Προτάσεις και ιδέες για κάθε μήνα (Μάρτιος - Ιούνιος)

ΜΑΡΤΙΟΣ
Η Γκάμπια είναι μια καλή επιλογή γιατί διαθέτει τον φθηνότερο, απολύτως εγγυημένο, αδιάκοπο ήλιο. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές στη χώρα αυτό τον μήνα και η υγρασία χαμηλή. Μόνο που όσοι επιθυμούν να συνδυάσουν παραλία με διασκέδαση και ξενύχτι θα βρουν την Γκάμπια μάλλον βαρετή. Αντιθέτως όσοι αναζητούν την πραγματική Αφρική θα ενθουσιαστούν, αρκεί να απομακρυνθούν από τα δυτικού τύπου ξενοδοχεία.

Για τους πιο δραστήριους προτείνουμε το Νεπάλ, όπου ο Μάρτιος είναι η δεύτερη καλύτερη περίοδος για πεζοπορία μετά το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου κατά το οποίο όμως υπάρχει απίστευτη πολυκοσμία στα πιο εύκολα μονοπάτια των Ιμαλαΐων. Αρκεί να είστε σε καλή φυσική κατάσταση και θα βρείτε μια διαδρομή που να σας ταιριάζει. Παρ' ότι υπάρχουν ορισμένα μονοπάτια που είναι πολύ "απαιτητικά", τα περισσότερα ενδείκνυνται για περπάτημα τεσσάρων ως έξι ωρών την ημέρα. Δεν είναι ανάγκη να έχετε οργανώσει τα πάντα από την Ελλάδα. Μπορείτε να πάτε στο Κατμαντού και να κλείσετε επιτόπου, από τα ειδικευμένα πρακτορεία, ένα τρέκινγκ της αρεσκείας σας.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ασία, οι τιμές στην Ιαπωνία είναι στα πλέον χαμηλά επίπεδα για τα ιαπωνικά δεδομένα των τελευταίων ετών. Αυτός είναι ο καλύτερος μήνας για να επισκεφθείτε τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου καθώς συνδυάζει τη φθήνια με το "Χανάμι" (σε ακριβή μετάφραση: παρακολούθηση λουλουδιών). Τον Απρίλιο ανθίζουν στην Ιαπωνία οι κερασιές και το θέαμα είναι μοναδικό. Η ανθοφορία κρατάει μονάχα λίγες ημέρες και στη διάρκειά τους οι Ιάπωνες διασκεδάζουν στα πάρκα της χώρας στο Τόκιο, το πιο διάσημο είναι το Πάρκο Ουένο που μοιάζει με ακουαρέλα, όπου κυριαρχεί το ροζ και το άσπρο. Μην παραλείψετε το Κιότο, την παλιά πρωτεύουσα με τους δεκάδες ναούς και την εντυπωσιακή φύση.

Οι διάφορες περιοχές της χώρας γιορτάζουν το Χανάμι σε διαφορετικές εποχές το Χανάμι του Τόκιο και του Κιότο συνήθως πέφτει κάποια στιγμή από τις αρχές ως τα μέσα Απριλίου. Τηλεφωνήστε στην πρεσβεία της Ιαπωνίας για περισσότερες πληροφορίες ώστε να μη χάσετε αυτό το υπέροχο θέαμα.

Αυτή είναι επίσης η κατάλληλη εποχή για να επισκεφθείτε τη Μέση Ανατολή, προτού πιάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού. Το Σαρμ ελ Σεΐκ στην Αίγυπτο δεν είναι ακριβώς πανέμορφο αλλά βρίσκεται κοντά στο Σινά, άρα βολεύει για να ανεβείτε στο όρος (με οδηγό, τρεις με τέσσερις ώρες η ανάβαση) και να θαυμάσετε την ανατολή του ηλίου (σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα), να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης (ορθόδοξο μοναστήρι του 6ου αιώνα), να κάνετε σαφάρι με καμήλες ή τζιπ στην έρημο και ίσως να γνωρίσετε την κουλτούρα των Βεδουίνων. Κάτω από την επιφάνεια του νερού η Ερυθρά Θάλασσα κρύβει ένα από τα καλύτερα θεάματα του κόσμου.

Ο πιο εντυπωσιακός εορτασμός του Πάσχα στην Ευρώπη είναι η "Semana Santa" (Αγία Εβδομάδα) της Σεβίλλης. Σας συνιστούμε να κλείσετε εγκαίρως εισιτήρια και ξενοδοχείο. Δύο εβδομάδες αργότερα, στην ίδια πόλη, πραγματοποιείται η Feria που περιλαμβάνει φλαμένκο, ταυρομαχίες και παρελάσεις με κάρα που τα σέρνουν άλογα ενώ οι δρόμοι είναι γεμάτοι casetas, δηλαδή παράγκες, όπου μπορεί κανείς να πιει και να χορέψει.

ΜΑΪΟΣ
Μετά το Πάσχα, οι τιμές μειώνονται στην Καραϊβική ενώ δεν έχει φθάσει ακόμη η εποχή των τυφώνων έτσι αν σκοπεύετε να διασχίσετε τον Ατλαντικό κάντε το τότε.

Ο πιο δημοφιλής προορισμός της χρονιάς είναι αναμφίβολα η Κούβα, το μεγάλο νησί με το παλλόμενο μείγμα αφρο-καραϊβικής κουλτούρας, ισπανικής αποικιοκρατίας και μαρξιστικής κληρονομιάς συν άφθονη σάλσα, ρούμι, αμερικανικά αυτοκίνητα της δεκαετίας του '50 και τα καλύτερα πούρα του κόσμου. Πηγαίνετε στο ξενοδοχείο Ambos Mundos Hotel, στην παλαιά συνοικία της Αβάνας, όπου ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ έγραψε το "Για ποιον χτυπά η καμπάνα" το δωμάτιό του στον πέμπτο όροφο έχει μείνει ανέγγιχτο από εκείνη την εποχή, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου. Κατόπιν πιείτε ένα ποτό στο κοντινό μπαρ El Bodegulta και φάτε σε ένα paladar (μικρό ιδιωτικό εστιατόριο). Μόνο βιαστείτε, γιατί ορδές τουριστών έχουν ήδη αρχίσει να ανακαλύπτουν την Κούβα.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: