Παρθενικό ταξίδι για το Α-380

Την πρώτη του εμπορική πτήση πραγματοποίησε (25/10/2007) το μεγαλύτερο επιβατικό τζετ του κόσμου, το Airbus A380. Το «σουπερτζάμπο» της Singapore Airlines έφτασε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας έπειτα από επτάμιση ώρες ταξίδι από τη Σιγκαπούρη. Το αεροσκάφος μετέφερε 455 επιβάτες, κάποιοι από τους οποίους πλήρωσαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να εξασφαλίσουν μία θέση στην ιστορική πτήση. Το πλήρωμα του πολυτελούς αεροπλάνου είναι 30 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πιλότων.





Οι επιβάτες χειροκρότησαν κατά την έναρξη της τροχοδρόμησης στο διάδρομο αποπροσγείωσης, ο οποίος για τις ανάγκες του A380 έχει διαπλατυνθεί και επιμηκυνθεί. Το κλίμα ήταν ακόμη πιο ενθουσιώδες όταν το τεράστιο αεροσκάφος απογειώθηκε.

Η Singapore Airlines και η Airbus φρόντισαν να προσδώσουν την απαραίτητη επισημότητα στην πτήση αυτή, όχι μόνο προσφέροντας σαμπάνια, αλλά και μοιράζοντας στους επιβάτες... πιστοποιητικά ότι συμμετείχαν σε αυτή.

Οι κατασκευαστές του υπερηφανεύονται ότι το A380 είναι το πιο ευρύχωρο, το πιο ήσυχο και το πιο οικονομικό (καύσιμο ανά επιβάτη) επιβατικό τζετ που κατασκευάστηκε ποτέ.

Το αεροσκάφος παραδόθηκε στη Singapore Airlines στις 15 Οκτωβρίου, με καθυστέρηση σχεδόν δύο ετών και με υπερβάσεις δισεκατομμυρίων στο κόστος του κατασκευαστικού προγράμματος.

Η Singapore Airlines υποστηρίζει ότι άξιζε ο κόπος της αναμονής, καθώς θα μπορεί να υπερηφανεύεται για δέκα ακόμη μήνες ότι είναι ο μόνος αερομεταφορέας στον κόσμο με A380 στο στόλο του.

Η εταιρεία Emirates, με έδρα το Ντουμπάι, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πελάτη της Airbus για το συγκεκριμένο αεροσκάφος, δεν θα έχει ένα Α380 στη διάθεσή της νωρίτερα από τον Αύγουστο του 2008.

Οι συνολικές παραγγελίες για το «σουπερτζάμπο» έχουν φθάσει τις 165 μονάδες.

Επειτα από μεγάλες καθυστερήσεις και αφού το προβλεπόμενο κόστος κατασκευής ξεπεράστηκε κατά 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο αεροσκάφος όλων των εποχών πραγματοποίησε την παρθενική του εμπορική πτήση. Ο λόγος, φυσικά, για το διώροφο Α-380 superjambo της Airbus. Το αεροσκάφος μετέφερε από τη Σιγκαπούρη στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας 471 προνομιούχους επιβάτες, οι οποίοι «έκλεισαν» θέσεις για το ιστορικό ταξίδι έπειτα από δημοπρασία, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για κοινωφελείς σκοπούς.

Η θέση υπ’ αριθμόν 1 στην πρώτη σειρά του γιγαντιαίου αεροσκάφους της Singapore Airlines είναι κλεισμένη από τον 38χρονο Βρετανό κάτοικο του Σίδνεϊ, Τζούλιαν Χέιγουορντ, ο οποίος πλειοδότησε καταβάλλοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 100.000 δολαρίων προκειμένου να ζήσει την ιστορική πτήση. Το ποσό που πλήρωσε ο κ. Χέιγουορντ, ωστόσο, φαντάζει ιδιαίτερα μικρό σε σύγκριση με τα επιπλέον του αρχικού προϋπολογισμού 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν από την Airbus. Αρκετοί, μάλιστα, επιμένουν ότι το Α-380, το οποίο παραδόθηκε στη Singapore Airlines με καθυστέρηση 18 μηνών, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα υπερπολυτελές αεροσκάφος περιορισμένης χρηστικότητας. Αλλοι, ωστόσο, θεωρούν δεδομένο ότι το υπερτζάμπο της Airbus θα αλλάξει μια για πάντα το τοπίο της αεροβιομηχανίας.


Το Α-380 μπορεί να μεταφέρει μέχρι 850 επιβάτες, ενώ σε κάθε φτερό του θα μπορούσαν να χωρέσουν 72 αυτοκίνητα. Παρά ταύτα, τα αεροσκάφη που έχει παραγγείλει η Singapore Airlines τροποποιήθηκαν προς όφελος της εξοικονόμησης χώρου και διαθέτουν 471 θέσεις επιβατών. Το Α-380 της Singapore Airlines διαθέτει, ακόμα, δώδεκα σουίτες με διπλά κρεβάτια και επίπεδες τηλεοράσεις.

«Μακροπρόθεσμα, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τα όποια προβλήματα αντιμετώπισε η Airbus θα ξεχαστούν και δεν θα έχουν την παραμικρή σημασία εφόσον το αεροσκάφος αποδειχτεί επιτυχημένο», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Αεροναυσιπλοΐας για την Κεντρική Ασία. Μέχρι σήμερα, πάντως, η Airbus έχει λάβει παραγγελίες για την κατασκευή 180 ακόμα superjambo, 55 εκ των οποίων προορίζονται για την Emirates Airways του Ντουμπάι.

Το Α380 της Singapore Airlines διαθέτει 471 θέσεις κατανεμημένες σε τρεις κατηγορίες: 399 στην Οικονομική Θέση, και στους δύο ορόφους, 60 στην Επιχειρηματική Θέση, στον επάνω όροφο, και 12 στη νέα, υπερπολυτελή κατηγορία «Σουίτες της Singapore Airlines», η οποία θεωρείται ανώτερη από την Πρώτη Θέση, στον κυρίως όροφο.

Θέτοντας νέα standards στο luxury traveling, οι νέες Σουίτες αναμένεται να κλέψουν την πολυτελή τους διακόσμηση και τις υψηλού επιπέδου παροχές. Πίσω από τις συρόμενες πόρτες τους κρύβεται η προσωπική σας σουίτα στους αιθέρες, σχεδιασμένη από τον γάλλο σχεδιαστή πολυτελών yacht Jean Jacques Coste, επενδεδυμένη με δερμάτινα καλύμματα Poltrona Frau και εξοπλισμένες με ξεχωριστό κρεβάτι μήκους σχεδόν 2 μέτρων, «ντυμένο» με πουπουλένια παπλώματα και μαξιλάρια Givenchy που εγγυάται ατελείωτες ώρες χαλάρωσης on board.

Για τους… workaholics, η σουίτα μετατρέπεται εξίσου εύκολα σε ένα πλήρες γραφείο, με παροχή ρεύματος για το laptop, LCD οθόνες 23 ιντσών και ενσωματωμένες θύρες USB που παρέχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας αρχείων αποθηκευμένων σε μια οποιαδήποτε συσκευή μεταφοράς αρχείων, μέσω των εφαρμογών γραφείου του διεθνούς αναγνωρισμένου συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης KrisWorld. Το τελευταίο παρέχει επίσης μια πληρέστατη επιλογή 100 ταινιών, 180 τηλεοπτικών προγραμμάτων, 700 μουσικών CD και 3D video games.
















Και δεν είναι μόνο αυτά. Gourmet γεύματα που έχουν επιμεληθεί παγκοσμίου φήμης σεφ όπως οι Gordon Ramsay, Georges Blanc, Matt Moran και Sam Leong, εκτενέστατη λίστα των καλύτερων κρασιών του παλαιού και νέου κόσμου, εκλεκτή σαμπάνια, κρυστάλλινα και ασημένια σερβίτσια του γαλλικού οίκου Givenchy και, τέλος, το δώρο της Singapore στους εκλεκτούς πελάτες των Σουιτών, το amenity kit Ferragamo, που περιλαμβάνει το άρωμα F by Salvatore Ferragamo, το Ferragamo lip balm, κρέμα χεριών και ιαματικό νερό συμπληρώνουν την εικόνα της απόλυτης πολυτέλειας στους αιθέρες.

(πηγή: KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
24/10/2007 και www.in.gr, www.in2life.gr 25/10/2007)

Έκκληση της Singapore Airlines για αποφυγή του sex στις σουίτες!

Σε μία ασυνήθιστη δημόσια έκκληση προς τους επιβάτες του Airbus A310 προχώρησε η Singapore Airlines (1/11), ζητώντας τους να αποφύγουν τις ερωτικές επαφές στις σουίτες που διαθέτει το μεγαλύτερο επιβατικό τζετ του κόσμου εξαιτίας έλλειψης ηχομόνωσης...

Η πρώτη θέση διαθέτει 12 υπερπολυτελείς σουίτες με διπλό κρεβάτι και τα πιθανά ...επακόλουθα ανάγκασαν τον πρώτο αερομεταφορέα που εκτελεί πτήσεις με το A380 να καταφύγει σε δημόσια έκκληση προς το επιβατικό κοινό να αποφύγει τις σεξουαλικές επαφές για να μην θιγούν συνεπιβάτες ή το πλήρωμα.

Η Singapore Airlines διευκρίνισε ότι αν και οι σουίτες είναι ιδιωτικές, δεν είναι απόλυτα σφραγισμένες, με αποτέλεσμα να μην παρέχουν πλήρη ηχομόνωση, αναφέρει το BBC.

(πηγή: www.in.gr, 1/11/07)

Δεν υπάρχουν σχόλια: