Ταξιδιωτικοί Οδηγοί

Εχουν κάνει πολλές φορές τον γύρο του κόσμου ως απαραίτητο εφόδιο του "ψαγμένου" περιηγητή. Πίσω όμως από κάθε σειρά ταξιδιωτικών οδηγών κρύβεται μια ιστορία αγάπης για τη φυγή και την περιπέτεια.

Πίσω από κάθε ταξιδιωτικό οδηγό απαραίτητο συμπλήρωμα του σύγχρονου τουρίστα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που αφορά πρωτίστως την αγάπη για τα ταξίδια. Το πρώτο βιβλίο της σειράς Rough Guide ήταν για την Ελλάδα και γράφτηκε από τους τρεις ιδρυτές της εταιρείας ύστερα από μια επίσκεψή τους στη χώρα κατά την οποία συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε κανένας οδηγός που να αναφέρεται στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Το πρώτο βιβλίο της σειράς Lonely Planet, για την Ασία, ήταν η απάντηση ενός ζευγαριού Αυστραλών που διέσχισαν οδικώς την ήπειρο από τη μία άκρη ως την άλλη στην ερώτηση των φίλων τους "Πώς τα καταφέρατε;". Η σειρά Let's Go ξεκίνησε από μια παρέα φοιτητών του Χάρβαρντ που θέλησαν να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους από ένα ταξίδι στην Ευρώπη.

Αυτό που ξεχωρίζει τον έναν τουριστικό οδηγό από τον άλλον είναι αν περιέχει πληροφορίες που επιτρέπουν στον τουρίστα να οργανώσει το ταξίδι του με μοναδική πηγή πληροφοριών τον οδηγό αυτόν ή αν λειτουργεί ως συμπλήρωμα σε ένα ταξίδι του οποίου οι βασικές λεπτομέρειες (λ.χ. ξενοδοχεία και μετακινήσεις) έχουν κανονιστεί από την Ελλάδα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν κυρίως οι οδηγοί Lonely Planet, Guide du Routard, Time Out, Rough Guide και Let's Go. Το δεύτερο στοιχείο που διαφοροποιεί τον έναν οδηγό από τον άλλον είναι ο τρόπος γραφής του: ορισμένοι οδηγοί είναι γραμμένοι με άποψη, άλλοι απλώς περιγραφικά.

Η σειρά οδηγών Lonely Planet, που κυκλοφορεί στα αγγλικά (μερικοί τίτλοι μεταφράζονται και στα γαλλικά), έχει τις υψηλότερες πωλήσεις στον κόσμο και καλύπτει τεράστιο αριθμό χωρών, πόλεων και περιοχών (από το Μπουτάν ως τις Μαλδίβες). Ειδικεύεται στους εξωτικούς προορισμούς και είναι "must" για όσους επιθυμούν να οργανώσουν ένα ταξίδι ακριβώς στα μέτρα τους (με έμφαση στις πιο οικονομικές επιλογές). Οι οδηγοί αυτοί περιέχουν απίστευτες πληροφορίες για οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει έναν τουρίστα: από το κλίμα, την ιστορία και την κουλτούρα ως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια (που παρουσιάζονται καλά οργανωμένα ανά περιοχή και τιμή με πολύ εκτενείς πληροφορίες). Αυτό που ξεχωρίζει τα βιβλία της Lonely Planet από τους υπόλοιπους οδηγούς είναι οι ευφάνταστες προτάσεις για δραστηριότητες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια των τουριστικών απαιτήσεων, η έμφαση στη λεπτομέρεια (λ.χ. ακριβής χρόνος μετακίνησης από πόλη σε πόλη) και ο δημοσιογραφικός και χιουμοριστικός τρόπος γραφής τους, που δίνει πολύ σαφή εικόνα της κάθε περιοχής. Με μοναδικό εφόδιο έναν οδηγό Lonely Planet μπορείτε να επιζήσετε οπουδήποτε στον κόσμο χωρίς να έχετε οργανώσει τίποτε εκ των προτέρων.

Η γαλλική σειρά οδηγών Guide du Routard έχει τις υψηλότερες πωλήσεις στον γαλλόφωνο κόσμο και καλύπτει ευρύ φάσμα προορισμών. Ειδικεύεται στα μέρη που έχουν κάποια σχέση με τη Γαλλία (λ.χ. πρώην γαλλικές αποικίες). Απευθύνεται σε τουρίστες που επιθυμούν να σχεδιάσουν ένα οικονομικό ταξίδι (εξ ου και ο διαχωρισμός των ξενοδοχείων και εστιατορίων σε φθηνά, μεσαία και ακριβά) και περιέχει ποικιλία πληροφοριών που δίνουν σαφή εικόνα για κάθε περιοχή: από δραστηριότητες εκτός των συνηθισμένων ως αναφορές στην κουλτούρα και σχόλια για την καθημερινή ζωή. Η διαφορά των οδηγών Guide du Routard από εκείνους της σειράς Lonely Planet είναι ότι οι πρώτοι είναι πιο περιληπτικοί. Μπορείτε να επιζήσετε άνετα σε οποιαδήποτε χώρα με μοναδική πηγή πληροφοριών τους οδηγούς Guide du Routard.

Η αγγλική σειρά οδηγών Time Out, του οίκου που εκδίδει το δημοφιλές ομώνυμο εβδομαδιαίο περιοδικό για το Λονδίνο (τύπου "Αθηνόραμα"), καλύπτει μεγάλο αριθμό πόλεων (και όχι χωρών) ανά τον κόσμο. Οι οδηγοί αυτοί είναι γραμμένοι με σύγχρονη ματιά, είναι αρκετά "ψαγμένοι" και περιέχουν πολλές πληροφορίες για τις τελευταίες διευθύνσεις της μόδας (από εστιατόρια ως καταστήματα). Είναι οργανωμένοι με εύχρηστο τρόπο και παρέχουν πολύτιμα στοιχεία που συμπληρώνουν τις συνήθεις τουριστικές δραστηριότητες (λ.χ. πού θα φάτε το καλύτερο παγωτό στη Ρώμη). Μπορείτε να οργανώσετε ένα ταξίδι με αποκλειστική βάση έναν από τους οδηγούς Time Out.
Η σειρά Rough Guide, που κυκλοφορεί στα αγγλικά, καλύπτει μεγάλη γκάμα προορισμών ανά τον κόσμο (από το Μπρουνέι ως την Εσθονία). Ανανεώθηκε πρόσφατα προσθέτοντας στα βιβλία της φωτογραφίες και εμπλουτίζοντας τις πληροφορίες. Ο οδηγός για τη Σκωτία περιέχει αναλυτικές γενικές πληροφορίες (κλίμα, μετακίνηση) και καλύπτει ισομερώς τα αξιοθέατα, τα καταλύματα, τα εστιατόρια, τη διασκέδαση και την κουλτούρα κάθε περιοχής. Οι χάρτες του όμως είναι μάλλον περιληπτικοί ενώ δεν περιέχει αρκετές πληροφορίες για δραστηριότητες εκτός των επισκέψεων στα αξιοθέατα (λ.χ. τρέκινγκ ή ιππασία στα Χάιλαντς ή "Περίπατος των φαντασμάτων" στο Εδιμβούργο). Μπορείτε άνετα να επιζήσετε (οικονομικά ή όχι) σε οποιοδήποτε μέρος με μοναδική πηγή πληροφοριών αυτόν τον οδηγό.

Η αγγλική σειρά Eyewitness, που κυκλοφορεί και στα ελληνικά από την "Καθημερινή", καλύπτει τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο. Είναι μια πολυτελής έκδοση με πολλές έγχρωμες φωτογραφίες και κατατοπιστικά διαγράμματα. Ο οδηγός για τη Ρώμη έχει μια εύχρηστη εισαγωγή για τα καλύτερα της πόλης: καλύτερες εκκλησίες, καλύτερα μουσεία κτλ. Συνεχίζει παρουσιάζοντας αναλυτικά τα αξιοθέατα ανά περιοχή και στο τέλος αναφέρει περιληπτικά πρακτικές πληροφορίες για τον ταξιδιώτη (ξενοδοχεία, εστιατόρια). Είναι ένας εύχρηστος οδηγός ο οποίος δεν θα ικανοποιήσει όσους αναζητούν οικονομικό κατάλυμα ή άγνωστα καλά εστιατόρια, θα ικανοποιήσει όμως πλήρως όσους αναζητούν πληροφορίες για τα αξιοθέατα.

Οι Χρυσοί Ταξιδιωτικοί Οδηγοί, που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Δομή, καλύπτουν τουριστικά δημοφιλείς χώρες, πόλεις και περιοχές. Παίρνοντας ως παράδειγμα τον οδηγό για τη Νέα Υόρκη, είναι οργανωμένος αλφαβητικά (δηλαδή, δεν έχει χωριστές ενότητες για τα μουσεία, τα αξιοθέατα, τις γειτονιές, αλλά τα καταχωρίζει όλα μαζί αλφαβητικά σε μία ενότητα), περιέχει πολλές έγχρωμες φωτογραφίες και περιληπτικές πληροφορίες. Δεν αναφέρει όμως τις ώρες λειτουργίες των μουσείων και των μνημείων ούτε τα τηλέφωνά τους ώστε να μπορεί να τις πληροφορηθεί ο τουρίστας. Τα στοιχεία που περιέχει είναι μάλλον κλασικά (λ.χ. για τα μπαρ και εστιατόρια), συνεπώς δεν καλύπτονται όσοι αναζητούν τι είναι της μόδας. Μπορείτε να επιζήσετε στη Νέα Υόρκη με μοναδική πηγή πληροφοριών αυτόν τον οδηγό, μόνο που δεν θα ξεφύγετε από την πεπατημένη.

Η σειρά Blue Guide, που εκδίδεται στα αγγλικά, καλύπτει κυρίως προορισμούς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ (εκτός λίγων δημοφιλών εξαιρέσεων) και δεν περιέχει φωτογραφίες. Ο οδηγός για την Ταϊλάνδη έχει πολλές πληροφορίες για τα αξιοθέατα και τους ναούς αλλά αναφέρει μόνο ονομαστικά τα ξενοδοχεία (χωρίς ούτε το τηλέφωνό τους εκτός της Μπανγκόκ) και υπερβολικά γενικά τα εστιατόρια. Επικεντρώνεται στις πόλεις που έχουν ιστορικό ενδιαφέρον και αναφέρεται πολύ περιληπτικά στα νησιά (μισή σελίδα για το Κο Τσανγκ, ένα τέταρτο σελίδας για το Κο Σαμέτ, πέντε γραμμές για το Κο Πανγκάν) ενώ δεν προσδιορίζει το στυλ κάθε περιοχής. Ο οδηγός αυτός συνιστάται μόνο ως συμπλήρωμα σε ένα οργανωμένο ταξίδι.

Η αμερικανική σειρά οδηγών Let's Go, που κυκλοφορεί στα αγγλικά και καλύπτει τους δημοφιλέστερους προορισμούς ανά τον κόσμο, δεν περιέχει καθόλου φωτογραφίες αλλά μόνο περιληπτικούς χάρτες. Ο οδηγός για την Ισπανία και την Πορτογαλία, που περιλαμβάνει και το Μαρόκο, έχει λίγες γενικές πληροφορίες (ιστορία, μετακίνηση) και δίνει έμφαση στις μεγαλύτερες πόλεις. Περιέχει καλά οργανωμένες ενότητες για καταλύματα, εστιατόρια και αξιοθέατα στην πόλη. Το δυνατό σημείο του είναι ότι ξεφεύγει από τα γνωστά (λ.χ. τις μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων) και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ένα οικονομικό ταξίδι. Μπορείτε να επιζήσετε σε μία χώρα αντλώντας τις πληροφορίες σας αποκλειστικά από αυτόν τον οδηγό.

Η σειρά οδηγών BaedeKer, γερμανική που κυκλοφορεί και στα αγγλικά, καλύπτει κυρίως την Ευρώπη και μόνο τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον υπόλοιπο κόσμο. Κάθε βιβλίο συνοδεύεται από χωριστό λεπτομερή χάρτη και περιέχει πολλές έγχρωμες φωτογραφίες. Ο οδηγός για την Ταϊλάνδη είναι οργανωμένος με μεγάλη σαφήνεια και με τρόπο ώστε να πέφτει το μάτι του αναγνώστη ακριβώς στο σημείο που τον ενδιαφέρει. Είναι χωρισμένος σε δύο μέρη: το πρώτο περιέχει αλφαβητικά όλες τις πόλεις, το δεύτερο αλφαβητικά τις πρακτικές πληροφορίες (ξενοδοχεία, αεροπορικές μετακινήσεις). Προτείνει εστιατόρια μόνο για τέσσερις πόλεις και ξενοδοχεία για τις κυριότερες πόλεις, με έμφαση στα ακριβά. Συνιστάται μόνο ως συμπλήρωμα ενός οργανωμένου ταξιδιού.

Η σειρά Aller & Retour, του γαλλικού οίκου Gallimard που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μανιατέα, περιλαμβάνει πολύ περιληπτικούς οδηγούς με περισσότερες έγχρωμες φωτογραφίες παρά κείμενο. Ο οδηγός για το Ρίο ντε Τζανέιρο δεν περιέχει καμία πληροφορία για την ιστορία της πόλης, τους κατοίκους της, την τέχνη (μουσική και χορό) ή την καθημερινή ζωή (εγκληματικότητα, φαβέλες). Είναι χωρισμένος σε θεματικές ενότητες ξενοδοχεία, εστιατόρια, ψυχαγωγία, αξιοθέατα και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τα βασικά στο Ρίο. Λειτουργεί μόνο ως συμπλήρωμα ενός οργανωμένου ταξιδιού.

Οι Μπλε Οδηγοί, του γαλλικού οίκου Hachette που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Γιαλλελής, δεν περιέχουν καθόλου φωτογραφίες και οι χάρτες τους αναφέρουν μόνο τους κεντρικούς δρόμους και τα κυριότερα αξιοθέατα. Ο οδηγός για το Λονδίνο αρχίζει με γενικές πληροφορίες οι οποίες καλύπτουν μάλλον τα βασικά στις μετακινήσεις λ.χ. δεν αναφέρει τα mini cabs, τη φθηνότερη εναλλακτική λύση των ταξί, ενώ δεν ταξινομεί τα ξενοδοχεία ανά περιοχή, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στο τεράστιο Λονδίνο. Συνεχίζει με προτεινόμενες διαδρομές για τα αξιοθέατα οι οποίες λειτουργούν καλύτερα αν τις ακολουθήσετε ακριβώς παρά αν προσπαθήσετε να συνθέσετε τη δική σας διαδρομή αναζητώντας τις πληροφορίες που θα την αφορούν. Συνεπώς ο οδηγός συνιστάται σε όσους αποφασίσουν να ακολουθήσουν επακριβώς τις οδηγίες του.

(πηγή: BHMA)