Στυμφαλία - Φενεός

Περιοχή
Η Κορινθία είναι ένας από τους ωραιότερους και πλουσιότερους νομούς της χώρας. Συνδυάζει τις φυσικές ομορφιές της θάλασσας και του βουνού καθώς και πλούσιο ιστορικό παρελθόν και παραδόσεις. Στο κέντρο του νομού, στα ορεινά, Η ορεινή Κορινθία έχει τη δική της χάρη . Ο Φενεός και η Στυμφαλία είναι περιοχές με πολλά χωριά και πλούσια ιστορία. Η φύση χάρισε παραγωγικά και πανέμορφα βουνά. Ο τουρισμός αναπτύσσεται με κέντρο το τουριστικό καταφύγιο της Καστανιάς και αρκετά ημιορεινά χωριά, όπως η Στιμάγκα, το Σούλι, το Ζεμενό, η Ρίζα και η Μάνα ξαφνιάζουν τον επισκέπτη με την φιλοξενία των κατοίκων και την ομορφιά του τοπίου. Ειδικά για την περιοχή της Στυμφαλίας και του Φενεού τα χαρακτηριστικά είναι αυτά των ορεινών περιοχών, με ψηλά βουνά και χαμηλούς λόφους που χωρίζονται συχνά από απότομες χαράδρες ή σχηματίζουν μικρά οροπέδια και κοιλάδες. Πλούσια σε νερό η περιοχή την οποία διαρρέουν χείμαρροι, πολλοί απ` τους οποίους έχουν συνεχή ροή όλο το χρόνο. Στις ρεματιές αφθονούν τα πλατάνια και στους χαμηλούς λόφους κυριαρχούν τα πουρνάρια και δευτερευόντως αγριαχλαδιές και θάμνοι. Η βλάστηση δεν είναι ιδιαίτερα πυκνή. Μεγάλες εκτάσεις, άδενδρες, καλύπτονται από αγριόχορτα που παρέχουν τροφή στα πολλά κοπάδια αιγοπροβάτων της περιοχής. Ψηλότερα προς το Χελμό συναντάμε μεγάλα δάση κωνοφόρων (κυρίως ελάτων). Το έδαφος, ειδικά στην περιοχή του κάμπου, είναι ιδιαίτερα εύφορο και κατάλληλο για καλλιέργειες οι οποίες όμως παρά τον αναδασμό και τις δυνατότητες άρδευσης που υπάρχουν δεν έχουν επεκταθεί ικανοποιητικά. Στην ήρεμη χλωρίδα κυριαρχεί, στα δένδρα, η καρυδιά και οι καλλιέργειες καλαμποκιού, ζωοτροφών και λίγων κηπευτικών. Η άγρια πανίδα της περιοχής είναι η γνωστή των δασών της ηπειρωτικής Ελλάδας χωρίς όμως τα μεγάλα θηλαστικά (αρκούδα, λύκο). Συναντάμε τσακάλια, αλεπούδες, λαγούς ασβούς, βίδρες, σκαντζόχοιρους, νυφίτσες ,αρπακτικά και κορακοειδή πτηνά κ.λ.π. ενώ ενδιαφέρουσα για μελέτη είναι και η υδρόβια και παρυδάτια πανίδα στα καθαρά από βιολογική άποψη ποτάμια της περιοχής σε μερικά από τα οποία μάλιστα εκτρέφονται πέστροφες και σολομοί.

Υψόμετρο
Καστανιά, 920 μ.
Στυμφαλία, 800 μ.
Φενεός, 920 μ.

Αγορές
Στις αγορές σας συμπεριλάβετε την τοπική σταφίδα –τη σουλτανίνα-, γλυκά και αμυγδαλωτά, μέλι, ροδοζάχαρι, βερύκοκα και καρύδια.

Απόσταση
Η Κόρινθος απέχει 84 χλμ. από την Αθήνα
Η Κόρινθος απέχει 544 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη
Η Κόρινθος απέχει 364 χλμ. από τα Ιωάννινα
Η Καστανιά απέχει 79 χλμ. από την Κόρινθο
Η Στυμφαλία απέχει 61 χλμ. από την Κόρινθο
Ο Φενεός απέχει 100 χλμ. από την Κόρινθο

Ξενάγηση
Η Καστανιά είναι ένα ορεινό χωριό, από τα πλέον γνωστά στο νομό, ιδανικό για χειμερινές διακοπές στις πλαγιές της Ζήριας. Η Καστανιά έχει 150 κατοίκους.
Η Στυμφαλία είναι ένα ορεινό χωριό με160 κατοίκους, επίσης στις πλαγιές της Ζήριας. Η Στυμφαλία διαθέτει πανάρχαια ιστορία συνδεδεμένη με τη μυθολογία και τους άθλους του Ηρακλή. Στην περιοχή λειτουργεί πεστροφείο με διαλεκτά φρέσκα ψάρια. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως οικοδομήματα της αγοράς της αρχαίας πόλης και θεμέλια άλλων κτισμάτων. Επίσης τμήματα του οχυρωματικού περιβόλλου και ίχνη του ναού της Αθηνάς. Διακρίνονται επίσης ίχνη υδραγωγείου από την εποχή του Ανδριανού κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, που με αυτό μετέφερε τα νερά της λίμνης στην Κόρινθο. Μπορείτε να δείτε επίσης την ερειπωμένη φραγκική εκκλησία χτισμένη με αρχαίο οικοδομικό υλικό. Επίσης αξιόλογα είναι τα λείψανα του φράγκικου κάστρου στο λόφο, πάνω από το χωριό. Αξίζει, τέλος, να κάνετε το κύκλο της λίμνης Στυμφαλίας μέσα από μαγικές παρόχθιες διαδρομές, διασχίζοντας τα παραμυθένια χωριά της, μέσα σε ένα καταπληκτικό τοπίο με έντονες εναλλαγές καταπράσινης βλάστησης και τεράστιων δέντρων. Ομοιόμορφα κτήματα, πανέμορφα τοπία και παλιές ερειπωμένες αγροικίες. Η περιοχή προσφέρεται για πολλές περιηγήσεις στα καταπληκτικά και πλούσια ελατόδαση που διασχίζονται από αρχαιότατα μονοπάτια χαραγμένα από τους ανθρώπους και τη φύση μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Σε ότι αφορά τη λίμνη βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Κορινθίας και της Αργολίδας, ανάμεσα στο μεγάλο βουνό της Κυλλήνης (Ζήρειας ) και το όρος Ολίγυρτος. Η επιφάνειά της μεγαλώνει το χειμώνα και μικραίνει το καλοκαίρι. Έχει βάθος περίπου 10 μέτρα και μοιάζει περισσότερο με έλος, παρά με λίμνη. Η νομαρχία Κορινθίας έχει εκμεταλλευτεί το νερό της λίμνης. πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα νερά της λίμνης μέσα από τη μία από τις δύο καταβόθρες που υπάρχουν στη λίμνη, βγαίνουν στο Κεφαλάρι του Άργους και ποτίζουν την Αργολική πεδιάδα.
Ο Φενεός είναι επίσης ορεινό χωριό σε όμορφο περιβάλλον με περίπου 300 κατοίκους. Δείτε την πλατεία του χωριού και τα όμορφα σπίτια του χωριού, στα περίχωρα δείτε το φράγμα Φενεού-Δόξας κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Το μοναστήρι διαθέτει επίχρυσο τέμπλο και έχει ιστορία από το 1693. Από το μοναστήρι συνεχίστε στα ερείπια του αρχαίου Φενεού, που ήταν σημαντική ως το τέλος των ελληνιστικών χρόνων. Δείτε τα λείψανα του ιερού του Ασκληπιού και τμήματα από τον οχυρωματικό περίβολο της ακρόπολης. Στο χώρο των ανασκαφών στεγάζεται η αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα από την αρχαία πόλη.

Βιότοπος, Λίμνη Στυμφαλία
2.300 εκτάρια, μη προστατευόμενη περιοχή
Μια λίμνη γλυκού νερού με καλαμιώνες που τροφοδοτείται από πηγές και αποστραγγίζεται φυσικά από υπόγειους ποταμούς. Περικλείεται από βουνά που οι πλαγιές τους βόσκονται, και πολυάριθμους θάμνους και δέντρα. Τέτοιες λίμνες είναι σπάνιες στην Πελοπόννησο και πολύ σημαντικές για τα αποδημητικά πουλιά. Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και το κυνήγι. Η περιοχή υποφέρει από έντονη κυνηγετική πίεση και απειλείται από σχέδια εκτροπής του νερού της προς μια τεχνητή λίμνη με σκοπό την αποθήκευση πόσιμου νερού και την άρδευση. Στα αναπαραγόμενα είδη περιλαμβάνονται ο Μικροτσικνιάς Ixobrychus minutus, ο Πορφυροτσικνιάς Ardea purpurea (3-10 ζεύγη), ο Σφηκιάρης Pernis apivorus (1 ζεύγος), ο Καλαμόκιρκος Circus aeruginosus και η Πετροπέρδικα Alectoris graeca. Πολύ σημαντική περιοχή ως σταθμός για τα αποδημητικά, όπως αρκετά είδη ερωδιών, η Χαλκόκοτα Plegadis falcinellus (μέγιστο 35), το Γελογλάρονο Gelochelidon nilotica και το Μαυρογλάρονο Chlidonias niger. Το χειμώνα εμφανίζονται ο Νυχτοκόρακας Nycticorax nycticorax και ο Βαλτόκιρκος Circus cyaneus.

Υγεία
Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, 27410-25711
Κέντρο Υγείας Νεμέας, 27420-22227
Κέντρο Υγείας στη Γκούρα, 27470-51333
Αγροτικό Ιατρείο Καλιανών, 27470-22217

Οδική σύνδεση
ΚΤΕΛ Αθηνών, 210-5150220
ΚΤΕΛ Κορινθίας, 27410-24481

Σιδηροδρομική σύνδεση
ΟΣΕ Αθηνών, 210-5297777
ΟΣΕ Κορίνθου, 27410-22523

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Τουριστική Αστυνομία Κορίνθου, 27410-23282
Νομαρχεία Κορίνθου, 27410-24443
Εμπορικό Επιμελητήριο Κορίνθου, 27410-26404
Δήμος Στυμφαλίας, 27470-22203
Δήμος Φενεού, 27470-51239
Αστυνομία Καστανιάς, 27470-61211
ΕΟΣ Κορίνθου, 27410-29970
ΕΟΣ Αιγίου 26910-25285

Φαγητό
Στα ορεινά τα ψητά σχάρας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα ενώ στα παράλια τα θαλασσινά έχουν το προβάδισμα.

Διαμονή Ξενοδοχεία
Καστανιά:
Ξενία, 27470-61283, διαθέτει 30 κλίνες, τηλεόραση, εστιατόριο, αίθουσα συνεδρίων, θέσεις στάθμευσης.
Στυμφαλία:
Στυμφαλία, 27470-22072, 20 κλίνες
Φενεός:
Στη θέση Γκούρα, Καλλιστώ, 27470-51080, ξενώνας 6 κλινών, θέσεις στάθμευσης, δεκτά κατοικίδια.

Αθλητισμός
Στην Κυλλήνη (ή Ζήρια), υπάρχουν δυο ορειβατικά καταφύγια. Στη θέση Οροπέδιο, το καταφύγιο Ζήρια Α σε υψόμετρο 1650 μ. για 25 άτομα. Επίσης στη θέση Πόρτες το καταφύγιο Ζήρια Β, στα 1680 μ.

Τράπεζες
Στη Νεμέα: Αγροτική, Εθνική, Εμπορική
Στο Ξυλόκαστρο: Αγροτική, Alpha, Εθνική, Εμπορική

Έθιμα - Εκδηλώσεις
11-14 Σεπτεμβρίου, Εμπορικό Πανηγύρι στη Στυμφαλία

Internet
Κορινθία, www.pelopas.gr/info.htm
Κορινθία, www.geocities.com/world_greek_geografia/Greece/Korinthias/Korinthias.htm
Ζήρια, www.e-ziria.gr/home_gr.html
Στυμφαλία, www.aristoteleio.gr/ekdromes/stimfal2.htm
Κορινθία, www.korinthia.net
Λίμνη Φενεού, www.gianniskofinas.com/far_pot/feneou/agiosgeorgios_feneou.htm
Ταξίδι στη Ζήρια, www.pbase.com/apmaria/ziria

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 21 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: