Κρούσματα Έμπολα στο Κονγκό

Σεπτέμβριος 2007

Δύο πόλεις στα νότια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό τέθηκαν σε καραντίνα έπειτα από το θάνατο δεκάδων ανθρώπων από αιμορραγικό πυρετό ο οποίος αναγνώριστηκε ως Έμπολα από τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στην περιοχή βρίσκονται ήδη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ωστόσο ο ΠΟΥ ενεργοποίησε διεθνές σύστηνα επιδημιολογικής επιτήρησης και αντιμετώπισης ώστε να συγκεντρώσει περισσότερη διεθνή βοήθεια.

Τα πρώτα κρούσματα στην επαρχία Κασάι εμφανίστηκαν στις αρχές του καλοκαιριού και μέχρι στιγμής 167 από τους 372 ασθενείς έχουν πεθάνει, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο θανατηφόρος ιός ανιχνεύθηκε σε πέντε δείγματα που εξετάστηκαν στην Γκαμπόν και στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ.

Ορισμένοι από τους ασθενείς βελτιώθηκαν με τη χορήγηση αντιβιοτικών, τα οποία δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα στους ιούς. Ο ΠΟΥ υποψιάζονται ότι ορισμένοι τουλάχιστον ασθενείς πάσχουν όχι από αιμορραγικό πυρετό άλλά από σιγκέλωση, μια βακτηριακή γαστρεντερίτιδα που μπορεί να προκαλέσει τα ίδια αρχικά συμπτώματα.

Ο ιός του Έμπολα προκαλεί αρχικά πυρετό, μυαλγία, έμετο και διάρροια και στη συνέχεια εσωτερική αιμορραγία που σκοτώνει έως και το 90% των θυμάτων. Μεταδίδεται από επαφή με οποιαδήποτε μολυσμένα σωματικά υγρά. Εμβόλιο ή θεραπεία δεν υπάρχει.

Ο ιός κάνει περιοδικά την εμφάνισή του στην Αφρική προερχόμενος από τη ζούγκλα, όπου ο φυσικός του ξενιστής είναι κάποιο άγνωστο ζώο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο Έμπολα δεν μπορεί να προκαλέσει μεγάλες επιδημίες, καθώς οι ασθενείς πεθαίνουν υπερβολικά γρήγορα, πριν ο ιός προλάβει να μεταδοθεί.

Το Κασάι, όπου ξέσπασε η τελευταία επιδημία, βρίσκεται περίπου 700 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Κινσάσα και 300 χλμ ανατολικά του Κικβίτ, όπου το 1995 ο ιός Έμπολα σκότωσε 250 άτομα.

(πηγή: www.in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: