Καρδιακά προβλήματα και πτήσεις

Έχετε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σας αλλά είστε υποχρεωμένος να πάρετε αεροπλάνο;

Μην ανησυχείτε αλλά πάρτε και τα μέτρα σας. Ζητήστε από την αεροπορική εταιρεία η θέση σας να είναι στον διάδρομο έτσι ώστε από καιρό σε καιρό να σηκώνεστε και να περπατάτε λίγα λεπτά. Μη σφίγγετε τη ζώνη του παντελονιού σας και οι γυναίκες να μη φορούν κορσέ ούτε σφιχτό καλσόν και το λάστιχο στις κάλτσες ας είναι όσο χαλαρό γίνεται. Φυσικά, δεν θα καπνίσετε, θα αποφύγετε τους πολλούς καφέδες και τα ποτά αλλά να πίνετε όσο μπορείτε νερό και χυμούς. Από καιρό σε καιρό, καθώς είστε καθισμένος, να κάνετε ελαφρό μασάζ στις γάμπες σας, σηκώστε τα γόνατα και κινήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας ως τρία λεπτά. (Δεν είναι απρεπές να βγάλετε τα παπούτσια σας, αρκεί να μη μυρίζουν τα πόδια σας.

Στις υπερατλαντικές πτήσεις άλλωστε οι εταιρείες δίνουν στους επιβάτες της πρώτης και της business χοντρές κάλτσες γι' αυτόν τον σκοπό). Αυτά είναι αρκετά. Εννοείται πως αν έχετε κάπως σοβαρότερο καρδιακό πρόβλημα αλλά ο γιατρός σάς επιτρέπει να ταξιδέψετε με αεροπλάνο τότε είναι προτιμότερο να ετοιμαστείτε 48 ώρες ενωρίτερα για το ταξίδι. Πάρτε μία ασπιρίνη κάθε 12 ώρες για να συνηθίσει το κυκλοφορικό σας σύστημα την πίεση, αποφύγετε τους πολλούς καφέδες και "ποτίστε" τον οργανισμό σας με χυμούς και νερό.

Να έχετε υπόψη πάντως ότι τα σημερινά αεροπλάνα, ιδιαίτερα των μεγάλων αποστάσεων, είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε η πίεση μέσα στον θάλαμο επιβατών να μένει σταθερή ακόμη και στις πιο απότομες αλλαγές ύψους, ταχύτητας κλπ. Είναι ενδεικτικό ότι το 1996 σε 12.3904 πτήσεις αεροπλάνων της British Airways σημειώθηκαν μόνο έντεκα "προβληματικές καρδιακές καταστάσεις" επιβατών και μόνο δύο από αυτές ήταν μοιραίες. Ανάλογα ποσοστά, στην ουσία μηδενικά, έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: