Εορτές στην Καραϊβική (Ιούνιος - Οκτώβριος)

ΙΟΥΝΙΟΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΖΑΛΣ ΤΟΥ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Φεστιβάλ κλασικής μουσικής που εγκαινίασε αυτοπροσώπως ο διάσημος τσελίστας Πάμπλο Καζάλς παίζοντας Μπαχ, τον αγαπημένο του συνθέτη, πριν από 40 χρόνια. Η μητέρα του Καζάλς είχε γεννηθεί στο Πουέρτο Ρίκο, ενώ ο ίδιος πέθανε στο νησί το 1973. Οι περισσότερες από τις 12 συναυλίες του 18ήμερου φεστιβάλ πραγματοποιούνται στο Centro de Bellas Artes Luis Α. Ferre στην πρωτεύουσα, το Σαν Χουάν.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΟΥΙΝΤΣΕΡΦΙΝΓΚ ΤΗΣ ΑΡΟΥΜΠΑ
Το μόνιμο αεράκι που πνέει στην Αρούμπα σε συνδυασμό με τα πρασινογάλαζα νερά εγγυώνται άριστες συνθήκες για γουιντσέρφινγκ. Το φεστιβάλ προσελκύει αθλητές της ιστιοσανίδας απ' όλο τον κόσμο χωρίς ωστόσο να αποκλείει και τους αρχάριους. Η Αρούμπα μάλιστα είναι ο ιδανικός τόπος για όσους επιδίδονται για πρώτη φορά στο άθλημα: καθηγητές της ιστιοσανίδας στήνουν "εξομοιωτές γουίντσερφ" στη λευκή άμμο και αφού οι μαθητές εμπεδώσουν τα βασικά βγαίνουν με το γουίντσερφ στη θάλασσα η οποία είναι τόσο ήρεμη και ρηχή που, αν πέσουν από τη σανίδα, απλώς ξανανεβαίνουν πάνω της σαν να ανέβαιναν σκαλί. Το όλον συνοδεύεται από μπιτς βόλεϊ, πάρτι με μουσική της Καραϊβικής και παραδοσιακά φαγητά.

ΙΟΥΛΙΟΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΣΟΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΡΜΠΑΝΤΟΣ
Το φεστιβάλ αυτό έχει τις ρίζες του στις ημέρες όπου οι σκλάβοι έπαιρναν την άδεια να βάλουν τα καλά τους για να γιορτάσουν το τέλος της συγκομιδής του ζαχαροκάλαμου. Ξεκινά με τη Γιορτή της Σοδειάς, στην οποία προεδρεύουν ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα της Σοδειάς δηλαδή ο άνδρας που έκοψε και η γυναίκα που φόρτωσε το περισσότερο ζαχαροκάλαμο κατά την προηγούμενη χρονιά. Κατόπιν σειρά έχει ο δημοφιλέστατος Pic-Ο-De-Crop διαγωνισμός μουσικής καλύψο. Μόλις ανακηρυχθεί ο νικητής, ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους για το Fore-day Jump Up, δηλαδή για ξέφρενο χορό. Ακολουθεί το διήμερο Παζάρι της Μπρίτζταουν, το μεγαλύτερο υπαίθριο παζάρι του νησιού. Το μεγάλο φινάλε είναι η ημέρα του Grand Kadooment όπου διοργανώνεται μια εντυπωσιακή παρέλαση με συγκροτήματα, ορισμένα από τα οποία έχουν ως και 800 μέλη ντυμένα με φανταστικά κοστούμια.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΡΕΝΓΚΕ ΤΗΣ ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στη διάρκεια του φεστιβάλ δεν υπάρχει Δομινικανός που να μη χορεύει γιατί, όπως λένε οι ντόπιοι, "όποιος δεν χορεύει μερένγκε δεν μπορεί να θεωρηθεί βέρος Δομινικανός". Η εκδήλωση συμπληρώνεται με διαλέξεις, συναυλίες, παραστάσεις και βεγγαλικά. Στην πρωτεύουσα, το Σάντο Ντομίνγκο, η παραλιακή λεωφόρος Malecon μετατρέπεται σε ένα τεράστιο υπαίθριο κλαμπ καθώς ο κόσμος, ντόπιοι και τουρίστες, χορεύει στους ήχους της ζωντανής μουσικής μερένγκε.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΩΝ ΣΤΗ ΓΟΥΑΔΕΛΟΥΠΗ (υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας)
Η γιορτή αυτή, που διοργανώνεται στο Πουέντ-α-Πιτρ, εγκαινιάστηκε το 1916 όταν μια ομάδα μαγειρισσών θέλησε να τιμήσει τον Αγιο Λαυρέντιο, προστάτη των μαγείρων. Το πρωί περίπου 200 μαγείρισσες πηγαίνουν στην εκκλησία ντυμένες με τα χαρακτηριστικά χρωματιστά ρούχα που αγαπούν οι κρεολές, μπλε ποδιές και χρυσά κοσμήματα. Μετά τη λειτουργία οι γυναίκες παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης κρατώντας δίσκους με φαγητά και σημαίες, τραγουδώντας και χτυπώντας καμπανάκια. Στο τέλος οι μαγείρισσες και μερικές εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται σε ένα σχολείο για ένα πεντάωρο συμπόσιο που περιλαμβάνει εδέσματα κρεόλ, μουσική, χορό και τραγούδι.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟ ΣΕΝΤ ΤΖΟΝ
Το 1995 ο τυφώνας Μέριλιν προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο Σεντ Τζον, ένα από τα νησιά των Παρθένων Νήσων του οποίου το μεγαλύτερο κομμάτι είναι εθνικός δρυμός. Αφού πέρασε η αναστάτωση, οι κάτοικοι άρχισαν να κλαίγονται για την έλλειψη διασκέδασης που παρατηρούσαν στο νησί τους από το πέρασμα του τυφώνα και μετά. Για να φτιάξει η διάθεσή τους καθιέρωσαν το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα ως γιορτή που πραγματοποιείται στο Κρουζ Μπέι. Μικροπωλητές μαζεύονται στην παραλία, οι ντόπιοι μαγειρεύουν για τον διαγωνισμό μαγειρικής και οι τουρίστες δοκιμάζουν ενώ συγκροτήματα παίζουν μουσική της Καραϊβικής.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΪΜΑΝ
Τα Νησιά Καϊμάν υπήρξαν δημοφιλή ανάμεσα στους πειρατές στο παρελθόν γιατί τα νερά τους έβριθαν από θαλάσσιες χελώνες, μια ναυτική λιχουδιά. Η Εβδομάδα των Πειρατών ξεκινά θορυβωδώς με βεγγαλικά· το βράδυ διοργανώνονται χορός και επίδειξη μόδας. Την επομένη "πειρατές" εισβάλλουν στο νησί, πάντα επιτυχώς εφόσον οι "υπερασπιστές" του τρέπονται πάντα σε φυγή, και "αιχμαλωτίζουν" τον κυβερνήτη. Ακολουθεί παρέλαση με πολύχρωμα άρματα στην Τζόρτζταουν, της οποίας οι δρόμοι κλείνουν για τα αυτοκίνητα και παραδίδονται στους χορευτές. Η Εβδομάδα των Πειρατών είναι ιδανική για παιδιά, για τα οποία διοργανώνονται υποθαλάσσιο κυνήγι θησαυρού και διαγωνισμοί κοστουμιών. Η εβδομάδα τελειώνει με μια "δίκη" κατά την οποία οι "πειρατές" καταδικάζονται να επιστρέψουν διά παντός στη θάλασσα. Μόλις διαβαστεί η απόφαση, αρχίζουν η μουσική, το τραγούδι και ο χορός.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: