Πάτρα

Νομός
Η Αχαΐα με υπέροχα ορεινά και παράλια, προσφέρεται για θερινές και χειμερινές διακοπές. Κέντρο του νομού και πόλος έλξης λόγο του νεανικού της κεφιού η Πάτρα, πρωτεύουσα και τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Η Πάτρα, ιδιαίτερα με το καρναβάλι της γίνετε επίκεντρο πολλών εορτασμών κάθε χρόνο και αποτελεί την ιδανική βάση για εξερεύνηση του νομού.

Διοικητικά στοιχεία - Διαμερίσματα Δήμου
Η Πάτρα βρίσκεται στην βορειο-δυτική Πελοπόννησο και έχει πληθυσμό 250.000 κατοίκων. Είναι η περιφερειακή πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδος και, ως μεγάλο λιμάνι, αποτελεί την πόρτα της Ελλάδος στην Ιταλία και την Δυτική Ευρώπη. Με πάνω από 50 δρομολόγια πλοίων προς την Ιταλία κάθε εβδομάδα, όλο σχεδόν το εμπόριο της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει από την πόλη.

Αγορές
Θα ψωνίσετε κρασί, γλυκά και λουκούμια καθώς και ζυμαρικά και γαλακτοκομικά.

Προϊόντα
Η γύρω περιοχή από την πόλη είναι μία σημαντική αγροτική περιοχή της χώρας παράγοντας σημαντικές ποσότητες εσπεριδοειδών, πατάτας και καρπουζιών. Η περιοχή είναι φημισμένη για τα αμπέλια της, ενώ τα κρασιά της είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο. Η φημισμένη εταιρία παραγωγής κρασιών Achaia-Claus έχει τις εγκαταστάσεις της έξω από την πόλη.

Απόσταση
Απόσταση από Αθήνα, 357 χλμ.
Απόσταση από Θεσσαλονίκη 238 χλμ.
Απόσταση από Αγρίνιο, 80 χλμ.
Απόσταση από Αλεξανδρούπολη, 828 χλμ.
Απόσταση από Καλαμάτα, 215 χλμ.
Απόσταση από Σπάρτη, 236 χλμ.
Απόσταση από Τρίπολη, 175 χλμ.

Η Πόλη
Η πόλη της Πάτρας αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρων μέρος για διαμονή, γεμάτο με ιστορικά μέρη αλλά και προσαρμοσμένο στους σύγχρονους ρυθμούς. Η ιστορία της πόλης ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους την δεύτερη χιλιετηρίδα π.Χ. Είναι η πρωτεύουσα της Αχαΐας, η οποία πήρε το όνομά της από τους αρχαιότερους κατοίκους της Ελλάδος. Η πόλη πήρε το όνομά της από τον Πατρέα, αρχηγό των Αχαιών τον 12 αιώνα π.Χ. Τον 3ο αιώνα π.Χ., οι Αχαιοί οργάνωσαν τον περίφημο Αχαϊκό σύνδεσμο, ο οποίος αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη μορφή πολιτεύματος στην Ελλάδα. Κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., επισκέφτηκε την πόλη ο Άγιος Ανδρέας. Στην πόλη αυτή μαρτύρησε και από τότε έγινε ο πολιούχος άγιός της. Κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης του 1821, η περιοχή της Αχαίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των Ελλήνων από τον Οθωμανικό ζυγό. Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, η Πάτρα εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, αποτελώντας το κύριο σημείο εξαγωγών προς την Δυτική Ευρώπη.

Αξιοθέατα
Νέος Ναός Αγίου Ανδρέα
Ο ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα - πολιούχου αγίου - είναι από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Πάτρας. Πρόκειται για μία από τις επιβλητικότερες εκκλησίες ολόκληρης της Ελλάδας, χτισμένη στο σημείο όπου μαρτύρησε ο Άγιος. Δίπλα στον καινούργιο μεγαλοπρεπή ναό, βρίσκεται ο παλιός ναός - χτισμένος σε ρυθμό βασιλικής - στη νότια πλευρά του οποίου είναι η είσοδος του αγιάσματος του Αγ. Ανδρέα. Ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα θεμελιώθηκε την 1η Ιουνίου 1908 από τον βασιλιά Γεώργιο Α'. Ο ναός έχει χωρητικότητα 8.000 άτομα και ο κεντρικός τρούλος του έχει ύψος 43 μ. από το δάπεδο. Ο τρούλος αυτός περιστοιχίζεται από 12 άλλους χαμηλότερους τρούλους - κωδωνοστάσια συμβολίζοντας τον Ιησού με τους 12 μαθητές του. τον ιερό ναό υπάρχουν βυζαντινές εικόνες, η κάρα του Αγίου καθώς και τμήμα του σταυρού στον οποίο μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας.
Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας
Μαιζώνος & Αράτου, 2610-275070
Η έκθεση στεγάζεται στο ισόγειο τριώροφου νεοκλασικού κτηρίου, που δωρίθηκε στο Δημόσιο και χρησιμοποιήθηκε μετά το 1938. Στις συλλογές περιλαμβάνονται: Γλυπτά από την Πάτρα και την επαρχία Πατρών. Ευρήματα που χρονολογούνται από το 3000 ως το 800 π.Χ. Ταφικά σύνολα από τα κλασικά και ελληνιστικά νεκροταφεία της Πάτρας. Ευρήματα ρωμαϊκής περιόδου από την Πάτρα.
Φρούριο
Στέκει εκεί ψηλά πάνω από την πόλη των Πατρών που απλώνεται σε τεράστια έκταση και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, φύλακας και νοσταλγός της ιστορίας και της παράδοσης. Στολίδι και πόλος έλξης τόσο των Πατρινών όσο και των ξένων για ένα περίπατο με λιακάδα ή για μια νυχτερινή εκδήλωση στον εσωτερικό χώρο τον καιρό του Φεστιβάλ. Εκεί ακριβώς που τελειώνουν τα 193 σκαλιά της οδού Αγίου Νικολάου αρχίζει το Κάστρο με τη δυτική πύλη γνωστή ως «Πύλη της Θάλασσας». Η θέα από το κάστρο απ’ όπου και να κοιτάξεις σου κόβει την ανάσα από την ανεπανάληπτη ομορφιά. Ο γκρίζος όγκος του αγέρωχου Παναχαϊκού ανατολικά, δυτικά ο ασύγκριτος Πατραϊκός Κόλπος με την μοναδική δύση του και στο βάθος τα αχνοσκιαγράφηστα νησιά. Απέναντι τα σκουρόχρωμα βουνά της Ρούμελης και νότια τα περίχωρα και τα χωριά του κάμπου. Στα πόδια του η πολύβουη κίνηση κι η κοσμοπλημμύρα με τις πολυκατοικίες, τα μαγαζιά, τις υπηρεσίες, το λιμάνι και τη ζωή της πόλης… Το Κάστρο ή Φρούριο αν πραγματικά μπορούσε να μιλήσει θα διηγείτο τη δόξα και την αρχοντιά από τους πολυώνυμους οικιστές του. Το παλιό μεσαιωνικό κάστρο δεν ήταν όπως το βλέπουμε σήμερα, μνημείο της μακραίωνης ιστορίας του που χάνεται στο απόμακρο χτες. Παραδόσεις, μύθοι και εικασίες της κτίσεως και της ύπαρξης του και τελικά αυτή ταύτη η μορφή του καθιστούν από τα πλέον αξιόλογα κάστρα της Πελοποννήσου. Το κάστρο της Πάτρας χτίστηκε κατά το β΄ μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα, επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης. Στα 805 μ.Χ. οι κάτοικοι της πόλης πολιορκήθηκαν στο κάστρο από Σλάβους και Σαρακηνούς και η νίκη τους, που αποδόθηκε σε θαύμα του πολιούχου της πόλης Αγίου Ανδρέα, ήταν σημαντική για την αναχαίτιση των βαρβαρικών επιδρομών στην Πελοπόννησο. Κατά τους επόμενους αιώνες το κάστρο, που παρέμεινε σε αδιάκοπη χρήση για την άμυνα της πόλης, αλλά και ως διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο, μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατακτήθηκε από τους Φράγκους, Ενετούς, Παλαιολόγους και Τούρκους. Το σχέδιο του κάστρου είναι μεσαιωνικό ακανόνιστης κατασκευής από τον άσπλαχνο δημιουργό του τον Αλεμάν και η σημερινή μορφή έχει πολύ λίγο διαφοροποιηθεί. Αποτελείται από έναν τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατευόταν αρχικά από βαθιά τάφρο, και ένα εσωτερικό περίβολο, που υψώνεται στη Β.Α. γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο. Οι οικοδομικές φάσεις που διακρίνονται σήμερα στο κάστρο αποτελούν μαρτυρία των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν από τους εκάστοτε κατακτητές του για την επισκευή του και την προσαρμογή του στις εξελίξεις της πολεμικής τεχνολογίας. Η αρχική κατασκευή είναι σήμερα ορατή κυρίως στο βόρειο τείχος, τα ίχνη της, όμως, που εντοπίζονται και στις τρεις πλευρές των τειχών, μαρτυρούν πως η αρχική βυζαντινή οχύρωση είχε την ίδια περίπου περίμετρο.
Βασικά αποτελείται από την κεντρική Ακρόπολη, τον Πύργο ή Γουλά, το μεγάλο περίβολο και τα τείχη. Το εσωτερικό είναι ανισόπεδο λόγω των τεραστίων προσχώσεων. Έχει εμβαδόν 40.400 πήχεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο νοτιοδυτικός πύργος, ένα ωραίο δείγμα της Ιταλικής οχυρωματικής τέχνης.
Ο πύργος διατηρείται μισός μ’ ένα πυροβόλο στην πολεμίστρα και φέρει ρήγμα που έγινε από σεισμό. Τα άλλοτε ισχυρά τείχη του πύργους ένα γύρω, τις πολεμίστρες και τις επάλξεις έχουν γκρεμιστεί στο πέρασμα των καιρών. Και ποτάμια αίματος έχουν χυθεί με θυσίες και σκληρούς αγώνες ενάντια στους εκάστοτε εισβολείς. Ο ένας διαδεχόταν τον άλλο με μάχες ανελέητες για επιβίωση.
Παλαιός Ναός Αγίου Ανδρέα
Στην παράκτια ζώνη της Πάτρας, στο άλσος και στο αρχαίο λιμάνι, βρίσκονταν ο ναός του Αποστόλου Ανδρέα, που διατηρήθηκε ως τις αρχές του 18ου αι. Για ασφάλεια από τις πειρατικές επιδρομές της εποχής, ο ναός είχε οχυρωματικό τείχος με πύργους στις γωνίες του και ήταν ορατός από μεγάλη απόσταση. Πότε ακριβώς κτίστηκε ο σημαντικός αυτός ναός του Αποστόλου, για την ύπαρξη του οποίου μας πληροφορεί ο επίσκοπος Κρεμόνας Λιουτπράνδος το 968 μ.Χ., που τον είδε από μακριά περνώντας με πλοίο από τον Πατραϊκό κόλπο, δεν γνωρίζουμε. Ο παράλιος ναός του Αγίου Ανδρέα ισοπεδώθηκε και λεηλατήθηκε από τους Τουρκαλβάνους το 1770, κατά την περίοδο των Ορλωφικών, ένα μόλις χρόνο μετά την αποπεράτωση των εργασιών επισκευής του που πραγματοποίησαν οι Βενετοί. Στην ίδια θέση κτίστηκε το 1836 – 1843 η λιτή βασιλική του αρχιτέκτονα Λυσάνδρου Καυταντζόγλου, ο "παλαιός Άγιος Ανδρέας", στη νότια πλευρά του οποίου είναι η είσοδος του αγιάσματος του Αγ. Ανδρέα. Στην αγιογράφησή του εργάστηκε και ο Κωνσταντινουπολίτης ζωγράφος Δημήτριος Χατζηασλάνης, γνωστός ως Βυζάντιος, που έγραψε το θεατρικό έργο «Βαβυλωνία». Δίπλα του υψώνεται ο πολυτελέστατος νέος ναός του Πολιούχου, που θεμελιώθηκε το 1908 από τον βασιλέα Γεώργιο τον Α΄.
Μονή Ομπλού, 2610-328413
Η μονή Ομπλού βρίσκεται 9 χλμ. μετά τη διασταύρωση προς την Achaia Clauss, σε υψόμετρο 860 μ. μέσα στην καταπράσινη πλαγιά. Κατά μια εκδοχή η ονομασία της προέρχεται από την Αλβανική λέξη "Όμπιλε" που σημαίνει "γλυκύς". Στα γύρω από τη μονή χωριά, κατοικούσαν Αλβανόφωνοι οι οποίοι την ονόμαζαν "Όμπιλ Παναγιά" δηλαδή "Γλυκεία Παναγιά". Κατά μια άλλη εκδοχή η ονομασία προέρχεται από τη λέξη "οπλή", δηλαδή το νύχι του ζώου ή ανθρώπου, ίχνος ποδιού μονοπάτι. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως στην περιοχή αυτή υπήρχε μονοπάτι, διάβαση ζώων και ανθρώπων. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα στους χρόνους των Παλαιολόγων. Το 1315, το έτος ιδρύσεως της μονής, συμπίπτει με τον πρώτο επί Φραγκοκρατίας διορισμό Έλληνα ορθόδοξου μητροπολίτη στην Πάτρα. Σημαντικό σταθμό στην ιστορία της μονής αποτέλεσε η ανέγερση του ναού που σώζεται μέχρι τις μέρες μας από τον μητροπολίτη Πατρών Τιμόθεο (1601-1612). Το 1689 η Μονή Ομπλού γνωρίζει ακμή με 15 μοναχούς και αξιόλογη περιουσία. Σε αυτή φυλάσσονται ιερά κειμήλια και χειρόγραφα καθώς και ένα εύρημα μοναδικό στην Ελλάδα. Πρόκειται για λειψανοθήκη από ξύλο με επικάλυψη ελεφαντοστού, της οποίας η αρχική χρήση ήταν για κοσμήματα ή νομίσματα. Σημαντικός είναι ο ρόλος της μονής κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 ως τόπος συγκέντρωσης οπλαρχηγών και πολεμιστών, αλλά και ως καταφύγιο για γυναικόπαιδα και τραυματίες. Η μονή κάηκε και υπέστη πολλές ζημίες από τους κατά καιρούς κατακτητές (ενετούς, τούρκους και τελευταίους τους γερμανούς). Η μονή εορτάζει την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου.
ΡΩΜΑΙΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ
Το πρώτο συστηματικό υδραγωγείο της Πάτρας βρίσκεται στα ριζά του λόφου του Δασυλλίου και είναι έργο ρωμαϊκό.
ΒΟΡΕΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
Το ρωμαϊκό αυτό μνημείο χρονολογείται μεταξύ του τέλους του 1ου αι. μ.Χ και τους τέλους του 2ου αι. μ. Χ. Έχοντας σχήμα σταυρού, όπως ο ναός της Ισιδας στην Πομπηία, αποτελεί το μοναδικό μνημείο με αυτή τη μορφή που βρέθηκε στην Πάτρα.
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΒΟΥΝΤΕΝΗΣ
Ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης βρίσκεται 4,5 χλμ ανατολικά της Πάτρας και πρόκειται για μεγάλο μυκηναϊκό νεκροταφείο(μη επισκέψιμος).
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
Κοντά στο Αρχαίο Ωδείο ήρθαν στο φως ερείπια αμφιθεάτρου πιθανόν του 1ου μ.Χ αιώνα. Μαζί με το συνεχόμενο Αρχαίο Ωδείο θα αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.
ΠΗΓΗ ΔΗΜΗΤΡΑΣ
To σημερινό πηγάδι του Αγ. Ανδρέα παραπλεύρως του παλαιού Ι.Ναού το οποίο άλλοτε ήταν πηγή της θεάς Δήμητρας που λειτουργούσε και σαν μαντείο.
ΡΩΜΑΪΚΑ ΝΥΜΦΑΙΑ
Γερμανού 36-40 Μνημειώδες κτίσμα του 3ου αιώνα, χώρος αναψυχής με πίδακες νερού και κήπους. Ι. Βλάχου 3 & Κανάρη Τμήμα μεγάλου συγκροτήματος, πιθανόν θερμών. Στους πρώϊμους βυζαντινούς χρόνους ο χρόνος χρησιμοποιήθηκε πιθανόν ως εκκλησία και αργότερα ως νεκροταφείο.
ΡΩΜΑΪΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΜΕΙΛΙΧΟΥ (γέφυρα Παυσανία)
Στην διασταύρωση της Ν.Εθνικής οδού με την οδό Αρέθα βρίσκεται καλά διατηρημένη ρωμαϊκή γέφυρα με δύο τούβλινες καμάρες που στηρίζονται πάνω σε περίτεχνες βάσεις από πελεκητές πέτρες.
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ
Στα δυτικά της Ακρόπολης στην Άνω πόλη βρίσκεται το ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, παλαιότερο από το Ωδείο της Αθήνας (Ηρώδειο 160 π.χ.).
ΘΕΑΤΡΟ "ΑΠΟΛΛΩΝ"
Κατασκευάστηκε το 1872 με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι το αρχαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας.
AΠΟΘΗΚΕΣ "ΜΠΑΡΡΥ"
Συγκρότημα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής συνδεδεμένο με την εποχή ακμής της πόλης . Χρησιμοποιήθηκε ως εργοστάσιο νηματοποιϊας, κλωστικής, αλευροποιϊάς και κατεργασίας σταφίδας. Σήμερα λειτουργεί σαν κέντρο τεχνών και στεγάζει το info center της Πάτρας.
ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Νεοκλασσικό κτίριο του Δανού αρχιτέκτονα CH. E. Hansen το οποίο λειτούργησε σαν νοσοκομείο από το 1872 έως το 1973. Λειτουργεί σήμερα ως Πολιτιστικό Πολυκέντρο της Πάτρας.
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
Ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, τα πέτρινα κτίσματα των Δημοτικών Σφαγείων λειτουργούσαν έως το 1998. Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης για την μετατροπή του χώρου σε μεγάλο εκθεσιακό κέντρο τοπικών προϊόντων.
ΑΧΑΪΑ CLAUSS
Ο Πύργος της ΑΧΑΪΑ CLAUSS είναι το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που χτίστηκε στα 1861 και μέχρι σήμερα παράγει μερικά από τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά. Στους χώρους του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το καταπράσινο περιβάλλον, τα ιστορικά κτίρια, τα ξυλόγλυπτα βαρέλια παλαίωσης από το 1873 της φημισμένης Μαυροδάφνης, καθώς επίσης, στην Κάβα Δανιηλίδος, να δοκιμάσει μερικά από τα εκλεκτά κρασιά της AXAΪΑ CLAUSS.
ΥΗΣ ΓΛΑΥΚΟΣ
Το πρώτο Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ελλάδος, λειτουργεί από το 1927 ως δημοτική επιχείρηση. Σήμερα ανήκει στη ΔΕΗ η οποία έχει δημιουργήσει Μουσείο της ιστορίας του σταθμού. Βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή, 8 χλμ νοτιοανατολικά του κέντρου της Πάτρας.
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ
Διατηρητέο κτίριο επί της οδού Κορίνθου 241 στο κέντρο της πόλης , όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς και η Ιταλίδα πεζογράφος Ματθίλδη Σεράο.
ΧΑΜΑΜ
Η πινακίδα τα λέει όλα... "ΛΟΥΤΡΑ ΧΑΜΑΜ ΠΑΤΡΩΝ: 'Ετος 1400". Κτίστηκε επί Ενετοκρατίας και διατηρήθηκε αργότερα από τους Τούρκους οι οποίοι είχαν την συνήθεια αυτή. Από τότε μέχρι σήμερα λειτουργούν σ' αυτό τα χαμάμ (τουρκικά θερμόλουτρα).

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006
Η Πάτρα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006, όπως αποφάσισε το συμβούλιο υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πάτρα εισέρχεται πιο δυναμικά στην ουσιαστική φάση της προετοιμασίας της, προκειμένου να αναδείξει ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την ευρωπαϊκή πολιτιστική υπεραξία, να αναπτύξει προγράμματα, τα οποία είναι προσανατολισμένα προς τη διάσταση του κοινού παρανομαστή της ΕΕ, που είναι ο πολιτισμός της, η πολιτιστική πολυμορφία.

Η Πανεπιστημιούπολη
Το Πανεπιστήμιο Πατρών εκτείνεται σε μια έκταση 2.650 στρεμμάτων, κοντά στο πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου. Η Πανεπιστημιούπολη περιλαμβάνει κτίρια συνολικής μικτής επιφάνειας 170.000 τ.μ., στα οποία στεγάζονται τα 22 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών και οι Διοικητικές Υπηρεσίες. Στην κατάφυτη Πανεπιστημιούπολη υπάρχουν, επίσης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η Κεντρική Βιβλιοθήκη και άλλες Κεντρικές Λειτουργίες (Εκδοτικός Οίκος, Αθλητικό Κέντρο, Μουσεία Ζωολογικό και Βοτανικό , Βιβλιοπωλείο, Εστιατόριο και Κυλικεία), καθώς και Τράπεζα.

Υγεία
Γενικό Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, 2610-99911
Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, 2610-222813 και 2610-223812
Καραμανδάλειο Γενικό Νομαρχιακό Νοσημάτων Παίδων, 2610-622222

Οδική σύνδεση
Υπάρχει διαρκής σύνδεση, κάθε 30΄ λεπτά με την Αθήνα (απέχει 2,5 ώρες) και καθημερινά δρομολόγια προς όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, τα νησιά του Ιονίου Πελάγους και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής (Ολυμπία, Δελφούς, Καλάβρυτα). Ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, στην οδό Ζαΐμη 2 και Όθωνος Αμαλίας. Υπάρχει πυκνό δίκτυο αστικών συγκοινωνιών, το οποίο συνδέει το κέντρο της Πάτρας με όλες τις συνοικίες και τα προάστια. Το λεωφορείο Νο 6, με δρομολόγια κάθε 10΄ λεπτά, συνδέει το κέντρο της πόλης με την Πανεπιστημιούπολη, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το πορθμείο του Ρίου.
ΚΤΕΛ Πάτρας, 2610-273936
ΚΤΕΛ Αθηνών, Κηφισού 100, 210-5136185

Σιδηροδρομική σύνδεση
Καθημερινά δρομολόγια τραίνων συνδέουν την Πάτρα με την Αθήνα και σχεδόν όλες τις μεγάλες παραθαλάσσιες πόλεις της Πελοποννήσου. Το ταξίδι από και προς την Αθήνα διαρκεί περίπου 3,5΄ ώρες με τα δρομολόγια της ταχείας Intercity. Ο σιδηροδρομικός σταθμός του ΟΣΕ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στο λιμάνι και στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων. ΟΣΕ Πάτρας 2610-273694 επίσης ΟΣΕ Διακοφτού, 26910-43206, ΟΣΕ Αθηνών, 210-5131601 και 210-5297777.

Αεροπορική σύνδεση
Η πόλη εξυπηρετείται κυρίως από το διεθνές αεροδρόμιο των Αθηνών, αλλά και το αεροδρόμιο του Αράξου (περίπου 30 χλμ. δυτικά των Πατρών), το οποίο χρησιμοποιείται για πτήσεις charter. Τα Γραφεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην Πάτρα είναι στην οδό Αράτου 17-19. 2610-222901 και 2610-222903.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση
Η Πάτρα αποτελεί την πύλη της Ελλάδας για την Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη με πάνω από 50 δρομολόγια πλοίων κάθε εβδομάδα. Συνδέεται απ΄ ευθείας με τέσσερα μεγάλα λιμάνια της Ιταλίας (Bari, Brindisi, Ancona και Venezia), καθώς και μe τα νησιά του Ιονίου πελάγους.
Λιμεναρχείο Πάτρας, 2610-341002 και Λιμεναρχείο Ρίο, 2610-991203.

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Πατρέων, 2610-966200 έως και 2 και 2610-277401, 2610-274310
Αστυνομία, 2610-420716
Τουριστική Αστυνομία, 2610-652512
ΕΟΤ, 2610-653358
Κέντρο τουριστικής πληροφόρησης Πάτρας, 2610-966309
ΟΤΕ, 2610-632388
ΕΛΤΑ, 2610-277050
Επιμελητήριο Αχαϊας, 2610-277779
Φεστιβάλ Πάτρας, 2610-223342 και 2610-278206
Γραφείο για το Καρναβάλι, 2610-226063
Ταξί, 2610-3344600
Ράδιοταξί, 2610-425201

Διαμονή Ξενοδοχεία
Αστήρ, 200 κλίνες, κλιματισμός, τηλεόραση, πισίνα, αίθουσα εκδηλώσεων, δεκτά κατοικίδια, 2610-277502
Galaxy, 90 κλίνες, κλιματισμός, τηλεόραση, χώρος στάθμευσης, 2610-275981
Δελφίνι, 130 κλίνες, κλιματισμός, εστιατόριο, εξοπλισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες, 2610-421001
OLYMPIC, 70 κλίνες, 2610-224103

Αθλητισμός
Η πόλη διαθέτει δύο γήπεδα ποδοσφαίρου και αρκετά κλειστά γυμναστήρια τα οποία στεγάζουν ένα μεγάλο αριθμό ομάδων. Το δημοτικό κολυμβητήριο αποτελεί την έδρα των κολυμβητικών ομάδων και των ομάδων water polo της πόλης. Ο Πατραϊκός κόλπος παρέχει επίσης πολλές δυνατότητες για θαλάσσια αθλήματα (windsurfing, swimming, water-skiing) ενώ στην μαρίνα, έχει την έδρα του το Yacht Club της Πάτρας.
Το Εθνικό Στάδιο Πατρών φιλοξενεί μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις ενώ στο Παλαί ντε Σπόρ της πόλης διοργανώνονται αγώνες μπάσκετ, βόλεϋ και ενόργανης γυμναστικής με ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Παραλίες
Παραλία Αγυιάς και η παραλία του Προαστίου είναι οι κοντινότερες στην πόλη. Επίσης στο Ρίο και στην περιοχή Ακταίον.

Τράπεζες
Αγροτική, Alpha Bank, Αττικής, Γενικής, Eurobank, Εθνικής, Εμπορικής, Nova, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Έθιμα - Εκδηλώσεις
Το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί το αποκορύφωμα των πολιτιστικών της πόλης και το σπουδαιότερο χειμερινό πολιτιστικό γεγονός της χώρας. Μία ξέφρενη γιορτή που διαρκεί δύο μήνες και όπου τα χρώματα, η ζωντάνια, το κέφι και η φαντασία συμπαρασύρουν όλους τους Πατρινούς και ενώνουν χαρές και λύπες.
Το Διεθνές Φεστιβάλ της πόλης συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες. Τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης και του πολιτισμού τιμούν με την συμμετοχή τους τις βαθιές καλλιτεχνικές παραδόσεις των Πατρινών.
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης - ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δραστήρια της Ελλάδος - δίνει κάθε σαιζόν παραστάσεις ανεβάζοντας έργα των κλασσικών θεατρικών συγγραφέων.
30 Νοεμβρίου, μεγάλη θρησκευτική εορτή με λιτανεία, στην εορτή του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της πόλης.
Παραστάσεις Καραγκιόζη. Κατά γενική παραδοχή, το ελληνικό θέατρο σκιών, ο Ελληνικός Καραγκιόζης έχει πατρίδα του την Πάτρα, αναζητήστε λοιπόν τις σχετικές παραστάσεις ρωτώντας στο τοπικό γραφείο τουρισμού.

Internet
Δήμος Πάτρας http://www.patras.gr
Πανεπιστήμιο Πατρών http://www.upatras.gr
Τα νέα και η ζωή της πόλης κάθε μέρα http://www.patrastoday.gr
Η Πάτρα του χτες μέσα από φωτογραφίες http://lyk-esp-patras.ach.sch.gr/patra/xtes.htm
Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών http://www.confer.upatras.gr
Κέντρο τουριστικής πληροφόρησης http://www.infocenterpatras.gr
Επιμελητήριο Αχαϊας http://www.preveza.chambernet.gr/patra.htm
Πάτρα 2006 http://www.patra2006.gr
Κέντρο πληροφοριών http://www.infocenterpatras.gr

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 08 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: