Οι "ευκαιρίες" της Ασίας

Πού θα βρείτε το διαφορετικό και το φθηνό στις μεγάλες πόλεις της Απω Ανατολής

Παλαιότερα το Χονγκ Κονγκ εθεωρείτο ο παράδεισος της Ανατολής: η καλύτερη αγορά της Ασίας, με τις πιο χαμηλές τιμές και τη φιλικότερη εξυπηρέτηση.

Σήμερα τα πράγματα έχουν κάπως αλλάξει. Το Χονγκ Κονγκ θεωρείται μια από τις ακριβότερες αγορές του κόσμου, οι μεγάλες εκπτώσεις και ευκαιρίες ανήκουν στο παρελθόν. Αναζητήστε λοιπόν το διαφορετικό στις αγορές σας στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ανατολής, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν οι υπαίθριες αγορές, τα σκονισμένα μαγαζάκια που κρύβουν ένα σωρό παράξενα αντικείμενα και οι τεράστιες αποθήκες εμπορευμάτων που κρύβουν θησαυρούς.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Στην πρωτεύουσα Τζακάρτα η καλύτερη επιλογή είναι τα ρούχα. Η μπουτίκ Iwan Tirta θεωρείται από τις καλύτερες στη χώρα, όσον αφορά τα μπατίκ. Υπάρχει εξάλλου το Batik Keris, κατάστημα το οποίο διαθέτει και τη μεγαλύτερη συλλογή. Τα υφάσματα (μπατίκ ή μη) μπορείτε να τα αγοράσετε με το μέτρο. Ζητήστε από έγκυρη πηγή (το ξενοδοχείο όπου μένετε ή το τοπικό γραφείο Τουρισμού) να σας συστήσει κάποιον ράπτη (ή ράπτρια) για να σας τα "ράψει" επιτόπου. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τη φήμη του τεχνίτη.

Στο Μπαλί υπάρχουν ράπτες οι οποίοι ειδικεύονται στην ραφή δερμάτινων ειδών και μπορούν να σας ετοιμάσουν δερμάτινο τζάκετ μέσα σε μία ημέρα ανάλογα με το σχέδιο του ρούχου.

Λεπτομέρεια με σημασία: Ενα από τα καλά φυλαγμένα μυστικά της Ινδονησίας είναι τα προϊόντα από (τον εξαιρετικής ποιότητας) κασσίτερό της. Στο νησί Bangka θα βρείτε πιάτα, μαχαιροπίρουνα, κούπες, κηροπήγια, αγγεία, όλα χειροποίητα. Σε τιμές ευκαιρίας εξάλλου θα βρείτε το ασήμι στο Μπαλί.

Αγοράστε το με το κιλό (από τα εργοστάσια του Culuk) και αφού επιστρέψετε δώστε τα σε έναν αργυροχόο για να φτιάξει τα κοσμήματα που επιθυμείτε. Παρά τους δασμούς και τον ΦΠΑ, σας συμφέρει.


ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Η Μαλαισία είναι λιγότερο πλούσια από τη Σιγκαπούρη αλλά στις αγορές της θα βρείτε πολύ καλές εκπτώσεις. Στο Reject Shop στο εμπορικό κέντρο Star Hill της Κουάλα Λουμπούρ θα βρείτε μωρουδιακά πολύ καλής ποιότητας σε εκπληκτικές τιμές. Τα εμπορεύματα είναι από επιστροφές εργοστασίων, όχι επειδή είχαν κάποιο ελάττωμα, αλλά λόγω λανθασμένων παραγγελιών.

Αν ξέρετε τι ακριβώς ζητάτε η Μπανγκόκ είναι ένας επίγειος παράδεισος. Για να πετύχετε όμως τις καλύτερες τιμές στις αγορές σας πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να παζαρέψετε. Ξεκινήστε την εξόρμησή σας από το εμπορικό κέντρο River City δίπλα στο ξενοδοχείο Σέρατον. Εάν ψάχνετε για κάτι συγκεκριμένο και δεν το βρείτε στα μαγαζιά, οι ιδιοκτήτες τους θα σας πάνε στις αποθήκες των εμπορευμάτων τους, που συνήθως βρίσκονται κοντά στην Τσάιναταουν. Ισως βρείτε τις τιμές λίγο ακριβές, αλλά ό,τι πάρετε θα αξίζει τα χρήματά του.

Αν ψάχνετε για μετάξι, αρχίστε από το γνωστό κατάστημα Τζιμ Τόμσον, το οποίο βρίσκεται στη γωνία των δρόμων Surawongse και Rama IV. Εκεί θα βρείτε υφάσματα ασυναγώνιστης ποιότητας και μια πλουσιότατη συλλογή από έτοιμα ρούχα που θα σας είναι δύσκολο να προσπεράσετε.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
Κάποτε η Σιγκαπούρη ήταν σαν το Χονγκ Κονγκ, δηλαδή παράδεισος για τους αγοραστές. Τα πράγματα άλλαξαν και η αλήθεια είναι πως ακόμη και οι Σιγκαπουριανοί φροντίζουν να κάνουν τα ψώνια τους αλλού. Παρ' όλα αυτά η αγορά μαργαριταριών εξακολουθεί να είναι συμφέρουσα. Το εμπορικό κέντρο Lucky Plaza στην οδό Scotts είναι γεμάτο μαγαζιά όπου θα βρείτε μαργαριτάρια και κοσμήματα με μαργαριτάρια. Μία σειρά από καλλιεργημένα μαργαριτάρια κοστίζει 1 δολάριο, ενώ μπορούν να σας φτιάξουν περιδέραιο και βραχιόλι ακριβώς στα μέτρα σας.

Κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά της οδού των Αράβων (Arab street): εκεί θα βρείτε μεταξωτά, βελούδινα και μπατίκ ρούχα πολύ καλής ποιότητας, σε προσγειωμένες τιμές ($10 - $25 το μέτρο).

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: