Προτάσεις και ιδέες για κάθε μήνα (Δεκέμβριος - Φεβρουάριος)

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Ο χριστουγεννιάτικος εορτασμός στην επιβλητική Βιέννη διαρκεί ολόκληρο τον μήνα χάρη στις υπαίθριες αγορές, μία παράδοση 700 ετών· εκείνη της Πλατείας του Δημαρχείου είναι η μεγαλύτερη. Μία παρόμοια χριστουγεννιάτικη αγορά διαθέτει και η Νυρεμβέργη, στη Βαυαρία: η Christkindlesmarkt, στην κεντρική πλατεία της πόλης, εγκαινιάζεται 40 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και λειτουργεί ως τις 24 Δεκεμβρίου. Τόσο στις αυστριακές όσο και στη γερμανική αγορά, οι πάγκοι είναι διακοσμημένοι με κλαδιά από έλατο και φανάρια και πωλούν χριστουγεννιάτικα στολίδια, κεριά, παιχνίδια, λουκάνικα, ζεστό κρασί με μπαχαρικά και στρούντελ.

Η εταιρεία Dr. W. Luftner Reisen (τηλ 0043-512-365781) διοργανώνει επταήμερες κρουαζιέρες από τη Βιέννη στη Νυρεμβέργη ή αντίστροφα, μέσω του Δούναβη και του καναλιού του Δούναβη Μάιν, ειδικά για να επισκεφθείτε τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Αν όμως είστε μανιώδης καταναλωτής, μάλλον πρέπει να διασχίσετε τον Ατλαντικό για να "λεηλατήσετε" τα εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ. Η Νέα Υόρκη, με τα διάσημα πολυκαταστήματα και τους περιπλανώμενους άγιους Βασίληδες, έρχεται πρώτη στη λίστα της υπερκατανάλωσης αλλά ακολουθούν επάξια η Βοστόνη και το Σικάγο, ενώ ο ανταγωνισμός από το Τορόντο και το Μόντρεαλ του Καναδά είναι σφοδρός.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Δραπετεύστε από το κρύο του χειμώνα αναζητώντας τον ήλιο στις ακτές της Ινδίας, όπου οι ήδη φθηνές τιμές μειώνονται ακόμη περισσότερο μετά τα Χριστούγεννα ενώ ο καιρός είναι ιδανικός για μπάνιο στη θάλασσα. Η Κεράλα, επαρχία στα νότια της χώρας, διαθέτει μερικές θαυμάσιες παραλίες που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη από τους τουρίστες εν αντιθέσει με την Κοβαλάμ, το κύριο παραθαλάσσιο θέρετρο που είναι αρκετά εξελιγμένο. Αλλά η γοητεία της Κεράλα οφείλεται και στα υπέροχα τοπία της που περιλαμβάνουν 1.600 χλμ. υδάτινων δρόμων στους οποίους αξίζει χωρίς αμφιβολία να πλεύσετε.

Ο Σιδηρόδρομος Κονκάν, συνδέει την Κεράλα με τη Γκόα, την ινδική επαρχία που θεωρείται ότι, από άποψη τουριστικής ανάπτυξης (ή υπερανάπτυξης), βρίσκεται μία δεκαετία μπροστά από το υπόλοιπο της χώρας. Επιλέξτε την όχι μόνο για τα 100 χλμ. από αμμουδερές παραλίες σας προτείνουμε την Παλολέμ στα νότια αλλά και για το καλό φαγητό και για το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι ευρύτερα διαθέσιμο.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Αν θέλετε να δείτε πώς γλεντούν οι κάτοικοι διαφόρων ηπείρων, θυσιάστε τις καλοκαιρινές σας διακοπές και πάρτε την άδειά σας τον Φεβρουάριο, τον κατ' εξοχήν μήνα της διασκέδασης. Το μεγαλύτερο αποκριάτικο πάρτι είναι το Καρναβάλι του Ρίο: ολονύχτιο ξεφάντωμα, με παρελάσεις των σχολών της σάμπα και χορούς μεταμφιεσμένων, διαδέχεται τις ζεστές ημέρες στις παραλίες Κοπακαμπάνα και Ιπανέμα. Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή, έντονα σεξουαλική και ενίοτε επικίνδυνη πόλη του κόσμου αυτή την εποχή.

Εναλλακτικά κατευθυνθείτε στη Νέα Ορλεάνη, όπου η προαναφερθείσα Τετάρτη είναι γνωστή ως "Mississippi Hangover Day" "ημέρα πονοκέφαλου ύστερα από μεθύσι στον Μισισιπή" επί το ελληνικότερον. Στη μικροσκοπική γαλλική γειτονιά French Quarter, 50 διαφορετικά κλαμπ του Καρναβαλιού, γνωστά ως krewes, παρελαύνουν με τα εντυπωσιακά άρματά τους. Η γιορτή συνοδεύεται από υπερβολική κατανάλωση κοκτέιλ "Cajun" (δηλαδή της Λουϊζιάνας), καραβίδες, καβούρια και καλή ή κακή τζαζ.

Πιο κοντά σε εμάς, η Βενετία μετατρέπεται σε ένα τεράστιο φυσικό σκηνικό για το εκεί Καρναβάλι. Το έθιμο, που είχε καταργήσει ο Ναπολέων το 1797, αναβιώνει από το 1979. Σήμερα, μπορείτε να απολαύσετε ένα δεκαήμερο γεμάτο βεγγαλικά στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, ιδιωτικούς χορούς στα palazzo και μασκοφόρους γλεντοκόπους παντού.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: