Διαδρομές στον αυτοκινητόδρομο

Ανάλογα με την ταχύτητα που αναπτύσσετε πιάνετε πάντα την αντίστοιχη λωρίδα κίνησης στους δρόμους.

Μάθετε να διαβάζετε πολύ καλά τους οδικούς χάρτες, σύμβολα, χρώματα κ.λπ.

Μην πανικοβάλλεστε αν περάσετε κάποια διασταύρωση που θα σας έβγαζε στον προορισμό σας. Λίγο πιο κάτω θα βρείτε ένα δευτερεύοντα δρόμο που μπορεί να είναι λίγο μακρύτερος σε απόσταση αλλά να είστε σίγουροι ότι θα σας βγάλει εκεί που θέλετε.

Να έχετε πάντα μαζί σας πολλά κέρματα για τα διόδια είναι πολύ συχνά και πολύ ακριβά (υπολογίστε ένα ποσόν γι' αυτά). Στις περισσότερες χώρες είναι αυτόματα (χωρίς προσωπικό). Σε κάποιες χώρες, π.χ. στην Ελβετία, πρέπει να αγοράσετε ειδικό σήμα που το κολλάτε στο αυτοκίνητο και σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε τα εθνικά δίκτυα. Αυτό το χρειάζεστε έστω κι αν διασχίσετε σε μία ημέρα τη χώρα. Αν σας πιάσουν χωρίς αυτό, πληρώνετε πρόστιμο.

Να οδηγείτε με προσοχή υπακούοντας στους κανόνες. Εδώ τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και δεν συγχωρούνται, ακόμα κι αν είστε ξένοι και δηλώσετε άγνοια.

Προσοχή στο παραπάνω γιατί μπορεί να φάτε πρόστιμο και για αντικανονική κίνηση ακόμα και σε πάρκινγκ.

Να έχετε πάντα μαζί σας ένα χάρτη των αλυσίδων καταστημάτων που είναι ανεπτυγμένες κατά μήκος των εθνικών δρόμων. Εδώ μπορείτε να δίνετε ραντεβού με τους φίλους σας, να τρώτε καθαρά και οικονομικά.

Πριν μπείτε σε μια μεγάλη πόλη (μεγάλη πιθανότητα να χαθείτε με την παρέα σας) δώστε από πριν ένα ραντεβού για το πού θα συναντηθείτε σε περίπτωση που χαθείτε. Και το κινητό φυσικά πάντα ανοιχτό.

Αν ταξιδεύετε με παιδί, μιλήστε του για το τι κινήσεις πρέπει να κάνει σε περίπτωση που χαθεί ή απομακρυνθεί από κοντά σας. Να έχει πάντα στην προσωπική του τσάντα τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης. Τα παιδιά νιώθουν ανασφάλεια στα μακρινά ταξίδια.

Φοράτε πάντα τη ζώνη σας. Εκτός από το ότι σώζει ζωές έχει και πρόστιμα.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: