Ο ταξιδιώτης Τζέιμς Μποντ

Ποια είναι η θρυλική παραλία από όπου ξεπρόβαλλε η θελκτικότατη Ούρσουλα Αντρες στην ταινία "Δόκτωρ Νο"; Πού έγινε το καλύτερο αυτοκινητοκυνηγητό όλων των ταινιών "Τζέιμς Μποντ"; Πού γυρίστηκε η συναρπαστικότερη υποβρύχια πάλη; Αυτές και άλλες παρόμοιες πληροφορίες θα καθοδηγήσουν όσους επιθυμούν να μπουν για τα καλά στο περιπετειώδες πνεύμα του υπερκατασκόπου της Αυτής Μεγαλειότητος και να επισκεφθούν τους τόπους όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του

Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι (δύο πέμπτα του παγκόσμιου πληθυσμού) έχουν παρακολουθήσει στη ζωή τους τουλάχιστον μία από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ: ο "007" είναι αναμφισβήτητα ένας από τους δημοφιλέστερους κινηματογραφικούς ήρωες των τελευταίων δεκαετιών. Τα συστατικά μιας ταινίας του Μποντ είναι γνωστά και δοκιμασμένα στον χρόνο: σαγηνευτικές καλλονές, "διαβολικές" εφευρέσεις, εξωτικές τοποθεσίες και, φυσικά, μια παιχνιδιάρικη διάθεση μέσα στα πλαίσια άκρατης ψυχραιμίας.

Αν συμμερίζεστε τη διάθεση αυτή, δεν σας μένει παρά να ακολουθήσετε τα... χνάρια του Τζέιμς Μποντ από ταινία σε ταινία ή από χώρα σε χώρα οι επιλογές δικές σας, η αποκάλυψη των τοποθεσιών δική μας (για τις καλλονές, δυστυχώς, δεν μπορούμε να υποσχεθούμε).

Η καλύτερη παραλία

"Δόκτωρ Νο": η παραλία των Γελαστών Νερών, στο Ocho Rios της Τζαμάικας
Η στιγμή όπου η Ούρσουλα Αντρες ξεπροβάλλει ηδυπαθώς από τα κύματα σαν την Αφροδίτη της Μήλου με λευκό μπικίνι είναι ίσως η πιο "καλτ" σκηνή όλων των ταινιών Τζέιμς Μποντ, η σκηνή που συνδυάζει με τρόπο καθοριστικό τα "βασικά" συστατικά της επιτυχίας: ένα πανέμορφο ηλιοψημένο θηλυκό, μια παραδεισένια παραλία και το ερευνητικό βλέμμα του φαινομενικά ασυγκίνητου "007", που δεν χάνει την ψυχραιμία και το χιούμορ του ούτε στις πιο καυτές στιγμές. Η Ούρσουλα Αντρες μπορεί να μην είναι πια τόσο... αφροδισιακή, η παραλία όμως δεν έχει χάσει ούτε... κόκκο από την απαθανατισμένη στη μεγάλη οθόνη μαγεία της. Τα Γελαστά Νερά της σάς περιμένουν κοντά στο Ocho Rios της Βόρειας Τζαμάικας.

Δυστυχώς η πρόσβαση από ξηράς είναι δύσκολη: η παραλία ανήκει στην κυβέρνηση και οι επίδοξοι επισκέπτες χρειάζονται ειδική άδεια. Μπορείτε όμως να πλησιάσετε με ένα καραβάκι έτσι θα εξασφαλίσετε και την καλύτερη θέα, γιατί δεν θα βλέπετε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που λειτουργεί δίπλα στον καταρράκτη.

Οσοι όμως επιμένουν να ξαπλώσουν το κορμί τους σε ζεστές, μαλακές σαν πούδρα αμμουδιές υπάρχει μια άλλη παραλία, προς τα ανατολικά (κοντά στην Ορακαμπέσα), μπροστά από το εξοχικό κέντρο "Island Outpost", στην ταινία "Επιχείρηση Χρυσά Μάτια". Εκεί κοντά βρίσκεται και το παλιό εξοχικό του Ιαν Φλέμινγκ (το οποίο "δάνεισε" το όνομά του στην εν λόγω ταινία), που τώρα ανήκει σε κάποιον πλούσιο Βρετανό. Το εξοχικό αυτό διατίθεται προς ενοικίαση μέσω της κτηματομεσιτικής εταιρείας "Island Outpost". Αν διαθέτετε 600.000 δρχ., μπορείτε να περάσετε μία εβδομάδα παρέα με τα... "Χρυσά Μάτια". Τηλ.: 001876 614790.

Το καλύτερο αυτοκινητοκυνηγητό

"Επιχείρηση Χρυσά Μάτια": η οδός Κορνίς στο Μόντε Κάρλο
Οι ταινίες του Τζέιμς Μποντ θα μας συνήρπαζαν, ίσως, πολύ λιγότερο χωρίς τα απίστευτα αυτοκινητοκυνηγητά τους. Από αυτά, το πιο απολαυστικό είναι εκείνο που εκτυλίσσεται στην οδό Κορνίς, κοντά στο Μόντε Κάρλο.

Η σπινθηρίζουσα χημεία μεταξύ της Ζένια Ονατοπ (της γυναίκας με τους μηρούς καρυοθραύστες) και του αγαπητού μας Τζέιμς βρίσκει ιδανική έκφραση στις όλο εκπλήξεις διαδρομές σιρκουί τις οποίες διανύουν με εξωπραγματική ταχύτητα και περισσή χάρη μέσα σε μια Φεράρι.
Οι στροφές στις δασώδεις αυτές πλαγιές είναι τόσο απότομες που ακόμη και με ένα Φορντ Κορτίνα θα αισθανόσασταν σαν οδηγός αγώνων ταχύτητας. Οσοι όμως επιθυμείτε να βιώσετε την εμπειρία στην ολοκληρωμένη της μορφή δεν έχετε παρά να ενοικιάσετε μια Φεράρι στο "Monte Carlo Limousine" (τηλ. 0037 792 056600).

Η καλύτερη ερωτοφωλιά

"Από τη Ρωσία με αγάπη": το "Οριάν Εξπρές" από την Κωνσταντινούπολη
Με έναν αποκωδικοποιητή "Λέκτωρ" στο ένα χέρι και με την κατάσκοπο Τατιάνα στο άλλο, ο Τζέιμς Μποντ επιβιβάστηκε στο "Οριάν Εξπρές" για να πάει από την Κωνσταντινούπολη στο Λονδίνο. Στη διάρκεια της διαδρομής κυλιόταν στο πάτωμα με τον αδίστακτο "κακό" του Ρόμπερτ Σο και στα... σεντόνια με την Τατιάνα, επιβεβαιώνοντας έτσι τη φήμη του "Οριάν Εξπρές" ως ενός από τα πιο ρομαντικά τρένα του κόσμου. Τα βαγόνια που απαθανατίστηκαν στην ταινία χρησιμοποιούνται τώρα μόνο από το προσωπικό του τρένου οι επιβάτες ταξιδεύουν σε καινούργια σχετικά (από το 1982) βαγόνια, βαμμένα στους τόνους του μπλε και του χρυσού.
Μέσα στο 1998 θα ισχύσει εκ νέου το "αυθεντικό" δρομολόγιο του 1883 (το ίδιο που ίσχυε και το 1962, όταν κυκλοφόρησε η ταινία): ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη το "Οριάν Εξπρές" θα διασχίζει την Ουγγαρία και τη Ρουμανία προτού καταλήξει στον προορισμό του, το Παρίσι. Εκείνη άλλωστε ήταν η διαδρομή που είχε προσδώσει στο τρένο τη θρυλική του φήμη ως οχήματος μυστηρίου και ειδυλλίου και είχε επίσης εμπνεύσει τη γνωστή ταινία, βασισμένη στο έργο της Αγκαθα Κρίστι, "Φόνος στο Οριάν Εξπρές".

Το καλύτερο βουνό
"Στη Μυστική Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος": Σίλτχορν, στο Μούρεν της Ελβετίας
Μπορεί και να αντιπαθείτε τον Τζορτζ Λέιζενμπι τον πρώτο αντικαταστάτη του Σον Κόνερι , οι σκηνές όμως καταδίωξης στις χιονισμένες πλαγιές του Σίλτχορν αποτέλεσαν το πρότυπο για τις αντίστοιχες θεαματικές σκηνές που έμελλαν να ακολουθήσουν στις ταινίες "Η κατάσκοπος που με αγάπησε" και "Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος".

Η επιλογή μιας βουνοκορφής του Σίλτχορν για τα γυρίσματα της "απόδρασης" από την "αετοφωλιά" του Μπλόφελντ (βλ. Τέλι Σαβάλας) ήταν πράγματι ιδανική: το εξοχικό αυτό, χτισμένο σε υψόμετρο 3.000 μ., προσφέρει ένα πανόραμα 20 τουλάχιστον πασπαλισμένων βουνοκορφών η τέλεια κρυψώνα για τον κάθε μεγαλομανή που οραματίζεται παγκόσμια κυριαρχία.

Σήμερα το εξοχικό με τις μεγαλεπήβολες "βλέψεις" έχει μετατραπεί σε περιστρεφόμενο εστιατόριο "υψηλών" προδιαγραφών που εξυπηρετεί πάνω από 400 σκιέρ τις ημέρες του χειμώνα και πολλούς κουρασμένους ταξιδιώτες το καλοκαίρι. Υπάρχουν δύο τρόποι να φθάσει κανείς στο εστιατόριο αυτό: μέσω Ιντερλάκεν, του ορεινού χωριού του Γκίμελβαλντ, ή του χειμερινού θερέτρου του Μούρεν (όπου απαγορεύεται η διέλευση αυτοκινήτων). Αν τελικά καταφέρετε να φθάσετε, μην παραλείψετε να πιείτε ένα μαρτίνι στο "Τζέιμς Μποντ Μπαρ".

Η καλύτερη κατάδυση

"Επιχείρηση Κεραυνός": η υποβρύχια πάλη και το ναυάγιο της αποβάθρας Κλίφτον, στο Νασάου, στις Μπαχάμες
Αν και έχουν γυριστεί πέντε ταινίες Τζέιμς Μποντ στο λεγόμενο "Υποβρύχιο Χόλιγουντ" του Νασάου, οι σκηνές της "υγρής" πάλης στην "Επιχείρηση Κεραυνός" θα σας κάνουν (αν δεν σας έχουν ήδη κάνει) να ξεθάψετε τον... αναπνευστήρα σας. Και δικαιολογημένα: τα γυρίσματα των σκηνών αυτών διήρκεσαν τέσσερις μήνες και για τις ανάγκες τους χρειάστηκε να συναρμολογηθεί ένα ολόκληρο βομβαρδιστικό τύπου Vulcan από φάιμπεργκλας. Υστερα από 30 χρόνια, το φάιμπεργκλας έχει φθαρεί, το θέαμα όμως παραμένει εντυπωσιακό: σφουγγάρια και πολύχρωμα κοχύλια μπλεγμένα στον σιδερένιο σκελετό του αεροσκάφους, που τώρα φιλοξενεί διάφορα είδη τροπικών ψαριών.

Για τις ανάγκες του "ριμέικ" της "Επιχείρησης Κεραυνός", του "Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ", η ομάδα των ειδικών, συμπεριλαμβανομένου του Σον Κόνερι (ο Ρότζερ Μουρ ποτέ δεν έλαβε μέρος στις υποβρύχιες σκηνές τού "Για τα μάτια σου μόνο"), "βύθισε" ένα ακόμη ναυάγιο αυτή τη φορά πλοίου , το επονομαζόμενο "Δάκρυα του Αλλάχ". Το Vulcan και τα "Δάκρυα του Αλλάχ" αποτελούν το "Ναυάγιο του Μποντ", έναν δημοφιλή χώρο καταδύσεων στην αποβάθρα του Κλίφτον, δυτικά του Νασάου, στον φορολογικό παράδεισο του νησιού Νιου Πρόβιντενς. Επισκέψεις διοργανώνονται από εταιρείες όπως η Stuart's Cove (τηλ. 001 242 3624171). Με 18.000 δραχμές μπορείτε να... γίνετε Τζέιμς Μποντ και να πάτε στο "Τείχος", όπου το σχετικά ρηχό (15 μ. βάθος) υποθαλάσσιο στρώμα ξαφνικά καταρρέει και αποκαλύπτει κάτω από τα πόδια σας μια άβυσσο 2.000 μέτρων!

Το καλύτερο κρησφύγετο

"Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι": το νησί του Τζέιμς Μποντ, στον κόλπο Φανγκ Νγκα, στο Πούκετ της Ταϊλάνδης
Απότομοι γκρεμοί και περίεργα, φαλλικά νησιά από ασβεστόλιθο που ξεπροβάλλουν προκλητικά εν μέσω διάφανων νερών συνθέτουν το σουρεαλιστικό τοπίο όπου "ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι" κατά κόσμον Κρίστοφερ Λι έπαιζε "κρυφτό" με τον Τζέιμς Μποντ, καθώς ορδές αεροπλάνων και κρις κραφτ ξεπρόβαλλαν αιφνιδιαστικά από χίλιες μεριές, πυρετωδώς επιδιδόμενα σε σλάλομ και βουτιές, κάπου μεταξύ αέρος, ύδατος και... αδρεναλίνης (παρόμοια σκηνή, γυρισμένη στην ίδια τοποθεσία, υπάρχει και στην τελευταία ταινία του Μποντ "Tomorrow never dies").
Η πραγματικότητα, παραδόξως, είναι εξίσου εντυπωσιακή, αν και το "νησί του Τζέιμς Μποντ" όπως το αποκαλούν χαϊδευτικά οι ντόπιοι έχει μικρότερη έκταση από εκείνη που του "αποδίδεται" στην ταινία. Παρ' όλα αυτά ο αριθμός και η μορφολογία των νησιών του συμπλέγματος κινούνται μέσα στο ίδιες "προδιαγραφές": παρθένα τροπική βλάστηση στην κορυφή των μακρόστενων βράχων, των οποίων οι απότομες πλαγιές καταλήγουν σε απομονωμένες παραλίες με λευκές αμμουδιές (αν και λίγα μόνον από αυτά χαίρουν της ομορφιάς του "νησιού του Τζέιμς Μποντ").

Ο κόλπος του Φανγκ Νγκα μπορεί να μοιάζει... ξεχασμένος από τον Θεό, απέχει όμως ελάχιστα από τον πόλο τουριστικής έλξης του νησιού Πουκέτ. Οσοι όμως θέλουν ήρεμα πράγματα μπορούν να προτιμήσουν το μουσουλμανικό ψαροχώρι του Κοπάνι, σε ένα από τα νησιά του Φανγκ Νγκα.

Η καλύτερη αναρρίχηση είναι... ελληνική!

"Για τα μάτια σου μόνο": η Μονή Βαρλαάμ στα Μετέωρα
Το 985 μ.Χ., όταν ο πρώτος μοναχός αντίκρισε το σύμπλεγμα των 60 πανύψηλων και μακρόστενων βράχων που έμελλαν να ονομαστούν "Μετέωρα" δεν πτοήθηκε, παρ' όλο που δεν είχε στη διάθεσή του καμία από τις "μαγικές" συσκευές τού Q. Σταδιακά ακολούθησαν το παράδειγμά του και άλλοι ερημίτες, οι οποίοι εγκαθίδρυσαν τα "αιωρούμενα" μοναστήρια τους σε 24 από τους 60 βράχους.

Χίλια χρόνια αργότερα, τη γαλήνη των μοναχών ήρθε, ως εξ ουρανού, να ταράξει ο Τζέιμς Μποντ, σκαρφαλώνοντας σε ένα από τα έξι εναπομείναντα μοναστήρια, εκείνο του Αγίου Βαρλαάμ.

Για τις ανάγκες της ταινίας, το μοναστήρι μετατράπηκε στο καταφύγιο του "κακού" Κριστάτου. Οπως αναφέρουν οι βρετανικοί "Times", οι καλόγηροι, σε αντίδραση, προσπάθησαν να "σαμποτάρουν" τα γυρίσματα κρεμώντας την... μπουγάδα τους εν μέσω κοντινών πλάνων. Παρ' όλες τις εκκλησιαστικές... επεμβάσεις, η σκηνή αναρρίχησης μας προσφέρει δέκα ολόκληρα λεπτά εξοντωτικής αγωνίας καθώς ο σωσίας του Ρότζερ Μουρ χάνει την ισορροπία του όχι μία αλλά τέσσερις φορές.

Η Μονή Βαρλαάμ είναι ίσως η πλουσιότερη των Μετεώρων από πολιτιστικής άποψης: έχει στην κατοχή της μια πλειάδα έργων τέχνης του 16ου αιώνα (κυρίως τοιχογραφίες), τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με τα βιτρό και τις ξύλινες επενδύσεις των σκηνικών που διαλύει ο Τζέιμς Μποντ στην προσπάθειά του να κατατροπώσει τις δυνάμεις του κακού.

Το μοναστήρι του Βαρλαάμ είναι κλειστό τις Παρασκευές και οι ώρες λειτουργίας του τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας δεν είναι σταθερές.κ.ά.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: