Άλλες χώρες, άλλα ήθη κι έθιμα (1)

Χειρονομίες
Θυμηθείτε όλους τους "καλούς τρόπους" που προσπαθούσε επί χρόνια να σας διδάξει η μητέρα σας. Μη δείχνετε. Εκτός κι αν βρίσκεστε στη Σιγκαπούρη, όπου όμως πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον αντίχειρα και όχι τον δείκτη διαφορετικά, κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε είτε αισχρός είτε αγενής. Αν πάλι βρίσκεστε στη Ρωσία, μην ανταλλάξετε χειραψία ενώ βρίσκεστε στο κατώφλι ενός κτιρίου, θεωρείται γρουσουζιά. Στις βουδιστικές χώρες, όπως η Βιρμανία για παράδειγμα, μη χαϊδεύετε το κεφάλι των παιδιών: θεωρείται το σημείο του σώματος στο οποίο συγκεντρώνεται όλη η πνευματικότητα του ανθρώπου.

Κρυφές σημασίες
Στην Ιαπωνία να κουνάτε συμφωνώντας το κεφάλι: ο συνομιλητής σας θα θεωρήσει ότι τον προσέχετε όταν σας μιλάει.

Στην Αίγυπτο όταν κουνάτε πέρα δώθε το κεφάλι σας σημαίνει ότι διαφωνείτε.

Στο Μεξικό, αν ο συνομιλητής σας είναι γυναίκα μην την αποκαλέσετε σινιόρα (έτσι αφήνετε να εννοηθεί η ηλικία της) αλλά σινιορίτα.

Στη Ζιμπάμπουε, πάλι, αν χαθείτε και απευθυνθείτε σε κάποιον ντόπιο για να σας δώσει οδηγίες, προσπαθήστε να είστε πολύ συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα: αν θέλετε να μάθετε πόσο μακριά βρίσκεται ο προορισμός σας, μη ρωτήσετε "Είναι μακριά;" γιατί η μόνη απάντηση που θα πάρετε είναι "Οχι μακριά". (Διατυπώστε την ερώτησή σας με σαφήνεια, όπως: "Πόσο μακριά είναι με τα πόδια;")

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: