Πετάω, άρα διασκεδάζω

Τι κάνουν οι αεροπορικές εταιρείες για να κρατούν τους πελάτες τους ευχαριστημένους;

Εν έτει 1962 η TWA προσέφερε στους επιβάτες της το πρώτο εναέριο ψυχαγωγικό τους διάλειμμα, προβάλλοντας στο δρομολόγιο Λονδίνο - Νέα Υόρκη μια ταινία με την απαστράπτουσα Λάνα Τάρνερ. Στα επόμενα χρόνια η προβολή ταινιών κατά τη διάρκεια της πτήσης αναδείχθηκε για τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες στον απλούστερο και προσφιλέστερο τρόπο ψυχαγωγίας των επιβατών, χωρίς όμως κανείς να διατίθεται να κάνει ένα βήμα παραπέρα.

Φαίνεται όμως πως έφθασε η ώρα για κάποιες ριζικές αλλαγές: Σύμφωνα με την έρευνα που εξέδωσε
η εταιρεία Mintel, η τεχνολογία πρόκειται να αλλάξει ριζικά το προφίλ του ελεύθερου χρόνου εντός του αεροσκάφους, δίνοντας στους επιβάτες τη δυνατότητα να κάνουν τα ψώνια τους, να επιδίδονται σε τυχερά παιχνίδια και να παίζουν στους κομπιούτερ. Και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να κουνήσουν από τη θέση τους.

Ηδη η Singapore Airlines έσπευσε να προμηθεύσει τον κάθε επιβάτη της τουλάχιστον στις πολύωρες πτήσεις της με ειδική, ατομική οθόνη και τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα από τα 14 κανάλια με ταινίες, παιχνίδια βίντεο και δελτίο ειδήσεων και... πτήσεως με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για διάρκειες πτήσεων και προορισμούς γενικά. Τα αυτά ισχύουν και για την πρώτη θέση των βρετανικών αερογραμμών: οι επιβάτες χαλαρώνουν στο κάθισμά τους και επιλέγουν μια από τις οκτώ ταινίες που προβάλλονται στην οθόνη τους.

Ακόμη όμως και αυτές οι νεοαφιχθείσες ανέσεις μοιάζουν να ωχριούν μπροστά στα σοφιστικέ "γκάτζετς" που επιφυλάσσουν οι αεροπορικές εταιρείες για το τέλος του χρόνου. Σύντομα οι επιβάτες θα είναι σε θέση να απολαμβάνουν πλήρως τη θέα μέσα και κάτω από τα σύννεφα με μια κάμερα που θα ζουμάρει και θα ελίσσεται όπως και όπου εκείνοι επιθυμούν. Επίσης όσοι δηλώνουν επαγγελματίες καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους σε "εικονικά" εμπορικά κέντρα, στέλνοντας με ειδικές πιστωτικές κάρτες τα ψώνια κατευθείαν στο σπίτι τους. Για τους πολύ απαιτητικούς η κράτηση θέσεων σε ξενοδοχεία, ακόμη και η ενοικίαση αυτοκινήτου, θα μπορεί πλέον να λαμβάνει χώρα πολύ πριν από την προσγείωση, ενώ όσοι αναζητούν και άλλους τρόπους ψυχαγωγίας υπάρχει ποικιλία: μουσικά και τηλεοπτικά προγράμματα και βέβαια εναέριος τζόγος (πόκερ, μπλακ-τζακ, ρουλέτα και ιππόδρομος).

Με άλλα λόγια, οι επιβάτες δεν θα έχουν πλέον παρά να απογειωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: