε ώρες καλής ξενάγησης θα δείτε αρκετά πράγματα.

Νεκρά Θάλασσα
Το χαμηλότερο σημείο της Γης, 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα στην έρημο, σας περιμένει για ένα μπάνιο διαφορετικό από τα άλλα. Αλλιώτικο απλώς και μόνο γιατί η περιεκτικότητα της Νεκράς Θάλασσας σε αλάτι είναι τόσο μεγάλη που δεν σας επιτρέπει να βυθιστείτε! Προσοχή μόνο να μη βρέξετε τα μάτια σας, γιατί το τσούξιμο θα είναι πολύ έντονο, ενώ σταγόνες του νερού στο στόμα σας, εκτός από τη «λύσσα», θα σας αφήσουν και πικρή γεύση για πολλή ώρα. Στην τεράστια αυτή λίμνη, που είναι το φυσικό σύνορο της Ιορδανίας με το Ισραήλ, δεν μπορεί να ζήσει κανένας οργανισμός. Τα νερά της, όμως, θεωρούνται ιαματικά, κυρίως για δερματικές παθήσεις. Στα άριστα οργανωμένα spa που λειτουργούν στα πολυτελή ξενοδοχεία θα απολαύσετε χαλαρωτικές διακοπές και γνήσια αναζωογόνηση.

Αλλες εκδρομές
Αξίζει μία εκδρομή στα θαυμάσια Κάστρα της Ερήμου, βυζαντινά και αραβικά οχυρά, μία μόλις ώρα ανατολικά του Αμάν. Το άγονο σεληνιακό τοπίο του Ουαντί Ραμ (όπου είχε πολεμήσει ο Λόρενς της Αραβίας) και η παραθαλάσσια κοσμοπολίτικη Ακαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα είναι άλλοι δύο ενδιαφέροντες προορισμοί. Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι οάσεις στον Βορρά, με τα αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματά τους (αρχαία Δεκάπολις), η σπηλιά όπου κρύφτηκε ο Λωτ για να γλιτώσει από την καταστροφή στα Σόδομα και τα Γόμορρα, στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας, αλλά και το παλάτι του βασιλιά Ηρώδη στη Μάχαιρο, εκεί όπου η Σαλώμη ζήτησε το κεφάλι του Ιωάννη.

Πληροφορίες
Νόμισμα: Δηνάριο = 1 1/2 ευρώ. Ώρα: Ίδια με την ελληνική. Γλώσσα: Οι περισσότεροι μιλούν και αγγλικά. Κλίμα: Ζέστη στον Νότο (Πέτρα, Ακαμπα, Νεκρά Θάλασσα), δροσιά στα βόρεια (Αμάν, Γέρασα). Πίνετε πάντα εμφιαλωμένο νερό. Η ζωή είναι φτηνή, εκτός από τα τουριστικά μέρη. Το φιλοδώρημα είναι απαραίτητο, ειδικά στις τουριστικές υπηρεσίες.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Οι Ιορδανοί είναι πολύ καθαροί και προσεκτικοί. Μπορείτε να φάτε άφοβα παντού. Δοκιμάστε μαριναρισμένο κοτόπουλο και αρνί. Γευτείτε τα φαλάφελ (ρεβιθοκεφτέδες), το χούμους (πουρές από ρεβίθι και ταχίνι), την μπαμπαγκανούς (μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι), το ταμπουλέ (σαλάτα με μαϊντανό, δυόσμο και πλιγούρι). Απολαύστε τα γλυκά ταψιού, που μοσχοβολούν φρέσκο βούτυρο και ανθόνερο.Εάν θέλετε να διασκεδάσετε, επισκεφθείτε τα κέντρα που προσφέρουν χορό της κοιλιάς. Πριν φύγετε από τη χώρα, αγοράστε υπέροχα γλυκά ταψιού, καφέ με κάρδαμο και χρυσά κοσμήματα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Πεκίνο

Χώρα μοναδική, η Κίνα είναι αχανής, πολυάνθρωπη και επική. Στην πρωτεύουσά της θα συναντήσετε πλήθος αξιοθέατα.

Φτάσατε, λοιπόν, στην πρωτεύουσα των 20.000.000 κατοίκων, όπου κυκλοφορούν 10.000.000 ποδήλατα! Φανταστικό και πολύβουο, το Πεκίνο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, τώρα ιδίως που ετοιμάζεται πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι ουρανοξύστες και οι σύγχρονες λεωφόροι ξεφυτρώνουν αδιάκοπα εκεί όπου υπήρχαν οι φτωχογειτονιές. Για να γυρίσετε την πόλη σάς προτείνουμε να νοικιάσετε ένα ταξί.

Περιήγηση στην πόλη
Θα ξεκινήσετε από τη διάσημη και ιστορική πλατεία Τιεν Αν Μεν. Βρίσκεται στην καρδιά του Πεκίνου και είναι η μεγαλύτερη του κόσμου, αφού χωράει περίπου 500.000 άτομα! Στην Τιεν Αν Μεν έχουν διαδραματιστεί μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Κίνας. Εκεί ο Μάο ανακοίνωσε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας εν έτει 1949, ενώ πιο πρόσφατα (1989) έγινε η μεγάλη εξέγερση των φοιτητών. Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το Μνημείο των Ηρώων, σύμβολο της επανάστασης. Στη βάση του είναι χαραγμένες οι μεγάλες μάχες των τελευταίων 100 χρόνων της ιστορίας της χώρας. Τριγύρω, η πλατεία κοσμείται από πολλά ιστορικά κτίρια, όπως το Μαυσωλείο του Μάο Τσε Τουνγκ, το Μουσείο Κινέζικης Ιστορίας και το Μουσείο της Κινέζικης Επανάστασης, που είναι και από τα πιο όμορφα κτίρια του Πεκίνου. Στα δεξιά θα θαυμάσετε το Μέγαρο των Συνεδρίων του Λαού. Η νεολαία βρίσκει ιδανικό το χώρο για να επιδίδεται στο σκέιτμπορντ, ενώ πολύς κόσμος συγκεντρώνεται για να παρακολουθήσει την έπαρση και την υποστολή της σημαίας.
Σειρά έχει η εκπληκτική Απαγορευμένη Πόλη. Θα μείνετε έκπληκτοι όταν αντικρίσετε το τείχος, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν 12.000.000 τούβλα, τους καταπράσινους κήπους, τα εντυπωσιακά σιντριβάνια και βέβαια τα καταπληκτικά ανάκτορα των Μινγκ. Περιηγηθείτε στις αίθουσές του, 9.000 το σύνολο, από τις οποίες ξεχωρίζει αναμφίβολα εκείνη της Υψίστης Αρμονίας. Θα δείτε σκαλισμένους δράκοντες, χρυσά αγαλματίδια, λεπτοδουλεμένα στολίδια και εξαιρετικά βάζα.

Το Θερινό Ανάκτορο
Ένα ακόμη αυτοκρατορικό αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε είναι το Θερινό Ανάκτορο, σε απόσταση 20 χλμ. από το κέντρο του Πεκίνου. Εκεί θα δείτε την Αίθουσα της Ευτυχίας, όπου η αυτοκράτειρα απολάμβανε το γεύμα της, έχοντας να διαλέξει ανάμεσα σε 128 διαφορετικά πιάτα, και περνώντας στον Κήπο της Αρετής θα θαυμάσετε τη Μεγάλη Σκηνή. Αποτελείται από τρεις ορόφους και πρόσφερε μεγάλα θεάματα της όπερας στους αριστοκράτες.
Ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό μνημείο είναι και ο τεράστιος διάδρομος των 728 μέτρων, που είναι διακοσμημένος με εκπληκτικές ζωγραφιές με θέματα από την κινέζικη μυθολογία. Θα ανεβείτε φυσικά και στη μαγευτική παγόδα Φο Ξιανγκ Γε, που είναι το σύμβολο των ανακτόρων και δεσπόζει στην πλαγιά του βουνού. Το εσωτερικό της διακοσμείται από χίλια μάτια και χίλια χέρια, ενώ από την κορυφή της θα απολαύσετε μαγευτική θέα στη λίμνη Κάνμινγκ και θα θαυμάσετε τη γέφυρα που φτάνει στο μικρό νησάκι καθώς και την πορσελάνινη παγόδα, ένα πραγματικό κόσμημα των ανακτόρων.
Μέσα στην πόλη, πάλι, θα επισκεφθείτε το μεγαλειώδη Ναό του Ουρανού, τρεις φορές μεγαλύτερο σε έκταση από την Απαγορευμένη Πόλη. Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια είναι η Αίθουσα της Προσευχής, ένα κυκλικό οικοδόμημα με τρεις ορόφους που συμβολίζουν τη γη, τον ουρανό και τον άνθρωπο, και ο Κυκλικός Βωμός, στον οποίο οδηγούν μαρμάρινες αψίδες.
Το Πεκίνο, όμως, δεν σας έχει αποκαλύψει ακόμα όλες τις ομορφιές του. Σας περιμένει ο θαυμαστός Ζωολογικός Κήπος, τα όμορφα πάρκα Τιαντάν, Ξανγκάν και Μπεϊγκάι, ο ναός του Λάμα και ο ναός του Κομφούκιου, ενώ 40 χλμ. έξω από το Πεκίνο βρίσκονται και οι 13 τάφοι της δυναστείας των Μινγκ. Θα βολτάρετε βέβαια και στην πολυάνθρωπη μοντέρνα πόλη για να δείτε τα σύγχρονα μνημεία, τον τεράστιο σιδηροδρομικό σταθμό, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τους εντυπωσιακούς δρόμους και τους ουρανοξύστες, ενώ θα ζήσετε για λίγο στους γρήγορους ρυθμούς του Πεκίνου.

Εκδρομές
Μια πιο μεγάλη εκδρομή είναι αυτή στο Σινικό Τείχος, που η μία άκρη του ξεκινά 72 χλμ. μακριά από το Πεκίνο. Το Σινικό Τείχος είναι το μόνο σημείο της γης που διακρίνεται από δορυφόρο και διασχίζει ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Περπατήστε λίγο για να δείτε αυτό το μεγαλειώδες έργο που ολοκληρώθηκε το 221 π.Χ. Μην απομακρυνθείτε πολύ και σας ψάχνουν! Εκτός από το συμπαγές τείχος, θα θαυμάσετε τις πολεμίστρες και τους πυργίσκους.

Χρήσιμες πληροφορίες:
Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα: 210-6723282
Γλώσσα: Κινέζικη (μάνταριν)
Βίζα: Είναι απαραίτητη για το ταξίδι. Εκδίδεται από την κινέζικη πρεσβεία (Κρινών 2α, Ψυχικό) και ισχύει από την ημέρα έκδοσης και όχι από την ημερομηνία εισόδου στη χώρα.
Ώρα: 6 ώρες μπροστά από την Ελλάδα
Νόμισμα: Γιουάν (αντιστοιχία: 1 ευρώ = 10 γιουάν)

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
*Η κινέζικη κουζίνα δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Επισκεφτείτε τα εστιατόρια των μεγάλων ξενοδοχείων, όπως το Sunset Terrace του Swissotel καθώς και τα εστιατόρια των Grand Hotel Beijing, Jing Guang, Plaza, Holiday Inn και Guangdong. Επίσης, το εστιατόριο στο παρκάκι πίσω από την Απαγορευμένη Πόλη. Αποφεύγετε να τρώτε από τα μαγαζάκια του δρόμου. Επίσης, να πίνετε απαραιτήτως εμφιαλωμένο νερό.
*Στο Πεκίνο σιγά σιγά ξεφυτρώνουν μπαράκια και ντίσκο. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στα μεγάλα θεάματα, όπως είναι η Όπερα και οι περίφημοι Ακροβάτες.
n Μεταξωτά και μάλλινα ρούχα, χαλιά, κασμίρια, κεντήματα, καλύμματα κρεβατιών, πουπουλένια μπουφάν και ωραίες γραβάτες είναι μερικά από τα απαραίτητα ψώνια. Μην παραλείψετε να αγοράσετε φανταστικές πορσελάνες, μαργαριτάρια, κλουαζονέ καθώς και χειροτεχνήματα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Αγορές Παγκόσμιας Κλάσης

Μουσική
Piccadilly Records, Μάντσεστερ
53 Oldham Street (+44161 839 8008, www.piccadillyrecords.com)
Το Mάντσεστερ ήταν πάντα το μηχανοστάσιο της βρετανικής μουσικής και το Northern Quarter η Μέκκα για κάθε «ψώνιο» του βινυλίου. Το Piccadilly Records είναι το καλύτερο ανεξάρτητο δισκοπωλείο της Βρετανίας. Ετσι κι αλλιώς, γύρω του θα βρεις άλλα 30 εκπληκτικά δισκοπωλεία, που θα καλύψουν οποιαδήποτε extravaganza απαίτησή σου (ξεκίνα από το θρυλικό Vinyl Exchange: έχει τους περισσότερους δίσκους από δεύτερο χέρι στο νησί).

Rock & Soul, Νέα Υόρκη
462 7th Avenue (+1 212 6953953, www.rockandsoul.com)
Βλέποντάς το από το δρόμο δεν μοιάζει με δισκοπωλείο, αλλά αν μπεις μέσα, θα καταλάβεις πως πρόκειται για το καλύτερο μαγαζί στον κόσμο για ντίσκο, χιπ χοπ, house κι εξοπλισμό dj στον κόσμο.

Gadgets
Delon Photo & Hi-Fi Centre, Χονγκ Κονγκ
5 Canton Road, Kowloon (+852 27300214)
Λίγο μεγαλύτερο από ένα σαλόνι, αλλά θαυματουργό, αφού περιέχει τα κορυφαία συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας στις καλύτερες τιμές του κόσμου. Οπουδήποτε αλλού στην Ασία, ό,τι κι αν αγοράσεις σε μισή τιμή κάτω από τις ελληνικές, θα είναι «μαϊμού».

Apple Store, Νέα Υόρκη
767 Fifth Avenue (+1 212 3361440, www.apple.com/retail/fifthavenue)
Δεν μπορείς να το χάσεις. Η είσοδός του από την 5η Λεωφόρο είναι ο τεράστιος γυάλινος κύβος και το περιεχόμενό του τα πιο state of the art gadgets που σχεδιάστηκαν ποτέ στις ΗΠΑ.

Bic Camera, Τόκιο
1-5-1 Nishi-Shinjuku (+813 53261111, www.biccamera.com)
Η Akihabara είναι το επίκεντρο του γκατζετολάγνου σύμπαντος. Περιέργως, αυτό το μαγαζί είναι σε άλλη περιοχή της πόλης, αλλά προσφέρει κάθε συνδυασμό που μπορεί να φανταστεί μυαλό (ανθρώπινο ή τεχνητό) συσκευών που μπαίνουν στην πρίζα. Δοκίμασε να ανταλλάξεις κάτι με έναν ντόπιο.

Bamford & Sons, Λονδίνο
31 Sloane Square, London SW1 (+4420 7881 8010, www.bamfordandsons.com)
Το έφτιαξε η οικογένεια Bamford (της φίρμας JCB) και είναι το κατάστημα που προσφέρει τα πιο μοναδικά δώρα για άντρες στον πλανήτη (πουλούσε μαύρα iPod πριν από την ίδια την Apple).

Ρούχα
Kilgour, Λονδίνο
8 Savile Row (+4420 7734 6905, www.kilgour.eu)
Το Kilgour είναι συνώνυμο με την κλασική Bond σιλουέτα: «Αν δεν έχεις αθλητικό σώμα, θα σου κάνουμε εμείς μία τέλεια σιλουέτα με το κοστούμι σου» λέει ο διευθυντής του Carlo Brandelli. Υπάρχουν κι έτοιμα κοστούμια, πουκάμισα, γραβάτες, μανικετόκουμπα και bespoke. Θα είσαι έτοιμος σε λιγότερο από 24 ώρες και θα πληρώσεις τουλάχιστον 1.250 ευρώ.

Suzhou Cobblers, Σαγκάη
Room 101, 17 Fuzhou Road (+86 13918187760, www.suzhou-cobblers.com)
Η Σαγκάη είναι σπουδαία πόλη για να ψωνίσεις, αλλά μην ξεγελαστείς από την εξωτική της σαγήνη. Εκτός από τις μπουτίκ με τις διασημότερες «μαϊμούδες» του κόσμου υπάρχουν κι άλλα πιο ενδιαφέροντα σημεία για να αγοράσεις πουκάμισα και κοστούμια με μάο γιακάδες. Τα καλύτερα ασιατικά ρούχα στις πιο σπουδαίες τιμές θα τα βρεις στο Suzhou Cobblers.

Boutiques Malo, Πορτοφίνο
Calata Marconi, 16 (+39 01851 69510)
Η πιο πλούσια συλλογή από κασμιρένια και δερμάτινα αξεσουάρ - και βέβαια με το καλύτερο στυλ του κόσμου: το ιταλικό. Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο αξίζουν διπλάσια.

(πηγή: www.menshealth.gr)

Πράγα

Είναι κάποια μέρη στον κόσμο –διαφορετικά μάλλον για τον καθένα– που απλά τα ερωτεύεσαι. Χωρίς να μπορείς να προσδιορίσεις πώς και γιατί, ούτε καν πότε ακριβώς αυτό συνέβη, νιώθεις αυτή τη σχεδόν μαγική έλξη την οποία, αν έχεις την τύχη να πιστεύεις σε παραφυσικά φαινόμενα, αποδίδεις σε προηγούμενες ζωές, μάγους, ενεργειακά vibes ή ό,τι άλλο και συνεχίζεις να τα απολαμβάνεις αμέριμνος.

Μερικές φορές εύχομαι να πίστευα κι εγώ σε κάτι ανάλογο, για να μπορούσα να εξηγήσω τι ακριβώς ήταν αυτό που μου συνέβη το 2004 όταν ένα βαν του αεροδρομίου με άφησε, με ένα σακίδιο στον ώμο και ένα γεμάτο απορία βλέμμα, μπροστά σε ένα κτίριο τερατούργημα –απομεινάρι του Σοβιετικού Καθεστώτος– στη μέση του πουθενά. Ή αλλιώς την εστία του Πανεπιστημίου του Καρόλου.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχω φτάσει στην Πράγα –με αεροπλάνα, τραίνα και λεωφορεία– τέσσερις φορές. Έχω περάσει εκεί μερικούς μήνες. Όταν είμαι στην Αθήνα, ή οπουδήποτε αλλού, ονειρεύομαι ότι περπατάω στην παλιά πόλη, διασχίζω τη Γέφυρα του Καρόλου, με θέα το φωτισμένο Κάστρο, χορεύω στο Karlovy Lazne, ακριβώς δίπλα, και μετά κοιμάμαι σε ένα διαμέρισμα στην πλατεία Βεγκεσλάου, που ενώνει την παλιά με τη νέα πόλη. Οι Έλληνες φίλοι το λένε ψύχωση. Οι Τσέχοι το λένε ”τα μάγια”.

Οι κάτοικοι της Πράγας πιστεύουν ότι η πόλη τους είναι μαγεμένη. Όταν ο Κάφκα έγραφε πως ”η Πράγα δε σε αφήνει να φύγεις. Ούτε εσένα, ούτε εμένα”, στο μικρό σπιτάκι του στην εβραϊκή συνοικία, που συνορεύει με την παλιά πόλη, μάλλον χαμογελούσε αυτάρεσκα, ξέροντας πως, λίγα χρόνια αργότερα, η φράση αυτή θα τυπώνεται σε μπλουζάκια, κάτω από τη φωτογραφία του.

Ο θρύλος λέει πως η Πράγα χτίστηκε γύρω από το κάστρο της, όταν η πριγκίπισσα Λίμπουσε, αυτοκράτειρα των Τσέχων, είδε σε ένα όραμα έναν άνδρα να λαξεύει το κατώφλι στο λόφο που υψωνόταν πάνω από τον ποταμό που διασχίζει την Πράγα. Η πόλη πήρε το όνομά της από την τσέχικη λέξη prah, που σημαίνει κατώφλι, ενώ ο ίδιος θρύλος λέει πως η πριγκίπισσα προφήτεψε μια πόλη της οποίας η δόξα και η φήμη θα έφταναν μέχρι τα αστέρια.

Από τον 9ο αιώνα, οπότε και ιδρύθηκε, η Πράγα έγινε κέντρο του εμπορίου, των τεχνών και των επιστημών, φιλοξένησε προσωπικότητες όπως το Μότσαρτ, τον Κάφκα, τον Κέπλερ και τον Γκαίτε, διεκδίκησε την έδρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, περιήλθε στην κυριαρχία των Αυστριακών, των Γερμανών και του σοβιετικού καθεστώτος, για να απελευθερωθεί οριστικά το 1989 και να συνεχίσει απερίσπαστη να εξαπλώνει τη φήμη της μέχρι τα αστέρια.

Μια βόλτα στους δρόμους της είναι ένα μάθημα ιστορίας, μια γνωριμία με την τέχνη και τα ρεύματα που την επηρέασαν τους προηγούμενους αιώνες, μια ολόκληρη εμπειρία. Σε κάθε γωνιά, κτίρια γοτθικά, μπαρόκ, ροκοκό, αρ νουβό δίνουν στην πόλη το χρώμα και την καλλιτεχνική της φύση. Κάθε συνοικία και μια ιστορία, από το εβραϊκό Γιόζεφοβ και το υπέρλαμπρο Χρανττσάνι, γύρω από το κάστρο, μέχρι το γεμάτο από τις μαρτυρίες του εμφυλίου Ζίζκοφ και το ιστορικό Βίζεχραντ, πρώτη έδρα του βασιλικού θρόνου. Και βέβαια, παντού, σε όλα τα πιθανά και απίθανα σημεία, οι πύργοι που προσπαθούν, θαρρείς, να αγγίξουν τον ουρανό και που έδωσαν στην Πράγα το όνομα ”πόλη των χιλίων πύργων”.

Ό,τι κι αν έχω διαβάσει για την Πράγα, συμπεριλαμβανομένων των διθυράμβων των Γκαίτε και Κάφκα, μου φαίνεται λίγο. Ετοιμάζοντας αυτό το αφιέρωμα, σκέφτομαι ξανά ότι αυτή η πόλη δεν περιγράφεται με λόγια. Η Πράγα είναι οι εικόνες, τα χρώματα, οι άνθρωποι, η ατμόσφαιρα, η ζωντάνια, η ιστορία της. Είναι τα θέατρα, τα μουσεία, τα μαγαζιά, τα εστιατόρια, τα club της. Αυτά μπορώ να τα περιγράψω. Για τα υπόλοιπα, θα πρέπει να πάρετε αεροπλάνο. Ή τραίνο. Ή λεωφορείο.

(πηγή: www.in2life.gr, 9/11/2006)

Βιρμανία

Πολιτισμός και θρησκεία συναντιούνται σε αυτό τον υπέροχο τόπο. Mια συναρπαστική χώρα με πλούσια παράδοση.

Η Βιρμανία προσφέρει μοναδικές εμπειρίες. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στα Ιμαλάια, ηλιοθεραπεία σε τροπικές παραλίες, να θαυμάσετε ναούς που λάμπουν σαν κοσμήματα και να γνωρίσετε παλιές ασιατικές πρωτεύουσες.

Γνωριμία με τη Yangon
Τα παλιά κτίρια, οι δεντρόφυτοι δρόμοι, οι γεμάτες ζωή τοπικές αγορές και οι γαλήνιες λίμνες συνθέτουν το σκηνικό της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Yangon. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα είναι η χρυσή Sule Pagoda, ύψους 46 μ., που είναι πάνω από 2.000 χρόνων και εκεί λένε πως βρίσκεται μια τούφα από τα μαλλιά του Βούδα. Μπροστά από τον ποταμό θα δείτε την Botataung Pagoda, το εσωτερικό της οποίας είναι γεμάτο καθρέφτες και αίθουσες από γυαλί. Κοντά είναι το Botataung Jetty, ένα θαυμάσιο μέρος απ όπου θα χαζεύετε τα πλοία που διασχίζουν τον ποταμό. Αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε το πρόσφατα ανακαινισμένο Εθνικό Μουσείο. Το πιο αξιοθαύμαστο μνημείο της πόλης είναι η Shwedagon Pagoda του 11ου αιώνα. Είναι τοποθετημένη πάνω σε 8.000 χοντρά κομμάτια ατόφιο χρυσάφι και η άκρη της είναι φτιαγμένη από διαμάντια, ρουμπίνια, ζαφείρια και τοπάζι. Ένα τεράστιο σμαράγδι στο κέντρο της παγόδας αιχμαλωτίζει τις πρώτες και τελευταίες ακτίνες του ήλιου, ενώ γύρω από το χρυσό ναό βρίσκονται πάνω από 100 μικρότεροι ναοί. Φεύγοντας από την πόλη για το αεροδρόμιο, θα περάσετε κοντά από την Chaukhtat gyi Pagoda, όπου βρίσκεται ένας επικλινής (ξαπλωτός) Βούδας, με μήκος 72 μέτρα.

Οδοιπορικό
Επισκεφτείτε την πόλη Mandalay ή «Πόλη των πολύτιμων λίθων», το πολιτιστικό κέντρο της Χρυσής Χώρας, στην καρδιά της Βόρειας Βιρμανίας. Μια πόλη με αγορές και μοναστήρια, η οποία λέγεται ότι χτίστηκε από το βασιλιά Μindon όταν αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα εκεί (από την Ava) το 1856, λόγω του ότι οι σειρήνες από τα ατμόπλοια τον κρατούσαν ξύπνιο! Τα τείχη, ενάμισι μίλι από κάθε πλευρά, στέκουν με θαυμάσιους οβελίσκους πάνω από κάθε πύλη. Μέσα απλώνεται η «Απαγορευμένη Πόλη», μια πολύπλοκη συμφωνία από τεκτονικά κτίρια.
Γύρω από την περιοχή του παλατιού ο βασιλιάς έχτισε μοναστήρια από ξύλο δέντρου τικ για τους βασιλικούς καλόγερους, παραχωρούσε σπίτια στους προσκυνητές, έφτιαχνε προσκυνητάρια στους λόφους της Mandalay και κατασκεύασε την Kythodaw Pagoda. Βορειοδυτικά της Mandalay, επισκεφθείτε ένα εκπληκτικό συγκρότημα από παγόδες στη Monywa. Η κεντρική παγόδα Thanboddhay περιβάλλεται από 845(!) μικρότερες. Στις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Βιρμανίας αξίζει να δείτε το σταθμό στο λόφο του Pyin Oo Lwin (Maymyo) με την αποικιακή αρχιτεκτονική, την καταπληκτική αλλά μισοχτισμένη παγόδα του Mingun, με τη μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο, τις παλιές πρωτεύουσες Ava, Amarapura και Sagaing. Περνώντας από την περιοχή της λίμνης Ίνλε, που περιτριγυρίζεται από πολλές πόλεις, κάντε μια στάση στην πιο γραφική από αυτές, τη Νyaungshwe.
Απλωμένη σε μια απέραντη άγονη πεδιάδα, η περιοχή Bagan είναι σαν ένα υπαίθριο μουσείο με περισσότερα από 3.000 μνημεία, κυρίως συγκεντρωμένα γύρω από την αρχική πόλη στις όχθες του ποταμού. Στα 30 χλμ. ανατολικά θα δείτε το εντυπωσιακό Mount Popa, ένα βράχο ύψους 750 μ. με περίλαμπρους ναούς στην κορυφή του.
Εάν θέλετε να δείτε παραλίες, θα κατευθυνθείτε στον Κόλπο της Βεγγάλης, όπου βρίσκονται η παραλία Ngapali, η εκπληκτική μαύρη αμμουδιά του Sittwe και η αρχαία πόλη Mrauk. Αξίζει τέλος να επισκεφτείτε την πολιτεία Shan στο Χρυσό Τρίγωνο.

*Χρήσιμα: Νόμισμα: kyat (προφέρεται τσατ) 7,5 τσατ = περίπου 1 δολάριο ΗΠΑ Ώρα: 5 ώρες μπροστά Γλώσσα: Βιρμανικά, αλλά θα συνεννοείστε με ευκολία στα αγγλικά

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
*Η βιρμανική κουζίνα είναι ένα μείγμα κινεζικής και ινδικής, με τις παραδοσιακές σαλάτες και τις σούπες ως σπεσιαλιτέ. Aυθεντικές γεύσεις της Βιρμανίας θα βρείτε στα μενού όλων των ξενοδοχείων και των τοπικών εστιατορίων. Να προσέχετε, πάντως, γιατί υπάρχουν εστιατόρια που σερβίρουν φίδια, πιθήκους και άλλα περίεργα για τις γευστικές μας συνήθειες.
*Στη Yangon αρχίζουν να ξεφυτρώνουν μπαράκια, ντίσκο και κλαμπ. Τα καλύτερα, όμως, θα τα συναντήσετε στα καλά ξενοδοχεία.
*Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία ειδών λαϊκής τέχνης, χειροτεχνήματα και αντίκες καθώς και βαμβακερά, πλεκτά και ξυλόγλυπτα. Επίσης, η Βιρμανία είναι πολύ γνωστή για τους πολύτιμους λίθους της, ιδιαίτερα για τα μαργαριτάρια και τα ρουμπίνια.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Τυνησία

Στο ομηρικό νησί των Λωτοφάγων
Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, η Τυνησία διαθέτει πολυτέλεια, παραδοσιακό χρώμα, ιστορία και δελεαστικές τιμές, όπως θα ανακαλύψετε αν αναζητήσετε πακέτα ή ατομικά ταξίδια. Γι' αυτό είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Η πρώτη στάση μάς έφερε στην αρχαία Καρχηδόνα, την οποία ίδρυσαν οι Φοίνικες. Θαυμάσαμε τα λουτρά του Αντωνίνου, ενώ εξίσου απολαυστική ήταν η επίσκεψη στο χωριό Σίντι Μπου Σάιντ, το οποίο διαθέτει άσπρα ασβεστωμένα σπίτια, μπλε παράθυρα, μπουκαμβίλιες στις γλάστρες, θέα στη Μεσόγειο, παραδοσιακά καφέ και πλακόστρωτα καλντερίμια. Επόμενος σταθμός το νησί Τζέρμπα -θεωρείται το νησί των Λωτοφάγων, απ' όπου, σύμφωνα με τον Όμηρο, πέρασε ο Οδυσσέας-, που διαθέτει πολυτελή παραθαλάσσια ξενοδοχεία, νυχτερινή ζωή, ένα δημοφιλές πάρκο, το Parc Djerba Εxplore, με περισσότερους από τετρακόσιους κροκόδειλους, και μια παραλία που επισκέπτονται το φθινόπωρο τα φλαμίνγκο.

Στην έρημο
Στην ηπειρωτική χώρα ξεκινά η διαδρομή με τζιπ 4Χ4 για τη Ματμάτα, το χωριό όπου ζουν οι τρωγλοδύτες, με σπίτια σκαμμένα στους αμμόβραχους -εκεί γυρίστηκαν σκηνές από τον «Πόλεμο των άστρων»- και την Ντουζ, πόλη των Βερβερίνων, που αποκαλείται Πύλη της Ερήμου. Η βόλτα με καμήλες στους αμμόλοφους ήταν πολύ διασκεδαστική, ενώ στην πορεία προς την Τοζέρ τη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν τα χρώματα που παίρνει το ορυκτό αλάτι της αποξηραμένης πια λίμνης Σοτ Ελ Τζερίντ. Η εικόνα χιλιάδων φοινικόδεντρων προδιαθέτει τους ταξιδιώτες ότι πλησιάζουν στην Τοζέρ. Η επίσκεψη στις ορεινές οάσεις, όπου γυρίστηκαν πολλές σκηνές από τον «Aγγλο ασθενή», είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Απότομοι βράχοι, κρυμμένοι καταρράκτες και βλάστηση εκεί που δεν το περιμένει κανείς, αλλά και καφενεία που σερβίρουν τον ελληνικότατο καφέ φραπέ.

Αμμώδεις παραλίες
Κατευθυνόμενοι προς τα ανατολικά και το μεσογειακό κομμάτι της χώρας, περνάμε από τη Σφέτουλα και το ρωμαϊκό αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο δεσπόζουν τα ερείπια τριών ναών, την Καϊρουάν, την τέταρτη ιερή πόλη του Ισλάμ, και φτάνουμε στη Σους, ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα στη Μεσόγειο. Υπέροχη και η βόλτα στο Πορτ Ελ Καντάουι, που διαθέτει μαρίνα με πολυτελή σκάφη αγκυροβολημένα, ψαροταβέρνες και υπαίθριες γκαλερί. Τελευταίος σταθμός, πριν αποχαιρετήσουμε την Τυνησία και δώσουμε υπόσχεση στον εαυτό μας ότι θα επιστρέψουμε, είναι η Χαμαμέτ, το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της χώρας. Διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία όλων των μεγάλων αλυσίδων, μεντίνα, αρχαιολογικούς χώρους και χιλιόμετρα με αμμώδεις παραλίες για θαλάσσια σπορ. Πολλά από τα σημεία που σας αναφέραμε θα δείτε όσοι είστε φαν της σειράς «Βέρα στο δεξί», μια που εκεί βρέθηκαν τρεις από τους πρωταγωνιστές της σειράς, ο Αλέξανδρος Σταύρου, ο Παναγιώτης Μπουγιούρης και ο Γιώργος Κικίδης και έμειναν, όπως και το συνεργείο, ενθουσιασμένοι από την εμπειρία αυτή. Η Τυνησία είναι ιδανικός προορισμός και το φθινόπωρο, με μέση θερμοκρασία τους 25 βαθμούς Κελσίου, η οποία πέφτει λίγο στην έρημο και τις οάσεις.

Πληροφορίες
Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Τυνησιακό Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού (τηλ.: 210-6717590).
Διαμονή: Υπάρχει ποικιλία ξενοδοχείων (μπορείτε να πάρετε μια ιδέα στην ιστοσελίδα www.tunisietourisme.com.tn), στην πλειονότητά τους είναι τεσσάρων και πέντε αστέρων, υψηλών προδιαγραφών, με κέντρα θαλασσοθεραπείας και γήπεδα γκολφ.
Χρήσιμα: Τοπική ώρα: Μία ώρα πίσω Νόμισμα: Δηνάριο Τυνησίας (1,55 ευρώ)

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Το παραδοσιακό πιάτο είναι το κουσκούς φτιαγμένο με αρνάκι, κοτόπουλο ή ψάρι. Θα ενθουσιαστείτε με το μπρικ που προσφέρεται ως ορντέβρ, τη μεγάλη ποικιλία ψαριών και θαλασσινών, τα γλυκά με μέλι, ξηρούς καρπούς και ανθόνερο. Επιβάλλεται ο αραβικός καφές με λίγες σταγόνες ανθόνερου όταν σερβίρεται, και το τσάι με μέντα και κουκουνάρι.
Υπάρχουν παραδοσιακά καφέ, πολυτελή εστιατόρια, κλαμπ στα τουριστικά μέρη, ακόμη και καζίνο στην Τζέρμπα για να δοκιμάσετε την τύχη σας ή να δειπνήσετε παρακολουθώντας χορό της κοιλιάς. n Περιπλανηθείτε στα σουκ, στα δρομάκια κάθε παλιάς πόλης στην Τύνιδα, τη Σους, τη Χαμαμέτ, κάντε παζάρι και ψωνίστε δερμάτινα είδη, ναργιλέδες, κελεμπίες, κεραμικά, κοσμήματα, ντόπια γλυκά, υφαντά. Στη Σους προτείνουμε το εμπορικό κέντρο Soula, το οποίο έχει την άδεια του οργανισμού τουρισμού, στάνταρ τιμές και εγγύηση ποιότητας.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Αιτωλικό

Πρόκειται για μία από τις λιγότερο αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές της χώρας μας, με εντυπωσιακές ωστόσο φυσικές ομορφιές και σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία. Το νησάκι του Αιτωλικού συνδέεται με τη στεριά με δύο πέτρινες πολύτοξες γέφυρες που χρονολογούνται από το 1898. Η πόλη που αναπτύχθηκε στο έδαφός του έχει τη μεγαλύτερη αναλογία ιχθυοπωλείων - κατοίκων σε όλη την Ελλάδα! Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι η Eκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στην αυλή της εκκλησίας των Ταξιαρχών θα αναζητήσετε τον τάφο της κυρά Βασιλικής, που υπήρξε ο μεγάλος έρωτας του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, στα νερά και στις όχθες του οποίου φιλοξενούνται κάθε χρόνο χιλιάδες πουλιά, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως σπάνια ή απειλούμενα είδη. Εάν διακατέχεστε από οικολογική ευαισθησία, κάντε μία βόλτα από το Κέντρο Πληροφόρησης Υγροβιοτόπων (τηλ.: 26320-24128).

Οδοιπορικό
Στις όχθες της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού βρίσκεται η αρχαία Πλευρώνα, κτισμένη ψηλά στο όρος Αράκυνθος, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν Κάστρο της κυρά Ρήνης. Εκεί θα συναντήσετε ερείπια και επιβλητικά τείχη με τετράγωνους πύργους, ενώ στην κάτω πόλη σώζονται υπολείμματα αρχαίου θεάτρου και αγοράς. Αυτό που αξίζει όμως περισσότερο είναι η πανοραμική θέα της λιμνοθάλασσας και των αλυκών που βρίσκονται από κάτω. Ακολουθώντας τα ορειβατικά μονοπάτια, μπορείτε να κάνετε μαγευτικούς περιπάτους στις πλαγιές του Αράκυνθου.

Λίγο έξω από το χωριό Κατοχή, στο λόφο Τρίκαρδος, θα συναντήσετε μία άλλη σημαντική πόλη της αρχαιότητας, τις Οινιάδες, όπου ακόμη σώζονται τα τείχη, κατάλοιπα λιμανιού και το αρχαίο θέατρο, ενώ το ναυπηγείο της περιοχής υποδηλώνει το υδάτινο παρελθόν του κάμπου της Κατοχής. Η περιοχή γενικά προσφέρεται για υπέροχες βόλτες στη φύση. Θα μεθύσετε από τα αρώματα των τριανταφυλλιών, των ανθισμένων περιβολιών και των μοσχομπίζελων, ενώ στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας θα χαζέψετε τις «πελάδες», τα ψαροκάλυβα, και τις «γαίτες», τις βάρκες χωρίς καρίνα, ειδικά διαμορφωμένες για τα νερά της λιμνοθάλασσας.

Εκδρομή
Σε μία έκταση 440 στρεμμάτων, στο νοτιοδυτικό μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, απλώνεται το Δάσος της Φραξού, πνιγμένο στα δέντρα, στους θάμνους και στα αγριολούλουδα, αξίζει να το περπατήσετε! Επίσης, σε πολύ κοντινή απόσταση θα βρεθείτε στο δέλτα του Αχελώου.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Εάν πάρετε το δικό σας μεταφορικό μέσο θα περάσετε από το Ρίο στο Αντίρριο, θα ακολουθήσετε την εθνική οδό με κατεύθυνση το Αγρίνιο και ύστερα θα περάσετε στο επαρχιακό δίκτυο έξω από το Μεσολόγγι που οδηγεί προς τον Αστακό.

Διαμονή: Δίπλα στη λιμνοθάλασσα, σε μία πολύ καλή θέση που προσφέρει ειδυλλιακή θέα του ηλιοβασιλέματος, βρίσκεται το καλό ξενοδοχείο Αλεξάνδρα (τηλ.: 26320-23019).

Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 26320, Αστυνομία: 22100, Δήμος: 22233.

Φαγητό: Τα ντόπια, ολόφρεσκα ψάρια και χέλια έχουν την τιμητική τους στην κουζίνα του Αιτωλικού και προσφέρουν ιδανικές γαστριμαργικές απολαύσεις. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τσιπούρα με σέλινο καθώς και το πασίγνωστο αυγοτάραχο, που αποτελεί την πιο ακριβή σπεσιαλιτέ της περιοχής. Πολύ καλές ταβέρνες είναι ο Μονόματος, το Σταφνοκάρι και ο Μπαρούχος.

Αγορές: Εκτός από το αυγοτάραχο και τα φρέσκα ψάρια, το Αιτωλικό φημίζεται και για τα παραδοσιακά υφαντά και κιλίμια που υφαίνουν οι ντόπιες τεχνίτρες στον αργαλειό και αξίζει να αποκτήσετε.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Ναύπλιο

Τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια, τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και τα ζεστά μπαράκια του Ναυπλίου συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό για ερωτευμένους.

Η παλιά ελληνική πρωτεύουσα είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Θα το διαπιστώσετε κάνοντας έναν περίπατο στην παλιά πόλη που στολίζεται από νεοκλασικά αρχοντικά με σκαλιστά, λουλουδιασμένα μπαλκόνια. Τα περισσότερα είναι έργα του Τσίλερ και άλλων Βαυαρών αρχιτεκτόνων. Ξεχωρίζουν τα λαμπρά κτίρια του Δικαστικού Μεγάρου και της Βιβλιοθήκης.

Βόλτες στην πόλη
Συνεχίστε τον περίπατό σας στην πλατεία Συντάγματος, όπου βρίσκεται το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο που ίδρυσε ο Καποδίστριας και έπειτα δείτε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, μπροστά στην οποία δολοφονήθηκε ο Κυβερνήτης. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε και τη Μητρόπολη. Το εσωτερικό της κοσμείται από αντίγραφα έργων μεγάλων Ιταλών ζωγράφων. Περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια, όπου θα συναντήσετε την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, το πρώτο δημοτικό σχολείο και το άγαλμα του Καποδίστρια. Έπειτα ανεβείτε ψηλά, στη συνοικία των ψαράδων, με τα γραφικά σπίτια και τα στενοσόκακα. Επισκεφτείτε τα πολύ αξιόλογα μουσεία του Ναυπλίου, το Λαογραφικό και το Αρχαιολογικό. Κάντε και μια ρομαντική βαρκάδα περνώντας από το Ναύπλιο απέναντι, στο μικρό νησάκι με το ξακουστό φρούριο Μπούρτζι. Στα όμορφα μαγαζάκια της παλιάς αγοράς θα βρείτε εκτός από τα διάφορα αναμνηστικά και σουβενίρ, πολύ καλά κοσμήματα-αντίγραφα κοσμημάτων της μυκηναϊκής εποχής.

Στο Παλαμήδι
Ήρθε η ώρα όμως να πάρετε μια γερή ανάσα και να σκαρφαλώσετε στο ονομαστό κάστρο του Ναυπλίου, το Παλαμήδι. Αν δεν υπάρχει περίπτωση να πειστεί ο αγαπημένος σας να σας κουβαλήσει αγκαλιά, ξεχάστε τα 857 σκαλοπάτια και πηγαίνετε με το αυτοκινητάκι σας από το δρόμο. Το Παλαμήδι είναι έργο των Βενετών που τελειοποίησε ο Γάλλος Λα Σαλ. Εκεί θα δείτε και το σημείο όπου φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης. Το σούρουπο ανεβείτε στο ψηλότερο σημείο της Ακροναυπλίας για να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Κάντε επίσης έναν ευχάριστο περίπατο στο πάρκο του Ναυπλίου και μην παραλείψετε να κάνετε το «γύρο της Αρβανιτιάς», έναν περιφερειακό πεζόδρομο που ξεκινάει από το λιμάνι και φτάνει στον Καραθώνα.

Εκδρομές
Πεταχτείτε για φρέσκο ψαράκι στο Τολό. Επίσης, σε κοντινή απόσταση μπορείτε να πάτε στο Πόρτο Χέλι και στην Επίδαυρο.

Πληροφορίες
Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 27520, Αστυνομία: 27776, Τουριστική Αστυνομία: 28131, ΚΤΕΛ: 27323, Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών Δήμου: 24444.

Φαγητό: Για φρέσκο ψάρι θα πάτε στου Σαβούρα. Για μεζέδες επισκεφτείτε τον Κανακαράκη, ενώ νόστιμα πιάτα και καλό βαρελίσιο κρασί θα δοκιμάσετε στην Παλιά Ταβέρνα, που λειτουργεί από το 1810. Πολύ καλές λύσεις είναι οι ταβέρνες του Βασίλη, του Στελάρα και του Κανάρη. Κλασικά εστιατόρια είναι το Ελλάς και το Καρίμα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Nείλος

Αίγυπτος δεν είναι μονάχα οι Πυραμίδες. Μπείτε βαθύτερα στην ιστορία και τον πολιτισμό της, πλέοντας στο Νείλο.

Η πλεύση στο Νείλο θα σας αποκαλύψει τις πιο μαγευτικές γωνιές της Αιγύπτου. «Ανεβαίνοντας» τον ποταμό και φτάνοντας στο Λούξορ για να επιβιβαστείτε στο πολυτελές ποταμόπλοιο, δείτε το ναό που κτίστηκε από τον Φαραώ Αμένοφι και επισκεφτείτε το μουσείο, στο οποίο εκτίθενται σημαντικές αρχαιότητες. Σειρά έχει το Καρνάκ, με τους εξίσου εκπληκτικούς ναούς του. Περιηγηθείτε την υπόστυλη αίθουσα με τις 134 κολόνες, που κάποτε θεωρούνταν παγκόσμιο θαύμα, και γνωρίστε το Ιερό και τη Θεία Λίμνη. Αξίζει να παρακολουθήσετε το «Ήχος και Φως», ένα από τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα στον κόσμο! Αφού διασχίσετε το Νείλο, θα βρεθείτε στη δυτική πλευρά των εκατοντάπυλων Θηβών, γνωστή ως Κοιλάδα των Βασιλέων και των Βασιλισσών. Πάνω από 60 τάφοι των πιο σημαντικών Φαραώ βρίσκονται εκεί. Ο πιο ξακουστός είναι βέβαια ο τάφος του Τουταγχαμών, που έχει συνδεθεί με περίεργους μύθους, ενώ πασίγνωστοι είναι και οι τάφοι του Ραμσή του 6ου και του Αμένοφι του 2ου. Θα σας εντυπωσιάσει, επίσης, ο μεγαλοπρεπής ναός της Χατσεπσούτ, που απλώνεται σε τρία κλιμακωτά επίπεδα. Ένα ακόμα μνημείο της περιοχής είναι και οι μεγαλόπρεποι κολοσσοί του Μέμνονος, που οι στρατιώτες του Ναπολέοντα χρησιμοποιούσαν ως σημάδι σκοποβολής!

Κρουαζιέρα
Η πλεύση στον ποταμό είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή. Και παρόλο που θα κατευθύνεστε νότια (γεωγραφικά), το πλοίο σας θα? ανεβαίνει το ποτάμι! Πρώτος σας σταθμός θα είναι το Εντφού με το ναό του Ώρου, το μεγαλύτερο και πιο καλά διατηρημένο ναό της χώρας. Πιο κάτω θα σταματήσετε στο πτολεμαϊκό Κο­μόμπο, όπου βρίσκεται ο ναός του θεού-κροκόδειλου Σόμπεκ. Όσο πλησιάζετε στο Ασουάν το τοπίο θα γίνεται περισσότερο τροπικό. Η πόλη είναι χτισμένη σε πολύ όμορφη περιοχή, γεμάτη φοίνικες και καταπράσινα νησάκια. Από τη μια πλευρά δεσπόζει το παλιό αρχοντικό ξενοδοχείο Old Cataract, όπου περνούσε τις διακοπές της η Αγκάθα Κρίστι και γυρίστηκε και η ταινία «Έγκλημα στο Νείλο», και από την άλλη όχθη στέκει μεγαλόπρεπο το μαυσωλείο του Αγά Χαν. Δίπλα στην αποβάθρα του Ασουάν υψώνεται ένα νειλόμετρο, το οποίο μετρά τη στάθμη του ποταμού. Στην ξενάγησή σας στην πόλη πρέπει να δείτε το μουσείο και στα πέριξ τον ημιτελή οβελίσκο που παρήγγειλε η Χατσεπτσούτ το 1400 π.Χ., αλλά κατά την κατασκευή του ράγισε και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Με τις γραφικές φελούκες θα βρεθείτε στη νήσο Ελεφαντίνη, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη και ο ναός. Στο νησί Κίτσενερ θα βολτάρετε στον παραδεισένιο Βοτανικό Κήπο. Στη δυτική όχθη του Νείλου και κοντά στο μαυσωλείο του Αγά Χαν θα δείτε το εγκαταλειμμένο πια μοναστήρι του Αγίου Συμεών. Εδώ, στο Ανω Φράγμα άκμασε ο πολιτισμός της Νουβίας.

Βόλτα με καμήλες
Μια γεύση θα πάρετε αν κάνετε την εκδρομή με τις καμήλες και επισκεφθείτε ένα χωριό Νουβίων όπου θα σας υποδεχτούν με τραγούδια, χορούς και καρκαντέ: το εθνικό ποτό των Αιγυπτίων που φτιάχνεται -σαν τσάι- από ένα κόκκινο λουλούδι. Προσέξτε όμως, γιατί λένε ότι σε μεγάλες ποσότητες αναστέλλει την ερωτική διάθεση! Στο Ασουάν θα επισκεφθείτε και ένα μεγαλειώδες σύγχρονο έργο: το μεγάλο και μικρό φράγμα καθώς και την τεχνητή λίμνη Νάσερ.
Η κρουαζιέρα μπορεί να συνεχίσει και από την άλλη πλευρά του φράγματος, μέχρι το θαυμάσιο Αμπού Σιμπέλ. Οι δύο ναοί του είναι κάτι παραπάνω από μεγαλειώδεις. Πρόκειται για το ναό του Ραμσή του 2ου, με τα τέσσερα κολοσσιαία αγάλματα, και το ναό της συζύγου του Νεφερταρί. Ο πρώτος έχει μάλιστα χτιστεί έτσι ώστε το φως του ήλιου να μπαίνει από μία χαραμάδα και να φτάνει στα έγκατα, μόνο για δύο μέρες το χρόνο!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
*Μετάβαση: Θα φτάσετε στο Κάιρο και από εκεί με άλλη πτήση στο Λούξορ.
*Χρήσιμα: Γραφείο Αιγυπτιακού Τουρισμού στην Αθήνα, τηλ.: 210-3606906.
Νόμισμα: αιγυπτιακή λίρα = 0,15 λεπτά του ευρώ. Ώρα: Ίδια με την ελληνική. Κλίμα: Αυτή την εποχή, ευχάριστο την ημέρα, με λίγη ψυχρούλα τη νύχτα.
*Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές: Θα δοκιμάσετε φαλάφελ, χούμους, κρέατα με μυρωδικά και πιάτα της ανατολίτικης κουζίνας. Αποφεύγετε τα μαγαζάκια του δρόμου και γενικά τις ωμές σαλάτες και τα φρούτα που δεν καθαρίζονται. Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό. Εστιατόρια όπου μπορείτε να καθίσετε άφοβα είναι στο Λούξορ τα Marhaba και Hatey, στο Ασουάν το Mona Lisa και το Madina. Ζητήστε να σας σερβίρουν και αιγυπτιακά γλυκά.
*Παντού υπάρχουν κέντρα με ανατολίτικη μουσική και χορό της κοιλιάς! Αν προτιμάτε την πεπατημένη, επισκεφτείτε την ντισκοτέκ κάποιου μεγάλου ξενοδοχείου.
*Θα βρείτε αρώματα, ημιπολύτιμες πέτρες, κοσμήματα, αντικείμενα από φυσητό γυαλί και μπρούντζο, καταπληκτικά υφάσματα, μπουρνούζια, κελεμπίες, χαλιά και αντίκες. Στο Λούξορ και στο Ασουάν, θα περιπλανηθείτε στα σουκ, τα τοπικά παζάρια.

(πηγή: www.7merestv.gr)