Βοιωτία

Ο Παρνασσός, ένα μαγικό είναι η αλήθεια βουνό μονοπωλεί το ενδιαφέρον τον Αθηναίων όχι μόνο το χειμώνα αλλά και την θερινή περίοδο. Η Αράχωβα, η μοναδική φύση, τα όμορφα χωριά του είναι συνηθισμένοι τόποι διαφυγής. Όμως η Βοιωτία είναι ένας νομός που συνδυάζει ιδανικά τη θάλασσα και το βουνό ιδανικός και κοντινός τόπος για της εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου.

Αναγνωρίστε στη Λιβαδειά, χτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα, μια πόλη που μπορεί να γίνει κέντρο για την ανακάλυψη του νομού αλλά και της ίδιας της πόλης. Στο καταλάνικο κάστρο των φράγκων ιπποτών ψηλαφίστε της περιπέτειες του μεσαιωνικού ελληνισμού ή επισκεφθείτε το μαντείο του Τροφώνιου Δία. Οι πηγές της Λήθης και Μνημοσύνης του Παυσανία είναι το ωραιότερο σημείο της Λιβαδειάς που γύρω του, στα στενά, απλώνετε μια πόλη αγροτική με παράδοση στο βαμβάκι. Με βάση τη Λιβαδειά διασχίστε τα χωράφια της Κωπαίδας, σταθείτε κοντά στις τάφρους αποστράγγισης των αρχαίων Μινύων ή απολαύστε το γέρμα του ήλιου στον καταπράσινο κάμπο την ώρα που τα αρδευτικά δημιουργούν τεχνητή βροχή.

Αν ψάχνετε για ησυχία ιδανικός για διαμονή και ο Αλίαρτος, βαμβακοχώρι πατρίδα του Κέκροπα και της Αλκμήνης. Τόσες χιλιάδες χρόνια διαδρομή επιβίωση και πάλεμα με το χώμα. Προσεγγίστε τους ντόπιους και θα σας αποζημιώσουν. Το Δίστομο θα πρέπει να το επισκεφθείτε για το εξαίρετο μοναστήρι του Όσιου Λουκά με τα υπέροχα ψηφιδωτά του. Κοντά στο χωριό στον οικισμό Παραλία η ακρογιαλιές προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για κολύμπι. Στη μεριά του Ευβοϊκού το Βαθύ Αυλίδας. Όλες οι παραλίες είναι αξιοποιημένες, τα καταλύματα αρκετά, οι αποστάσεις μικρές και η Εύβοια απέναντι. Στον Φάρο και στην Αυλίδα θα απολαύσετε νόστιμα θαλασσινά αλλά και κρέας σε πλήθος εστιατόρια. Συμβουλή μας να ξεφύγετε προς παραλίες απομακρυσμένες, θα βρείτε ακόμα νερά με βοτσαλωτό βυθό και κοχύλια στην άμμο που θα απολαύσετε ανενόχλητοι, αν μάλιστα ρωτήσετε κάποιο ντόπιο θα σας συμβουλεύσει φιλικά.

Σε μικρή απόσταση είτε από τα παράλια είτε από τις άλλες πόλεις και τόποι ονομαστοί όπως ο Ορχομενός με εκτροφείο πέστροφας στο μικρό ποταμό των πηγών των Χαρίτων ή η Τανάγρα και η Χαιρώνεια με το άγαλμα του λέοντα και το μοναστήρι του Λύκουρες, ορμητήριο του Αθ. Διάκου. Στην επτάπυλη Θήβα δροσιστείτε στην πηγή των Αγίων Θεοδώρων που ο Οιδοίποδας ξεπλύθηκε μετά το φόνο και βέβαια επιβάλετε να προσκυνήσετε στη Μονή του Σωτήρα Σαγματά κοντά στο χωριό Ύπατο. Καθώς κατευθύνεστε στη εθνική προς τις πόλεις της Βοιωτίας βρείτε λίγο χρόνο για να φτάσετε στις όχθες της Υλίκης ή της Παραλίμνης. Εκατοντάδες φορές τις προσπερνούμε όμως διαθέτουν γωνιές με ομορφιές ιδιαίτερες που θα απολαύσετε μόνοι καθώς ελάχιστοι ξεφεύγουν από τη χοάνη του εθνικού δρόμου.

(Δημοσίευσή μου στο www.e-go.gr 21/06/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: