Άγιος Μαρίνος

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν πέντε ανεξάρτητα κρατίδια, μέσα σε μια άλλη χώρα. Από αυτά, τα δυο, ο Άγιος Μαρίνος (San Marino) και το Βατικανό, έδρα της Παπικής Εκκλησίας, βρίσκονται στην Ιταλία, τα υπόλοιπα είναι: το κοσμοπολίτικο Μονακό στη Γαλλία, το Λιχτενσταϊν στα σύνορα της Αυστρίας και της Ελβετίας, και η πανέμορφη και ειδυλλιακή Ανδόρα στα Πυρηναία όρη, που χωρίζουν την Ισπανία από τη Γαλλία.

Ο Άγιος Μαρίνος απέχει από το Ρίμινι μόλις 22 χλμ. Κτισμένος πάνω στο βουνό Titano, έχει τη δική του ιστορία, με τους αγώνες του για την ελευθερία και την ειρήνη. Αυτό άλλωστε συμβολίζουν τα χρώματα της σημαίας του: άσπρο στο πάνω μέρος, σύμβολο της ειρήνης και ανοιχτό γαλάζιο στο κάτω μέρος, σύμβολο της ελευθερίας.

Η ιστορία του San Marino αρχίζει τον 4ο αιώνα, όταν ο μοναχός Marino, θέλοντας να ξεφύγει από τους διωγμούς του Διοκλητιανού, άφησε το νησί του στην Αδριατική, και βρήκε καταφύγιο στο βουνό Titano. Γρήγορα τον ακολούθησαν και άλλοι μοναχοί κι έτσι σχηματίστηκε η πρώτη χριστιανική κοινότητα. Πέθανε ο Marino, μα η κοινότητα ακολούθησε πιστά τα τελευταία λόγια του: «Σας αφήνω ελεύθερους από τους άλλους ανθρώπους».


Η πολιτεία όλο και μεγάλωνε, αλλά και πιο πολλοί της εποφθαλμιούσαν. Έτσι, οι Sammarinese (οι κάτοικοι του San Marino) άρχισαν να κτίζουν τείχη και κάστρα πάνω στο βουνό, για να προστατέψουν την πόλη τους. Τον 11ο αιώνα βρίσκουμε το San Marino μια ισχυρή πολιτεία, με νόμους και αρχές, και τον πληθυσμό ολοένα αυξανόμενο. Αγόρασαν μάλιστα και δύο φρούρια της περιοχής. Κι ενώ στην υπόλοιπη Ιταλία οι λαοί υπέφεραν από την καταδυνάστευση των τοπικών τυράννων, οι κάτοικοι του San Marino ζούσαν ελεύθεροι κι ευτυχισμένοι.

Ακολούθησαν κι άλλες επιβουλές κατά του κρατιδίου και φυσικά κι άλλοι αγώνες των κατοίκων του για να κρατήσουν την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους. Αυτούς τους αγώνες τους θαύμασε κι ο Μ. Ναπολέων, όταν πέρασε κοντά στο κρατίδιο, στην εκστρατεία του στην Ιταλία. Είπε συγκεκριμένα ο μεγάλος στρατηλάτης: «Είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε το San Marino ως παράδειγμα της ελευθερίας». Τα λόγια αυτά ισοδυναμούσαν με επίσημη αναγνώριση του νέου κράτους. Μάλιστα το 1805 ο Μ. Ναπολέων δέχτηκε σε ακρόαση τον πρεσβευτή του San Marino. Επίσημα, όμως, η αναγνώριση του San Marino ως κράτους έγινε στο Συνέδριο της Βιέννης το 1815.

Εκατομμύρια οι επισκέπτες στο San Marino, γιατί είναι προσιτό, όμορφο και οικονομικό, γιατί όλα τα είδη είναι αφορολόγητα. Έχει όμως το κρατίδιο των 70.000-80.000 κατοίκων, πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη. Μπαίνοντας στην πόλη από την πύλη του San Francesco βρίσκουμε την ομώνυμη εκκλησία, κτισμένη μεταξύ του 1300 και 1400 μ.Χ., με πολλούς πίνακες στο εσωτερικό της. Ανάμεσά τους κι ο πίνακας St. Francis ('Αγιος Φραγκίσκος) του Guercino. Πηγαίνουμε ύστερα στην Πινακοθήκη αρχαίας Τέχνης και στην Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης, με αξιόλογα εκθέματα, κυρίως πίνακες ζωγραφικής, έργα χειροτεχνίας, έπιπλα, χειρόγραφα κλπ.

Το μνημείο του Garibaldi, στην ομώνυμη πλατεία, στήθηκε το 1882 για να θυμίζει τη βοήθεια που έδωσαν στον Γαριβάλδη, λίγα χρόνια πριν και την ανταπόδοση της βοήθειας από εκείνον, όταν κινδύνεψε ξανά το κρατίδιο από τις λεγεώνες της Ρώμης.

Γραφικά τα στενά δρομάκια του San Marino. Μαγαζιά γεμάτα με αφορολόγητα είδη, με τα όμορφα κοράλλια στην πρώτη θέση. Κόσμος πολύς πηγαινοέρχεται, χαζεύει τις βιτρίνες, ψωνίζει και φωτογραφίζει την παρουσία του στην όμορφη λιλιπούτεια πολιτεία. Κάποιος φωτογραφίζει την εκκλησία του St. Quirinus, στο παλιό μοναστήρι των Καπουτσίνων. 'Αλλοι ανηφορίζουν στο βουνό Titano, για να θαυμάσουν την όμορφη θέα και να δουν τα τρία κάστρα, τα οποία εξασφάλιζαν την άμυνα και την ανεξαρτησία της πόλης, που καυχιέται πως δεν παραδόθηκε, ούτε μια φορά!

Το Κυβερνείο, σε στυλ Τοσκάνης του 15ου αιώνα, κτίστηκε στη θέση του παλιού παλατιού και εγκαινιάστηκε το 1894. Μπροστά στο Κυβερνείο η πλατεία της Ελευθερίας, με το άγαλμά της, δώρο κάποιου Γερμανού το 1876.

Το πιο ενδιαφέρον μνημείο του San Marino, είναι το παλάτι Valoni, που είναι συγχρόνως η Κρατική Πινακοθήκη, η Βιβλιοθήκη και τα Αρχεία του Κράτους. Κι αν ενδιαφέρεσθε για όπλα, τότε πρέπει να επισκεφθείτε το πολεμικό μουσείο της πόλης στο Fratta or Cesta. Ένα κτίριο του 13ου αιώνα, με μεσαιωνικές στολές και όπλα κάθε είδους από τους αγώνες του San Marino. Δυο άλλα μικρά μουσεία παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Το μουσείο πυροβόλων όπλων και το φιλοτελικό και νομισματικό μουσείο.

Αν
είστε τυχεροί και να χαρείτε κάποια παρέλαση με όλους, παρελαύνοντες κι επισήμους ντυμένους στις γραφικές στολές του San Marino.

Δεν υπάρχουν σχόλια: