Δώδεκα βήματα πριν από την απογείωση

1) Το διαβατήριο πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον για 6 μήνες από την ημερομηνία εισόδου σε οποιαδήποτε χώρα. Για Σρι Λάνκα, Αργεντινή, Κίνα, Κένυα, Μαγιόρκα αρκεί όμως να έχει ισχύ και για 3 μήνες.

2) Κρατάτε μαζί σας μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σε ασφαλές μέρος, καθώς και μια φωτοτυπία αφήστε πίσω στο γραφείο ή στο σπίτι δίπλα σε ένα fax.

3) Κίτρινο βιβλιάριο εμβολίων είναι απαραίτητο ειδικά για την είσοδο σε χώρες όπου απαιτείται ο εμβολιασμός σας για κίτρινο πυρετό. Το δίνουν δωρεάν τα τμήματα εμβολίων των κατά τόπους Υγειονομικών Κέντρων για την Αθήνα το Υγειονομικό της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

4) Οταν ένας γονιός ταξιδεύει με το ανήλικο παιδί του πολλές χώρες, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή) και στην Κεντρική Αμερική (Μεξικό), μπορεί να του ζητηθεί η έγγραφη συγκατάθεση του άλλου γονιού κατά την είσοδο στη χώρα.

5) Διεθνές δίπλωμα οδήγησης αν θέλουμε να ενοικιάσουμε αυτοκίνητο.

6) Πάρτε μαζί με την πιστωτική κάρτα σας μια φωτοτυπία της αφήστε πίσω στο γραφείο ή στο σπίτι επίσης μια φωτοτυπία της.

7) Στο πορτοφόλι σας πάντα να υπάρχει συνάλλαγμα σε μικρά χαρτονομίσματα. Κουρασμένοι από το ταξίδι ψάχνουμε για φιλοδώρημα και δεν βρίσκουμε τίποτε πιο μικρό από ένα εικοσαδόλαρο!

8) Πρέπει να έχουμε βίζα όπου χρειάζεται πολλές ημέρες πριν από το ταξίδι μας. Προσοχή όμως να ελέγξουμε αν ισχύει από την υπογραφή της πάνω στο διαβατήριο και μετά, όπως γίνεται με τη βίζα για Ινδία ή από την ημερομηνία εισόδου μας στην αντίστοιχη χώρα.

9) Καλό είναι να ταξιδεύουμε με μια βαλίτσα και ένα μικρό σακ βουαγιάζ βάρους μέχρι 5 κιλών και διαστάσεων 9x14x22 εκ., που θα έχουμε μαζί μας στην καμπίνα του αεροπλάνου (με προσωπικά είδη - φάρμακα - φωτογραφικά και μια αλλαξιά ρούχα σε περίπτωση όπου η βαλίτσα ατυχώς καθυστερήσει να έρθει μαζί μας στον προορισμό για μία ή δύο βραδιές).

10) Σχεδόν σε όλα τα αεροδρόμια πληρώνουμε φόρους αεροδρομίου με την αναχώρηση. Γι' αυτό πρέπει να σκεφθούμε να έχουμε χρήματα τοπικού νομίσματος ή δολάρια προτού τα ξοδέψουμε όλα στα duty free. Αν η εκδρομή είναι οργανωμένη από τουριστικό γραφείο, πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά αν οι φόροι αεροδρομίου περιλαμβάνονται στο ποσό που πληρώσαμε.

11) Ταξίδι στο εξωτερικό δεν σημαίνει μετακόμιση. Πρέπει να προσέξουμε μην πάρουμε πολλά πράγματα και καθώς επιστρέφουμε τα πιθανά καινούργια ψώνια μας τα πληρώσουμε χρυσά με το πιθανό υπέρβαρο αποσκευών που θα μας ζητηθεί από την αεροπορική εταιρεία.

12) Πρέπει να ενημερωθούμε πολύ καλά για τις καιρικές συνθήκες της χώρας που θα επισκεφθούμε στη δεδομένη χρονική στιγμή. Γούνινη ζακέτα δεν θα χρειαστούμε ποτέ στο Ρίο Ιανέιρο τα Χριστούγεννα.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: