Οι τόποι της περιπέτειας του αιώνα μας

Οι τόποι της περιπέτειας. Μεταξύ των χωρών που θα διεκδικήσουν μερίδιο στον περιπετειώδη τουρισμό του 21ου αιώνα είναι επίσης το Μπουτάν, ένα μικρό κρατίδιο σφηνωμένο μεταξύ Ινδίας και Κίνας το οποίο πουλά το πλεονέκτημα της επιστροφής στο παρελθόν δεν διαθέτει λ.χ. κανέναν φωτεινό σηματοδότη ούτε καν στην πρωτεύουσα· το Λάος που επίσης προσφέρει στους τουρίστες τη δυνατότητα να δραπετεύσουν από το παρόν· η Παταγονία της Χιλής όπου η πρόσβαση είναι δυσκολότερη από την Παταγονία της Αργεντινής αλλά η ανταμοιβή είναι τα εντυπωσιακά (και εντυπωσιακά ήσυχα) βουνά της και οι λίμνες· η Σαουδική Αραβία άγνωστη ως σήμερα στους τουρίστες εφόσον δεν εξέδιδε τουριστικές βίζες η οποία θα γίνει πιο γνωστή δεδομένου ότι λέγεται πως προτίθεται να χαλαρώσει ελαφρώς τους αυστηρούς κανονισμούς για την έκδοση βίζας· και το Ιράν το οποίο έχει ήδη αρχίσει να προσελκύει επισκέπτες ύστερα από την ανάληψη της πολιτικής εξουσίας από τους μετριοπαθείς.

Εφόσον ο τουρισμός έχει φθάσει στην ωριμότητά του σε πολλές χώρες, οι επιλογές (από πλευράς τουριστικών επενδύσεων, υοδομής κτλ.) θα γίνουν πιο συνειδητές. Αρκετοί προορισμοί που έχουν καθιερωθεί ως φθηνά τουριστικά γκέτο λ.χ. η Γκόα στην Ινδία, ορισμένα νησιά και παραλίες της Ταϊλάνδης θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν τουρίστες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου χτίζοντας ακριβότερα ξενοδοχεία. Την ίδια στιγμή αμελητέες τουριστικά μέχρι πρότινος χώρες θα εισέλθουν ορμητικά στην τουριστική βιομηχανία. Στη Ζανζιβάρη λ.χ., ευρωπαϊκές εταιρείες σχεδιάζουν την κατασκευή ενός θέρετρου αξίας τεσσάρων δισ. δολαρίων στα βόρεια του νησιού. Θα είναι το μεγαλύτερο θέρετρο της ανατολικής Αφρικής και θα περιλαμβάνει 14 ξενοδοχεία, αρκετές εκατοντάδες βίλες, λιμάνι για κρουαζιερόπλοια, τρία γήπεδα γκολφ και εμπορικό κέντρο.

Η οικολογική συνείδηση Η τουριστική βιομηχανία του μέλλοντος θα αποκτήσει μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση. Ολο και περισσότερες περιοχές θα χαρακτηρίζονται εθνικά πάρκα, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων εντός τους και θα αναπτύσσονται τουριστικά κέντρα στην περιφέρειά τους. Σύμφωνα με το πιο κινδυνολογικό σενάριο η φύση δεν θα αντέξει τόσους πολλούς φυσιολάτρες, γι' αυτό θα θεσπιστούν ανώτατα όρια αριθμού επισκεπτών στις πιο ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη. Το μεγάλο ζήτημα βεβαίως δεν είναι πόσοι πρέπει να επισκέπτονται, λ.χ., τα νησιά Γκαλάπαγος τον χρόνο για να μη διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία τους αλλά με ποιον τρόπο θα επιλέγονται οι τυχεροί. Τον 21ο αιώνα θα επικρατήσει η οικολογική νοοτροπία στη διαχείριση της τουριστικής βιομηχανίας. Θα θεσπιστούν κανόνες για τη μορφή της τουριστικής ανάπτυξης, για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, για τη διάθεση των απορριμμάτων και για την οικονομία στο νερό.

Τα βραβευμένα ξενοδοχεία του μέλλοντος δεν θα είναι εκείνα που θα προσφέρουν τις περισσότερες ανέσεις αλλά εκείνα που θα προσφέρουν τις περισσότερες ανέσεις προκαλώντας τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον ανακυκλώνοντας τα σκουπίδια τους και ενθαρρύνοντας την ορθολογική κατανάλωση ενέργειας. Οπως το "Hotelito Desconocido" στο Μεξικό, στην Κρους ντε Λορέτο, μια προστατευμένη περιοχή 60 χιλιόμετρα από το Πουέρτο Βαγιάρτα, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια ή το "Couran Cove Resort" στη Ράναγαουεϊ Μπέι στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας που απονέμει βραβεία στους πελάτες που ξοδεύουν τη λιγότερη ποσότητα νερού και ηλεκτρισμού. Επιπλέον αναμένεται να θεσπιστούν όλο και περισσότερα και όλο και πιο σεβαστά βραβεία για τα πράσινα ξενοδοχεία. Τα εικονικά ταξίδια Εν αντιθέσει με όσους ισχυρίζονται ότι τα εικονικά ταξίδια θα είναι τα μόνα ταξίδια στο μέλλον, η επικρατούσα θεωρία είναι η εξής: όσο ο τρόπος ζωής θα σπρώχνει τους ανθρώπους περισσότερο στην απομόνωση (τηλε-εργασία, ψώνια μέσω Internet) τόσο αυτοί θα αναζητούν την επαφή με άλλους ανθρώπους στις διακοπές τους.

Η εικονική πραγματικότητα θα είναι μόνο συμπληρωματική της ταξιδιωτικής πραγματικότητας. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τις τάσεις του τουρισμού τον 21ο αιώνα διότι μία από τις αγαπημένες ασχολίες του μέλλοντος είναι να διαψεύδει τις προβλέψεις του παρελθόντος ή να τις ξεπερνά. Ποιος φανταζόταν το 1841 όταν ο Βρετανός Thomas Cook διοργάνωσε το πρώτο οργανωμένο ταξίδι από το Λέστερ στο Λόμπορο, ότι έναν αιώνα και πλέον αργότερα τα οργανωμένα ταξίδια θα καθιερώνονταν ως η κατ' εξοχήν μορφή του μαζικού τουρισμού; Η μόνη βέβαιη πρόβλεψη είναι ότι, εντός του 21ου αιώνα, τα ταξίδια στο Διάστημα θα γίνουν πραγματικότητα για το ευρύ κοινό. Διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι "τα ταξίδια είναι πλέον αδύνατα, το μόνο εφικτό είναι ο τουρισμός" το σύμπαν θα γίνει ο μοναδικός προορισμός των ταξιδιωτών του μέλλοντος.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: