Όταν ταξιδεύετε για λόγους εργασίας

Το ταξίδι για επαγγελματικούς λόγους τα τελευταία χρόνια είναι πλέον τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους. Ατέλειωτες ώρες πτήσεων σε μικρά χρονικά διαστήματα, ξαφνικά ταξίδια, στρες για την επιτυχή εξέλιξη των στόχων , μεγάλα χρονικά διαστήματα μακριά από το σπίτι και την οικογένεια, σκληρό πολλές φορές ημερήσιο πρόγραμμα, διατροφή με έτοιμο φαγητό, έλλειψη άσκησης κ.ά. είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός επαγγελματικού ταξιδιού που το ξεχωρίζουν από το τουριστικό ταξίδι.

Ο σύγχρονος επιχειρηματίας που ταξιδεύει συχνά μέσα στον μήνα πρέπει να έχει εφοδιασθεί από τον προσωπικό γιατρό του ή τον γιατρό της εταιρείας του με τις βασικές προληπτικές ιατρικές γνώσεις έτσι ώστε να είναι πάντα έτοιμος για κάποιο ξαφνικό ταξίδι. Κατά την άποψή μας ο σημερινός επαγγελματίας ταξιδιώτης πρέπει να έχει εμβολιασθεί με τα προτεινόμενα εμβόλια από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (εμβόλιο εναντίον ιών ηπατίτιδας Α και Β, τετάνου - διφθερίτιδας, τύφου, κίτρινου πυρετού) πολύ πριν από την έναρξη των ταξιδιών.

Πρέπει επίσης να έχει μαζί του σε κάθε ταξίδι το ιατρικό ιστορικό του μαζί με τα τηλέφωνα του προσωπικού του γιατρού, τις συνταγές με τις οποίες λαμβάνει τα πιθανά φάρμακά του, ένα δεύτερο ζευγάρι γυαλιών και ένα μικρό έτοιμο φαρμακείο που να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

βασικά είδη πρώτων βοηθειών, παυσίπονα, αντιβιοτικά, κινολόνες για τη θεραπεία πιθανής ταξιδιωτικής διάρροιας, ανθελονοσιακά χάπια (αν ταξιδεύει σε ενδημικές περιοχές με ελονοσία), αντιισταμινικά φάρμακα, χάπια μελατόνης για την αντιμετώπιση του jet lag (10 mg πριν από τον ύπνο) ή ήπιας δράσης υπνωτικά χάπια, σκευάσματα για την πρόληψη της ταξιδιωτικής ναυτίας, ασπιρίνες (για πρόληψη συμπτωμάτων συνδρόμου οικονομικής θέσης στα μεγάλης διάρκειας αεροπορικά ταξίδια), φακελάκια Almora για πρόληψη συμπτωμάτων αφυδατώσεως είτε από ζέστη είτε από τα παρατεινόμενα συμπτώματα πιθανής ταξιδιωτικής διάρροιας, αποστειρωμένες βελόνες αν ταξιδεύουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου από HIV (ο ιός του AIDS) και ηπατίτιδα Β.

Μαζί με τα απαραίτητα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε την ανάγκη να υπάρχουν στη βαλίτσα μία φόρμα και άνετα αθλητικά παπούτσια έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για μια όμορφη μεγάλη βόλτα ή για τζόγκινγκ πριν ή μετά τις δύσκολες επαγγελματικές συναντήσεις.

Αν για όλους τους ταξιδιώτες τα κουνούπια, το φαγητό, το νερό, ο ήλιος, το σεξ, τα τροχαία ατυχήματα είναι τα κυριότερα πιθανά προβλήματα, για όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους προστίθεται ακόμη ένας παράγοντας, το στρες. Μακριά από το σπίτι, τις προσωπικές συνήθειες, με αυξημένο πρόγραμμα απαιτήσεων και το άγχος για επιτυχία, ο ταξιδιώτης μπορεί να ξαναρχίσει το κάπνισμα ή να καταναλώσει περισσότερα οινοπνευματώδη. Ο πραγματικός κίνδυνος από τα οινοπνευματώδη, πέραν της οδήγησης, είναι το μη ασφαλές σεξ. HIV, ηπατίτιδα Β και σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες είναι κοινές σε όλες τις χώρες.

Ο μύθος του πολυταξιδεμένου executive με το ατσαλάκωτο κοστούμι, τη δερμάτινη τσάντα, τον φορητό υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο αρχίζει σιγά σιγά να προβληματίζει τους ειδικούς της ταξιδιωτικής ιατρικής ανά τον κόσμο. Δυστυχώς εμπεριστατωμένες μελέτες έδειξαν ότι οι executives των συχνών μεγάλων ή μικρών αεροπορικών ταξιδιών έχουν σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουν όταν προσγειώνονται. Το 10% αναζητεί φαρμακευτική θεραπεία για το στρες και για ψυχικά προβλήματα όπως μανία, κατάθλιψη, διαταραχή της προσοχής, που ευτυχώς όμως είναι εντελώς προσωρινά. Οι γυναίκες executives είναι λιγότερο ευάλωτες, γι' αυτό μεγάλες εταιρείες πλέον στέλνουν γυναίκες διευθυντές για τις ανά τον κόσμο υποχρεωτικές μετακινήσεις και συναντήσεις
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: