Χαλκίδα

Νομός
Η Εύβοια είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί του Αιγαίου, μετά την Κρήτη, και το τρίτο της Μεσογείου. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με το όνομα Μάκρις λόγω του μήκους της. Τρεις μεγάλοι και απότομοι ορεινοί όγκοι, οι Τελέθριο, Δίρφη, Όχη, καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη έκτασή της. Ανάμεσά τους εκτείνονται εύφορες πεδιάδες και μικρές κοιλάδες. Απέχει 80χλμ. από την Αθήνα και χωρίζεται από τη Στερεά Ελλάδα με τη λεπτή θαλάσσια λουρίδα του πορθμού του Ευρίπου. Η συνολική έκταση του νομού είναι 4.167τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 210.000 κάτοικοι. Πρωτεύουσα η Χαλκίδα και η διοικητική διαίρεσή του περιλαμβάνει 25 δήμους και 2 κοινότητες. Από τους 25 δήμους 22 βρίσκονται στην Εύβοια και 2 στην απέναντι ακτή της Στερεάς Ελλάδας. Ο Δήμος Σκύρου ανήκει επίσης στο νομό Ευβοίας. Με πληθυσμό 52.000 περίπου κατοίκους και έκταση 30.804 στρέμματα, η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και είναι κτισμένη στην ευβοϊκή και την απέναντι στερεοελλαδίτικη ακτή. Πόλη με αρκετά, ακόμη, θαυμάσια δείγματα αρχιτεκτονικής ήταν επί πολλά χρόνια τόπος διαμονής πνευματικών ανθρώπων με ιδιαίτερα γνωστό τον ποιητή και λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα. Η σημερινή Χαλκίδα συνδυάζει την εμπορική και τη βιομηχανική δραστηριότητα με την τουριστική και την πολιτιστική ανάπτυξη. Το κλίμα της είναι υγιεινό, έχει ωραίες εξοχές και άφθονα νερά.

Γεύσεις
Σε όλη την πόλη, αλλά ιδιαίτερα στην παραλία και στο χώρο γύρω από το παλαιό σταθμό των ΚΤΕΛ, θα βρείτε άπειρα μαγαζιά που θα καλύψουν κάθε ανάγκη σας. Γραφικά ουζερί, ταβέρνες και καφετέριες περιμένουν να σας φιλοξενήσουν. Η παραλία είναι γεμάτη ουζερί και μεζεδοπωλεία, που συνδυάζουν νόστιμους ψαρομεζέδες και υπέροχη θέα στη θάλασσα. Δοκιμάστε χταπόδι στα κάρβουνα, γαρίδες σαγανάκι, καλαμαράκια και δε θα μετανιώσετε. Μερικοί λένε πως ο Φοίνικας – Καράμπαμπας, είναι από τις καλύτερες για φαγητό.

Απόσταση
Η Χαλκίδα από την Αθήνα, 77 χλμ.
Η Χαλκίδα από τη Θεσσαλονίκη, 494 χλμ.
Η Χαλκίδα από τη Φλώρινα, 528 χλμ.
Η Χαλκίδα από την Αλεξανδρούπολη, 802 χλμ.
Η Χαλκίδα από τα Γιάννενα, 465 χλμ.
Η Χαλκίδα από τη Λαμία, 162 χλμ.

Η Πόλη
Το όνομά της η πόλη το οφείλει στο χαλκό, με τον οποίο εξόπλιζε όλο τον προϊστορικό ελληνικό κόσμο (από τα φημισμένα ορυχεία, χαλκουργεία και σιδηρουργεία της). Σύμφωνα με άλλη εκδοχή ονομάστηκε έτσι από τη φοινικική λέξη κάλχη, που σημαίνει πορφυρούχο κοχύλι. Πρωτοκατοικήθηκε περίπου το 2500 π.Χ. και τα πλούσια ευρήματα της περιοχής μαρτυρούν συνεχή ανθρώπινη παρουσία. Οι πρώτοι Έλληνες κάτοικοί της ήταν οι Άβαντες, τους οποίους ο Όμηρος χαρακτηρίζει ως γενναίους πολεμιστές. Κατά το Στράβωνα την πόλη είχε κτίσει ο Κόθος από την Αθήνα κατά την προϊστορική εποχή (2.500 - 2.000 π.Χ.). Λόγω της θέσης της και των ορυχείων χαλκού έγινε μία από τις πιο πλούσιες και ισχυρές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Οι κάτοικοί της σύντομα ξεκίνησαν τον αποικισμό άλλων παράλιων περιοχών όπως στη Μακεδονία αλλά και στην Ιταλία. Η χερσόνησος Χαλκιδική, οφείλει το όνομά της στους Χαλκιδείς αποίκους. Σε ότι αφορά τις κατακτήσεις, η ιστορία είναι ίδια με αυτήν της υπόλοιπης Ελλάδας: Ρωμαίοι, Ενετοί και Τούρκοι. Οι τελευταίοι ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1470 από τα Δαρδανέλια με προορισμό τη Χαλκίδα και στις 11 Ιουλίου η πόλη έπεσε στα χέρια τους. Ακολούθησαν σφαγές και καταστροφή. Ελευθερώθηκε στις 25 Μαρτίου του 1833, οπότε και ξεκίνησε η αναδημιουργία της. Η Χαλκίδα ήταν πατρίδα του ρήτορα Ισαίου και του ποιητή Λυκόφρονα και εκεί πέθανε και ο Αριστοτέλης. Η Χαλκίδα του εικοστού αιώνα συνδύασε κατά τρόπο εντυπωσιακό τη βιομηχανική, την εμπορική, αλλά κυρίως την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη και ανέδειξε σημαντικότατες μορφές των γραμμάτων και των τεχνών, όπως τον Νίκο Σκαλκώτα, τον Γιάννη Σκαρίμπα, τον Δημήτρη Μυταρά, τον Ορέστη Μακρή και την Έλλη Λαμπέτη.
Στην πόλη προσέξτε το: Το αρχαίο Υδραγωγείο, τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, παλαιοχριστιανική βασιλική του 5ου αιώνα (στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο τρεις τέτοιες εκκλησίες). Το Πολιτιστικό Κέντρο Χαλκίδας που ιδρύθηκε από το ζεύγος Χαρίκλεια και Δημήτρη Μυταρά. Τη μοναδική παλιά γέφυρα που ανοίγει για την διέλευση των πλοίων και το Κόκκινο Σπίτι, ένα καταπληκτικό νεοκλασικό, με έντονο κόκκινο χρώμα, στην παραλία.
Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας
Το κτήριο οικοδομήθηκε την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Η νέα έκθεση λειτουργεί από το 1991, με επέκταση στο προαύλιο του μουσείου όπου στεγάζονται οι συλλογές των τιμητικών ψηφισμάτων, των επιτύμβιων μνημείων και των ρωμαϊκών γλυπτών. Στις συλλογές περιλαμβάνονται: Πρωτοελλαδικά ευρήματα από τον οικισμό και το νεκροταφείο της Μάνικας (3η χιλιετία π.Χ.), Μυκηναϊκή κεραμική και ειδώλια, Γεωμετρική συλλογή -κεραμική και χάλκινα ειδώλια, η συλλογή Οικονόμου με ευβοϊκή και βοιωτική κεραμική και κοροπλαστική και συλλογή κλασικών και ελληνιστικών νομισμάτων από την Χαλκίδα, Ερέτρια, Κάρυστο καθώς και Ρωμαϊκά αναθηματικά γλυπτά από την Χαλκίδα και την Αιδηψό.
Λαογραφικό Μουσείο.
Στην Οδό Σκαλκώτα 5 βρίσκεται το λαογραφικό μουσείο της Χαλκίδας, που στεγάζει τα εκθέματά του σε τρεις αίθουσες. Η πρώτη αίθουσα περιλαμβάνει γνήσιες παραδοσιακές στολές, υφαντά, κεντήματα, όπλα, σπάνια νομίσματα, τάματα κ.α. Η επόμενη αίθουσα είναι μια μικρογραφία ενός μεσοαστικού σπιτιού με όλες τις οικοσκευές του, ενώ στην τελευταία αίθουσα, αποτυπώνεται ο τρόπος ζωής και εργασίας στην ύπαιθρο, καθώς και πλήθος σπανίων αντικειμένων καθημερινής χρήσης, εργαλεία κλπ.
Κάστρο
Το Κάστρο του Καράμπαμπα κατασκευάστηκε το 1684 για την προστασία των Τούρκων από τις επιδρομές των Ενετών. Βρίσκεται στην Βοιωτική ακτή της πόλης και καταλαμβάνει ολόκληρη την κορυφή του λόφου της Κανήθου. Στο εσωτερικό του κάστρου σώζεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Από εδώ ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάσει την υπέροχη θέα της πόλης. Έξω από το κάστρο βρίσκεται ο τάφος του λογοτέχνη, ποιητή και πεζογράφου, Γιάννη Σκαρίμπα.
Τούρκικο τζαμί
Κατασκευάστηκε περίπου το 1500, βρίσκεται κοντά στην Πλατεία Συντάγματος ή Πεσόντων Οπλιτών και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Μπροστά από αυτό βρίσκεται μαρμάρινη βρύση, η οποία κτίστηκε το 1655 από τον Χαλίλ πασά. Στην είσοδό του υπάρχει σκαλισμένη αραβική επιγραφή. Στο τζαμί έχουν συγκεντρωθεί ευρήματα ανασκαφών, προκειμένου να εκτεθούν σε μελλοντικό μουσείο.
Πορθμός Ευρίπου
Το στενό που χωρίζει την Εύβοια από τη Στερεά Ελλάδα, ο Εύριπος (ευ και ριπή), είναι γνωστό διεθνώς από την αρχαιότητα για το περίεργο φαινόμενο των ρευμάτων του. Η παλίρροια του Ευρίπου είναι ένα πρόβλημα με τη λύση του οποίου ασχολούνται πολλοί μαθηματικοί, αστρονόμοι, ναυτικοί, γεωγράφοι κ.λ.π. από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν δύο κατηγορίες ρευμάτων στον Εύριπο. Η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου αποδίδεται στην ελκτική δύναμη της Σελήνης και του Ήλιου σε συνδυασμό με τη φυγόκεντρη δύναμη της Γης. Το κανονικό ρεύμα: εναλλάσσεται τέσσερις φορές το εικοσιτετράωρο και κάθε φορά διαρκεί έξι ώρες. Ανάμεσα σε δύο αλλαγές μεσολαβεί διάστημα οκτώ λεπτών κατά το οποίο τα νερά παραμένουν στάσιμα. Εμφανίζεται επί 22 ή 23 ημέρες κάθε μήνα, στις συζυγίες της Σελήνης (νέας σελήνης και πανσέληνου) και η ταχύτητά του κυμαίνεται ανάμεσα στα 5,5-8,5 μίλια την ώρα. Το ακανόνιστο ρεύμα: (γνωστό ως τρελά νερά) εμφανίζεται δύο φορές μέσα στο σεληνιακό μήνα, διαρκεί τρεις ημέρες κάθε φορά και δεν ισχύει η εξάωρη εναλλαγή. Απεναντίας μπορεί τα νερά να αλλάξουν κατεύθυνση και 14 φορές μέσα στο 24ωρο ή να μη συμβεί καμία αλλαγή. Το ρεύμα εμφανίζεται πρώτη φορά την 7η, την 8η και την 9η ημέρα της Σελήνης και δεύτερη την 21η, την 22η και την 23η ημέρα της Σελήνης. Η εμφάνιση του ρεύματος γίνεται το 00.01 λεπτό της πρώτης ημέρας (7η και 21η) και τελειώνει την 24η χειμερινή ώρα της τελευταίας ημέρας (9η και 23η). Πρώτη παγκόσμια μοναδικότητα: την 24η χειμερινή ώρα της τελευταίας ημέρας (9ης και 23ης της Σελήνης) το κανονικό ρεύμα αρχίζει να ρέει πάντα από βορρά προς νότο. Δεύτερη παγκόσμια μοναδικότητα: στις περιόδους ισημερίας, δηλαδή 21η Μαρτίου και 22η Σεπτεμβρίου, η αλλαγή των νερών γίνεται αμέσως χωρίς να μεσολαβεί η στασιμότητα των οκτώ λεπτών.

Η εξήγηση του παλιρροϊκού φαινομένου του Ευρίπου
Θεωρείται απαραίτητο να γνωρίζει ο επισκέπτης την λειτουργία του παλιρροϊκού φαινομένου, για να διαπιστώσει την υποταγή της θάλασσας του πορθμού του Ευρίπου, στους δομικούς υπαρξιακούς κανόνες του Σύμπαντος. Η ροή των ρευμάτων εξαρτάται ολοκληρωτικά από την Σελήνη και έχει άμεση σχέση με την διάρκεια κάθε Σεληνιακού μήνα. Η φυσιολογική ροή του ρεύματος προς μία κατεύθυνση διαρκεί (6) έξι ώρες. Αμέσως μετά ακολουθεί ένα διάστημα (8) οκτώ περίπου λεπτών όπου τα νερά παραμένουν στάσιμα .Μετά την στασιμότητα των οκτώ λεπτών τα νερά αλλάζουν κατεύθυνση και κινούνται εντελώς αντίθετα για διάρκεια επίσης έξι ωρών. Η αδιάκοπη αυτή διαδικασία ανάμεσα στους αιώνες δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι μία κωδικοποιημένη έκφραση του σύμπαντος άγνωστη για μας τους θνητούς. Είναι μια λειτουργία που προκαλεί την περίφημη πλημμυρίδα και Άμπωτη του Ευρίπου ξυπνώντας την φαντασία των επισκεπτών. Αμέσως μετά από κάθε αλλαγή και στην διάρκεια της 6ωρης ροής τους τα νερά αποκτούν ταχύτητα, που φθάνει σταδιακά και τα 8 έως 9 μίλια την ώρα. ΄Όπως όμως σε κάθε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις, έτσι και το σύμπαν δεν θα μπορούσε να απέχει απ΄ αυτό. Στην διάρκεια ενός Σεληνιακού μήνα (συνοδικός μήνας) υπάρχουν δύο περίοδοι «ακαταστασίας» όπως λέγονται όπου τα ρεύματα δεν έχουν τακτικές ροές, δεν υπακούουν σε κανένα φυσικό νόμο και βεβαίως δεν ισχύει η εξάωρη εναλλαγή της κατεύθυνσης της ροής τους. Οι περίοδοι «ακαταστασίας» συμβαίνουν δύο φορές μέσα στον Σεληνιακό μήνα και διαρκούν για χρονικό διάστημα τριών ημερών κάθε φορά. Στην διάρκεια των περιόδων αυτών είναι δυνατόν τα νερά να αλλάζουν κατεύθυνση έως και 14 φορές το 24ωρο, ή , αντίθετα να μην συμβεί καμία αλλαγή για μια ολόκληρη ημέρα. Η πρώτη περίοδος περιλαμβάνει την 7η,8η, και 9η ημέρα Σελήνης και η δεύτερη την 21η, 22η, και 23η ημέρα Σελήνης. Έτσι στην πρώτη περίοδο τα ρεύματα αρχίζουν να γίνονται ακατάστατα όταν η Σελήνη βρίσκεται στην 6η προς 7η ημέρα της και επανέρχονται στην 6ωρη φυσιολογική τους εναλλακτική ροή όταν η Σελήνη βρίσκεται στην 9η προς 10η ημέρα της. Στην δεύτερη περίοδο τα ρεύματα γίνονται ακατάστατα την 20η προς 21η ημέρα Σελήνης και επανέρχονται την 23η προς 24η ημέρα Σελήνης. Η κάθε περίοδος ακαταστασίας αρχίζει το 00.01 λεπτό της πρώτης ημέρας και τελειώνει την 24η χειμερινή ώρα της τελευταίας ημέρας. Εκείνο όμως που δίνει στο παλιρροϊκό φαινόμενο της Χαλκίδας μια Παγκόσμια μοναδικότητα είναι το γεγονός ότι την 24η (χειμερινή) ώρα της τρίτης και τελευταίας ημέρας της κάθε περιόδου ακαταστασίας δηλ. της 9ης και 23ης ημέρας Σελήνης το θαλάσσιο νερό αρχίζει να ρέει πάντα από τον Βόρειο προς τον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Το χρονικό αυτό σημείο (24.00 ώρα) θεωρείται σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο μέλλον ή και στο παρελθόν της κατεύθυνσης των ρευμάτων. Μία άλλη πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση που και αυτή αποτελεί την δεύτερη Παγκόσμια μοναδικότητα του παλιρροϊκού φαινομένου του Ευρίπου και δείχνει την θαυμαστή νομοτέλεια της φύσης, είναι ότι στις περιόδους ισημερίας, δηλ. την 21η Μαρτίου και 22α Σεπτεμβρίου τα ρεύματα αλλάζουν αμέσως κατεύθυνση χωρίς να παραμείνουν στάσιμα για οκτώ περίπου λεπτά όπως συμβαίνει όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου και έχουν την μεγαλύτερη ένταση.

Προτεινόμενη διαδρομή
Αφού απολαύσουμε το καφεδάκι μας στην παραλία της πόλης, ξεκινήστε για τη βόρεια Εύβοια, περνώντας από την Ν. Αρτάκη και τα Ψαχνά. Από εδώ αρχίζει μία θαυμάσια φιδίσια διαδρομή με πολύ πράσινο και ατελείωτες στροφές!! Για να απολαύσετε το χιόνι και το καλό φαγητό, σε απόσταση μόνο 33 χλμ.από τη Χαλκίδα βρίσκεται η Στενή, πολύ γνωστό χειμερινό κέντρο. Η περιοχή είναι φανταστική με το περίφημο δάσος των καστανιών και τα γραφικά χωριά.

Υγεία
Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, 22210-21901

Οδική σύνδεση
Η Χαλκίδα απέχει από την Αθήνα λίγα χιλιόμετρα, συνεπώς αν επιλέξετε το αυτοκίνητό σας ή το ΚΤΕΛ θα βρίσκεστε εκεί σε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Αν πάλι θέλετε, μπορείτε να κάνετε ακόμα πιο γραφικό το ταξίδι σας, παίρνοντας το φεριμπότ, που ενδείκνυται το καλοκαίρι. Η απόσταση από τον Ωρωπό για την Ερέτρια είναι 4 ν.μ. και η διάρκεια του ταξιδιού 30 λεπτά. Από την πανέμορφη Ερέτρια θα βρεθείτε στη γοητευτική Χαλκίδα σε περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο.
ΚΤΕΛ Αθήνας: 210 8317153
ΚΤΕΛ Ευβοίας: 22210-22640 και 23120
Τοπικά λεωφορεία Χαλκίδας: 22210-22026

Σιδηροδρομική σύνδεση
ΟΣΕ Αθήνας, 210-5297777
ΟΣΕ Χαλκίδας, 22210-22386

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος, 22210-22314 και 85666
Αστυνομία, 22210-87000 και 83333
Τροχαία, 22210-22513
Τουριστική Αστυνομία, 22210-77777
Λιμεναρχείο, 22210-28888
Λιμεναρχείο Ραφήνας,22940-22300
ΟΤΕ, 22210-76999
ΕΛΤΑ, 22210-76511
Αρχαιολογικό Μουσείο, 22210-25131
Δημοτική Πινακοθήκη, 22210-22031
Ταξί, 22210-22204 και 25220, 24411, 26566, 22481
Ραδιοταξί, 22210-89300 και 89301

Παραλίες
Η συχνή αλλαγή της κατεύθυνσης των ρευμάτων, εξαιτίας της παλίρροιας εξασφαλίζει, όπως είναι φυσικό, την καθαρότητα της θάλασσας, γι’ αυτό κάθε καλοκαίρι οι παραλίες της Χαλκίδας κατακλύζονται από παραθεριστές. Η πλαζ Αστέρια (στο κέντρο της πόλης κοντά στη γέφυρα) βρίσκεται στη Βοιωτική ακτή μετά τη γέφυρα του Ευρίπου. Οι παραλίες Λιανή Άμμος (1χλμ. από την πόλη), Σουβάλα (1χλμ. από την πόλη), Κουρέντι (1χλμ. από την πόλη), Ροδιές, Παναγίτσα (1χλμ. από την πόλη) και Ακτή Παπαθανασίου περιτριγυρίζουν την πόλη. Υπάρχουν επίσης η παραλία του Αγ. Μηνά που βρίσκεται στο Δήμο Ανθηδώνας (οργανωμένη παραλία, 3χλμ. βορειοδυτικά της γέφυρας στην πλευρά της Βοιωτίας), όπως και η απέραντη παραλία στις Αλυκές.

Διαμονή Ξενοδοχεία
Λούση (22210-23831), 150 κλίνες, εστιατόριο, δεκτά κατοικίδια, θέσεις στάθμευσης.
Παλίρροια (22210-28001-6), 110 κλίνες, εστιατόριο, δεκτά κατοικίδια, θέσεις στάθμευσης.
Κεντρικόν (22210-22375), 35 κλίνες, κοντά στη θάλασσα, δεκτά κατοικίδια.
Μανίκα (22210-84400), 45 κλίνες, δίπλα στη θάλασσα.
Πέλαγος, στον Άγιο Μηνά, (22210-99310), 220 κλίνες, εστιατόριο, θέσεις στάθμευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνα.
Δροσιά, στον Άγιο Μηνά, (2220-99432), 50 κλίνες.
Camping: Στη θέση Δροσιά, το camping Αλυκές, 80 θέσεις.

Αθλητισμός
Ιστιοπλοΐα. Επιλέξτε το λιμανάκι του βούρκου, ένα καλά προστατευμένο όρμο που βρίσκεται μεταξύ της παλαιάς και νέας γέφυρας. Είναι έδρα του ιστιοπλοϊκού συλλόγου που δραστηριοποιείται στον χώρο των σκαφών ανοικτής θαλάσσης. Αρκετά από τα μέλη του συλλόγου δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα και στον χώρο της μοντελιστικής ιστιοπλοΐας, έχοντας σχηματίσει μια δυναμική και δραστήρια ιστιοπλοϊκή ομάδα. Το χειμώνα κυριαρχούν οι βοριάδες που είναι πιο σταθεροί τις πρωινές - μέχρι το μεσημέρι - ώρες. Το καλοκαίρι , στην ουσία από το Μάιο μέχρι και το Σεπτέμβριο , επικρατούν οι πολύ αξιόπιστες μπουκαδούρες που έχουν το χαρακτηριστικό να καλύπτουν ολόκληρο τον όρμο και να διαρκούν για 4 - 5 ώρες πριν από τη δύση του ήλιου. Αν έχετε σκάφος: Το λιμάνι της Χαλκίδας διαθέτει σταθμό ανεφοδιασμού σε νερό και καύσιμα.
Ορειβατικά καταφύγια: Στη Δόρφη, στη θέση Λειρί υπάρχει καταφύγιο για 24 άτομα. ΕΟΣ Χαλκίδας 22210-25230

Τράπεζες
Αγροτική, Alpha Bank, Γενική, Eurobank, Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Έθιμα – Εκδηλώσεις
Την Καθαρά Δευτέρα τα Κούλουμα εορτάζονται με παραδοσιακό τρόπο με φροντίδα του Δήμου, στο κάστρο και τις πλατείες.
Αν βρεθείτε στην Χαλκίδα στις 26 Ιουλίου, ημέρα εορτασμού της πολιούχου Αγίας Παρασκευής αξίζει να περάσετε μια βόλτα από την μεγάλη εμποροπανήγυρη που διαρκεί συνολικά 8 μέρες
Τον Οκτώβριο γίνεται η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στην παραλία (κάτω κρηπίδωμα). Η Γιορτή είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε απ' τους ίδιους τους εναλλακτικούς αγρότες το 1994 στην Θεσσαλονίκη. τηλ. 22280-29012 Ματράκας Ευάγγελος heraklit@otenet.gr
Εορτασμοί γίνονται και στις επετείους της Ν. Εβδομάδας.

Internet
Δήμος Χαλκιδέων, www.chalkida.gr
Αρχαιολογικό Μουσείο, www.culture.gr/2/21/211/21111m/g211km02.html
ΤΕΙ Χαλκίδας, www.teihal.gr
Κάστρο Καράμπαμπα Χαλκίδας www.culture.gr/2/21/212/21201n/g212an11.html
Ξενοδοχεία, www.gto.gr/gr/accomm/loc/tlist.php?loc=Chalkida&prov=EVIA
Επιμελητήριο, www.eviachamber.gr
Πορθμός Ευρύπου, www.thalassa.gr/2002/to/gr/n08.asp
Σκαρίμπας, www.mikrosapoplous.gr/extracts/gryponisi/5.html
Σκαρίμπας, users.otenet.gr/~aper/skaribas.htm
Σκαρίμπας, anatolikos.com/megaloi/skarimpas194.htm
Ραδιοταξί, www.radiotaxi-chalkidas.gr
Ξενοδοχεία Χαλκίδας, www.clickhere.gr/hotels-greece/location_gr.asp?HOTELS=HALKIDA
Racing Club Χαλκίδας, users.forthnet.gr/hlk/kostasiv/halkis.htm
Δικτυακή πύλη για την Εύβοια, www.evianet.gr
Δικτυακή πύλη για την Εύβοια, www.eviawind.gr
Δικτυακή πύλη για την Εύβοια, www.servitoros.gr
Βιολογικά Προϊόντα στην Εύβοια, www.bioshop.gr/biokosmos/007/13.htm
Εστιατόρια καφέ, www.greek-tourism.gr/evoia/kevoia.htm#taverna

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 28 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: