Βανδαλισμός στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Κατακόκκινα βάφτηκαν τα νερά στην περίφημη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης (20/10/2007), όταν ένας άγνωστος άνδρας, που κατόρθωσε να διαφύγει, έριξε μέσα ένα δοχείο με κόκκινο χρώμα. Νέο νόμο για τους βανδαλισμούς ζητά ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Φραντσέσκο Ρουτέλι.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο άγνωστος άνδρας μπόρεσε να μετατρέψει σε κόκκινο το νερό του σιντριβανιού του περίφημου μπαρόκ αξιοθέατου της Ρώμης, έως ότου οι τεχνικοί διακόψουν την παροχή ύδατος στο μνημείο.

Φυλλάδια που άφησε ο άγνωστος δίπλα στη Φοντάνα ντι Τρέβι καταγγέλλουν τα έξοδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης, που ξεκινά το Σάββατο στην ιταλική πρωτεύουσα. Τα φυλλάδια αναφέρουν ότι την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η άγνωστη οργάνωση «ΑΤΜ Azionefuturista 2007».

«Θέλετε μόνο ένα κόκκινο χαλί, εμείς θέλουμε όλη η πόλη να είναι κόκκινη. Εμείς που είμαστε ευάλωτοι, γέροι, άρρωστοι, φοιτητές, εργάτες, ήλθαμε με την κιννάβαρη (φυσική κόκκινη χρωστική ουσία) να χρωματίσουμε το γκρίζο σας» αναφέρεται στα φυλλάδια.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν ότι η Φοντάνα ντι Τρέβι δεν υπέστη σοβαρές φθορές. Τεχνικοί της υπηρεσίας ύδρευσης έκλεισαν την παροχή νερού, το βαμμένο κόκκινο νερό αποστραγγίσθηκε και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε η παροχή με καθαρό νερό.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι, ένα ιστορικό μπαρόκ αξιοθέατο στο κέντρο της Ρώμης, που κατασκευάσθηκε το 18ο αιώνα, έγινε παγκοσμίως γνωστό από την ταινία του Φεντερίκο Φελίνι Dolce Vita το 1960, όταν η ηθοποιός Ανίτα Έκμπεργκ έπεσε στα νερά της.

(πηγή: www.in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: