Εορτές στην Καραϊβική (Νοέμβριος - Δεκέμβριος)

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΣΕΝ ΜΑΡΤΕΝ
Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι αποφάσισαν να μοιράσουν το μικρό αυτό νησάκι των Αντιλλών ένας Ολλανδός και ένας Γάλλος στάθηκαν πλάτη με πλάτη και άρχισαν να περπατούν την περίμετρο του Σεν Μαρτέν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Το σημείο όπου ξανασυναντήθηκαν καθόρισε πώς θα χωριστεί το νησί. Ετσι από το 1648 και μετά οι επισκέπτες του Σεν Μαρτέν... παίρνουν δύο χώρες σε μία. Την ημέρα του Αγίου Μαρτίνου οι ολλανδοί και οι γάλλοι επίσημοι γιορτάζουν την ειρηνική τους συμβίωση στο Συνοριακό Μνημείο. Ακολουθούν παρέλαση, ιππικοί αγώνες και, κυρίως, η σκυταλοδρομία γύρω από το νησί. Η διαδρομή που κάλυψαν οι δύο μοναχικοί περιπατητές πριν από 350 χρόνια μετατράπηκε σε σκυταλοδρομία γιατί κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να τρέξει 30 περίπου χιλιόμετρα τόση είναι η περίμετρος του νησιού. Η σκυταλοδρομία τελειώνει, φυσικά, με ένα πάρτι.

ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ
Τις πρώτες δύο ημέρες του Νοεμβρίου, την Ημέρα των Αγίων και την Ημέρα των Ψυχών, οι κάτοικοι της Αϊτής τιμούν τους νεκρούς τους αναμειγνύοντας καθολικισμό και βουντού. Η καθολική πλευρά της γιορτής περιλαμβάνει προσευχές στις εκκλησίες και στα νεκροταφεία. Η πιο ενδιαφέρουσα βουντού πλευρά περιλαμβάνει τιμές προς τα πνεύματα, τα Τζεντέ, και τον αρχηγό τους, τον Μπαουόν Σαμντί. Οι πιστοί συγκεντρώνονται στους ναούς βουντού και κάνουν προσφορές προς τα πνεύματα υπό τους ήχους τυμπάνων. Προτού πέσει το σκοτάδι, όλοι χορεύουν στους δρόμους. Οσοι είναι δαιμονισμένοι από τα Τζεντέ ντύνονται στα μαύρα, φορούν σκούρα γυαλιά και χορεύουν έναν ειδικό χορό, την "μπάντα". Παρ' ότι οι κινήσεις τους είναι άκρως ερωτικές, σκοπός τους είναι να γελοιοποιήσουν τον θάνατο, όπως φαίνεται και από τους στίχους των τραγουδιών τους: "Ο θάνατος δεν είναι τίποτε, δεν φοβόμαστε τον θάνατο". Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι οι δαιμονισμένοι δεν είναι πια ο εαυτός τους η φωνή τους έχει μια περίεργη ένρινη χροιά, ενώ μπορούν να φάνε ως και 100 καυτερές πιπεριές.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ
Ο Αγιος Χριστόφορος που προφέρεται Σεντ Κιτς είναι από τα λίγα νησιά της Καραϊβικής όπου τα Χριστούγεννα και το Καρναβάλι γιορτάζονται την ίδια περίοδο. Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού αρχίζουν στα μέσα Δεκεμβρίου με διαγωνισμούς μουσικής καλύψο και παρελάσεις. Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται παραδοσιακά, αλλά την επομένη μασκαράδες ξεχύνονται στους δρόμους: οι "Ηθοποιοί" υποδύονται τον Δαβίδ και τον Γολιάθ ή άλλους θρύλους, οι "Ταύροι" θυμίζουν την εποχή των σκλάβων, οι "Κλόουν" χορεύουν κουδουνίζοντας καμπανάκια, αλλά πιο δημοφιλείς είναι οι "mocko jumbies", άνδρες με μακριές φούστες που χορεύουν επάνω σε εκπληκτικά υψηλά ξυλοπόδαρα.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: