Κορσική, το νησί του Βοναπάρτη

Η τοπική διάλεκτος πλησιάζει περισσότερο τα ιταλικά από τα γαλλικά, ενώ το νησί κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ: Δεν διαθέτει ούτε ένα McDonald's! Oι Κορσικανοί δεν βιάζονται όταν τρώνε. Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν για λίγες ώρες το μεσημέρι ώστε οι εργαζόμενοι να φάνε με την άνεσή τους.
260.000 κάτοικοι ζουν μόνιμα στο νησί, ενώ οι 60.000 από αυτούς μένουν στην μεγαλύτερη πόλη, το Ajaccio. Ούτε καυτή νυχτερινή ζωή διαθέτει η Κορσική, αλλά ούτε και τεράστιες συλλογές σε μουσεία και γκαλερί. Αντίθετα, αν θεωρείτε τα λουκάνικα από κρέας γαϊδουριού, εξαιρετική λιχουδιά, είστε στο στοιχείο σας.

Οι πόλεις της Κορσικής είναι από μικρές μέχρι πολύ μικρές, και ορισμένες μοιάζουν ανέγγιχτες από τον χρόνο. Είναι όμορφες, η πρόσβαση σε αυτές είναι εύκολη και οι κάτοικοί τους είναι ιδιαίτερα φιλικοί, αν και τα λιγοστά αγγλικά τους δεν τους επιτρέπουν υπερβολικές οικειότητες. Γάλλοι, Μαροκινοί, Ιταλοί, Πορτογάλοι, Τυνήσιοι, Κορσικανοί, είναι οι κάτοικοι του νησιού, και γι` αυτό θα βρείτε συγκεντρωμένη στο νησί όλη τη μεσογειακή κουλτούρα, από το φαγητό μέχρι τη νοοτροπία.
Το νησί προσφέρει κυρίως εκπληκτικά τοπία, αδάμαστα και άθικτα από την μόλυνση και τον τουρισμό. Σε όλη την Κορσική, νιώθει κανείς την περιρρέουσα μυρωδιά του μακί, -του μεσογειακού θάμνου- τόσο έντονα, που μοιάζει με τουριστικό κόλπο! Τα νερά είναι πεντακάθαρα, οι βράχοι σε κάθε στροφή εντυπωσιακοί κι αν διαθέτετε μηχανή, είστε στην καλύτερη δυνατή θέση αφού το νησί είναι ιδεώδες για κάτι τέτοιο (η συγκοινωνία στο νησί είναι λίγο προβληματική).

Στο ανατολικό λιμάνι της Aleria υπάρχουν κατάλοιπα των Ρωμαίων και αν σας ενδιαφέρουν τα αρχαία, μπορείτε να τα δείτε. Όμως, αν σκεφτεί κανείς πόσο κοντά είναι η Κορσική στην Ιταλία, περιδιαβαίνοντας την πόλη αντιλαμβάνεται πόσο αχνά είναι τα σημάδια του Ρωμαϊκού πολιτισμού στο νησί.

Δύο είναι τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του νησιού, στις τοποθεσίες Bastia και Ajaccio, που είναι και οι πρωτεύουσες της Ανω Κορσικής και της Νότιας Κορσικής, αντίστοιχα.
Οι περισσότεροι επιλέγουν τους καλοκαιρινούς μήνες για να επισκεφθούν το νησί, όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός και το ημερολόγιο γεμάτο φιέστες. Όσοι προτιμούν να περπατάνε, είναι καλύτερο να ταξιδεύσουν στην Κορσική τον Μάιο ή τον Ιούνιο που η ζέστη δεν είναι καθηλωτική.
Πολλές από τις καλοκαιρινές γιορτές είναι θρησκευτικές, όπως η γιορτή του Αγίου Εράσμιου στις 2 Ιουνίου, στο Ajaccio, στη Bastia και στο Calvi, όπου ευλογούνται οι βάρκες. Τον Ιούλιο γίνεται στο νησί η μεγαλύτερη γιορτή κρασιού το Foire de Vi de Luri, στην περιοχή Cap Corse, ενώ στην Βastia θα δείτε το Releve des Gouverneurs, μια πομπή με κοστούμια εποχής, που αναπαριστά την άφιξη των Γενοβέζων στο νησί. Στις 15 Αυγούστου είναι το αποκορύφωμα των Ναπολεόνιων γιορτών, αφού είναι τα γενέθλια του φοβερού Κορσικανού.

Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι και το γεγονός ότι η Κορσική δεν είναι ακριβή, ούτε έχει πολυέξοδους, καταναλωτικούς πειρασμούς σε κάθε γωνιά της. Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε να αφιερώσετε μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού σας στο φαγητό και το ποτό και όχι στο ξενοδοχείο. Θυμηθείτε ότι η Κορσική είναι ένας γευστικός παράδεισος.

Μην παραλείψετε να δείτε:

Την πόλη Ajaccio που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Ναπολέοντα και η μεγαλύτερη πόλη της ?νω Κορσικής (Corse-du-Sud). Είναι μια ζωντανή πόλη με ωραίες γωνιές, που σε ορισμένα σημεία θυμίζει την Nice στην Cote d'Azur. Εκεί μπορείτε να δείτε το Musee Fesch, που έχει πίνακες των Boticelli, Titian και Bellini. Ενδιαφέρον έχει και η Δημοτική Βιβλιοθήκη την οποία χρηματοδότησε ο αδελφός του Βοναπάρτη. Στο Myusee National de la Maison Bonaparte, θα δείτε το δωμάτιο όπου γεννήθηκε ο Ναπολέοντας.Μερικά ταξιδάκια στα Ιles Sanguinaires, και στο Bonifacio επιβάλλονται ενώ οι λάτρεις της παραλίας μπορούν να τεμπελιάζουν στην Plage du Ricanto, 6 χιλιόμετρα έξω από το Ajaccio.
Την Bastia
H πρωτεύουσα του Βόρειου μέρους του νησιού, ιδρύθηκε το 1372, ενώ πήρε το όνομά της από τη λέξη bastiglia (φρούριο). Το κεντρικό σημείο της πόλης είναι η πλατεία του Αγίου Νικολάου, του 19ου αιώνα, που έχει περίπου 300 μέτρα μήκος!
Το παλαιότερο κομμάτι της πόλης είναι η Terra Vecchia, αυθεντικά κορσικό μέρος, αντίθετα με την Terra Nova, που θεωρείται γενοβέζικο, (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αδιάφορο). Από την Bastia μπορείτε εύκολα να εξερευνήσετε το Cap Corse, την χερσόνησο στα βόρεια αν αγαπάτε την περιπλάνηση στη φύση. Αν όμως σας ελκύουν οι χαρές του άστεως, μείνετε στην Bastia για να χαρείτε τα Musicales de Bastia, πέντε μέρες δηλαδή μουσικής (από baroque, πολυφωνική και λαική μουσική) που γίνονται κάθε Οκτώβριο.
Το Bonifacio
Είναι το κόσμημα του νότου, ένα υπέροχο μέρος που λέγεται ότι επισκέφθηκε και ο Οδυσσέας. Το φρούριο βρίσκεται 12.5 χιλιόμετρα πάνω από τα γαλανά νερά, απέναντι από τη Σαρδηνία. Η πόλη χωρίζεται σε δύο μέρη: την ακρόπολη -με πανοραμική θέα -που έχτισαν οι Γενοβέζοι και τη μαρίνα.
Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε την περιοχή είναι με βάρκα, ή περπατώντας. Μην ξεχάσετε να δείτε τα νησάκια Archipel des Lavezzi που είναι πανέμορφα.
Το Corte
Στο μέσον του νησιού, το Corte είναι σύμβολο της Κορσικανής Ανεξαρτησίας, αφού τον 18ο αιώνα υπήρξε για λίγο καιρό η πρωτεύουσα του βραχύβιου κράτους της Κορσικής. Πάντως ακόμη και σήμερα αποτελεί την πολιτιστική και πνευματική καρδιά του νησιού.
Το Cap Corse
Το Cap Corse, στην βορειότερη άκρη του νησιού είναι ένας τόπος γεμάτος ψαροχώρια, λόφους με μεσογειακή βλάστηση και τη μυρωδιά του πανταχού παρόντος μακί, κυκλωμένος από Γενοβέζικους πύργους. Η καλύτερη παραλία είναι η Plage de Tamarone, κοντά στο Macinaggio, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να δείτε το χωριό Centuri.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: