Αρκαδία

Το μεγάλο οροπέδιο της Αρκαδίας είναι το κλειδί για την αναγνώριση του νομού, κλειδί για τα ατελείωτα δάση του Μαίναλου, τα όμορφα παράλια, τα θέρετρα που φημίζονται σ' όλη τη χώρα, το ιστορικό παρελθόν ενός από τους αρχαιότερους κατοικημένους τόπους της χώρας. Ο αυτοκινητόδρομος για Τρίπολη μείωσε στο ελάχιστο χρόνο τη μετάβαση από την Αθήνα.

Η Βυτίνα, η Δημητσάνα, η Καρύταινα και νοτιότερα ο Κοσμάς και το Λεωνίδιο μονοπωλούν το ενδιαφέρον όμως ο επισκέπτης αξίζει να κατευθυνθεί προς άλλα μικρότερα χωριά που η ζωή στις αυλές των σπιτιών παραμένει ανέγγιχτη από τον περαστικό και οι κάτοικοι συνεχίζουν τις ασχολίες τους ρίχνοντας κλεφτές ματιές στους νεόφερτους. Χωριά σαν τον Άγιο Πέτρο, το ορεινό κεφαλοχώρι του Πάρνωνα, σκαρφαλωμένο σε μια καταπράσινη περιοχή. Ο Άγιος Πέτρος λένε πως είναι το "Πήλιο" της Πελοποννήσου με δάση καστανιές και γαλήνια φύση. Λίγο έξω από το χωριό στο λόφο διακρίνονται τα ερείπια του ξακουστού κάστρου της Ωριάς μια ρομαντική πλέον ματιά στην μεσαιωνική ιστορία μας.

Το Καστρί είναι ένα ορεινό χωριό στα 920 μέτρα πνιγμένο στο πράσινο, κοντά του τα πετρόχτιστα άνω Δολιανά και τα άνω Βέρβενα με μαρμαρόχτισα σπίτια και εκκλησιά καμωμένα από Τηνιακούς μαστόρους. Κοντά στην Τρίπολη χτισμένο σε κατάφυτη πλαγιά του Μαίναλου το Λεβίδι. Δε θα βρείτε σ' αυτό παρά λίγες κλίνες για διαμονή, αν αποφασίσετε όμως να παραμείνετε στο χωριό θα σας αποζημιώσει η ηρεμία και η σιωπή του δάσους, οι μυρωδιές της νύχτας, η θέα ενός λαμπερού ήλιου το πρωί.

Η περιοχή του παράλιου Άστρος θα σας μεταδώσει με τα σοκάκια, τα παραδοσιακά σπίτια και το γειτόνεμά του με τη θάλασσα ένα νησιώτικο χρώμα. Ακολουθήστε τις οδηγίες των ντόπιων και αφήστε τα βήματά σας να σας φέρουν στη λιμνοθάλασσα Μουστός, ένας μακρύς περίπατος που θα διώξει μακριά την πίεση της πόλης. Λίγο μακρύτερα απαντούμε την παραλία Τυρού, ένας όμορφος οικισμός στην ακροθαλασσιά. Περπατήστε στη προκυμαία και ναυλώστε βάρκα για μια βόλτα στην σπηλιά των ερωτευμένων στην παραλία τηγάνι ή επισκεφθείτε τα κοντινά ψαροχώρια για φρέσκο ψάρι και κολύμπι σε υπήνεμους όρμους.

(Δημοσίευσή μου στο www.e-go.gr 21/06/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: