Νότιο Πήλιο - Τρίκερι

Ο ποιητής θα έλεγε: Το Πήλιο σου ‘δωσε τ’ ωραίο ταξίδι.....

Νομός
Καλωσήρθατε στο Πήλιο. Εξορμήστε σαν νέοι κένταυροι στο πανέμορφο βουνό! Ζήστε όλες τις παραλλαγές των χρωμάτων του, από το βαθύ πράσινο ως το απόλυτο λευκό! Επισκεφτείτε τα χωριά του και τις ξεχωριστής ομορφιάς παραλίες του. Βιώστε την αρμονία του φυσικού περιβάλλοντος και ξυπνήστε τις αισθήσεις σας, γευόμενοι την μαγεία της φύση στα χωριά του Πηλίου. Πνιγμένα στα λουλούδια, τις ελιές και τα οπωροφόρα δένδρα, με παραλίες που υπόσχονται μια διαδρομή την οποία πρέπει κανείς να τη φτάσει ως το τέλος. Το Πήλιο διατηρεί αρκετά έθιμα που τα περισσότερα τα έχει αλλοιώσει η νέα εποχή και ο τουρισμός. Διασώζει την Πηλιορείτικη λαϊκή αρχιτεκτονική, την λαϊκή τέχνη που άφησε διακοσμητικά και λατρευτικά αριστουργήματα, τις γιορτές, τα πανηγύρια, την ιδιότυπη γλώσσα μπολιασμένη με πολλές σλαβικές, βλάχικες και λίγες φράγκικες λέξεις και την χρήση θηλυκών άρθρων σε αρσενικά ονόματα. Η νότια πλευρά, το πιο θαλασσινό κομμάτι του Πηλίου, με υψόμετρο χαμηλό που σπανίως ξεπερνά τα 400 μέτρα. Στις ήρεμες πλαγιές του απλώνονται ατελείωτοι ελαιώνες με αιωνόβια δέντρα. Δροσερές ρεματιές με πλατάνια, δάση με πουρνάρια και μεσογειακή μακία συμπληρώνουν την εικόνα. Δεκάδες ήσυχοι οικισμοί, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, μπορούν να γίνουν η βάση σας για διακοπές που συνδυάζουν την ηρεμία με την εξερεύνηση. Στο παραμυθένιο αυτό βουνό υπάρχουν ολόκληρα συμπαγή συγκροτήματα από οξιές, βελανιδιές και αγριοκαστανιές. Στην περιοχή του Πηλίου ευδοκιμούν όλα τα καρποφόρα δέντρα. Μηλιές, αμυγδαλιές, ροδακινιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, κερασιές, πορτοκαλιές, λεμονιές και φυσικά ελιές. Στην αρχαιότητα ήταν ο τόπος που κατά κύριο λόγο συλλέγονταν όλα σχεδόν τα θεραπευτικά βότανα. Γι’ αυτό το Πήλιο το έλεγαν και Ιαματικό Όρος, εκεί φύτρωνε και το κώνειο, το δηλητήριο που ήπιε ο Σωκράτης.

Φαγητό
Όλα τα χωριά του Πηλίου προσφέρουν στους επισκέπτες μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά φαγητά και ορεκτικά. Θα πρέπει δοκιμάσετε το γνωστό Σπεντζοφάι. Τίποτα όμως δε γίνεται ξεροσφύρι, μια λέξη άγνωστη στους Πηλιορείτες που με κάθε ευκαιρία κερνούν τσίπουρο. Αυτό είναι η καλύτερη αφορμή για να γευτεί κανείς τους τοπικούς μεζέδες που εκτός από το σπετζοφάι είναι η παραδοσιακή φασολάδα σε μία από τις καλύτερες εκδοχές της καθώς και διάφορες ευφάνταστες παραλλαγές ψωμιών ζυμωμένων με ελιές, σταφίδες, τυρί κλπ. Στην Αργαλαστή στο Σοκάκι θα βρείτε νόστιμη σπιτική κουζίνα ή στο κοινοτικό καφενείο της πλατείας (πολύ ωραίοι μεζέδες για τσίπουρο). Στο Χόρτο στην Αρχοντούλα κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα. Στον Κάλαμο στον Κόκκινο, επίσης πάνω στην παραλία. Ψάρι θα βρείτε στη Σκάλα στη Μηλίνα. Στο Τρίκερι καλή είναι η ταβέρνα του Γιώργου Μαραβέλια και αυτή του Δημήτρη Δεληκωσταντή. Στην Αγία Κυριακή ωραίο ψάρι στην ψαροταβέρνα ο Μανώλας της Ελένης Γιαμαρέλου. Στις Κότες η ψαροταβέρνα Χρήστος το ψάρι είναι φρεσκότατο. Στη Μηλίνα πολλές είναι οι γραφικές ταβέρνες σε όλο το μήκος της παραλίας, τα εστιατόρια, τα ουζερί με καλούς θαλασσινούς μεζέδες και οι καφετέριες. Για μεταμεσονύκτια διασκέδαση λειτουργεί και Disco Βαr. Για ένα καλό γεύμα θα πρέπει να επισκεφθείτε στην έξοδο του χωριού προς το Χόρτο το εστιατόριο Στάθης με σπιτική κουζίνα απολαμβάνοντας δίπλα στην θάλασσα ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα! Η νυχτερινή ζωή της Μηλίνας είναι ιδιαίτερα έντονη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τις γευστικές περιηγήσεις σας συμπληρώστε με εξαίρετα γλυκά κουταλιού, φρούτα κυρίως μήλα και τουρσιά.

Απόσταση
Ο Βόλος απέχει από την Αθήνα, χλμ.
Η Αργαλαστή απέχει από το Βόλο, 40 χλμ.
Ο Λαύκος απέχει από το Βόλο, 45 χλμ.
Ο Πλατανιάς απέχει από το Βόλο, 60 χλμ.
Η Μηλίνα απέχει από το Βόλο, 49 χλμ.
Οι Αφέτες απέχουν από το Βόλο, 27 χλμ.
Οι Κόττες απέχουν από το Βόλο, 66 χλμ.
Η Αγία Κυριακή απέχει από το Βόλο, 85 χλμ.

Η Περιοχή
Αργαλαστή
Η Αργαλαστή είναι κεφαλοχώρι του Νοτίου Πηλίου χτισμένο σε εύφορο οροπέδιο. Σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής με πλούσια πνευματική παράδοση είναι σταθμός και πέρασμα για τα παράλια του Παγασητικού και του Αιγαίου, που της ανήκουν. Σταματήστε για λίγο στο Ελληνικό Σχολείο όπου δίδαξε ο ποιητής Κώστας Βάρναλης ως φιλόλογος. Ένας περίπατος στα καλντερίμια του χωριού θα σας εντυπωσιάσει παρατηρώντας τα παλιά σπίτια με ενσωματωμένα στοιχεία από τα αρχαία και βυζαντινά χρόνια. Λίγο πριν την κεντρική πλατεία του χωριού θα βρείτε το περίφημο καμπαναριό της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων ύψους 45 μ. που κτίσθηκε με μάρμαρο από ντόπιους τεχνίτες το 1914. Απολαύστε τον καφέ σας, το φαγητό σας ή το ποτό σας τους θερινούς μήνες στην πλακόστρωτη πλατεία κάτω από την δροσιά που προσφέρουν τα τεράστια πλατάνια. Για εναλλακτικές δραστηριότητες προσφέρεται ο Νίκος που έχει την φάρμα του με άλογα λίγο έξω από το χωριό, στον δρόμο προς το Μετόχι και το Χόρτο. Η ελιά αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική καλλιέργεια στην περιοχή της Αργαλαστής, αλλά και κατ' επέκταση στην ευρύτερη περιοχή του νοτίου Πηλίου. Το εκλεκτό λάδι και οι βρώσιμες ελιές είναι παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Στην Αργαλαστή παλαιότερα ειδικά παρήγαγαν εξαίρετα σύκα, τόσο νωπά όσο και αποξηραμένα. Σήμερα υπάρχουν πολλές διάσπαρτες συκιές και λίγοι οργανωμένοι συκεώνες. Στην Αργαλαστή υπάρχουν αμπέλια, κυρίως τοπικών οινοποιήσιμων ποικιλιών.
Λαύκος
Μεγάλο χωριό του Νοτίου Πηλίου, με απεριόριστη θέα στον Παγασητικό. Στα γραφικά καλντερίμια και τα καλοδιατηρημένα σπίτια του πλανιέται ο αέρας κάποιας άλλης εποχής. Στην άκρη της πλατείας, δίπλα στο παλιό σχολείο εκτίθενται τα γλυπτά του Θανάση Φάμπα από λευκά πηλιορείτικα μάρμαρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το μοναστήρι του Αγ. Αθανασίου μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 330 μ. και δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου, με φόντο την υπέροχη θέα προς την Μηλίνα το νησάκι του Αλατά και τον Παγασητικό κόλπο. Το χωριό διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με πολλά πετρόχτιστα σπίτια, παλιά αρχοντικά, και πλακόστρωτα καλντερίμια που σε προσκαλούν να τα γνωρίσεις. Για αυτούς που λατρεύουν την φύση προτείνουμε να ακολουθήσουν το μονοπάτι που αρχίζει από το Λαύκο και μέσα από μία μαγευτική διαδρομή με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά, καταλήγει στην παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου στην Πάλτση. Γύρω από το χωριό ξεκινούν και άλλα θαυμάσια μονοπάτια για περίπατο όπως το μονοπάτι για την Μηλίνα ή το μονοπάτι για την Χονδρή Άμμο. Κάτω από την πλατεία στεγάζεται ο πολιτιστικός σύλλογος στον οποίο θα δείτε μεγάλη συλλογή από οικιακά σκεύη, εργαλεία, παλιά αντικείμενα, και βιβλία. Στη μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία, λειτουργούν ταβέρνες και εστιατόρια όπου μπορείτε ν’ απολαύσετε τον καφέ σας ή το φαγητό σας, έχοντας για παρέα σας τα τεράστια πλατάνια. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη μονή του Αγίου Αθανασίου λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό η οποία χρονολογείται από το 1795, και βρίσκεται μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά. (Για επίσκεψη στο μοναστήρι θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε την Δημαρχία η οποία στεγάζεται στην πλατεία του χωριού).
Πλατανιάς
Τράτες, γρι-γρι, ψαρόβαρκες και σκάφη αναψυχής σχίζουν τα νερά γύρω από το χωριό. Ο Πλατανιάς περικλείεται από μαγευτικές παραλίες και είναι το μεγαλύτερο αλιευτικό καταφύγιο της Μαγνησίας. Το βράδυ, στις ψαροταβέρνες του μπορείτε να γευθείτε άφθονο ψάρι και θαλασσινά. Το χωριό είναι μικρό ψαροχώρι επίνειο του Προμυρίου. Ο Πλατανιάς είναι ένας ιδανικός τόπος για ανέμελες διακοπές με την όμορφη αμμουδερή του παραλία που απλώνεται σε όλο το μήκος του. Παρουσιάζει ιδιαίτερη κίνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γιατί συνδέεται με ιπτάμενα δελφίνια, με το Βόλο, τον Άγιο Κωνσταντίνο, τις Βόρειες Σποράδες και το Πευκί στην Βόρεια Εύβοια. Κατά μήκος του λιμανιού, είναι συγκεντρωμένες πολλές ψαροταβέρνες που θα απολαύσετε τσίπουρο με φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες.
Μηλίνα
Όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, εντυπωσιακό παραθεριστικό κέντρο. Εδώ θα βρείτε ήρεμους γραφικούς κόλπους μοναδικές παραλίες και παντακάθαρη θάλασσα σε όλο το μήκος της ακτής. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό και επάνω σε ένα λόφο υπάρχουν ερείπια από την αρχαία πόλη Ολιζών. Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα στο νησάκι Αλατάς και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στο μικρό νησάκι της Πρασσούδας στα οποία μπορείτε να πάτε μόνο με σκάφος δικό σας. Θα βρείτε φανταστικές αμμουδερές παραλίες και φυσικά ησυχία. Εάν έχετε σκάφος η περιοχή είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος με τις γαλήνιες μοναχικές αμμουδιές, ερημονήσια και κρυμμένες σπηλιές. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στην Μηλίνα η Αγγλική εταιρία Sun Sail. Aν έχετε δίπλωμα ιστιοπλοϊας μπορείτε να ενοικιάσετε σκάφος και να ανοίξετε τα πανιά σας για τον Παγασητικό Κόλπο, Να επισκεφθείτε τη Σκιάθο, τη Σκόπελο την Αλόννησο και την Εύβοια. Επίσης προσφέρεται η δυνατότητα ενοικίασης κρίς κράφτ, θαλασσίου ποδηλάτου ή κανό από το Σωτήρη που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Μηλίνας, ο οποίος επίσης μπορεί να σας πάει μία βόλτα θαλάσσιο σκι. Για μία ωραία εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη, μπορείτε να επισκεφθείτε το νοτιότερο άκρο της χερσονήσου όπου θα συναντήσετε το ορεινό χωριό Αγία Κυριακή, το Νησί της Παναγίας και το παραθαλάσσιο οικισμό Κόττες. Θα απολαύσετε την γαλήνη και την ηρεμία σε όλο της το μεγαλείο.
Αφέτες
Οι Aφέτες είναι χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά μέσα σε ελαιώνες με υπέροχη θέα προς την Αφυσσό και τον Παγασητικό κόλπο. Η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με τα τεράστια πλατάνια προσφέρεται το καλοκαίρι για δροσιά και για φαγητό στα δύο ταβερνάκια που διαθέτει το χωριό. Στην άλλη άκρη της πλατείας επισκεφθείτε την αξιόλογη εκκλησία του Aϊ-Γιάννη που έχτισε ο γνωστός Ηπειρώτης μάστορας Δήμος Ζαπανιώτης. Στην είσοδο του χωριού αν ακολουθήσετε το μονοπάτι που περνάει πάνω από το παλιό τοξωτό γεφύρι θα σας οδηγήσει μέσα από μία όμορφη διαδρομή, στην πανέμορφη αμμουδερή παραλία της Αμποβού.
Κόττες
Πανέμορφος ψαράδικος παραθαλάσσιος οικισμός σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία στον Παγασητικό κόλπο, υπόσχεται μοναδικές στιγμές. Το μικρό ψαράδικο λιμανάκι με τα μικρά σπιτάκια χτισμένα γύρω από αυτό, συνθέτουν ένα ονειρεμένο σκηνικό. Οι Κόττες είναι ένα ιδανικό μέρος για ξέγνοιαστες διακοπές. Στο λιμανάκι λειτουργούν ψαροταβέρνες όπου θα απολαύσετε ντόπιο κρασί και τσίπουρο σπιτικά μεζεδάκια και άφθονο φρέσκο ψάρι από τους ντόπιους ψαράδες. Σας προτείνουμε έναν ωραίο περίπατο μέσα από τους απέραντους ελαιώνες ακολουθώντας το μονοπάτι λίγο έξω από τον οικισμό και κοντά στην πηγή, προς το Τρίκερι. Από εκεί, εάν συνεχίσετε, την διαδρομή θα καταλήξετε στο μικρό ψαράδικο χωριουδάκι της Αγίας Κυριακής, όπου θα απολαύσετε θαλασσινούς μεζέδες και τσίπουρο μπροστά στο μικρό λιμανάκι. Μία άλλη όμορφη εκδρομή από εδώ είναι για το Παλιό Τρίκερι ή το Νησί της Παναγίας όπως σήμερα λέγεται, όπου μπορείτε να φτάσετε με βάρκα από τον Αλογόπυργο λίγο πριν το Τρίκερι.
Τρίκερι
Ορεινό χωριό στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου του Πηλίου, 81 χλμ. από το Βόλο χτισμένο σε ένα λόφο, που μοιάζει με φυσικό εξώστη. Διατήρησε αναλλοίωτα το γραφικό και παραδοσιακό του χαρακτήρα στο πέρασμα του χρόνου. Τα παλιά αρχοντικά, τα πυργόσπιτα, τα γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια σε προσκαλούν για μία ανεπανάληπτη γνωριμία. Η θέα προς τη θάλασσα συνθέτει ένα ονειρεμένο σκηνικό που παραπέμπει σε άλλες εποχές και νοιώθεις την ακατανίκητη έλξη να μείνεις για πάντα σ’ αυτόν τον τόπο. Εξαιρετική εμπειρία για τον επισκέπτη είναι ταπανηγύρια που διοργανώνονται κατά την περίοδο του Πάσχα και την Πρωτομαγιά με μεγάλο γλέντι, τοπικά όργανα και χορούς μέχρι πρωϊας. Εάν σταθείτε τυχεροί, παρακολουθείστε γάμο ή αρραβώνα που γίνονται σύμφωνα με τα τοπικά έθιμα. Οι Τρικεριώτισες στις γιορτές και τα πανηγύρια συνεχίζουν να φορούν τις γραφικές τοπικες χρυσοκεντημένες ενδυμασίες τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που χρονολογείται από το 1799 και η Αγία Τριάδα με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το δεσποτικό θρόνο του Ναπολέοντα που χρονολογείται από το 1739. Επίσης αξίζει μία επίσκεψη στο μικρό ψαροχώρι. Αγία Κυριακή μόλις 4 χλμ. από το Τρίκερι όπου θα γευθείτε τους ψαρομεζέδες με τσίπουρο στις ψαροταβέρνες γύρω από το λιμάνι. Αξίζει οπωσδήποτε να αφιερώσετε μία μέρα για να επισκεφθείτε το Τρίκερι, στη μύτη της χερσονήσου, να ανηφορίσετε στα λευκοβαμμένα καλντερίμια του και να φτάσετε μέχρι την άκρη του χωριού, όπου η θέα είναι υπέροχη, καθώς στο ίδιο πλάνο βλέπετε το στόμιο του Παγασητικού, την απέναντι ηπειρωτική ακτή και τη βόρεια κορυφή της Εύβοιας.
Αγία Κυριακή
Επίνειο του χωριού Τρίκερι. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου του Πηλίου. Αναπόσπαστο κομμάτι μίας όμορφης νησιώτικης εικόνας είναι το γραφικό λιμανάκι με τα ψαροκάϊκα που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών κάθε ηλικίας. Είναι ένα αυθεντικό ψαροχώρι, που διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα. Το καρνάγιο του, όπου οι ψαράδες φέρνουν τα καΐκια τους για επισκευές, είναι φημισμένο σε όλη την περιοχή της Μαγνησίας και της Βόρειας Εύβοιας. Απολαύστε τις παραδοσιακές νοστιμιές, όπως χταπόδι στα κάρβουνα και φρέσκο ψάρι από τους ντόπιους ψαράδες στα γραφικά ταβερνάκια γύρω από το λιμάνι. Για μπάνιο θα πάτε στην όμορφη και ήσυχη παραλία του Μύλου 1 χλμ. Πριν φτάσετε στην Αγία Κυριακή. Τα ιπτάμενα δελφίνια κατά την καλοκαιρινή περίοδο, συνδέουν καθημερινά την Αγία Κυριακή με τον Βόλο, την Εύβοια (Πευκί) και τις Βόρειες Σποράδες.
Εξορμήσεις
Από το νότιο Πήλιο δίνονται οι ευκαιρίες για πολλές θαλάσσιες εκδρομές. Από τη Μηλινά μπορείτε να πάτε με μικρά πλοιάρια στα αντικρινά γραφικά νησάκια του Αλατά (με το ηρωικό μοναστήρι των Σαράντα Μαρτύρων) της Πρασούδας (με το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής) και στα πιο μακρινά νησιά Μικρά και Παλιό Τρίκερι (με το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας).
Όλα διαθέτουν υπέροχες ήσυχες παραλίες που θα σας μαγέψουν. Από το λιμάνι του Πλατανιά τέλος, υπάρχει τακτική σύνδεση με τις Βόρειες Σποράδες, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο. Μην παραλείψετε να πραγματοποιήσετε μια εκδρομούλα στους καταρράκτες του Πηλίου, που βρίσκονται στην τοποθεσία Κάραβας.

Υγεία
Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, 24210-27531
Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, 24230-54611
Αγροτικό Ιατρείο στο Τρίκερι, 24230-91221

Οδική σύνδεση
Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ εξυπηρετούν πολλές γραμμές και φθάνουν κατευθείαν στην πόλη του Βόλου. Υπάρχουν πολλά δρομολόγια καθημερινά προς και από την Αθήνα 210-8317186, Θεσσαλονίκη 2310-595424 την Πάτρα 2610-222164 καθώς και από άλλες μικρότερες πόλεις της Ελλάδας. ΚΤΕΛ Βόλου, 24210-25532, 25527. Υπάρχουν λεωφορεία που εξυπηρετούν γύρω από τα χωριά αλλά με ορισμένα δρομολόγια. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο θα πρέπει να ξέρετε τις αφετηρίες καθώς και τα δρομολόγια. Η πρόσβαση της περιοχής είναι εύκολη με αυτοκίνητο, από τα περισσότερα σημεία της Ελλάδας.

Σιδηροδρομική σύνδεση
Ο ΟΣΕ εξυπηρετεί προς και από την Αθήνα 210-5240646 δια μέσου Λάρισας και Θεσσαλονίκης 2310-5297777. ΟΣΕ Βόλου 24210-24056.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση
Ο Βόλος είναι ένα από τα 4 μεγαλύτερα της Ελλάδας και εξυπηρετεί πολλούς και διαφορετικούς τύπους σκαφών και γιοτ. Υπάρχουν επίσης Ιπτάμενα δελφίνια 24210-39786, 39787 τα οποία περνούν από Άγιο Κωνσταντίνο – Πλατανιά. Με ιπτάμενο δελφίνι, η απόσταση από Σκιάθο για Αν. Πήλιο (Αγ. Ιωάννη) είναι 40'. Με ιπτάμενο δελφίνι, επίσης, η απόσταση από Σκιάθο για Ν. Πήλιο (Πλατανιά) είναι 20'. Η διαδρομή Θεσσαλονίκη - Πήλιο (Αγ. Ιωάννη), μπορεί επίσης να εκτελεστεί με ιπτάμενο δελφίνι και διαρκεί 180'.

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, 24210-75341
Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου, 24210-82361
Λιμεναρχείο Βόλου, 24210-76710
Αστυνομία Βόλου, 24210-39061
Δήμος Αργαλαστής, 24230-54219
Αστυνομία Αργαλαστής, 24230-54236
ΟΤΕ Αργαλαστής, 24230-54399
ΕΛΤΑ Αργαλαστής, 24230-54252
Ταξί Αργαλαστής, 24230-54240
Δήμος Σαπιάδας, 24230-65065
Κοινότητα Τρίκερι, 24230-91223
Αστυνομία Τρίκερι, 24230-91220
ΕΛΤΑ Τρίκερι, 24230-91050
Λιμεναρχείο Αγία Κυριακή, 24230-91400
Θαλάσσιο Ταξί για το Τρίκερι 24230-55210

Παραλίες
Στο Νότιο Πήλιο η ωραιότερη της περιοχής είναι τα Ποτιστικά από τη μεριά του Αιγαίου, μια μεγάλη, αμμουδερή παραλία με πανύψηλα βράχια. Μαζεύει αρκετό κόσμο τον Αύγουστο, ωστόσο λόγω μεγέθους δεν μοιάζει ποτέ πηγμένη. Αν την πετύχετε σε νηνεμία, θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα μπάνια του καλοκαιριού σας, αν όμως έχει κύμα καλύτερα να την αποφύγετε. Στο ίδιο στυλ είναι και η Μελανή, αν και πιο ήσυχη, γιατί ένα κομμάτι του δρόμου που οδηγεί ως αυτήν μένει ακόμη χωματόδρομος. Τέλος στην ίδια ακτογραμμή βρίσκουμε και την Πάλτση. Από τη μεριά του Παγασητικού ξεχωρίζουν οι μικροί κολπίσκοι λίγο πριν και λίγο μετά το Χόρτο (πιο κοσμική η Παγανιά) και η μεγάλη αμμουδερή οικογενειακή παραλία του Καλάμου (κατά μήκος του παραλιακού δρόμου). Εδώ, αν είστε διατεθειμένοι να περπατήσετε λίγο, θα βρείτε μία από τις ωραιότερες παραλίες του Παγασητικού, το Μάρμαρο, μια μικρή αμμουδερή αγκαλιά περιτριγυρισμένη από ελαιοπερίβολα. Στην Αργαλαστή για μπάνιο υπάρχουν πολλές επιλογές, οι παραλίες της Πάου (5χλμ), του Καλάμου (6χλμ) και του Λεφόκαστρου (9χλμ) στον Παγασητικό κόλπο και από την μεριά του Αιγαίου, οι υπέροχες αμμουδερές παραλίες των Ποτιστικών 15 χλμ., και της Πάλτσης 13 χλμ.

Διαμονή Ξενοδοχεία
Στην Αργαλαστή: Αρχοντικό Αγαμέμνων (σε παραδοσιακό πετρόκτιστο κτίριο, 24230-54557). Στο Χόρτο: Diplomats Holidays Apartments (24230-65697, 24230-65497) και Leda Apartments (24230-65398). Στον Κάλαμο Πανσιόν Οδυσσέας (24230-54775). Στο Λαύκο: Αρχοντικό Παρίση (24230-65856) και Ξενώνας Λαύκος (24230-65017). Στο Τρίκερι: ενοικιαζόμενα δωμάτια Γ. Μαραβέλια (24230-91660). Στις Κόττες: ενοικιαζόμενα δωμάτια Δ. Σταμάτα (24230-91094). Στην Πλατανιά: Ξενοδοχείο Αρχοντικό (24230-71292).

Αθλητισμός
Με πεζοπορία, κολύμπι, ορειβασία, canyoning, ιππασία, mountain bike, trail, 4Χ4 σαφάρι, τοξοβολία, σκι, sea canoe, θαλάσσια σπορ το Πήλιο σας υποδέχετε. Τα καλντερίμια που ένωναν παλιότερα τα χωριά διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και προσφέρονται για περπάτημα. Από την Αργαλαστή ξεκινούν δύο τέτοιες διαδρομές, προς Κάλαμο και Λεφόκαστρο, ενώ στο Λαύκο θα βρείτε το καλντερίμι που οδηγεί στη Μηλίνα. Σε πολλά σημεία τα δέντρα είναι τόσο πυκνά, ώστε ακόμη και το πρωί η πεζοπορία δεν γίνεται ιδιαίτερα κουραστική, η ιδανική στιγμή όμως είναι το δειλινό, όταν ο ορίζοντας βάφεται με μενεξελιές αποχρώσεις. Αν πάλι το περπάτημα δεν συγκαταλέγεται στα αγαπημένα σας, μπορείτε να γνωρίσετε τις ίδιες διαδρομές κάνοντας ιππασία. Τα ήμερα άλογα του Στουκογιάννη προσφέρονται ακόμη και για τους αρχάριους του σπορ (πληροφορίες 24230 54439).
Ορειβατικό καταφύγιο στη θέση Αγριόλευκες, 1350 μ. ύψος, χωρητικότητα 80 άτομα, τηλ. 24280-73702.
Χιονοδρομικό κέντρο στη θέση Αγριόλευκες, 1500 μ. ύψος, 3 κύριες πίστες, τηλ. 24280-73719.

Τράπεζες
Βόλος: Alpha Bank, Γενική, Εθνική, Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Έθιμα – Εκδηλώσεις
Αργαλαστή
Πανηγύρια των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου 29 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλίας στις 20 Ιουλίου και της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.
Λαύκος
Μεγάλο πανηγύρι διοργανώνεται την 1 και 2 Μαϊου στο χώρο της μονής όπου μαζεύονται σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του Λαύκου και της γύρω περιοχής και ξεφαντώνουν με φαγητό, κρασί, ζωντανή μουσική και χορό. Η μνήμη της Αγιας Παρασκευής στις 25 Ιουλίου, δίνει μία ακόμη ευκαιρία για τυπικό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού με μουσική και χορό μέχρι πρωϊας.
Τρίκερι
Πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα. Σε αυτό, και σε άλλα τοπικά πανηγύρια, θα γνωρίσετε τις βαριές χρυσοκέντητες παραδοσιακές στολές που φορούν οι ηλικιωμένες Τρικεριώτισσες.
Αγία Κυριακή.
Κόσμος συρρέει στο πανηγύρι της Αγίας Κυριακής στις 6-7 Ιουλίου, για το γλέντι με τοπικά όργανα και παραδοσιακούς χορούς.
Αν βρεθείτε στο Πήλιο τις μέρες του Πάσχα ή την Πρωτομαγιά, σας συνιστούμε να παρακολουθήσετε τις παραδοσιακές εκδηλώσεις και τα έθιμα γάμου που είναι χαρακτηριστικά.

Internet
Πληροφορίες για την περιοχή, www.pelion.org
Νομός Μαγνησίας, www.magnesia.gr
Πόλη του Βόλου, www.volos-city.gr
Αργώ, το προϊστορικό ελληνικό ναυτικό, www.kat.gr/kat/P/km/Txt/Argo.htm
Μητρόπολη Δημητριάδος, www.imd.gr
Λαογραφία Πηλίου, 1lyk-volou.mag.sch.gr/sch/laografia.htm
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, www.magnesia.gr
Περιβαλλοντική εκπαίδευση Πήλιο, 1tee-n-ionias.mag.sch.gr/Pages/EUProgramms/Peribalontiki/Peribalontiki.htm
Μαγνησία, www.e-city.gr/magnesia/home/view/2000.php
Μονοπάτια στο Πήλιο, www.anem.gr/monopatia.htm
Διαμονή στο Πήλιο, www.clickhere.gr/hotels-greece/hotels_gr.asp?HELLAS_EN=PILIO
Διακοπές στο Πήλιο, www.holidays-in-pelion.com.gr
Πληροφορίες, www.anem.gr
Αργαλαστή, www.argalasti.gr/
Γενικά στοιχεία, www.pilio.gr/Pelion/default.htm

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 33 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: