Οδηγός δρόμων του Λονδίνου, μια ιστορία επιτυχίας

Μήπως ζητήσατε στο Λονδίνο τη Μουρ στριτ; Εύκολη διεύθυνση, θα πείτε, κοντά στην πλατεία Τραφάλγκαρ δείχνει ο ταχυδρομικός τομέας της. Ναι, αλλά προσοχή. Διότι υπάρχει η Μουρ στριτ, η Μουρ μιουζ, η Μουρ κλογκ, η Μουρ πλέις, η Μουρ σκουέρ, η Μουρ γκάρντενς, η Μουρ πλαντς και η Μουρ αρκέιντ, όλες αυτές, στενά δρομάκια, μικρές πλατείες, αδιέξοδα, κήποι, στοές κλπ., η μία δίπλα στην άλλη και μέσα στην άλλη, που αν δεν ξέρεις μπορείς να γυρίζεις στο ίδιο μέρος επί μία ώρα και να μη βρίσκεις αυτό που θέλεις. Κάτι τέτοιο αντιμετώπισε και η Φίλις Πίρσολ το 1935 και αποφάσισε να δώσει μια λύση στο πρόβλημα.

Ενα ολόκληρο απόγευμα έψαχνε μια διεύθυνση στο κέντρο του Λονδίνου έχοντας για οδηγό έναν χάρτη που, όπως διαπίστωσε, είχε λαθεμένα στοιχεία. Κόρη ούγγρου μετανάστη και ιρλανδοεβραίας μητέρας η Φίλις, ούτε 30 χρόνων τότε, κάθησε και "οργάνωσε" έναν πλήρη οδηγό των δρόμων, πλατειών κλπ. του Λονδίνου που τον εξέδωσε τον επόμενο χρόνοΩ τον "London Α-Ζ" ("Το Λονδίνο από το Α ως το Ω"). Εκτοτε και ως σήμερα, που κυκλοφορεί η 22η έκδοσή του, ο οδηγός έγινε το απαραίτητο βοήθημα όλων των οδηγών ταξί και των τουριστών καθώς και της κάθε γραμματέως που ενδιαφέρεται να εξυπηρετήσει τον προϊστάμενό της. Η Φίλις Πίρσολ πέθανε πριν από λίγες εβδομάδες, 89 ετών αλλά σε θαυμάσια κατάσταση, και δεν υπήρξε εφημερίδα και έντυπο της Αγγλίας που να μην αφιέρωσε στήλες ολόκληρες νεκρολογώντας την. Πώς "οργάνωσε" αυτόν τον οδηγό; "Χρειάστηκε να συγκεντρώσω όλες τις πληροφορίες κάνοντας ποδαρόδρομο", είχε πει πριν από καιρό η Φίλις. "Επαιρνα τον έναν δρόμο, σημείωνα από πού άρχιζε και πού τελείωνε, έγραφα ποιους άλλους δρόμους, πλατείες κλπ. συναντά και προχωρούσα. Εκανα 3.000 μίλια (σχεδόν 5.000 χλμ.), ξυπνούσα στις 5 το πρωί και περπατώντας 18 ώρες την ημέρα κατέγραψα 23.300 δρόμους κλπ.".

Ωστόσο, ο πρώτος οδηγός είχε ένα τεράστιο λάθος. Ελειπε η πλατεία Τραφάλγκαρ, έλειπε δηλαδή η καρδιά του κέντρου του Λονδίνου. Πώς έγινε αυτό; Η λέξη έπεφτε στην τελευταία αράδα της σελίδας και ο τυπογράφος την έβγαλε για να την βάλει στην πρώτη της επόμενης σελίδας. Κάτι μεσολάβησε όμως, ο τυπογράφος την ξέχασε και οι σελίδες τυπώθηκαν δίχως το Τραφάλγκαρ. Το ωραίο είναι ότι η έλλειψη έγινε αντιληπτή δύο χρόνια και πλέον αργότερα. Το "London Α-Ζ" έγινε από την πρώτη στιγμή εκδοτική επιτυχία. Την πρώτη κιόλας ημέρα, δίχως καμία διαφήμιση αλλά απλώς στα κιόσκια που πουλούσαν εφημερίδες στο Λονδίνο, πούλησε 350 κομμάτια.

Η Φίλις "είχε τον διάολο μέσα της" αλλά είχε και κάποιες στέρεες βάσεις. Ο πατέρας της, που πέθανε όταν εκείνη ήταν μόλις 19 ετών, ήταν χαρτογράφος, με δικό του τυπογραφείο. Οταν η Φίλις ξεκίνησε τον οδηγό, συγκέντρωσε τους 5-6 ειδικευμένους τυπογράφους του πατέρα της, έκανε μια "κοινοπραξία" μαζί τους και έτσι μπόρεσε να βάλει μπροστά. Από το 1971 η εταιρεία "τους" βγάζει οδηγούς Α-Ζ και για άλλες πόλεις της Βρετανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: