Σύνορα-παγίδες σε όλο τον κόσμο

Ο κ. Τσαρλς Πέντι είναι μέλος τής Mondo Enduro, μιας ανεξάρτητης βρετανικής ομάδας μοτοσικλετιστών με βασικό χόμπι τους οδικούς γύρους του κόσμου. Η ιδιότητά του αυτή του έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μέσα σε 14 μήνες ένα ταξίδι 62.000 χιλιομέτρων περνώντας συνολικά 42 συνοριακούς σταθμούς. Σύμφωνα με την προσωπική μαρτυρία του αλλά και των "συναδέλφων" του που τον συνόδευσαν στις εξορμήσεις του αυτές, ο έλεγχος και η εν γένει κατάσταση στα σύνορα διαφοροποιείται, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο, από κράτος σε κράτος. Κάποια από αυτά είναι για τον κ. Πέντι αληθινά εξαίσια. Στην Καρθαγένη της Κολομβίας, επί παραδείγματι, τρυφερές υπάρξεις κέρασαν τους βρετανούς ταξιδιώτες παγωμένο τσάι ενώ μια μπάντα έπαιζε σάλσα με φόντο τα χρυσά νερά της Καραϊβικής. Δεν ήταν όμως και λίγοι οι σταθμοί που άφησαν τους επισκέπτες με... τραυματικές εντυπώσεις πάσης φύσεως. Ο κ. Πέντι έσπευσε μάλιστα να συντάξει μια λίστα με τις δέκα χειρότερες συνοριακές γραμμές που έχει απαντήσει στον δρόμο του.

Ονδούρα - Ελ Σαλβαδόρ
"Τα οδικά ταξίδια είναι καλό να αποφεύγονται τις βραδινές ώρες καθώς τελευταία σημειώθηκε έξαρση της εγκληματικότητας". Οι ταξιδιωτικές συμβουλές του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν αποδείχθηκαν και τόσο ακριβείς για τον κ. Πέντι αφού παρέλειψαν να επισημάνουν ότι οι μεγαλύτεροι εγκληματίες της Ονδούρας δουλεύουν ως τελωνειακοί υπάλληλοι στα σύνορα του Αματίλο με το Ελ Σαλβαδόρ. Η διαδικασία περιελάμβανε μεταξύ άλλων την υποβολή στους εν λόγω κυρίους ενός εγγράφου που έπρεπε να συγκεντρώνει συνολικά επτά σφραγίδες υποτίθεται για την ασφάλιση κάθε ταξιδιώτη ή μηχανήματος σε περίπτωση χρεοκοπίας, διακοπής λειτουργίας και πλείστων τροπικών ασθενειών. Αυτό το τελετουργικό, αναφέρει ο παθών, θα μπορούσε να μοιάζει απλώς γελοίο αν καθένας από τους τελωνειακούς υπαλλήλους δεν ζητούσε "προμήθεια" δέκα δολάρια. Οταν μάλιστα η παρέα των άγγλων ταξιδιωτών αρνήθηκε να καταβάλει το ποσόν, ένας τελωνειακός επεσήμανε ότι οι "γκρίνγκος" (οι Αμερικανοί) είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ακόμη περισσότερο. Οταν κατάλαβε ότι ούτε αυτό το επιχείρημα θα έφερνε το ποθητό αποτέλεσμα, θεώρησε πρέπον να βγάλει ένα περίστροφο Μάγκνουμ.

Τουρκμενιστάν
Τελικά, πόσο πρέπει να πληρώσεις για να διασχίσεις 1.300 χιλιόμετρα ερήμου; Βίζα και ειδική άδεια για το αυτοκίνητο (συνολικής αξίας 130 δολαρίων) ήταν τα "προαπαιτούμενα" για την είσοδο στη φτωχότερη από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Τουλάχιστον η αίτηση που δόθηκε στον κ. Πέντι στο τελωνείο του Κρασνοβόντσκ της Κασπίας έδινε την εντύπωση ότι έφερε την υπογραφή του ιδίου του προέδρου Τουρκμενμπάσι. Τις υποψίες όμως των ταξιδιωτών κίνησε εν συνεχεία η επιμονή ενός τελωνειακού να πάρει δείγμα από τα αντιβιοτικά και τα παυσίπονα που είχαν πάρει μαζί τους διά παν ενδεχόμενον.

Τουρκία - Αρμενία
Ο κ. Πέντι και η παρέα του δεν γνώριζαν ότι τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας παραμένουν κλειστά εδώ και χρόνια. Η οδύσσειά τους άρχισε όταν επιχειρώντας να τα προσεγγίσουν βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ομάδα τούρκων κομάντος η οποία όργωνε την περιοχή αναζητώντας ίχνη κούρδων ανταρτών. Ακολούθησε μια διανυκτέρευση σε στρατιωτική φυλακή ώσπου ο τοπικός διοικητής να αποφασίσει ποια θα ήταν η μοίρα των βρετανών εισβολέων. Μετά από ολονύκτιο προβληματισμό και ενδοσκόπηση αποφάσισε να τους καλέσει σε δείπνο με την προϋπόθεση βεβαίως να κάνουν ένα πέρασμα από τα τουρκικά λουτρά. Και ενώ διένειμε στους στρατιώτες του τις σοκολάτες και τα τσιγάρα των πολύπαθων ταξιδιωτών, υπενθύμισε στους επισκέπτες του ότι θα μπορούσε να τους καταδικάσει σε πέντε χρόνια φυλάκισης. Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση και διατηρούν ως σήμερα τις επιφυλάξεις τους για το αν θα πρέπει να βασιστούν στη φιλοξενία του κυρίου αυτού και στο εγγύς μέλλον.

Ουζμπεκιστάν - Τουρκμενιστάν
Ενα βαγόνι τρένου είχε αναλάβει να στεγάσει τον συνοριακό σταθμό μεταξύ Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν στο Khodzha Davlet και το όλο σκηνικό θύμιζε σπαγκέτι γουέστερν. Οι ταξιδιώτες δεν άργησαν να πληροφορηθούν ότι οι τελωνειακοί είναι αληθινοί καουμπόηδες οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως την διέλευση κάποιου δυστυχούς επισκέπτη της Δύσης. Σίγουρα η παρουσία επτά βρετανών μοτοσικλετιστών ήταν "λαβράκι" γι' αυτούς, συμβιβάστηκαν όμως με 20 δολάρια για την υποτιθέμενη επιστροφή ενός "απολεσθέντος" διαβατηρίου.

Ιορδανία - Συρία
Στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία οι άγγλοι επισκέπτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον γραφειοκρατικό ζήλο του ντόπιου τελωνείου. Προνοητική η παρέα του κ. Πέντι είχε φροντίσει πριν από την είσοδό της στη Συρία να αλλάξει τις ιορδανικές λίρες στο τοπικό νόμισμα. Στο τελωνείο όμως φάνηκε ότι είχαν διαφορετική άποψη για τη δύναμη του συναλλάγματος αφού δεν δέχονταν τα δικά τους νομίσματα (κάπου 40 δολάρια για κάθε μοτοσικλέτα). Ο επικεφαλής του σταθμού κ. Χασάν αρνήθηκε πεισματικά να τους επιτρέψει να γυρίσουν στην Ιορδανία προκειμένου να αλλάξουν συνάλλαγμα. Η απαγόρευση κράτησε δύο ημέρες με αποτέλεσμα να κατασκηνώσουν μέσα στο κρύο υπενοικιάζοντας τους υπνοσάκους τους σε θεόρατους αρουραίους.

Μεξικό - Γουατεμάλα
Το "ταξίδι" ξεκίνησε με την αστυνομία της Γουατεμάλας να τους επιβάλλει πρόστιμο επειδή δεν φορούσαν κράνη στο Μεξικό. Εν συνεχεία τους πλησίασε ένας επιτήδειος ονόματι Μιγκουέλ και προσφέρθηκε να τους βοηθήσει να υπερπηδήσουν τον σκόπελο του τελωνείου της Γουατεμάλας. Τελικά αποδείχθηκε ότι οι τελωνειακοί είχαν κλείσει ειδική πειρατική συμφωνία με τον Μιγκουέλ. Οι ταξιδιώτες πέρασαν τα σύνορα αρκούμενοι έκαστος στο ειδικό πρόστιμο των 30 δολαρίων και σε 15 ακόμη που χρειάστηκαν για την είσοδο στο Puente Internacional. Και για να μη μείνει παραπονεμένος ο Μιγκουέλ απαίτησε ένα πενιχρό φιλοδώρημα της τάξεως των 5 δολαρίων.

Σαουδική Αραβία
Στο τελωνείο της Σαουδικής Αραβίας στο λιμάνι της Τζέντα οι τελωνειακοί εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως φιλόξενοι και ανοιχτοχέρηδες (κέρασαν και τσάι). Δυσκολεύθηκαν βεβαίως να πιστέψουν ότι οι επισκέπτες είχαν νόμιμη βίζα ενώ στη συνέχεια επιδόθηκαν στο έργο τους με απρόσμενο ζήλο: ήλεγξαν μία προς μία όλες τις αποσκευές και έβαλαν να δουν ένα βίντεο συνολικής διαρκείας 6 ωρών προκειμένου να σιγουρευθούν για την παντελή απουσία οποιουδήποτε πορνογραφικού στοιχείου.
Τουρκία - ΒουλγαρίαΣύμφωνα με τον κ. Πέντι και την παρέα του, το πέρασμα στη Βουλγαρία ξεκίνησε με ένα "στήσιμο" σε μια τεράστια ουρά στο Σβίλενγκραντ και ολοκληρώθηκε με την καταβολή 60 δολαρίων έκαστος για την απαραίτητη βίζα.

Ιορδανία - Σαουδική Αραβία
Στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Σαουδική Αραβία, στο Haql, είναι δύσκολο να μη σταθείς να απολαύσεις την ομορφιά του τοπίου κατά μήκος του κρυσταλλένιου Κόλπου της Ακαμπα θαυμάζεις το ισραηλινό θέρετρο του Εϊλάτ και την ίδια την Ακαμπα. Η ομορφιά όμως του τόπου μπαίνει σιγά σιγά σε δεύτερη μοίρα όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τον γραφειοκρατικό κυκεώνα: το συνολικό κόστος για το πέρασμα στην Ιορδανία φθάνει τα 100 δολάρια το κεφάλι.


(πηγή: BHMA)