Κωνσταντινούπολη

Το κάλεσμα του μουεζίνη, τα τσιφτετέλια και οι καρσιλαμάδες μπερδεύονται με τα ροκ, τα ραπ και τα χιπ χοπ ακούσματα. Τα δαιδαλώδη παζάρια με τα εμπορικά κέντρα και οι μαχαλάδες με τις πολυτελείς βίλες του Βοσπόρου... Ένα μαγευτικό τουρκομπαρόκ μείγμα που καλείστε να ανακαλύψετε.

Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Οθωμανική αυτοκρατορία «στρογγυλοκάθησαν» στην Πόλη και η καθεμιά πρόσφερε κατά το δοκούν. Παρόλο που ανέκαθεν υπήρξε η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας (σήμερα 5.000 τ. χλμ., 15 εκατ. κάτοικοι), το 1920 ο Κεμάλ Ατατούρκ έχρισε πρωτεύουσα την Άγκυρα. Η Πόλη βέβαια παρέμεινε η αναμφισβήτητη «μεγάλη πρωτεύουσα» και σύνδεσμος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Γνωριμία με την πόλη
Μην πανικοβληθείτε από το χαμό που θα συναντήσετε βγαίνοντας στη γύρα. Ένα πολύβουο πλήθος κινείται αδιάκοπα. Κορναρίσματα, σειρήνες πλοίων, φωνές, κρωξίματα γλάρων, υγρασία, νέφος... Δείτε το γραφικά όλο αυτό και ξεκινήστε την περιήγηση. Κάθε ελληνικό γκρουπ που σέβεται τον εαυτό του επισκέπτεται αμέσως την Αγιά Σοφιά: ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που έχτισε ο Μέγας Κωνσταντίνος το 360 μ.Χ. και που οι Τούρκοι θεώρησαν σκόπιμο να μετατρέψουν σε τζαμί. Ο Ατατούρκ το ξανασκέφτηκε όμως και το γύρισε σε... μουσείο. Επόμενη στάση στο Φανάρι, έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συγκινησιακές μνήμες και αναφορές είναι μέσα στο πρόγραμμα και πάντως το ολόχρυσο τέμπλο της εκκλησίας κόβει την ανάσα. Παίρνετε την ευλογία του Πατριάρχη και συνεχίζετε για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Μεγαλόπρεπο, πανέμορφο κτίριο αλλά θλιβερή η εγκατάλειψή του.

Τα τζαμιά και ο Βόσπορος
Επισκεφθείτε το Μπλε Τζαμί, την τουρκική άποψη της Αγιά Σοφιάς. Δείτε το Μουσείο Τοπ Καπί, με υπέροχα εκθέματα και μοναδικά κοσμήματα. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν και το ανάκτορο του Ντολμά Μπαχτσέ. Περάστε στη συνέχεια και από μερικά σπουδαία τζαμιά, όπως αυτά του Σουλτάνου Αχμέτ του Α' και του Σουλεϊμάν. Η πλατεία Ταξίμ είναι κάτι σαν τη δική μας Ομόνοια. Εκεί χτυπάει η καρδιά όλης της σημερινής Τουρκίας.

Ο Βόσπορος είναι πηγή ζωής και ο πορθμός που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Περπατήστε και στη διάσημη γέφυρα του Γαλατά που ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Πόλης. Πάρτε το καραβάκι και επισκεφθείτε τα Πριγκιποννήσια, με πρώτο και καλύτερο το Μπουγιούκ. Και φυσικά απολαύστε τη μαγεία των τούρκικων χαμάμ.

(πηγή: www.7merestv.gr, 12/10/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: