Η γιορτή της κούκλας

Στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, στις 3 Μαρτίου, γιορτάζουν τα κορίτσια. Αν λοιπόν βρεθείτε την τρίτη μέρα, του τρίτου μήνα της χρονιάς στην Ιαπωνία θα ζήσετε τη Γιορτή της Κούκλας δηλαδή το Χίνα-Ματσούρι, όπως λέγεται στα γιαπωνέζικα. Πρόκειται για ένα έθιμο που τηρείται, με ευλάβεια και κυρίως με πολύ κέφι, από τις οικογένειες που έχουν κόρες.

Στη μακρινή Ιαπωνία λοιπόν μια μέρα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα κορίτσια. Ο λόγος βέβαια είναι για τη «Γιορτή της Κούκλας». Σύμφωνα με το έθιμο, την 3η Μαρτίου, οι οικογένειες που έχουν κόρες, προσεύχονται για την υγεία, την ευεξία και την ευτυχία των μικρών κοριτσιών.

Το κεντρικό σύμβολο της γιορτής είναι μια ειδική βάση με μικρές εξέδρες, συνήθως καλυμμένη με κόκκινο πανί, όπου τα μέλη των οικογενειών τοποθετούν 15 μικρές περίτεχνες κούκλες, ντυμένες με αρχαίες γιαπωνέζικες ενδυμασίες. Στη κορυφή έχουν θέση μόνο το αυτοκρατορικό ζεύγος. Στις επόμενες σειρές μπαίνουν οι κυρίες επι των τιμών, οι υπουργοί, οι μουσικοί και οι υπηρέτες.

Από τη γιορτινή διακόσμηση δεν λείπουν τα άνθη ροδακινιάς, που τη συγκεκριμένη εποχή έχουν την τιμητική τους. Η γιορτή ολοκληρώνεται με πλούσια εδέσματα. Προσφέρεται το χίσι-μόκι, ένα πολύχρωμο κέικ ρυζιού και βέβαια το γλυκό λευκό σάκε ρέει άφθονο.

Σε ορισμένες περιοχές της Ιαπωνίας, ακολουθώντας παλιές συνήθειες, το απόγευμα της 3ης Μαρτίου, ρίχνουν χάρτινες κούκλες στα ποτάμια για να παρασύρουν μαζί τους τις αρρώστιες και την κακή τύχη.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: