Στενή - Δίρφη - Κεντρική Έυβοια

Νομός
Η Εύβοια το δεύτερο μεγαλύτερο νησί, μετά από την Κρήτη και το τρίτο της Μεσογείου και ενώνεται με την ηπειρωτική χώρα με μια γέφυρα. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με το όνομα "Μάκρις" λόγω του μήκους της. Η μυθολογία αναφέρει τον Ποσειδώνα να την έχει χωρίσει με ένα χτύπημα της τρίαινάς του από την Αττική και τη Θεσσαλία. Οι επιστήμονες, εντούτοις, δίνουν τους σεισμούς σαν την πιο εύλογη εξήγηση. Τρεις μεγάλοι και απότομοι ορεινοί όγκοι, οι Τελέθριο, Δίρφη, Οχη, καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη έκτασή της. Ανάμεσά τους εκτείνονται εύφορες πεδιάδες και μικρές κοιλάδες. Οπωσδήποτε όμως όλοι παραδέχονται ότι η Εύβοια, είναι ένα εξαιρετικά όμορφο νησί και το απίστευτα γοητευτικό τοπίο της συναρπάζει. Η Εύβοια έχει μια προνομιούχο γεωγραφική θέση. Δεδομένου ότι είναι προσβάσιμη από πολλές πλευρές ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται συνεχώς. Οι πόλεις και τα χωριά, παρά το σύγχρονο γρήγορο ρυθμό, διατηρούν τις παραδόσεις και τα έθιμά τους. Σε όλο το νησί θα βρείτε ιστορικά μνημεία, υπόλοιπα ενός αρχαίου πολιτισμού, επίσης μεσαιωνικά φρούρια και ανεκτίμητα μοναστήρια, τα περισσότερα κτισμένα πάνω στις θέσεις αρχαίων ναών. Η συνολική έκταση του νομού είναι 4.167τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 210.000 κάτοικοι. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χαλκίδα και η διοικητική διαίρεσή του περιλαμβάνει 25 δήμους και 2 κοινότητες.

Γεύσεις, Αγορές
Στην παράλια ζώνη υπάρχουν ψαροταβέρνες και εστιατόρια πλάι στη θάλασσα, ενώ στο εσωτερικό οι ψησταριές είναι κυρίαρχες όπου βέβαια την τιμητική τους έχουν τα παϊδάκια στα κάρβουνα, το ντόπιο λουκάνικο και το καλό χύμα κρασί από τα αμπέλια του κοντινού Ληλάντιου Πεδίου. Δοκιμάστε παραδοσιακό τηγανόψωμο και κάθε είδους πίτες, αλλά με κανονική ζύμη, κυρίως τις χορτόπιτες με τυρί. Επίσης, τραχανά, γλυκό και ξινό, χυλοπίτες και κάθε είδους ζαρζαβατικά, καθώς και τυρί φέτα. Πολύ καλό είναι και το λάδι ενώ για επιδόρπιο ζητήστε παραδοσιακό μέλι με γιαούρτι ντόπιο και, φυσικά, σύκα, αν τα προλάβετε στην εποχή τους, αν και πάντοτε θα βρίσκετε αποξηραμένα. Θα βρείτε, επίσης, νόστιμα γλυκά του κουταλιού. Ότι γευθείτε σε ένα παραδοσιακό Ευβοιώτικο τραπέζι, καλά θα κάνατε να το πάρετε μαζί σας, κυρίως μέλι, τυρί, τραχανά και ντόπιο λάδι. Εάν είστε τυχεροί και βρείτε παραδοσιακά χειροποίητα είδη λαϊκής τέχνης, όπως υφαντά, κεντήματα, χειροποίητα χαλιά στον αργαλιό κ.λ.π. μην διστάσετε να ψωνίσετε.

Απόσταση
Η Χαλκίδα από την Αθήνα, 77 χλμ.
Η Χαλκίδα από τη Θεσσαλονίκη, 494 χλμ.
Η Χαλκίδα από τη Φλώρινα, 528 χλμ.
Η Χαλκίδα από την Αλεξανδρούπολη, 802 χλμ.
Η Χαλκίδα από τα Γιάννενα, 465 χλμ.
Η Χαλκίδα από τη Λαμία, 162 χλμ.
Η Στενή από τη Χαλκίδα, 30 χλμ.

Η Περιοχή
Στενή - Δίρφη
Η Στενή είναι μια καταπράσινη παραδοσιακή περιοχή στις πλαγιές της Δίρφης, το ψηλότερο βουνά της Εύβοιας, βορειοανατολικά της Χαλκίδας. Τη Στενή συνθέτουν δύο χωριά, η Άνω και η Κάτω Στενή, αλλά και ένας οικισμός ο Πύργος. Η περιοχή της Στενής μπορεί να γίνει αφετηρία για μια σειρά περιηγήσεων στη Δίρφη. Πρώτος στόχος μπορεί να γίνει το ορειβατικό καταφύγιο και το χιονοδρομικό κέντρο, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση. Επόμενο στόχο μπορεί να αποτελέσουν τα χωριά Πάλιουρας και Άγιος Αθανάσιος, κοντά στα οποία βρίσκεται το φαράγγι της Αγάλης, μιας περιοχής εξαιρετικής, αλλά άγριας φυσικής ομορφιάς. Η Δίρφυ ένα από τα ομορφότερα και πιο πλούσια σε βλάστηση βουνά. Το ορειβατικό καταφύγιο στα 1000 μ. προσφέρει εξυπηρέτηση σε όλους όσους θέλουν να χαρούν τις ομορφιές και τις μαγευτικές διαδρομές που προσφέρει το βουνό. Υπάρχει ξενώνας, για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν. Ένα άλλο πολύ όμορφο χωριό είναι ο Μίστρος, μέσα στο πράσινο. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το χωριό Άτταλη όπου θα βρείτε μια από τις μεγαλύτερες σπηλιές της Εύβοιας και θα δείτε το οροπέδιο της Ταναϊδας, μια μικρή πεδιάδα πάνω στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Δίρφης. Θα πρέπει να επισκεφτείτε το αισθητικό δάσος της Στενής από τα πιο όμορφα και πλούσια της Ελλάδας. Στις απότομες και άγριες πλαγιές φύονται έλατα, καστανιές, βελανιδιές, πλατάνια. Στο δάσος φυτρώνουν και αρκετά σπάνια αγριολούλουδα, όπως η παιώνια και η πριμούλα. Το εξαιρετικής ομορφιάς οικοσύστημα συμπληρώνεται με την παρουσία διαφόρων ειδών πουλιών: υπάρχουν φιδαετοί, σαϊνια, ωυκτόβια αρπακτικά, κοτσύφια, αηδόνια, τσοπανάκοι, παπαδίτσες κ.ά. Η Άνω Στενή αποτελεί το κέντρο του ορεινού τουρισμού της περιοχής και προσφέρει δυνατότητες αναψυχής είτε με κοντινούς περιπάτους στο καστανόδασος, είτε με πιο απαιτητικές αναβάσεις στην Δίρφη και το Ξεροβούνι. Το μέρος βρίθει από ταβέρνες, είναι κέντρο ορεινής κτηνοτροφίας και τόπος γαστριμαργικών απολαύσεων για πολύ κόσμο.
Στρόπωνες
Γύρω από το χωριό υπάρχουν μεγάλα συνεχή δάση από έλατα, καστανιές, βελανιδιές και κάθε είδους μυροβόλους θάμνους, ενώ μέσα σε χαράδρα τρέχει τα νερά του ο Στροπωνιάτης ποταμός, ο Διρφωσσός των αρχαίων. Το όνομα είναι προελληνικό και σημαίνει ποτάμι που πηγάζει από τη Δίρφυ. Τον αποτελούν δυο παραπόταμοι με αρκετό νερό χειμώνα-καλοκαίρι, που ενώνονται πιο κάτω από το χωριό σε έναν. Οι ντόπιοι, εξαιτίας του ανάγλυφου του εδάφους, πιστεύουν πως το χωριό ονομάστηκε Στρόπωνες, από το τρυπώνω μέσα σε μια περιοχή. Το μέρος είναι απόκρυφο, σκοτεινό, στενωπό και δύσβατο, κατάλληλο για να κρυφτεί κάποιος, όπως κρύφτηκαν οι πρώτοι βοσκοί, που κατοίκησαν την περιοχή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, για να αποφύγουν τις βαναυσότητες και την καταπίεση των Τούρκων. Είναι ένα από τα χωριά που γέννησαν αγωνιστές του '21. Σήμερα καλλιεργούνται σε μεγάλη έκταση η κερασιά, η καρυδιά, η μηλιά. Εξαίρετα είναι και τα λαχανικά, τα φασόλια, τα καρύδια, τα κεράσια, η ρίγανη και τα κτηνοτροφικά της προϊόντα που γίνονται ανάρπαστα στη τοπική αγορά από τους χιλιάδες επισκέπτες με κατεύθυνση τις πανέμορφες παραλίες. Υδρεύεται από πηγαία νερά με υδραγωγείο. Η διαδρομή Στενή Στρόπωνες θεωρείται από τις καλλίτερες της Ελλάδας μια και ο φιδίσιος δρόμος περνά ανάμεσα σε πελώρια πεύκα, πλατάνια, έλατα και άφθονα νερά που σε σημεία δημιουργούν μικρούς αισθητικούς καταρράκτες. Το χειμώνα παλαιότερα ο δρόμος έκλεινε για πολλές μέρες και το χωριό ήταν αποκλεισμένο από τα χιόνια που καλύπτουν το διάσελο της Δίρφυς (900 μ.). Σήμερα ο δρόμος ανοίγει μέσα σε λίγες ώρες. Οι συγκεντρωμένοι όγκοι του χιονιού αριστερά και δεξιά του δρόμου, δίνουν φανταστικά τοπία στη περιοχή.
Χιλιαδού
Μια από τις ονομαστές παραλίες της χώρας, απλωτή με άμμο και βότσαλα κάθε μεγέθους. Σπηλιές, άγρια βλάστηση και η ποταμιά που κατεβάζει τα πλατάνια ως την άκρη της θάλασσας, είναι από τους λόγους που ανέδειξαν τη Χιλιαδού σαν την παραλία με τους φανατικότερους θαυμαστές. Εκεί υπάρχει και η Παναγιά Χιλιαδού που είναι βυζαντινός σταυρεπίστεγος ναός με μεγάλη ιστορική σημασία. Βρίσκεται στα δεξιά της δροσερής ρεματιάς κατεβαίνοντας λίγο πριν τα βράχια του στομίου. Λέγεται πως ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα γιορτάζοντας τη νίκη κατά των πειρατών, μάλιστα κάποιοι κάτοικοι της περιοχής περηφανεύονται πως οι πρόγονοί τους ήταν πειρατές. Στην Χιλιαδού λειτουργεί και μια επίσημη παραλία γυμνιστών στο σε έναν ξέχωρο κολπίσκο στο βόρειο άκρο της ακτής.
Μετόχι
Σε μια καταπράσινη κοιλάδα, περιτριγυρισμένη από βουνά κατάφυτα, βρίσκεται το Μετόχι που φημίζεται για τις ανθισμένες κερασιές του στην αρχή της άνοιξης και τα κατακόκκινα κεράσια του στην αρχή του καλοκαιριού. Μπορείτε ν' απολαύσετε νόστιμα κτηνοτροφικά προϊόντα. Σε μια μαγευτική ρεματιά, μέσα σε οργιώδη βλάστηση και φυσικές μελωδίες των τρεχούμενων νερών και των πουλιών, βρίσκεται η Μονή του Οσίου Νικολάου του Σικελιώτη. Από το Μετόχι συνεχίζει χωματόδρομος που οδηγεί ΒΔ στη Χιλιαδού.
Καμπιά
Τα Καμπιά είναι ένα πολύ ήσυχο και απομονωμένο χωριό δίπλα στην πολύβουη και τουριστική Στενή. Είναι χτισμένα στους πρόποδες του Ξεροβουνιού και οι κάτοικοί του ασχολούνται κύρια με αγροτικές εργασίες. Υπάρχει εκτροφείο πέστροφας και δύο πολύ εξυπηρετικές ταβέρνες. Η περιοχή είναι σπάνιας ομορφιάς με το Ξεροβούνι να δεσπόζει και τους βράχινους όγκους να ξεπηδούν εμφατικά στο πεδίο γύρω από το χωριό. Η άγρια φύση έρχεται σε αντίθεση με τις ήμερες καλλιέργειες των κατοίκων των Καμπιών. Έξω από το χωριό υπάρχει αρχαίο λαξευμένο αυλάκι νερού. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το εξωκλήσι της Αγ. Κυριακής, τη Στενή και να περπατήσει αν έχει χρόνο στο Ξεροβούνι και τη Δίρφη. Στα Καμπία απολαύστε το φαράγγι του Χάβου. Είναι μικρό αλλά πολύ αξιόλογο από τεχνικής άποψης και συνδυάζει τη φυσιολατρία με τα τεχνικά αναρριχητικά και καταρριχητικά προβλήματα. Ξεκινά από τα Καμπιά και καταλήγει στην Αγία Κυριακή, 200 μέτρα χαμηλότερα. Έχει κάθετα και στενά τοιχώματα που σμίλέψαν τα στοιχεία της φύσης και κύρια το νερό που εκατομμύρια χρόνια τώρα χύνεται ορμητικό από το Ξεροβούνι (λίγα χιλιόμετρα παραπάνω) για να καταλήξει στην παραθαλάσσια περιοχή της Νέας Αρτάκης. Υπάρχουν αρκετοί καταρράκτες που στη βάση τους σχηματίζουν λιμνούλες, μερικές από αυτές άπατες. Στα απόκρημνα τοιχώματά του φωλιάζουν αγριοπερίστερα και βραχοκιρκινέζια. Στο μέσον της δεξιάς του πλευράς υπάρχει σπηλιά που δεν έχει ακόμα εξερευνηθεί. Από τα μισά του μήκους του το φαράγγι ανοίγει, γίνεται βατό και τότε μπορεί να απολαύσει κανείς τον ίσκιο των πλατανιών, την πλούσια βιοποικιλότητα με προεξάρχοντες τους πληθυσμούς των κυκλάμινων.
Αγ. Ιωάννης Ρώσος - Προκόπι
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος ή νέο Προκόπι, βρίσκεται σε ένα παρθένο και θαυμαστό τοπίο της φύσης. Κατά τη Μικρασιατική καταστροφή τα καραβάνια των προσφύγων θα φέρουν μαζί τους το λείψανο του προστάτη τους, του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Ένας προσφυγικός οικισμός δημιουργείται στη θέση του σημερινού χωριού, όπου μετά από χρόνια αρχίζει να χτίζεται ο επιβλητικός ναός, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν το λείψανο του Αγίου. Ο Άγιος πέθανε το 1730 και ανακηρύχθηκε άγιος από τη ρωσική Εκκλησία το 1962. Το σκήνωμά του θεωρείται θαυματουργό. Κοντά στο Προκόπι βρίσκονται και τα χωριά Πήλι και Βλαχιά, στην οποία οδηγεί μια βαθύσκιωτη από πεύκα διαδρομή. Εδώ περιμένουν τον επισκέπτη πανέμορφες αμμουδιές, που σμίγουν με τα νερά του Αιγαίου. Κοντά στο χωριό θα δείτε τον περίφημο πλάτανο, ένα ζωντανό μνημείο της φύσης αφού είναι το μεγαλύτερο δέντρο σε μέγεθος στην Ευρώπη. Η περίμετρος της βάσης είναι όσο οι αγκαλιές 18 ατόμων, η κουφάλα του είναι 45 τ.μ. και στην σκιά του μπορούν να σταλίσουν έως και 2000 πρόβατα. Για τη φωτογράφησή του αν γίνει από κοντά, χρειάζεται τουλάχιστον πέντε διαφορετικές γωνίες για να καλυφθεί. Από τον δρόμο (στο ύψος της ταβέρνας Αλεξίου) απέχει μόλις 300 μέτρα. Στην κουφάλα του παλαιότερα έμπαινες λες και ήταν σπίτι, σήμερα μπάζα την κλείνουν σιγά σιγά και απαιτείτε άμεση παρέμβαση.
Αγία Τριάδα
Η ονομασία προέρχεται από την Αγία Τριάδα την εκκλησία που βρίσκεται σε ερείπια στα ανατολικά της κωμόπολης. Πάνω στο δημόσιο δρόμο, στον ομαλό λόφο που καλλιεργείται σήμερα ανακαλύφθηκε οικισμός της Μεσοελλαδικής περιόδου. Στην περιοχή του λόφου βρέθηκαν άφθονα κεραμικά ευρήματα της Νεολιθικής, ΜΕ εποχής, καθώς και λίθινα σκεύη και πυριτόλιθο. Η κατοίκηση συνεχίστηκε και κατά τους Μυκηναϊκούς, Γεωμετρικούς και Kλασσικούς χρόνους. Πρόκειται για σπουδαίο αγροτοκτηνοτροφικό χωριό που στο τέλος της τουρκοκρατίας ήταν τουρκικό τσιφλίκι. Μετά την απελευθέρωση η περιοχή παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση στον Κριεζώτη για τι προς την πατρίδα υπηρεσίες του. Επάνω σε λόφο μάλιστα, σώζεται το περίφημο αρχοντικό που έκτισε ο εγγονός του οπλαρχηγού Σπύρος Κριεζώτης, το 1894. Γύρω του απλώνεται το απέραντο πλούσιο αγρόκτημά του. Την περιοχή την κατείχαν οι απόγονοί του μέχρι το 1922 οπότε απαλλοτριώθηκε και μοιράστηκε στους πρόσφυγες της Μ. Ασίας και στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Το αρχοντικό του Κριεζώτη μετά από χρόνια μεταβλήθηκε σε αχυρώνα και περιστερώνα, το Νοέμβριο του 1981 συμπληρώθηκε η καταστροφή του από αναπάντεχη φωτιά και τα κειμήλιά του κάηκαν. Το 1985 το Κριεζώτειο αγοράστηκε από το Δήμο για να αποκατασταθεί και να προσλάβει την παλιά του αίγλη. Από τότε ανακηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο.
Μακρυκάπα
Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας μέσα σε κατάφυτη περιοχή θα συναντήσετε την Άτταλη και μετά την Μακρυκάπα. Πολύ γραφικά χωριά, μέσα στο πράσινο, κατάλληλοι χώροι για ωραίους περιπάτους μέσα στη φύση, αλλά και με πολλές ταβερνούλες όπου μετά τον περίπατό σας θ' απολαύσετε υπέροχους μεζέδες της περιοχής. Δύο καταπράσινα, γεμάτα πεύκα και ελιές, βουναλάκια κατεβαίνουν μέχρι το ποτάμι στα τεράστια πλατάνια, τις λυγαριές και τις πικροδάφνες του ποταμιού, εκεί είναι χτισμένη η Μακρυκάπα. Από ψηλά την αγναντεύουν τα Εφτακόνακα ο δεύτερος οικισμός της κοινότητας, χαμένος μέσα στην πυκνή μυρωδάτη βλάστηση και τα μεγάλα πεύκα. Το χωριό δεν διαθέτει καταλύματα για να μείνετε, αλλά είναι γεμάτο από καφενεία, ταβέρνες και καφετέρειες. Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας δίπλα ακριβώς στο ποτάμι, κάτω από βαθύσκιωτα πλατάνια. Σ’ όλη την περιοχή βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι και αγγεία από την νεολιθική εποχή ως τους κλασσικούς χρόνους, γεγονός που αποδεικνύει την συνεχιζόμενη οίκηση της περιοχής.

Υγεία
Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, 22210-21901
Αγροτικό Ιατρείο Στενής, 22280-51219
Αγροτικό Ιατρείο Στρόπωνες, 22280-51547
Αγροτικό Ιατρείο Προκόπι, 22270-41212

Ακτοπλοϊκή σύνδεση
Η απόσταση από τον Ωρωπό για την Ερέτρια είναι 4 ν.μ. και η διάρκεια του ταξιδιού 30 λεπτά. Από την πανέμορφη Ερέτρια θα βρεθείτε στη γοητευτική Χαλκίδα σε περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο. Επίσης με το πορθμείο από Ραφήνα καθημερινά, για πληροφορίες και δρομολόγια στο Λιμεναρχείο Ραφήνας 22940-22487 και 22940-22300. Επίσης καλέστε τις λιμενικές αρχές Ωρωπού για Ερέτρια 22290-62201 και με τα Flying Dolfin από Ραφήνα για Κάρυστο, 210-4224980.

Σιδηροδρομική σύνδεση
ΟΣΕ Αθήνας, 210-5297777
ΟΣΕ Χαλκίδας, 22210-22386

Οδική σύνδεση
Το όχι τόσο καλό οδικό δίκτυο είναι μια ταλαιπωρία για τη μετακίνηση στην περιοχή, ιδιαίτερα στις περιοχές προς το Αιγαίο. Η Χαλκίδα απέχει από την Αθήνα λίγα χιλιόμετρα, συνεπώς αν επιλέξετε το αυτοκίνητό σας ή το ΚΤΕΛ θα βρίσκεστε εκεί σε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
ΚΤΕΛ Αθήνας: 210 8317153
ΚΤΕΛ Ευβοίας: 22210-22640 και 23120
Τοπικά λεωφορεία Χαλκίδας: 22210-22026

Αθλητισμός
Ορειβατικά καταφύγια: Στη Δόρφη, στη θέση Λειρί υπάρχει καταφύγιο για 24 άτομα. ΕΟΣ Χαλκίδας 22210-25230

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Διρφύων, 22280-51547
Αστυνομία Στενής, 22280-51218
Ταξί Στενής, 22280-51228
Δήμος Μεσσαπίων, 22270-23500
Αστυνομία Προκόπι, 22270-41209
Αστυνομία Χαλκίδας, 22210-87000 και 83333
Τουριστική Αστυνομία Χαλκίδας, 22210-77777
Λιμεναρχείο Ραφήνας,22940-22300

Παραλίες
Τσίλαρος, Θαψά, Μετόχι, Χιλιαδού. Όλες αυτές οι παραλίες για μπάνιο βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Ο Τσίλαρος είναι πανέμορφη με άσπρο βοτσαλάκι και γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά. Η παραλία του Θαψά είναι πολύ κλειστός κόλπος με προσανατολισμό προς τη Δύση και έχει άσπρο ψιλό βότσαλο. Είναι ήρεμος και δεν επηρεάζεται από κανένα άνεμο. Ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι αρκετά δύσβατος για απλό Ι.Χ. όχι όμως και για 4x4. Στον Τσίλαρο και στο Θαψά δεν υπάρχουν ταβέρνες ή αναψυκτήρια. Η παραλία του Μετοχίου η οποία βρίσκεται δεξιά από το χωριό είναι καταπράσινη από τα πλατάνια που φτάνουν μέχρι την αμμουδιά και διαθέτει ταβερνάκια και αναψυκτήρια. Και η τέταρτη παραλία στην ίδια διαδρομή είναι η παραλία της Χιλιαδούς και βρίσκεται μετά από το Μετόχι. Είναι ωραιότατη με βότσαλα και άμμο και με καταπληκτικά ηλιοβασιλέματα. Η φήμη της είναι συνδεδεμένη με το ψάρεμα του καλαμαριού. Μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι διοργανώνεται από τους αλιείς καλαμαριών διαγωνισμός ψαρέματος του μεγαλύτερου καλαμαριού. Φυσικά το τι επακολουθεί μετά τη βράβευση δεν περιγράφεται, αλλά απολαμβάνεται! Ο Όμιλος φίλων Χιλιαδούς, είναι ένας σύλλογος με χιλιάδες μέλη, που αγαπούν και προστατεύουν την παραλία. Στο τέλος της βόρειας πλευράς της παραλίας, υπάρχει και δεύτερη, η παραλία των γυμνιστών. Για τις επόμενες παραλίες η πρόσβαση είναι δύσκολη και γίνεται μόνο με βάρκα ή από άλλο δρόμο.

Διαμονή Ξενοδοχεία
Για καταλύματα ρωτήστε στους Δήμους και τις Αστυνομικές αρχές, ή δείτε στο Internet.
Ξενοδοχεία Κεντρική Εύβοια, www.holidayshop.gr/resorts.asp?ElementId=2538&Action=Hotel
Camping στην περιοχή, www.holidayshop.gr/resorts.asp?ElementId=2538&Action=Camping
Προκόπι Ξενοδοχεία, www.evianet.gr/links/links.asp?code=6351

Έθιμα – Εκδηλώσεις
Στις 20 Ιουλίου γίνεται η γιορτή καλαμαριού στην γνωστή παραλία και ακολουθεί μεγάλο γλέντι.
Στην Αγία Τριάδα τελούνται κάθε χρόνο για τιμή του Κριεζώτη τα Κριεζώτεια με ομιλίες, εκθέσεις, προβολή ταινιών και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στο Μετόχι περίφημη είναι και η γιορτή κερασιού που γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές καλοκαιριού.
Στη Στενή γίνετε μεγάλο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής και τον Δεκαπενταύγουστο. Επίσης εμπορικό πανηγύρι την 1 Σεπτεμβρίου.
Στο Προκόπι μεγάλο πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στις 27 Μαΐου.

Internet
Δικτυακή πύλη για την Εύβοια, www.evianet.gr
Δικτυακή πύλη για την Εύβοια, www.eviawind.gr
Δικτυακή πύλη για την Εύβοια, www.servitoros.gr
Δικτυακή πύλη για την Εύβοια, www.eviaexpress.gr
Βιολογικά Προϊόντα στην Εύβοια, www.bioshop.gr/biokosmos/007/13.htm
Επιμελητήριο Εύβοιας, www.eviachamber.gr
Χιλιαδού, www.oreivatein.com/page/sites/chiliadou/chiliadou.htm
Μετόχι, www.servitoros.gr/dirfi/view.php/17/295
Ηφαίστεια στην Ελλάδα και την Εύβοια, www.goodnews.gr/stax23.html
Αγία Κυριακή Καμπιών, www.eviaexpress.gr/tourisme_itineraire_agkiriaki.htm
Photos users.in.gr/grmountains/HtmPhoto/Dirfi.htm
Προκόπι Μουσείο Δάσους, http://www.evianews.gr/voria/view.php/9/248
Δήμος Μεσσαπίων, messapion.gr

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 51 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: