Αεροδρόμια του κόσμου

Calgary International Airport

Ένας από τους δημοφιλέστερους ενδιάμεσους σταθμούς της χώρας, και της Βορείου Αμερικής γενικότερα, το Calgary του Καναδά διαφέρει σε πολλά σημεία από τα υπόλοιπα αεροδρόμια της περιοχής. Κατ’ αρχήν, τα 110 καταστήματα και εστιατόριά του λειτουργούν με βάση το λεγόμενο “street philosophy”, που μεταφράζεται σε τιμές που θα βρίσκατε στα αντίστοιχα της πόλης –η χαρά του shopping addict. Επίσης, στα «λουριά» της παραλαβής αποσκευών θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μία πολύ πρωτότυπη έκθεση –με τα εκθέματα να περιλαμβάνουν λούτρινα ομοιώματα άγριων ζώων και δεινοσαύρων σε φυσικό μέγεθος. Και για το απαραίτητο “couleur locale” εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα να κλείσετε εκ των προτέρων μία “white hat welcome ceremony” και ένα γκρουπ εθελοντών με παραδοσιακά λευκά καουμπόικα καπέλα θα σας υποδεχτεί στο αεροδρόμιο.

Copenhagen Airport

Πλημμυρισμένο με έργα τέχνης, επενδυμένο με ξύλινα πατώματα και σχεδιασμένο ώστε να εκφράζει το πνεύμα και τις επιταγές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το μικρότερο αεροδρόμιο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας είναι και το ομορφότερο. Μια δημόσια γκαλερί στην οποία ο ταξιδιώτης δεν νιώθει ιδιαίτερα την ανάγκη των “facilities” για να περάσει το χρόνο του –μπορεί να χαζεύει τα εκθέματα και την αρχιτεκτονική του χώρου για ώρες. Για την απίθανη περίπτωση που όλα αυτά σας αφήσουν ασυγκίνητους, το αεροδρόμιο διαθέτει εξαιρετικά espresso bars, εστιατόρια που σερβίρουν gourmet σπεσιαλιτέ με έμφαση στα θαλασσινά, caviar bars, και, βέβαια, καταστήματα και μπουτίκ ονομάτων όπως Burberry’s, Hugo Boss και Gucci. Είκοσι μικροί και ένας μεγάλος χώρος αναψυχής θα κρατήσουν απασχολημένους τους μικρούς ταξιδιώτες όσο εσείς κάνετε τα ψώνια σας.

Sidney Airport

Φανταστείτε το: βγαίνετε από το αεροπλάνο, κάνετε ένα αναζωογονητικό ντους και επιβιβάζεστε στο mini bus που σας πηγαίνει στο κέντρο της πόλης σε μόλις 15 λεπτά. Μισή ώρα αργότερα, επιστρέφετε στο αεροδρόμιο, επιλέγετε μεταξύ ιαπωνικής, πολυνησιακής ή παραδοσιακής αυστραλέζικης κουζίνας, απολαμβάνετε το γεύμα σας, κάνετε βόλτα στα μαγαζιά και σερφάρετε δωρεάν στο internet, ενώ τα παιδιά παίζουν στους παιδότοπους ή βλέπουν ταινίες στο παιδικό σινεμά. Οι φανατικοί του plane spotting θα βρουν εδώ το observation deck των ονείρων τους, ενώ για τους αθεράπευτα… θρήσκους υπάρχει το prayer room –ναι, ειδικά σχεδιασμένο δωμάτιο προσευχής. Μόνο στο αεροδρόμιο του Σίδνεϋ.

Amsterdam Schiphol Airport

Η… καραβότρυπα που τυγχάνει ένα από τα πλέον πολυσύχναστα αεροδρόμια της Γηραιάς Ηπείρου, κυρίως χάρη στην KLM και τις διεθνείς συνδέσεις της, προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα υπόσχεται το όνομά της. Γκαλερί με έργα τέχνης μεγάλων Ολλανδών καλλιτεχνών, παράρτημα του παγκοσμίου φήμης Rijksmuseum, άριστα οργανωμένο καζίνο, υπηρεσίες μασάζ, ειδικά σχεδιασμένους χώρους αναψυχής για τα παιδιά, ενοικίαση πλήρως εξοπλισμένου γραφείου, οργανωμένες εκδρομές και ξεναγήσεις στο κέντρο της πόλης, ντουζιέρες, “snooze chairs” για όσους νυστάζουν και silence room εξοπλισμένο με ιερά βιβλία διαφόρων θρησκειών για προσευχή και διαλογισμό. Σε περίπτωση που τύχει να πάρετε τη μεγάλη απόφαση on board και δεν αντέχετε να περιμένετε μέχρι την επιστροφή στην πατρίδα, το Schiphol αναλαμβάνει ακόμη και το γάμο σας. Μετά από όλα αυτά, χρειάζεται να αναφέρουμε τα αμέτρητα καφέ, εστιατόρια και καταστήματα;

Dubai International Airport

Το πρώτο αεροδρόμιο που έρχεται στο μυαλό των ταξιδιωτών όλου του κόσμου όταν αναφέρονται οι λέξεις duty free, κατά πάσα πιθανότητα δε χρειάζεται συστάσεις. Ακόμη κι αν δεν το έχετε επισκεφθεί ποτέ, σίγουρα κάτι έχετε ακούσει για τα αμέτρητα υπερπολυτελή καταστήματά του με τις ασυναγώνιστες τιμές. Κοσμήματα, ηλεκτρονικά είδη, καλλυντικά, αθλητικός εξοπλισμός, βιβλία, παιχνίδια και, βέβαια, ρούχα παγκοσμίου φήμης σχεδιαστών και ετικετών σε 5.400 τετραγωνικά μέτρα συνιστούν τον παράδεισο του shopper. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι έχει κερδίσει επάξια τις δάφνες του κορυφαίου σταθμού μετεπιβίβασης –που είναι και η κυριότερη χρήση του– για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσφέρει στους business ταξιδιώτες με το Connect Business Centre, το health club G-Force με πισίνα, Jacuzzi, γυμναστήριο και υπηρεσίες μασάζ σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 5 ευρώ την ώρα, τα 25 cafe και εστιατόρια, από τα οποία ξεχωρίζουν η ιρλανδική παμπ και το gourmet εστιατόριο Safar, τον παιδότοπο με το ειδικά σχεδιασμένο Women's Lounge για τις μαμάδες και, βέβαια, το Prayer Room, με τέσσερα διαφορετικά δωμάτια: δύο για άνδρες και δύο για γυναίκες.

Heathrow Airport

Άλλο ένα αεροδρόμιο που χαίρει ευρύτατης δημοτικότητας, λόγω των διεθνών συνδέσεων και των glamorous boutiques του –Hermes, Chanel, και Christian Dior είναι μερικοί μόνο από τους κορυφαίους οίκους που διαθέτουν καταστήματα εδώ– το Heathrow έχει καταφέρει να εξαπλώσει τη φήμη του εκτός βρετανικών συνόρων και να καταστεί ένας προορισμός από μόνο του. Στα amenities, πέραν των gourmet εστιατορίων, μπαρ και παμπ, περιλαμβάνονται το κέντρο αισθητικής Manicure Express και το άρτια εξοπλισμένο spa Rejuve. Για… σουβενίρ τελευταίας στιγμής, υπάρχει ακόμη και Harrods.

Hong Kong International Airport

Ψηφίζεται το καλύτερο αεροδρόμιο παγκοσμίως συνεχώς εδώ και πέντε χρόνια, και όχι άδικα: αισθητικά άψογο, με τεράστια παράθυρα από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι, που προσφέρουν μαγευτική θέα στον Κόλπο του Χονγκ Κονγκ, καλλιτεχνικά πλούσιο, με εκθέματα μοντέρνας τέχνης σε κάθε γωνιά του, αμέτρητες ευκαιρίες για duty free shopping, ειδικά σχεδιασμένους χώρους απασχόλησης για τα παιδιά, κέντρο αισθητικής, ντουζιέρες, και, βέβαια, gourmet εστιατόρια ασιατικής και διεθνούς κουζίνας, μπαρ και cafe αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές για transit στην Ασία.

Singapore Changi International Airport

Creme de la creme, top of the top και όλοι οι σχετικοί χαρακτηρισμοί ταιριάζουν απόλυτα στο καλύτερο, ίσως, ασιατικό αεροδρόμιο. Το μοναδικό πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε εδώ είναι να μη θέλετε να φύγετε. Έχουμε και λέμε: υπερσύγχρονο spa, ντους, “napping cubicles” για όσους νυστάζουν, σινεμά με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας –βλέπε dolby κλπ–, εντυπωσιακοί, ολάνθιστοι κήποι με το παραδοσιακό ασιατικό Koi pond, πισίνα με ξαπλώστρες με θέα στο διάδρομο απογείωσης, μπουτίκ Burberry, Celine, Hermes, Gucci και Ferragamo, μεταξύ άλλων, πενήντα διαφορετικά εστιατόρια και, βέβαια, ειδικά σχεδιασμένοι χώροι για τα παιδιά. Σε περίπτωση που θέλετε να φύγετε, τρεις διαφορετικές δωρεάν ξεναγήσεις στη Σιγκαπούρη: colonial, cultural ή lifestyle, διαλέγετε και επιβιβάζεστε στο ανάλογο βανάκι.

(πηγή: www.in2life.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: