Ποτάμιες κρουαζιέρες

Κρουαζιέρες σε ποτάμια πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στην Ευρώπη τα περισσότερα δρομολόγια πραγματοποιούνται στον Δούναβη και τον Ρήνο από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο.

Σε τι διαφέρει όμως η ποταμίσια από την οδική περιπλάνηση και γιατί αξίζει να την προτιμήσεις;
Κατ' αρχάς, δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις τοπία που είναι απρόσιτα από τη στεριά. Οι όχθες των ποταμών της Ευρώπης κρύβουν όμορφες εκπλήξεις: ξεχασμένα κάστρα, μικρούς οικισμούς όπου τα σπίτια στέκονται πάνω σε πασσάλους για να αντιμετωπίζουν τις υπερχειλίσεις, λιμανάκια με ψαρόβαρκες... Επίσης, μπορείς να γνωρίσεις διαφορετικές πόλεις χωρίς να αδειάζεις και να γεμίζεις βαλίτσες αλλάζοντας ξενοδοχεία.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των ποταμόπλοιων είναι ότι δένουν σε λιμάνια που βρίσκονται στο κέντρο κάθε πόλης, σε αντίθεση με τα κρου-αζιερόπλοια, των οποίων ο τεράστιος όγκος τα αναγκάζει να καταφεύγουν σε εκτός πόλης λιμάνια. 'Αλλωστε, ο χρόνος παραμονής σε κάθε πόλη είναι αρκετός και, εκτός από την καθιερωμένη περιήγηση, μπορείς να πεταχτείς για ένα ποτό ή να εξερευνήσεις τη νυχτερινή ζωή...
Τέλος, είναι το ίδιο το ταξίδι: η μαγεία του να κινείσαι απαλά στα νερά του ποταμού, απολαμβάνοντας τον ήλιο σε αναπαυτικές πολυθρόνες στο κατάστρωμα, να δοκιμάζεις εκλεκτές γεύσεις στο εστιατόριο, να πίνεις το ποτό σου στο μπαρ παρακολουθώντας την κίνηση στις φωτισμένες γέφυρες...
Επιλέγοντας το σωστό πλοίο, νιώθετε σαν να βρίσκεστε πάνω σ' ένα «πλεούμενο boutique hotel». Συχνά οι χρόνοι παραμονής στα λιμάνια επιτρέπουν να δεις το κέντρο κάθε πόλης, ενίοτε δε να απολαύσεις και τη βραδινή της ζωή.

- Στο www.rivercruisetours.com θα βρείτε ένα μεγάλο κατάλογο με κρουαζιέρες στην Ευρώπη και πληροφορίες για δρομολόγια και ημερομηνίες. Στις περισσότερες εταιρείες μπορείτε να κάνετε κράτηση και μέσω Internet. Ωστόσο δεν το συνιστούμε, διότι, πρώτο, θα πρέπει να φροντίσετε μόνοι σας για το αεροπορικό εισιτήριο και δεύτερο γιατί τα ποταμόπλοια δεν μοιάζουν όλα με «boutique hotels». Είναι καλύτερα λοιπόν να επικοινωνήσετε με κάποιο εξειδικευμένο ταξιδιωτικό γραφείο.
- Το Navigator (210 3609801-3, 210 3606323) προσφέρει κρουαζιέρες με το ποταμόπλοιο River Cloud. Ένα σύγχρονο πλοίο (κατασκευάστηκε το 2001), με 44 καμπίνες, διακόσμηση που παραπέμπει σε πολυτέλεια περασμένων εποχών, αξιόλογη κουζίνα και άψογη εξυπηρέτηση από τα 33 μέλη του πληρώματος. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται από τον Απρίλιο μέχρι τέλος Οκτωβρίου, υπάρχουν προγράμματα για τη βόρεια Ιταλία (ποταμός Πο) και πολλοί συνδυασμοί πόλεων της κεντρικής Ευρώπης που βρίσκονται στην πορεία του Δούναβη. Οι τιμές για 7ήμερο πρόγραμμα με πλήρη διατροφή αρχίζουν από € 1.490/άτ. (δεν συμπεριλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια).
- Στο Cosmorama (210 3642707, 210 3648251) θα βρείτε τις κρουαζιέρες της Viking River Cruises. Εκτός από ποτάμια της Ευρώπης, η Viking πραγματοποιεί και κρουαζιέρες στην Κίνα, στον Yangtze. Οι τιμές για ένα δεκαήμερο πρόγραμμα αρχίζουν από $ 2.079 κατ' άτομο (δεν συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια).
Οι ευρωπαϊκές κρουαζιέρες πραγματοποιούνται στον Δούναβη, τον Βόλγα, τη Νορμανδία, τον Ρήνο και τον Δνείπερο (Ουκρανία). Οι κρουαζιέρες στον Δούναβη, στον Ρήνο και στη Νορμανδία πραγματοποιούνται από τον Μάιο μέχρι τον
Νοέμβριο, είναι 8ήμερες και κοστίζουν περίπου € 1.190 κατ' άτομο (δεν συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια).
- Στα Zim Travel (210 9818117, 210 9817369) και Taxidevo.gr (210 6800563-5) θα βρείτε μια 11ήμερη κρουαζιέρα στον Βόλγα (Αγία Πετρούπολη έως Μόσχα). Πραγματοποιείται Ιούλιο και Αύγουστο και η τιμή αρχίζει από € 1.570/άτ. (περιλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια).
- Από το καλοκαίρι του 2007, η easyCruise βάζει πλώρη για τα κανάλια της Ολλανδίας και του Βελγίου με σταθμούς σε Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Βρυξέλλες και Αμβέρσα. Το νέο δρομολόγιο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 14 Ιουλίου από το λιμάνι του 'Αμστερνταμ με το καινούργιο πλοίο της εταιρείας, το easyCruiseTwo, ένα άνετο κρουαζιερόπλοιο με 50 δίκλινες εξωτερικές καμπίνες, sun deck με εξωτερικό jacuzzi, bar και εστιατόριο. Το easyCruiseTwo έχει μήκος 80 μέτρα και δυναμικότητα 100 επιβατών και προσωπικού 15 ατόμων. Οι τιμές για τη συμμετοχή στην κρουαζιέρα, με την γνωστή easy... ευελιξία, αρχίζουν από € 10/άτ. www.easyCruise.com

(πηγή: www.athinoramatravel.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: