Ημαθία

Η Ημαθία είναι συνδεδεμένη με την ορειβασία στο Βέρμιο, το σκι στο Σέλι και το μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελά, όλοι προορισμοί με πανελλήνια εμβέλεια. Η Ημαθία βέβαια είναι και η Βεργίνα με μνημεία που αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη αλλά και ένα ερωτηματικό πόσα ακόμα θαυμαστά να κρύβει η ελληνική γη από τα μάτια μας.

Για τον επισκέπτη του Σαββατοκύριακου η Νάουσα, η μεγαλύτερη πόλη του νομού στις υπώρειες του Βερμίου, είναι στολισμένη με άφθονο πράσινο και πηγαία νερά. Ο ποταμός Αραπίτσα δημιουργεί καταρράκτες που μαγνητίζουν το βλέμμα. Την επίσκεψή μας αξίζουν το οινοποιείο Μπουτάρη στη Στενήμαχο με θέα στις υπόγειες κάβες παλαίωσης όπως και τα ερείπια του επιβλητικού ρωμαϊκού Νυμφαίου δίπλα στο ποτάμι με τρία φυσικά σπήλαια.

Όμορφες εκδρομές μπορείτε να οργανώσετε σε σημεία του ποταμού ή στα γειτονικά χωριά ενώ ακόμη και καλοκαίρι η ανάβαση στο Σέλι και τα Τρία Πέντε Πηγάδια θα σας δώσουν μια άλλη εικόνα του Βερμίου. Η Αλεξάνδρεια είναι μια αγροτική πόλη στη θέση ενός παλαιού μικρού χωριού, του Γιδά. Κέντρο της φρουτοπαραγωγής της Ημαθίας είναι πλούσιος τόπος χωρίς αξιοθέατα. Όμως προσφέρει μια διαφορετική ματιά για τον επισκέπτη της πόλης στον αγροτικό τρόπο ζωής και δυνατότητα περιήγησης στον κάμπο με τις καλλιέργειες. Ένα είδος επιστροφής στην οικονομία της φύσης, στις ομορφιές του καλλιεργημένου εδάφους και του μόχθου της εργασίας στη γη.

Η Βέροια με τις 51 βυζαντινές εκκλησίες της, την εβραϊκή συνοικία του Μπαρμπούτα και το μοναδικό χρώμα της θα σας εντυπωσιάσει. Από τη Βέροια εύκολα θα προσεγγίσετε την Καστανιά με τη μονή Σουμελά και το ναό της μητέρας των Θεών στη Λευκόπετρα ή το Ροδοχώρι με πολλά νερά και περιβόλια αχλαδιές, μηλιές, κερασιές και ροδακινιές. Κοντά στο χωριό νεολιθικό σπήλαιο και η όμορφη μονή του Άγιου Γεώργιου του Περιστερεώτα. Πάνω από όλα όμως θα πρέπει να επισκεφτείτε το Κάτω Βέρμιο θέρετρο μοναδικό ακόμα και το καλοκαίρι. Το φαράγγι του Σελίου με μήκος 5 χιλιόμετρα θα σας προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις σε μια φύση μυστικιστικής ομορφιάς.

(Δημοσίευσή μου στο www.e-go.gr 21/06/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: