Λαυρεωτική

Νομός
Το νότιο και ανατολικό μέρος του νομού Αττικής κατέχει η περιοχή της Λαυρεωτικής. Κλασσικό αττικό τοπίο με χαμηλούς λόφους, πεύκα, πουρνάρια, χώμα που γνωρίζει ελάχιστες βροχές και υπέδαφος που προσέφερε για αιώνες το πλούσιο μετάλλευμά του στην γείτονα Αθήνα. Η πρώτη βιομηχανική πόλη της χώρας και κατά την αρχαιότητα και στους σύγχρονους καιρούς. Όλη η Λαυρεωτική διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά, δάση, βουνά, κοιλάδες, παραλίες που θα σας γοητεύσουν, ενώ η πόλη του Λαυρίου εξελίσσετε σε δυναμικό λιμάνι χωρίς να αλλοιώνει το χαρακτήρα της.

Γεύσεις – Αγορές
Στην περιοχή θα βρείτε πλήθος ταβέρνες και μικρά εστιατόρια, που στην πλειοψηφία τους σερβίρουν πολύ καλούς θαλασσινούς μεζέδες και κρεατικά. Δεν υπάρχει κάτι αντιπροσωπευτικό στις γεύσεις και σε προϊόντα, εκτός ίσως από τα φρέσκα ψάρια που μπορείτε να αγοράσετε νωρίς το πρωί από την ψαραγορά του Λαυρίου.

Υγεία
Κέντρο Υγείας Λαυρίου, 22920-22222

Η Περιοχή
Το Λαύριο ήταν η πρώτη βιομηχανική πόλη στην Ελλάδα. Εκεί έγινε η πρώτη μεταλλουργία μολύβδου και αργύρου στην χώρα. Σ' όλη την περιοχή υπήρχαν ορυχεία και στοές και χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν για να εργαστούν στο Λαύριο και τα ορυχεία του. Το όνομα "Λάυριο" (παλαιότερα "Λαύρειον") προέρχεται από το "λαύρα", δηλαδή στοά και αναφέρεται προφανώς στις μεταλλευτικές στοές της πόλης. Σήμερα το Λαύριο είναι η κεντρική πόλη του ευρύτερου Δήμου Λαυρεωτικής, στον οποίο, πέραν του Λαυρίου, ανήκουν η περιοχή Πασά, το Άνω Θορικό (Καβοδόκανο), το Θορικό, το κάτω Σούνιο και τα Λεγρενά. Το βιομηχανικό χωριό της Καμάριζας αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα απ' το 1948. Ο αργυρώδης τόπος του Λαυρίου απετέλεσε τη βάση του κλασικού θαύματος της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Από το ασήμι του κατασκευάστηκαν οι 200 τριήρεις, σύμφωνα με την πρόταση του Θεμιστοκλή, που συνέτριψαν το περσικό στόλο στη Σαλαμίνα. Το Λαύριο και η γύρω περιοχή, παρουσιάζει μια συνεχή κατοίκηση για πάνω από 40.000 έτη, από την νεολιθική προϊστορική εποχή μέχρι και σήμερα. Ο πολιτισμός του πιστοποιεί το πέρασμα από τη χειρωνακτική στην τεχνολογική εποχή με την ανάπτυξη σ’ αυτό το χώρο της πρώτης βιομηχανικής πόλης σε συνεχή δραστηριότητα μέχρι το τέλος του αιώνα μας. Η περιοχή του Δήμου Λαυρεωτικής διαθέτει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο για την Αττική, αλλά και για το σύνολο της χώρας συνδυάζοντας πλούσιο ιστορικό παρελθόν με αναφορές σε κείμενα της αρχαιότητας (σε όλες τις περιόδους ως την ύστερη αρχαιότητα), μεσαιωνικά και των νεώτερων χρόνων (Οδύσσεια, Μύθοι, Ιστορικοί συγγραφείς, Περιηγητές), πλήθος αρχαίων, βυζαντινών και νεωτέρων μνημείων (ναοί, ιερά, θέατρα, εκκλησίες, οικισμοί, οχυρωματικοί πύργοι, νεοκλασικά κτίσματα και βιομηχανικά μνημεία) και οικολογικά μνημεία στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου.
Κατά την επίσκεψή σας (κανονικά θα υπολογίσετε δυο πλήρεις ημέρες ή και περισσότερο καθώς ο πλούτος της περιοχής σε μνημεία και θέσεις για επίσκεψη είναι μεγάλος) θα δείτε: To αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο της Ευρώπης, στο Θορικό, (6ος αιώνας π.Χ.) που δεσπόζει πάνω στο λόφο Βελατούρι, όπου παραστάσεις παρακολουθούσαν όχι μόνον οι ελεύθεροι άνδρες και γυναίκες των αρχαίων χρόνων, αλλά και πολλοί δούλοι του Λαυρίου. τα νεοκλασικά κτήρια-Δημαρχείο, Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου, το Α’ Δημοτικό Σχολείο, κτίριο «Ευτέρπη», τις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (πρώην Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου) και τα βιομηχανικά κτήρια-αποθήκες, μεταλλοπλύσια, τελωνείο, κ.ά. Επίσης το Αρχαιολογικό και το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου και τα αρχαιολογικά ευρήματα στις περιοχές της Σούριζας, Αγριλέζας, Ασκληπιακού. Στο λιμάνι του Πασά σώζεται η αρχαία αγορά. Στην περιοχή θα δείτε και το προϊστορικό σπήλαιο του Κίτσου όπου έχουν βρεθεί ίχνη ανθρώπινης κατοίκησης από το 40.000 π.Χ. Πριν την είσοδο στην πόλη απλώνεται το Φοινικόδασος-το μεγαλύτερο της Ελλάδας και από εκεί μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο προς τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου και την Αγία Τριάδα, όπου η πολύ ενδιαφέρουσα κατακρήμνιση «Έγκοιλον Χάος». Κοντά υπάρχουν τα Αρχαία πλυντήρια και υπόγειες – μεταλλευτικές στοές που έχουν μήκος 50 χμ. καθώς και ένα πολύ ενδιαφέρον Ορυκτολογικό Μουσείο.
Στο γειτονικό Σούνιο βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα, χτισμένος πιθανά από τον Ικτίνο γύρω στο 448 - 440 π.Χ. Ο Σοφοκλής υμνεί στην "Αντιγόνη" την θέα της ανατολής του ηλίου όταν στέκεσαι στην κορυφή της χερσονήσου (65 μ. πάνω από τη θάλασσα), γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι Έλληνες διάλεγαν πολύ προσεκτικά τις λατρευτικές τους τοποθεσίες. Το ιερό είναι πράγματι απαράμιλλου κάλους και μια επίσκεψη επιβάλλεται.

Οδική σύνδεση
Το Λαύριο απέχει από την Αθήνα, μεσογειακώς 52 χλμ.
Το Λαύριο απέχει από την Αθήνα, παραλιακά 66 χλμ.
Το Σούνιο απέχει από την Αθήνα, παραλιακά 60 χλμ.

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Λαυρεωτικής, 22920-28021
Αστυνομία, 22920-22100
Λιμεναρχείο, 22920-25249
ΟΤΕ, 22920-60999
ΕΛΤΑ, 22920-25206
Ταξί, 22920-25871
Αρχαιολογικό Μουσείο, 22920-22817
Ορυκτολογικό Μουσείο, 22920-26270
Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου ΕΜΠ, 22920- 25316

Αθλητισμός
Για την άθλησή σας υπάρχει η δυνατότητα πεζοπορίας στις διαδρομές του Εθνικού Δρυμού Σουνίου. Στις παραλίες (υπάρχουν αρκετές πολύ όμορφες κοντά στην πόλη και σε όλη την διαδρομή ως το Σούνιο) μπορείτε να βρείτε (όχι πολλές) μερικές υποδομές για θαλάσσια αθλήματα. Στην πόλη υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου και άλλες εγκαταστάσεις αθλητισμού. Επίσης μπορείτε να ασχοληθείτε με την ιστιοπλοϊα στον τοπικό σύλλογο.

Διαμονή Ξενοδοχεία
Στην πόλη του Λαυρίου δεν υπάρχουν ξενοδοχεία, ούτε άλλες υπηρεσίες διαμονής. Σε γενικές γραμμές κλίνες υπάρχουν από την περιοχή που ξεκινά από το Σούνιο και συνεχίζει σε όλη την παράλια ζώνη μέχρι την Αθήνα. Οι επιλογές σας δεν είναι πολλές και μπορείτε είτε να μεταβείτε κατευθείαν είτε να φροντίσετε για κράτηση. Δείτε και στο Internet:
Ξενοδοχεία, http://www.athens-atticahotels.com/athens-greece/hotels/location_gr/sounio
και http://www.gto.gr/gr/accomm/loc/result.php?loc=REST%20OF%20ATTICA

Internet
Παλαιό τρένο, users.ntua.gr/mc00006/trena/ekdromes/Lavrio
Το Λαύριο στα αρχαία κείμενα (πολύ καλό), 1tee-lavriou.att.sch.gr/Documents.htm
Το γνωστό τραγούδι, στο Λαύριο γίνετε χορός, www.geocities.com/mariakou1/S12.htm
Φωτογραφικό αφιέρωμα στο Τεχνολογικό Πάρκο, www.dpgr.gr/usergalleries/thumbnails.php?album=1549
Μεταλλεία Λαυρίου, στοές, www.poa.gr/periodiko/no241/lavrio.htm
Ιστορία και φωτό, www.eranet.gr/lavrio/html/glavrio.html
Κυνήγι στην Λαυρεωτική, www.gpeppas.gr/k-odiporika2/k-sunio.html
Ιστορικά στοιχεία, www.ypai.gr/atlas/thesi.asp?idthesis=255
Σούνιο, www.eot.gr/pages.php?pageID=324&langID=1
ΤΕΕ Λαυρίου με πλήρη οδηγό για την πόλη (δείτε το Λεξικό), 1tee-lavriou.att.sch.gr/
Τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου www.ltp.ntua.gr
Μεταλλευτικό Λαύριο (κείμενο), www.synch.gr/assets/media/DOC/L/94.doc
Δήμος Λαυρίου (δυστυχώς ανεπίκαιρο), www.otanet.gr/lavrio/site/EDHome.asp
Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρείου, www.emel.gr/mnms.el.php και www.culture.gr/4/42/421/42106/42106c/g42106c1.html
Ιερό Ποσειδώνα στο Σούνιο, www.culture.gr/2/21/211/21102a/g211ba07.html

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 75 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: