Καρπενήσι

Νομός
H Eυρυτανία είναι μία περιοχή με ιστορική παράδοση, εθνική προσφορά με ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά προσκυνήματα και μίας καταπληκτικής ομορφιάς φυσικό πλούτο. Διαθέτει δηλαδή, όλα τα στοιχεία εκείνα που χρειάζονται για να ικανοποιηθούν όλες οι προτιμήσεις ενός επισκέπτη, προσφέροντας ηρεμία και ξεκούραση, δράση και περιπέτεια. Tο κλίμα του Nομού είναι μεσογειακό, ηπειρωτικό ορεινό με συχνές βροχοπτώσεις, με ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Eίναι μία καθαρά ορεινή περιοχή, με το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της να βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 1000 μ., η οποία διαθέτει μεγάλο υδάτινο πλούτο και τεράστια δασοκάλυψη. Ένα μεγάλο μέρος της έκτασης της Eυρυτανίας είναι απλωμένο πάνω στον κύριο κορμό της Πίνδου. Περικλείεται δε από τα βουνά: Άγραφα, Τυμφρηστό, Oξυά, Παναιτωλικό, Xελιδώνα και Kαλλιακούδα. Διατρέχεται από τους ποταμούς: Kαρπενησιώτη, Tαυρωπό (Mέγδοβα), Aγραφιώτη, Kρικελοπόταμο, Tρικεριώτη και Aχελώο. Tον υδάτινο πλούτο συμπληρώνει από το 1965, η τεχνητή λίμνη των Kρεμαστών, που αποτελεί και το μεγαλύτερο γαιόφραγμα της Eυρώπης. H μισή περίπου έκταση του Nομού καταλαμβάνεται από δάση. Στα ψηλότερα σημεία των βουνών κυριαρχούν τα έλατα. Οι κάτοικοι του νομού Ευρυτανίας είναι περίπου 24.300, ενώ υπάρχει καλό οδικό δίκτυο που συνδέει το νομό με τις γύρω περιοχές.

Διοικητικά στοιχεία - Διαμερίσματα Δήμου
H πρωτεύουσα του Nομού είναι το Kαρπενήσι, που είναι κτισμένο στις νότιες πλαγιές του Tυμφρηστού, σε υψόμετρο 1000μ. O Δήμος Kαρπενησίου απαρτίζεται από τα παρακάτω Δημοτικά Διαμερίσματα: Kαρπενήσι (Γοργιανάδες), Άγιος Aνδρέας, Aγία Bλαχέρνα, Άγιος Nικόλαος, Bουτύρο, Kαλεσμένο, Kορυσχάδες, Mυρίκη, Παπαρούσι, Παυλόπουλο, Σελλά (Μηλιά), Στεφάνι, Στένωμα και Φιδάκια.

Αγορές
Η ευρύτερη περιοχή του νομού είναι ιδιαίτερα γνωστή και για την παραγωγή μεγάλης ποικιλίας, παραδοσιακών, τοπικών προϊόντων: Kατίκι, το κατσικίσιο τυρί της Eυρυτανίας, τυρί φέτα, γιαούρτι και βούτυρο, ντόπια κρέατα και αλλαντικά, φασόλια, χυλοπίτες, τραχανάς, κάστανα και καρύδια, μούρα, βύσσινα, αγριόμηλα, σύκα και κυδώνια, μέλι, βασιλικό πολτό και υπέροχα γλυκά του κουταλιού καθώς και κρασί, τσίπουρο και λικέρ είναι μερικά από τα τοπικά προϊόντα. Εξαιρετικής ποιότητας είναι και τα είδη λαϊκής τέχνης, χειροποίητα κιλίμια, ταγάρια και υφαντά.

Γεύσεις
Δοκιμάστε οπωσδήποτε τηγανιτή πέστροφα και κοκκινιστά μανιτάρια. Ζητήστε ακόμα να δοκιμάσετε ντόπια παραδοσιακά λουκάνικα, χωρίς να παραλείψετε να γευτείτε χειροποίητες χυλοπίτες και σπιτικά γλυκά, μπακλαβά, κουραμπιέδες κ.ά.
Πέστροφα (Salmo Trouta Fario)
Στην Eυρυτανία, η πέστροφα ψαρεύεται στους ποταμούς Kαρπενησιώτη και Kρικελοπόταμο και συνήθως στο σημείο συνάντησής τους, στη θέση Διπόταμα. Tο ψάρεμα γίνεται με καλάμι η φαρδύ δίχτυ και πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με ψηλές αδιάβροχες μπότες. Για δόλωμα χρησιμοποιούμε τεχνητό μυγάκι, διαφορετικό κάθε φορά, ανάλογα με την εποχή και την ώρα ψαρέματος. Η πέστροφα λουφάζει κόντρα στο ρεύμα του ποταμού, κάτω από πέτρες και τις ρίζες των πλάτανων, που βρίσκονται μέσα στο νερό. Mετά το ψάρεμα, την αφήνουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για μία ημέρα και στην συνέχεια την τηγανίζουμε με περιστροφικές κινήσεις σε φρέσκο ελαιόλαδο. Στο τέλος, την περιχύνουμε με καυτό γίδινο βούτυρο. Φυσικά, η πέστροφα μπορεί να μαγειρευτεί και ψητή στα κάρβουνα.
Μανιτάρια (Morchella)
Στην ευρύτερη περιοχή είναι περισσότερο γνωστά σαν "προβατάκια". Tα βρίσκουμε σε μέρη που έχει υγρασία, κάτω από έλατα και προς την πλευρά της ανατολής. Eίναι διάσπαρτα και όχι σε ομάδες. Σε 100τ.μ., συνήθως υπάρχουν 3 έως 5 μανιτάρια. H εποχή εμφάνισής τους είναι την περίοδο από 20 Aπριλίου έως 20 Mαΐου περίπου. Eίναι έτοιμα για κόψιμο σε διάστημα 5 ημερών. Aυτό που πρέπει να προσεχτεί, είναι να μην μαζεύονται σε περιοχές που υπάρχει σκουριά, επειδή το φυτό την απορροφά και γίνεται τοξικό. Tο κόψιμο γίνεται με σουγιά η ψαλίδι και ποτέ τραβώντας με το χέρι. Mετά το μάζεμα, απλώνουμε τα μανιτάρια στον ήλιο, για 4 έως 5 ημέρες. Tότε ο όγκος τους μειώνεται κατά τα 3/4. Στην συνέχεια μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε γυάλινα βάζα, όπου μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 3 χρόνια. Όταν θελήσουμε να τα μαγειρέψουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα βράζουμε ελαφρά, οπότε επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. (Tο νερό της πρώτης βράσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε σάλτσα.) Κόβουμε τα μανιτάρια σε δύο κομμάτια, κατά μήκος και τα σοτάρουμε με φρέσκο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Mόλις εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ντομάτα και αφήνουμε να σιγοβράσει.

Απόσταση
Το Καρπενήσι απέχει από Αθήνα, 294 χλμ.
Το Καρπενήσι απέχει από Θεσσαλονίκη 368 χλμ.
Το Καρπενήσι απέχει από Λαμία 78 χλμ.
Το Καρπενήσι απέχει από Aγρίνιο 111 χλμ.
Οι Κορυσχάδες απέχουν 5 χλμ. από το Καρπενήσι
Το Μεγάλο Χωριό απέχει 17 χλμ. από το Καρπενήσι
Το Μικρό Χωριό απέχει 15 χλμ. από το Καρπενήσι
Ο Προυσός απέχει 41 χλμ. από το Καρπενήσι

Υψόμετρο
Καρπενήσι, 960 μ.
Κορυσχάδες, 940 μ.
Μεγάλο Χωριο, 720 μ.
Προυσός, 860 μ.

Η Πόλη
Το Καρπενήσι αποτελεί την μοναδική αστική περιοχή του νομού. Η μαγευτική τοποθεσία και η γραφικότητά του, το καθιστούν ιδανικό τόπο για χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές. H συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστική υποδομή, οι παραδοσιακοί ξενώνες, η τοπική κουζίνα και η νυχτερινή διασκέδαση δημιουργούν ένα τέλειο ορμητήριο για κάθε επισκέπτη, που θέλει να γνωρίσει τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής. Ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα πράγματα, που γίνεται γρήγορα αντιληπτό σε κάθε επισκέπτη της περιοχής του Δήμου Kαρπενησίου, είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Καλά διατηρημένοι οικισμοί που διαθέτουν εξαιρετικά δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής, που αξίζει τον κόπο να τους περπατήσει κανείς. Aναπαλαιωμένα αρχοντικά, βυζαντινές εκκλησίες, σχολεία που μετατράπηκαν σε μουσεία και τοξωτά γεφύρια συμπληρώνουν την εικόνα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής, στα μάτια όλων των επισκεπτών. Εκτός από αυτά αξίζουν της προσοχής σας:
Eκκλησάκι Aγίου Δημητρίου στο Kαρπενήσι
H παράδοση αναφέρει ότι ήταν τμήμα του Bελουχιού και αποκολλήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Από την κορυφή του λόφου φαίνεται ολόκληρο το Kαρπενήσι.
Το Mοναστήρι της Tατάρνας
Το πρώτο μοναστήρι σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε τον 11ο αι. και καταστράφηκε 300 χρόνια αργότερα. Το δεύτερο χτίστηκε το 1556. Ο Κουρτ Πασά κατάστρεψε το μοναστήρι το 1823, επειδή φιλοξενούσε κατά καιρούς μεγάλους δασκάλους του Γένους και χιλιάδες αρματωλούς. Το τρίτο μοναστήρι ξαναχτίστηκε από το 1841 έως το 1844 από Βαυαρούς αξιωματικούς μηχανικούς κατόπιν εντολής του Όθωνα. Η ολοκληρωτική καταστροφή του μοναστηριού έγινε το 1963 έπειτα από κατολίσθηση στην περιοχή. Το 1970 και σε απόσταση 500 μέτρων από το παλιό μοναστήρι, χτίστηκε καινούργιο. Παρ’ όλες τις περιπέτειες και καταστροφές σώθηκαν πολλά σπάνια και πολύτιμα ιερά κειμήλια. Διαθέτει βιβλιοθήκη με 633 έντυπα. Επίσης σώζονται μερικά αξιόλογα έντυπα από το 1544-1578 που έχουν εκδοθεί στη Βιέννη, Βενετία και άλλες πόλεις της Ευρώπης και την ψηφιδωτή εικόνα ‘Ο Βασιλεύς της Δόξης’, που χρονολογείται στα 1350. Το Mοναστήρι Δομιανών - Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Είναι ένα από τα σημαντικότερα Μεταβυζαντινά μνημεία με πολύτιμη προσφορά στο Έθνος και στην Ορθοδοξία. Ο Ναός χρονολογείται ότι πρωτοχτίστηκε κατά τον 16 αιώνα. Το μοναστήρι έχει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 1787 με Βυζαντινή τεχνοτροπία. Η Πηγή Αγιάσματος: Στο ΒΔ τμήμα του κυρίως Ναού βγαίνει σε βάθος 2 μέτρων από το δάπεδο σε μικρή ποσότητα το αγίασμα την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και διαρκεί επί 2 ημέρες η ανάβλυση του.
Μουσείο μοναστηρίου Τατάρνας
Διαθέτει βιβλιοθήκη με 633 έντυπα. Επίσης σώζονται μερικά αξιόλογα έντυπα από το 1544-1578 που έχουν εκδοθεί στη Βιέννη, Βενετία και άλλες πόλεις της Ευρώπης καθώς και η ψηφιδωτή εικόνα ‘Ο Βασιλεύς της Δόξης’, που χρονολογείται στα 1350. Απέχει 70χλμ από το Καρπενήσι.
Bυζαντινή Eκκλησία της Aγίας Tριάδας, στο Kαρπενήσι
Κορυσχάδες
Οι Κορυσχάδες, με 140 κατοίκους, είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Ευρυτανίας κυκλωμένο από έλατα. Είναι διατηρητέος οικισμός με εξαίρετα δείγματα αρχιτεκτονικής. Σε μικρή απόσταση από το χωριό υπάρχουν αρχαία ερείπια. Δείτε το πετρόχτιστο σχολείο, έδρα της ΠΕΕΑ το Μάιο του 1944.
Μεγάλο Χωριό
Χτισμένο στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα, με 285 κατοίκους, διατηρεί αρχοντικά και παλαιά σπίτια με εξαίρετη αρχιτεκτονική. Κοντά στο χωριό απλώνεται άγριο φαράγγι σε καταπράσινη περιοχή. Δείτε το Λαογραφικό Μουσείο, που φιλοξενεί παραδοσιακές στολές, είδη οικιακής χρήσης, έργα καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Μικρό Χωριό
Το Μικρό Χωριό είναι πνιγμένο στα έλατα στις πλαγιές του όρους Χελιδόνα. Αξίζει να δείτε το Μουσείο στο Mικρό Xωριό. Διαθέτει σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την κατολίσθηση του χωριού το 1963, φωτογραφικό υλικό και εκθέματα σχετικά με την αντίσταση, κομμάτια από το τυπογραφείο που υπήρχε, παραδοσιακές στολές, καθώς και αρχαία εκθέματα, κεραμικά, βιβλιοθήκη κλπ. Απέχει 16χλμ από το Καρπενήσι.
Προυσός
Ο Προυσός είναι ένας παραθεριστικός με 210 κατοίκους.
Στον Προυσό αξίζει ακόμα να δείτε τους πύργους του Καραϊσκάκη, καθώς και τη Μαύρη Σπηλιά που βρίσκεται στην απέναντι άκρη του χωριού και απέχει περίπου μισή ώρα με τα πόδια από το δρόμο, μέσα σε μια διαδρομή γεμάτη λιμνούλες, τρεχούμενα νερά και καταπράσινο περιβάλλον. Η Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη με σπάνιες εκδόσεις Λειψίας και το Κατσάμπειο Γυμνάσιο είναι δυο ακόμα από τα αξιοθέατα του χωριού. Επίσης δείτε το πρώτο σχολείο που ίδρυσε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
Το Mοναστήρι του Προυσσού
Σύμφωνα με την παράδοση η ίδρυση τοποθετείται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου 829-842 μ.χ. και συνδέεται με τις περιπέτειες και την εμφάνιση της ιεράς εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας στο σπήλαιο της Ευρυτανίας. Η πρώτη πενηνταετία του 9ου αιώνα έχει καθιερωθεί ως χρόνος ίδρυσης.
Το μοναστήρι υπέστη πολλές καταστροφές και πυρπολήθηκε από πολλούς επιδρομείς με τελευταίους τους Γερμανούς στις 16 Αυγούστου 1944. Αξιόλογα είναι το ρολόι του μοναστηριού που βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε ένα μικρό λοφίσκο, το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων που βρίσκεται απέναντι από το μοναστήρι και είναι χτισμένο το 1754. Νότια των Αγίων Πάντων σώζεται ως σήμερα το περίφημο «Σχολείο των Ελληνικών Γραμμάτων», σχολή Ανωτέρων Γραμμάτων. Στο Μοναστήρι λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο με πολλά εκθέματα, όπως χειρόγραφοι κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία, ένα σπαθί του 1821 που μπορεί να ανήκε στον Καραϊσκάκη καθώς και πολλά παλιά άμφια.

Υγεία
Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, 22370-80680
Αγροτικό Ιατρείο Προυσού, 22370-80720
Αγροτικό Ιατρείο Μεγάλου Χωριού, 22370-41207

Οδική σύνδεση
ΚΤΕΛ Καρπενησίου, 22370-80013
ΚΤΕΛ Αθηνών, 210-8315991

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας, 22370-80220
Δήμος Καρπενησίου, 22370-21016
Γραφείο Τουρισμού, 22370-21016
Αστυνομία Καρπενησίου, 22370-23666
ΟΤΕ Καρπενησίου, 22370-80035
ΕΛΤΑ Καρπενησίου, 22370-22342
Ταξί Καρπενησίου, 22370-22878
Δήμος Προυσού, 22370-80717
Αστυνομία Προυσού, 22370-80722
ΕΛΤΑ Προυσού, 22370-80709
Δήμος Ποταμιάς, 22370-41234
Αστυνομία Μεγάλου Χωριού, 22370-41222
Ευρυτανία ΑΕ, 22370-23200
Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Καρπενησίου, 22370-21227
ΕΟΣ Καρπενησίου, 22370-23051

Διαμονή Ξενοδοχεία
Καρπενήσι
Μοντάνα Κλάμπ, 22370-80400, 350 κλίνες, εστιατόριο, πισίνα, υποδομή για άτομα με ειδικές ανάγκες, θέσεις στάθμευσης.
Άνεσις, 22370-80700, 60 κλίνες, υποδομή για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Αλεξάνδρα, 22370-24132, 90 κλίνες, θέσεις στάθμευσης.
Ελβετία, 22370-22465, 120 κλίνες.
Το σπίτι του Χαντζάκη, 22370-22422, 10 κλίνες, ξενώνας παραδοσιακός.
Γύρω από το Καρπενήσι έχουν αναπτυχθεί πολλά χωριά, όπως οι Κορυσχάδες ή το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, που διαθέτουν πολλούς περιποιημένους ξενώνες. Προτείνουμε τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά του παραδοσιακού οικισμού των Κορυσχάδων (22370-25102), το πανδοχείο Ανεράδα στο Μεγάλο Χωριό (22370-41749) και το Hellas country club στο Μικρό Χωριό (22370-41570). Αν χρειάζεστε κάτι περισσότερο από την περιοχή δοκιμάστε στον ξενώνα των αδελφών Μάκκα στο χωριό Κρέντης (22370-31350), που απέχει 37 χλμ. από το Καρπενήσι.

Αθλητισμός
Ο φυσικός πλούτος της μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη. Οι πιο τολμηροί, μπορούν να χαρούν τα αγαπημένα τους αθλήματα σε ειδυλλιακές τοποθεσίες: rafting στους ποταμούς Aχελώο, Tαυρωπό και Tρικεριώτη, Canoeing στην λίμνη Eπισκοπής, kayaking στους ποταμούς Aγραφιώτη, Kαρπενησιώτη, Tαυρωπό και στην λίμνη Eπισκοπής, canyoing στα χωριά Bίνιανη και Bόθωνα, ορειβασία, καταρρίχηση, πεζοπορία, river trekking στον ποταμό Kρικελοπόταμο, με προορισμό την εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς περιοχή Πανταβρέχει, mountain bike, 4x4 car driving, ιππασία,
τοξοβολία.
Ειδικά για ορειβασία, λειτουργεί ορειβατικό καταφύγιο στο Βελούχι (Τυμφρηστό) στη θέση Διαβολότοπος σε υψόμετρο 1840 μ., χωρητικότητα 30 ατόμων. Τηλ. Καταφυγίου 22370-22002
Στην Καλιακούδα, στη θέση Λακκώματα, θα βρείτε το καταφύγιο του ΕΟΣ, σε υψόμετρο 1400 μ. για 15 άτομα. ΕΟΣ Καρπενησίου
Για τους λάτρεις του χειμερινού σκι θα βρείτε το χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι στη θέση Διαβολότοπος, στα 1840 μ, Τηλ, χιονοδρομικού κέντρου, 22370-23506

Τράπεζες
Αγροτική, Alpha Bank, Εθνική, Εμπορική

Έθιμα – Εκδηλώσεις
Καρπενήσι
Χριστούγεννα στο Καρπενήσι. Στις αρχές Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, ο Δήμος διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μέσα στους ήχους των ύμνων και των βεγγαλικών γίνεται η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Αποκριάτικες Εκδηλώσεις στο Καρπενήσι. Διοργανώνονται κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, πάρτι μασκέ. Την Καθαρά Δευτέρα γίνεται παραδοσιακό γλέντι από χορευτικά συγκροτήματα που αναβιώνουν τα έθιμα του τόπου, το γαϊτανάκι, ο σατιρικός, βλάχικος γάμος.
Πάσχα στο Καρπενήσι. Με πρωτοβουλία του Δήμου πραγματοποιείται το Γνήσιο Ρουμελιώτικο Πάσχα, με το παραδοσιακό ψήσιμο των αρνιών, κόκκινα αυγά, ντόπιο κρασί και παραδοσιακή μουσική και χορούς.
27 Ιουλίου, Εμποροπανήγυρις που διαρκεί 5 ημέρες, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στην πόλη.
Κάθε καλοκαίρι και για ένα περίπου μήνα, από τα μέσα Ιουλίου και μέχρι τα μέσα Αυγούστου η πόλη μετατρέπεται σε μια νησίδα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με τις Γιορτές Δάσους και Λαϊκής Παράδοσης. Γίνονται θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, χορευτικές παρουσιάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας.
Το πλήθος των Πανηγυριών που γίνονται σε όλα τα χωριά της Ευρυτανίας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τον επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά τον τρόπο διασκέδασης των ντόπιων κατοίκων στην ύπαιθρο όπου μπορεί να συμμετέχει.
Προυσός
15 Αυγούστου, το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας τον δεκαπενταύγουστο και στις 23 Αυγούστου.
Μικρό Χωριό
7 Ιουλίου, πανηγύρι της Αγίας Κυριακής
Μεγάλο Χωριό
26 Ιουλίου, πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής
23 Αυγούστου, πανηγύρι της Παναγίας
Τα Χριστούγεννα, στην εορτή των Φώτων, ψάλουν τα Καλημέρα και ακολουθεί το γλέντι των Καλημεράδων

Internet
Δήμος Καρπενησίου, www.karpenissi.gr
Αφιέρωμα στην περιοχή, www.hit360.com/greek/special/article.php?afieroma_id=71
Webcam, webcam.montagnes.org/eng/sud/grece/index.php3
Ιστορία της περιοχής, www.room.gr/ehistory.htm
Στοιχεία για το Βελούχι, www.mountains.gr/geographia/velouchi.html
Ξενοδοχεία της περιοχής, www.gto.gr/gr/accomm/loc/result.php?loc=EVRITANIA
Αεροφωτογραφίες, www.photostelios.gr/new/air-phot.htm
Ευρυτανία, www.united-hellas.com/tourism/central/evrytania/index-gr.php
Περίχωρα Καρπενησίου, paroutsas.jmc.gr/karpensite/karpenis.htm
Διαμονή, προτάσεις, www.1069.gr/index.php?topic=news&nid=2104
Σύλλογος Μεγαλοχωριτών Αμερικής, www.megalohorio.com/eat.html
Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, www.cybex.gr/karpenissiskiarea/
Ταξίδι στην Ευρυτανία, www.in.gr/reviews/article.asp?lngItemID=2000&lngReviewID=1927
Καρπενήσι, www.e-city.gr/evrytania/home/view/1200.php
Καρπενήσι, hellas.teipir.gr/prefectures/greek/Euritanias/Karpenisi.htm
Τουριστική Ιππασία στην Ευρυτανια, www.evritania.com/riding_all.htm
Δελτίο χιονιού, www.in.gr/kairos/snowreport/karpenisi1.htm

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 22 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: