Βιέννη - αγορές τα Χριστούγεννα

Κάθε χρόνο την εποχή των Χριστουγέννων οι Βιεννέζοι συνωστίζονται στις αγορές που ξεφυτρώνουν σε όλη την πόλη πριν από τα Χριστούγεννα.

Τακτικά ξύλινα υπόστεγα τοποθετημένα σε ακόμη πιο τακτική διάταξη φιλοξενούν οτιδήποτε κυκλοφορεί σε φωτάκια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, διακοσμητικά, κεριά και ξύλινα παιχνίδια. Για όσους πεινούν υπάρχουν πρέτσελ, ζεστές πατάτες, κάστανα και χλιαρό κρασί με καρυκεύματα.

Η αγορά με άλφα κεφαλαίο στήνεται κάθε χρόνο στην αυλή του Σένμπρουν, του καλοκαιρινού παλατιού των Αψβούργων, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Πλήθη κόσμου ψωνίζουν καθημερινά μπροστά από το φωτισμένο παλάτι ή κάθονται στο μπαρ κάποιου από τα υπόστεγα που πουλούν χλιαρό κρασί.

Τα Χριστούγεννα είναι μεγάλη επιχείρηση στη Βιέννη, ασχέτως της θρησκευτικής σημασίας τους. Σε μια πόλη που λάμπει από χριστουγεννιάτικη χαρά, η θέα τριών οπλισμένων αστυνομικών που στέκονται σε μια ήσυχη, πλακόστρωτη πλατεία σοκάρει. Είναι όμως Παρασκευή βράδυ κοντά στην Judengasse Δρόμο των Εβραίων. Οι αστυνομικοί εποπτεύουν την περιοχή από πέρυσι, μετά τη δολοφονία δύο πιστών στη συναγωγή της πόλης από παλαιστίνιους εξτρεμιστές. Αυτά συμβαίνουν ακόμη και στη Βιέννη, η οποία υπερηφανεύεται για τη χαμηλή εγκληματικότητά της.

Πιο κοντά στο κέντρο, μπροστά στο δημαρχείο, οι πάγκοι της αγοράς Christkindlmarkt στήνονται στο πάρκο Rathauspark κάθε ημέρα του Δεκεμβρίου.

Υπάρχουν επίσης και εργαστήρια που κατασκευάζουν ή... ψήνουν δώρα, αλλά και ειδικά θεάματα για παιδιά. Ο αγοραστικός πυρετός συνεχίζεται και τη νύχτα καθώς οι φωτισμένες αγορές αποκτούν μια ατμόσφαιρα μαγική.

Μικρότερη και πιο παραδοσιακή είναι η αγορά Alt Wiener Christkindlmarkt στο Freyung, ενώ αγορές στήνονται επίσης στο Heiligenkreuzerhof και στον πεζόδρομο του Spittelberg 4.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: