Οι αγορές του Λονδίνου

Οικολογικές γούνες, βαμβακερά πουκάμισα, τσάντες, γάντια, ζώνες, καλόγουστα παιδικά ρούχα και βαλίτσες, ηλεκτρικές μικροσυσκευές, υφάσματα για κουρτίνες και έπιπλα, διακοσμητικές δαντέλες, τρέσες, κουμπιά και κλωστές, πιατικά και ανοξείδωτα, φαγητό για σκύλους και γάτες, φρέσκα begels και γλυκίσματα, ζαχαρωτά και σοκολάτες, ζωγραφισμένες στο χέρι πήλινες πιατέλες, κεριά και κηροπήγια, μπαταρίες και βιντεοκασέτες, βιβλία και κούκλες. Επίσης αντίκες και ό,τι άλλο περνάει από το μυαλό σας σε τιμές φυσικά λαϊκής

Στα παζάρια της βρετανικής πρωτεύουσας χτυπάει η "άλλη καρδιά" της πόλης. Μια καρδιά πιο αληθινή και αυθεντική από αυτήν που ανακαλύπτουν οι τουρίστες μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων. Τα παζάρια του Λονδίνου δεν είναι σημειωμένα στους τουριστικούς χάρτες ούτε αποτελούν "αξιοθέατα" όπως η περίφημη Oxford street, ο δρόμος - τέμενος των ελλήνων τουριστών που φημίζονται για τα καταναλωτικά τους αισθήματα, πιο διάσημη και δημοφιλής κι από την Tate Gallery ακόμη.
Λονδίνο όμως δεν είναι μόνο η Oxford street.

Αυτή η κοσμοπολίτισσα πόλη των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων έχει ορισμένα από τα πιο όμορφα παζάρια της Ευρώπης. Τα γνωστά - άγνωστα μάρκετ του Λονδίνου είναι μια εμπειρία για τον ταξιδιώτη. Γραφικά και αυθεντικά μαζί, πολύχρωμα και φτωχικά, εκκεντρικά και χλιδάτα, σου προσφέρουν τα πάντα: αντίκες, χειροποίητα αντικείμενα, ρούχα καινούργια και μεταχειρισμένα, παιχνίδια, δίσκους λέιζερ και βινυλίου, έπιπλα, κοσμήματα, οικολογικά καλλιεργημένα λαχανικά και φρούτα, λιχουδιές, λουλούδια και μικροηλεκτρικά, ποδήλατα και αναλώσιμα είδη οικιακής χρήσης, υφάσματα, βαλίτσες και... ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ.

Μια κατ' ιδίαν ματιά σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα μάρκετ της πόλης είναι ένα από τα καλύτερα σουβενίρ που μπορεί να πάρει κανείς επιστρέφοντας από το Λονδίνο. Το μόνο που σας χρειάζεται είναι ένα ζευγάρι αναπαυτικά παπούτσια γιατί θα περπατήσετε αρκετά εξερευνώντας την άλλη πλευρά της πόλης.

CAR-ΒΟΟΤ
"It is worth living in London" είναι το μήνυμα της τελευταίας διαφημιστικής εκστρατείας του Selfridge's, του γνωστού πολυκαταστήματος του Λονδίνου.

Πίσω από τα γράμματα, μια φωτογραφία αιχμαλωτίζει το βλέμμα. Μια γηραιά Αγγλίδα με το χαρακτηριστικό μαντίλι στα μαλλιά κάθεται στο ανοιχτό πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου της δίπλα σε μια στοίβα πιάτα, μια κατσαρόλα, ένα ανθοδοχείο, μικρά διακοσμητικά αντικείμενα και παλιές κορνίζες. Δίπλα της ένας άνδρας κάθεται επίσης στο ανοιχτό πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Και οι δύο φαίνεται να κοιτάζουν τους περαστικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους ρίχνουν ερευνητικές ματιές στα πορτ μπαγκάζ.

"Car-boot" σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να φορτώσει στο αυτοκίνητό του ό,τι θέλει και να το πουλήσει σε ένα παζάρι που έχει δημιουργηθεί ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Είπατε τίποτε για την εφευρετικότητα των Αγγλων;

Τα ιδιόρρυθμα παζάρια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ιδιαίτερα στις γειτονιές του Ανατολικού και Νότιου Λονδίνου, όπου τα εισοδήματα δεν είναι και τόσο ανθηρά. Συνήθως λειτουργούν μόνο τις Κυριακές το πρωί αναμενόμενο αφού μόνο τότε έχουν την ευκαιρία οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν.

Η οργάνωση ενός τέτοιου παζαριού είναι εύκολη υπόθεση. Συνήθως ο δήμος διαθέτει έναν ελεύθερο χώρο, που δεν χρειάζεται να είναι μεγαλύτερος από το μέγεθος ενός γηπέδου, στους ενδιαφερομένους. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει αποκτώντας το δικαίωμα του πωλητή έναντι ενός εισιτηρίου 7-10 στερλινών. Είναι εκπληκτικό πόσο μεγάλη ανταπόκριση έχουν αυτά τα αυτοσχέδια παζάρια, ίσως γιατί μπορεί να αγοράσει κανείς τα πιο απίθανα πράγματα. Αντικείμενα που σε άλλη περίπτωση θα έβρισκαν μια θέση στον σκουπιδοτενεκέ, όπως σπασμένα έπιπλα, κονσέρβες ψαριού (μία ημέρα προτού λήξουν), ένα κουτί μισοτελειωμένη μπογιά, μια σκούπα, μια γλάστρα με λουλούδια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, βρίσκουν συχνά έναν υποψήφιο αγοραστή. Οι περισσότεροι ξεπουλάνε ό,τι έχουν "για μια λίρα" και πολύ συχνά βρίσκεις ευκαιρίες κυρίως μεταχειρισμένα έπιπλα που χρειάζονται μια μικρή επιδιόρθωση ή μια εκκεντρική τσαγέρα που ο ιδιοκτήτης της βαρέθηκε να βλέπει!

Ενα από τα μεγαλύτερα car-boots της πόλης γίνεται στο Βορειοανατολικό Λονδίνο, στο Hackney

WALTHAMSTOW
Ανοιχτά κάθε μέρα εκτός Κυριακής από τις 9.00 π.μ. ως τις 4.00 μ.μ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να επιβιβασθεί στη γαλάζια γραμμή (blue line) του λονδρέζικου Underground, δηλαδή στη Victoria Line, και να κατεβεί στο Βόρειο τέρμα. Από τον σταθμό, το μάρκετ είναι δυο βήματα.

Το Walthamstow είναι μια γειτονιά του Βορειοανατολικού Λονδίνου, διάσημη για δύο πράγματα: τους Ε17 και το παζάρι της!

Ε17 είναι ο ταχυδρομικός κώδικας της περιοχής από όπου εμπνεύσθηκαν το όνομά τους τα μέλη του δημοφιλούς ποπ συγκροτήματος. Το δε παζάρι θεωρείται από τα μεγαλύτερα σε μήκος μάρκετ της Ευρώπης και είναι γνωστό στο Λονδίνο ως ένα από τα γραφικότερα (και φθηνότερα) συνοικιακά μάρκετ.

Οντας μια πολύχρωμη εθνολογικά γειτονιά, στο παζάρι της πνέει ανατολικός άνεμος αναμειγμένος με λονδρέζικο φλέγμα. Οι Αγγλίδες που δεν είναι πλέον "spring chicken" όπως λένε χαριτολογώντας οι Εγγλέζοι για να περιγράψουν τις ηλικίες μετά τα 60 λατρεύουν να αγοράζουν από εδώ τα φρούτα και τα λαχανικά της εβδομάδας (τόνους μπρόκολο και "νέες" πατατούλες που μαγειρεύονται με τη φλούδα). Οι συνομήλικές τους Πακιστανές με τα μαύρα τσαντόρ και οι Ινδές με τα σάρι κάνουν πάντα μια στάση για φρέσκο τζίντζερ, κάρυ και λοιπά αρωματικά στους πάγκους.

Χρειάζεται να ξοδέψεις τουλάχιστον πέντε ώρες για να απολαύσεις τη βόλτα σου στο μάρκετ και είναι σίγουρο ότι θα βάλεις το χέρι στην τσέπη.

Μια ωραιότατη οικολογική γούνα στοιχίζει 25 στερλίνες, ένα βαμβακερό πουκάμισο 10 στερλίνες και ένα πάουντ (περίπου 450 gr) στρογγυλές κόκκινες ντοματούλες μόλις 30 πένες. Ενδιαφέρουσα ποικιλία από δερμάτινα αξεσουάρ, γυναικείες τσάντες, γάντια, ζώνες, καλόγουστα παιδικά ρούχα και βαλίτσες, μικροηλεκτρικές συσκευές, υφάσματα για κουρτίνες και έπιπλα, διακοσμητικές δαντέλες, τρέσες, κουμπιά και κλωστές, πιατικά και ανοξείδωτα, φαγητό για σκύλους και γάτες, φρέσκα begel και γλυκίσματα, ζαχαρωτά και σοκολάτες, ζωγραφισμένες στο χέρι πήλινες πιατέλες, κεριά και κηροπήγια, μπαταρίες και βιντεοκασέτες, βιβλία και κούκλες. Κι αν πεινάσετε κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, το παραδοσιακό fish and chips είναι πάντα μια βολική λύση, ενώ αν η όρεξή σας τραβάει κάτι ακόμη πιο θαλασσινό, ένα μπολάκι με φρεσκότατα οστρακοειδή και γαρίδες με λεμόνι σερβίρεται στην καντίνα που εδρεύει μόνιμα κάπου στη μέση του παζαριού.

CAMDEN
Camden Lock Market, Chalk Farm Road, NW1. Ανοιχτά τα Σαββατοκύριακα από τις 9.00 π.μ. ως τις 6.00 μ.μ.
Θα πάτε με τη Northern Line (θεωρείται μια από τις χειρότερες γραμμές του υπογείου οπότε να είστε προετοιμασμένοι για καθυστερήσεις στα τρένα) και θα κατεβείτε στον ομώνυμο με το μάρκετ σταθμό.
Το παζάρι - έκπληξη, γνωστό και ως το "Μοναστηράκι του Λονδίνου". Μια κυριακάτικη βόλτα στα λαβυρινθώδη σοκάκια του μάρκετ που εφέτος συμπληρώνει 23 χρόνια ύπαρξης αποτελεί πραγματικά "must" στο πρόγραμμα οποιουδήποτε επισκέπτη. Από το βαγόνι ακόμη του μετρό παίρνεις μια γεύση για αυτό που θα ζήσεις στο μάρκετ. Φατσούλες έξυπνες, τριχωτό της κεφαλής βαμμένο σε όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου, κανένα σημείο του προσώπου χωρίς τρυπούλες που να καταλήγουν σε ασημένια σκουλαρίκια. Ακόμη και ο Αλεξάντερ Μακ Κουίν, ο φέρελπις νέος της τελευταίας βρετανικής εκκεντρικότητας στη μόδα, πιθανώς αισθάνεται "συντηρητικός" και mainstream βλέποντας τους πιο απίθανους συνδυασμούς χρωμάτων, υφασμάτων και στυλ στο ντύσιμο αυθεντικών εκφραστών τού street fashion.

Στο Camden θα βρείτε υπέροχα έπιπλα από ξύλο, αρ ντεκό αντικείμενα, κυρίως κρύσταλλα, έθνικ διακοσμητικά, τεράστια ποικιλία ρούχων και παπουτσιών και μεταχειρισμένα κοσμήματα, περίεργα παιδικά παιχνίδια, CD και δίσκους βινυλίου σε καλές τιμές, γυαλιά ηλίου, μουσικά όργανα, μικροαντικείμενα ιδανικά για δώρα, ρολόγια, χειροποίητα, δερμάτινα και γενικά ό,τι βάλει ο νους σας. Πριν από λίγα χρόνια οι τιμές του παζαριού θεωρούνταν πραγματικά ευκαιρίες. Με τα χρόνια όμως, ακόμη και αυτό, έγινε τουριστική ατραξιόν και έτσι, ειδικά στα ρούχα και στα παπούτσια, καλύτερα να έχετε κάνει ήδη συγκρίσεις τιμών με την Oxford street. Το ίδιο το μάρκετ είναι ιδανικό για εξερεύνηση. Αφού λοιπόν κάνετε μπόντι πίρσινγκ στη γωνία του αριστερού σας φρυδιού, βάψετε τα μαλλιά σας τυρκουάζ με κόκκινες αφέλειες, φορέσετε ημιδιάφανο κολλητό ασημένιο μπλουζάκι με άσπρα εσώρουχα και παπούτσια - τριώροφες πλατφόρμες, μπορείτε να κλείσετε τη μοναδικά hip ημέρα σας πίνοντας παγωμένη μπίρα στις όχθες των καναλιών που διασχίζουν το παζάρι. Το καλύτερο στο τέλος!

PETTICOAT LANE
Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Liverpool Street and Aldgate, Aldgate East. Πάντα με το εξυπηρετικότατο (και πανάκριβο!) μετρό. Ανοιχτά καθημερινά από τις 8.00 π.μ. ως τις 2.00 μ.μ.

Ισως το μεγαλύτερο μάρκετ του Λονδίνου. Ενα παζάρι - γιορτή με περισσότερους από 800 πωλητές που εκτείνεται σε μικρούς και μεγάλους δρόμους γύρω από τη Middlesex street.

Εδώ θα βρείτε ένα κατάστημα - αποθήκη που έχει σε ιδανικές τιμές υλικά ζωγραφικής.

Εδώ θα ξεχαστείτε ψάχνοντας με τις ώρες τις στοίβες με τα πάμφθηνα CD για τις αγαπημένες σας μουσικές (από δυόμισι στερλίνες το κομμάτι!).

Εδώ θα περιμένετε υπομονετικά στην ουρά για να γευθείτε το πιο νόστιμο μπέγκελ που δοκιμάσατε ποτέ. Κατευθείαν από τον φούρνο και γεμάτο με το ζουμερό, καλοψημένο ιρλανδικό βοδινό. (Οι λίγοι που το ξέρουν είναι αρκετοί για να υπάρχει πάντα ουρά στο μαγαζί!).

Εδώ θα βρείτε μεταχειρισμένα και καινούργια ρούχα σε ειλικρινείς τιμές και μοντέρνες φόρμες. Δερμάτινα και μεταξωτά κλασικά κομμάτια δίπλα σε στοίβες με ιταλικά εσώρουχα. Υφάσματα για το σπίτι που θα σας ξυπνήσουν τη Λόρα Ασλεϊ που κρύβετε μέσα σας και φθηνά παιχνίδια κινεζικής προέλευσης. Και αν βαρεθήκατε να μετακινείσθε πια με το μετρό και τα λεωφορεία, σιγουρέψτε τα ψώνια σας σε ανθεκτικές σακούλες, φορτώστε τες στο μεταχειρισμένο ποδήλατο που μόλις αγοράσατε με 20 στερλίνες και καλή επιστροφή!

COLUMBIA ROAD FLOWER MARKET
Ανοιχτά την Κυριακή από τις 8.00 π.μ. ως τις 2.30 μ.μ.

Πολύ κοντά στον σταθμό της Liverpool street, περίπου δέκα λεπτά απόσταση από το Petticoat Lane.

Ενας δρόμος όχι μεγαλύτερος από τη Σπευσίππου, στο Κολωνάκι, πλημμυρισμένος χρώματα κι αρώματα. Οι πωλητές διαλαλούν την πραμάτεια τους με στεντόρεια φωνή. Ο,τι πάρεις "for a fiver" όπως συνηθίζουν να αποκαλούν το πεντόλιρο. "Ο,τι πάρεις", βέβαια, γύρω στις 2.00 το μεσημέρι όταν κλείνει το μάρκετ και όλοι βιάζονται να πουλήσουν το εμπόρευμα, σημαίνει δυο αγκαλιές φρέσκα τριαντάφυλλα, λίλιουμ, τουλίπες, μπέιμπις μπρεθ και πρασινάδες, ικανά να δώσουν άλλη όψη στο σπίτι σας ως την άλλη Κυριακή που ξαναέχει παζάρι.

Το γοητευτικό αυτό παζάρι των λουλουδιών όμως δεν έχει μόνο φρέσκα άνθη για το βάζο σας. Εδώ θα αγοράσετε φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, βολβούς, χώμα, λιπάσματα, βότανα και αρωματικά, γλάστρες σε εξαιρετική ποικιλία σχεδίων, αποξηραμένα λουλούδια, μος για τις συνθέσεις σας και πολλά πολλά όμορφα διακοσμητικά αντικείμενα από ξύλο, ψάθα, γυαλί και πηλό για ένα δώρο διαφορετικό από τα συνήθη.

SPITALFIELDS
Καλύτερη ημέρα για επίσκεψη η Κυριακή το πρωί από τις 10.00 π.μ. ως τις 3 μ.μ. Κοντά στον Liverpool Street Station.

Η εντυπωσιακή, βικτωριανής εμπνεύσεως οροφή από γυαλί και μέταλλο σε προστατεύει τέλεια από τη λονδρέζικη βροχούλα και έτσι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην επισκεφθείς το αγαπημένο μάρκετ των Gilbert and George. Την ημέρα όπου βρεθήκαμε εκεί, ο George έκανε την πρωινή κυριακάτικη βόλτα του στο μάρκετ. Με την κλασική μαύρη ομπρέλα του στο χέρι, φορώντας ένα μπεζ, σχεδόν mod κοστούμι, χωρίς καπέλο, μπήκε από την επιβλητική είσοδο, διέσχισε γρήγορα το μισό παζάρι ρίχνοντας μια αδιάφορη ματιά στο μαγαζί με τα υφάσματα και μαξιλάρια από το Μεξικό και πήγε κατευθείαν στον πάγκο με τα "οργανικά" καλλιεργημένα λαχανικά και φρούτα. Ο συγκεκριμένος πάγκος είναι ίσως ο δημοφιλέστερος του σκεπαστού μάρκετ. Σε μια εποχή όπου οι Αγγλοι έχουν πάθει σχεδόν αμόκ με την υγιεινή διατροφή και οι σκληροπυρηνικοί vegetarians αυξάνονται και πληθύνονται, τα οικολογικά προϊόντα κερδίζουν συνεχώς χώρο στο καλάθι των συνειδητοποιημένων καταναλωτών.

Στο ίδιο μάρκετ θα βρείτε ακόμη ωραίες συλλογές από καθρέφτες, second hand ρούχα, καλάθια από ψάθα και μια ενδιαφέρουσα συλλογή από... αυτοκίνητα - αντίκες(!) που κοστίζουν γύρω στις 1.000 στερλίνες να τα αγοράσετε και μια... περιουσία να τα επισκευάσετε!

PORTOBELLO
Ανοιχτά τις Κυριακές από τις 9.00 π.μ. ως τις 5.00 μ.μ. Δίπλα στους σταθμούς του μετρό Notting Hill Gate και Ladbroke Hill.

Ισως το πιο διάσημο μάρκετ της πόλης για νωχελικές βόλτες τα πρωινά της Κυριακής. Πιο "κυριλέ" σε σχέση με το Κάμντεν, αλλά το ίδιο πολύβουο και ενδιαφέρον. Αξίζει να το επισκεφθείτε για τις αντίκες και τα συλλεκτικά αντικείμενα, που όμως για να απολαύσετε χρειάζεται να θυσιάσετε το πρωινό χουζούρι (πριν από τις 9.00 το πρωί).

Πάγκοι με φρούτα και λαχανικά και γκαρνταρόμπες με μοδάτα κομμάτια σε καλές τιμές ελκύουν πάντα το μάτι του επισκέπτη. Εδώ θα βρείτε επίσης μια μεγάλη συλλογή από μικρά σε μέγεθος αντικείμενα τέχνης προερχόμενα από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, όπως επίσης και μοντέρνα κομμάτια από μέταλλο, γυαλί και πέτρα. Αλλά αυτό που έκανε το Πορτομπέλο παγκοσμίως γνωστό είναι, εκτός από το παζάρι του, η κεφάτη, χαλαρή ατμόσφαιρα ιδιαίτερα τα μεσημέρια της Κυριακής με τα μικρά καφέ και τις παμπ σε κάθε πλευρά του δρόμου, τις μπάντες που παίζουν μουσική σε κάθε γωνιά και τους χιλιάδες επισκέπτες που φαίνεται να απολαμβάνουν περισσότερο τη βόλτα παρά τα ψώνια!

BERMONDSAY /NEW CALEDONIAN
Καλύτερη ημέρα για να το επισκεφθείτε η Παρασκευή. Ανοιχτό από τις 5.00 π.μ. ως τη 1.30 μ.μ. Βρίσκεται στην Bermondsay Square και ο πλησιέστερος σταθμός του μετρό είναι το Borough.

Ο παράδεισος των κυνηγών της τέχνης. Εδώ θα συναντήσετε όλους αυτούς που πιθανώς συναντήσατε και στη National Gallery να θαυμάζουν τη συλλογή του Μονέ (σχήμα λόγου βεβαίως!). Το πιο διάσημο παζάρι του Νότιου Λονδίνου, γεμάτο αντίκες και... σαβούρα. Οπως σε όλα τα παλαιοπωλεία, χρειάζονται γνώσεις και υπομονή για να ανταμειφθούν οι κόποι σας με ένα ωραίο αρ ντεκό κομμάτι π.χ. ή μια αυθεντική βικτωριανή πορσελάνη. Περισσότερα από 350 μαγαζιά - πάγκοι και άλλα 150 κανονικά παλαιοπωλεία σάς περιμένουν με χιλιάδες αντίκες από γυαλί, πορσελάνη, ασήμι, χαλκό και ξύλο. Θα βρείτε υπέροχα σκαλιστά ποτήρια, παλιές φωτογραφίες και καρτ ποστάλ εποχής, ενδιαφέροντα κοσμήματα, βιβλία, χρηστικά αντικείμενα, έπιπλα, παιχνίδια, πίνακες και, φυσικά, χιλιάδες διακοσμητικά. Οπως σε όλα τα παζάρια του κόσμου, το... παζάρι επιβάλλεται.

BERWICK STREET MARKET
Ανοιχτά από Δευτέρα ως Σάββατο από τις 9.00 π.μ. ως τις 6.00 μ.μ. Πλησιέστεροι σταθμοί του μετρό: Piccadilly Circus, Tottenham Court Road, Oxford Circus και Leicester Square.

Ακριβώς στην καρδιά του Λονδίνου, σε μια από τις γνωστότερες συνοικίες του, το Σόχο, βρίσκεται η Berwick street, όπου θα συναντήσετε ένα από τα παλαιότερα μάρκετ της αγγλικής πρωτεύουσας. Ενα μάρκετ - μπουτίκ όπου οι μόνιμοι και φανατικοί υποστηρικτές του κάτοικοι του Σόχο ψωνίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά τους που έρχονται ολόφρεσκα από το New Covent Garden ενώ οι περαστικοί προσπαθούν να αντισταθούν στον πειρασμό να αγοράσουν ωραίας αισθητικής αντικείμενα για το σπίτι και την γκαρνταρόμπα τους.

COVENT GARDEN
Ανοιχτά τη Δευτερα από τις 6.00 π.μ. ως τις 4.00 μ.μ. και Τρίτη - Κυριακή από τις 9.00 π.μ. ως τις 6.00 μ.μ. Κοντά στους σταθμούς του μετρό Covent Garden και Charing Cross.

Εκεί όπου κάποτε ήταν η κεντρική αγορά του Λονδίνου για φρούτα και λαχανικά (κάτι σαν τη Λαχαναγορά του Ρέντη δηλαδή!), τώρα βρίσκεται η Apple Market έμεινε το όνομα που όμως μόνο φρούτα και λαχανικά δεν έχει.

Αν ενδιαφέρεστε για χειροποίητα κοσμήματα από ασήμι, δέρμα, πέτρες, σχοινί και άλλα πρωτότυπα υλικά, αν ψάχνετε για ασυνήθιστα σπιτικά αξεσουάρ ή για ένα ρούχο που θα κάνει πιο τρέντι την γκαρνταρόμπα σας, τότε αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά σ' αυτό το μάρκετ του κέντρου. Τα κοσμήματα έχουν ενδιαφέρον και συνήθως πωλούνται απευθείας από τους κατασκευαστές τους. Κάθε Δευτέρα νωρίς το πρωί υπάρχει επίσης ενδιαφέρουσα συλλογή από παλιά αντικείμενα, ενώ τα καφέ της περιοχής και διάφοροι street entertainers ("πλανόδιοι καλλιτέχνες") εγγυώνται για τη βόλτα σας.

Σε απόσταση αναπνοή βρίσκεται η αγορά Jubilee. Το Σαββατοκύριακο θα βρείτε δεκάδες πάγκους με εξαιρετικά χειροτεχνήματα, είδη λαϊκής τέχνης, τσάντες και ρούχα ενώ τη Δευτέρα, ανάμεσα στα άλλα, θα ανακαλύψετε ενδιαφέρουσες αντίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: