Αμβρακικός - Πρέβεζα, Βόνιτσα, Αμφιλοχία

Νομός
Η περιοχή του Αμβρακικού βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης οικολογικού τουρισμού καθώς διαθέτει πολύ όμορφες παραλίες και υδατικό οικοσύστημα με δελφίνια, χελώνες Caretta-Caretta, αργυροπελεκάνους, ερωδιούς, παρατηρητήρια πτηνών, κ.ά. Ο Αμβρακικός αποτελεί υδάτινο οικοσύστημα πού επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω του στενού της Πρεβέζης. Δέχεται τα νερά δύο μεγάλων ποταμών και αρκετών χειμάρρων. Οι ποταμοί είναι ο Άραχθος του Νομού Αρτας και ο Λούρος του Νομού Πρέβεζας. Τα όρια του Αμβρακικού κόλπου είναι Πρέβεζα, Βαθύ, Αγιος Θωμάς, Λασκάρα, όρμος Πωγωνίτσας, Αγία Τριάδα, Πνευματικός Φάρος, Ορμος Σαλαώρας (εκβολές, δέλτα Λούρου), Ιχθυοτροφείο Τσουκαλιό και Λιμνοθάλασσα Ροδιάς, Στρογγυλή, Βίγλα, Κορωνησία, Λιμνοθάλασσα Λογαρού, Μπούκα, Αλυκή, όρμος Κοπραίνης, Μενίδι, Κατάφουρκο, Ανοιξιάτικο, Μπούκκα, όρμος Αμφιλοχίας, Αμφιλοχία, Σπάρτο, Ορμος Λουτρακίου, Λουτράκι, Χαλίκι, όρμος Ρούμας, ακρωτήριο Αγελάδα, Νέα Καμαρίνα, όρμος Βονίτσης, ακρωτήριο Παναγία, αεροδρόμιο Ακτίου (ανατολικά), ακρωτήριο Ακρί, Ναυπηγεία Ακτίου, Στενόν Πρεβέζης.

Φαγητό
Σε όλες τις πόλεις και τους παράλιους οικισμούς θα συναντήσετε κυρίως οικογενειακές ταβέρνες με τοπική κουζίνα και σπιτική γεύση. Στην Πρέβεζα ενθέρμως σας συνιστώ το Aρχοντικό ως ψησταριά για καλό πρόβειο κοντοσούβλι της και τα λίγα αλλά καλά μαγειρευτά. Μαγειρευτά θα βρείτε επίσης στην Ψάθα και για ψάρι θα πρέπει να πάτε στον Γκάφα. Στην Πέρδικα, στην Aυλή θα βρείτε καλά κρεατικά αλλά και αστακομακαρονάδα. Στην περιοχή της Αμφιλοχίας όπου τα ψαριά είναι φρέσκα και βρίσκονται άφθονα στα γραφικά ταβερνάκια της, δοκιμάστε τα περίφημα ψητά της (γνωστά σε όλη την περιοχή), όπως γουρουνόπουλα, αρνιά και κατσίκια. Δοκιμάστε τον παραδοσιακό σουφλιμά, κοκορέτσι, σπληνάντερο και κεμπάπ. Όμως αν κάποιος επισκεφθεί την Αμφιλοχία πρέπει να γευτεί την περίφημη γαρίδα της που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Τέλος δοκιμάστε τη σπεσιαλιτέ γάρμπαρες, που γίνεται με γαρίδες καθώς και χέλια.

Απόσταση
Η Πρέβεζα απέχει από την Αθήνα, 462 χλμ.
Η Πρέβεζα απέχει από τη Θεσσαλονίκη, 440 χλμ.
Η Αμφιλοχία απέχει 80 χλμ. από το Μεσολόγγι.
Η Βόνιτσα απέχει 114 χλμ. από το Μεσολόγγι.
Το Μεσολόγγι απέχει 247 χλμ. από την Αθήνα.

Η Περιοχή
Πρέβεζα
Ο νομός Πρέβεζας καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου και αποτελεί πέρασμα προς την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως εξάλλου δηλώνει και το όνομα του (PREVESE, PREVESA = πέρασμα, διάβαση, μεταφορά, διαμετακόμιση, διάπλους). Η Πρέβεζα κτίστηκε ακριβώς στην είσοδο του Aμβρακικού και η ονομασία προέρχεται μάλλον από τη σλάβικη λέξη Perevoz, που σημαίνει πέρασμα. Όντως σε στρατηγική θέση, στρατιωτικά και εμπορικά, η μικρή αυτή πολιτεία είχε στην αρχή του 20ού αιώνα 6 προξενεία (αγγλικό, γαλλικό, ιταλικό, αυστριακό, ρωσικό και ελληνικό)! Είναι μια όμορφη, μικρή πόλη με αρκετά παλιά σπίτια και αρχοντικά του 19ου αιώνα, με στενά σοκάκια στην παλιά πόλη, που έγινε ευρύτερα γνωστή στο πανελλήνιο από το ποίημα του Kαρυωτάκη, ο οποίος το έγραψε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της ζωής του. Η πόλη, χτισμένη στο στόμιο του Αμβρακικού κόλπου απέναντι από το Άκτιο και κοντά στην αρχαία Νικόπολη, έχει ένα δικό της ιδιαίτερο, νησιώτικο χρώμα. Είναι μία σύγχρονη πόλη με όλες τις ανέσεις και με ραγδαία εξελισσόμενη τουριστική ανάπτυξη. Η πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση στο νομό είναι έντονη και πολλά συνέδρια και εκθέσεις γίνονται εδώ κάθε χρόνο. Στην περιοχή της Πρέβεζας βρίσκονται και μπορεί να επισκεφθείτε τον Πύργο του Ρολογιού (από την εποχή της ενετοκρατίας), τα κάστρα του Αγίου Ανδρέα, του Αγίου Γεωργίου και του Παντοκράτορα, το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους, το Νεκρομαντείο και τις πηγές του Αχέροντα, όπου κατά τη μυθολογία βρίσκονταν η πύλες του Κάτω Κόσμου. Οι εκβολές βρίσκονται στο χωριό Aμμουδιά, που είναι ό,τι ακριβώς λέει το όνομά του. Ένα συμπαθητικό χωριό με πανέμορφη παραλία απ' όπου μπορείτε με βάρκα να ανεβείτε τον ποταμό μέχρι σχεδόν το νεκρομαντείο (4 χλμ.). Η περιοχή έχει προταθεί να ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Βόνιτσα
Η Βόνιτσα είναι όμορφη παραλιακή κωμόπολη στην είσοδο του Αμβρακικού, με ωραίες εκτεταμένες αμμουδιές και ιστορικούς χώρους. Η πόλη ιδρύθηκε το Δ΄ αιώνα μ.Χ. Το ΙΔ΄ αιώνα υποτάχθηκε στον βασιλιά της Νεάπολης, τον ΙΕ΄ στους Ενετούς, το 1797 στους Γάλλους και έπειτα στον Αλή Πασά. Απελευθερώθηκε το 1828. Το 1862 ήταν η έδρα της επανάστασης του Θ. Γρίβα εναντίον του Όθωνα. Η πόλη χτίστηκε στα θεμέλια του αρχαίου Ανακτορίου, πόλη που έπαψε να υπάρχει από την εποχή του Αυγούστου. Στην περιοχή αξίζει να δείτε τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου στην κορυφή του βουνού, από την εποχή που η Βόνιτσα ανήκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Εκεί σώζεται το εκκλησάκι της του Θεού Σοφίας που είναι βυζαντινό φρουριακού τύπου. Αξιόλογες είναι οι εκκλησίες της Παναγίας, με ωραίες τοιχογραφίες, του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Σπυρίδωνα, με λεπτοδουλεμένο τέμπλο. Στο χωριό Θύριο (15 χλμ. ΝΔ) υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα των ανασκαφών της περιοχής. Στο Άκτιο (15 χλμ. Δ) ο αρχαιολογικός χώρος και το βενετσιάνικο φρούριο αξίζουν της επίσκεψής σας. Επίσης δείτε τα νερά της λίμνης Βουλκανιάς, κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος (10 χλμ. ΝΔ) είναι βυθισμένη μια παλιά πόλη. Εκεί βρίσκεται και το σημείο Αυλάκι της Κλεοπάτρας, περιοχή από την οποία πέρασε το στόλο της, το 31 π.Χ., από την Πάλαιρο (Ζαβέρδα) ως τον προλιμένα στο Άκτιο, η περιβόητη Βασίλισσα της Αιγύπτου, για να δοθεί η γνωστή ναυμαχία μεταξύ Οκτάβιου και Μάρκου Αντώνιου.
Αμφιλοχία
Η Αμφιλοχία είναι χτισμένη στο νότιο άκρο του Αμβρακικού κόλπου. Τα γραφικά και απλά σπιτάκια της απλώνονται στις πλαγιές δύο λόφων που στο νότιο μέρος συγκλίνουν μεταξύ τους και σχηματίζουν ορθή γωνία και αντικρίζουν το φυσικό λιμάνι. Ιδρυτής της πόλης ο Αλή Πασάς στα τέλη του 18ου αι. Η παλαιότερη ονομασία της πόλης Καρβασαράς αντικαταστάθηκε το 1907 με το σημερινό της όνομα από τον Αμφίλοχο, ο οποίος όταν εγκαταστάθηκε στον Αμβρακικό κόλπο, έχτισε το Αμφιλοχικό Αργος, αποικία των Αργείων. Τα ερείπιά του βρίσκονται 10 χλμ. βορειότερα στη θέση Καινούργιο. Σαν δήμος αναγνωρίστηκε το 1946. Ανατολικά της πόλης υπάρχει ένα υποθαλάσσιο μη ενεργό ηφαίστειο. Αξίζει να δείτε το Φρούριο στην κορυφή το λόφου, όπου και τα ερείπια της αρχαίας πόλης Λιμναία. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε τον βυζαντινό ναό του Αγίου Αθανασίου και το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου καθώς και το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας στο Κάστρο.
Φώσφορος
Στο μυχό του Αμβρακικού κόλπου στον όρμο της Αμφιλοχίας κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, παρουσιάζεται ένα φαινόμενο μοναδικό. Η θάλασσα σε ορισμένα σημεία τη μέρα εμφανίζει φαιοπράσινο χρώμα που μοιάζει με τη σκουριά και αυτό κάνει πολλούς να νομίζουν πως είναι μολυσμένη. Τη νύχτα που φυσάει και δημιουργούνται κυματισμοί εμφανίζονται γαλαζοπράσινες αποχρώσεις που στους επισκέπτες φαντάζουν σαν ανάμενες φλόγες. Αν κάποιος ρίξει ένα αντικείμενο στη θάλασσα μπορεί να παρατηρήσει την τροχιά που αυτό διαγράφει βουλιάζοντας. Το φαινόμενο, που κατά τους ειδικούς οφείλεται σε υπερσυγκέντρωση ζωοπλαγκτόν, για τους ντόπιους είναι ο φώσφορος, γιατί πράγματι όταν συμβαίνει η θάλασσα μοιάζει σαν να φωσφορίζει. Ο φώσφορος συγκεντρώνεται κυρίως στα επιφανειακά στρώματα της θάλασσας και παρουσιάζει ανεβασμένη θερμοκρασία σε σχέση με το υπόλοιπο νερό. Γι αυτό και οι ντόπιοι δυσκολεύονται να κολυμπήσουν στις ανοιχτές θάλασσες γιατί τις θεωρούν παρά πολύ κρύες.

Υγεία
Ιαματικές πηγές στην Πρέβεζα: Στη θέση Παλιοσάραγα, πηγή με υδροχλωριοανατριούχα στοιχεία, 19-21 βαθμοί, κατάλληλη για ρευματισμούς, δερματικές και αρθριτικές παθήσεις. 26820-22293.
Γενικό νοσοκομείο Πρέβεζας, 26820-22871
Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας, 26420-23444.
Κέντρο Υγείας Βόνιτσας, 26430-22222

Οδική σύνδεση
Πρέβεζα
Η λεωφορειακή σύνδεση με την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, κωμοπόλεις του νομού, πόλεις της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και την Πάτρα είναι πολύ συχνή. Η παραλιακή εθνική οδός Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας συνδέει τις δύο πόλεις (απόσταση 95 χιλιόμετρα), μέσο δε της Ηγουμενίτσας η Πρέβεζα συνδέεται με την Ιταλία και κατ' επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Με τα Γιάννενα τη συνδέει η εθνική οδός Πρέβεζας - Ιωαννίνων.
ΚΤΕΛ Πρέβεζας, 26820-22213.
Αμφιλοχία
Με την Αθήνα η Αμφιλοχία συνδέεται με τον εθνικό δρόμο Αθήνας-Πάτρας μέχρι το Ρίο. Από Θεσσαλονίκη μπορεί κανείς να πάει μέσω Κατάρας (Μέτσοβο) και μέσω Μπράλου Αμφισσας.
ΚΤΕΛ Αμφιλοχίας, 26420-22225.
Βόνιτσα
ΚΤΕΛ Βόνιτσας, 26430-22500.
ΚΤΕΛ Αθηνών, 210-5129293.

Αεροπορική σύνδεση
Η Πρέβεζα έχει τακτική αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα μέσω Ακτίου και εκτός των προγραμματισμένων πτήσεων εκτελούνται και πτήσεις charters τους μήνες της τουριστικής αιχμής.
Ολυμπιακές Αερογραμμές, 210-96666666
Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, 210-3530000
Ολυμπιακές Αερογραμμές Αγρίνιο, 26410-22550
Ολυμπιακές Αερογραμμές Πρέβεζα, 26410-28343

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Πρέβεζα
Δήμος Πρέβεζας, 26820-22212
Διεύθυνση Τουρισμού. 26820-22686
Αστυνομία, 26820-22225
Τουριστική Αστυνομία, 26820-25489
Λιμεναρχείο, 26820-22226
ΟΤΕ, 26820-61299
ΕΛΤΑ, 26820-22249
Ταξί, 26820-28470
Αμφιλοχία
Δήμος, 26420-22921
Αστυνομία, 26420-22222
Λιμεναρχείο, 26420-22340
ΟΤΕ, 26420-22699
ΕΛΤΑ, 26420-22234
Ταξί, 26420-22137
Βόνιτσα
Δήμος Ανακτορίου, 26430-22725.
Αστυνομία, 26430-22100
ΟΤΕ, 26430-22199
ΕΛΤΑ, 26430-22330
Ταξί, 26430-22700

Παραλίες
Η περιοχή διαθέτει όμορφες παραλίες. Στην Αμφιλοχία διαθέτει δυο οργανωμένες δημοτικές παραλίες με αναψυκτήρια στο δυτικό και ανατολικό άκρο. Στους κοντινούς όρμους που σχηματίζονται στον Αμβρακικό υπάρχουν βοτσαλωτές ακτές για τους μοναχικούς. Κοντά στην πόλη θα βρείτε την οργανωμένη παραλία του Αη Γιώργη στο Σπάρτο και 10 χλμ. πιο πέρα την Μπούκα για μπάνιο και ψάρεμα. Σε όλη την παραλιακή διαδρομή του Αμβρακικού θα συναντήσετε πολλές όμορφες και καθαρές παραλίες. Στην Πρέβεζα επιλέξτε της υπέροχες παραλίες: Μύτικας, Αλωνάκια, Μονολίθι, Καστροσυκιά, Βράχος, Καλαμίτσι.

Διαμονή Ξενοδοχεία
Πρέβεζα
Preveza City, 26820-27365, στο κέντρο της πόλης, που έχει ανακαινιστεί πολύ πρόσφατα.
Preveza Beach, 26820-27370, ακριβώς πάνω στην παραλία της Kαστροσυκιάς, ένα συμπαθέστατο ξενοδοχείο με κυρίως γαλλική πελατεία και με πολύ καλές τιμές.
Angelika Pallas, 26820-, ακριβώς πάνω στο νέο λιμάνι της πόλης ένα ξενοδοχείο πολυτελείας με πολύ καλές υπηρεσίες.
Αμφιλοχία
Για τη διαμονή σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα παρακάτω ξενοδοχεία:
ΑΜΒΡΑΚΙΑ, με 75 κρεβάτια26420-22213.
ΜΥΣΤΡΑΛ, 75 κρεβάτια, 26420-22287.
OSCAR, 55 κρεβάτια, 26420-22155.
ZEFIROS, 28 κρεβάτια, 26420-22227
CAMPING, STRATIS ΒΕΑCΗ, 26420-51123.

Αθλητισμός
Εκτός των θαλάσσιων σπορ στην περιοχή μπορείτε να ασχοληθείτε με αλεξίπτωτο πλαγιάς (Parapente), στην περιοχή Μενίδι και Περγαντί. Στα Ακαρνανικά όρη.

Τράπεζες
Πρέβεζα
Αγροτική, Alpha Bank, Γενική, Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Αμφιλοχία
Αγροτική, Alpha Bank, Εθνική.
Βόνιτσα
Αγροτική, Alpha Bank, Εθνική.

Έθιμα – Εκδηλώσεις
Πρέβεζα
Απόκριες. Πανηγύρι και εορτασμός του καρνάβαλου.
Την καλοκαιρινή περίοδο οργανώνονται τα Νικοπόλια, πολιτιστικές εκδηλώσεις με συναυλίες και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.
Τον Αύγουστο διοργανώνεται από το δήμο κάθε χρόνο η περίφημη γιορτή σαρδέλας και στο γλέντι προσφέρονται ψητές σαρδέλες και κρασί.
Αμφιλοχία
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Πανακαρνάνια, διοργανώνονται κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου και διαρκούν μια βδομάδα, με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και χορούς με λαϊκά συγκροτήματα.
Στο διάστημα 3-10 Οκτωβρίου διοργανώνεται στην περιοχή μεγάλη ζωοπανήγυρης.

Internet
Περιφέρεια Ηπείρου, www.epirus.org
Camping στην περιοχή, www.gocamping.gr/camp/browse.asp?regid=3&lng=GR
Ρωμαϊκή έπαυλη Ριζών, www.culture.gr/2/21/211/21112n/g211ln08.html
Αρχαία Νικόπολη, www.culture.gr/2/21/212/21208a/g212ha02.html
Πρέβεζα, www.geo.gr/prev
Πρέβεζα, www.prevezanet.gr/
Πρέβεζα διαμονή, www.clickhere.gr/hotels-greece/hotels_gr.asp?HELLAS_EN=PREVEZA
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας, www.prevezanet.gr/db/prevezanet/Main-Intro(GR).asp
Εφημερίδα με τοπικά νέα, www.aixmi-news.gr
Επαγγελματικός οδηγός Βόνιτσας, http://www.akarnania.net/vonitsa/greek/catalog.htm
Αιτωλοακαρνανία, www.29dytika.gr
Οδηγός Βόνιτσας, www.vonitsa.biz
Αμφιλοχία, www.radioamfilochia.gr

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 31 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: