Γυναίκα μόνη, ταξιδεύει...

Δεν είναι πάντοτε εύκολο να ταξιδεύει μια γυναίκα μόνη και δεν αναφέρομαι σε κινδύνους από ανδρική επιθετικότητα. Κατά πρώτο λόγο, το να ταξιδεύει κανείς μόνος κοστίζει ακριβότερα από κάθε άποψη. Οι στατιστικές δείχνουν ότι όσοι ταξιδεύουν μόνοι έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες από ό,τι αν έχουν μαζί τους κάποιον ή κάποια σύντροφο να πέσουν θύματα κλοπών, "φουσκωμένων" λογαριασμών και κακής εξυπηρέτησης· ακόμη και το ποσοστό φυσικών θανάτων είναι κατά 35% αυξημένο των μοναχικών ταξιδιωτών. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι ταξιδεύουν μόνοι κάθε χρόνο. Κατά τη Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, ο αριθμός των ανύπαντρων ταξιδιωτών που έφθασαν μόνοι στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 21 εκατ. το 1970 σε 44 εκατ. το 1994.

Το πρώτο εξάμηνο του 1997 περί τα 9 εκατ. Αμερικανοί σχεδίαζαν να ταξιδέψουν μόνοι το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Δικαιολογημένος, λοιπόν, ο σημαντικός αριθμός βιβλίων στην Αμερική που απευθύνονται σε μοναχικούς ταξιδιώτες. Δύο από τα πιο πρόσφατα έχουν γραφεί από γυναίκες με τη σχετική πείρα: το πρώτο από μια τέως αεροσυνοδό, τη Σάρον Γουίνκλερ (Sharon Wingler: Travel Alone & Love It), με πολλές υποδείξεις "για να αποφεύγονται οι μοιραίες κακοτοπιές" και το δεύτερο από την "πολυταξιδεμένη" Ελινορ Μπέρμαν (Eleanor Berman: Traveling Solo. Advice and Ideas for more than 250 Vacations), ένα βιβλίο που δίνει πληροφορίες για αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, ρεστοράν κλπ., στα οποία "άφοβα ή με λιγότερο φόβο μπορεί να πηγαίνει κανείς, γυναίκα ή άνδρας".

Στις ΗΠΑ όμως υπάρχουν και newsletters ειδικά για μοναχικούς ταξιδιώτες: το μηνιαίο "Women Traveling Alone", που απευθύνεται ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ταξιδεύοντας μόνες οι γυναίκες επιχειρηματίες, το 15ήμερο "Single Traveler" με πληροφορίες ακόμη και για φεστιβάλ ή κρουαζιέρες για "άτομα δίχως σύντροφο στα ταξίδια" και, το αρχαιότερο όλων, ήδη στον όγδοο χρόνο του, το "Connecting Solo Travel", με πρακτικές συμβουλές, λ.χ. πώς θα ελέγξετε αν ο λογαριασμός στο ξενοδοχείο είναι υπερβολικός, πώς θα αποφύγετε τους ενοχλητικούς τύπους κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: