Τροφογενή Νοσήματα

Τροφικές δηλητηριάσεις, τροφικές λοιμώξεις

Τα νοσήματα αυτά διακρίνονται σε τροφικές δηλητηριάσεις και σε τροφικές λοιμώξεις. Τα περισσότερα προσβάλλουν συνήθως τον γαστρεντερικό σωλήνα, με κύρια συμπτώματα τον κοιλιακό πόνο, τη διάρροια και τον εμετό. Ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων τροφογενών λοιμώξεων μπορεί να οφείλεται σε ακατάλληλους χειρισμούς κατά την επεξεργασία των τροφίμων ή στην κακή διατήρησή τους στους χώρους διαμονής και κατανάλωσης. Επιπρόσθετες πηγές μόλυνσης των τροφίμων αποτελούν η άρδευση με νερά υπονόμων, τα φυτοφάρμακα, η αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων, τα τοξικά μέταλλα και τέλος οι βλαβερές φυσικές τοξίνες.

Τι πρέπει να κάνουμε

Οι πολλαπλασιασμός των περισσότερων μικροοργανισμών που ευθύνονται για τις τροφικές δηλητριάσεις ελαττώνεται ή σταματά σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών. Καλή ψύξη δηλαδή.

Θα πρέπει να γίνεται σωστή απόψυξη των τροφίμων προτού μαγειρευτούν.

Όλα τα φαγητά πρέπει να μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 70 βαθμών.

Όσα τρόφιμα διατηρούνται ζεστά και προορίζονται για κατανάλωση είναι απαραίτητο να διατηρούνται σε θερμοκρασίες όχι κατώτερες των 60 βαθμών (κάποιοι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται και σε θερμοκρασίες κατώτερες των 60 βαθμών).

Στο ξαναζέσταμα των τροφίμων πρέπει η θερμοκρασία να είναι το λιγότερο των 70 βαθμών για να καταστραφούν πιθανοί μικροοργανισμοί που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συντήρησης.

Τα μαγειρεμένα φαγητά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο τοποθετημένα μέσα σε ρηχά σκεύη. Έτσι επιτυγχάνεται η ταχύτερη απώλεια θερμότητας κατά συνέπεια η γρηγορότερη αδρανοποίηση των μικροοργανισμών.

Να μην καταναλώνουμε οποιασδήποτε αμαγείρευτη τροφή στις χώρες που ταξιδεύουμε. Να αποφεύγουμε πιάτα που έχουν ωμά η ατελώς μαγειρεμένα αβγά, σπιτικές σάλτσες ή γλυκά με κρέμα και παγωτά αγνώστου προελεύσεως.

Δεν πρέπει ποτέ να πίνουμε μη παστεριωμένο γάλα.
Να είμαστε βέβαιοι ότι το φαγητό που μας προσφέρουν είναι ζεστό (σχεδόν καυτό) όταν σερβίρεται στο τραπέζι.

Να αποφεύγουμε τα παγάκια στα ποτά μας, εκτός αν είμαστε βέβαιοι για την υγιεινή κατάσταση του νερού της περιοχής που επισκεπτόμαστε. Τα εμφιαλωμένα ποτά είναι συνήθως ασφαλή.

Η εκδίκηση του Μοντεζούμα, Ταξιδιωτική Διάρροια

Η εκδίκηση του Μοντεζούμα, κοινώς η ταξιδιωτική διάρροια, υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 40% των ταξιδιωτών, ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 94% για ταξιδιώτες σε χώρες όπως η Ινδία, το Μεξικό, το Μαρόκο. Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως τρεις - πέντε ημέρες χωρίς θεραπεία και μια - δυο μέρες με θεραπεία, σε ταξιδιώτες που το ταξίδι τους διαρκεί μια - δυο εβδομάδες. Τα κύρια συμπτώματα πολλές φορές συνοδεύονται από κράμπες και πυρετό, οπότε μπορούμε να μιλήσουμε για το σύνδρομο της δυσεντερίας. Οι μολυσμένες τροφές και το νερό φέρουν την κύρια ευθύνη για την ταξιδιωτική διάρροια.

Θεραπεία

Στην ήπια μορφή εμφάνισης της νόσου δεν χρειάζεται κάποια φάρμακα φαρμακευτική αγωγή. Καλό είναι να αποφεύγουμε να τρώμε γαλακτομικά προϊόντα και λιπαρά φαγητά.
Στη μέτρια αλλά και στην κλασική μορφή εμφάνισης της νόσου, δυο ουσίες είναι απαραίτητες: η Loperamide (Imodium) και τα αντιβιοτικά κινολόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: